Keresés a honlapon

Egyéni keresés





Fűszernövények termesztése kiskertben és lakásban

CHILI PAPRIKA, CAYENNE BORS

CHILI PAPRIKA  TERMESZTÉSE

A chili paprika / cayenne paprika, cayenne bors cserjéje gondos ápolás mellett akár 2 m magasra is megnő. Termése 2-15 cm hosszú, kerek, kúp alakú, hegyes, fehér, sárga, zöld, narancsszínű, piros. Kevés benne az aroma, de az ereje az enyhétől a csípősig terjed, a kapszaicintartalma miatt.

Rendkívül dekoratív akár a kertben, akár a lakásban, mivel az első érett terméstől számítva folyamatosan vannak rajta különböző színű - az érésnek megfelelő stádiumban - kisebb, nagyobb paprikák és folyamatosan virágzik.

Az érett termések szedésével serkenthetjük a növekedésre!







A chili paprika felhasználása

Termése felhasználható frissen, éretlen zölden, érett pirosan, sárgán vagy fehéren, szárítva, összetörve, egészben.
A chili illik mindenféle ételhez, hideghez is, meleghez is, főleg salátákhoz, mártásokhoz, pizzához.

A CHILI gyógyhatása:

A chili serkenti a vérkeringést, javítja az emésztést és antibakteriális hatású.
Emésztést segítő és zsíroldó hatása miatt ajánlott a fogyókúrázók étrendjébe is beiktatni!






A CHILI termesztése, szedése

Tápanyagban dús, üde talajba ültessük. A rendszeres öntözést erőteljes növekedéssel hálálja meg. Lakásban minél világosabb és hűvösebb helyre állítsuk (pl. konyhaablak, üvegezett veranda) és csak mérsékelten öntözzük még a meleg időszakban is!

A terméseket folyamatosan szedve folyamatos növekedésre és terméshozásra sarkallhatjuk!






A chili paprika hatása

A chili paprika (Chili Pepper) a húsos paprikák családjába tartozik, különböző változatban az édeskésebb íztől az erősen maró csípősig terjedhet.

A mexikói konyha legkedveltebb fűszere.

Chili paprika és chili por között különbséget kell tenni.

A chili paprika (Chili Pepper) csak chili hüvelyekből áll, melyeket megszárítottak, majd megőröltek.

A chili paprikaként emlegetett csípős paprikákat Ázsia szerte szószok, krémek és kevergetve sütött, párolt ételek ízesítésére használják. A chili paprikák nagyon eltérőek lehetnek méretükben, színükben, alakjukban és csípősségük mértékében.

A chili paprika rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést és megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) okozta károsodásoktól.

A szárított chilipaprika erősebb, mint a frissen vásárolt. Minél kisebb termésű fajtát vásárolunk, annál erősebb az íze. Ereje az apró magvaktól függ, mert főleg ott halmozódik fel a csípősséget adó kapszaicin. Ha nem akarjuk, hogy ételünk túl erős legyen, akkor távolítsuk el a magokat, és vágjuk ki a magléceket.



HÍREK


Kristály tanfolyamok!

Oklevelet adó
intenzív online ( távképzés )
tanfolyamok

Bővebb információ
IDE kattintva




OLDALAJÁNLÓ

Ha Ön szeretné tudni

melyek a szerencsekövei,
nézze meg új oldalunkat
IDE kattintva!


Támogatónk
2010.01.04.



Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvasson róla bővebben ITT!



Ide kattintva
feliratkozhat hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünk



Ha tetszik az oldal,
támogasson minket egy lájkkal!










Vagy nyomja meg a + gombot



Köszönjük!

Partnereink, támogatóink



Kerítés,garázs,kútgyűrű,
előregyártott betonelemekből:
Obermayer Betonáru

Köszönjük látogatását!



Keresés a honlapon