Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációTüntetés helyett MKP-s majális, a felvidéki magyarság csak eszköz a mököpös megélhetési politikusok kezében.

Lajos, igaz az a hír, hogy egyeztetés nélkül került be a programba, amiről később értesült?

grendel lajos: ez igy van, frakk, es nem is annyira mergesit. persze hogy elmegyek es a velemenyemet elmondom a nagygyulesen. de azert megiscsak ugy lenne korrekt a dolog, ha elotte engem is megkerdeztek volna. jo, a szervezok biztosak lehettek benne, hogy nem fogok nemet mondani. semmi problema az mkp-val. ez lenyegeben rendben van. csak hat... en nem vagyok parttag. szerintem minden magyarnak, akit folhaborit a nyelvtorveny, hacsak nincs valami komoly betegsege, ott lenne a helye a tuntetesen
grendel lajos
2009-08-06 22:51:31

Kedves Grendel Úr!

Én is szerettem volna felszólalni, de az MKP mégcsak válaszra sem méltatott. Ön nem akart mégis kapott 15 perces teret, hogy elmondhassa a nézetét. Ebből a 15 percből nem tudna átadni 5 percet nekem, cserébe a pozsonyi mi általunk tervezett szeptember 7-i tüntetésen, visszaadom Önnek ezt az 5 percet, akár plussz 5-tel megtolva. Előre is köszönöm a válaszát.
Baráti üdvözlettel
Bósza János
abraka
2009-08-07 06:32:16

Kedves Abraka!

En odadnam az egesz tizenot percet is, utalok szonokolni. De nem en vagyok a tuntetes szervezoje. Veluk beszeljen.
abraka
2009-08-07 10:29:33


Diplomatikus válasz, szinte szóról szóra egyezik azzal, amit magamnak előre leírtam. Én Önt kérdezem tisztelt Grendel Úr hajlandó öt percecskét átadni, vagy sem. Most hagyjuk a mellébeszélés, Ön sem MKP-s tag én sem, tehát a kérdésemre válaszoljon, ha megkérhetem. Nem kell nekem az egész 15 perce, elég abból 5 percecske, magának marad 10 perce. Egyébként ez a tüntetés miröl is szól, mi akik változtatni szeretnénk, a mostani rossz állapotokon, mi értünk van a nép, vagy Ön szerint fordítva kéne működnie. Szerintem mi vagyunk a népért. Ahhoz, hogy átadjon 5 percecskét ahhoz mi köze van az MKP-nak? Magát kérdeztem, legyen olyan szíves és adjon egyenes választ, mert az előbbi nem az volt. Remélem nem hallgatás lesz a vége?
abraka
2009-08-07 13:24:04


Kedves Abraka!

Szivesen adok ot percet, meg tobbet is, mert biztos, hogy tiz percnel tovabb nem fogok beszelni.
grendel lajos
2009-08-07 14:21:04


Tisztelt Grendel Úr!
Köszönöm szépen Önnek. Ott majd személyesen találkozunk. Az én öt perces beszédemet, holnap fogja a JMPP kezdeményező bizottsága elemezni és jóváhagyni, majd felteszem a ( LINK ) oldalra is, Ön elovashatja. A mostani munkaváltozat nem tartalmaz szerintem, sem sértő, sem bántó mondatokat az MKP irányában, sőt a saját nevemet is eltitkolom, hogy nehogy reklámízű legyen, mert nem ez a célom. Csupán az alapvető alkotmányos jogainkról szeretnék beszélni.
Mégegyszer köszönöm szépen az öt percet.
Bósza János, a JMPP kezdeményező bizottságának a tagja,
többet innen megtudhat.
( LINK )
abraka
2009-08-07 14:45:18


Lényeg az, hogy beszédük tartalmas legyen. Sok sikert kívánok mindkettőjüknek, és mindazoknak, akik az eseményt szervezik. A magam részéről minden kedves felvidéki barátomat - legyen erősen nemzeti, liberális vagy csak borkedvelő parasztember - értesítek, hogy menjen a stadionba: a magyar válogatott játszik, csak nekik, csak most!
csaksikerulegyszer
2009-08-07 14:28:20http://www.bumm.sk/forum/31529/ott-leszunk-a-szeptemberi-tuntetesen.html


Egy szlovák fórumozó így reagált:
Držím palce!
galina, 2009, augusztus 6 - 08:40
Držím palce! Demonštrácia na štadióne s kultúrnym programom! Úžasný nápad, veľmi akčné a neprekonateľné. Budú sa predávať aj vstupenky?
forrás
Szabad fordítás: " Sok sikert kívánok! Tüntetés stadionban kultúrprogrammal! Nagyszerű ötlet, nagyon akciós és felülmúlhatatlan. Jegyeket is fognak árulni?"

Az MKP ezzel az ötletével csak lejáratja a felvidéki magyar népet. Szégyenletes, igazi utcai tüntetés helyett a jogainkért, egy félresikeredett látszattüntetés az arénában, márcsak Slota, Fico, Gasparovic és a többiek hiányoznak közönség gyanánt, hogy az is legyen aki majd tapsolni fog.


2009. augusztus 5.
Kértem Csákytól és Berényitől, de nem kaptam felszólalási lehetőséget, még emailban elküldött levelemre sem válaszoltak , nem írták le, miért nem szólalhatok fel? ÖT PERCET KÉRTEM nem kaptam meg, de Grendel 15 percet is kapott, pedig fel sem akar szólalni (akart). Két és félórás programba 5 percet képtelenek beiktatni, nemakarásnak nyögdécselés a vége.

Újabb hazudozás az MKP részéről. A szeptember 1-i tüntetés, valójában az mököpö öndicsőtése jegyében fog zajlani. Elég a programot megnézni, elég azt tudatosítani ki szólal fel, ki mondhatja el a véleményét a felvidéki magyarság részéről:

Tervezett program:

* 14.40 Beléptetés, előműsor
* 15.00 Megnyitó vers – Kürti Lajos
* 15.05 A résztvevők köszöntése – Pázmány Péter, az MKP járási elnöke
* 15.10 Kor-zár
* 15.20 Felszólalások [Csemadok: Hrubík Béla (MKP vez.tag), SZMPSZ: Pék László (mkp segédszervezete), SZMSZSZ: Mézes Rudolf (mkp segédszervezete)]
* 15.40 Érsekújvári rockszínpad
* 15.50 Tiltakozó szövegek ismertetése / Szlovákiai magyar civil szervezetek: Petőcz Kálmán, Határon túli magyar közösségek: RMDSZ, Nagyvárad, Nyugat-európai magyar szervezetek Deák Ernő, Bécs, Szlovákiai ref. keresztyén egyház: ...
* 16.00 Zenés műsor (minek itt elmondhattam volna 5 perces beszédemet)
* 16.20 Felszólalások (Grendel Lajos Kossuth-díjas író / a Magyar Tudományos Akadémia egyik tagja * Schmitt Pál EP alelnök (itt is elmondhattam volna 5 perces beszédemet)
* 16.50 Derzsi György és Vadkerti Imre műsora (minek, ez tüntetés és nem szorakoztató műsor, vagy igen)
* 17. 20 Zárszó: Csáky Pál, az MKP elnöke, nyilatkozat elfogadása
* 17.30 Útravaló: Vadkerti-Derzsi és a szereplők

MKP-s útravaló:
Felvidéki magyarok továbbra is maradjatok csöndbe, most kikiabálhattátok magatokat, ebben a katlanban, mint az éneklő madárt a kalitkájában, megtapsoltunk benneteket és továbbra is tegyétek azt, amit mi nektek megparancsoltunk. Csak amit mi mondunk, azt szabad elfogadnotok, mert mi vagyunk az egyedüli képviselőtők, mi harcolunk az érdekeitekért.

IGEN? ÉS HOGYAN?

HAZUDOZÁSSAL!!!

Tüntetni nem stadionokban szokás, hanem az utcán, tüntetni nem egy pártért, hanem a népért szokás és kell is. Miféle tüntetés, ahol az embereket bezárják egy ketrecbe (Pinochet is ezt csinálta, stadionba zárta a jogaikat követelőket), szabadságuktól megfosztva és az MKP még ebben is aszisztál Ficonak. Vakok vagytok emberek? Nem látjátok, hogy az MKP csak kihasznál benneteket. Igen tüntetni kell, de az utcán, ahol szabadok vagyunk, nem pedig egy madárkalitkában énekelni, az MKP-s megélhetési politikusok kéjvágyának kénye-kedve szerint.


Kéjvágy

szerző: Kosztolányi Dezső
1905

Sovány vak ember
sziklára kötve
magába gunnyaszt,
egy hegynek ormán.
Az ajka száraz,
heves tüzekben
sötétre égett.
Nincs már könyűje,
se csókja, bókja,
régen kifáradt
a szív csatáján.
Ül mozdulatlan,
lustán merengve,
csak foga villog
az éjszakában.

Az MKP-s megélhetési politikusoknak fogcsikorgatás helyett, inkább a tenniakarásuk villogjon az igazmondás segítségével.

Ezért Pozsonyba meghirdetek egy újabb igazi tüntetést a jogainkért, a jogegyenlőségért, ismét a Hodzsa téren, az elnöki palota előtt, ott mindenki aki fel akar szólalni 5 perces beszédében elmondhatja, csak jeleznie kell előre.

A tüntetés előzetes időpontja szeptember 7. (péntek), 16:00 kor lehetne. Ha majd az óvárosi hivatallal sikerül megegyezni és visszaigazolják, akkor majd pontosítom. Addig is szervezkedjünk, minél többen legyünk ott egy igazi tüntetésen a jogainkért. Megafonba mondjuk az igazságot, hogy elpusztítani akarnak minket.

Ezen a napon kéthetes éhségsztrájba kezdek (aki akar csatlakozhat) a felvidéki magyarság ellen elkövetett bűnökért és az ellenem elkövetett sérelmekért, az ellenem indított büntetőjogi feljelentés okán, mert autonómiát követelnem a felvidéki magyarságnak.


Bósza János
Hozzászólások

Én Grendel úr esetében biztosan nem mennék, mert valamikor már véget kell vetni az ilyen praktikáknak, hogy birkaként kezelnek, etetnek minket!
Összmagyar tiltakozás, dehogyis!
Amióta Berényi bejelentette a szerdahelyi tüntetést, nem változotta véleményem, sőt Schmitt Pál jelenléte megerősített abban, hogy NEM ÖSSZMAGYAR TÜNTETÉS LESZ A DAC STADIONBAN, HANEM MKP KAMPÁNYGYŰLÉS FIDESZ TÁMOGATÁSSAL "NYELVTÖRVÉNY ELLENES TÜNTETÉSNEK" CSOMAGOLVA!
Nagyon beteg a magyar társadalmunk, ha ilyet megengedhet az MKP!
Közösségi érdek, mondjatok egyetlen olyan dolgot, amit az MKP és a partaj, a nemzetmentők elsősorban a közösség érdekében tettek?!
bg
2009-08-07 10:16:46

Kik vagytok tik ,hogy megmondjátok ,hogy ki vehet részt a tünetésen????Én mehetek???A Hidasokat leköpitek???Ha eljönne pár szlovák megvernétek mert ő nem kell ide???Ha ebben egyetért az MKP is meg a Hid is akkor nem lenne jobb ha közössen összefognának???Fére kéne tenni az ellentéteket ebben az ügyben a nép érdekében...De hát ha még most is a személyeskedés fontosabb az szomorú...
kiki
2009-08-06 20:24:07

Egy szóval sem mondta Vörös P. ,hogy nem lesznek ott a tüntetésen...Az MKP mutatja meg a valódi arcát ,hogy MKP-s kampányként szervezi a tüntetést.Ennek nem szabadna párt érdeknek lennie...Ennek a tünetésnek a népről kéne szólnia nem az MKP-ról.Ennyire gondolták komolyan a magyar egységet.Az meg ,hogy "A fuggetelen (?) BUMM foszerkesztoje próbálja helyre rakni V.P. kijelentését ?" teljessen nevetséges,pár napja szinte az összes cikk a főoldalon az MKP-ról szólt.Meg kéne szokni ,hogy ez nem FelvidékMa ahol csak MKP-s cikkek vannak hanem nyilatkozhatnak mások is
kiki
2009-08-06 15:29:01
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Felvidéki magyar térkép
- 2009.05.20.

Magyar élettér autóatlasz
- 2009.05.20.

Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona