Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Válaszlevél Oriskónak

válaszlevél erre az írásra:
LINK

2011.01.16.

Tisztelt Oriskó úr, köszönöm mondhatnám a lehető legszókimondóbb igazságtartalommal megírt levelét, amit 2008. januárja óta le mertek közölni a felvidek.mán. Sokmindennel, amit megfogalmazott egyet kell értenem. Pl. azzal is, hogy nézeteimet két éve nem merik felsőbb utasításra leközölni, ne is tagadja, mert tudom éppen az MKP legfelsőbb köreiből. Nem baj, ezért nem haragszom Önökre, maguk keresztje csakis az Önök útjait irányítja, az én keresztem pedig az enyémet és a nézeteimet.

Azt írja: egy „fura", öntörvényű, magányos harcosnak tűnt/tűnhetett, ám e heti cselekedetével sokak szimpátiáját kivívta (legalábbis az interneten található vélemények alapján).

Tudja én nem szimpátiára vágyódom, hanem egy harcos és jogainkért küzdeni képes MKP-ban bíztam, olyan érdekképviseletet szerettem volna, akik a haszonszerzésen, az önimádaton és a látszattevékenységen kívül mást is tesz, tenni szeretett volna az érdekünkben, a felvidéki magyarság érdekében, megmaradásunkért a szülőföldünkön. Cserébe az Önök részéről csak lenézést kaptam, pedig csak egyet akartam, hogy ne csak beszéljenek, hanem cselekedjenek is.

Már 2007-ben a komáromi MKP-s tisztújító gyűlésen is csak annyit akartam, hogy szálljanak önmagukba és tegyék a dolgukat, amiért meg lettek választva. Akkor Csáky úr csupán 15 szavazattal győzött, ezt egy bennfentesük meg is köszönte azzal, hogyha mi néhányan akkor nem tüntetünk Csáky és Duray úr mellett, akkor Bugár maradt volna az elnök, akkor Önök a mai MKP-s vezetés már nem maradt volna az MKP-ban, Duray úr rég nyugdíjba vonult volna és szimpatizánsait a bugáristák és talpnyalóik már rég kiebrudalták volna az MKP-ból.

Csáky úr ezt úgy köszönte meg 2007. májusában, amikor Slota a médiákon keresztül a Commora Aula BK-t megtámadta az autonómia törekvéseiért, hogy a TA3-on egyenes adásban engemet szönöszös ügynöknek nevezett és azt kérte a médiáktól nézzenek utána ki is finanszíroz minket. Csáky úr, senkisem, akkor is és azóta is mindent önerőből csinálunk. Egyedüli támogatónk az igazságszeretetünk, a szív igazsága, mert hiszünk valamiben, főleg abban, hogy a rossz legyőzhető és a felvidéki magyarság megmaradhat ezerszáz éves hazájában. Az MKP részéről támogatás helyett hátbadöfést kaptunk.

Majd következett 2007. júliusa, amikor a DFÖT alakuló gyűlése volt, a Dél-Fölvidéki Önrendelkezésért Tanácsé, oda egyetlen egy magasabb szintű MKP-s nem mert eljönni, egyedül egy kimagyarázkodó levelet, hogy éppen a gyűlés ideje alatt Horvátországban lesz Pogány Erzsébettől kaptam, sem Duray, sem Csáky, sem senki más nem jelezte, hogy szeretne rajta részt venni. Megtartottuk maguk nélkül is. Előtte, alatta és főleg a rendezvényünk után a szlovák politikusok és médiák keresztűzébe kerültünk, támadtak minket jobbról, balról, mindenek voltunk, irredenták, soviniszták és főleg Szlovákia szétzilálói, akik semmi mást nem akarnak csak Nagy-Magyarország felélesztését. Mi akkor mást nem csináltunk csak éltünk az alkotmányos jogainkkal és kértük azt, ami nem volt ellentétes a szlovák alkotmánnyal és azóta sem az. Közös területi autonómiát azonos jogokkal.

Aki Bújt, Aki Nem írás 2007-ből, hogy miért nem merünk

Tisztelt Norbert, most folytathatnám, a DFÖT kálváriájával, a NoRe jogtalan megszüntetésével, az ellenem zajló rendőrségi kivizsgálással, a rengeteg autonómista tüntetés jogosságának a deklarásával, vagy akár a 2010. július 2-i leteperésemmel a C&M szoborcsoport áthelyezéssekor. Önök például egyedüli médiaként erről nem számoltak be, vagyis a testvérlapjuk igen, aki Slotához hasonlított. Itt most el is vágom a zsinórt, mert megint hosszúra fog sikeredni a válaszlevelem. Sajna ez van.

De, azért köszönöm a megtisztelő írását rólam, de megnyugtathatom, nem a megélhetési politikusokért tettem, amit tettem, hanem a felvidéki magyarságért, a többségért, az igazság nevében.

Egy bummos fórumozó hozzászólásával fejezném be, aki ezt írta, autentikusan, változtatás nélkül másolom be:

"Tisztelt Bósza János!

Sok egesseget, boldogsagot es szerencset kivanok az uj esztendoben!

Amit tett es csinal figyelemre melto, ezt nem Onnek, hanem egy egyseges magyar partnak a legfelso koreinek kellett volna megtenni. Ha volna ilyen, de nincs. Ezert kerult On olyan sajnalatos helyzetbe, hogy lassan ramegy erre az egesz elete.

De ha valaki egy Don kanyarnal harcolo katonatol ma megkerdezne, hogy kinek nyujtana kezet, akkor az Bósza János lenne. A minket asszimilacioba taszito es a csecsunket veresre szopo somorjait (de oda is csak bekoltozott tudtommal) szerintem egy golyora se meltatnak, csak siman hagynak megfagyni. Tobbet nemis erdemel!

Udvozlettel Dunaszerdahelyrol!
Dunaszerdahely"

Ezzel a válaszlevelemmel, nem a jómagyaros ellenségeskedést, viszályt, a nézetek háborúját akartam táplálni, hanem pont fordítva, kinyújtom a baráti jobbomat, ami volt az volt alapon, én mindenkinek megbocsájtok, ha valakit megsértettem, attól elnézést kérek. Mindezt azért teszem, hogy a magyarság megmaradási szekerét ne egymással szembe tologassuk, hanem közösen egy irányba,a megmaradásunk irányába. Önöknek is le kell szállniuk a nép akaratának a szintjére és én is megpróbálok, ugyanerre a szintre felemelkedni, egymást közösen megtámogatni, bátorságot hintve tetteinkre, a jussunk, az azonos jogaink, az alkotmányos jogegyenlőség és méltóságunk érdekében.

Tisztelt Norbert én üdvözlöm Önt és maradjon meg olyannak, aminek megismertem.


Bósza János

u.i.: Kiváncsi leszek, hogy ezt a válaszlevelemet a felvidek.ma le meri-e közölni. Ha igen azt megköszönöm, ha nem azon nagyon csodálkozni fogok.
11:18-kor elküdve a felvidek.ma szerkesztőségébe (2011.01.16)
----- Original Message -----
From: "Felvidék Ma"
To:
Sent: Sunday, January 16, 2011 11:18 AM
Subject: Másolat - Válaszlevél Oriskónak

Link formájában felkerült a válaszlevelem a felvidek.ma oldalra, az egyik szemem sír, a másik meg nevet.Bósza

Bósza2011. január 15. szombat, 11:35
Bósza János komáromi polgárjogi aktivista eddig egy „fura", öntörvényű, magányos harcosnak tűnt/tűnhetett, ám e heti cselekedetével sokak szimpátiáját kivívta (legalábbis az interneten található vélemények alapján).
Mint ismeretes, Bósza János csütörtökön elsétált a komáromi trianoni emlékműhöz, és azt szemeteszsákkal letakarta. Ezzel is jelképezve, hová való az az „emlékmű", melyet mint Ján Slota SNS-pártvezér egyik komáromi hagyatékaként ismerhettünk meg.
Bósza évek óta különböző (elsősorban autonómia-párti) aktivitásokkal próbálta felhívni magára a figyelmet. Ez természetesen állampolgári, szuverén joga. A „fura" jelzőt azzal érdemelhette ki, hogy miután néhány aktivitásához és kezdeményezéséhez (például, hogy felszólalhasson különböző rendezvényeken, tárgyaljanak vele a közéleti személyiségek, hosszú elemzéseit a honi sajtó kötelességének tartsa lehozni stb.) általában nem talált széles körű támogatást, gyakran sértődött hangú kör-emailekkel reagált. Úgy tűnt, ő tudja leginkább, mit kellene tennie a Csemadoknak, az MKP-nak, de még a magyar Országgyűlésnek és Orbán Viktor miniszterelnöknek is. Sértődöttségre viszont nem lett volna oka, mert törekvései legitimizálását nem tudta széles körű társadalmi támogatottsággal alátámasztani (általában az volt a jellemző, hogy csak néhány tucatnyi érdeklődőt vonzottak azok).
Most valami olyasmit tett, ami miatt talán a szlovák jog betű szerint valóban pénzbírsággal sújthatják (de ne feledjük, a jogászok szerint sem azonos a jog az igazsággal), ám tette sokkal inkább egyfajta polgári engedetlenségi megnyilvánulásnak tűnik, semmint kárt okozó rongálásnak. Szelídnek, de hatásosnak. Bósza komáromi lakos, és tudja, úgy került a trianoni emlékmű városába, hogy fittyet hánytak a legilletékesebbek, a komáromiak véleményére. Véleményével nincs egyedül, hiszen a komáromi trianoni emlékmű szinte felállításától kezdve ismeretlen személyektől eredő támadásoknak van kitéve (kalapácsütések, festékkel való lefújások stb.). Bósza nem kívánt az anonimitás leple alá bújni, nyíltan cselekedett. És nemtetszésének kinyilvánításával mennyivel okozott nagyobb kárt vagy fennakadást, mint például az utakat lezáró sztrájkoló kamionosok, traktoristák, amikor úgy vélik, az állam jogaikat csorbítja? Természetesen semmivel, csak hát ő egyedül volt, és ezért könnyebb a karhatalomnak is fellépnie vele szemben. Pedig az arrogancia elsősorban a komáromi trianoni SNS-emlékmű felállítása volt. A hatalom (konkrétan a Ján Slota vezette SNS-t is magába foglaló Robert Fico vezette kormány) erejének fitogtatása, válaszul a magyar kormány nemzetegyesítő törekvéseire. És éppen Komárom városában, ahol - ha csak ott tartanának választásokat - Fico és Slota soha sem rúghatna labdába. Ők viszont meg akarták mutatni, hogy Komáromban is ők az urak. (Hasonló pökhendiséggel, mint amikor egyszer Ivan Gašparovič azt nehezményezte, hogy Sólyom László egykori magyar államfő Párkányban akarta fogadni őt. Gašparovič úgy vélte, Párkány az ő otthona, nem Sólyomé - közben azt "felejtette" csak el, hogy támogatottsága a köztársasági elnöki választáson ott a 10%-ot sem érte el).
Bósza azt tette, amit úgy érzett, komáromi lakosként szíve szerint cselekedni kell. Várt, hátha cselekszik valamit a város, de hiába. Ha Komárom korábbi polgármestere is hasonló eréllyel lépett volna fel az "ő idejében" megvalósult provokáló szoborállítás ellen, talán most nem kényszerült volna abba a helyzetbe, hogy az önkormányzati választások veszteseként az alkotmánybíróságon próbálja "korrigálni" utolsó helyezését a komáromi polgármesteri választásokon.

Oriskó Norbert, Felvidék Ma
http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&view=article&id=26383:bosza&catid=64:jegyzeteink&Itemid=131Komárom: Bósza János letakarta a provokáló trianoni oszlopot

Komárom: Bósza János letakarta a provokáló trianoni oszlopot2011. január 14. péntek, 13:08
Bósza János komáromi polgárjogi aktivista megelégelte, hogy városában a választások sem hoztak változást a Szlovák Nemzeti Párt által provokatív módon felállított trianoni sírkővel szemben, és tegnap egy szemeteszsákkal letakarta az "emlékművet".
Bósza János a szemeteszsákon egy üzenetet is elhelyezett a következő felirattal: "Ez az oszlop a sovinizmus jelképe. Az SNS (SZNP) magyargyűlöletének szimbóluma. Nem kérünk belőle!"
A szlovák rendőrség a "tettest" beszállította a komáromi rendőrparancsnokságra. A TASR hírügynökség tájékoztatása szerint Renáta Čuháková, a nyitrai rendőrség szóvivője elmondta, Bósza János vagyon elleni szabálysértést követett el, és ezért pénzbírságot fizet majd.
Bósza János semmilyen kárt nem tett a másokat is irritáló "emlékműben" (amely szinte felállítása napjától kezdve ütésekkel, lefestésekkel szembesül). A trianoni békediktátumot éltető emlékoszlopot tavaly júniusban, Trianon 90. évfordulóján Ján Slota SNS-vezér avatta fel a komáromi Duna-parton, Komárom városának hozzájárulása nélkül (megj. ugyanígy állították fel a Kossuth-téren a Cirill és Metód szoborcsoportot - ezt Robert Fico miniszterelnöksége utolsó napjaiban avatta fel).

Felvidék Ma
http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&view=article&id=26378:komarom-bosza-janos-letakarta-a-provokalo-trianoni-oszlopot&catid=48:regio&Itemid=106Feltették

Kedves János,
köszönöm válaszlevelét, melynek elérhetőségét belinkeltem az Önről szóló jegyzet alá. Ezt a változást egyben a címben is ezt feltüntettem (kiegészítettem a címet azzal, hogy "válaszlinkkel kiegészítve"), tehát a Felvidék Ma oldalról egy kattintással elérhetők az Ön sorai.
Üdvözlettel:
Oriskó Norbert

----- Original Message -----
From: "Oriskó Norbert"
To: "'Bósza János'"
Sent: Sunday, January 16, 2011 12:41 PM
Subject: RE: Felvidék Ma: Válaszlevél OriskónakTisztelt Nórbert

Az egyik szemem sír, s a másik nevet. Miért is? Mert a témaindító írásában
azt írja rólam:

A „fura" jelzőt azzal érdemelhette ki, hogy miután néhány aktivitásához és kezdeményezéséhez (például, hogy felszólalhasson különböző rendezvényeken, tárgyaljanak vele a közéleti személyiségek, hosszú elemzéseit a honi sajtó kötelességének tartsa lehozni stb.) általában nem talált széles körű támogatást, gyakran sértődött hangú kör-emailekkel reagált. Úgy tűnt, ő tudja leginkább, mit kellene tennie a Csemadoknak, az MKP-nak, de még a
magyar Országgyűlésnek és Orbán Viktor iniszterelnöknek is. Sértődöttségre viszont nem lett volna oka, mert törekvései legitimizálását nem tudta széles körű társadalmi támogatottsággal alátámasztani (általában az volt a jellemző, hogy csak néhány tucatnyi érdeklődőt vonzottak azok).

Vajon ténylegesen öntörvényű lennék, mert másképpen ítélem meg a jelenlegi felvidéki valóságot, fura lennék, mert leírom az igazságot és mindezt nem a tömegben teszem, ha azzal szemben. Sértődött hangú lennék, nem hinném, csupán az igazmondás a célom.

Azt írja, hogy felvidék ma nem cenzúráz és én azt akarom, hogy minden írásomat hozzák le.

Most az Ön állításait megcáfolva, csak egy példával élnék. Hlina szlovák polgárjogi aktivista tevékenységét és a sajátomét hasonlítanám össze. Hlina bármit tett, bármit igért, azt nagybetűkkel már előre lehozták, utánna medializálták, pedig szerintem Hlina egy liberális köntösbe foglalt ugyanolyan szlovák, magyarellenes szlovák, mint a többi megtévesztett, a magyarokat utáló polgártársunk.


Menjek el Zsolnára, hogy lelövessenek, ezt tanácsolta egy MKP-s szimpatizáns

http://www.commorakozigaz.shp.hu/hpc/web.php?a=commorakozigaz&o=az_arulok_diszkriminalnak_jyJx

Hlina provokál minket

http://www.parameter.sk/blog/bosza-janos/2010/05/10/hlina-provokal-minket

Május 26-án "a születésnapomon" tüntettem Pozsonyban

http://www.parameter.sk/blog/bosza-janos/2010/05/28/majus-26-szuletesnapomon-tuntettem-pozsonyban

Linkelhetnék tovább, sok-sok linket, de minek, magukat ez nem érdekli, csak az mit csinál Hlina.

Tudja Norbert, Önök két éve semmit nem közöltek le arról, mit igyekeztem tenni a felvidéki magyarságért. Igen nem kötelesek, sőt a beküldött írások és tevékenységem sokuk szemében öncélú és magamutogató reklámtevékenységnek tünhetett. Ezt megértem, mert önmegukból indultak. DE !!!

Én, amit tettem csináltam azt szívből tettem, mindent önerőből, sajnos többségiben a széllel szemben. Miért? Mert hitem a szabad akarat legyőzhetetlenségében, az igazság erejében. Ennyi.

Ön azt írja megsértődtem, mert nem közöltek le minden írásomat. Önök ugyanis két éve nem közöltek le semmit sem. Nem sértődtem meg, csak nem értettem. Mikor Önök is ugyanazt mondják, mint én, de mégis ellenem cselekszenek, homokba dugják a fejüket a javaslataim előtt. Félnek tőlem, pedig nem én vagyuk az ellenségük, azt a sunyi és megalkuvők között keressék. Én mindig azt mondom, amit gondolok és azt írom le, amit mondok. Ennyire egyszerű.

Ja 2009-ben júliusban tüntettem Pozsonyban a nyelvtörvény ellen, egy szó de annyit nem hoztak le, szeptemberben kétszer is tüntettünk 1-én és 26-án a Szent István szobránál, egyszer a nyelvtörvény, egyszer az autonómiáért.
2010-ben május 26-án egyedül tüntettem a kettősállampolgárságot tiltó szlovák törvény ellen aparlament előtt, majd június4-én a trianoni diktátum ellen tüntettün úgy tízen, majd július 2-án mikor elálltam az utat a C&M szobor törvényellenes áthelyezésekor a szobrot szállító teherautó előtt, letepertek, majd tüntettün 4-én sokan több százan a C&M szobor avatásán az állam arroganciája ellen. Ezeken kívül még rengeteg akciót szerveztem.

Tudja, soha-de soha egyetlen egyről nem számoltak be, sem előtte, sem utánna. Még az Újszó, bumm.sk is néha-néha ezt azt leközöltek.

Igen nem kötelessek beszámolni mindenről. DE, azt állítani, hogy sértődékeny vagyok azért, mert nem közlik le azt, amit a magyarság érdekében teszek, ez egy kicsit az igazság eldeformálását, mondhatnám valótlanságot jelent.

Nemcsak én vettem érsze, hogy a híreik nem kiegyensúlyozottak, hanem sok barátom, ismerősöm ezt már régóta szignalizálta. Tudja egy magyar honlap, aki magáról azt állítja, hogy a magyar élrdekekért küzd, csak a saját nézeteit tartja magyar érdekűnek, az bizony a felvidéki magyarság, a nép lenézését jelenti és a nézetek szabad áramlásával is ellentétes.

Remélem mindazt, amit leírtam, nem támadásként fogják újból kezelni, mert amit én leírok vagy állítok, azt mindig észérvekkel meg tudom védeni, nem kell mellébeszélnem, sem hazugságokat állítanom.

A magyarság Felvidéken csak akkor marad meg,ha megmaradási szekerünket, együtt és közösen, főleg egy irányba tologatva tesszük.

Barátival.
Bósza János

----- Original Message -----
From: "Bósza János"
To: "Oriskó Norbert"
Sent: Wednesday, January 19, 2011 9:49 AM
Subject: Re: Felvidék Ma: Válaszlevél Oriskónak
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:ND [ 2011-01-22 12:43 ]

Még egy az rövid megjegyzés: a határok igenis változnak és megváltoztathatók, az elmúlt 20 évben 18 új állam született Európában, de a Párizsi békediktátum óta több,mint 20 !
Ha valaki nem hiszi: Cshország, Szlovákia,Szlovénia, Bosznia-Hercegovina,Montenegró,Szerbia,Koszovó, Macedónia, Németország újraegyesülése egy országgá,Ukrajna,Fehéroroszország,Litvánia,Lettország,Észtország,Moldova,új Oroszország,Finnország ( teljes önállósulása a SZU szétesése után), Ciprus ( 2008-ban egységessé vált). Málta 1964-ben függetlenedett Nagy Britanniától és még sorolhatnánk a példákat.ND [ 2011-01-20 11:25 ]

Kedves János !
Sok sikert kívánok a magyar jogegyenlőségért vívott harcodhoz ! Az elszakított magyarságnak van szülőföldje ,de nincs hazája. A kettő nem ugyanaz, de már lassan szülőföldje sem lesz, ha a tudatos asszimilációs politikát nem állítjuk meg, ha nem lesz ugyanannyi joga egy magyarnak,mint egy tótnak Felvidéken. Mert jegyezzük meg a "kisebbség" csak egy relatív fogalom, ugyanis Dunaszerdahelyen nem a magyar, hanem a tót a kisebbség és ha ilyen elvek szerint működik az állam, akkor a tót kisebbségnek kellene kevesebb jogot biztosítani azokon a helyeken, ahol kevesebben vannak, ha abból indulunk ki, hogy a magyarságnak egyész Felvidéken, sőt az elszakított részeken mindenütt kevesebb joga van, mint a területbitorlóknak. A magyarság hátrányos megkülönböztetését törvényekkel szabályozták, állami szintre emelték, FElvidéken az arcátlanság netovábbjaként még a Benes-dekrétumok hatályosággát is megerősítették parlamenti határozattal. Ennyit ér az EU, ha a magyarság érsdekeinek védelméről van szó. Az EU egy új euro-antanti ( nem atlanti)szövetség, ahol ellenségeinkkel vagyunk körülvéve. Milyen szövetségesek ezek? A francia EP képviselőnek fáj, ha a közel 4 millió gúnyhatáron kívül rekesztett magyarnak az állampolgárságához választójogot is ad az anyaország, ugyanakkor a külhoni franciáknak, akik diaszpórában élnek és kettős állampolgárságuk van, minden további nélkül megadatott a választójog is az állampolgársághoz? Hát ez a kettős mérce! Itt bújik ki az Antant az Euró mögül.
Nagy DénesBósza János [ 2011-01-16 16:01 ]

Kedves Lajos

Köszönöm szépen a hozzászólását. Igen pl az én édesanyám, még Nagy-Magyarországon született, majd nemkérdezve 1920-tól Csehszlovák állampolgár lett, majd 1938 Magyarország allampolgára, majd 1947-48-ig senkié, majd megint csehszlovák, később én is ebbe születtem bele, mint csehszlovák állampolgár, majd 1993-tól szlovák állampolgárok. Valójában el sem hagytuk a szülőhelyünket, de kényszerből hazát mi ketten ötször változtattunk.Somogyi Lajos [ 2011-01-16 15:17 ]

T.Bósza Úr! szeretném megszorítani a kezét.Fájdalommal,elkeseredve és értetlenül olvasom a Felvidék híreit "ITTHONRÓL". Nekem lelkileg a trianoni fájdalom megfogalmazása Duray Úr szállóigéje; Nekem van szülőföldem, nekem van nemzetiségem, nekem van állampolgárságom, de nincs Hazám!!!/elnézést ha nem pontos/.Sok tisztelettel Somogyi Lajos Ajkáról..2011.01.16.
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona