Dr. Greskó Mariann honlapja
Orvos, homeopata, okl.tradicionális gyógyító, természetgyógyász tanárHomeopátia

A HOMEOPÁTIA a XXI. század gyógymódja

A homeopátia az egész világon elterjedt gyógymód. Magyarországon hosszú szünet után 1990 óta ismét elfogadott, egyre több orvos kiegészítő terápiaként vagy önállóan alkalmazza. Ma az alternatív gyógymódok reneszánszát éljük, ez segíti a homeopátia elterjedését szakmai és laikus körökben egyaránt.

A legmodernebb eljárásokat alkalmazó akadémikus orvoslás diagnosztikus és terápiás módszerei és a kémiai gyógyszerek nagy száma ellenére a társadalom mind testileg, mind lelkileg egyre betegebb. Az "egész-ség" teljességet jelent, harmóniát minden szinten. Az egyensúly megbomlása akár testi, akár lelki szinten induljon el, betegséghez vezet. A betegség kiváltója lehet fizikai tényező, de legfőképpen pszichés okok idézik elő.

"A betegség az egész test betegsége, az egyes részek az egész betegsége nélkül nem betegszenek meg."
R. Sankaran: A homeopátia szellemisége c. könyv

Az akadémikus orvoslás az egyes betegségeket, tüneteket gyógyítja, ellenük harcol. A tünetek jelzik az egyensúly megbomlását. A tünetek, a szervezet figyelmeztető jelzései, jelzi, hogy valami nincs rendben.

A tünetek kiiktatásával a betegség nem szűnik meg, a mélyben tovább zajlik a kórfolyamat. Ismert összefüggés pl., hogy ekcéma szteroidos krémmel való kezelése után egy idővel asztmás megbetegedés alakulhat ki.
Ha az egyensúlyvesztést lelki okok indították el, nem elég az általa létrejött fizikális betegséget gyógyítani, tüneteit megszüntetni. Az egészség visszaállításához az egész embert kell gyógyítani, ez vezet igazi gyógyuláshoz.

A holisztikus szemléletű gyógymódok - mint a HOMEOPÁTIA - erre a teljességre törekszenek. A homeopátia alapelveinek kidolgozása a 250 éve született Samuel Hahnemann német orvos, gyógyszerész nevéhez fűződik.

A homeopátia a hasonlóság elvén alapuló gyógymód, amely már az ókorban is ismert volt. A hasonlóság-, vagy SIMILE-elv természeti törvény, Hippokrates így fogalmazta meg: " ugyanazon dolgok, amelyek a betegséget okozzák, meg is gyógyítják azt ". Ugyanezt a középkorban Paracelsus így írta le: " ami nagy adagban méreg, kis adagban orvosság ". A homeopátiás szerek működése ezen törvényszerűségen alapszik.

Hahnemann gyógyszerkísérletei során rájött, hogy egy anyag, amely nagy adagban mérgezési tüneteket okoz a szervezetben, kis adagban, homeopátiás hígításban meggyógyítja azt. 1796-ban írta le híres önkísérletét, amelyben óriási adag kínafakéreg bevétele után maláriához hasonló mérgezési tünetek alakultak ki nála. Kínafa kinin tartalma erős lázcsillapító hatású, és a malária kezelésében használatos szer. A gyógyszerkísérleteit egész életében folytatta önmagán, és családtagjain egyaránt. Felismeréseit, a törvényszerűségeket paragrafusokba foglalta. Fő műve az Organon, amely ma is a homeopaták bibliája.

A homeopátiás szerek kiválasztása a hasonlósági szabály alapján történik. A beteg számára olyan homeopátiás szert keresünk, amely szer nagy adagban egészséges embernél hasonló tüneteket okozna. Pl. a vöröshagyma aprításakor szemkönnyezés, viszketés, tüsszögés, vizes orrfolyás jelentkezik, így a vöröshagymából készült homeopátiás szer - Allium cepa - azoknak segít, akiknél a szénanátha, vagy a nátha hasonló tüneteket okoz.

A homeopátia személyre szabott gyógymód, nem az egyes betegségeket, hanem a testi-lelki tünetek összességét figyelembe véve az egész embert gyógyítja.

Akut betegségnél a szervezet öngyógyító erőit erősíti, nem elnyomja a betegség tüneteit, hanem segíti a gyógyulási folyamatokat. Elhúzódó, krónikus betegségek esetén a betegség lefolyását enyhíti, megállítja azt, és az újabb megbetegedési hajlamot csökkenti. Visszaállítja az egészséges egyensúlyi állapotot testi és lelki szinten egyaránt.

A homeopátiás gyógyszerek növényi, állati és ásványi eredetű természetes anyagokból készülnek. Az alapanyagokat többször egymás után hígítják és dinamizálják (rázzák). Így a kiindulási anyagokhoz képest hatékonyabb, ill. új gyógyító tulajdonságokkal bíró szereket kapunk. Egy növény gyógyteaként alkalmazva néhány tünet orvoslására képes, pl. görcsoldás, gyulladáscsökkentő hatás. Ugyanezen növény homeopátiás formája már sok száz testi és lelki tünetet képes megszüntetni, amely gyógyító tulajdonságok a hígítás és dinamizálás során jönnek létre.

Homeopátia önállóan és más gyógymódokkal párhuzamosan is alkalmazható. Egységes szemléletű, természeti törvényen alapuló gyógymód, amely akut és krónikus betegségek gyógyítására, betegséghajlam csökkentésére és a szervezet öngyógyító erőinek erősítésére alkalmas.

A homeopátia Magyarországon orvos által végezhető, de laikusok körében is igen közkedvelt, gyakran alkalmazott gyógymód. A szakma szabályainak betartásával mellékhatásmentes. A homeopátiás szerek, néhányukat és egyes hígításokat kivéve nem receptkötelesek, bárki számára hozzáférhetők. Krónikus betegségek kezelése azonban szakember feladata, nagy körültekintést, szakmai tudást igényel az esetek után követése.


HÍREK
NŐKRŐL NŐKNEK AZ ÖSZTROGÉNDOMINANCIÁRÓL
- 2023.12.05.

A tanfolyamon megismerkedünk azokkal a károsító hatásokkal amelyek mindennapokban érnek minket és hatással vannak hormon háztartásunkra, női egészségünkre.
Miért Nőknek szól a tanfolyam? Mert a nők használnak több kozmetikumot, ők festetik a hajukat, ők takarítanak a lakásban, ők szednek fogamzásgátlót. Hasznos információk arról, mit kerülj el, milyen természetes módszereket használhatsz hogyan vigyázz magad és családod egészségére.
Tanfolyam ideje: MÁRCIUS 3.
Részleteket itt olvashatod >>

tovább"Schüssler sók a házipatikában"
- 2023.11.05.

Tanfolyamon megismerjük a szöveti sók hiányának jeleit a testünkön, szerkezetépítő és funkcionális sók alkalmazásának lehetőségeit, házipatika szereit, méregtelenítés és krónikus alkati gyengeség erősítését a Schüssler sókkal.
Tanfolyam ideje: 2023.11.18-19.
Részleteket itt olvashatod >>

tovább"HOMEOPÁTIA AZ ALAPOKTÓL A GYAKORLATIG"
- 2023.12.05.

Homeopátia alapanfolyam laikusoknak, természetgyógyászoknak, homeopátiával ismerkedő orvoskollegáknak. A képzés gyakorlatias szemléletű, az elmélet mellett az akut betegségek kezeléséhez, házipatika összeállításában ad hasznos ismereteket. Tanfolyam szervezés alatt, várható 2024 február-március
.Részleteket itt olvashatod >>

tovább"AZ ÉLET CSUPA MOZGÁS"
- 2022.04.29.

Tanfolyam csontkovácsoknak, gyógytornászoknak, mozgásfejlesztőknek, masszőröknek, jógaoktatóknak, gyermekekkel foglalkozó szakembereknek és gyermeküket szakértő Anyukáknak. Mit tehetünk Schüssler sókkal, és homeopátiával az egészséges mozgásrendszer működéséért?
Szervezés alatt

tovább
Dr. Greskó Mariann ~ dr.gresko.mariann@gmail.com ~ 06 (20) 291 1920