Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációA büntetett előéletű Juraj Horváth-ot alkotmánybírót az MKP javasolta

2007.10.18
Horváth Juraj (magyar nemzetiségű), Komáromban élő jogászt 2002-ben, a Magyar Koalíció Pártja javasolta alkotmánybírónak.

Az érintett azt állítja, ő tájékoztatta a Bugár Béla vezette pártot arról, hogy 1996-ban jogerős bírósági ítélet született ellene adócsalás miatt. Azért vállalta a jelölést, mert a büntetés már elévült. A javaslatot a parlamentben Kvarda József terjesztette elő, Bugár Béla azt nyilatkozta, hogy a aparlmenti klub nem tudott Horváth előéletéről.
A törvény értelmében az elévült büntetést nem lehet figyelembe venni, ezért a most 60 éves, immár 5 éve alkotmánybíró Horváthot sem lehet sújtani. Az igazságügyminiszter szerint azonban etikai problémákat vet fel, ha az alkotmánybírákról kiderül, nem tartották be a törvényeket.
Az MKP-ban azóta az országos vezetés már kicserélődött, Komáromban azonban ugyanazok vezetik a városi és járási pártszerveket, akiktől nagy valószínűséggel ez az ellentmondásos javaslat eredt.

Az Alkotmánybíróság tagja, Horváth Juraj eltitkolta magáról, hogy már büntetve volt. Horváthot 2002-ben nevezték ki alkotmánybírává, 1996-ban viszont adócsalásért fél éves szabadságvesztésre ítélték, a büntetés letöltésének egy éves felfüggesztése mellett. Erről tájékoztatott a Sme napilap internetes portálja.

Az Alkotmány szerint a köztársasági elnök visszahívja tisztségéből az alkotmánybírót, ha szándékos bűncselekményt követ el, és abban jogerőre emelt ítélet születik. Arról nem szól az Alkotmány, hogy mi legyen az olyan esetekben, mikor a bűncselekmény már elévült, és erre vonatkozóan a jogászok véleménye is megoszlik.

Horváthot 1996-ben azért ítélte el a bíróság, mert a (társ)tulajdonában lévő vállalat, melynek igazgatója is volt, megkerülte a forgalmi adó befizetését. A cég 65 ezer márka értékben hozott az országba gépkocsikat (kb 1,3 millió korona). A nyolc autóból Horváth hetet eladot, egy Volvot pedig meghagyott a saját cége számára (később átíratta a saját nevére). Mindezekkel kapcsolatban a bírósági ítélet szerint 208 ezer koronás adó megfizetését kerülte meg. A bíróságon Horvát elismerte vétkét, de mint mondta, az hanyagság, és nem szándékosság miatt történt. Horvát szerint akkor, mikor alkotmánybíróvá választották, az ügye már elévült, így nem lehetett akadály a tisztség személye általi betöltésének.

forrás: felvidek.maHORVÁTH GYÖRGY: NEM MONDOK LE! – INTERJÚ

2007. 10. 19.
Horváth György komáromi alkotmánybíró a Bummnak elmondta: erkölcsi felelősséget sem érez amiatt, hogy 1996-ban adórövidítés miatt elmarasztalta a bíróság és nem fog távozni alktománybírói posztjáról. Kijelentette: eddig sem titkolta múltját, de elgondolkoztatónak tartja, hogy ezek a régi információk pont most kaptak ilyen publicitást, amikor az új összetételű Alkotmánybíróság rendkívül kényes ügyeket tárgyal.

Miért ítélte el a bíróság 1996-ban?

Az egész ügy még a kilencvenes évek elejére nyúlik vissza. Ha jól emlékszem 1991-ben alapítottunk egy kft-t, amelynek én lettem az ügyvezetője. Nekem 10 százalékos tulajdonrészem volt, de 70 százalékban magyarországi tulajdonú volt a társaság, amely fával kereskedett. A cég behozott 8 használt autót külföldről, azzal a céllal, hogy majd eladjuk, és a befolyt pénzből finanszírozzuk tevékenységünket. A vállalat egyébként alapítása után jó egy évvel gyakorlatilag befejezte tevékenységét – se bevétele, se kiadása nem volt –, és én sem figyeltem oda különösebben az egészre, ami talán hiba volt.

1996-ban aztán behívattak a rendőrségre azzal, hogy nem fizettem be az adót, amiről nekem nem volt tudomásom. Abban az időben volt egy olyan törvény, amely szerint a behozott külföldi autók után 20 százalék adót kellett befizetni, erről én sajnos nem tudtam. A kft ezt az adót nem fizette be és mivel én voltam az ügyvezető, vádat emeltek ellenem. Ekkor én már kereskedelmi ügyvédként tevékenykedtem.

Nemsokára sor került a tárgyalásra, ahol én jeleztem, hogy hajlandó vagyok az elmaradt összeget – 270 ezer koronát – saját zsebből kifizetni. Közölték velem, hogy azt nem lehet, mert nem én, hanem a kft mulasztotta el befizetni az adót, de azért a cég ügyvezetőjeként mégis én vagyok a felelős.

Később egész pontosan adórövidítésért lettem elítélve, amit már akkor is visszautasítottam, és most is így gondolom. Többször fellebbeztem, de végül elmarasztaltak: fél éves feltételes szabadságvesztésre ítéltek egy évre felfüggesztve. Nem akartam sokáig nyújtani az ügyet, ezért nem használtam ki az összes fellebbezési lehetőséget, mivel nem gondoltam volna, hogy ezt az ügyet bárki is az orrom alá dörgölheti a későbbiekben. A próbaidő letelte után aztán elévült az ügy, így már nem számítottam büntetett előéletűnek.

2002-ben aztán kinevezték alkotmánybírónak. Ez a folyamat hogyan zajlott? Kvarda József, aki Önt alktománybírónak javasolta, azt mondta, hogy nem tudott az Ön korábbi, elévült ügyéről?

Kvarda József megkeresett és az MKP nevében felajánlotta, hogy jelölnek alkotmánybírónak. Ennek a törvény szerint az volt a feltétele, hogy olyan erkölcsi bizonyítványt nyújtsak be, amely szerint nem vagyok büntetett előéletű. Ezt meg is tettem, hiszen az elévült ügyek nem szerepeltek ebben a fajta, kevésbé szigorú dokumentumban, így megfeleltem a követelményeknek. Ezt egyébként Ivan Gašparovič köztársasági elnök is megerősítette egy tegnapi nyilatkozatában. Kvarda Józsefnek és egy másik MKP-s politikusnak – akit nem kívánok megnevezni – én jeleztem ezt a régi ügyemet, de más MKP-s politikussal nem közöltem. Viszont a baráti körömben egyáltalán nem volt titok, hogy 1996-ban elmarasztalt a bíróság, például jó barátom, Soós Tibor kajakedző is régóta tisztában van ezzel. Egyébként megértem Kvardát is, amiért azt nyilatkozta, nem tudott erről, az ő helyében én is ugyanezt mondanám, nem haragszom rá. Különben 2002-es megválasztásom óta szinte soha nem találkoztam egyetlen MKP-s politikussal sem, gyakorlatilag nincs kapcsolatom a párttal.

Ön szerint miért most vették elő ezt a régi ügyet? Mi lehet a célja?

Az a célja, hogy lemondjak, de ezt nem fogom megtenni. Megvan az oka annak, hogy távozásra akarnak bírni.

Politikai okai vannak?

Is. De nem akarok erről nyilatkozni. Kibocsátottam egy nyilatkozatot, amelynek utolsó mondatában úgy fogalmaztam: elgondolkoztatónak tartom, hogy a több mint tíz évvel ezelőtti ügyemet pont most hozta nyilvánosságra a sajtó, amikor az új összetételű Alkotmánybíróság rendkívül kényes ügyekkel foglalkozik.

Azt azért elmondaná, hogy most milyen ügyekkel foglalkozik az Alkotmánybíróság?

Most fogunk dönteni például az abortusz ügyében, a vagyon eredetének kimutatásáról szóló törvényről, de az önkormányzati választások nyomán benyújtott panaszokkal is folyamatosan foglalkozunk.

Önt ki válthatja le?

Egyedül az államfő válthatna le, abban az esetben, ha alkotmánybírói ténykedésem ideje alatt valamilyen bűncselekményt követnék el és ezért jogerősen elítélnének.

Tervez valamilyen lépéseket?

Megvárom az egész hisztéria végét. Remélem előbb-utóbb békén hagynak. Az egész ügy úgy lett beállítva a sajtóban, mintha ezt az összeget én elloptam volna, ez azonban nem így van. Én Komáromban élek és nagyon fontos számomra, hogy a barátaim, ismerőseim, az itteni emberek ne gondoljanak ilyet rólam. Nem sikkasztottam, nem csaltam, nem loptam. Legfeljebb felelőtlenséggel lehet vádolni, de bűnösnek jogászként sem érzem magam. Lehet butaság volt, hogy 1996-ban egy idő után már nem fellebeztem, hanem elfogadtam a Nyitrai kerületi Bíróság döntését.

Nekem tiszta a lelkiismeretem, mégegyszer mondom, hogy ki akartam fizetni az elmaradt adót, de ezt nem fogadták el. Mivel még erkölcsi felelősséget sem érzek, nem fogok lemondani.

(bumm, csá)HÍREK
Felvidéki magyar térkép
- 2009.05.20.

Magyar élettér autóatlasz
- 2009.05.20.

Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona