Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációKUKACOS vita az autonómiáról

2008.1.20
HAHO7
Egyáltalán nem lepődtem meg, hogy az SNS továbbra is köztársaság védelmi törvényt akar. Azt Bósza nélkül is megcsinálná!.... Azonban sok szlovák most kezd ébredezni! Nekik is esélyre van szükségük....

Stranger
Összeesküvés elméletekböl jeles,eszerint polgári szervezetként véleményt formálni ill.meggyözödésböl harcolni vmiért az már több mint gyanús ill.az a gyanús,hogy nem gyanús,hogy is van ez nagyfiú.
Félelmetes fantáziával rendelkezik itt egy két ember,forgatókönyvírás az smafu ehhez képest.
Szóval ha fogom magam és tiszta meggyözödésböl azt vallom,hogy a mai politikai rendszer az nekem aztán nem kóser,mert az azt mondja ki,hogy a róka az bezony mától legyen farkas hisz négy lába van,de semmiféle képpen sem róka mer az a többi farkast irritálja,majd elkezdek embereket gyüjteni magam köré akik szintén azt vallják amit én,majd egy csomó munkát belefektetve megalapítom naiv módra polgári társulásomat,amiröl lerí,hogy egy árva petákja sincs komoly kampányt folytatni,éppezért következetesen megkérem a rókák vezetöit,hogy csatlakozzanak közös ügyünk érdekében,akik pusztán saját megítélésükböl kifolyólag elönyösebbnek látva politikailag stabilabb helyet megtartani,nem csatlakoznak,majd egy nem épp simaügynek mondható procedúra során bejegyzik ptmat,egy csomó rágalom közepette,miszerint mi a faanyagot akarjuk kiárusítani az erdöböl,eljutunk arra a szintre,hogy anyagi tartalékok híján a legnagyobb nyilvánosságot úgy tudjuk megszerezni ügyünk érdekében,ha ezt elmondjuk a világnak és nem hagyjuk,hogy egy óriáspárt mindezt kiforgatva hazugságokkal ontja tele az emberek fejét.
De közben mindenki biztosan tudja,hogy engem bezony a farkasok béreltek fel és ez egy nagy terv része amit már 1972ben kieszeltek a nagyok.
Hát mit is mondjak már az elején gyanús voltam magamnak,és ha nem szólsz még a végén átverem magamat és elhiszem,hogy az egészet belsö meggyözödésemre hallgatva indítottam el.
Köszönöm,hogy ilyen könyörületes voltál velem nagyfiú.
Nade azok a kurva rókák ettöl függetlenül még nem léptek elörébb.
És amíg vannnak ilyen elmebetegek akik szerint a jövöt csak a politikusok formálhatják addig nem is fognak,könnnyebb kreálni problémákat,aztán sajnálkozni,mint megoldást lelni rájuk.
Bósza János és mások naivan hisznek vmiben amitöl azt remélik,felnyílik a Tesco dömpingben elfásult emberek szeme és végre ki mernek állni az igényük és véleményük mellett.
Ahogy tapasztalom ehhez már egy atombomba is kevés volna.

HAHO7
Beszélj világosan!
Ebből nagyon nem lehet érteni, mert a róka és farkas az megkülönböztethető állat, de mi van a báránybőrbe bújtatott farkasokkal? És mi van a lényeggel?

Miért nem kér és követel a szlovákiai magyarság magának önrendelkezést és területi önigazgatást méltó módon ahogy a többiek ezt teszik?
Vajon állhat-e egy szlovák állam, olyan ügynök mögött, aki területi autonómiát követel magának?!
Nekem ez magas!
Szerintem Bósza János saját maga önállóan cselekszik.
Csáky Pál adott helyzetből cselekszik.
SNS saját feje szerint cselekszik...
És nincs itt semmilyen összeesküvés csupán találgatások vannak!
Mindenki okoskodik és senki sem tud jó megoldást az etnikai magyarok számára!...
Az autonómia megoldás jobb a mai helyzetnél, azt azért mindenki tudja, csak a politikusok többsége számára még ez túl nagy falat!
De vajon lesz-e jobb időpont a fölvállalásra mint most adott?!

Ami van az az, hogy az MKP-t és a Nomos regionalizmust is figyeli a titkosügynökség!
Ők ma mind a ketten a terrorizmus veszélyeit rejtik magukban...a szlovák ügynökök egyes emberei szerint!

A 2 magyart szembe akarják állítani és ebből ügyködnek titkoskodnak stb.
Minden médiát erre használnak föl, hogy bedobnak híreket és várnak a reakciókra!
Teljesen normális titkoszsolgálati eszközök ezek!
És itt-ott egyesek bedőlnek nekik!

mikulas
Ha jól emlékszem malíková egy ujszo cikket is megemlített amit egy kanadai magyar profeszor írt, namármost ennek semmi nyoma itt a kukacon ( hatévedek akkor csak jól tévedek de helysbítsetek) pedig a szerint csak a felvidékiek olyan balekok (sic), hogy nincs autonómia programjuk!
Tehát hic et nunc lapít a máskor oly vehemensen kukacoskodók hada! Nem beszélve arról, hogy minden fity-fene elérhetoségét azonnal idecseszik de a bósza hétfoi TA3 anyaga nincs itt, persze arra várna valaki, hogy tegye meg János mert ugye akkor magát propagálja és van mibe belekötni. Én felteném de korlátolt a kompjúter kezelési üsmeretem!
Az, hogy csak negyedik nekifutásból cselvetéssel sikerült bejegyezni a PT-t ugye rendben van mert nem csorbul a demokrácia, az alkotmány stb! Már elso elutasítás után az MKP-nak fel kellett volna hoznia az ügyet a parlementben mivel az állampolgár alapveto jogai sérültek tekintet nélkül a nemzeti vagy borszín szerinti hovatartozásra! Itt kezdodnek a mi bajaink! Ha nem is értünk egyet a másik véleményével kötelességünk harcolnunk azért, hogy azt szabadon elmondhassa!

HAHO7
Ha 2 magyart szembe akarják állítani és ebből ügyködnek titkoskodnak stb.
Minden médiát erre használnak föl, hogy bedobnak híreket és várnak a reakciókra!
Teljesen normális titkoszsolgálati eszközök ezek!
És itt-ott egyesek bedőlnek nekik!

stranger
Eszerint egyröl beszéltünk,a lényeg pedig az,hogy az emberek önhibájukon kívül nem képesek egységben gondolkodni,a vezetöink dolga volna az,hogy ezt az egységet megteremtsék,nem pedig eggyé sokunk közül.Bósza ennek ellenére jónéhány olyan embert képviselt akik bár titokban remélik,mégis képtelenek felvállalni jogos igényeiket,ezért is tiszteletre méltó,és ezt nem keverném össze a megfelelö szóval.
Arra pedig,hogy az MKP miként szeretne jobb körülményeket kialakítani a mindenkori szlovák politikában nagyon kíváncsi vagyok.
Szivesen hangoztatja ök már EU párt,ettöl függetlenül a döntéshozatalból ´gy vagy úgy de min 10évre kiszorultak,a problémák pedig továbbra is ugyanazok,és csak védekezünk és védekezünk,ebböl nem lehet építkeznie egy közösségnek.

happy
Már elnézést, de ez is csak épp olyan, gyanúra alapozott összeesküvéselmélet mint az enyém (nehézfiúé). Itt is el fog tartani jó ideig (pár emberöltöig), míg a valóság kiderül, míg nem írják meg bizonyos emberek az emlékirataikat v. bizonyos dokumentumok nem szünnek meg titkosnak lenni ...

Addig viszont egy lyukas garasban (dán kétkoronás Kacsintó) se mernék fogadni, hogy Habrakk nem bizonyos szlovák radikális erök provokatöre!

hawkeye
Nálam ez nem kérdés, hanem az hogy amatőr művész vagy fizetett.

nehezfiu
Ó igen. Az az egy biztos, hogy megélhetési politikus szeretne lenni, de hogy aztán az SNS megrendelésére v. csak saját szakállára, haszon elérése céljából keveri a szart, azt nem lehet bizonyossággal megállapítani.

mikulas
Még valami, az az ujszo cikk nem ugrik be?

jclayton
Szerintem erre -az egyébként nagyon jól és provokatívan megírt- cikkre gondolsz
Feszty cikk

mikulas
Pontossan! Köszi szépen; Erre is kéne már mondani valamit, mert ezt az urat ki fizette? Ha már az üngynök és "kavarja vagy nem kavarja" elméletek tobzódnak itt a @-con.

jclayton
Szerintem ketté kéne választani a két esetet. Az autonómiáról van értelme beszélni szakmai alapon, kellő felkészültséggel és egészséges víziókkal. A DFÖT tevékenységét messze nem sorolom ide... az Új Szós cikk íróját látatlanban is igen.

bendeguz
Szívesen olvasnék kitűnő barátunk, Jclayton autonómiát illető egészséges vízióiról! Komolyan.

abraka, Bjanos
Mikor ezt elkeztem, akik ismernek személyesen mindig mindenkinek elmondtam, csupán arra fogok törekedni, hogy elinduljon egy egészséges párbeszéd. Soha senki nem támogatott, az eddigi költségeket, ami már több százezer (durva számítás) kb.90% saját erőből, maradék a belső tagok támogatásából jött össze. Sohasem törekedtem és ezt most is érvényes, bármifajta vezetői, vagy média szerepkörbe amivel állandóan néhányan vádaskodtok. A TV szereplést csak azért vállaltam, hogy bebizonyítsan lehet beszélni az autonómiáról és bármilyen kényes témáról, mindez nem törvényellenes és az alkotmány se tiltja. Mindig azt mondtam, ha valaki, vagy valakik jobban tudják (de nemcsak a szájukkal) és akarják is csinálni, én azonnal abbahagyon és átadom a terepet.
Mi mindannyian tudjuk, hogy egyedül a területi autonómia a megoldás.
Ennek lehet többfajta alternatívája, most ebbe nem szeretnék belemélyedni. Ez már szakmai kérdés, de egy biztos ha nem kezdünk el valamit csinálni, hacsak beszélni, okoskodni és egymásban a hibákat keresve, okokat, mit miért nem lehet meglépni, lassan, de biztosan a felvidéki magyarság megszünik létezni.

Talán sikerült a felvidéki emberek gondolkodását, akarati tényezőit megmozgatni, most már nem rajtam, rajtatok múlik, hogy hogyan tovább.
Mi néhányan ezt így tovább már nem tudjuk csinálni. Kihoztam (uk)ebből a témából a maximumot, s mindezt békés eszközökkel, úgy hogy másfél éven át jobbról-balról állandó támadásoknak voltam kitéve. Bósza jános ezt már tovább nem tudja és nem is akarja csinálni (néhányatok örömére gondolom). Most eljött a szervezett munka ideje a MaRe (vagy lehet más névvel is) egy mozgalom, párt létrehozásának az ideje.

Január 14-ke legyen egy új kiindulási pont, próbáljunk más alapokon kommunikálni, igyekezzünk csak arról beszélni ami összeköt minket, keressük meg közösen azokat az embereket (főleg ha lehet fiatalokat) akik hajlandóak aktívan és bátran politizálni, ha kell az utcán is, ha kell mindenfajta békés és törvényes eszközök bevetésével. Mi idősebbek igyekezzünk segíteni nekik , tanácsokkal ellátni és bátorsággal felfegyverezni őket.

Nézd Jclayton, ha nincs DFÖT neked sem lenne mit támadnod. Csönd lenne, így legalább beszélünk a témáról, mégha ellentétes nézeteket is vallunk, ez nem baj, mert csak a párbeszéd viheti előre a dolgokat, a párbeszéd a gyógyulás kezdete.

Ha lesz új kezdet lesz megmaradás, ha nem ..............

Jclayton
Válasz bendeguznak:
Nekem nincs és eredendően nem vagyok autonómiapárti. De voltak olyanok, akik képesek voltak elgondolkoztatni róla méghozzá úgy, hogy logikus észérveket használtak. Hajrá.
Válasz abrakának:
A párbeszédnek vannak előfeltételei. Én ismerem a netes munkásságod (meg gondolom a többi kukacos fórumozó is, hisz vissza lehet olvasni, hogy milyen zöldségeket mondtál mondjuk egy éve) és ha ezek után mégis pont te szolgáltatod a megoldást, akkor a felvidéki magyar közösség halálra van itélve. Sorry.

bendeguz
Valahogy ezt megéreztem. Fokozottan szenzitív vagyok az ilyesmire, mikor közeleg a front. Már az időjárási.
Szóval ott tartunk, hogy a trianon által megnyesett, közvéleményformáló, felvidéki magyar értelmiségi engedi magát az autonómia fontosságáról meggyőzetni! A lehetséges jelentkezőknek leereszkedő nyájassággal szurkol is!
Jclayton, én meg sem kísérelem. Helyette sietek egyetérteni veled:
a felvidéki magyar közösség halálra van itélve.

parlagi
Node kedves jécé (jclayton)

olyan nincs, hogy egy személyen áll vagy bukik egy ügy, már nem is beszélve egy több mint félmilliós nemzetrész sorsa ...

Az hogy Jánosunk az elmúlt egy év alatt ide fejlődött ahol van, ez nekünk mindannyiunknak az érdeme is.
és ha akarjuk, vagy nem akarjuk is bevallani (több átlag-tévénéző véleményét is tolmácsolva), igenis jó volt, hogy ott a Ta3 -on kiállt azzal a "nemzetmentő" p.csával.
(ha még nem hibbálódzott volna a forgószékben, sokkal többen vették volna őt komolyabban ... )

Az vesse rá az első követ, aki szívesen a helyében lett volna

abraka
Válasz jclaytonnak:
Aki nem tud fejlődni és nem képes más nézeteit meghallgatni, tudomásul venni, az életképtelen. Te azt nevezed "zöldségnek"hibának, ami éppen a lényege egy fejlődésnek. A zöldségek nagyon sok "vitamínt" tartalmaznak. Én másfél éve azt se tudtam mi az autonómia, nem volt aki azt elmondja, hogy az egy jó megmaradási jogi forma, akiknek ezt el kellett volna mondaniuk, csak a saját dolgaikkal törődtek (MKP). Így ha megakartam tudni, csakis saját magamra hagyatkozhattam. Ti miben segítettek? A többség részéről a lenézés és a kritika volt a jellemző, néha valaki el-el eresztett egy-két értelmes megjegyzést, amit igyekeztem kielemezni és figyelembe venni, Jclayton ezt hívják fejlődésnek. Aki nem képes fejlődni, az nem képes értékeket, maradandót se létrehozni. Fő téma a családom és a nyelvtani hiányosságaim maradtak. Semmilyen jó cél úgy nem jutott révbe, hogy csak egy ember nézeteid egyesítette. Neked az a bajod, hogy nem ti indítottátok, hanem alulról építkezve indult el az önrendelkezés ügye. Indítsatok ti is egy másik folyamatot és az életképesek, majd valahol találkoznak. A gőgösség nem jó tanácsadó, csak a nép szerete és a megalázkodás vezet eredményre, ha érted miről is beszélek. Nem a forma teszi az ember, hanem az önzetlen nemes célok, saját akarata. Mert ha csöndbe leszünk az akaratunk elvész, inkább hangosan mondjuk akár tökéletlenül is, majd a minőség menetközben betársul. Ennek az egésznek két üzenete van. Az egyik, csakis a hit és az akarat képes csodákra, a másik nem az a lényeg ki (kik) kezdték, hanem hogy az ügyet sikerre visszük-e, vagy sem.
Most adott egy történelmi lehetőség, hogy saját kezünkbe vegyük az ügyeink intézését, ha élünk vele győzhetünk, ha nem már az indulásnál elvesztünk, mert az elvesztegetett idő, már nem tér vissza.
Ismered a mondást inkább dőljünk ki útközben egy jó cél érdekében, mint az út elején megijedve azt meg se próbáljuk. Szerintem, hogy ki van, vagy nincs halálra itélve az nem egy ember szolgálatán, hanem a nép egységén múlik, ha lesz egység megmaradunk, ha nem elvesztünk. Utánna már késő lesz siránkozni. "Az ember annyit ér, amennyit használ." (Sz.I.)

Nézd jclayton az helyett, hogy minden létező fórumot teleköpködöd Bósza lejáratásával (ami kontrproduktív is lehet a számodra), inkább kirukkolhatnál valamiféle megmaradási elmélettel.A miénk már a parlamentben van, még Malikovában is félemlet keltett, legalább is tartalmilag és minőségileg nagyra értékelte, úgy ahogyan egy Amerikában előadó professzor is azt mondta róla: "Nem tökéletes, finomítani kéne, de céljait tanítani lehetne az egyetemeken". Még nem tökéletes, ígyvan, de egy vitaanyag sohasem jelent egy lezárt témát, csak a kezdetet. Állandóan minden fórumban azzal érvelsz, hogy váltogatom a véleményemet, igen formázom. Miért? Mert az MKP-val ellentétben mindenki véleményét, javaslatait igyekszek meghallgatni és belevinni a terveztünkbe. Te azt marasztalod el ami egy demokráciának a lényege, a polgár nézeteinek a figyelembevételét. Az MKP és a SNS között főleg földügyi témákban nagyon sok a közös. Vajon valaki már feltette azt a kérdést, miért nem mer a szönöszös kirohanásokra egyértelműbb válaszadásra az MKP, én részben ismerem a választ, te is, de előbb-utóbb a nép is majd megkérdezi és elkezd gondolkodni és ugyanezeket a kérdéseket, majd felteszi. Ködösítési stílusod, hozhat neked rövidlejáratú eredményeket, de hosszútávon csak ártalmas lehet a magyar érdekeknek. Az MKP-s nemakarásnak nyögés lesz (lett) a vége, de megvan a ropogos oka is. Ti (MKP) hogyan is képzelitek el az autonómia törekvéseket, mint a Disputa mkp-s komáromi vitázói az autonómiáról, zártkörű rendezvénnyé nyilvánították, mikor bejelentettem, hogy szeretném én is a nézeteimet ütköztetni az ővéikkel, inkább zártkörűvé nyilvánították, csakhogy ne mehessek el oda. Ti milyen jogon sajátítottátok az autonómia témát, vagyis a részetekről egy lesajnált ügyet. Miért gondoljátok. hogy csak ti dönthettek mindenben, az MKP az Isten szerepében szeretne tündökölni (tündököl). Nem veszitek észre, hogy az embereknek ebből elegük van. Most a békés viták ideje jött el, ha tetszik, ha nem. Vagy csatlakoztok, vagy lemaradtok.

jclayton írta:
A párbeszédnek vannak előfeltételei

Miféle feltétetelek, hogy nektek szabad másnak nem, a kékvéres elméleteket a kútba kéne dobni nem gondolod, használhatatlanok, mert csak a nép butítását szolgálja, eddigi nézeteiddel együtt.
Ha nem lesznek békés őszinte viták és maradnak a felesleges lejáratási hazugságok akkor itt Felvidéken nagy baj lesz.
Apropó, végre már valaki bebizonyíthatná, hogy szönöszös ügynök vagyok-e vagy sem. Én is mondhatnám te rólad, hogy autonómia nézeteid, inkább a szönöszö érdekeit képviselik, mert állandóan csak fagyasztani tudjátok a témát, majd később, mert ugye még rosszabb lehet, mert még nem jött el az idő. Mikor jön el az idő? Mikor már nem lesz kinek kikövtelni az azonos jogokat.
Akinek sikerül benizonyítania, hogy szönöszös ügynök vagyok,annak odaadom az összes pénzt, bankszámlákkal együtt, amit az MKP-tól, a SNS-től, a SIS-től, CIA-től, a KGB-től és magyar titkosszolgálattől kaptam és még plusszba ajándékba adom a 15 éve roncstelepen vett autómat is.

stranger
Minden kétséget kizárva nem az egyik legsikeresebb polgári társulást tisztelhetjük személyükben,de ennek ellenére elindítottak vmit,amiröl választott képviselöink az idök folyamán megfeledkeztek,
érdeket érvényesíteni nem egyet jelent azzal,hogy úgy hajlítjuk az elveinket,hogy az idomuljon ahhoz a lehetöséghalmazhoz amit mások felkínálnak.
Építkezni egy állandóan védekezö pozícióba kényszerített közösségben nem lehet.
Sajnálatos,hogy vezetöinknek nincs olyan politikai programja ami megoldást keresni volna hivatott olyan problémákra amelyekkel választóinak szembesülnie kell a mai szlovákiai társadalomban.
És dicséretes,hogy akad még vki,aki ki mer állni önmaga és mások igényei mellett,mégha ezt naiv és meggondolatlan módon is teszi.
Kritikát megfogalmazni egy biztonságos felállás,programot felvázolni a lehetséges megoldásokkal már veszélyesebb megnyilvánulás.
Számomra ennnyi mutatkozik meg tanulságként.
Ha elfogadjuk azt,hogy kezdeményezést egy egészséges demokratikus polgári közösségben maga a polgár is indíthat,miért kell felháborodni azon ,ha ez olykor nem egyezik meg mások elvárásaival,avagy abból kifolyólag,hogy adott polgár nem hivatásos politikus,már nincs is joga életterén formálni?
Bósza úr egyszerű polgár,erényekkel és hibákkal,olyan mint bármelyikünk,egy kis eltéréssel,hogy ö gondolatait még fel meri vállalni másokkal szemben.
A világot az ellentétekre alapozott viták mozdítják elörébb,nem az egységes gondolkodásmód.

Jclayton
válasz Bendegúznak:
Enyhén rosszindulatú beállítása az álláspontomnak, de legyen. Igen, szívesen beszélgetnék észérvekkel az autonómiáról akkor, ha lenne egy normális, vitaalapnak megfelelő koncepció. Egyelőre ilyen nincs és ezt Te sem tagadhatod - Abraka nem képes rá, hogy összehozzon egyet, Duray pedig úgyszintén, csak jól leplezi (vagy esetleg még mindig nem akar). Amúgy pedig igenis fáj, hogy nem alakult ki a felvidéken egy szalon- és vitaképes jobboldali irányultságú értelmiségi réteg. Még akkor is, ha nem értenék velük egyet - de legalább lenne kivel vitatkozni.
(az utóbbi időben nem tartom magam értelmiséginek és közvéleményformálónak is csak mértékkel. ha bók volt, akkor köszönöm)

Válasz Parlaginak:
Nagyon örülök annak, hogy a kukac.sk átvette a népi iskolák funkcióit és hogy hozzájárult a fórumozók szellemi fejlődéséhez. Én személy szerint mégsem örülök annak, hogy csak utólag, a videót átlagban egy percenként megszakítva és fohászkodásokkal fűszerezve tudtam csak megnézni az első, tévére kerülő autonómiás vitát. Személy szerint minden tiszteletem Abrakáé, hogy el mert menni és ki merte hívni Slotát/Malíkovát, de továbbra is az a véleményem, hogy az autonómia ügyének nagyot ártott. És ez a két dolog bőven nem ugyanaz.

Válasz Abrakának:
Nem talált. Ráadásul nem "alulról építkezve indult el az önrendelkezés ügye", ahhoz ugyanis tömegek kellenek, amit Te csak vizionálsz.

Abraka
Válasz Jclaytonnak:
Konkretizáld mivel ártottam, azzal, hogy közbeszéddé tettem az autonómia fogalmát.
Én nem vagyok politikus, így én tőlem senki azt ne várja el, hogy úgy is viselkedjek. Veled ellentétben nagyon sokan azt mondják (a hozzám eljuttatok emailokból, és a fórumokból kivehető), hogy úgy érzik itt az ideje valamit tenni.
Sohasem mondtam azt, hogy a mi autonómia tervezetünk egy szentírás, de azért azt se korrekt a részedről, hogy írásaiddal, valós bizonyítékok nélkül lejáratod azt aki legalább próbálkozik.
Tessék szabad a terep, írd le szerinted mi a megoldás, mert csak az egészséges viták vezethetnek el egy megoldáshoz. Ösznépi megegyezés, kigyezés alapján. Mindenki véleménye fontos lehet. Hinnünk kell egymásban. Én elhiszem, hogy őszintén szeretnél valamit tenni, mert nem irogatnál ide ennyit, nekem ez elég kiindulási alapnak, de neked is el kell hinned, hogy nem provokálok. Ha ennyire se vagyunk képesek, akkor hogyan akarunk megmaradni, vagy hogyan akarunk kűzdeni a szlovák nacionalizmus ellen.
Megmondom miért mentem el a TV-be, nem azért mert feltünési viszketegségben szenvedek, csupán azért, hogy önmagamat adjam és elmondhassam azt amit részben sikerült elmondanom. Hogy nem a politikusok nyelvén tettem mindezt és inkább a polgári, civil értékeket igyekeztem hangoztatni, hát igen ez igaz. Azt is bevallom, néha bizony nem találtam a megfelelő szavakat, hát nehéz volt egy olyan nőszeméllyel vitázni, aki még a vita kezdete előtt, kezet se gogott velem, se köszönni nem volt képes. Most már én is sokmindent másképpen csinálnék, mondanék. De ahogyan mondani szokás a tandíjat meg kellett fizetni. Sokszor átnéztem az adást és nyugodtam állíthatom a stúdióból egy másik Belousovová ment el, végén még kezet is adott, sőt kint még, ő kezdeményezésére tovább vitáztunk, végén még tanácsokat is elkezdett osztogatni. Ekkor kiéreztem az ő, a szlovák nacionalisták gyengeségét, gyenge pontjait. Amit annak neveznék, hogy a hazugságokra adott válasz az igazság nyelvén. Csak az igazat kell hangoztatni, nem lenéző stílusban, hanem nagy határozottsággal, akarattal és bátorsággal. Egységre van szükségünk, minden itt élő embert meg kell arról gyózni, hogy az autonómia mindenkinek jó, ki kell járni az emberek közé, nem szabad félni a vitáktól, mégha mindig nem is mi fogunk kikerülni győztesként. Csakis a viták vihetik előre a dolgokat, csakis a nézetek konfrontációja vezet eredményre.
Mi február 15-re meghirdettünk egy találkozót, talán megint Dunamocson lesz, oda mindenki eljöhet elmondhatja a véleményét, javaslatokat adhat, célokat fogalmazhat meg. Végre már rá kell jönnünk, hogy nem mi vagyunk az MKP-ért, Csákyért, Durayért, hanem ők vannak miértünk. Mint egyenrangú polgárokat szivesen látjuk őket is ott, ha eljönnek elmondhatják, hogy hogyan tovább. Ha az MKP felvállalja az autonómia ügyet, egyenesen, őszintén, akkor ténylegesen nincs szükség semmiféle új mozgalomra, pártra, de ha nem is jönnek el, nem is vállalják fel az autonómia témát, akkor más megoldásokhoz kell folyamodnunk, erre lesz hivatott eldöntenie, ennek a találkozónak.
Ott kell javaslatokat adni, nem pedig annak határozatait, céljait utólag kritizálni.

Bendegúz
Válasz Jclaytonnak:
Bármilyen koncepció képezheti vita tárgyát. Legfeljebb a vita végeztével az eredetit elvetjük, a komolyabb változatában meg előbb-utóbb kiegyezünk. Kiegyezhetnénk, ha az autonómia magyar ellenzői nem céltalan nihilizmussal viszonyulnának a témához.
Világgá kiáltott álfájdalmad, miszerint nincs kivel vitatkoznod, mert a jobboldal szalon- és vitaképtelen, nem hat meg. Nem is sért, bár a kukac jobboldali fórumozóit (szerénységemmel együtt) en bloc lefumigáltad. A liberális gőgnek ezt a fokozatát nem minősítem. Minősíti maga magát.

Közvéleményformáló voltodat tagadni felesleges. Ha el is maradtak az Új Szó célzatos kis kommentárjai, internetes munkásságod közismert. Aki saját blogjában - egy a mai magyar kormánnyal foglalkozó, IGEN ÉRTELMES ÍRÁS(!) közepén - elhelyezi az alábbi szellemi aknát: "A jelenlegi magyar kormány bukását az hozza el, hogy a fiatal, magát liberálisnak valló városi értelmiségi réteg számára ismét kúl lett kritizálni.", az fajsúlyos manipulátora a köznek! (Ha elsöpri Fletót a népharag, az a liberális kritikai értelmiség, röviden a liberalizmus diadala lesz! Ez gyönyörű! Mivel az írás egészében higgadt és tárgyilagos, esetleg észre sem veszik a szerecsenmosdató lényegi motívumot. A liberalizmus szűzen jön ki a házasságból. Pazar! Ott kellett volna lereagálnom, tudom, de a rendszeretek nem engedte.)

Jclayton
Válasz Abrakának:
1, az autonómiád fogalma legalább annyira zavaros, mint eddig volt. amelyik pontokon nem, ott az ember maga kívánja, hogy bárcsak ne lehessen érteni
2, ebből következik, hogy közbeszéddé tevés helyett inkább a "lejáratás" a jó szó

Ajánlom újra elolvasni az összes magad nyitotta kukacos topikot autonómiás témában. Meg az autonómia-tervezeteteket, mondjuk itt Autonómia tervezet
Idézet abrakától:
"Sokszor átnéztem az adást és nyugodtam állíthatom a stúdióból egy másik Belousovová ment el, végén még kezet is adott, sőt kint még, ő kezdeményezésére tovább vitáztunk, végén még tanácsokat is elkezdett osztogatni. Ekkor kiéreztem az ő, a szlovák nacionalisták gyengeségét, gyenge pontjait."

Igen, és ő is elkezdett akarni. Együtt, közös akarattal, csak hinnünk kell benne, egységesen kell fellépnünk, stb.stb.

Válasz Bendegúznak:
Én úgy gondolom, hogy az Abraka-féle tervezet annyi sebből vérzik (ráadásul annyira nem fogja meg a lényeget), hogy egyszerűen nem érdemes róla vitatkozni. Pláne akkor, ha tudom, hogy amit mondok, az a Bósza-féle kuszaságba kerülne be (ez személyes antipátia, ez van).
Jobboldal tekintetében nem a fórumozókra gondoltam, hanem a politikusi ideológiák szintjén jelentkező deficitre. Duray továbbra is ügyesen hallgat és rajta kívül senki sem jut az eszembe, akit egyértelműen jobbra lehetne sorolni a megnyilatkozásai és a víziói alapján. Talán ha az MKP stratégiai tanácsa nem rejtőzködik tovább, akkor lesz itt némi kiindulópont.
A szakmai elitet nézve szintén látszik, hogy a Fórum Intézetnek nincs jobboldali "ellenpontja". Erre gondoltam.

(válasz az offra: a liberális öntörvényű netes nehéztüzérség igenis komoly hatással van a tömegekre és a baloldal bukásában komoly szerepük lesz. nélkülük nem is mehetne végbe. a liberálisok "diadala" azonban egyáltalán nem a liberalizmus diadala. a rendszerünk már engedi a reagálást, javítottuk... egyébként itt is szívesen vitatkozom erről, de valamilyen más témában, ha lehetne)
_________________
Ezek attól jóval bonyolultabb dolgok, melyeket logikusan (és meggyőzően) hangzó érvekkel csak úgy alá lehetne támasztani.

Nográdi
Válasz: Bendegúznak
Mi az hogy céltalan nihilizmus Kérdés nem az a nihilizmus hogy húzunk egy 600 km sávot 10 régión keresztul és ráírjuk hogy autonóm terulet. ha ezt tirolban látnák, kiröhögnének.

Abraka
Válasz Nógrádinak:
Nézd a történelmi vármegyékből kiindulni nem lehet, azok egy sokkal nagyobb közegben jöttek létre. Most kinek akarjuk főleg az autonómiát, vagy milyen célból? Magyaroknak az azonos jogokat. Gondolom ez a lényege.
Namármost, ehhez egy terület és egy autonómia-tervezet kell. Ezt mindig, mindenütt javaslatnak hívják, majd lesz belőle egy jól kidolgozott terv. Nekem is van további 3 javaslatom, de ez a mostani a legmesszebbmenőbb. Nem vagyok politikus, de annyit tudok, ha az elfogadható legjobbra törekszünk, akkor a maximumból kell kiindulni. Ez az. Egy egy vitaalap. Miért kell fásultan, lemondó módon nagytakarításba kezdeni, még az előtt, hogy az autonómia-törekvéseink útjára lépnénk. Ha nem vettétek volna észre ők sohasem tagadták a Hodza-Bartha szerződés tényét és annak etnikai határait bejelölő téziseit.
Vajon miért? Mert ez egy politikai axióma.
A dél-tiroliaknak megvoltak a történelmi területeik, tehát megvoltak a politikai axiómáik, nekünk először is ezeket kéne behatárolni, létrehozni, ehhez jó kiindulási alap a Hodza-Bartha határ, ami a történelmi 90% magyarlakta területekre épül, mai Szlovákia kererein belül. A történelmi vármegyék a Nagy-Magyarország keretein belül jöttek létre, ezért használhatatlanok. Nekünk a mostani keretek között kell a saját régióinkat létrehozni. Nemcsak a matemetika, a történelem és politika is axiómákra épül. Miért? Mert ezek megvédhetőek, logikus magyarázatuk van. Nekünk sajnos az alapokkal kell kezdenünk. Ha ezeket a dolgokat nem rakjuk rendbe nem tudunk sohasem tovább lépni. Ezt aki nem érti nagyon szívesen 10x, 100x, ha kell 1000x elmagyarázom. Ez nem demagógia kérdése, ezt észszerű érvelésnek hívják.

Válasz Jclaytonnak:
Ennek ellenére sajnos azt kell mondanom továbbra is, hogy a lejáratás a célod, hogy öncélulag teszed, vagy megbizatásból ez engemet abszolute nem érdekel. csupán igyekszek minden tárgyilagos kritikádra, ha ez annak nevezhető politikai axiómákban gondolkodva válaszolni. Tehát argumentálni, tényekkel, adatokkal, valós történésekkel.
Már sokszor elmondtam a tervezetünk javaslat és nem egy szentírás. A javaslatokról vitázni szokás, majd egyességre jutni. Amikor is a javaslatok egy része tényekké kovácsolódva, kész tervezetek formájában magasabb szintű tárgyalások alapjait képezik.
Az eredményt és az eredményességet kevered szándékosan, Eredmény a végcél, az eredményesség az eszköz, pedig a probálkozásaink statisztikája. Az én próbálkozásaim statisztikája az itt van részben a kukacon is. Amivel vádolsz, vagy ellenérveknek hozol fel az egy evolúciós gondolkodásmód, vagyis mindenki véleményét meghallgatni, hallani és ha kell a sajátodat ez alapján megváltoztatni egy életképesebbre, jobbra, elérhetőbb célokká azokat megtenni. Meg kell határozni a végcélt az azonos jogokat. Az eredményesség egy folyamat kiértékelése, ezt hívják tárgyalásoknak, vitáknak. De te célok nélkül az eredményesséket kéred számon úgy, hogy a felvidéki magyarság önmegmaradásáért a cselekvés útjára se lépett. Ezt hívják a sűltgalamb teóriának. Idevele hamm, csak legyen aki adja. A szlovákok biztosan csak úgy alapon, nem fognak sűltgalambokkal ránk lövöldözni, egyenlőre csak a kövekre telik tőlük.

Nógrádi
Idézet:
"Nézd a történelmi vármegyékből kiindulni nem lehet, azok egy sokkal nagyobb közegben jöttek létre. Most kinek akarjuk főleg az autonómiát, vagy milyen célból? Magyaroknak az azonos jogokat. Gondolom ez a lényege."


ez. a lényeg a miként.

Idézet:
"A dél-tiroliaknak megvoltak a történelmi területeik"


de nekik megmaradtak úgyhogy errol ennyit.

Idézet:
"Nekünk a mostani keretek között kell a saját régióinkat létrehozni."


nem vagy képes felfogni hogy ezeket nem létrehozni szokták hanem adottak vagy nem adottak. nem attól adottak hogy vonalat rajzolt valaki a térképen hanem mert foldrajzilag, gazdaságilag stb. egységesek ha pedig szétszakítják akkor úgy is néznek ki. ha adottak akkor lehet kezdeni valamit, ha nem adottak akkor egy ilyen teruleti kezdeményzés nonszensz. ki tehet arról hogy ezek a teruleti egységek etnikailag nagyon vegyesek és 100 éve is azok voltak.... ez nem legó hogy 4 fél elemból osszeraksz egy egész elemet. nem tudom értjuk-e egymást Kérdés

teljesen helytelen alapokból indulsz, sokkal hasznosabb lenne foglalkozni a jelenlegi megyerendszer megváltoztatásával (amihez már kuldtem értelmes dolgokat, és csak a kormánypártok utasítják el) és ezen túl van egy csomó téma ami legalább olyan hasznos vagy még jobban mégha nincs is akkora durranása, mint pl. az egyéni jogok.

Abraka
Valamikor minden régiót és a vármegyéket is létrehozták, mondjuk adottságai alapján, de létrehozták.
Most azt kéne elemeznünk, hogy a régi adottságok alkalmazhatóak-e? Szükségszerűen nem kell ragaszkodni a régi adottságokhoz, mert azóta a régi okok megszüntek a létezésükhöz, újakkal kell becserélnünk. A politikai határok állandóan változnak és később az ez szerinti adottságok a dominánsak. A XIX. sz-beli adottságok fizikai törvényszerűségekre vezethetőek vissza. Pl .hegyeken kesztül nem lehetet egy könnyen átmenni, nem voltak utak, se eszközök, Akkor 20-30 km megtételéhez órákra volt szükség, manapság ennyi idő alatt 200-300 km-t lehet megtenni. Termék és a piac kapcsolata határozta meg a gazdaság működését. megfelelő szállítóeszközök nélkül csak kis régiókban gondolkozhattak. Manapság Komáromból UPS az árút egy -két őra alatt elviszi Kassára. Már a kommunisták idejében is a naszvadi paprikát 6 őra alatt a besztercebányai piacon lehett árulni, pedig a két régiónak semmi köze nem volt egymáshoz.
Nem egy elemről van szó, mert lenne nyugati régió, közőpső és keleti. Ezek keretein belül a régi történelmi területek is, szomszédsági alapon társulnának, megcsonkított területeivel.
Tehát a régi adottságokra hivatkozni, nem helytálló.
Igenis a jelenlegi állapotokból, a mostani adottságokból kifolyólag kell létrehozni a saját régióinkat, saját hazánkat.
Egyébként azokat a dolgokat nem kaptam meg és erre válaszlevelemben értesítettelek.
Igen rengeteg hasznos dolog létezik, ezért kell a vita és a javaslatok.

Haho7
Először is mit akar az itt élő magyarság?
1, Az alkotmányban elismerni egyenjogúságunkat.
2, Területi önigazgatást azonos jogokkal!
3, A történelmi megyék visszaállítását!
1923-ig a történelmi megyék léteztek és a hatalom centralizációja megszüntette azonos jogainkat!
4, Szlovák Köztársaság nemzetei és etnikumai kifejezés használata bevezetése! vagyis etnikumok élnek és nem nemzetek, mert akkor legalább 2-4 nemzet nevét említeni kéne Szlovákiában!
5, Mi etnikai magyarok itt élünk a szlovák Köztársaság területén! My etnický Maďari žijeme na území Slovenskej republiky. We etnic Hungarians life in Slovak Republik.
6, Mi a magyar etnikum része vagyunk.
7, Azonos nyelvhasználati jogokat követelünk ott ahol legalább 8%-nyi magyar él a Kárpát-medencében!
8, A magyar népi és nemzeti zászlónk legyen a címeres zászló 1848-ból, amelyben címer van! A mai trikolórt ne használjuk nemzeti jelképnek, mert az inkább állami jelkép! Keletkezése nem ősi és egyesítő! A címer egyesíti a magyarságot!
9, Dél-fölvidék Honnia a mi Honunk és a Hon szót használjuk a Dél-fölvidék helyett szlovák nyelven! Vagy Juzsné hornozemszko, de ez hosszú szó.
Mi a Honunkban élünk Honniának nevezhetjük ezt a területet egységesen és egészében!
A kanadai Kebek vagyis Quebec tartomány jogait érvényesítjük majd Honunkban, ha kivívjuk a közös önigazgatásunkat, amelyben az ősi megyék sajátos önigazgatási jogokat kapnak. A 2. VH alatti megyék működése nagyjából így nézett ki:
a, Komárom megye Csallóköz és Komárom térsége
b, Pozsony-Nyitra egyesített megye vagyis Újvár megye Érsekújvár megyeszékhellyel!
c, Hont megye Ipolyság
d, Gömör megye

stb. aki tudja folytassa...
10, Mi kiindulva a történelmi megyéinkből 1938-1945 közötti időből valamint az 1923-ig létező megyerendszerből követeljük a megyék határainak helyreállítását és a közigazgatás hozzáigazítását ősi jogainkhoz!

Abraka
Az autonómia terület határai, közigazgatási felosztása, hogy történelmi, vagy mai valós alapokra építve fog majd létrejönni, az úgyis az állam és tárgyalópartnerei közötti egyességből fog kijönni. Ha a magyarság részéről lesz hajlandóság, igény a történelmi adottságokra hivatkozva igényelni, akkor ez lesz a javaslatokban, ha más akkor az lesz a vitaalap. de egy biztos itt a kikövetelt megmaradási jogokról van szó főleg. Vitáknak, kompromisszumoknak és az egyességeknek ebben az irányban kell elmozdulniuk.
forrás: kukac.skHÍREK
Felvidéki magyar térkép
- 2009.05.20.

Magyar élettér autóatlasz
- 2009.05.20.

Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona