Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Tüntetni fogunk az államnyelvtörvény ellen

2009, július 30

Az államnyelvtörvény módosítása ellen fognak tüntetni szlovákiai magyarok szeptember elsején Dunaszerdahelyen - jelentette be Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerdán Pozsonyban.A tiltakozó akciót az MKP szervezi. Csáky Pál szerint a tüntetést a szlovákiai magyar civil szervezetek is támogatják.

"Azért választottuk ezt a napot, mert a módosított nyelvtörvény ekkor lép életbe, s ugyanakkor van a Szlovák Köztársaság alkotmányának az ünnepe is" - fejtette ki az MKP elnöke. Az ünnep miatt munkaszüneti nap van, s így aki akar, elmehet Dunaszerdahelyre tiltakozni a magyarokat kedvezőtlenül érintő nyelvtörvény ellen - jegyezte meg a politikus.

A nagygyűlésen politikai beszédek hangzanak majd el, amelyeket kultúrműsor követ. A tiltakozó akcióval összefüggésben más politikai pártokat nem szólított meg az MKP.

Csáky megerősítette, hogy az MKP nemzetközi szinten - az Európai Parlamentben, az Európa Tanácsban és néhány más fórumon - folytatni fogja aktív fellépését az államnyelvtörvény módosítása ellen. Ugyanakkor a párt beadványt készít elő, az alkotmánybíróság elé kívánja vinni a nyelvtörvény módosításának ügyét. Ehhez 30 parlamenti képviselő aláírása szükséges. A szlovák parlamentben összesen 20 magyar nemzetiségű képviselő van. A magyar párt egyelőre nem tudja, hogy az ellenzéki szlovák kollégák körében sikerül-e összeszedni a hiányzó tíz aláírást. A beadványnak egyelőre csak a munkaváltozata készült el, végleges szöveg augusztus 20-a körül várható. Az MKP ezt követően fogja megszólítani ellenzéki partnereit az ügyben.

MTI/PARACsáky úr

Ide is elküldöm Önnek, hogy biztosan megkapja

Üdv.
Bósza János

ezt a választ kaptam:
----- Original Message -----
From: Csaky, Pal (asistent)
To: amalezu@mail.t-com.sk
Sent: Thursday, July 30, 2009 3:42 PM
Subject: Neprečítané: Nyílt levél: Tüntetés szeptember 1.


Vaša správa bola odstránená bez prečítania 30. júla 2009 15:42:39 o (GMT+01:00) Belehrad, Bratislava, Budapešť, Ľubľana, Praha.----- Original Message -----
From: postmaster@nrsr.sk
To: amalezu@mail.t-com.sk
Sent: Thursday, July 23, 2009 6:34 AM
Subject: Undeliverable: Nyílt levél: Tüntetés szeptember 1.


Delivery has failed to these recipients or distribution lists:

csakypal@centrum.sk
There's a problem with the recipient's mailbox. Microsoft Exchange will not try to redeliver this message for you. Please try resending this message, or provide the following diagnostic text to your system administrator.

----- Original Message -----
From: "Bósza János"
To: "Berenyi, Jozsef (asistent)" ;

Cc: ;
Sent: Thursday, July 23, 2009 6:34 AM
Subject: Nyílt levél: Tüntetés szeptember 1.


Tisztelt Berényi és Csáky urak!

Ma olvasom a felvidek.ma-n, hogy szeptember 1-én tartanák meg Dunaszerdahelyen a nyelvtörvényt elitélő tömegtüntetést. Berényi urat idézve:
erre az újságírói kérdésre:
Ilyen demonstráció esetén meg lesz szólítva a Híd is?

Ön ezt válaszolta:
Mindenkit megszólítunk, hogy támogassa a tiltakozást.
http://www.bumm.sk/31555/buntetes-eseten-pert-lehetne-nyerni-a-szlovak-allam-ellen.html

A JMPP nevében szeretnék egy 5 perces felszólalásban a nyilatkozatunkat felolvasni a dunaszerdahelyi tömegtüntetésen szeptember 1-én. Mi úgy érezzük, hogy szintén meg lettünk szólítva (mindenkit megszólítunk-Ön
mondta) és támogassuk a tiltakozó nagygyűlést.

Mi már tartottunk egy tüntetést július 7-én Pozsonyban a Hodzsa téren, azon Önök nem vettek részt, sőt az Önökkel szimpatizáló médiák (felvidek.ma, Szabad Újság, bumm.sk stb.) mind a az eseményt előtte és utánna is hírzárlat alá vették. Furcsa dolog, mert eddig azt hittük a
felvidéki magyarság megmaradásának az ügye az csakis közös ügy lehet. Ma Önök hirdetnek békés tömegtüntetést, mi ezt nem fogjuk bojkottálni, de szeretnénk azt is tudni, nem leszünk újból kizárva a folyamatokból és a tervezett beszédünket elmondhassuk-e, hogy így támogassuk és közössen tiltakozzunk egy rossz nyelvtörvény ellen, annak eltörlése érdekében.

A pozsonyi tüntetéshez Önök nem csatlakoztak, mi ennek ellenére az Önök kezdeményezését támogassuk és azt is, hogy mindenkit meg akarnak szólítani ezt helyeselve, mi is ott leszünk.

Kérem, hogy küldje el a válaszát, hogy a beszédünket elmondhassuk-e, vagy ha nem milyen okok miatt.
Erre az e-mail ( amalezu@mail.t-com.sk )címre várom válaszát az Önök szervezőbizottságának a nevében, előre azt megköszönve:

Bósza János,
a JMPP kezdeményező bizottságának a tagja

u.i.: A levelünket elküldtük az MKP titkárságára is, ha esetleg a parlamenti e-mail szekrényüket szeptemberig nem nyitnák meg, remélve, hogy az üzenetünket megkapják.Hozzászólások


remek..el kell menni,
epres, 2009, július 29 - 17:30
,csak mi koze ennek az MKPhoz-vagy akármilyen hulye párthoz, nem lehetne egyszer már csak úgy tuntetni, mert nem tetszik valami? Kit érdekel a sok pártbeszéd, meg a magukat akaratunk foldi helytartójának kinevezo politikus? Legalább annyira felesleges bármilyen párt, mint az ember hite és hite tárgya kozt a tiszta kilátást akadályozó katolikus egyház, vagy más institúció.

* válasz

NA EZ AAAZ !!!
amerigoromano, 2009, július 29 - 17:10
Gyerunk , menjen minden magyar tuntetni! Most meg lehet mutatni , menyire magyar valaki. TESSEK! HOLGYEIM ES URAIM, NE CSAK A VALASZTASAI KAMPANYOS INGYEN KONCERTEKRE MENJENEK HANEM TUNTETNI IS!

* válasz

Megyek? Maradok!
Balkó Gábor, 2009, július 30 - 08:12

...."A tiltakozó akciót az MKP szervezi. Csáky Pál szerint a tüntetést a szlovákiai magyar civil szervezetek is támogatják."...

Ha valóban a szlovákiai magyarok érdekében lenne a tüntetés, akkor nem így harangozza be az MKP, hanem:

A szervezők: MKP, Híd és az összes magyar országos civil szervezet /megnevezve/!

Ez az első ok, amiért valószínű nem veszek részt a tüntetésen, a másik a helyszín, nem Hájos Zoltánnak és a szerdahelyieknek kell elmondani panaszunkat, hanem a szlovák kormánynak, parlamentnek, köztársasági elnöknek, ezek pedig Pozsonyban székelnek!

* válasz

Híd? Mi az a Híd, kit
beeble, 2009, július 30 - 08:54

Híd? Mi az a Híd, kit képvisel, mi a programja, mekkora a támogatottsága (a legutóbbi felmérés szerint 1% alatti)? A felvidéki magyarság legitim képviselete - egyelőre legalábbis - az MKP. A Híd pedig ha akar - gondolom nyugodtan csatlakozhat.

De Gábor, te csak maradj otthon, nézd végig a fotelból hogy a felvidéki magyarok végre valamit tenni próbálnak az érdekeik védelmében, a mondvacsinált álkifogásaid mögé bújva. De aztán ide többet ne gyere a nyelvtörvényt vagy az itteni magyarság elleni más jogsértéseket kritizálni.

* válasz

beeble
Balkó Gábor, 2009, július 30 - 09:27

én úgy gondolom, hogy az ilyen tüntetésen minden magyar fontos /lenne/, de úgy látom, hogy az MKP ezt nem úgy gondolja!

Híd? Mi az a Híd, kit képvisel, mi a programja, mekkora a támogatottsága (a legutóbbi felmérés szerint 1% alatti)?

melyek azok a civil szervezetek amelyekre Csáky utalást tett, kiket képviselnek, mi a programjuk, mekkora a támogatottságuk? Nehogy MKP kampánygyűlésnek látszódjék, a civilek is támogatják!

De Gábor, te csak maradj otthon, nézd végig a fotelból hogy a felvidéki magyarok végre valamit tenni próbálnak az érdekeik védelmében, a mondvacsinált álkifogásaid mögé bújva

Nem bújok "mondvacsinált álkifogások mögé", saját névvel vállalom véleményem, ezen a fejmosásod sem változtatott!

És nem a felvidéki magyarok próbálnak valamit tenni, hanem az MKP kampánygyűlést szervez a megyei választások előtt, így is nevezhetjük! Mert ha a felvidéki magyarok végre valamit tenni próbálnak az érdekeik védelmében, akkor nem az MKP az egyedüli szervező és mások csatlakozhatnak,

hanem a szervezők: MKP, Híd és az összes magyar országos civil szervezet /megnevezve/ - Pedagógus és Szülői Szövetség, Csemadok, Cserkészek, Diákhálózat, Egyházi szervezet/ami még országos nincs, de létfontosságú/.....

De aztán ide többet aztán ne gyere a nyelvtörvényt vagy az itteni magyarság elleni más jogsértéseket kritizálni.

Milyen jogon akarsz kitiltani a fórumról?!* válasz

Gábor! A lényeget
beeble, 2009, július 30 - 09:53

Gábor!

A lényeget tekintve nem teljesen mindegy, hogy ki szervezi a tüntetést és milyen szervezetek támogatják? Felőlem akár a Híd is szervezhetné (miért nem teszi?), mert bár utálom őket, félre tudnám tenni az ellenszenvemet a közös cél és összefogás érdekében. Erre vagy te képtelen, és a hidász elvbarátaid is.

A Hidat pedig már hagyjuk, könyörgöm, mert egyelőre nem mérette meg magát választásokon, tehát senkitől nem kapott felhatalmazást hogy bárkit is képviseljen, ergo egyelőre nincs nagyobb súlya és jelentősége, mint a csnkei kiskertészek szövetségének.

Kitiltani pedig senkit nem akarok sehonnan és nem is tudok, viszont aki saját maga nem hajlandó tenni semmit amikor lehetősége lenne rá, az aztán ne sírjon mert hiteltelenné válik és saját magát járatja le.

* válasz

Ugyanarról beszélünk!?
Balkó Gábor, 2009, július 30 - 10:16

A lényeget tekintve nem teljesen mindegy, hogy ki szervezi a tüntetést és milyen szervezetek támogatják?

Épp erről van szó! Összmagyar tiltakozás, nem is az MKP és a Hídnak kellene főszervezőnek lenni, hanem elsősorban a civileknek, polgári kezdeményezés, csakhát hála az MKP-nak a civilek Nemzeti Frontba tömörültek és szolgálják.....

félre tudnám tenni az ellenszenvemet a közös cél és összefogás érdekében. Erre vagy te képtelen, és a hidász elvbarátaid is

Közös cél megnevezve, de hol az ÖSSZEFOGÁS, az MKP dunaszerdahelyi tiltakozásából épp ez hiányzik!* válasz

Az összefogás ott van -
beeble, 2009, július 30 - 10:36

Az összefogás ott van - illetve lenne, hogy ha az MKP, mint a felvidéki magyarság legitim politikai képviselete, szervez egy tiltakozó akciót, akkor aki úgy érzi hogy a céllal egyetért és a tiltakozás módját is elfogadhatónak találja, az csatlakozik és támogatja azt. Nem pedig sértődésből hogy esetleg őt kihagyták a szervezésből, esetleg más hátsó szándéktól vezérelve kifogásokat keres, és még az ilyen komoly és összefogást igénylő helyzetet is az MKP elleni támadására használja fel.

* válasz

kitiltott
Balkó Gábor, 2009, július 30 - 10:50

Pallya Gábornak egy példával válaszoltam, az érvelésed az ÖSSZEFOGÁSról hasonló kaliberű!

* válasz

beeble azt
Tibor, 2009, július 30 - 10:51

irod (idezlek), hogy a reszvetel egyik feltetele az, hogy a resztvevo "...a tiltakozás módját is elfogadhatónak találja...".

Hat ez az: szerintem a tuntetes helyszine meghatarozoja a tiltakozas modjanak. Ezert Dunaszerdahely, mint helyszin nekem nem felel meg. Azert nem, mert en a meggyozoereju tiltakozas hive vagyok. Es mivel Szerdahelyen nem valoszinu, hogy a tuntetes nagyreszt szlovak nyelvu lesz, ezert a meggyozes lehetosegetol lesz megfosztva a tiltakozas.* válasz

Tibor, én meg veled vitatkozom.
kartel, 2009, július 30 - 11:08
Egyértelmű, hogy ez a tiltakozó tüntetés nem fog elérni semmit a nacionalista kormányzatnál. A soviniszta magyargyűlölő Madaričot nem fogja meghatni. Ennek a tüntetésnek a jelentősége külföld felé van. Vegye észre Európa, hogy a 21. század úniójában nacionalista nemzetállam szítja az etnikai feszültséget. Slotát Fico csak akkor fogja megállítani, ha már nem tudja szalonképesnek eladni a vörös internacionáléban. Mert azért vegyük észre, hogy az európai elvtársaknak nem számít egy soviniszta nacionalista párt a szlovák kormányban. Erre kell felhívni Európa figyelmét. Mindegy, hogy ez Szerdahelyen, vagy Pozsonyban fog történni. A lényeg, hogy jól legyen előkészítve.

* válasz

kartel, a
Tibor, 2009, július 30 - 11:36

szlovak lakossag meggyozheto reszet kell meggyozni a tuntetessel - ez legyen a legfontosabb celja a tuntetesnek. Erre a legjobb hely: Pozsony.

Nem a kormany meggyozese a cel.

Es ne is a kontraproduktiv kulfoldgyozkodes legyen a focel.

A Dunaszerdahelyen tartando tuntetesnek meg - mert ott is kell egyet (vagy tobbet) tartani - meg legyen polgari engedetlenseg aspektusa is - erodemonstraciokent: A tuntetes kereten belul minden csak szlovak nyelven jelzett szerdahelyi hivatal- es cegtablara ki kell ragasztani a magyar-megfelelot is. Ez lenne a kisebbsegi nepakarat demonstracioja.* válasz

A szlovák lakosság 60%-a
kartel, 2009, július 30 - 11:58
egyetért a törvénnyel. Ennek a kormánynak a választói ők, és az újé is ők lesznek. A szlovák közvélemény nagy része nacionalista. Ezt a SNS három év alatt elérte. Szlovákiában mi itt nem érünk el semmit. Csak akkor, ha külföldről kapunk segítséget.

* válasz

Az általad
Tibor, 2009, július 30 - 13:05

nem emlitett 40 szazalek szlovak a celcsoportja a tuntetesnek. A jovendo, valamikori kormanypartiak.

A kulfold is celpont - irtam - de a jelenlegi helyzetben nem a donto tenyezo.

Egy kisebbsegtolerarns szlovak tobbseghez vezeto ut kezdeten allunk es ennek erdekeben kell tenykednunk.

Es az ontudatos, egeszseges onbizalmu, jogismero es tolerans magyarok szamanak novelese is nagyon fontos celja az elkovetkezo tunteteseknek.

* válasz

Nincsen kisebbségtoleráns
vanyi, 2009, július 30 - 14:26
Nincsen kisebbségtoleráns szlovák többség. Maximálisan öt százaléka a szlovákságnak, akik nem csak bólogatnak, de tesznek is vlmit ezért. A mostani ellenzéki pártok meg? Lásd a KDH-t. Hogy támogatnának ők egy alkotmánybírósági beadványt, ami velünk kapcsolatos?! Szóval ne legyenek illúzióink. Nincs kisebbségtoleráns szlovák többség. Meg nem is lesz.

* válasz

Ja. Az egyik szomszédom se
beeble, 2009, július 30 - 11:10

Ja. Az egyik szomszédom se megy, mert szerinte meg mindenkinek piros csíkos alsógatyában kellene menni, középnagyságú fülesbagollyal a jobb vállán :-/

Ennyire nem látjátok a fától az erdőt? Lehet vitatkozni a tüntetés módján és helyén, az egyiknek ez felelne meg, a másiknak az, az egyik ezt gondolja, a másik azt - és ez rendben is van. Egyet nem szabadna - akkora ostobaságot elkövetni, hogy emiatt bojkottáljuk az egész akciót.

* válasz

Balkó úr!!!Nem akarok
kitiltott, 2009, július 30 - 09:06

Balkó úr!!!Nem akarok kekeckedni-ami a Hídfuggoségét illeti,mert ugye az hogy az onkéntes tuzoltók peredi alapszervezete nincs a szervezok kozott feltuntetve az nem hiányzik?!?De az hogy pozsonyiaknak Pozsonyban kell elmondani a bánatunkat,az már kiveri a biztosítékot nálam!Maga szerint,aki Pozsonyban,Budapesten,Bécsben tuntet a kínai totalitárius rezsim ellen az mind vadbarom???Maga szerint az apartheid a Johannesburg-i nyomás hatására szunt meg Dél Afrikában???

Találjon más magyarázatot legyen szíves arra hogy beszari módon otthon fog sunyni,és figyelni hogy esetleg kapnak-é az utcára vonulók a pofájukra a slotabérencektol,esetleg a rend oreitol....

* válasz

Pallya Úr,
Balkó Gábor, 2009, július 30 - 09:47

pedig kekeckedik, mert miért lennék Hídfüggő, miért nem civilfüggő?!

De az hogy pozsonyiaknak Pozsonyban kell elmondani a bánatunkat,az már kiveri a biztosítékot nálam!

Pallya úr, nem a "pozsonyiaknak Pozsonyban kell elmondani a bánatunkat", hanem a szlovák kormánynak, parlamentnek, köztársasági elnöknek, ezek pedig Pozsonyban székelnek! Lényeges különbség!!!

A többi eszmefuttatásához egy példa: 1 hónapja püspöki vizitáció volt Kolonban, mivel 1 éve szlovák papot kaptunk /a magyar esperest az MKP-hoz tartozó hívek elűzték/, így természetesen a nyilvános fórumon téma volt a magyar pap kérdése, a püspökség egyik képviselője az afrikai szerzeteseket hozta fel példának, akik szintén nem ismerik a bennszülöttek nyelvét.....ugye milyen értelmes válasz a "szlovák papot magyar faluba" program megértetésére?!

A "beszariság" a helyszín választása!

* válasz

Pro primo: nem tudom miért
kitiltott, 2009, július 30 - 10:59

Pro primo: nem tudom miért beszariság ha valaki folvállalja azt hogy Dunaszerdahely a szlovákiai magyarok kozpontja,Uram-bocsá!fovárosa.

Tényleg úgy gondolja hogy jobb Pozsonyba hívni az embereket ahová nagy valószinuséggel sokkal kevesebben mennek el, mint Szerdahelyre?Tényleg a parlament elé akarja vinni az embereket,ahová a pozsonyi burokraták adnak (nem adnak) a gyulekezésre engedélyt???

Én annak ellenére hogy a kórmány Pozsonyban van,Dunaszerdahelyen fogok tuntetni,mert ebben az országban nem csak a kórmánnyal van baj,ott ahol olyan a társadalmi légkor,hogy a szomszéd annak tud orulni hogy a temetoben ezentúl már csak "odpočúvajte v pokoji"lesz a sírokon, ott a tobbségi nemzettel van baj,és kiabálni kell, hogy igenis, mi itt itthon vagyunk, és ezt nem engedjuk meg!!!

Felolem akár Kolonban is...

* válasz

Pro secundo:
Balkó Gábor, 2009, július 30 - 12:21

Pro primo: nem tudom miért beszariság ha valaki folvállalja azt hogy Dunaszerdahely a szlovákiai magyarok kozpontja,Uram-bocsá!fovárosa.

?!?!

Tényleg úgy gondolja hogy jobb Pozsonyba hívni az embereket ahová nagy valószinuséggel sokkal kevesebben mennek el, mint Szerdahelyre?Tényleg a parlament elé akarja vinni az embereket,ahová a pozsonyi burokraták adnak (nem adnak) a gyulekezésre engedélyt???

Tényleg úgy gondolom! A többi szervezés kérdése, ha erre képtelenek vagyunk, akkor mit is akarunk!?

* válasz

nyelvtörvény ellen
Arconada, 2009, július 30 - 11:21

kellemesen csalódnák ha sokan mennének el tüntetni...

amit ezektől a csallóközi bamba beskatulyázott emberektől nehéz elvárni...

tisztelet a kivételnek!

én ott leszek

* válasz

bizony,
epres, 2009, július 30 - 11:39
mert a legbutább tót a csallokozi paraszt.

* válasz

Szerintem sokan lesznek,
vaker, 2009, július 30 - 11:52
Szerintem sokan lesznek, annak ellenére, hogy a DS-i MKP-nak egyáltalán nincs jó híre a városban!!! De ne keverjük most ide a személyes sérelmeket, a korrupt politikusokat, el kell menni, mert a tüntetés nem róluk szól, hanem rólunk, emberekről! Mondjuk amint felszólal valami helyi bal..sz MKP-s, én húzok haza!

* válasz

Annak ellenére, hogy az
beeble, 2009, július 30 - 12:31

Annak ellenére, hogy az MKP-nak "egyáltalán nincs jó híre a városban", elég meggyőző fölénnyel nyert a polgármester-jelöltjük nemrég... :)

* válasz

hat nemtudom,
epres, 2009, július 30 - 11:37
amint fentebb irtam, megint az egyszeri paraszt szívja meg, mert hiaba megy ki tuntetni, mivel az egész be van csomagolva politikai-mkps cukrozott taknyos papírba, nincs ertelme. Még a legutolso szlováknak is csak az fog lejonni, hogy ez a bamba mkp megint mit akar és nem az hogy itt nekunk valami nem tetszik. Ezek a pártok mindig csak magukat mutogatják így a kozember megintcsak kikerul a játékból, mint mindíg. Szégyen, hogy ilyen nyálasszájú banda "képvisel" bennunket hulye sotétkék oltonykékben, ráadásul ezek alapjan vagyunk megítélve, és talán nem is jogtalanul, hisz a tobbség oket akarja sztárnak.

* válasz

Szerintem is ez nagyon MKP-s
bodd, 2009, július 30 - 11:32
Szerintem is ez nagyon MKP-s kampánynak tünik sajnos....Szerintem mindenkit meg kéne szólitani akinek nem tetszik a nyelvtörvény,függetlenül a nemzetiségtől és attól ,hogy melyik pártba tartozik.S szerintem Pozsonyban kéne,még jó ,hogy nem Budapesten akarják szervezni.Ha már itt tartunk a tüntetésre nem akarjak meghivni a Hidas vagy mas szlovák képviselőket nehogy ők is felszólalhassanak a tömeg előtt,akkor a parlamentbe ,hogy akarják +15ember támogatását megszerezni???!!!!Ott már szükség lessz Hidas és szlovák képviselőkre is de a tüntetésre ne jöjjenek??!!! Úgy néz ki ,hogy az MKP nem az emberekért szervezi a tüntetést,hanem saját kampányaként.

* válasz

Tisztelt Uram,szuletésnapi
kitiltott, 2009, július 30 - 12:03

Tisztelt Uram,szuletésnapi bulira vagy eskuvore,igen, oda meg szoktak hívni.

Háborús felekhez,vagy tuntetokhoz csatlakozni lehet.

Bárki-kik jonnek el,senki nem fogja letagadni hogy ott voltak,sot megtagadni a szót toluk sem,az biztos.(és lehet szlovákul is szónokolni!:)))

* válasz

8 napja írtam:
Balkó Gábor, 2009, július 30 - 11:56

Jobb későn, mint soha!

de miért csak most eszmélt az MKP, hogy a NÉP kinyilvánítsa akaratát, hogy ez nagyobb súllyal bír/hat/, mint a parlamenti szövegelés?!

Rég mondom csapjunk az asztalra, elég ha csak minden 10. magyar elmegy a parlament vagy a kormányhivatal elé, 30-40-50 ezres tömeg követelését nem lehet figyelmen kívül hagyni, Mikolaj vagy Madaric első magyarellenes lépésénél már fel kellett volna sorakoznunk Pozsonyban /nem Bratislavában/ követelni a nacionalisták eltávolítását a minisztériumokból!

A parlamenti képviselőink pedig ahelyett, hogy Szlovákiával szembeni lojalitásukat bizonygatják a szlovákok előtt, épp ellenkezőleg, tiltakozásul mondják ki, hogy az olyan állam ne követeljen tőlünk lojalitást, melyben napi gyakorisággal megaláznak bennünket, másodrendű polgárként kezelnek...! Ha a szlovák nyelvben Viedeň, Mníchov, Békéšská Čaba, Mlynky használata engedélyezett, akkor a magyar nyelvben nem tilthatják Pozsony, Nyitra, Rimaszombat, Párkány...használatát!

De az MKP által épp most hirdetett tömegtüntetés nem csak a nyelvtörvény elleni tiltakozásról szól, hanem az MKP választótáborának bővítéséről, ez pedig nem szerencsés dolog, mert "magyar ügyekben" nem lehet versengeni!

Az MKP dunaszerdahelyi tiltakozásának nagyon kampányíze van - az előző hozzászólásaimban az indoklás!* válasz

Az a probléma, hogy az
beeble, 2009, július 30 - 12:29

Az a probléma, hogy az MKP-ra már így is ráragasztották a "radikális" jelzőt, gondolom ha állandóan tüntetést szerveznének, akkor rövidesen valami ultraszélsőséges pártot kreálnának belőle egyesek.

A nagyobb baj az, hogy az MKP-val kapcsolatban egyeseknél megint a van sapka-nincs sapka tipikus esete forog fenn: ha tüntetést szerveznek akkor az saját kampány, ha meg nem szerveznek akkor miért nem csinálnak semmit...

* válasz

fura
vanyi, 2009, július 30 - 12:22

kicsit fura, hogy bármit is találjon ki az mkp, az máris tré.

* válasz

Nem fura az... hanem a
beeble, 2009, július 30 - 12:36
Nem fura az... hanem a hidász "barátaink" áldásos tevékenységének első, gyakorlatban is jelentkező eredménye.

* válasz

ne má!
Balkó Gábor, 2009, július 30 - 12:39

az én véleményemhez semmi köze a hídászoknak, vagy a ti véleményeteket az MKP adja a szátokba?!

* válasz

vannak hibák, ez
vanyi, 2009, július 30 - 12:45

vannak hibák, ez egyértelmű. lehet rajtuk javítani. de hogy mindenbe belekössünk, úgy nem megy. úgy más megy majd...* válasz

Így van, hibák valóban
beeble, 2009, július 30 - 12:56

Így van, hibák valóban vannak, kisebbek is, nagyobbak is, amiken lehet javítani, amiket meg lehet vitatni.

Végzetes hiba viszont csak egy van: ez pedig a felvidéki magyarság egységének a szétverése.

* válasz

Ezzel csak egy baj van. Ez
vanyi, 2009, július 30 - 13:20

Ezzel csak egy baj van. Ez az egység már szét lett verve. És itt lehet morfondírozni meg védeni vélt igazakat innen-onnan, de egy ilyen magyargyűlölő kormánynak ennyire nagy luxust adni egyenlő a politikai harakirivel. Ezért kell legalább vlmilyen egységet felmutatni, ezért nem kell még ilyenkor is beletörölni a cipőt az mkp-ba. Szerdahelyre kell menni vagy húszezer embernek!!!

* válasz

Bár úgy lenne!!!Félek a
kitiltott, 2009, július 30 - 13:26
Bár úgy lenne!!!Félek a felével is rohadtul elégedettnek kell lennunk,lásd a "kakán" is csomót keresoket!(ha nincs, hát csinálunk!)

* válasz

Mi már tartottunk új
Bósza János, 2009, július 30 - 14:31

egy tüntetést Pozsonyban július 7-én a nyelvtörvény és a júniusi parlamenti nyilatkozat ellen az elnöki palota előtt a Hodzsa téren.Akkor a témát miét jegelte az MKP, a HÍD és a médiáik egy sem annyit nem írtak előtte, utánna is hacsak az Újszó egy lenéző rövid hírétől eltekintek. Pedig sokan lehettünk volna, ha feleannyit írt volna a felvidéki magyar média mint a Hlina gyonásáról, vagy a mosti szeptemberi tüntetésről. Az MKP beeble és Tibor így képzeli el az egységet. Ja, hogy azt ne egy civil szervezze, hanem csakis az MKP és a bekebelezett segédszervezeteinek szabad.Bejelentkeztem a szeptember 1-i tüntetésre, hogy ugyanazt a beszédemet, amit Pozsonyban is elmondtam szeretnén Dunaszerdahelyen is elmondani. Mai napig a csákysta párt nem adott választ, gondolom, majd meg fogják akadályozni a helyszínen. Már volt rá példa.

Itt a szlovák verzió, a magyar most fordítom, a pozsonyi magyar fordítás csak szimultánfordítás volt.
http://www.commorakozigaz.shp.hu/hpc/web.php?a=commorakozigaz&o=prejav_j...2009. július 29. [16:04]
Tüntetni fognak a szlovákiai magyarok az államnyelvtörvény ellen

A szlovákiai államnyelvtörvény módosítása ellen fognak tüntetni szlovákiai magyarok szeptember elsején Dunaszerdahelyen - jelentette be Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerdán Pozsonyban.
A tiltakozó akciót az MKP szervezi. Csáky Pál szerint a tüntetést a szlovákiai magyar civil szervezetek is támogatják. (MTI)

http://www.vajma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=karpat&id=5601
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona