Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

WikiLeaks FölvidékFico alattomossága is mérgezte a szlovák-magyar viszonyt

WikiLeaks: Fico alattomossága is mérgezte a szlovák-magyar viszonyt

2011. szeptember 05.
Felvidék.ma

"Alattomoskodó" Robert Ficóról, a feszültséget szító magyar és szlovák radikálisokról, kicsinyes politikai vezetőkről írnak a pozsonyi és budapesti amerikai nagykövetségek a WikiLeaks által kiszivárogtatott, a közelmúlt magyar-szlovák politikai viszonyát értékelő táviratokban.

A két ország viszonya az amerikaiak szerint problémás és hullámzó, a bizalmatlanság nem csak az egyik bűne.
"Lehet, hogy egy szép kapcsolat kezdete, de még nem tartunk egészen ott" - értékelte a pozsonyi amerikai nagykövetség Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák kormányfőszécsényi találkozóját, illetve az arra érkező szlovák politikai reakciókat 2009 őszén.
A két ország közötti viszonyt rendkívül elmérgesítette a szlovák államnyelvtörvénynek a pozsonyi parlamentben 2009júniusában elfogadott, szeptember 1-én életbe lépett szigorítása, amelyet tovább rontott, hogy augusztus 21-én Szlovákia nem engedte be területére Sólyom László magyar köztársasági elnököt. A WikiLeaks által kiszivárogtatott, érzékeny minősítésű táviratban megjegyezték, Fico arra használta fel a rossz viszony kiegyensúlyozására szervezett találkozót követő közös sajtótájékoztatót, hogy bevigyen pár ütést a magyar nacionalistáknak.
Pedig a követség szerint a két politikus által a találkozón megkötött 11 pontos egyezményben szorosabb együttműködésről volt szó. Kiemelték, hogy a szlovák kormányfő külön hangsúlyozta, hogy - a két ország közötti viszony jelentős romlását okozó - szlovák államnyelvtörvényt csak a külföldi (magyar) sajtó sározta be, az úgy jó, ahogy van, és egyetlen paragrafusán sem kell változtatni. "Röviden azt üzente: még mindig nekem van igazam" - írták.

Kicsinyesség, alattomosság

Megemlítették Ficónak azt, a távirat szerint "alattomoskodó" javaslatát is hogy a következő találkozót Révkomáromban javasolta, ahol két emlékmű, Szent István, illetve Cirill és Metód szobrainak ügye keltett feszültséget. A távirat kitért Sólyom László magyar államfőnek a határról történt visszafordítására is.
A nagykövetségi kommentár szerint alig várható, hogy a hullámzó viszony kisimul a két ország kormányfőinek tárgyalásai révén. "Úgy tűnik, hogy a félelem attól, hogy kicsinyesnek tűnjenek az EU-ban (különösen a Sólyom-botrányt követően) pillanatnyilag győzött", sőt Fico nem mulasztotta el, hogy jószomszédi gesztust tegyen.
A nagykövetség pozitívan értékelte, hogy a megegyezésben kikötötték az EBESZ nyelvtörvényre vonatkozó ajánlásainak tiszteletben tartását, de megjegyezték: "Ficóról tudjuk, hogy alkalmazkodik a nemzetközi közvéleményhez, ha politikailag fontosabb, de ellenszegül annak, ha az jár nagyobb politikai haszonnal".

Mennyire gondolták komolyan

A pozsonyi amerikai nagykövetség egyik 2009-es távirata a nyelvtörvényről azt írta: forrásaik biztosították őket arról, valószínűtlen, hogy bárkire is bírságot szabjanak ki. Megjegyezték ugyanakkor, hogy a szlovák radikálisok bizonyára megpróbálják kihasználni a lehetőséget, és rákényszeríteni a kormányt, hogy bizonyítsa, mennyire gondolta komolyan a szlovák nyelv védelmét.
A táviratban ismertették a törvény módosításának a Bajnai-Fico találkozót követő utóéletét, megjegyezve, a magyar kisebbség nem örült, hogy nem konzultáltak képviselőivel a törvény gyakorlati alkalmazását szabályozó, az EBESZ-ajánlások alapján kidolgozott intézkedésekről.

Kihasználják majd a választásokon

A pozsonyi követség ismertette a törvényt ért főbb kritikákat is, de mindegyikre talált cáfolatot is. Például arra a kritikára, hogy anyanyelvüket használó állampolgárokat bírságolhatnak meg, szlovák forrásaikat idézve azt írták, természetes személyeket nem büntetnek majd. Arra a bírálatra, hogy a törvény akadályozza majd a kisebbségi nyelvhasználatot, megemlítették, hogy a kisebbségi jogokról szóló törvény viszont garantálja ezt. Arról az irat szerint alig beszélnek, hogy a törvény révén javultak a kisebbségek műsorszolgáltatási jogai, illetve, hogy egyben eltörölték a közszolgálati dolgozók számára korábban előírt nyelvi teszteket.
A szlovákok hamisan állították, hogy alaposan konzultáltak a jogszabályról a magyar kisebbséggel - olvasható a távirathoz fűzött kommentárban. A két ország közötti viszonyt újra rontotta a felületes konzultáció és az EBESZ-ajánlások eltérő értelmezése. "Úgy véljük, bármenyire szeretné is a szlovák kormány lezárni a magyar-szlovák viszonynak ezt a fejezetét, bizonyára minkét ország politikusai kihasználják majd a következő választásokon", ezért közelről figyelik a törvény 2010 januártól történő bevezetését - olvasható a táviratban.

Problémás kapcsolat

A szlovák-magyar viszony téma volt 2009 októberében is a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője és Balázs Péter magyar külügyminiszter kezdeményezésére létrejött egyeztetésen - derül ki egy bizalmas besorolású táviratból. Balázs a két ország kapcsolatáról azt mondta, hogy a nyelvtörvény miatt "pillanatnyilag zsákutcába futottak", de új fejezetet szeretne indítani. A külügyminiszter a szlovák-magyar vegyes bizottságok munkájától várta, hogy javítják majd a kétoldalú kapcsolatot.
Balázs a távirat szerint azt mondta, szeretné csillapítani a radikális hangokat, de megjegyezte, hogy a szlovák fél hajlamos "figyelmen kívül hagyni üzeneteinket", és csak Orbán Viktorra, a Magyar Gárdára és a Jobbikra reagálnak.
A nagykövetségnek a beszélgetéshez fűzött kommentárja problémásnak nevezte a magyar szlovák-kapcsolatot, megemlítve, hogy a nyelvtörvény miatt maradt el egy júliusra tervezett miniszterelnöki találkozó. Megjegyezték ugyanakkor, hogy miközben a külügyminiszter a "Duna túlpartjáról" érkező konzervatív és szélsőjobboldali hangokon lamentál, hasonló magyarországi reakciók is hozzájárulnak a kölcsönös bizalmatlansághoz. Itt megemlítették Orbán Viktor egyik kijelentését, illetve a jobbikos EP-képviselő, Morvai Krisztina felvetését, aki a trianoni szerződés felülvizsgálatát szorgalmazta.

"Két óvodás birkózik a sárban"

A két ország viszonyára kitértek Eleni Tsakopoulos Kounalakis új amerikai nagykövet Bajnai Gordon kormányfőnél tett bemutatkozó látogatásán is 2010 januárjában - olvasható egy bizalmas besorolású budapesti keletkezésű táviratban. Bajnai itt azt mondta, "úgy tűnhet, hogy két óvodás birkózik a sárban", de figyelmeztetett, hogy komoly diplomácia ügy lehet a nyelvtörvény miatti feszültségből. Azt is mondta, próbált együttműködni szlovák kollégájával, de annak ellenére, hogy volt előrehaladás, a szlovákok 2009 decemberére "kiléptek a folyamatból".
A nagykövetnek arra a megjegyzésére, hogy az USA azt reméli, az EBESZ-nek sikerül segítséget nyújtani a megoldáshoz, Bajnai azt válaszolta: Magyarország csalódott, hogy a szervezet visszakozott eredeti 26 ajánlásától, de a magyar kormány igyekszik továbbra is bevonni a szervezetet a kérdés megoldásába. A 2010 tavaszán minkét országban esedékes választásokra utalva a magyar miniszterelnök azt mondta a nagykövetnek, hogy reméli, a kisebbségi ügyeket nem használják majd fel a kampány során szavazatszerzésre, de figyelmeztetett, hogy ha így alakul, nem hagyja majd szó nélkül a provokációt.
Bajnairól annyit jegyeztek meg a táviratban, hogy ambiciózus programja van, addigi tevékenysége jónak mondható, és remélhető, hogy eléri több - ha nem is minden - kitűzött célját.

origo.huaz MKP kész volt a Smerrel szövetkezni

WikiLeaks: az MKP kész volt a Smerrel szövetkezni

Cikk küldése ismerősnekCikk nyomtatása
2011. szeptember 8. csütörtök, 10:31 | Demecs Péter
Pozsony.


Nem Robert Fico Smer-elnök volt az egyetlen, aki a 2006-os parlamenti választások után a Vladimír Mečiar vezette HZDS-szel akart kormányt alakítani; hasonló elképzelése volt Mikuláš Dzurinda SDKÚ-elnöknek is – derült ki az amerikai nagykövetség egyik jelentéséből, amelyet a WikiLeaks portál hozott nyilvánosságra.
MTI

Dzurinda a választási eredmények ismeretében telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral. Az SDKÚ–KDH– MKP–HZDS koalíciónak 80 szavazata lett volna. Milan Ježovica, Dzurinda külpolitikai tanácsadója a következőképpen kommentálta Merkel reakcióját a HZDS-szel alkotott kormányra: „Hosszú hallgatás után ezt válaszolta: azt hiszem, megteheted.”

A jelentések szerint egyébként a 2006-os Smer–HZDS– SNS koalíción kívül a második legesélyesebb a Smer–KDH– MKP szövetség lett volna; a Smer végül ezt a lehetőséget elvetette.Nem mondjuk, hogy nem, nem mondjuk, hogy sohaRodolphe Vallee, az USA egykori pozsonyi nagykövete egyik jelentésében azt írta, az MKP számára is elfogadható lett volna ez a koalíció. A. Nagy László akkori MKP-képviselő a parlamenti választások után arról tájékoztatta a nagykövetséget, hogy pártja hajlandó lenne a KDH-val koalícióra lépni, még ha személy szerint nem tartja megbízható partnernek a kereszténydemokratákat. Vallee jelentése szerint az MKP beleegyezett volna ebbe a koalícióba, a Smertől viszont hivatalosan nem kapott ilyen felkérést. „Megkérdeztük Nagytól, hajlandó lenne az MKP a Smerrel közösen kormányozni, mire azt válaszolta: minden bizonnyal nem. Másrészt, soha nem mondjuk, hogy soha.” Vallee hozzátette: Solymos Lívia, az MKP szóvivője a nagykövetséget arról tájékoztatta, hogy Bugár Béla pártelnök és Pavol Hrušovský KDH-elnök megegyezett, ha felkérést kapnak a Smertől a közös kormányzásra, nem mondanak nemet. Az amerikai diplomata szerint végül Fico azért mondott le erről a koalícióról, mert a KDH túl határozatlan volt.Figyelem! Gašparovič nem beszél angolulHét évvel ezelőtt az USA pozsonyi nagykövetsége elküldte az amerikai külügyminisztériumnak Mikuláš Dzurinda miniszterelnök, Eduard Kukan külügyminiszter, és Ivan Gašparovič telefonszámait. Az államfő száma mellé a „nem beszél angolul” bejegyzés került. Marek Trubač elnöki szóvivő szerint a megadott telefonszám sose volt az elnöké, sem az elnöki hivatal valamelyik alkalmazottjáé. Az amerikai nagykövetség informátorai szerinte valószínűleg hibáztak.
http://ujszo.com/online/kozelet/2011/09/08/wikileaks-az-mkp-kesz-volt-a-smerrel-szovetkezni
http://ujszo.com/online/kozelet/2011/09/08/wikileaks-az-mkp-kesz-volt-a-smerrel-szovetkezniCsáky Pál tabutémákkal provokált

WikiLeaks: Csáky Pál tabutémákkal provokált

Cikk küldése ismerősnekCikk nyomtatása
2011. szeptember 7. szerda, 09:16 | Demecs Péter
Pozsony.
|

Amerikai diplomaták szerint nemcsak Robert Fico volt kormányfő alattomossága, hanem a szlovákiai magyar politikusok retorikája is negatívan befolyásolta a szlovák–magyar kapcsolatokat – derül ki a pozsonyi amerikai nagykövetségnek a közelmúlt kétoldalú kapcsolatait elemező jelentéseiből, amelyeket a WikiLeaks portál tett közzé .

A nagykövetség ugyanebben a táviratban még „bölcs politikusnak” nevezte Csáky Pál MKP-elnököt, de jelezte, amióta pártelnök lett, rendkívül kockázatos politikát folytat. Egy 2008-as jelentés már arról számol be, hogy Csáky a szlovák politikusokat provokálja olyan tabutémák éltetésével, mint a Beneš-dekrétumok és az autonómia. A nagykövetség egy 2009-es táviratban már egyetértett azokkal a véleményekkel, melyek szerint Ján Slota SNS-elnöknek ugyanolyan szüksége van Csákyra, mint Csákynak Slotára.
http://ujszo.com/online/kozelet/2011/09/07/wikileaks-csaky-pal-tabutemakkal-provokaltMaďarič nézetei fasiszták

WikiLeaks: Maďarič nézetei fasiszták

Cikk küldése ismerősnekCikk nyomtatása
2011. szeptember 6. kedd, 09:20 | ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ
Pozsony.
|

Feszültnek és problémásnak nevezte a szlovák–magyar kapcsolatokat az Amerikai Egyesült Államok pozsonyi nagykövetségének több diplomáciai jelentése, amelyeket a WikiLeaks portál hozott nyilvánosságra.

A külképviselet Washingtonba küldött diplomáciai táviratai szerint a szélsőséges csoportok, de a Robert Fico kormányzása alatt elfogadott államnyelvtörvény is rontott a két ország kapcsolatán. Beszámoltak Sólyom László magyar köztársasági elnök határról történő visszafordításáról is. A számtalan, „semmitmondó” magyar–szlovák kormányfői találkozóval kapcsolatban pedig leszögezték, ezek aligha jelenthetnek gyógyírt a megromlott kapcsolatokra.

A nagykövetség többször kitért a nyelvtörvény módosítására is, Marek Maďarič kulturális miniszterről azt írta, érvelése egy hozzá közel álló munkatársa szerint nemcsak nacionalista, hanem egyenesen fasisztoid. A több száz oldalas jelentésekből mindeddig az a 2009 októberében készült kavarta a legnagyobb port, melyben a pozsonyi nagykövetség arról írt, hogy Fico mindent megtett annak érdekében, hogy a bársonyos forradalom 20. évfordulója előtt legalább öt percre fogadja Barack Obama amerikai államfő. További részletek a 2. oldalon. (dem)
http://ujszo.com/online/kozelet/2011/09/06/wikileaks-madaric-nezetei-fasisztakMalina Hedviget megverték

WikiLeaks: Malina Hedviget megverték

2011. augusztus 25. csütörtök, 18:38 | ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ
Nyitra
|

Az USA pozsonyi nagykövetségének diplomáciai távirata szerint megtámadták Malina Hedviget 2006. augusztus 25-án. A WikiLeaks portál által szerdán nyilvánosságra hozott üzenetben a nagykövetség munkatársa a szlovák belügyminisztériumra hivatkozva 2006. október10-én tájékoztat az esetről.


(
Linkajánló

Mi olvasható az ügyről a WikiLeaks portálon?

Azt írja, hogy a „lány könnyebb verést kapott, de igyekezett eltúlozni a sérüléseit, mert attól tartott, a valóság nem lesz elegendő ahhoz, hogy a rendőrség foglalkozzon vele.”
A távirat elküldésének időpontjában ugyan már lezárták a Malina Hedvig elleni támadás ügyében folytatott vizsgálatot, de a döntés még nem volt jogerős, a lány panaszát csak 2006. október 18-án utasította el a Nyitrai Járási Ügyészség. (vm)
http://ujszo.com/online/kozelet/2011/08/25/wikileaks-malina-hedviget-megvertekMég nincs szöveg...
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona