KÖSZÖNTÜNK INTÉZMÉNYÜNK HONLAPJÁN!IKERTALÁLKOZÓ
Családi nap

IKERTALÁLKOZÓ Ikerváron és Vas megyei Családi Nap szüreti vigassággal
Időpont: 2015. szeptember 26. (szombat)
A részletes programot ITT találjátok
Az ikrek jelentkezését a 06-30/3485286-os telefonon vagy az igazgato.kultura@gmail.com e-mailen várjuk.Köszönjük.
MINDENKIT VÁRUNK!


VERSEK
KÖNYVBEMUTARÓ

KIKÜSZÖBÖLÉS
Németh Bálint Budapesten élő ( ikervári születésű és kötődésű) mérnők, PhD hallgató első verseskötetének bemutatójára zsúfolásig megtelt az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár előadóterme. Bálint beszélgetőtársa Merklin Tímea újságíró, az est moderátora Pásti József igazgató volt. A képre kattintva a rendezvény képgalériáját láthatod.


FARSANG
BÁL

MASZKABÁL
Az elmúlt évi sikeres rendezvényünket KÖZKÍVÁNATRA az idén is meghirdetjük. 2015. február 14-én ismét MASZKABÁL! Rendezvényünk a "Kultúrházak éjjel-nappal" országos programsorozat része. Várunk!


EMLÉKEST
Adventi beszélgetések

Tábori Ottóra emlékeztünk
Az igazi „régi szelíd esték” hangulatát élhették át mindazok, akik december 12-én az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház forróteás, fűszeres, forralt bortól illatozó programjára érkeztek. Radnóti Miklós Á la recerche c. versének üzenetét választotta az intézmény, hogy az „eltűnt idő”, a régi barátok, az emlékké vált idill kapcsán a közelmúltban elhunyt ikervári költő Tábori Ottó emlékét állítsa középpontba. A szomszédokon, barátokon, szépszámú érdeklődőn kívül Dr. Csider Sándor főiskolai docens, költő; Dr. Gyurácz Ferenc szerkesztő; Pete György szerkesztő, irodalomkritikus; Pödör György tanár, költő segítette felidézni Tábori Ottó emlékét. Fehér Ferenc polgármester köszöntőjét követően a résztvevők megtekintették Horváth Erika „Csak úgy mondom” című portréfilmjét, és meghallgatták Nagy Imre Győző, a költő unokaöccsének családi anekdotáit is. A „költőkkel, s fiatal feleségekkel koszorúzott” adventi este a helyi Castrum Gemini Énekegyüttes dalba öntött emlékezésével gazdagodott Ikerváron


Rába(p)ART
SZÍNHÁZ

Országos minősítő fesztivál-2014.11.21-22-23.- Heves megye
Rákosy Gergely: Beadvány a világ ellen c. rádiójátékát színpadra írta és rendezte: Pásti József


MÁRTON NAPI VIGASSÁGOK
Gasztrokultúra

Márton vesszeje libával, borral, rétessel

Hozzáadott értékek nemesítik a hagyományt

Vas Népe cikk az eseményről
ITT olvasható


Párhuzamok- Politika és etika
Batthyány Emléknap

Batthyány Emléknap-2014-október 6. -Ikervár
„Párhuzamok” - Politika és etika

Negyedszázados folyamatos, következetes munka eredményeként Batthyány kultuszhely lett Ikervár. Az október 6-i megemlékezések országosan jegyzett események. A mártír miniszterelnök életének, halálának jeles kutatói fordultak meg a szoborállító Ikerváron. A művelődési ház október 6-án a Batthyány Emléknapon „Párhuzamok” címmel évtizedek óta a Vas Megyei Levéltár támogatásával kerekasztal beszélgetést rendez. Párhuzamba állítják a 19. század, illetve korunk éppen aktuális politikai, társadalmi, gazdasági kérdéseit. Az elmúlt években Dr. Gergely András történész, Dr. Erdődy Gábor volt szentszéki nagykövet, történész, Dr. Hermann Róbert történész, Dr. Csorba László történész a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója tartott előadást és emlékező beszédet. Az idei gyásznapon délután 3 órai kezdettel Dr. Fónagy Zoltán történész, az MTA Történettudományi Intézetének kutatója „Politika és etika a reformkorban” címmel tartott előadást, majd emlékező beszédet a koszorúzási ünnepségen. A rendezvényen közreműködött Nagy Júlia és Harangozó Marcell Szombathelyről, illetve a helyi Zichy Antónia Általános Iskola 6. osztálya. A tucatnál több emlékező szervezet, intézmény mellett koszorút helyezett el Harangozó Bertalan kormánymegbízott és Marton Ferenc a Vas megyei Közgyűlés alelnöke is az ország első egészalakos Batthyány emlékművénél Ikerváron.
A képre kattintva a képgalériát láthatjuk


HOZZ EGY MESÉT!
MAGYAR MESE NAPJA

Mesemondók - kicsik és nagyok
HOZZ EGY MESÉT!
155 évvel ezelőtt született Benedek Elek

Nagy-nagy örömünkre nem csupán gyermekek, de felnőttek, szépkorúak is megjelentek, sőt mesét is mondtak az ikervári mesedélutánon. Bárki beülhetett ismét a mesemondó székbe a Népmese Napján - Benedek Elek, erdélyi származású író és népmesegyűjtő születésének napján, szeptember 30-án. A Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár mesemondásra, meseolvasásra várta a gyermekeket, felnőtteket, mindenkit, akik szívesen olvasnak mesét, vagy egyszerűen csöndes mesehallgatásra vágynak. Mivel a mesék, mesemondások ideje soha nem jár le, így az ikervári mesedélután is úgy végződött, mint a mese: „a hős felveszi a küzdelmet, bátor, szembeszáll az igazságtalanságokkal, és akkor legyőz minden akadályt – de a jó szándék semmiképpen sem hiábavaló!”
A képre kattintva a képgalériába lépsz!


IKERTALÁLKOZÓ és SZÜRET
VIGASSÁGOK

Ikertalálkozó és szüreti vigadalom
SZÜRETI VIGADALOM és IKERTALÁLKOZÓ!
Az idei évben a szüreti vigasságokhoz kapcsolódott a hagyománnyá nemesedő ikertalálkozó. Szeptember 27-én egész napos, gazdag programsorozattal vártunk minden kedves érdeklődőt. Örülünk az óriási érdeklődésnek.

A képre kattintva a képgaléria található!

Vas Népe beszámolója
ITT olvasható


IKERVÁRI NAPOK
Ölelkező Rába-völgye

ÖLELKEZŐ Rába-völgye -XXIV. IKERVÁRI NAPOK
A közel negyedszázados népünnepély nem csupán a megyében, de országosan is az első "falunapos" programsorozat. Ebben az évben is igyekeztünk a legkülönfélébb kívánságokat is figyelembe venni - természetesen az IGÉNYESSÉG, mint ALAPELV szem előtt tartásával. Jól tudjuk, hogy "nem biztos, hogy jót tesz neked, ha kiszolgálják az ízlésedet." /Ákos/
Szeretettel Várunk!
A részletes program:
ITTIKERVÁRI VERSÜNNEP
"Regösök Húrján"

"Regösök húrján" - országos vers -és prózamondó verseny -Ikervár
VIII. Ikervári Versünnep - 2014.
Zsűri:
Alsós korcsoport:
- Duszkó Pálné
- H. Nagy Katalin
- Horváth Imréné
Felsős korcsoport:
- Horváth Istvánné
- Merklin Tímea
- Kiss László - zsűri elnöke - Magyar Versmondók Egyesületének elnöke

A versünnepről ITT olvashatnak


Újabb elismerés a Ráb(p)ART Társulatnak
A sokszoros országos minősítéssel rendelkező színtársulat újabb elismerésben részesült. A Vas megyei Sitistar Selencion a 2013-as év kiváló amatőr színtársulatának jelölte az ikervári Rába(p)ART társulatot.A díjátadó gálára a Tóvendéglőben került sor 2014. február 21-én. GRATULÁLUNK! A képre kattintva a díjátadó gála képeit láthatjuk.


MAGYAR KULTÚRA GÁLA
Magyar Kultúra Napja Gála - 2014.
Rendező szerv: Magyar Kultúra Lovagrendje
Helyszín: Corinthia Grand Hotel Royal - Budapest
Műsorvezető, házigazda: Pásti József az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, tanügyigazgatási szakértő, a Magyar Kultúra Lovagja

A Magyar Kultúra Lovagrendje, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány 1997 óta rendezi meg a Magyar Kultúra Napja Gálát, és 16. alkalommal adja át a magyar állam millenniumi ajándékát a Kultúra Lovagja címet. A rendezvénynek immár 8. éve Pásti József, az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, tanügyigazgatási szakértő, a Magyar Kultúra Lovagja a műsorvezetője. A Stefánia Palotában, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és 3. éve a Corinthia Grand Hotel Royalban tartott gálaműsorra ebben az évben hazánk minden tájáról, valamint Ukrajnától Németországon, Olaszországon át Angliáig; Szerbiától, Szlovákián át Svédországig tizenhárom országból érkeztek vendégek.

Bíró Stefi:A NŐ c. kiállítása
Intézményünk sorozatosan keresi, és lehetőséget teremt, helyet biztosít fiatalok szárnypróbálgatásainak. Ez alkalommal Bíró Stefánia tanuló képzőművészeti kiállítását láthatták az érdeklődők.
Megnyitotta:Horváth Zoltán (HoZo)
Közreműködött: a művelődési ház Mini Tricolours tánccsoportja - szintén ifjú tehetségpalánták-.
Csoportvezető: Pásti Laura joghallgató

A képre kattintva a kiállítás fotóit láthatod.


MASZKABÁL
Maszkabál
MASZKABÁL

A Márton-napi Közösség hagyományosan jó hangulatú batyus báljai sorában most a MASZKABÁL várja korlátozott számban még az érdeklődőket. A részvétel feltételei:
- előzetes regisztráció
- jelmez
- batyu
- 1000-Ft/fő.Előzetes regisztráció: 06-30/348-5286ELŐADÓMŰVÉSZET
A Rába(p)ART Társulat "EZÜST" produkciójának kritikáját ITT olvashatod


GYERMEKSZÍNHÁZ

"RÉGI SZELÍD ESTÉK..."
Régi szelíd esték, ti is emlékké nemesedtek!
Költőkkel s fiatal feleségekkel koszorúzott
tündöklő asztal, hova csúszol a múltak iszapján?
/Radnóti Miklós: A’ la recherce/

Radnóti Miklós szomorú, visszavágyódó sorait kölcsönözve hívunk, várunk minden kedves érdeklődőt igényes, régi idők hangulatát idéző irodalmi estünkre.
Vendégünk:
Dr. CSIDER SÁNDOR
főiskolai docens
költő-tanár
Időpont: 2013. december 13. (péntek) 17:00
Helyszín: Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár
Az adventi várakozás melegével szeretettel várunk!EZÜST CSILLOG IKERVÁRON!
Újabb országos ezüst minősítést kapott az ikervári Rába(p)ART Társulat.
Az ikervári színjátékosok következetes műhelymunkájukkal a magyar amatőr színjátszás meghatározó tényezőjévé váltak.
A Heves megyei Adácson 17. alkalommal országos, ötödik alkalommal pedig Kárpát –medencei színjátszó találkozót, minősítő fesztivált rendeztek. A Rába(p)ART Társulat Sudzsi Terajama: Jamamba című egyfelvonásos végzetjátékát ezüst minősítéssel jutalmazták a Magyar Színjátékos Szövetség minősítésre felkért szakemberei: Tóth Zsuzsanna dramaturg, Kiss László rendező és Regős János a Magyar Színjátékos Szövetség elnöke. A zsűri kiemelte a társulat jól komponált, erőteljes, lendületes játékát. Elismeréssel szóltak a szakemberek arról, hogy a Jamamba c. tragédiával a társulat képes volt a nézők „vastapsát” elnyerni. Említésre méltó az is, hogy egy rádiójátékból alkottak színpadi produkciót Pásti József rendező és a társulat tagjai: Hegedüsné Bíró Emma, Horváth Elizabeth, Pástiné Berzlánovich Gabriella, Pásti Gabriella, Pásti Laura, Rauf Istvánné, Szabó László és Szőke Zoltán.
A Jamamba alaptörténete az európai kultúrkörben is megtalálható. A régi japán monda arról szól, hogy ha a szülők megöregszenek, gyermekeik hátukra veszik, és kiviszik őket az Ubaszte hegyre (Ubaszte azt jelenti: halottak hegye). A szegény hegyi faluban él idős anyjával egy gyöngeelméjű, akit úgy hívnak: „a bolond Hejszaku”.
A falu törvénye szerint:
- ha valaki megnősül, meg kell válnia szüleitől, mert haszontalan, felesleges szájat nem lehet etetni. A bolond Hejszaku nem ismeri a törvényt, de egy falubelije „kiokosítja” .
- az eladósorban lévő lány az első kérőhöz köteles férjhez menni. A soros lány a falu legszebb leánya.
Hejszakut heves vágy kínozza, és elhatározza, hogy megszabadul az éhes szájtól – az Ubaszte hegyre vonszolja és sorsára hagyja anyját…
A Jamamba tükör az „EMBERNEK” (mindannyiunknak), akik vágyainkért, érvényesülésünkért – nyíltan, vagy burkoltan – sok „egyébre” is képesek vagyunk.

Az előadás megtekinthető:YOUTUBE
FACEBOOK- Műv--Ház


MÁRTON VESSZEJE és egyéb vigasságok...
Gasztrokulturális családi nap, amelynek középpontjában a liba (s)ül.
Márton napjához kapcsolódó évtizedes hagyományát gazdagítja november 9-én, szombaton az ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár. A gondűző ajánlat szerint délután két órakor „csereberés zsibvásár” indítja a programok sorát, majd „Egyszer volt, hol nem volt” címmel az intézmény gyermekszínjátszói kínálnak mesés perceket. Az újboros hordó csapra verésekor pedig, - ahogy a szólás tartja - Márton lesz igaz bírája az idei szőlőtermésnek. A csapra verés izgalmas perceit a Castrum Gemini Énekegyüttes vidám bordalai kísérik. Természetesen nem marad el a „Márton vesszeje” elnevezésű tréfás vetélkedő sem. A vándorvessző elnyeréséért ismét versenybe szállnak a tanárok, az óvónők, szépkorúak, ifjak, baráti közösségek és vélhetően a település képviselői is. A vigasságban megfáradtak lilahagymás libazsíros kenyérrel, rétesek sokféleségével, libapörcös törtburgonyával csillapíthatják éhségüket, és az elmúlt évben átadott szabadtéri kemence sem marad befűtetlenül. A hangulatot tovább fokozza a zalaegerszegi Leslie Night Band zenéje, illetve az esti csűrdöngölő vendégzenekara a kőszegi Kvarc Együttes. A szervezők az idén is számítanak a helyi szőlősgazdák „bemutatkozására” és az ikervári lányok, asszonyok libás, és nem libás ételkülönlegességeire. A bírálók elnöke Kovács Ferenc a Vas megyei közgyűlés elnöke, a rendezvény fővédnöke.

Részletek ITT olvashatók


100 éves a Batthyány szobor
BATTHYÁNY EMLÉKHÉT - 100 éves a Batthyány szobor Ikerváron
1913. október 12-én több ezer érdeklődő gyűlt össze Ikerváron, hogy részt vegyen a mártír miniszterelnök első, egészalakos szobrának leleplezésén. Történelmi tett volt ez abban az időben; egyrészt élt még az uralkodó, akinek remélhetőleg terhelte a lelkiismeretét Batthyány vére, másrészt nem kis anyagi áldozatot vállalt a falu lakossága az emlékmű felállításával. A Batthyány kultusz ápolása nem pillanatnyi divat településünkön. A centenárium alkalmából azonban a szokásosnál is gazdagabb ünnepségsorozatot szerveztünk. Két alkalommal is lesz koszorúzás! Október 6-án Dr. csorba László a Nemzeti Múzeum főigazgatója, október 12-én Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter mond ünnepi beszédet a Batthyány szobornál. Az egyhetes programsorozaton belül szentmise kiállítások, előadások, (Dr. Csorba László történész, főigazgató -Dr. Katona Attila egyetemi docens) lapszemle várja a szoborállító elődök mai leszármazottait. A rendezvény fővédnöke: Gróf Batthyány László.

Az emlékhét részletes programja Itt
és ITT olvasható
YOUTUBE


Benedek Elek
HOZZ EGY MESÉT!

A MAGYAR NÉPMESE NAPJÁHOZ KAPCSOLÓDVA
2013. szeptember 30. (hétfő)
15:00-tól folyton - folyvást meséket olvasunk, hallgatunk
a Batthyány Lajos Művelődési Házban.
Hozd el kedvenc magyar mesédet, és ha kedved van, beülhetsz a mesemondó székbe!

Várunk minden mesekedvelőt, családok
apraját - nagyját!„Itthon vagy - Magyarország szeretlek!”

2013. szeptember 28. szombat

15:00 Őszi zsibvásár a műv. ház előtt, mellett, mögött – várjuk az árusítókat, vásárlókat, csereberélőket!

16:00 Invitáció, avagy lovaskocsis, gyalogos,kerékpáros… szüreti felvonulás
Részvétel jelmezben, vagy minél tarkább utcai ruhában, mámoros jókedvvel.
Gyülekezés a művelődési ház előtt, mellett…
18:00 Kulturális kavalkád a művelődési ház szabadtéri
színpadán
- IronCats - Tricolours - Rába(p)ART Társulat
- Mesevár Óvoda felnőtt és gyermek néptáncosai
- Castrum Gemini Énekegyüttes - Hastánc
20:00 Mixi Hit bál

2013. szeptember 29. vasárnap

21:30 MÁGLYAGYÚJTÁS az országos programsorozat részeként a kemencés udvarban
(20:30-tól szalonnasütés, borforralás)

Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és KönyvtárÖlelkező Rába-völgye
XXIII. Ikervári Napok

ÖLELKEZŐ RÁBA-VÖLGYE

Nemzetközi szélnap és összművészeti fesztivál Ikerváron
Minden adott volt június utolsó hétvégéjén ahhoz a fergeteges népünnepélyhez, amelyet a Rába-menti „energiafaluban”, Ikerváron rendeztek meg immár 23. alkalommal.
„Eddig ez volt a legjobb, bár minden évben ezt mondjuk” - búcsúzkodtak egymástól és a szervezőktől azok a fiatalok, akik a két napos non stop pörgés után hétfőn hajnalban végre pihenni indultak. Pedig az egy héttel ezelőtti jégverés után még azon morfondíroztak a szervezők és a jelenlévő települési képviselők a művelődési házban, hogy a viharkárokra és károsultakra való tekintettel elhalasztják a falunapot. A nagyszabású rendezvény előkészületei, a megkötött szerződések és a nagyon vágyott programok igénye racionálisan és emocionálisan is erősebb volt a rendezvényt ellenzők érveinél. A két napos népünnepély szombaton hagyományosan a nemzetközi szélnap programjaival indult a Mesevár Óvoda udvarán. Ügyességi- és sorversenyeken, széltotón edződhettek a jelenlévők. Az előre meghirdetett rajzversenyre 90 gyermekrajz érkezett. Sok érdeklődő bíztatta a Rába utcában megrendezett kerékpárverseny gyermek résztvevőit. A fődíjat, egy gyermekkerékpárt Rampfl Zétény vihette haza. A második helyen Kovács Ádám, a harmadikon Kovács Bence végzett. Folyamatosan szállította az utasokat a sétakocsi a szélerőműhöz, amelyek közül egyet belülről is megmutattak az érdeklődőknek. A visszatérőket öt főzőcsapat bográcsos finomságai várták. Este 8-kor zumba bemutatóval kezdődött a szombat esti láz a művelődési ház szabadtéri színpadán, majd a karaoke partyn 20 előadó mutatta be – óriási ovációval kísérve - szunnyadó tehetségét. Hajnali 2-ig a Jambo együttes zenélt. A vasárnapi programsorozat a mosonmagyaróvári Tallós Prohászka István Művészetbarát Egyesület munkáit bemutató kiállítás megnyitójával indult. A kiállítást Pintér Éva festőművész a Béke Nagykövete, a Kultúra Lovagja nyitotta meg. Közreműködött a Castrum Gemini Énekegyüttes, valamint Szabó Gizella fuvolaművész és Sely Edit harmonika művész. A szervezők a kulturális csemegékből igazi nyári turmixot kevertek. A helyi ovisok és a művelődési ház gyermekszínjátszóinak műsora után bűvészshow és a celldömölki rockisok kényeztették a nagyérdeműt. Szép Bence stand up comedy-jét követően Rod Steward karakteres hangját vélték felfedezni a kőszegi Kvarc együttes Szabó Gáborában a fél órás slágermúzeum résztvevői. Az ikervári nyugdíjas Szenior Színjátszók kedvence a 86 éves Kupi Jani bácsi - társaival együtt - most is hozta megszokott formáját. Reggiet, funkyt, skat játszott a Tohu Bohu, smoke –beat-et a RE-Akció. A Tricolours moderntáncosok junior és felnőtt csoportja Aradszky László előtt lépett színpadra. Ekkor már zsúfolásig megtelt a hatalmas rendezvénysátor. „Nem csak a húszéveseké a világ!” zengte gyerek, felnőtt és szépkorú. Az Ocho Macho konecerten már a tűt sem lehetett leejteni. Kirchknopf Gergőéket kétszer tapsolták vissza éjjel 11-körül a lelkes rajongók. A két napos kulturális kavalkádot a Mixi Hit zenekar vezette át a hétfői hajnalba. –„Eddig ez volt a legjobb, bár minden évben ezt mondjuk…”
Pásti JózsefTÁMOP-3.2.2. -Nyelvtanfolyam a Batthyány Lajos Művelődési Házban
.„TUDÁSOD A JÖVŐD!”
12 felnőtt hallgató részvételével 100 órás idegen nyelvi képzés, (A1 –es német nyelvtanfolyam) kezdődött az ikervári Batthyány Lajos Művelődési Házban. A TÁMOP 2.1.2. pályázat keretén belül indult képzés alapvető célja a felnőtt lakosság gazdasági versenyképességének növelése, az élethosszig tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetencia fejlesztése. A képzésre egyénileg, előzetes internetes regisztráció után, a képzési hely és az akkreditált képző intézmény kiválasztásával lehetett jelentkezni. Az érdeklődőket a művelődési ház és e-Tanácsadó segítette a jelentkezésben, ill. a tanfolyami részvételben. Az idegen nyelvi képzésen az Európai Uniótól nyert támogatással lehet részt venni. A regisztrációt követően az informatikai rendszer a nyilatkozatok alapján megállapította a jogosultságot és kiszámította az önrész és a támogatás mértékét. Az ikervári Batthyány Lajos Művelődési Házban indított nyelvi képzés résztvevői személyenként 90 000 Ft-os támogatásban részesültek. A befizetett önrész mértéke 5%. A 100 órás nyelvtanfolyamért így mindössze négyezer-ötszáz forintot kellett fizetni a hallgatóknak. – A heti egy alkalommal tartott 5x45 perces tanórák intenzitása kiváló lehetőséget biztosít a tananyag kondicionálásához és a beszédcentrikus nyelvoktatáshoz – tájékoztatott Aranyos Hajnalka nyelvtanár. A TÁMOP 2.1.2. projekt keretén belül indított nyelvtanfolyam október végén fejeződik be Ikerváron.


VII. IKERVÁRI VERSÜNNEP- Regösök Húrján országos vers -és prózamondó verseny- regionális döntő

A vers vitamin, a vers kiemel, a vers lelket, jellemet erősít. 2013. április 10-én délután minden a versről szólt Ikerváron. Soha nem látott érdeklődés, jól felkészült versmondók, szülők, hozzátartózók, felkészítők. Címszavakban, röviden így foglalhatnánk össze a versünnep indítását. A folytatás: két helyszín, jól sikerült előadások, néha kevésbé jól sikerült, de lelkes produktumok, a zsűri szakmai tanácskozása, vitája, értékelése, eredményhirdetés, szakmai tanácsok, tehetségkutatás. Köszönjük a versmondóknak, felkészítőknek, szülőknek a sok-sok energiát. Kiss Lászlónak a zsűri elnökének véleménye szerint: "ennyi energiával a Földet ki lehetne mozdítani a sarkából".! Sikerült, ha nem is kimozdítani, de meghatni, emberivé tenni igen. Köszönjük természetesen a zsűri - Duszkó Pálné, Horváth Imréné, Horváth Istvánné, Kiss László, Merklin Tímea, Némethné Eredics Magdolna - munkáját!
A képre kattintva további képeket tekinthetünk meg.


ÁMK átszervezés
ÁLLAMOSÍTÁS-ÁTSZERVEZŐDÉS!
A vonatkozó jogszabályok hatására/következményeként intézményünk, az Ikervári ÁMK 2013. január 1-től átszerveződött. Az iskolák állami működtetéssel, állami fenntarásba kerültek.
Az ÁMKjelenlegi intézményei:
- Ikervári ÁMK Batthyány Lajos Művelődési Ház
- Ikervári ÁMK Mesevár Óvoda
- Ikervári ÁMK Bóbita Művészeti Tagóvoda- Pecöl
- Ikervári ÁMK Cifra Palota Művészeti Tagóvoda -
Hosszúpereszteg
- Ikervári ÁMK Csényei Tagóvoda
- Ikervári ÁMK Csicsergő Tagóvoda - Nyőgér

Az Ikervári ÁMK-hoz tartoznak a gyermek - és szociális étkeztetést biztosító melegítő- és főzőkonyhák is.
Kedves Látogatóink!
Honlapunk aktualizálása az- átszervezés miatt - folyamatos, jelenleg is zajlik. Kérjük, hogy a fentiek figyelembevételével tájékozódjanak. Köszönjük!VERSÜNNEP
Weöres Sándor
Ikervári VERSÜNNEP -2013. április 10. 14:00 - "Regösök húrján" - országos vers-és prózamondó verseny regionális döntő
Ikervárról az országos döntőbe!
Hetedik alkalommal rendezi meg Versünnep címmel versmondó versenyét az ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház. A rendezvénynek az elismert előadóművészeket, költőkőket felvonultató zsűri, a szakmaisággal párosuló szervező – és rendezőmunka folyamatos minőséget garantált. Mindezek alapot nyújtottak ahhoz, hogy az Ikervári Versünnep a Regösök Húrján elnevezésű országos vers – és prózamondó verseny regionális döntőjének egyik állomása legyen. A Magyar Versmondók Egyesülete és a Batthyány Lajos Művelődési Ház ebben az évben közösen írja ki versenyfelhívását. (A versenyzőknek kettő, egyenként 4 percnél rövidebb verssel vagy szépprózával kell készülniük, szabadon válogatva a magyar népköltészetből, a magyar - és a világirodalomból. A rendezőszervek javasolják, hogy a versválasztásnál - az életkori sajátosságok szem előtt tartásával - vegyék figyelembe, hogy 2013-ban ünnepeljük Weöres Sándor születésének 100. és Kormos István születésének 90. évfordulóját. A regionális versenyre 2013. április 10-én szerdán, 14:00 órai kezdettel kerül sor az Ikervári ÁMK Batthyány Lajos Művelődési Házban. A verseny két kategóriájának (10-12 és 13-14 évesek) legjobbjai a zsűri döntése alapján bejutnak az országos döntőbe, ill. díjazásban részesülnek. A zsűri elnöke Kiss László a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke. (Az óvodáskorú gyermekek és az alsó tagozatos iskolások részére - e rendezvény keretében, külön kategóriában és más feltételekkel - tehetségkutató versmondó találkozóra kerül sor.) A jelentkezéseket (a lapok letölthetők www.ikervariamk.hu) 2013. március 27 – ig (szerda) várják a szervezők az ikervarmuvhaz@petecom.hu ill. amkigazgato@globonet.hu címen.

FELHÍVÁS - klikk

JELENTKEZÉSI LAP


Minden kedves látogatónknak boldog új évet kívánunk!


Batthyány Lajos Műv. Ház
Az Ökör hölgyei
Újabb országos minősítés a Rába(p)ARTnak!

Minden megmérettetésüket siker koronázza. Így jellemezhetnénk az ikervári Rába(p)ART Társulat (korábbi nevén Ikervári Színkör) műhelymunkájának eredményeit. A színjátszó találkozókról, minősítő versenyekről az utóbbi években rendre szakmai elismerésekkel – legjobb díszlet, legjobb szcenika, bronz, ezüst minősítések - tértek haza. 2010- ben Slavomir Mrozek: Szerenád c. abszurd drámájával arany minősítést, az amatőr színjátszók egyik legrangosabb elismerését érdemelték ki. November 23-24-25-én a Heves megyei Adácson rendezett XIV. Országos, ill. IV. Kárpát-medencei színjátszó találkozón Jacques Audiberti: Az Ökör hölgyei c. egyfelvonásos drámájával országos bronz minősítésben részesültek. Pásti József a darab rendezője, szereplője elmondta, hogy a 20. század „hajszálán” született francia Audeberti Az Ökör hölgyeiben az egyszerű hétköznapi történéseket, többértelmű, zavaros, vibrálóan kínos szituációkba helyezi. Mindezek a titkos, homályos, fülledt képmutatások a családi dráma előjátékai. A rendező és a szereplők a darabban jelenlévő felszínes életbölcselmet éppúgy, mint a szövegben csak megsejlő drámát is igyekeztek előadássá formálni. A minősített darab szereplői: Pástiné Berzlánovich Gabriella, Hegedüsné Bíró Emma, Pásti József, Szőke Zoltán.
Rendezte: Pásti József

Az alábbi linkre kattintva részletet láthattok a minősített produkcióból:
Az Ökör hölgyei - részlet


Batthyány Lajos Műv. Ház
Október 23-i ünnepély

Az 1956-os forradalom emlékére rendezett községi és iskolai megemlékezés 2012. október 23-án 17:30-kor kezdődött a Hősi emlékműnél Ikerváron.
Gondolatait elmondta Fehér Ferenc Úr, Ikervár község polgármestere. Az ünnepi műsort az Ikervári ÁMK Zichy Antónia Általános Iskola 7. osztálya adta Pástiné Berzlánovich Gabriella tanárnő felkészítésével.
Az ünnepi megemlékezés végén mindenki egy szál gyertyával emlékezett a hősökre.


Batthyány Lajos Műv. Ház
Batthyány Emléknap

Ideje: 2012. október 6.
Helye: Ikervári ÁMK Batthyány Lajos Művelődési Ház illetve Batthyány Emlékmű
Program:
- 15:00 - Regisztráció
- 15:30 - Kerekasztal beszélgetés Dr. Hermann Róbert történész közreműködésével a felségsértési perről
- 17:00 - Koszorúzási ünnepség a Batthyány szobornál
- 17:40 - Emlékérmek átadása
Közreműködik:
- Németh Tamás tárogatóművész
- Az Ikervári ÁMK Zichy Antónia Általános Iskola 6. osztályos tanulói, felkészítő: Pástiné B. Gabriella
Minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezők!


Batthyány Lajos Műv. Ház
Hozz egy mesét - Magyar Mese Napja

A Magyar Mese Napjához kapcsolódva 2012. szeptember 28-án, pénteken 15 órától folyton-folyvást meséket olvasunk, hallgatunk a Batthyány Lajos Művelődési Házban.
Hozd el kedvenc magyar mesédet, és ha kedved van, beülhetsz a mesemondó székbe!

Várunk minden mesekedvelőt, családok apraját-nagyját!


FALUNAP
ÖLELKEZŐ RÁBA - VÖLGYE

Telt ház
Ez IGEEEEN! - XXII. IKERVÁRI NAPOK -
22 éve megszakítás nélkül (I) szervezzük, rendezzük - Önökkel/Veletek, Önökért/Értetek, Értünk - az Ikervári Napokat. A közömbösök véleménye szerint is - egyre jobb. No persze nem bízzuk el magunkat, hiszen minden javítható és jobbítható - közhelyesen szólva - LEVONTUK A KONZEKVENCIÁKAT - mindannyiunk épülésére. Az alábbiakban a sajtó kitüntető figyelmének megnyilvánulásait mellékeljük:
ELŐZETES HÍR I.- Vas Népe
ELŐZETES II.- Vas Népe
Beszámoló cikk - címoldali kezdéssel - Vas Népe
Természetesen fotó ( 2450 db) és video (43 db) is készült a két napos népünnepélyről.
A fotók és videók válogatott darabjait hamarosan - ITT - láthatjátok.


FALUNAP
Ölelkező Rába-völgye

XXII. IKERVÁRI NAPOK
Ha nyár, akkor Ölelkező Rába-völgye. Ismét két napra szóló tartalmas és gazdag programmal várjuk az érdeklődőket az - immár 22. alkalommal megrendezendő - IKERVÁRI NAPOKRA. Június 30-án szombaton SZÉLNAP - (klikk ide)
és IKERVÁRI IKERTALÁLKOZÓ- (klikk ide) várja a környék apraját, s nagyját.
A SZÉLNAPON ismét megrendezzük a -DON QUIJOTE SZÉLHARCA - kerékpárversenyt (klikk ide)
A SZÉLNAP apropójából FOTÓPÁLYÁZATOT (klikk ide) ésMAKETTVERSENYT (klikk ide) is hirdetünk. Várjuk jelentkezéseiteket, részvételeteket!
KERÉKPÁRVERSENY - nevezési lap (klikk ide)
IKERTALÁLKOZÓ - jelentkezési lap (klikk ide)

Az Ölelkező Rába -völgye programsorozat második napjának programjai ITT olvashatók.ÖLELKEZŐ Rába-völgye - PROGRAM

Látogasd a Műv. Ház facebook oldalát!Ismét versünnep
VI. Ikervári Versünnep

Közeledik április, közeledik a költészet napja és természetesen közeledik az ehhez kapcsolódó-immár hatodik alkalommal megrendezésre kerülő intézményi, térségi versmondó találkozó. Nevezés feltétele: magyar költőtől egy szabadon választott mű. A szakértő zsűrivel együtt mi is várjuk az érdeklődők jelentkezését.

Időpont: 2012. április 11. 14:00
Helyszín: Ikervári ÁMK Batthyány Lajos Művelődési Ház (Ikervár József Attila utca 85.)
Jelentkezési határidő: 2012. március 30. az alábbi jelentkezési lapon

Versünnep felhívás ITT (PDF)

Jelentkezési lap ITT (DOC)Értéket adott
Értéket és mértéket adott

Az Ikervári Versünnep a térség érték - és mértékadó rendezvénye. Az esemény rangját semmi sem jelzi jobban, mint az a tény, hogy az ikervári versenyről, találkozóról közvetlenül kerülhetnek be a zsűri által kiválasztottak a Bp-i országos döntőbe.
Ebben az évben 72 versmondó, sok érdeklődő hozzátartozó és természetesen a felkészítők töltötték meg az Ikervári ÁMK Batthyány Lajos Művelődési Ház közelmúltban felújított, megszépült termeit. A zsűri ebben az évben is barátságos, segítőkész egyben következetesen értéktartó módon ítélkezett.

A zsűri tagjai:

Felső tagozat:
- Juhász Dorottya Radnóti –díjas versmondó –Bp - Győr
- Merklin Tímea újságíró – Vas Népe – kulturális rovat - Szombathely
- Pásti József versmondó, rendező, tanár - Ikervár

Alsó tagozat:
- Horváth Istvánné versmondó – könyvtáros – Sárvár
- Duszkó Pálné tanár – Sárvár
- Némethné Eredics Magdolna könyvtáros, tanár – Ikervár

Továbbjutók:
- Gaál Boglárka - Ikervár- Sárvár - Gárdonyi Ált. Iskola
- Wawrzsák Áron- Szent László Kat. Ált. Iskola - Sárvár
Gratulálunk!
Vas Népe cikk az eseményről - helyezettek, felkészítők


Ikervári ÁMK
Emlékezés az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra

Ikerváron március 14 -én szerdán 10:00-12:00 óráig akadályversennyel, március 15-én délelőtt koszorúzási ünnepséggel emlékezünk.
Az akadályverseny helye: Ikervári ÁMK Zichy Antónia Ált. Iskola udvara, ill. a futballpálya
Résztvevő csapatok: max: 5 fő (osztályonként több csapat is indulhat)

A verseny során elméleti és ügyességi feladatokon (3 akadályon) kell átküzdenetek magatokat. A legeredményesebb csapatok elismerésben részesülnek. A csapatok fegyelmezettsége nélkülözhetetlen versenykellék és értékelési alap! Készüljetek!
Honvédelmi Bizottmány
helyett a szervezők

AKADÁLYVERSENY - RIADÓ!

A koszorúzási ünnepség időpontja: 2012. március 15. 10:00
Helyszín: Batthyány szobor

KOSZORÚZÁSI ÜNNEPSÉG - MEGHÍVÓ


Ikervári ÁMK Batthyány Lajos M
Soron következő Blaha-bérletes előadás

Az Ikervári ÁMK Batthyány Lajos Művelődési Ház színházbarátai 2012. január 14-én a Sopron Orfeum c. nagyszínházi előadást tekintik meg a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. Busz a szokásos időben, szombaton 17 órakor indul a művelődési ház mellől.
Jó szórakozást kívánunk!Ikervári ÁMK
Márton napi vigasságok

Az Ikervári ÁMK Batthyány Lajos Művelődési Ház 2011. november 19-én rendezte hagyományos Márton napi gasztrokulturális rendezvényét a Batthyány Emlékházban immár tizennegyedik alkalommal.

A rendezvény fővédnöke: Kovács Ferenc Vas Megye Közgyűlésének Elnöke, országgyűlési képviselő

A fesztiválon a falu apraja-nagyja megjelent, a gyermekszínjátszók több csoportja libával kapcsolatos verseket, mondókákat, énekeket adott elő. Az újboros hordó csapra verése Kovács Ferenc Úr közreműködésével történt. A Castrum Gemini Énekegyüttes ezalatt vidám énekekkel teremtett jó hangulatot. A nap folyamán Tóth Tamás kikiáltó többször is rigmusokat mondott, mindenki nagy örömére.

Délután négy csapat indult az immár hagyományosan ilyenkor szervezett vetélkedőn: a vállalkozók, pedagógusok, képviselők, és nyugdíjasok csapata. A tréfás feladatok eredményeként a Ludas tanárok csapata vihette haza Márton vesszejét (Kissné Tarr Judit, Farkas Annamária, Nagy Klaudia, Németh Katalin, Poórné Halmosi Edina).

A Nádiverebek Együttes műsora alatt libás ételeket, réteseket, kóstolhattak a jelenlévők, egy kis bor kíséretében. A Márton napi nyakleves mellett igazi ételkülönlegességek is szerepeltek az étlapon: szalontüdő Batthyány-módra, krumplis nudli, erdélyi túrós lepény, valamint libapogácsa.

Izgalmasan, vidáman telt a hagyományokat őrző Márton nap Ikerváron.


Rába(p)ART Társulat
IKSZT átadás Ikerváron

Ikervári ÁMK Batthyány Lajos Művelődési Ház -az IKSZT otthona
A közeljövőben ismét ünneplésre gyűlnek össze a helyiek, hiszen az ÁMK megszépült intézmény-egységének a Batthyány Lajos Művelődési Háznak örülhetnek a településen. A nagyszámú, sikeres amatőr művészeti csoportjáról országosan is ismert közművelődési intézményben új típusú, integrált közösségi és szolgáltató teret (IKSZT) alakítottak ki.
A nagyszabású beruházásra és az öt évre szóló működtetésre az arany minősítésű Rába(p)ART Társulat (Ikervári Színkör) nyújtott be pályázatot. Az elnyert 52 millió forintból 49 milliót fordítottak infrastrukturális fejlesztésre, úgymint hőszigetelt nyílászárókra, bútorokra, informatikai, illetve hang-és fénytechnikai eszközökre. Közel három millió forintot pedig a működtetésre használhatnak fel.
Kedvezményezett:
Rába(p)ART Társulat - Ikervár
Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság Kormánya által nyújtott támogatás összege: 52 235 026-Ft
Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap:
a vidéki területekbe beruházó Európa
www.umvp.eu

Részletes program ITT (PDF)
TIPP

Batthyány Lajos Művelődési Ház
1956-os forradalom és szabadságharc ünnepe

Nemzeti ünnepünk évfordulóján megemlékezést rendez Ikervár község önkormányzata, az Ikervári ÁMK Zichy Antónia Általános Iskola és a Batthyány Lajos Művelődési Ház.

Az emlékezés időpontja: 2011. október 21. (péntek) 17.00

Helye: Hősi emlékmű - Ikervár

Ünnepi köszöntőt mond: Horváth Imréné, osztályfőnök

Közreműködik:
- az Ikervári ÁMK Zichy Antónia Általános Iskola 7. osztálya Horváth Imréné tanárnő vezetésével
- az Ikervári ÁMK Zichy Antónia Általános Iskola énekkara Tóthné Nyerges Melinda vezetésével

Kérjük az emlékezőket, hogy egy szál gyertyát szíveskedjenek magukkal hozni.http://www.shp.hu/hpc/userfiles/ikervariamk/gabo_doktorra_avatasa_teljes_.jpg


BATTHYÁNY EMLÉKNAP
Nemzeti gyásznap - kerekasztal beszélgetés, koszorúzási ünnepség

Október 6-án a nemzet gyásznapján Ikerváron a "Batthányak ősi fészkében" a település hagyományához híven "PÁRHUZAMOK címmel kerekasztal beszélgetést rendezünk. Téma: Osztrák-magyar viszony a XIX. sz-ban. Vitaindítót tart Prof. Dr. GERGELY ANDRÁS az ELTE tanára, MTA doktora, a Dél-Afrikai Köztársaság volt nagykövete.

A koszorúzási ünnepség 17:00 órakor kezdődik a Batthyány emlékműnél. Ünnepi köszöntőt mond Prof. Dr. Gergely András. Közreműködik a BOGLYA Népzenei Együttes. VÁRUNK!
Ikervári ÁMK B. L. Műv. Ház
Új típusú Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér átadásán WOLF KATIVAL

WOLF KATI Ikerváron
Időpont: 2012. 02. 24. (péntek) 19:00
Helyszín: Ikervári ÁMK Batthyány Lajos Művelődési Ház - Ikervár, József A. u. 85.
(Wof Kati műsora az IKSZT átadásának része. Kérjük az érdeklődőket, hogy helyüket 17:30-ig szíveskedjenek elfoglalni. Köszönjük!)


Még nincs szöveg...


Még nincs szöveg...Iratkozzon fel hírlevelünkre.

Vezetéknév:

Keresztnév:

E-mail cím:Írja meg nekünk kérdéseit az intézményünk működésével, illetve a honlappal kapcsolatban!

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:


IKERTALÁLKOZÓ IKERVÁRON
2015.09.01.

A szüreti vigadalomhoz és a megyei családi naphoz kacsolódóan ötödik alkalommal rendezünk ikertalálkozót Ikerváron. Időpont: 2015. szeptember 26. (szombat) 14:00-tól Az ikrek jelentkezését szeptember 20-ig várjuk a 06-30/348 52 86 telefonon.
IKERVÁRI VERSÜNNEP
2015.02.06.

IKERVÁRRÓL EGYENES ÚT AZ ORSZÁGOS DÖNTŐBE! A Magyar Versmondók Egyesülete és - együttműködő partnere - az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár ismét meghirdeti a „REGÖSÖK HÚRJÁN" országos vers - és prózamondó versenyt. FELHÍVÁS ITT ------ -------- JELENTKEZÉSI LAP
GYERMEKSZÍNHÁZ
2015.01.04.

Rosszcsont Zénó legújabb kalandjai Ikerváron! Zorkóczy Zenóbia interaktív gyermekműsora 2015. január 21. 11:00 Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár
REGÖSÖK HÚRJÁN
2014.11.25.

A Regösök Húrján országos vers és prózamondó verseny ikervári regionális válogatójáról az országos döntőbe jutott Hegedüs Natália, Bíró Stefi Ikervárról és Petovári Lilla Szombathelyről. A döntőre 2014. november 29-én 09:00 órától kerül sor a TEMI Fővárosi Művelődési Központban. Jó szereplést kívánunk!
Ki nyeri el Márton vesszejét?
2014.10.30.

Márton napi vigasságok! Gasztrokulturális családi nap, melynek középpontjában a LIBA (s)ül. Ismét izgulhatunk, hogy a tanárok, a szépkorúak, az óvónők, az ikervári ifjak, vagy a vállalkozók Harci Marci nevű csapata nyeri el Márton vesszejét. A 15 éves hagyománnyal bíró gasztrokulturális családi napon sor kerül az újboros hordó csapra verésére is, A kulturális programokkal, kulináris élvezetekkel tarkított esemény az egyik legnépszerűbb közösségi ünnep Ikerváron. A részletes program ITT látható
IKERTALÁLKOZÓ ÉS SZÜRET
2014.08.31.

IKERVÁRI IKERTALÁLKOZÓ SZÜRETI VIGALOMMAL! A IV. Ikervári Ikertalálkozóra várjuk a helyi és a Vas megyei ikreket. A programokkal teli eseményre a szüreti vigassággal együtt 2014. szeptember 27-én (szombat) kerül sor. A MEGHÍVÓ ÉS PROGRAM ITT Kérjük az ikreket, hogy részvételüket szeptember 15-ig szíveskedjenek visszajelezni a 06-30/3485286-os telefonon vagy az igazgato.kultura@gmail.com mailen. Köszönjük! Szeretettel VÁRUNK!
"Egymás nélkül..."
2014.08.04.

"Egymás nélkül sötétben vagyunk" /József A./ Tisztelettel hívunk, várunk minden kedves érdeklődőt augusztus 20-i ünnepségünkre, amely egybeesik a Batthyány Lajos Művelődési Ház 35 éves jubileumával. A részletek és a meghívó ITT található
Don Quijote kerékpárverseny
2014.06.13.

VÁLTOZÁS! Az Ölelkező Rába-völgye - XXIV. Ikervári Napok programsorozatához kapcsoló SZÉLÜNNEPEN kerül sor a Don Quijote (junior) kerékpárversenyre. Többszöri egyeztetést követően a verseny ÚJ PÁLYÁN kerül lebonyolításra. Az új versenypálya ITT látható!
IKERTALÁLKOZÓ!
2014.05.21.

Az Ikervári Ikertalálkozót rangjának megfelelően szeretnénk önálló rendezvénnyé szervezni programjaink sorában. Tehát sem a szélnappal, sem a falunappal nem kívánjuk "összefűzni", társítani. A találkozó várható időpontja: 2014. szeptember 13. szombat. Kérem figyeljék a honlapot és a felhívásainkat (pl.Vas Népe)
Ikervári versünnep
2014.04.15.

Nyolcadik alkalommal rendezte meg az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház a költészet napjához kapcsolódó Ikervári Versünnepet. A rendezvény a "Regösök Húrján" országos vers -é s prózamondó verseny regionális döntője is. Ikervárról ebben az évben 6 fő jutott az országos döntőbe.
JÓZSEF-POHÁR
2014.03.24.

Évszázados fák alatt, évszázados hagyomány! Ezüstből készült József-poharat kapott nemrégiben Batthyány Tihamér és Batthyány Benedek grófoktól Ikervár község képviselőtestülete. Az idei hagyományőrző József napi koccintást megtisztelte Dr. Veres András megyéspüspök, gróf Batthyány Benedek és a székesfehérvári Vasi Baráti Kör is. Az 1809. évi adománylevél szerint Batthyány József gróf azzal a feltétellel adta örökül az úgynevezett Zsidahó - dűlőt a falu közbirtokosságának, hogy minden esztendőben március 19-én Szent József napján a község elöljárói koccintással emlékezzenek a gróf jótéteményére. Az évszázados hagyományt öt évvel ezelőtt ébresztette fel mély álmából a Batthyány Lajos Művelődési Ház. A ligetes, cserjés Rába parti fás-legelő, 400-500 éves tölgy-és vadkörtefáival jelentős tájérték. - Az esemény fotói -ITT láthatók
Újabb elismerés a Rába(p)ART Társulatnak
2014.02.23.

A sokszoros országos minősítéssel rendelkező színtársulat újabb elismerésben részesült. A Vas megyei Sitistar Selencion a 2013-as év kiváló amatőr színtársulatának jelölte az ikervári Rába(p)ART társulatot.A díjátadó gálára a Tóvendéglőben került sor 2014. február 21-én. GRATULÁLUNK!
Magyar Kultúra Napja - Gála
2014.01.21.

Rendező szerv: Magyar Kultúra Lovagrendje
Helyszín: Corinthia Grand Hotel Royal - Budapest
Műsorvezető, házigazda: Pásti József az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, tanügyigazgatási szakértő, a Magyar Kultúra Lovagja
IKERVÁR A MÁRIA RÁDIÓBAN
2014.01.12.

MASZKABÁL
2014.01.30.

Kiválóan sikerült a művelődési ház közösségeinek jelmezes bulija. A résztvevők a felhívásnak megfelelően mindannyian jelmezbe bújtak. A fergeteges hangulatról ITT láthatunk fotókat.
Gyermekszínház
2014.01.05.

Zorkóczy Zenóbia: Rosszcsont Zénó jó akar lenni c. interaktív gyermekműsora az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Házban.
Időpont: 2014.01.17. 10:30
Szeretettel várunk!
A NŐ
2014.01.10.

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva rendhagyó kiállításra invitáljuk az érdeklődőket. A NŐ címmel Bíró Stefánia általános iskolai tanuló képzőművészeti szárnypróbálgatásainak lehetünk szemlélói. A kiállítást Horváth Zoltán (HoZo) nyitja meg és a Mini Tricolours segíti a művészeti ráhangolódást. Minderre 2014. január 17-én (péntek) 17:00 órai kezdettel kerül sor az ikervári Batthyány Lajos Művelődési Házban. Várunk! MEGHÍVÓ
"RÉGI SZELÍD ESTÉK:::"
2013.12.04.

Radnóti Miklós szomorú, visszavágyódó sorait kölcsönözve hívunk, várunk minden kedves érdeklődőt igényes, régi idők hangulatát idéző irodalmi estünkre.
ADVENTI BESZÉLGETÉS A BOLDOGSÁGRÓL.
Vendégünk: Dr. Csider Sándor költő-tanár
Időpontja: 2013. december 13. (péntek) 17:00
Helyszín: Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház
EZÜST CSILLOG IKERVÁRON!
2013.11.26.

Újabb országos ezüst minősítést kapott az ikervári Rába(p)ART Társulat.
Az ikervári színjátékosok következetes műhelymunkájukkal a magyar amatőr színjátszás meghatározó tényezőjévé váltak.
Részletek a címlapon. Az előadás megtekinthető:YOUTUBE
FACEBOOK- Műv--Ház
BATTHYÁNY EMLÉKHÉT
2013.10.04.

100 éves a Batthyány emlékmű Ikerváron. Gróf Batthyány Lajosnak - az országban elsőként Ikerváron állíttattak köztéri szobrot. Az emlékművet Bory Jenő szobrászművész készítette és 1913. október 12-én leplezték le. Az október 6-i gyásznap és a centenárium alkalmából a településen egyhetes programsorozattal emlékeznek a mártír miniszterelnökre. Részletek a kezdőlapon.
Márton vesszeje
2013.11.07.

Márton napi vigasságokra invitálja az érdeklődőket a Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár. Az évtizedes hagyományokkal büszkélkedő rendezvényen az idén sem maradhat el az újboros hordó csapra verése, a "Márton vesszeje" elnevezésű tréfás vetélkedő, tollfosztó és csűrdöngölő. A kulináris élvezetekből is kivehetik részüket a látogatók: lilahagymás libazsíros kenyér, libapörcös törtburgonya, rétesek sokfélesége és újbor lesz a terítéken.
HOZZ EGY MESÉT!
2013.09.17.

Ismét mesemondással, mesehallgatással ünnepeljük BENEDEK APÓ születésnapját, a MAGYAR NÉPMESE NAPJÁT szeptember 30-án 15:00 órai kezdettel a Batthyány Lajos Művelődési Házban.Részletek a honlapon és a plakátokon. VÁRUNK!
Itthon vagy - Magyarország szeretlek!
2013.09.17.

Itthon vagy-Magyarország szeretlek! programsorozat részeként SZÜRETI VIGADALMAT rendezünk Ikerváron.
Időpont: 2013. szeptember 28-29.
Részletek a plakátokon.
Pásti József ÁMK ig. ballagási beszéde
2013.06.15.

2013. június 14-én a 8. osztályosok mellett az Ikervári ÁMK-t is búcsúztatta Pásti József főigazgató. A ballagási beszédITT OLVASHATÓ
Ölelkező Rába-völgye
2013.06.02.

XXIII. alkalommal rendezi meg a Batthyány Lajos Művelődési Ház az Ikervári napokat. A kétnapos ünnepre 2013. június 29-én és 30-án kerül sor. Az első napon a SZÉLNAP programjaira, míg második napon vasárnap az eltérő COOL-túrák találkozására invitáljuk az érdeklődőket. A részletes program június 7-től olvasható honlapunkon. Az Ikervári Ikertalálkozó a jövőben két évenként (tehát legközelebb 2014-ben) kerül megrendezésre.
Batthyány Művelődési Ház
2013.02.09.

Elkészült és véglegessé vált a Batthyány Lajos Művelődési Ház 2013-as évre szóló rendezvénynaptára. Az ajánló a művelődési ház művelődő közösségeinek hívógatója is. Várunk, válassz!
Ikervári kulturális ajánló - ITT
206 éve született Batthyány Lajos
2013.02.10.

Születésének 206. évfordulóján
Batthyány Lajosra a mártír miniszterelnökre emlékeztünk a gróf egykori lakóhelyén Ikerváron. Batthyány Lajos emléke- Mária Rádió műsora
KABARÉ
2013.01.05.

Masteroff-Kander- Ebb: KABARÉ c. világhírű musicallel kezdődik az újév a Blaha bérleteseinknek. Ikervári ÁMK Batthyány Lajos Művelődési Ház színházbarátai 2013. 02.09-én tekinthetik meg a nagysikerű produkciót a soproni Petőfi Színházban. A színházbusz 17:00-kor indul a művelődési háztól. Jó szórakozást kívánunk!
HOZZ EGY MESÉT!
2011.09.27.

A Magyar Mese Napján (Benedek Elek születésnapja) szeptember 30-án 15:00-tól folyton-folyvást meséket olvasunk és hallgatunk a Batthyány Emlékházban. Hozd el kedvenc magyar mesédet, és ha kedved van, beülhetsz a mesemondó székbe! Várunk!!!
Állami átvétel
2012.12.19.

Alkotmányossági vizsgálatot kezdeményez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a köznevelési intézmények állami fenntartásba vétele miatt, és a vonatkozó törvény megsemmisítéséhez kéri az országgyűlési képviselők segítségét - közölte Mendrey László, a PDSZ elnöke.