Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációLÁTVÁNYOS CSÁKY-SLOTA ÖSSZEBORULÁS! SLOTA KEZET IS FOGNA VELE

2008.4.10
án Slotát egyáltalán nem zavarja, ha a Lisszaboni szerződést a Magyar Koalíció Pártjának szavazataival fogadja el a szlovák parlament. Sőt, elismerte, hogy ez esetben megváltozna a véleménye Csáky Pál MKP-elnökről, és kezet is fogna vele. Slota ezt még Csáky mai, Lisszaboni szerződést támogató bejelentése előtt közölte az újságírókkal. Slota korábban hányadéknak, disznónak és rohadt ganénak nevezte az MKP elnökét.

Ugyanakkor Slota Csákyhoz hasonlóan elutasította azt a feltételezést, hogy cserébe a Lisszaboni szerződés támogatásáért az oktatási törvénytervezet esetében meghátrálna miniszterük, Ján Mikolaj az MKP előtt. Azt elismerte, hogy Mikolaj tárgyalt az MKP képviselőivel, és valamiféle kompromisszumra jutottak, ám szerinte ennek nincs köze a Lisszaboni szerződéshez.

Slota azt is elmondta, hogy Szlovákia nem engedhet meg akkora szeégyent, hogy pont rajta bukjon el a Lisszaboni szerződés. "Szégyent akarunk magunknak Európában?" aggódott a nacionalista pártvezér. Slota nem tart attól, hogy az MKP számára a szerződés támogatása révén megnyílik a kapu a szlovák kormányba való belépéshez, és ééppen az SNS-t cserélné le a magyar párttal Robert Fico miniszterelnök. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, miszerint a Smer európai partnerei ez ügyben lobbiznak a miniszterelnöknél, és pártjánál, a Smernél.

Slota bocsánatot kér Csákytól, és kártérítést fizet

Csáky Pál pedig arról beszélt mai sajtótájékoztatóján, hogy Slota ügyvédje peren kívüli megállapodást javasolt neki, amelynek alapján az SNS megfizeti az MKP elnöke által 1 koronás kértérítést Slota sértő kijelentései miatt, és a legolvasottabb napilapokban bocsánatkérő nyilatkozatot közöl le a nacionalista kormánypárt.

Csáky szerint az MKP most arról tanácskozik, mire fordítják az egy koronás kártérítést.

Éppen a mai napon került volna sor az első bírósági tárgyalásra az ügyben.


(bumm, SITA)AZ MKP MEGSZAVAZZA A LISSZABONIT. ''AZ ORSZÁG JÓ HÍRNEVE ÉRDEKÉBEN''

2008.4.10
A Magyar Koalíció Pártjának parlamenti frakciója úgy döntött, hogy feladja eddigi álláspontját, és a kormánykoalícióhoz csatlakozva megszavazza a Lisszaboni szerződést, amelynek elfogadását mindezidáig a sajtótörvényre hivatkozva bojkottálta az ellenzék, és vele együtt az MKP. Erről Csáky Pál tájékoztatott mai sajtótájékoztatóján.

Csáky Pál kijelentette, hogy a párt döntése nem jelenti azt, hogy az MKP közeledne a kormánykoalícióhoz. Csáky szerint az MKP tette a legtöbbet annak érdekében, hogy minél elfogadhatóbb sajtótörvényt fogadjon el a parlament, és szerinte az ellenzék néhány javaslatát is beemelték a törvénybe.

Csáky szerint az ország jó hírneve, és a polgárok érdekében döntöttek így. Döntésük nem jelenti azt, hogy nem tartják fontosnak az ellenzéki együttműködést, a mostani magatartás kivételes a pártelnök szerint. Csáky ugyanakkor elképzelhetőnek nevezte, hogy a sajtótörvényt pártja az alkotmánybíróságra adja.

Csáky elutasította, hogy "politikai üzlet" köttetett volna a Lisszaboni szerződés ratifikálásáért cserébe a kormánykoalícióval, amelynek keretében a koalíció a közoktatási törvényt módosítaná az MKP elképzeléseinek megfelelően. Szerdán kaptak szárnyra egy ilyen háttéralkuról szóló hírek a sajtóban.

Eddig egységes volt az ellenzék

A három ellenzéki párt az év elejétől bojkottálta a parlamentben az Európai Unió számára kulcsfontosságú, ún. Lisszaboni szerződés elfogadását, amelyet valamennyi tagországnak ratifikálnia kell ahhoz, hogy életbe léphessen. Mivel alkotmányos többség kell elfogadásához, a szlovák kormánykoalíciónak az ellenzék szavazataira is szüksége van annak elfogadásához. Mindezidáig valamennyi szavazás alkalmával egységesen kivonultak az ülésteremből az ellenzéki képviselők, így esély sem volt elfogadni a szerződést. Szerdán azonban a koalíció néhány kozmetikai módosítással elfogadta a botrányos sajtótörvényt. A Lisszaboni szerződésről a tervek szerint csütörtök délután szavaznak.

A másik két ellenzéki párt, az SDKÚ és a KDH jelezte, továbbra is bojkottálják a Lisszaboni szerződés elfogadását, mivel számukra a sajtótörvény jelenlegi formájában elfogadhatatlan.


(bumm)POLI: ÁRULÁS, PORHINTÉS, MKP MÓDRA

2008.4.10
Szóval ez nem üzlet, ugye, és ezt el is hisszük Panzió Bélának. Meg Csáky Pálnak. Persze, tudjuk: bibe, porzó, méhecske. Vagy pedig a gólya hozza. Már az ötéves gyerek is tisztában van ezekkel a dolgokkal, mit kell ezen még magyarázni?! Még véletlenül sem valami mocskos kis politikai háttéralku miatt látszik meghátrálni a szönöszös miniszter. Mint ahogy gazdasági lobbi se vót a pártban, a milliárdos brókerhaverok - akik berántották Bélánkat a panzióbizniszbe - nyilván az utcán szólították le a szimpatyák exelnökünket. Nem üzlet, tárgyalás. Ja, kérem, az más. Na, szerintem az jelen esetben biztos úgy zajlott, hogy Béla - mivel ugyebár hirtelen aktivizálta a szlovákbarát arcát - aszongya Mikolajnak: mi vagyunk a magyarok, a tudósaink tudnak, a hosszútávfutóink hosszú távot futnak. Ja, és magyar iskolába magyar tanfelügyelőket! Meg különben is. És amúgy is.

Erre Mikolaj hümmög egyet, züm-züm, na jó, méhecske, beporozhatsz, ha visszahívod az utcáról a vérszomjas magyar szülőket, meg tanárokat. Mire Béla: hát mi is ezt szeretnénk elkerülni! Mert mi lesz, ha kiszabadul a szellem a palackból? Még a végén elkezdenek itt mindenféle autonómiákat követelni ezek a magyarok, az utcán már senki be nem foghatja a szájukat! Pont most, amikor már olyan szépen megindultak az asszimiláció útján, meg se pisszennek, ahogy a pozsonyiak meg dánok vásárolják fel hektárszám a földjeiket, önként és dalolva adják szlovák iskolába a gyerekeiket. De azért még ránk szavaznak. Pedig a többi emkápésok is szívesen építgetnének ám panziókat nyugdíjas éveikre, nehogy holmi magyar szülők elrontsák a játékukat, miniszter úr, értse már meg! Inkább játszunk kiegyezéseset, betömjük a mieink száját a tanfelügyelőkkel, a többit pedig meglátjuk. Csak ne legyen itt semmi hacacáré. Ugye miniszter úr, megér önnek is ennyit a nyugalom? Ígérjük, Duray majd néha benesezik egyet, hogy az önök preferenciái se csökkenjenek, és a miénk sem. Na, deal?

Komolyra fordítva a szót, a fenti fiktív (?) “tárgyalást” Bugár Béla szerepe inspirálta. Ugyan miért éppen ő (is) tárgyalgat Mikolajjal? Hiszen van a pártnak elnöke (Csáky), oktatási szakembere (Szigeti). Tehát feltehetőleg az a helyzet, hogy Csáky és Szigeti annyira bénák voltak, hogy semmit nem értek el Mikolajnál. Ezért vészmegoldásként beküldték Bugárt, akinek az ázsiója még az eszeneszesek körében is olyan nagy lehet, hogy visszanyelik ezt a nagyszerű status quot. Sőt az is lehet, maga Mikolaj közölte, hogy csak BB-vel hajlandó tárgyalgatni, az édes kis lojális pofikája miatt. És ebbe belement a pártvezetés. De vajon miért?

Hát szerintem lehet, hogy az MKP berezelt saját magától. Attól, hogy mi lesz itten, ha tényleg az utcára vonulnak a magyarok? És eszükbe jut, hogy ha már egyszer kint vannak, akkor mást is kéne követelni, nem csak ezeket a piti dolgokat? Mi lesz, ha az MKP nem tudja majd menedzselni a helyzetet? Mi lesz, ha az elégedetlenkedők az MKP-t is seggbe akarják majd rúgni esetleg? Nem, jobb lesz itt kiegyezni Slotáékkal, mint szembenézni a saját választóink tömegével, ugyebár. Másra nem tudok gondolni. De milyen messze van ez a kiegyezés attól, amit Deákék kötöttek a Habsburgokkal! Itt ezt nem előzte meg semmilyen nyomásgyakorló forradalom, amire lehetne hivatkozni, és nemhogy valamiféle pluszjogokat csikarnának ki a kormányból, hanem a korábbi állapotokat sem sikerül visszaállítani! Ennyire képes az MKP?

Pedig ha Mikolajék pusztán egy nyavalyás polgári engedetlenség lehetőségének felvillantásától berezelnek, vajon mi lenne, ha tényleg az utcára vonulnánk? Vagy kétezer traktorral eltorlaszolnánk a zsolnai autópályát? Mit szólna a Kia, meg a Peugeot, ha egy héten keresztül nem tudná kiexportálni az országból tízezernyi autóját? Slota személyesen terjesztené be a magyar autonómiajavaslatot a parlamentben.

De hát nekünk, pardon, az MKP-nak nyugalom kell, ugyebár. Kiegyezés, ezzel a szarházi kormánnyal. Ráadásul ilyen kiegyezés, ahol alig kapjuk vissza azt a semmit, amit egy tollvonással elvesznek. Amiért cserébe úgy néz ki, az MKP eladja a másik két ellenzéki pártot, a sajtót, meg a saját becsületét is. Dzurindáékat nem sajnálom, épp elégszer szúrták már hátba az MKP-t, amely most lealacsonyodik az ő szintjükre szavának megszegésével. Gratulálok. Habár kár, hogy az egyetlen értelmes és életképes ellenzéki akciót veri szét az MKP. Kérdés, vajon miért nem az oktatási törvénnyel kapcsolta össze a kezdetektől az MKP a Lisszaboni szerződés megszavazását? Hiszen már akkor is tudni lehetett, mi lesz benne. Miért csak most vált olyan fontossá, hogy cserébe elárulják a sajtót és az ellenzéket is?

Én amondó vagyok, szarjunk az MKP-ra, meg a hülye, elvtelen kiegyezéseire, és vonuljunk az utcára. A polgári engedetlenséget nem csak a kormánnyal, hanem a saját képviselőinkkel szemben is lehet alkalmazni. És mint a mellékelt ábra mutatja, kell is. Már rájuk fér. Mert ez, amit csinálnak, csak porhintés a szembe, és látszatképviselet. Ha komolyra fordul a helyzet, máris összeborulnak a vesztünkre törő kormánnyal.

Ez nem kiegyezés, ez fegyverletétel, még mielőtt megkezdtük volna a harcot. Világos, ugye?

forrás: bumm.skELLENZÉKI REAKCIÓK: HITSZEGŐ AZ MKP

2008.4.10
A két másik szlovák ellenzéki párt képviselői nem fukarkodnak a kritikával az MKP döntésével kapcsolatban, mely szerint az ellenzéki bojkottot felborítva a magyar párt képviselői megszavazzák a parlamentben csütörtökön a Lisszaboni szerződést.

Mikuláš Dzurinda szerint a Magyar Koalíció Pártja durván megsértette az ellenzéki megállapodást azzal, hogy mégis megszavazza a Lisszaboni szerződést. Az exminiszterelnök szerint az MKP engedett a kormánykoalíciós nyomásnak, erőszaknak és diktátumnak, és elmondása szerint ilyen pálfordulást, amit most végrehajtott az MKP, még nem élt meg politikai pályafutása során.

Az ellenzéki SDKÚ elnöke feltette a kérdést: vajon mi történhetett, hogy az MKP ekkorát fordult? Majd hozzátette, hogy nem az ő feladata találgatni, ám bizalma az MKP-ban és annak elnökében megrendült. Ennek ellenére biztos abban, hogy a közös elnökjelöltet illető megállapodásuk változatlan marad.

Hrušovský: két ellenzéki párt maradt

Pavol Hrušovský, a másik ellenzéki párt, a KDH elnöke ennél keményebben fogalmazott. Szerinte az MKP mai döntésével a kormánykoalíció csendestársává vált, és a mai naptól fogva a koalíció alkotmányos többséggel rendelkezik a parlamentben. A kereszténydemokraták elnöke szerint az MKP néhány nemzetiségi kérdésben képviselt érdeke miatt felmondta az ellenzéki együttműködést. Hrušovský ezért nem tudja ebben a pillanatban elképzelni, hogyan folytatódhatna az MKP-val a további jó együttműködés. "A parlamentben csupán két ellenzéki párt maradt," mondta szó szerint Hrušovský, aki nagyon csalódott az MKP döntése miatt, mivel eddig megbízható partnerként kezelték a magyar pártot. A KDH elnöke biztos benne, hogy az MKP megegyezett a kormánykoalícióval ez ügyben.

Hrušovský azon is meglepődött, hogy a kormánypártok, amelyek oly büszkén hirdetik a nemzeti politikát, milyen könnyen döntöttek több Brüsszel és kevesebb szlovák nyelv mellett. Hrušovský ezzel arra utalt, hogy a hírek szerint az MKP és a kormánypártok egyezsége az éppen a parlament előtt lévő oktatási törvényről szól, amelynek révén a koalíció mostanáig növelni akarta a magyar iskolákban a szlovák tanórák számát.

Ivana Mikloš, az SDKÚ alelnöke szerint az MKP döntése hitszegő, amelynek negatív hatása lesz az ellenzéki együttműködésre. Szerinte az MKP a sajtószabadságot áldozta fel általa.

Csáky: a múltban is voltak nehéz pillanatok

Az MKP elnöke elismerte, hogy Hrušovský és Dzurinda reakciója negatív volt az MKP döntését meghallván. Ám szerinte pártja továbbra is érdekelt az ellenzéki együttműködésben. Csáky emlékeztetett arra, hogy a múltban is voltak bizonyos problémák a jelenlegi ellenzéki pártok együttműködésében. Az MKP elnöke felidézte például Szlovákia új közigazgatási felosztásának pillanatát, amely szerinte nehéz időszak volt pártja életében, illetve ugyanez volt a helyzet akkor, amikor a kereszténydemokraták kiléptek a kormányból két évvel ezelőtt, vagy a Benes-dekrétumok, illetve Koszovó kérdésének ügyében. Csáky szerint mindezt sikerült érzelmek nélkül kezelni.

Csáky szerint pártja kész a további együttműködésre, de azt elismerte, hogy a közeljövőben valószínűleg az eddiginél alacsonyabb szinten fog ez megvalósulni, ám szerinte az ország polgárainak érdeke ezt kívánja. Csáky szerint ugyanakkor pártja hat héttel ezelőtt, az ellenzéki pártok találkozóján figyelmeztetett arra, hogy ilyen fordulatot is vehetnek az események.

Csáky szerint mai döntésükról Európa-szerte mindenki tud, akinek tudnia kell róla. A párt helyi szervezetei is utasítást kaptak arra vonatkozólag, hogy magyarázzák el a döntés lényegét a párt választóinak.


(bumm, SITA)MEGTÖRTÉNT: AZ MKP SEGÍTSÉGÉVEL ELFOGADTÁK A LISSZABONI SZERZŐDÉST

2008.4.10
A szlovák parlament csütörtökön délután megszavazta az úgynevezett Lisszaboni szerződést. A jelenlévő képviselők közül 103-an szavaztak a szerződés mellett, öten szavaztak ellene. Az ellenzéki SDKÚ és a KDH képviselői ígéretükhöz híven a szavazást megelőzően kivonultak az ülésteremből. A szerződés elfogadásához szükséges 90 szavazatot így a Magyar Koaíció Pártjának képviselői a 85 koalíciós képviselővel együtt biztosították be.

A szerződés elfogadását az ellenzék korábban elutasította, annak megszavazását a parlamentben hónapokig bojkottálta. Mégpedig azért, mert szerintük a kormány a sajtószabadságot csorbító sajtótörvényt készített elő. Ez utóbbi ellen nemzetközi szervezetek és a sajtó képviselői is tiltakoztak. A kormánykoalíció néhány kisebb módosítással szerdán elfogadta a sajtótörvényt, az MKP ezután módosított elutasító álláspontján, hivatalosan az "ország érdekeire" hivatkozva. Sajtóhírek szerint azonban politikai háttéralkut kötött koalícióval a párt a készülőben lévő oktatási törvény módosításával kapcsolatban. Az MKP ezt azonban tagadja.

A másik két ellenzéki párt élesen bírálta az MKP-t azután, hogy a magyar párt bejelentette: megszavazzák a Lisszaboni szerződést.

Szlovákia sorrendben a kilencedik EU-tagállam, amely ratifikálta a lisszaboni szerződést, melyet az uniós tagállamok állam- és kormányfői 2007. december 13-án írtak alá Lisszabonban. Idáig Magyarország, Szlovénia, Málta, Franciaország, Bulgária, Románia és Ausztria hagyta jóvá a szerződést, Lengyelországban pedig az államfő aláírására vár a jogszabály. Szlovákiában szintén szükség van életbe lépéséhez Ivan Gašparovič államfő aláírására, aki azonban már többször jelezte, hogy elfogadása esetén aláírja a dokumentumot.

A Lisszaboni szerződés tulajdonképpen a korábban elbukott EU-alkotmányt helyettesítené, amennyiben hatályba lép. Többek között jogi személyiséggel ruházza fel az EU-t, csökkenti az EU-biztosok számát, és egyszerűsíti a bonyolult döntéshozatali mechanizmust.


(bumm)
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Felvidéki magyar térkép
- 2009.05.20.

Magyar élettér autóatlasz
- 2009.05.20.

Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona