Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Emlékesztető: Véglegesen megszüntették Bósza János polgári társulását

2009.5.13

Véglegesen megszüntették Bósza János polgári társulását
2008, augusztus 7 - 20:31
Ma a Legfelsőbb Bíróság végleg beszüntette a Nomos Regionalizmus elnevezésű, Bósza János alapította társaságot. Az indokról maga Bósza ír a weboldalán, de a cikket nekünk is megküldte. Ezt most idézzük - Bósza durva helyesírási hibáival együtt.

"Ma megkaptam a Legfelsőbb Bíróság döntését a Nomos ügyében. Mai nappal nincs Nomos regionalizmus, nem fogadták el a felebbezést azzal, hogy nem a kezdeményező bizottság nevében adtam be, hanem a saját nevemben, de én a kezdeményező bizottság tagja vagyok, megáll az ész. Arra hivatkoztak, hogy az sem számít, hogy én, mint Bósza János a kezdeményező bizottság tagja vagyok.

Ez egy polgári társulás, nekem mint polgárnak küldték a Belügyminisztériumból is a döntést, hogy a NoRe létrejött, ott volt a nevem is az én lakcímem, ami azonos a NoRe címével, a postás sem kérte tőlem a pecsétet, sem igazolást, hogy tényleg én vagyok a kezdeményező bizottság tagja, ő a polgárnak Bósza Jánosnak adta oda a leveleket. Ebben az esetben elégséges a polgári rang, mindenfajta további titulosok nélkül. Én mint polgár vagyok, a kezdeményező bizottság tagja, nem pedig egy elvont fogalom, egy bizottság vituális része. Tehát mint polgár Bósza János adtam be (közben tagja a kezd.bizotts. amire felhatalmazott az alapszály) a fellebezést, tehát logikus, a kezd.bizottság megbízott tagja az ügyek intézésével, így is cselekedtem. Fellebezés tárgyából egyeneságon következik, ki és miért adta be. Akkor lenne jogellenes, ha más név szerepelne benne, mint az én nevem. Az már jogellenes lenne.

Egyébként az alapszabályban is az van, hogy Bósza János, szül....,szül.sz.: , állandó lakhely.: ...,Komárno, az aki a megbízott a kezdeményező bizottság nevében tevékenykedni. Honnét tudják, hogy nem a kezdeményező bizottság nevében adtam be. Nem kértek semmiféle kiegészítő dokumentumot, hanem helyettünk, nélkülünk eldöntötték, hogy a saját nevemben cselekszek, ami nem igaz. Ha szerintük procedurális hibái vannak a bedványban arra figyelmeztetniük kellett volna 30 napon belül, már 7 hónap telt el a fellebbezés elküldésétől számítva. Az ENSZ alapokmámyában és az SK alkotmányában is benne van mindenkinek joga van a demokratikus, törvényes bíráskodásra. Tőlünk ez a jogot megtagadták, mert rólunk, nélkülünk döntöttek. Minimálisan, vagy írásban, vagy tanuként meghallgatva meg kellett volna kérdezni, hogy kinek a nevében cselekszem, mert ez nélkül nem állíthatják az egyértelműleg, hogy a saját nevemben, nem pedig a kezdeményező bizottság nevében cselekedtem. Ráadásul, bizonyítható, hogy megsértették a polgárügyi perekre vonatkozó előírásokat, mert abszolte nem figyelmeztettek engemet arra, fel sem kértek, hogy az ő szerintük meglévő hiányosságot elhárítsam. Megjegyzem semmiféle hiányosság nem volt, mert én az alapszabály szerint mint személy felléphettem minden ügyben ami a Nomost illette.

Több Bósza J. hasonló születési dátummal nem rendelkezik, több hasonló ügy sem létezik, tehát egyértelmű a dolog, hogy a fellebbezés erre az ügyre vonatkozik.

Ki kell jelentem kospirációs perről van már szó, ki kell jelentenem Szlovákia nem jogállam, hanem államdiktatúra uralkodik Szlovákiában, állam a polgár ellen, állam a saját alkotmánya ellen. Tiltakozom és nem fogadom el a LB döntését, tiltakozom, mert megsértik a polgár emberi alkotmányos jogait, tiltakozom, mert egy un.jogállamban ilyen nem történhet meg."

Bósza János


- paraHozzászólások


??
András, 2008, augusztus 7 - 21:03
Miért kell a főcímben mindjárt mocskoskodni?????? A paraméter mit tett a magyarokért????? Csak a feszültséget szítja!!!!! Bőszát legalább nemes cél vezérli!!! Ezerszer nagyobb személyiség Barak Lászlónál!!!! Ps.: Olvashatóvá vált újra a paraméter, mivel az új arculaton, nem mindjárt Barakúr cikkei bökik ki a szemem! Köszönöm!!!

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

András eccsó
ParaBarak, 2008, augusztus 7 - 21:25
elő a farbával: Vajon mi a "mocskoskodás" a "főcímben"??? Hogyan szítja itt a feszültséget a Paraméter? Hiszen lám még rád is gondoltunk a szerkezetváltáskor, hogy ne bökje ki a szemedet mindjárt a cikkem. Akkormegmiafaszvan?:DDD

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Az van, hogy sokat segíthetnél
Bósza János, 2008, augusztus 7 - 21:35
helyette rombolsz, de ebben sajnos nem vagy egyedül, sokan sunyítanak, közben pedig a szlotafélék lassan, de biztosan sarokbaszorítanak minket. Mi pedig az helyett, hogy egységbe verődnénk, inkább egymás lejáratásában éljük ki magunkat. Néha már az az érzésem, hogy mindeki körülöttem vak, vagy vaknak teteti magát. Ha valaki nem mer az OK, nem vagyunk egyformák, de akkor segíthet úgy, hogy legalább nem árt, vagy lehetőségeinek mértékében teszi a dolgát.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

szerintem meg az van János, hogy
ParaBarak, 2008, augusztus 7 - 21:49
aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul:) Ha méltóztatol érteni, hogy mire gondolok...

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Értem, értem én
Bósza János, 2008, augusztus 7 - 22:02
csak az a baj ezzel, aki pedig jól tud arabusul csendbe van, vagy az arabusságot tagadja, akkor ha hibássan is, de mondani kell addig, ameddig az arabusok fel nem ébrednek csipkerózsika álmukból, vagy valakik ki nem verik őket a dunna alol. Aztén én meghunyászkodva csendbe maradok, arabosul. Ameddig nem így lesz, addig el kell viselnetek a nyelvtani és emberi hibáimmal együtt, ha tetszik, ha nem, mert ti is tudjátok, hogy igazam van és az igazságot nem odaadni szokás, hanem kérni, követelni kell. Én kérem követelem, ennyi, te is kérd követeld, már ketten leszünk, kérje követelje minden magyar az azonos jogokat, s ekkor megmaradunk.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

én is értem,
ParaBarak, 2008, augusztus 7 - 22:08
neked viszont azt kell megértened, aki a reflektorfénybe áll, az jól látszik. Még valami, ami nem csak rád tartozik: végtelenül ostobának tartom mindazokat, akik itt engem vagy bárki mást kioktatnak a "magyarságból" csak azért, mert nem úgy gondokolkodom, gondokodnak mint ők.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

A sokszinűség fontos
Bósza János, 2008, augusztus 7 - 22:17
feltétele a haladásnak, azért is az utóbbi időben gyakran hangoztatom a pluralizmus szabálya szerint kellene még egy felvidéki párt, akik a másképpen gondolkodóknak is helyet biztosítana és azokat maga köré tudná gyűjteni, akik eddig kényszerűségből rossz helyre szavaztak (szerintem). Egypártrendszer a haladás és sokszinűség fékező ereje, inkább legyen a parlamentben 10 hangos magyar képviselő, mint 20 megélhetési (tisztelet a kivételnek).

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Ugyan már na!
Berlin, 2008, augusztus 7 - 22:23
Hát kend is próbálkozott már versírással... Vagy ez a szigor csak másokra vonatkoztatható?

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

örülsz, mi Barak?
Névtelen, 2008, augusztus 7 - 21:53
Természetesen a mi Bószánk harca kísértetiesen hasonlít Don Quijote harcához. De ha ez a tetű állam elbuktatja az urat, és a híres neves nagybecsű író, (Barakról beszélek) csak azzal kommentel, hogy " - Bósza durva helyesírási hibáival együtt." és ha még nagy pofával és ártatlanul vissza is kérdez Andrásnak, hogy "Akkormegmiafaszvan?" - erre csak egyetlen egyet tudnék válaszolni: a tiédbe Lacikám, a tiédbe, jó vastagot!

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

tényleg képtelen vagy fölfogni,
ParaBarak, 2008, augusztus 7 - 22:01
hogy miafaszvan? Vagy csak a hecc kedvéért csinálsz magadból hülyét? Ezenkívül, ha hozzád hasonló tapló akarnék lenni, arra is lenne ötletem, hogy te hová verjed, ahelyett hogy ide...

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Ha kell tíz
Bósza János, 2008, augusztus 7 - 22:24
szélmalmot meglovagolok, ha a megmaradáshoz ez kell, addig mondom a magamét, ammedig valami el nem indul, engemet csak kétféleképpen lehet megállítani, erővel, vagy alattomos módon, vagy ha nyerünk és abbahagyom, .....vagy ha elhív a minde.....;

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

dehát a lovag az istenért, Jánosom
ParaBarak, 2008, augusztus 7 - 22:32
nem "meglovagolta" a szélmalmot, hanem megtámadta:) Na, jóccakát.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Meglovagolást tudatosan írtam
Bósza János, 2008, augusztus 7 - 22:38
mert én nem akarok senkit sem megtámadni, én az alkotmányosság híve vagyok és főleg az azonos alkotmányos jogok híve. Szákálas barátunk megtámadta az ellenséget , én meggyőzni akarom, a meglovagolással erre céloztam. Nehéz és hosszú út áll előttünk, de én már látom azt a kiskaput, ami mögött ott van a végcél, amit talán úgy neveznék, alkotmányos azonos jogaink.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Elnézést kérek minden magyartól
Bósza János, 2008, augusztus 7 - 21:27
magyarszakos tanártól a helyesírási hibákért, nagyon gyorsan írtam a cikket, egy kicsit a düh is dolgozott bennem, a sorozatos törvénysértések miatt és részben ez az oka a rengeteg nyelvtani hibának, amit tudtam kijavítottam, másik ok, régen jártam már oskolába. Sajnos egyszemélyes politikus, informatikus, újságíró, politológus vagyok és mindezt önerőből teszem, mert sajnos sem jogászra nem tellik, sem tanácsadókat nem tudok megfizetni. Bárki jóindulatú tanácsait, fordításait, más korrepetálását nagyon szívesen elfogadom.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

János, én már
musztafa ibrahim, 2008, augusztus 8 - 00:10
János, én már jóindulatból tanácsoltam: ne csináld. Szánalmas vagy. Ehhez az ügyhöz pedig hiteltelen. A hibák még hagyján, de lassan már az az érzésem, hogy még magyarul sem beszélsz a kívánt szinten. Többen is régen jártak iskolába, de a szabatos beszéd híjján, már csaknem mint a papagáj értelmetlenül szajkózol valamit. Kár lenne érted. Mellesleg a cipész maradjon a kaptafánál. Áldás, békesség.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Azt mondod hiteltelen vagyok
Bósza János, 2008, augusztus 8 - 08:03
és te szerinted mit jelent hitelesnek lenni? Azt mondod szánalmas vagyok, miben és milyen értelemben? Azt mondod az az érzésed magyarul sem tudok. Azt mondod valamit értelmetlenül szajkózok, mint egy papagáj, lehet hogy számodra értelmetlen, mert meg sem akarod érteni, lehet hogy számodra hiteltelen vagyok, mert meg sem akarsz hallgatni. Én most is kaptafánál vagyok egész életemben a miértekre kerestem a választ. Tudod a kommunisták szemében is hiteltelen voltam, ugyanazt szajkózták, mint ti, nem a feltett kérdésekre adtak választ és nem a problémákat igyekeztek megoldani, hanem a hiteltelenséget, a kaptafát emlegették és tovább ültek a babérjaikon a kényelmes jól tejelő tehénke mellett a fotelkájukban. Erről van szó, a pluralizmus hiánya ezt hozza el, megélhetési politikusokat és a megfélemlített és elbutított többséget. Ne bennem keresd a saját bajaidra a hibákat és az okokat a saját tehetlenségedre, azt reggelente a tükörben kell elintézned és saját magadnak kell a kérdéseket feltenned, tegnap mi jót tettem a nemzetemért és a gyerekeim jövőért, azon kívül, hogy azt az embert aki legalább megpróbálja hiteltelenséggel vádoltam, papagájnak neveztem és lenéző módon a kaptafához irányítottam, úgy hogy még csak megsem kérdeztem tőle, mit is akarsz, mit szeretnél elérni és mi a célod mindezzel. Tudod a hitelesség szerintem ott kezdődik, mikor az ember képes önmagának feltenni néhány kérdést, mit akarok, miért vagyok és mit kell tennem, és ott fejeződik be, ha erre képes a válaszokat megadni, mégha néha nyelvtani helyesírási hibákkal is teszi azt, mert akkor már a hitelesség mércéje nem a leírt szavakban rejlik, hanem ami bennünk lakik. A hitelességhez elég a szív kitartása és ereje, igazmondással párosítva. Az ész tévedhet, de a szív sohasem. Tudod sokszor mondtam már, hogy abbahagyom, de képtelen vagyok, valami nem engedi. Szívem azt mondja, majd ha a bátortalanok bátrak lesznek, majd akik hitelesebbek ez szerint fognak cselekedni, majd ha azok akiknek a feladatuk a fényt elhozni felébredtek csipkerózsika álmokból, akkor, de csak akkor hagyhatom abba, s ekkor én is megpihenek, mégha fizettségképpen le is köpnek én akkor is jóérzéssel távozom, .....de csak akkor. Rajtatok múlik, mikor kerül feledésbe a Bósza, nem rajtam. A bolhából így lesz elefánt, mert a bolhából ti csináltok elefántot, a saját tehetetlenségetek pumpázta fel. Ha kiléptek a kötelesség, a megmaradás útjára, akkor majd az elefántból megint egy közönséges kis bolha lesz, aki néha-néha megcsíp benneteket, hogy ne feledjétek, miért is vagytok és kiért kell dolgoznotok.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Most vettem észre,
Bósza János, 2008, augusztus 8 - 09:41
hogy a szerény honlapomat néhány napja a spamosok megtámadták kb. 10 ezer hozzászólás, egyenként 40-50 linkes reklámmal, telefröcskölték, most azt hiszem kaptafa politikusból néhány napra, hétre kaptafa informatikus leszek, hogy rendberakjam, ha tudom, egyenként 10 ezer linket kitörölni eltart egy darabig, s közben jönnek az újabbak. Nem ártana egy kis segítség, ja igen egy hiteltelennek vajon ki fog segíteni. Sajnos így is megpróbálnak ellehetetlíteni, lopni az energiámat, azt a keveset ami még megvan. Tönkretehetik a honlapomat, nyitok egy újabbat, ha lesz rá energiám és minden többi, ami kell hozzá. Bocsánat nem panaszkodásnak szántam, mert a saját főztemet általában magam szoktam megenni, csak úgy kijött belőlem, ennyi ...... vagy mégsem kell egyedül, ez csak rajtatok múlik.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Kedves Bósza úr,
Hajtman Béla, 2008, augusztus 8 - 09:50
a hitelesség nem a kérdések feltevésével/felvetésével kezdődik, s nem is azokkal végződik. Kérdezni kell is, ez a kételkedés alapvető formája, s ezt nem is kérdőjelezem meg, de ahhoz a hitelességnek semmi köze, hogy megkérdezzem, mit teszek a nemzetemért, gyermekeimért, jövőmért. A hitelesség a cselekedeteinkről, tetteinkről s azok beigazolódásáról szól. Talán egy-két példával könnyebb lesz illusztrálnom: közösségeink vezetői, lelkészek, iskolaigazgatók, politikusok nem csaphatják be közösségüket, cselekedeteikkel példát kellene mutatniuk, maradnék a pedagógusoknál: ha egy magyar szakos pedagógusnak szlovák iskolába jár a gyermeke, hitelét veszti közössége előtt, s ehhez meg sem kell szólalni, kérdést sem kell feltenni, én azt hiszem, musztafa ezért tartja Önt nem hiteles embernek, mivel a magyarok önrendelkezéséért, jogaiért harcol úgy, hogy magyar családapaként nem élt gyermeke magyar iskolába íratása jogával, s talán azt sem kell bizonygatni Önnek, hogy nem az a magyar ember, aki magyar ősöktől származik, hanem az, akinek az utódai is megőrzik a megöröklött nyelvet. Tehát semmiféle kérdéseket ne tegyünk fel hitelességünk érdekében, egyébként is, nem a mi feladatunk, hogy eldöntsük, hitelesek-e vagyunk vagy sem, azt a környezetünk dönti el, az más kérdés, hogy helyesen vagy helytelenül. Magyar közösségünk érdekében kifejtett munkájához sok sikert kívánok, állhatatosságból és kitartásból sokan tanulhatnak Öntől.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

és még valami
Hajtman Béla, 2008, augusztus 8 - 10:16
ha hozzászólásommal az olvasók körében vitát gerjesztenék, hallgatásom oka az lesz, hogy egy hétre elutazom és nélkülözni leszek kénytelen a paraméter szolgáltatásait, ha úgy tetszik: paraméterelvonón leszek, de egy hét múlva biztos kinyitom a már-már kedvencemmé váló hírportált (bekacsintottam a Baraknak:), hogy megtudjam, mi is történt az "ungarische übermenschina" világunkban az ínyenceknek való paraméteres tálalásban, mindent bele fiúk

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

jó elvonót
ParaBarak, 2008, augusztus 8 - 10:21
és pihenést, Béla:)

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Kedves Béla, ha szólíthatom így
Bósza János, 2008, augusztus 8 - 10:46
igen, sokan ezt nem értik meg, miért is adtam a gyerekeimet szlovák iskolába, sokszor adtam erre magyarázatot, akiknek sikerült személyesen is elmagyaráznom, gondolom azok többsége meg is értette az ok-okozti összefüggéseit, hogy az ittlétünk mivoltjára, cselekedeteink számunkra logikus, néha mások számára logikátlan lépéseire. Tudom mire célzott Musztafa, hisz ezt már két éve téma, rezonál a médiákban és mindig egy dologgal párosítják, amit hitelességnek, vagy hiteltelenségnek nevezünk. Én ezt próbáltam megmagyarázni, hogy szerintem nem ez a lényeg, hanem saját tetteinknek kéne hitelességünk mérvadója lenni. Nézze én nem vagyok politikus, csak egy polgár akinek van véleménye és mindezt hangoztatja is. Az igazsághoz az is odatartozik, hogy a gyerekeim magyar ovodába jártak és akkor amikor iskolakötelessek lettek, mivelhogy a feleségem szlovák, születtett egy kompromisszumos döntés, mert én ritkán tartózkodtam odahaza és valakinek az első osztályos nebulóval foglalkoznia kellett. Így kerültek szlovák iskolába, ennyi, én is áldozatává váltam annak a hamis közegnek, amit akkor még nem láttam át, fiatal fejjel, egyáltalán nem tartottam fontosnak ezt a körülményt más szemszögből kiértékelni. Higgye nem vagyok rá büszke, hogy a dolgok így alakultak, ha meg tudnám a történéseket változtatni, akkor biztosan már mind magyar iskolába járna. Pontosan ez a fő ok, hogy ezzel a sunyi asszimilációs politikával el kezdtem foglalkozni, ezért kellenek az azonos jogok, hogy akik utánnunk jönnek, ne essenek ugyanabba az emberi hibába, amibe én is beleestem. Tudjuk, hogy az asszimilációk 70% a kevert családokból jön, ezt tény. De miért van így? Mert az a közeg ahol élünk nem demokratikus, a felvidéki magyarságnak nincsenek meg az alkotmányos azonos jogai. Miért olyan községekben, ahol a magyarság lélekszáma 20% felett van, a magyar miért nem kötelező nyelv a szlovák iskolákban. A világban ez nagyon sok helyen így, vagy hasonlóképpen működik. Ez megállítaná és lasítaná az asszimilációt, az elszorványosodást is és bizonyos szintű visszarendeződés indulna el. Példa erre Dél-Tirol, Katalónia, Baszkföld stb. Például úgy tudom Katalóniában a kevert családbeliek kötelesek a gyerekeiket katalán iskolákba adni, pontosan azért, mert a spanyol állami nyelvet biztosan megtanulják, de ha csak spanyol iskolába adják a gyereket a katalánt nem biztosan tanulnák meg és hasonló cipőben lennének, mint mi a 70% asszimilációs arányunkkal. Az én esetem a bizonyíták rá, hogy valójában hogyan jön létre, miért fontos ez ellen küzdeni. Ha csendbe maradunk és csak a status quot követeljük, beérjük a morzsával is, akkor nem lesz megmaradás. Igen innnem fakad a kitartásom is, hogy ezt én A-Z átéltem, hogyan is működik ez a sunyi asszimilációs politika, ráadásul manapság felgyorsulni látszik, ezért kell tiltakozni, ezért kell az utcára menni, ezért nem szabad csöndbe maradni és ezért van szüksége a felvidéki magyarságnak az egységes fellépésre. Ne azt keressük mi választ el minket, hanem azon legyünk, hogy megtaláljuk azokat a közös nevezőket, ami elvezetnek egy magyar egységhez. Ha egy nép saját alkotmányos jogaiért az utcára vonul, nincs olyan erő, hatalom, ami a népakaratot legyőzhetné. Ezért küzdök alkotmányos eszközök alkalmazásával, ezért hiszek benne, hogy ez egy elérhető cél, mert a népakarat legyőzhetetlen.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

János, nemcsak céloztam.
musztafa ibrahim, 2008, augusztus 9 - 00:06
János, nemcsak céloztam. Ezt már egyszer elmagyaráztam neked. De látom csak Hajtman úr értette. Ami megtörtént, megtörtént. Semmi gond. Csak ne Te légy a hangadó! Amiket itt ˜összezagyválsz komoly témák lennének. Csak futtában: Előírt iskolába iratás? - Atyavilág! Kevert család? A tiéd? - Uramisten! Mellesleg ne haragudj: ilyen anyanyelvi műveltséggel, magyartudással, hogyan akarsz szószóló lenni. Az oskolázástatáshoz pedig ajánlok inkább egy okos érvet, ne csak a szimpla időhiányos, fiatal fejjel nem átlátott sunyi asszimilációs politikára, ritkán otthon tartózkodó hamis magyarázat. Az elérhető müveltségi szint sokkal magasabb volt a helyi szlovák iskolában, mint a magyarban. ( Mellesleg ez Hajtman Béla számára kihívás.) Ugye ez már mindjárt más lenne, habár nem ismerem a konkrét helyzetet. Végezetül, de már csak azért mert nem bírom a felkínált ziccert nem leütni. Gonosz leszek, de csak azért mert kérded miért nem kötelező a magyar nyelv bizonyos szlovák iskolában? Az asszony, hogy halad otthon a magyartanulással? Rozumieš? Áldás, békesség.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Értelek és a logikádat is értem
Bósza János, 2008, augusztus 9 - 07:25

Egy valamit tisztázzunk, én magyar vagyok, magyar voltam és magyar is maradok. Kiforgathatjátok így-úgy-amúgy a szavaimat, reggeltől estélig folytathatjátok a tűkeresést, s közben a gerendákban bukdácsoltok, ez engemet nem zavar. Így is , úgy is valami újjabb vádaskodással kirukkoltok, most úgy látom a műveltségemmel, anyanyelvi tudásommal van a baj, tehát alkalmatlan vagyok szószólonak. OK veszem a lapot.

Hogy a te szavadjárásával éljek Atyavilág, de ki akar szószóló lenni, én sohasem akartam, én csak elmondom a véleményemet, amire alkotmányos jogom van. Én nem rohangáltam a médiák után , én nem fizettem politikai reklámokért, de ha már házhozjöttek, kérdeztek, hát elmondtam mi fáj, mivel nem értek egyet és szerintem mi a megoldás.

Ezt mindenki csinálhatja, fajtiszta magyar, tökéletes magyar tudással, hibátlan nyeltannal, még egyszer leírom szabad. Mi ez a nagy csend. A felvidéki magyarság megmaradásáért küzdeni, erre már nem maradt energia.

Ennyit az Uramisteneskedésedről, ennyit ér. Mielőtt az Isten nevét a szádra veszed legalább gondolkodj, valahol, sőt többször is leírtam már, még Barak Lacinak is volt egy írása, hogy nem én csináltam önmagamból elefántot, ezt a ti gyávaságotoknak, tehetetlenségeteknek és megélhetési politizálásoknak köszönhetem. Őszintén már kezd számomra nagyon teher lenni és nem látom a kiutat, az a szuper vírusmentes magyart aki át szeretné venni a stafétabotot.

A ti beteges rozumies, nerozumiességetek, a nevetségességből a szánalmat váltja ki belőlem, hogy a felvidéki magyar un. intelingencia akinek a feladata az lenne, hogy pontosan azt csinálja, amit én, vagy sokkal jobban, úgy magyarossabban, inkább belém köt, engemet szidalmaz, bennem keresi az okokat, miért tehetlen, mert most és én teszem tönkre a felvidéki magyarság esélyét a megmaradásra. Tudod nagyon szomorú vagyok, hogy képesek vagytok ilyen mélyre süllyedni. Ez a kritika amivel rendszeressen engemet illetetek, szerintem ez inkább önkritika eredetiben, magatok tehetetlenségének, a nemakarásnak a takargatását szolgálja, mert a mai napig, két és fél év alatt nem kaptam egy konkrét kritikát, amit csinálok, tartalmilag miért rossz és miért kéne abbahagynom. Ez helyett, mint a szlovákok a magyar kártyát, ti pedig jó diákként velem szembem, talán így mondanám, hogy a családi honi kártyát huzzátok ki, vájkáltok erkölcstelen dolgokban, szálkakeresésbe kezdtek, a más szemében pedig a gerendát is toleráljátok. Ja a feleségem tud magyarul, komjáti és komáromban megtanult, ennyit és itt és most kijentem, mindenki törődjön a saját családjával és a saját problémáival, én nem vagyok politikus, nem is leszek, én nem törekedtem babérokra, sem szószólónak, ahogyan neveztél, ebbe a szerepbe a teféléd kényszerített, akkor most mi van? Tessék szabad a terep lehet nagymagyaroskodni, lehet autonómiázni, lehet harcolni a status quoért, ti még erre is gyávák vagytok, akkor mi a fenét támadtok engemet, akkor mi a fenét akartok meghunyászkodva, az asszony szoknyája mögé bújva, onnan könnyebb annak esni, aki értetek, helyettek szólal feg, küzd. Ha segíteni akartok tessék szabad a terep, de egyszerűen nem vagyok hajlandó továbbra is tolerálni a gyávaságotokat és közben hallgatni a nagymagyaros kritikákat. Majd ha valamit letesztek az asztalra, majd ha lesz saját véleményetek, majd ha mindezt felmeritek vállalni, akkor, de csak akkor vágjátok a fejemhez a sunyi, álszent hiteleskedős nézeteiteket.

Keresheted a nyelvtani hibákat, mást úgysem találsz benne. Szedd össze az összeset, amivel két év alatt összepiszkoltam a szent magyar anyanyelvet küld el ficonak, hogy cserébe adja oda az autonómiánkat, biztosan megilyed és másnap a SK-s parlament elfogadja a Statumot és kihirdetik a felvidéki autonómiát, csak úgy ilyedségükben megkapjuk a kétnyelvűséget, a saját iskolarendszert és a lehetőséget a mindennapi anyanyelvi problémáink megoldására. Slota most nagyon megilyedt. Nézd ha valamit el szeretnénk érni, azt ha még nem tudnád kérni, követelni kell, akár az alkotmány 32. fejezete szerint, ez másképpen nem fog menni. Egy olyan párttal a hátunk mögött, aki az azonos jogokat bebetonozta a saját konyhájában, nagyon nehéz lesz a szorványosodás megállítása. A problémákat nem konstatálni kell és sirdogálni, mint az öregasszonyok, hanem azokat megoldani szokás. Nem konferenciákat kell tartani, majd békésen hazamenni, hanem követelni kell, ha muszáj az utcán is az azonos jogokat, mert ha még kedves tudatlan és magyar írók, költők, politikusok, orvosok, tanárok, történészek, politilógusok, egy szóval mondva te gyáva felvidéki inteligencia, azt semmilyen többségi nép csakúgy alapon nem adja oda, a többletjogokat és sajnos Szlovákiában az azonos alkotmányos jogokat is kérni, követelni kell. A kármentőt félre kell dobni és bátran kimenni a békés csatatérre, ma ezt kell, nagy szavak, igen azok, de ez a megoldás, nem egymás szapulása, sértegetése. Egységben az erő!!!

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Nézd János
kartel, 2008, augusztus 8 - 10:28
Van az, amit a Te "józan" eszed diktál, és vannak a törvények. Törvény szerint Bósza Jánosnak csak igy natúrban, semmi köze nincs az NR társuláshoz. Nem tárgyalhatsz a nevükben. Te egy fizikai személy vagy. A birósági tárgyalás pedig egy jogi személy ellen folyt. A jogi személy törvényileg meghatározott képviselőjeként azonban jogod van fellépni. Tehát a tényállás. Bósza János fellebezett, az NM nem. Csakhogy Bósza János ebben az ügyben nem érintett. De neked ezt, mint vállalkozónak, tudni kéne. Hisz nem mindegy, hogy a kft, vagy saját nevedben levelezel.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Nézd, én a kezdeményező
Bósza János, 2008, augusztus 8 - 12:15
bizottság tagja voltam akkor és mint Bósza János a megbízott tag az ügyek intézésvel léptem fel ebben az esetben, az alapszabályban is így van benne. Ha LB-nek kételyei vannak azt kötelest lett volna írásban közölni velem, vagy pontosítást eszközölni, de nem úgy kihozni 7 hónap után egy végső döntést, hogy rólunk nélkülünk döntenek, miért nem dobták vissza egy hónapon belül. Ezt ez ügy volt és intézkedtem, ennyi. Nem Kis Pista intézkedett, hanem én. Ők honnét tudják, hogy nem voltam megbízva vele, pl a fellebezési levelet nem is én írtam, hanem egy másik tag, tehát a többi tag tudtával történt minden. Akkor amikor megkapták a fellebezési levelemet, kérniük kellett volna, hogy pl. küldjek egy nyilatkozatot a többi tag álláírásával, hogy megbízásból cselekszem, nem pedig elsumákolni 7 hónapig. Ha kétely merül fel, kinek is a nevében leveleztem az tisztázni kellett volna. Én állítom és tudom is bizonyítani, hogy a többi tag tudtával tettem. Ők kihoznak egy döntést, állítanak valamit, ami nem igaz. Itt egy még nem létező PT-ről van szó, ahol hivatalosan csak kezdeményező bizottság van, nincsenek funkciók, struktúra, ezért voltam én mint BJ felhatalmazva az ügyek intézésével. Sehol az alapszabályban az nincs, hogy állandóan hivatkoznom kéna arra, hogy a NoRe nevében cselekedtem. Egy biztos, hogy ezekután jobb lett volna, ha ott van a NoRe neve is, de sajnos mi nem vagyunk jogászok, de mikor januárban a honlapomon segítséget kértem jogászoktól, egy magyar sem akadt, aki segített volna hibátlanul megírni a levelet. Én így egyszemélyes háborút, mégha békés is nehezen tudom megvívni. Segíteni pedig senkisem akar, akart. Nézd már szervezem az új PT, levonom a tanulságokat és megpróbálok egy olyan szervezetet , újat létrehozni, amibe már nem tudnak ilyen sunyi módon belekötni. Egy ami biztos és továbbra is fennáll, ha a felvidéki magyarok maguk nem akarják a megmaradást akkor én ugrálhatok reggeltől estélig, semmi sem fog történni. Az új szervezetnek tagságra, támogatókra, sajna ki kell mondani pénzre is szüksége lesz, én a két és fél év alatt minden rezervámat (több százezer) belevertem az autonómiaügybe. Jogászokat, tanácsadókat, egy új honlapot kétnyelvű, havi újságot szintén kétnyelvű, azoknak akiknek nincsen internetük, ez mind-mind pénzbe kerül. Ha sikerül mindezt elindítani, sokkal nagyobb esélyünk lesz a révbejutáshoz, az azonos és az autonómia elmagyarázásához, úgy a szlováknak, mint a magyarnak. Minél több, un inteleigenciának csatlakoznia kéne és legyen a zászlóvivő a legjobb, mindezek nélkül nem lesz minőségi változás, se nem hathatós békés autonómiaharc.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

"Te egy fizikai személy vagy."
boblaci, 2008, augusztus 8 - 21:01
Hehehe! A Kft, meg fizikán kívüli. Hehe! :-)) De neked, elmagyarázom: Van természetes személy, ez ugyi a magánszemély, és a jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb gazdasági, vagy nem gazdasági társaságok, mint pl. a Bt., vagy a mókus örs, stb. stb. (hehe, a Bt. nem a Büntető törvénykönyvet jelenti! :D.) És hát vannak ugyi, a jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságok, vagy nem gazdasági társaságok mint pl. a Kft (Sro), vagy az egyesület, párt, stb. stb. "De neked ezt, mint vállalkozónak, tudni kéne. Hisz nem mindegy, hogy a kft, vagy saját nevedben levelezel." Meg Neked is tudni kéne, ha már egyszer oktatásra adtad a fejed!! :-))

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Közíróim, lelkecskéim...
Zorba, 2008, augusztus 11 - 16:29
...az nem basz Titeket, hogy egy jogállamnak nevezett nemtommiben csak úgy mellényzsebből megszüntetnek egy polgári társulást?! Merthogy a felháborodás jeleit még nyomelemekben sem találom itt emiatt. Sőt!!! Szinte már-már csak a szmájli hiányzik a főcím utánról. Nem baj, hogy fesztivált csinálnak belőlünk Rob-Janóék, nektek az a Jani aki minél nagyobbat tud szarni a saját fészkébe?

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

engem egy kicsit zavar,
ParaBarak, 2008, augusztus 11 - 19:52
hogy fesztivált csinálnak belőlünk egy debil miatt. Sőt, az is zavar, hogy egy debil fesztiválozik...:DDD

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

A gyáva mi?
Bósza János, 2008, augusztus 12 - 06:44
Barak aki az azonos jogokért küzd az szerinted debil, köszönöm szépen. Inkább leszek debil, mint egy nemzetromboló áruló. Én legalább megpróbálom, lehet hogy nem sikerül, és az úton kidölök, de ti már kidöltök a rajtvonalon. Becsület, igazmondás számotokra ismeretlen fogalmak. (Akinek nem inge ne vegye magára)

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

zolimpija
Névtelen, 2008, augusztus 12 - 00:53
címszó alatt faszságokat írtál, meg is dühödtem rád, de amit most írsz, az bizony kurvára igaz! Engem pl. basz a dolog! Visszatértünk 1960ba! Hála Istennek Bószát nem viszik koncentrációs táborba, de ha még egyet pisszen, még az is lehet! Le a kommunizmussal, le a nemzetállammal, le a gestapóval!

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

z
Névtelen, 2008, augusztus 12 - 00:55
olimpiját természetesen zorbának írtam, csak a gyengébb paraméter/brainsum/újszó olvasóknak jegyezvén mekk

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona