Dr. Greskó Mariann honlapja
Orvos, homeopata, okl.tradicionális gyógyító, természetgyógyász tanár


 

 

“Több, mint hatvan éven keresztül tanulmányoztam az élő rendszereket, és ez meggyőzött arról, hogy testünk sokkal tökéletesebb, mint amit a betegségek végtelen  listája sugall. A szervezet fogyatékosságai sokkal kevésbé a velünk született hibákból,  mint inkább a szervezetünkkel szemben elkövetett visszaéléseinkből ered."

/ Szent-Györgyi Albert /

 

 

 

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A NŐI HORMONOKRÓL


 

1. Mi a feladata a női hormonoknak a szervezetünkben?

Ösztrogén

Az ösztrogén fontos női nemi hormon, lányokban a serdülő kortól a petefészekben termelődik, felelős a másodlagos női jegyek kifejlődéséért (mellek, méh), a menstruáció létrejöttéért. A hormon a zsírsejtekben tárolódik. Menopauzán a zsírsejtek is képesek a hormon termelésre, innen nem könnyen ürül, életünk végéig egy része ott marad. Az ösztrogén sokféle szövetre hatással van. A mell mirigyállománya, a méh, az agysejtek, a csontszövet, a máj, szív és a tüdő is rendelkezik ösztrogén receptorokkal. Feladata a sejtszaporodás, sejtnövekedés-, burjánzás. Egészséges állapotban pl. a női nemi ciklus első felében a méhnyálkahártya vastagodást okozva, előkészíti a méhet az esetleges fogantatásra. Ha túl sok ösztrogén van jelen a szervezetben, vagy felborul az ösztrogén- progeszteron arány (az ösztrogén javára), kialakulnak az ösztrogén dominancia tünetei.

 

Progeszteron

Ellensúlyozó hormon, az ösztrogén hatását  ellensúlyozza, vagyis antiösztrogén hatású. Petefészekben és kis mennyiségben a mellékvesékben termelődik. A ciklus második felében van jelen, peteérés után termelődik. Az érett tüszű az ovuláció után sárgatestté alakul, ami termeli  a progeszteront. Tehát ha nincs ovuláció, nincs progeszteron! Könnyen kiürül a szervezetből. Stresszhatásra a termelődő  kortizol (stressz hormon) blokkolja hatását. (progeszteron lopás) Napi 20 mg-ot kell, hogy termeljen egy egészséges nő petefészke ovuláció és menstruáció között (14 napon át) az egyensúly fenntartása érdekében. Terhesség alatt ennek többszöröse szükséges a terhesség megtartásához. 3. hónaptól progeszteront a méhlepény termeli. A progeszteron az antiösztrogén hatás mellett vérhígító, és antidepresszív hatással is bír.

 


 

2. Mit kell tudni a hormonegyensúlyról?

A női egészséghez az ösztrogén és progeszteron hormon mennyiségének egyensúlynak kell lennie.

Ösztrogént több forrásból is be tudunk szerezni:

*Szintetikus ösztrogén tartalmú, mint pl. fogamzásgátló tablettákból

*Fito-és miko-ösztrogénekből (növényi ösztrogének, mint pl. szója)

*Xeno-ösztrogénekből, melyek olyan mesterséges vegyszerek, amelyek az emberi szervezetbe jutva képesek az ösztrogént mimikálni, utánozni.

Progeszteronhoz csak úgy jutunk:

*a petefészkünk termeli, a peteérést követően, a bevérzett tüsző sárgatestté alakul, és progeszteront termel a következő menstruációig. Progeszteron termelés feltétele az ovuláció létrejötte. Ha nincs peteérés, vagy elégtelen a sárgatest termelés mennyisége a hormonális egyensúly az ösztrogén túlsúly irányába fog kibillenni.


 

3. Mit jelent az Ösztrogén dominancia?  Az ösztrogén hormon aránya nagyobb mint az őt ellensúlyozó progeszteron hormoné, függetlenül attól hogy magas-e vagy alacsony az ösztrogén szint.


 

4. Milyen hatással  van szervezetünkre az ösztrogén dominancia?

*növeli a vér sűrűségét (vérrög képződés),

*gátolja a pajzsmirigy hormontermelését (p.m. elégtelenség)

*depressziót, szorongást vagy pánikbetegséget idézhet elő

*só és folyadék visszatartását idézi elő (lábdagadás, ödéma)

*növeli a testzsír mennyiségét, raktároz (elhízás)

*stimulálja a mell szövetet (mellfeszülés, mellcsomók)

*korlátlanul serkenti a méhnyálkahártya növekedését (megvastagodott méhnyálkahártya miatti vérzészavarok)

*felborítja a vércukor szintet (cukorbetegség, Inzulin rezisztencia)

*csökkenti az érrendszer tónusát (érfal elvékonyodás, kitágulás, visszér)

*burjánzásra készteti a női szövet sejtjeit (endometriozis, myoma)

*növeli az autoimmun betegségek rizikóját

*gátolja a sejtújulást (gátolja a programozott sejthalált, apoptózist)

*növeli a méh, mell és petefészek rák rizikóját


 

5. Mik azok a XENO-ösztrogének? Olyan vegyületek, amelyek ösztrogénszerű hatással vannak a szervezetünkre:

*fogamzásgátlók használata

*hormon kezelt állatokból készült élelmiszerek fogyasztása

*kozmetikumok, hajfestékek, aceton, körömlakkok

*Öblítők, mosó és tisztítószerek (főleg klór származékok),

*PVC, laminált parketta bevonata, festékek, oldószerek, hígítók,

*rovarirtók, permetszerek, gyomirtók*keményített műanyagok (hő hatására BPA szabadul fel belőlük)

stb...mind ösztrogénszerű hormonhatással bíró vegyületekKeresés a honlapon


HÍREK
NŐKRŐL NŐKNEK AZ ÖSZTROGÉNDOMINANCIÁRÓL
- 2023.12.05.

A tanfolyamon megismerkedünk azokkal a károsító hatásokkal amelyek mindennapokban érnek minket és hatással vannak hormon háztartásunkra, női egészségünkre.
Miért Nőknek szól a tanfolyam? Mert a nők használnak több kozmetikumot, ők festetik a hajukat, ők takarítanak a lakásban, ők szednek fogamzásgátlót. Hasznos információk arról, mit kerülj el, milyen természetes módszereket használhatsz hogyan vigyázz magad és családod egészségére.
Tanfolyam ideje: MÁRCIUS 3.
Részleteket itt olvashatod >>

tovább"Schüssler sók a házipatikában"
- 2023.11.05.

Tanfolyamon megismerjük a szöveti sók hiányának jeleit a testünkön, szerkezetépítő és funkcionális sók alkalmazásának lehetőségeit, házipatika szereit, méregtelenítés és krónikus alkati gyengeség erősítését a Schüssler sókkal.
Tanfolyam ideje: 2023.11.18-19.
Részleteket itt olvashatod >>

tovább"HOMEOPÁTIA AZ ALAPOKTÓL A GYAKORLATIG"
- 2023.12.05.

Homeopátia alapanfolyam laikusoknak, természetgyógyászoknak, homeopátiával ismerkedő orvoskollegáknak. A képzés gyakorlatias szemléletű, az elmélet mellett az akut betegségek kezeléséhez, házipatika összeállításában ad hasznos ismereteket. Tanfolyam szervezés alatt, várható 2024 február-március
.Részleteket itt olvashatod >>

tovább"AZ ÉLET CSUPA MOZGÁS"
- 2022.04.29.

Tanfolyam csontkovácsoknak, gyógytornászoknak, mozgásfejlesztőknek, masszőröknek, jógaoktatóknak, gyermekekkel foglalkozó szakembereknek és gyermeküket szakértő Anyukáknak. Mit tehetünk Schüssler sókkal, és homeopátiával az egészséges mozgásrendszer működéséért?
Szervezés alatt

tovább
Dr. Greskó Mariann ~ dr.gresko.mariann@gmail.com ~ 06 (20) 291 1920