Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció
Kedden július 7-én lesz, nem 3-án

Honföld (Dél-Fölvidék) zászlaja-tervezet

A kép fájlja: http://www.shp.hu/hpc/userfiles/commorakozigaz/dfolvidek_zaszlo_hzao_71226_02.jpg

Emlékesztető 2009. július 7-én Pozsonyban a Hodzsa téren megtartott első nyelvtörvényellenes tüntetésről, amit az MKP-s és a HÍD-as médiák teljes hírzárlat alá vettek: Tüntessünk jogainkért, mert a hallgatásunkkal a (tömeg)sírunkat ássuk meg...
A kép fájlja: Dél-Fölvidék (Honföld) zászló tervezet

Az összes felvidéki magyar csáky-duraysta és bugárista médiák továbbra is hírzárlat alatt tarják a mai békés tüntetésünket, amit a Jogegyenlőségért Magyar Polgári Párt kezdeményező bizottsága szervezett. Igen politikai vetélytársai lettünk a hazudozó felvidéki magyar elitnek. Komoly ellenfelei leszünk, mert mi az igazságot fogjuk hirdetni, a mi erőnk ebben lesz és olyan dolgokról kezdeményezünk párbeszédet, vitákat, amelyeket ők a gyávaságukkal és a megélhetési politizálásukkal sohasem mertek. Igen mi kimondjuk azt, amit szabad, nem tiltják a törvények, igen jogunk van az autonómiára, hogy a saját ügyeinket mi intézhessük, jogunk van a jogegyenlőségre, mert ez alapvető emberi jog és jogunk van egy olyan államban élni, ami nem egy nemzet állama, hanem egy európai standard polgári elven működő állam, ahol senkit sincs diszkriminálva azért, mert más nyelven mondja a Miatyánkot.
Kedves MKP-sok és HÍD-sok, Duray, Csáky és Bugár urak, Önök ugyebár tudnak a mai békés megmozdulásról, ha magyarként éreznek legyenek ott és a kármentőt félretéve engedélyezzék a magyar médiáknak is, hogy informálhassanak és a nép is ott lehessen a Hodzsa téren. Többségben az erő, a többség, a tömeg igazságszeretete legyőzhetetlen. Oldják fel a hírzárlatot és tüntessünk közössen az alkotmányos jogainkért. (frissítés: 2009.7.7., 8:50)


----- Original Message -----
From: Eva Nagyova
To: Bósza János
Sent: Monday, July 06, 2009 1:50 PM
Subject: Oznámenie o zvolaní verejného zhromaždenia-07.07.2009 na Hodžovom nám.


Vážený pán Bósza,

v prílohe Vám zasielam potvrdené oznámenie o zvolaní verejného zhromaždenia na 07.07.2009 od 16.00 h do 19.00 h na Hodžovom nám. v Bratislave. Vaše oznámenie považuje obec za platné v zmysle zákona č. 84/1990 Zb. o zhromažďovacom práve v znení neskorších predpisov.

S pozdravom

Eva Nagyová
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Staré Mesto

(frissítés: 2007.7.6, 15:00)

Akik biztosan ott lesznek a Hodzsa téren a hírzárlat ellenére:
- János, máig bezárólag Uj Szóban és máshol sem olvastam a holnapi demonstrációról...Remélem leszünk elegen! Péter

- Szégyenletes a tömegtájékoztatás mellőzése.
Mégis ott leszek, s még egy-két ember tán a családomból is (csak hogy tudják a \"oda\"hatóságok is).
Minden jót kívánok.
Üdvözlettel Tamás
( válasz: Minden felvidéki médiának elküldtem, többször is, de nem merik lehozni, Duraynak személyes emailt küldtem, hogy legalább a felvidek.ma hozza le, mégcsak nem is válaszolt, de maticás bajaníkot reklámozzák két hírben is 2-3 naponbelül. Megáll az ész!) (frissítés: 2009.7.6., 17:15)Két órával ezelőtt a pozsonyi óvárosi hivatalból telefonon megkerestek, hogy a bejelentésem most jutott el a kompetenshez (június 30-án küldtem el), így csak most tudnak vele foglalkozni. Többszöri telefonbeszélgetés és e-mail csere után pontosítottam a bejelentést, így már teljesen legális lesz a gyülekezés. (pontosítva: 2009.7.6, 12:15)

Újból figyelmeztettem a pozsonyi óvárosi hivatalt, hogy igazolják vissza, hogy a bejelentésem a 84/1990 törvény szellemében rendben van és a gyülekezés megtartható (zákona č.84/1990 Zb). Ha most sem kapok választ a bejelentésemre, azt úgy fogom értékelni, hogy a gyülekezés megtartásához minden törvényes feltételt teljesítettem.
----- Original Message -----
From: Bósza János
To: Bósza János ; podatelna@staremesto.sk
Sent: Monday, July 06, 2009 8:23 AM
Subject: Re: Upresnenie už nahláseného zhromaždenia
(pontosítás: 2009.7.6, 8:30)

A biztonság kedvéért, ha esetleg megakadályoznák, hogy elmondhassam, hamarosan ide is felteszem először a szlovák, majd a magyar szöveget, amit elszeretnék mondani mind a két nyelven, kedden 16:00-tól a pozsonyi Hodza téren. Legyünk sokan. Egyenlőre a pozsonyi óvárosi hivataltól nem kaptam semmiféle visszajelzést a tüntetéssel kapcsolatosan. Pedig választ kértem. Még mindig nem tudom, hogy megrendezhető-e, betiltásszagú a dolog, majd közvetlen előtte kézbesítik ki a tiltó levelet a térre, ahogyan azt Komáromban is tették, mert akkor már nem lehet az esetleges hiányosságokat elhárítani, bár szerintem minden törvényes feltétel teljesítve volt. (2009.7.5, 18:35)

Az MKP-s felvidek.ma inkább a magyargyűlölő Maticát reklámozza a honlapján, minthogy beszámolna legalább két sorban a keddi békés tiltakozásról, hogy minél többen megtudhassák és ott lehessenek a rendezvényen. Szégyenletes ez a tudatos hírzárlat, amiben az összes felvidéki magyar média résztvesz. (frissítés: 2009. július 5., 18:20)

Sajnos az MKP-s és a HÍD-as médiák totális hírzárlata alá került a keddi békés tüntetés. Megáll az ész!!! Mindenfajta nevetséges hírről, történésről beszámolnak, de ezt mégcsakegy kétsoros információ gyanánt sem merik megemlíteni. Mindenki kommentárjaiban okoskodik, hogy mennyire rossz a nyelvtörvény, mennyire diszkriminálnak minket, de ha már lépni is kéne, kimenni az utcára tiltakozni, ott már véget ér a bátorság. A gyávaság sajnos nagyobb úr, a bátor kiállások időszaka még nem jött el. Eljön valaha is? Nehogy már késő legyen és a fájdalmas ébredés következzen, de a rimánkodás akkor már nem fog segíteni. Egyetlen egy felvidéki média sem szlovák, sem magyar nem hozta le. Így az információ, hogy lesz egy ilyen megmozdulás, csak nagyon kevés emberhez jutott el, látom a visszajelzésekből. Az egész rendezvény megtartása veszélybe került. Hétfőn az esti órákban hozzuk meg a végső döntést, hogy meg-e tartjuk. (frissítés: 2009.7.4., 18:00)

A MKP-s felvidék.ma a magyargyűlölő maticás Bajaníkot reklámozza két írásban is két napon belül ( a másik-Fiatalokra fáj a foga a Maticának )a hírportálján, de a pozsonyi tüntetésről pársoros hírt sem hajlandó leközölni. Valami itt Felvidéken nagyon nincs rendben. A kékvérű felvidéki magyar un. inteligencia megveszett, sajátjai ellen megy, egymás ellen mennek. Mi lenne, túl nagy kérés lenne, ha végre mindenki csakis az igazat mondaná és az egységre törekednénk.(BJ) (frissítés: 2009.7.2., 15:50 és 7.4., 18:00)

FIGYELEM!!!
A békés tüntetés technikai okokból kifolyólag nem július 3-án pénteken, hanem július 7-én kedden lesz megtartva 16:00-tól az eredeti helyszinen. A pozsonyi óvárosi hivatal mostanáig nem igazolta vissza, hogy az időponttal és a helyszínnel egyetértenek. A törvény csak bejelentési kötelességet ír elő, 5 nappal a tervezet időpont előtt, de ha elfogadja a hivatal, akkor lehetséges korábbi időpont is. Ezért úgy döntöttem, mivelhogy a korábbi időpontot nem igazolták vissza és ezáltal a legális megtartása veszélybe került, a rendőrség betiltathatná. A keddi időpont már bőven belefér és megfelel a törvény által előírt feltételeknek, így a rendőrség nem akadályozhatja meg törvénytelenségre hivatkozva, a tüntetés békés megtartását. Sokan jelezték, hogy egy későbbi időpont jobban megfelelne nekik, így 14:00 helyett 16:00-kor lesz megtartva. Megértésüket köszönve! Tisztelettel Bósza János(frissítés: 2009.7.2., 11:30)


Pontosítás el lett küldve a pozsonyi óvárosi hivataba,
----- Original Message -----
From: "Bósza János"
To: "podatelna stare mesto"
Sent: Friday, July 03, 2009 7:44 AM
Subject: Upresnenie už nahláseného zhromaždenia
(frissítés: 2009.7.3.: 9:00)

Duraynak, Pogánynak és Oriskónak elküldött email:
Tisztelt Erzsébet és Norbert
Ezt leközlik,
Betelt a pohár - A Kárpáti Harsona felhívása - csatlakozási lehetőséggel (ami rendben is van)
ezt is leközlik
A Dél-Szlovákiáért Polgári Társulás elítéli a támadásokat
egy magyarellenes maticás felhívást (aminek hírértéke van, de már nincs rendben),
de a keddi pozsonyi békés tüntetésre a felhívást már nem merik. Mondják Önök képesek még mélyebbre süllyedni? Ezek szerint igen. Sajnálom Önöket, mert mindazt amit most művelnek pár év mulva szeretnék letagadni.

Vajon Önök kit is szolgálnak? Csakis a saját uraikat (Duray, Csáky stb), mi lenne, ha végre a mellébeszélés helyett a felvidéki magyarság érdekeit kezdenék előtérbe helyezni. Talán a volt STB-s által szervezett háttérszervezetek önöket dicsőitői írásai fontosabbak.
Igen, ez a mai felvidéki valóság. Sajnos.
(frissítés: 2009.7.3.: 9:10)

Eva Maria Barkit kérdezik:
– Hogyan látja: az igazságért ma is érdemes, ha kell, meghalni, vagy nincs abszolút igazság, hanem ki-ki honnan látja, más-más igazságért küzd!?
– Az igazság mindig relatív, nincs abszolút igazság ezen a földön, csak a túlvilágon. Itt csak jogok vannak. Nem az igazságért, a jogokért kell harcolni.
(BJ megj.: A jogegyenlőségért Magyar Polgári Párt pontosan ezért jön létre az alkotmányos jogegyenlőségért.

Már néhányan jelezték, hogy ott lesznek, de még kevesen vagyunk. Komáromból, Dunaszerdahelyről, Párkány, Galánta és Érsekújvár környékéről legalább 10-10 mehetnék. Nem kell félni legálisan be van jelentve, viszem magammal a bejelentés szövegét és mostanáig még nem utasították el. Ha elutasítanák azonnal jelzem ITT.

Lent lehet csatlakozni a tüntetéshez, ha legalább 20-30 ember be mer jelentkezni, akkor én biztosan ott leszek. 2007-ben is ott voltam, a jogainkért és a Benes dekrétumok elleni tiltakozáson. Ha nem leszünk legalább húszan, akkor fölösleges tiltakozni.
Elküdtem a hírt az Újszónak, a felvidek.ma-nak, a bumm-nak a Szabad Újságnak, a Vasárnapnak, a parameter.sk-nak, a MO-s MTI-nek, de az MKP is megkapta, akárcsak a szlovák TASR és a Sita hírügynökségek egyik sem hozta le hír formájában, vagy reagált volna. Úgy látszik a felvidéki magyarellenes hunyóknak (felvidéki magyar megélhetési politikusok kiszolgálói, talpnyalói) kellemesebb a kármentő mögé bújva inkább kivárni, mint a saját nemzeti érdekeik mellett kiállni. Előre látom, hogy a szombati hírekben már benne lesz csak ennyien, meg annyian jelentek meg, vagy Bósza megint csődöt mondott. Máskor is ez volt, előtte amikor segíthetnének, hogy a hírről minél többen tudomást vegyenek, hallgatnak, majd utólag nagydobra verik, ha elmarad, vagy ha szerény lesz a résztvétel.(frissítés 2009.7.1., 16:20)

A hírt megkapta Duray M., Pogány E. a felvidek.ma igazgatója és Oriskó N. a Szabad Újság és a Felvidek.ma szerkesztője. Mégcsak válaszra sem méltatták. Szomorú és még ők beszélnek egységről, sajnos a megélhetési politizálás és a zsíros fazék nagyobb úr, mint a felvidéki magyarság igazi érdekképviselete. A JMPP lesz a felvidéki magyarság igazi, igazmondó érdekképviselete. A totális cenzúra sem fogja megakadályozni a létrejöttünket. (frissítés, 2009.7.2, 10:45)

Az MKP-s és a HID-s bérencek már elkezdték a riogatást, hogy idézem: ":Vajon neked csak az hir ha majd gyűlöletet szittasz a pozsonyi téren, hogy ismét művileg növeld a szlovák sovinoid politikai erők pártpreferenciáit ?" Tehát azért nem közlik le a felvidéki magyar médiák, hogy pénteken Pozsomban tüntetés lesz, mert a soviniszta pártok preferenciáit növelem. Farriezusi mellébeszélés. Ezt is írták: "ő csak egy szerencsétlen, feltűnési viszketegségben szenvedő, karrierista báb." Sajnálom, hogy bármit is mondok, írok, mindenre a válasz a mellébeszélés. Nem a múltban kell keresni a megoldást. Történelem a történészek asztala, bár tanulni kell belőle, de a mi bajainkat itt kell orvosolni. Ha mi ezt nem kezdjük el itt Honföldön, ha így jobb Dél-Szlovákiában, akkor ki fogja helyettünk ezt megtenni. Miféle uszítás az, ha valaki a jogegyenlőséget kéri követeli, a néma gyerek hangját az anyja sem érti. Ezért kell tüntetni az azonos jogokat követelni, mert ez egy alkotmányos jog. Ilyen üzenet is akad: "Bósza úr, ahhoz, hogy a politikában célt érjen el bárki, politikai hatalom kell (képviselői státus minimum a parlamentben, miniszteri „bársonyos” szék) – vagy hadsereg. A tömeg, a hangoskodás nem elég.
Dícséretes a tevékenysége, csak ilymódon nem lesz eredményes, mert nincs se hatalma, se megbecsültsége (ezt mások adományozzák a hatalom oldaláról). Sikeres és / vagy mellőzött lehet, de a hivatalos politika nem fogja támogatni. Kívül van, barátom! Ha kopogtatna, se eresztenék be.
Ne adja fel, a helyzet megváltozhat. Az ember egymagában is eredményes lehet.
Sok sikert!"(frissítés 2009.7.1., 21:50)

Nekünk Mohács kell!
Névtelen az Újszóból | 2009. július 1. szerda 02:01
Nagyon remélem, hogy ezt a törvényt nagyon hamar tovább tetőzik még valami sokkal drasztikusabbal, hogy szinte állandó félelemben kelljen élnünk. Kívánom, váljon minél kétségbeesettebbé a helyzetünk, akkor talán képesek leszünk egyesíteni erőinket és harcolni - tüntetés, polgári engedetlenség - a jogainkért, amit intézményesen sárba tipornak. Tavaly ilyenkor még halvány fogalmam nem volt mindarról, ami a politikában folyik, mert nem is érdekelt. Elég volt azonban pár hónap, mikoris elkezdtem - a dunaszerdahelyi esetet követően - az online sajtót olvasni. Ez a rövid idő elég volt ahhoz, hogy kialakuljon a véleményem: szlovák-magyar megbékelés? - oximoron: kizáró ellentét. A megbékélés egyenlő fejet hajtani a szlovákoknak és megszűnni létezni. Már az autónómiát támogatom. És nem szavazok se Csákyra, se Bugárra. Csak magunkra számíthatunk, ha tenni akarunk azért, hogy gyerekeinknek ne kelljen elnyomásban élniük. A hallgatásunkkal a (tömeg)sírunkat ássuk meg...


ezek azok akik a mi bőrünkre isznak

2009.7.1. 9:00
Elég volt a diszkriminációból, elég volt a rovásunkra elkövetett igazságtalanságokból, törvénysértésekből. A szlovák államnemzet mai hatalmon lévő soviniszta, xenofób és magyargyűlölő politikusainak a fő célja: a felvidéki magyar nemzetrészt és a többi kisebbségi népeket (roma, rutén, cseh, lengyel stb.) teljesen asszimilálni, beolvasztani a szlovák nemzetbe, s az ehhez szükséges eszközökben nem válogatnak, durván és nyíltan erőltetik az asszimilációs folyamatokat (a Benes-dekrétumok megerősítése, a nem szlovák nemzetiségűek gyülekezési jogának alkotmány- és törvénysértő módon való korlátozása, az iskolai történelemkönyvek ügye, jelenleg pedig a nyelvtörvény szigorítása, továbbá Malina Hedvig lezáratlan ügye, s ez annak ellenére, hogy a tettesek "ismertek". Polgári társulásokat szüntetnek meg nemlétező törvényekre hivatkozva (a Nomos Regionalizmust 2008 januárjában és pár napja a Harmónia AT p.t.-t). A goebbelsi módszert alkalmazzák: "egy hazugságot addig kell hangoztatni, és főleg olyan sokszor és minél szélesebb skálán, hogy azt a végén már az is elhiszi, aki az egészet kitalálta". Így lesz a 2 x 2-ből 5. Ilyen hazugság az is, hogy Dél-Felvidéken, Honföldön az ide betelepült szlovákság el van nyomva. És ezt ma már a szlovákság többsége el is hiszi. Magyarics (Maďarič) miniszter is erre hivatkozik, hogy azért kellett a nyelvtörvényt szigorítani, hogy a betelepült szlovákok jogait megvédjék. Szlovákiában a goebbelsi módszereket sikeresen alkalmazzák. Burkolt és néha már nyílt támadásoknak teszik ki azokat, akik nem értenek egyet a nézeteikkel, vagy más, a kisebbségek jogait is tiszteletben tartó demokratikus nézeteket vallanak.
Ne engedjük, hogy a szlov. egynemzeti államhatalom minket, más nemzethez tartozókat elnyomjon, asszimiláljon, s emeljünk szót a többi etnikumért is, hogy ne foszthassanak meg bennünket a Sz. K. Alkotmánya által is szavatolt emberi és polgári jogainktól. Ha kötelesek vagyunk betartani a Sz. K. törvényeit és adót fizetni ugyanúgy, mint mások, akkor ugyanúgy jogunk van az alkotmányba foglalt jogegyenlőségre is - ez egy alapvető emberi jog, amitől nem foszthatnak meg bennünket. A szlovák parlament által elfogadott nyelvtörvénynek nincs helye Európában, az EÚ-ban pedig már egyáltalán nem szabadna léteznie. Amióta a Szlovák Nemzeti Párt újfasisztái hatalomra kerültek, élükön egy autótolvajból nemzetmentővé vált milliomos hazudozóval, azóta a felvidéki magyar nemzetrész sorozatos törvénysértéseknek és diszkriminációnak van kitéve.
Ezért felhívok minden békeszerető és demokratikusan gondolkodó szlovákiai polgárt, legyen az magyar, szlovák, roma vagy más etnikumhoz és néphez tartozó, tiltakozzunk közösen kedden (2009.7.7-én) 16:00 órától Pozsonyban (Pressburg, Presporok, Bratislava) a Béke szökőkútnál, a Hodza-téren bejelentett békés tüntetésen a diszkrimináció minden formája ellen és az alkotmányban is szavatolt jogegyenlőségért. Azért, hogy a Miatyánkot mindenki a saját anyanyelvén mondhassa el, ne sérüljenek a polgárok azonos jogai, és a hatalom senkit se diszkriminálhasson etnikai alapon. Honföld (Dél-Fölvidék) a mi hazánk, ami már 1100 éve otthont ad népünknek, a minket asszimilálni és elpusztítani szándékozók hazája fentebb a Hodzsa-Bartha-vonalon túl, a stúri határoktól északra van. Semmi mást nem akarunk, csak azt - ha már akaratlanul is befogadtuk őket, ránktelepedtek -, hogy gazdálkodjanak a lopott vagyonnal jó és okos gazda módjára. Szlovákia sajnos már rég nem jogállam, csak jogálom, csak egyetlen nemzet, a szlovákok alkotmányos jogát garantáló egynemzeti diktatúra.
(BJ)


A nyelvtörvényről másképpen.
LaszloKomarom | 2009. július 1. szerda 08:36
Hogy egy ilyen nyelvtörvényt el mertek fogadni, az nem azt bizonyítja, hogy a szlovákok túlságosan gonoszok és rosszindulatúak, hanem azt, hogy a magyarok általánosságban annyira puhák, beszariak, hogy szerintem ez a világon egyedülálló. A magyarok alatt értem a magyarországiakat is és az ittenieket is. A magyarországiakról nem is érdemes beszélni addig, amíg náluk ez a judeo-bolsevista banda uralkodik. Amíg a magyarok nem tudnak otthon rendet tenni, addig vajon mit lehet tőlük várni? - Semmit. Nézzük az ittenieket. Válaszoljunk a következő kérdésre: vajon a szlovákiai magyar tanítók hány százaléka volna hajlandó tüntetni a nyelvtörvény ellen? Hány százalékának volna bátorsága ahhoz, hogy kockára tegye munkahelyét és az igazgatója pofájába vágni, hogy neked is kötelességed velünk jönni tüntetni? - De ne bátsuk a tanítókat! Mert ők érdemlik meg legkevésbé a kritikát. Nézzük meg a nyelvi jogokat egy másik oldalról. Állítólag nálunk már 20 éve demokrácia van. Az összes olyan községben, ahol a lakóság 20 százaléka magyar, jogosult a polgár magyarul beszélni. Akkor miképpen lehetséges, hogy az emberek nem élnek ezzel a jogukkal? El kell menni egy munkahivatalba, ahol a munkanélküliek várakoznak. Ha ott valaki magyar, és olyan helyen lakik, ahol magyarul lehet beszélni, akkor miért nem beszél magyarul? - Hogy a hivatalnoknő nem ért magyarul? És az kit érdekel? Miért nem követelik ki maguknak az emberek, hogy magyarul beszéljenek? El kell menni pl. a komáromi rendőrségre. Ha egy magyar bemegy, és elkezd magyarul beszélni, majd szlovákul szólnak vissza, erre ő vajon miért kezd szlovákul beszélni? Ezek után már csak azért sem kéne szlovákul beszélni. Erre joga van. Bizony, néha fel kell vállalni a kellemetlenséget, le kell szidni azt a hivatalnokot (vagy legyen akár rendőr), aki nem respektálja azt a törvényt, hogy minden magyarnak Komáromban, Párkányban, Érsekújvárott, stb joga van magyarul beszélni. Ha a magyar polgárok még arra is bénák, hogy éljenek azokkal a jogaikkal, melyeket a törvény biztosít számukra, akkor egyáltalán miről beszélünk?
De mi annak az oka, hogy 20 éve ennyire bénák? - Ennek semmi más oka nem lehet, mint az MKP liberalizmusa, magyarul szervilis seggnyaló, a konfliktust felvállalni nem merő politikája. Bizony már magamban régen csodálkozok azon, hogy vajon az MKP miért nem csinált pár jogi precedenst az országban? Hogy milyen jogi precedensre gondolok? Hát például arra, hogy feljelentést kellett volna kezdeményezni, ha a polgárnak a vasúton nem adják ki a jegyet, amit magyarul kér, meg ilyesmi. A jog az bizony arra van, hogy éljünk vele, nem arra, hogy csak a papíron létezzen. És kinek másnak, ha nem az MKP-nak kellett volna ezeket az öntudatot fejlesztő konfliktusokat felvállania? - De persze sokkal egyszerűbb a jó meleg polgármesteri székben üldögélni, rokonokkat teletömni a hivatalokat viszont a saját gyereket külföldön tanítatni, hogy aztán még haza se szaguljon: "Isten óvja őket attól, hogy véletlenül magyar tanítók legyenek!" -Ugye, fején találtam a szöget?


aki tudja a választ, írja meg!
lake | 2009. július 1. szerda 10:50

azt szeretném kérdezni, hogy ha én a falumban a községi hivatalban hivatalos ügyben magyarul értekezem a polgármesterrel, vagy a hivatali alkalmazottal, akkor büntethető vagyok én is és a hivatal is?
Aki már átnézte a törvényt, kérem válaszoljon ide érdemben. Köszi.

* válasz

Válasz
LaszloKomarom | 2009. július 1. szerda 12:22

Menj ki az országútra a falu elé, és nézd meg, hogy van-e magyar helységnévtábla. Ha van, akkor a faluban mindenhol jogod van magyarul beszélni, és ha valami hivatalos szerv nem tud magyarul, akkor jogod van tolmácsra, amit a hivatalos szervnek kell fizetnie. Szerintem ezt kéne tömegesen alkalmazni. Akkor aztán fejreállhatnának. Ha nincs a falunak magyar nyelvű helységnévtáblája a polgárnak akkor is joga van magyarul beszélni, viszont nem kötelesek megérteni. Egy magánember mindenhol beszélhet magyarul, még a zsolnai rendőrségen is. Legfeljebb neki kell fizetnie a tolmácsot.

Nekünk Mohács kell!
Névtelen | 2009. július 1. szerda 02:01

Nagyon remélem, hogy ezt a törvényt nagyon hamar tovább tetőzik még valami sokkal drasztikusabbal, hogy szinte állandó félelemben kelljen élnünk. Kívánom, váljon minél kétségbeesettebbé a helyzetünk, akkor talán képesek leszünk egyesíteni erőinket és harcolni - tüntetés, polgári engedetlenség - a jogainkért, amit intézményesen sárba tipornak. Tavaly ilyenkor még halvány fogalmam nem volt mindarról, ami a politikában folyik, mert nem is érdekelt. Elég volt azonban pár hónap, mikoris elkezdtem - a dunaszerdahelyi esetet követően - az online sajtót olvasni. Ez a rövid idő elég volt ahhoz, hogy kialakuljon a véleményem: szlovák-magyar megbékelés? - oximoron: kizáró ellentét. A megbékélés egyenlő fejet hajtani a szlovákoknak és megszűnni létezni. Már az autónómiát támogatom. És nem szavazok se Csákyra, se Bugárra. Csak magunkra számíthatunk, ha tenni akarunk azért, hogy gyerekeinknek ne kelljen elnyomásban élniük. A hallgatásunkkal a (tömeg)sírunkat ássuk meg...Wass Albert: Üzenet haza (részlet)

És üzenem mindenkinek,
testvérnek, rokonnak, idegennek,
gonosznak, jónak, hűségesnek és alávalónak,
annak, akit a fájás űz és annak,
kinek kezéhez vércseppek tapadnak:
vigyázzatok és imádkozzatok!
Valahol fönt a magos ég alatt
mozdulnak már lassan a csillagok
a s víz szalad és csak a kő marad,
a kő marad.

Maradnak az igazak és a jók.
A tiszták és békességesek.
Erdők, hegyek, tanok és emberek.
Jól gondolja meg, ki mit cselekszik!

(Bajorerdő, 1948)
Címzett:
Pozsony-Óváros Városi Hivatala
Pozsony 1

Tárgy: A vonatkozó törvény értelmében gyülekezés bejelentése

A Sz. K. Alkotmánya megfelelő paragrafusa és a szabad véleménynyilvánítás jogát garantáló törvény értelmében engedélyt kérek gyülekezésre Pozsonyban a Hodza-téren a Béke-szökőkút előtt meghatározott területen.
- a gyülekezés célja: tiltakozó gyűlés a parlament által elfogadott államnyelvtörvény ellen
- a rendezvény időpontja:
- a résztvevők becsült létszáma max. 250 fő
- négy rendező az ingjén meg lesz jelölve
- azt, hogy a tüntetés törvényes keretek között menjen végbe a rendező biztosítja
- a nyugalom biztosításáért ezen és egyéb nyilvános helyeken is kérem a városi rendőrség közreműködését, hogy az előírások szerint biztosítsák a rendet a köztereken a szubszidiaritás /egymás kölcsönös támogatása) elvének megfelelően, hogy ne kerüljön sor a rendezvény megzavarására
- a rendezvényért felelős személy: B. J.,
sz. sz. ... Észak-Komárom

kérem a válaszukat

A beadványomban elkövetett szlovák nyelvtani hibákért, az érte járó 5000 €-s számlát a címemre kérem elküldeni. Előre is köszönöm. B. J.
----- Original Message -----
From: Bósza János
To: hovorca@staremesto.sk
Sent: Tuesday, June 30, 2009 7:10 PM
Subject: Oznámenie v zmysle zákona č.84/1990 Zb.


Bósza Ján, ul. Františkánov 66/28, 945 01 Komárno

Adresát:
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Staré Mesto
Vajanského nábr. 3
814 21 Bratislava 1

Vec: Oznámenie v zmysle zákona č.84/1990 Zb.
na uskutočnenie zhromaždenia

Na základe čl. 28 Ústavy Slovenskej republiky a na zákl. Zákona 84/90 Zb. práva slobody prejavu žiadam vydať povolenie na zhromaždenie v Bratislave na Hodžovom námestí pred “Fontánou mieru” na ploche 30x30 m.
- účel zhromaždenia: protestné hromaždenie parlamentom chváleného zákona o štátnom jazyku.
- doba konania: dňa 3.7.2009.
- čas konania: od 14.00 - do 17.00.
- predpokladaný počet účastníkov do 250 ľudí
- štyria usporiadatelia budú označené vysačkou pripevnene na košeľu
- opatrenia aby zhromaždenie konalo v súlade so zákonom zodpovedá usporiadateľ
- za kľudný priebeh konania v určených a mimo týchto priestorov žiadam spoluprácu mestskej polície aby zabezpečili v zmysle platných predpisov verejný poriadok, na základe princípu subsidiarity (vzájomnej podpory), aby nedošlo k narušeniu zhromaždenia.
- zodpovedná osoba: konateľ zhromaždenia je Bósza János,
, ul.Františkánov 66/28, Komárno, SR.
Tel.: 00421 907-792462

V Komárne, dňa 30.6.2009
S pozdravom

Bósza János
Észak-Komárom
(Komárno)

žiadam Vás o odpoveď

A beadványomban elkövetett szlovák nyelvtani hibámiért, az érte járó 5000 EURÓ-s számlát a címemre kérem elküldeni. Előre is köszönöm. BJ
Hozzászólások:


Nevezzük nevén a dolgokat!
Névtelen | 2009. július 1. szerda 10:44

Nevezzük nevén a dolgokat! A fasizmus az fasizmus, a fasiszták pedig fasiszták. Aki ilyen törvényeket hoz, ill. alkot, az fasiszta és az állam, amely jóváhagyja, fasiszta állam .... !!!!!!!

* válasz

Nyelvtörvény?
Isten ostora | 2009. július 1. szerda 10:27

Ez a nyelvtörvény első ránézésre is ellenkezik az eu alapokmányában foglaltakkal. Mivel minden nyelv egyenjogú, nem lehet csak úgy korlátozni. Apropó,lól olvastam, hogy rovásírásos feliratokat találtak a boszniai piramisban?
Ez azért is érdekes mert Erdélyban már találtak egy C14 szerint 6500 éves szobrot, szintén székely-magyar rovásírással.
lehet hogy a piramisban még régebbi írásos emlékek vannak?
Azt mondjuk nem értem miért támadnak egy többezer éves kultúrát, de mindegy...

Egy hangos ember hangja
Bósza János | 2009. július 1. szerda 11:22

Egy hangos ember hangja messzebb elhallatszik, mint száz csendesé. Tudja ezt egyetlen egy PT, az MKP meghát végleg nem fogja felvállalni. Miért, mert arra várnak, mint mi mindannyian, hogy a sült galamba szánkba repüljön. Arra várhatunk újabb 90 évet. Az igazi döntéseket az egyénnek kell meghoznia, ha kényszer alatt cselekszünk, akkor az felesleges igyekezet, mert később még azt is letagadjuk, hogy anyánk volt. Tehát nem az a lényeg ki jelenti be, hanem ki és miért mer csatlakozni, felvállalni egy jogos ügyet, minden csak akarat kérdése. Tudja egyszer egy katalán EÚ-s (2 éve)képviselőtől Dobos elvtárs (úr)megkérdezte, hogy segítsenek már a felvidéki magyarságnak, hogy jobb legyen nekünk. Erre a katalán képviselő elmolyodva azt mondta, Dobos uram, ezt Önöknek kell elkezdeniük, mi csak akkor tudunk segíteni, ha már van kinek, minek. Akkor fogunk is.

* válasz

Igen, tüntessünk a jogainkért !!!
Névtelen | 2009. július 1. szerda 11:08

Szivesen kimennék tüntetni, de hát 1 fecske nem csinál nyarat, s úgy gondolom, több ezer szlovákiai magyarnak ugyanez a véleménye. Szerintem egy itteni szervezetnek (pl. MKP, polgári társulás) kellene a tüntetést megszerveznie, bejelentenie. Amíg ez nem történik meg, addig senki se várja el, hogy az emberek csak úgy önszántukból kimenjenek az utcára. Konkrét időpontot, konkrét helyet és persze célt kell nyilvánosságra hozni a tüntetést illetően!

* válasz

Unió??? Az EU-t nem érdekli, mi folyik itt..
Zsuzsu | 2009. július 1. szerda 11:07

Az EU ugyan nem fog semmit csinálni! Esetleg jön egy hivatalos "ejnye bejnye", de azon kívül nem számítok semmire. Szlovákiában mindenki azt csinál, amit akar - gondolok itt a mindenható politikusokra. Az egyszerü ember meg gebedjen meg.
Óriási, nem igaz? Nevetséges, akár € 5000 büntetésekröl beszélnek. Hát teszek rá, aki ilyen korlátolt, hogy ilyen törvényeket hozzon.. no comment
Legalább addig sem foglalkoznak a hasonszörüek az aktuális problémákkal, hogy egyre rosszabb az emberek helyzete, nehezebb a megélhetése.

* válasz

Nézze ismeretlen, én már
Bósza János | 2009. július 1. szerda 11:07

Nézze ismeretlen, én már három éve ugyanazt mondom és még nem sértettem törvényeket, sem az alkotmányt. Csupán élek az alkotmányadta jogaimmal, a magukfajtája meg rombol és mellébeszél. Akkor most ki a hunyó? Ki motivál, kedves szerkesztő úr (ha az) maga tudja legjobban senkisem, ahogyan azt maga gondolja. Pontosabban egy dolog motívál a szív igazsága, de ezt maga úgysem érti. Kár.

* válasz

Köszi, hogy a 4900
Bósza János | 2009. július 1. szerda 11:03

Köszi, hogy a 4900 elengedte

* válasz

Bósza úr, goebbelsi
Névtelen | 2009. július 1. szerda 10:53

Bósza úr, goebbelsi módszer.
10 € a büntetése!

* válasz

Igaza van, Bósza
Névtelen | 2009. július 1. szerda 10:52

Igaza van, Bósza úr.
Javaslom, induljon a legközelebbi választásokon, s ha majd parlamenti képviselő lesz, intézkedjék. Kíváncsi vagyok, ugyanezt fogja-é mondani évek múltával.
De mondja már, mi vagy ki motiválja megváltói tettében?

* válasz

Tüntessünk a jogainkért
Bósza János | 2009. július 1. szerda 10:31

Elég volt a diszkriminációból, elég volt a rovásunkra elkövetett igazságtalanságokból, törvénysértésekből. A szlovák államnemzet mai hatalmon lévő soviniszta, xenofób és magyargyűlölő politikusainak csak egy főcéljuk van, a felvidéki magyar nemzetrészt és a többi kisebbségi népeket (roma, ruszin, cseh, lengyel stb) teljesen beolvasztani a szlovák nemzetbe. Teljesen asszimilálni, s az ehhez szükséges eszközökben nem is válogatnak, durva és nyílt asszimilációs folyamatok, Benes dekrétumok megerősítése, alkotmány és törvénysértő módom korlátozzák a nem szlovák nemzetiségűek gyülekezési jogát, az iskolai történelemkönyv ügye, a mostani nyelvtörvény szigorítása, Malina Hedvig lezáratlan ügye, annak ellenére, hogy a tettesek "ismertek". Polgári társulásokat szüntetnek meg nem létező törvényekre hivatkozásul (Nomos regionalizmus 2008 január és most a Harmónia AT PT), a Goebbels-i módszert alkalmazzák: "egy hazugságot addig kell hangsúlyozni, és főleg olyan sokszor, és minél szélesebb skálán, hogy azt a végén már az is elhiszi, aki az egészet kitalálta". Igy lesz a 2x2-ből öt. Ilyen hazugság, hogy Honföldön az ide betelepült szlovákság el van nyomva. Ma már a szlovákság többsége ezt el is hiszi, ha már Magyarics (Maďarič) miniszter is erre hivatkozik, ezért kell a nyelvtérvönyt szigorítani, a betelepült szlovákság jogainak a védelmében, akkor Szlovákiában a Geobbelsi módszerket sikeresen alkalmazzák.
egész írás innen:
http://www.commorakozigaz.shp.hu/hpc/web.php?a=commorakozigaz&o=tuntessu...
http://ujszo.com/node/284316/talk#comment-13706Innen lehet csatlakozni a tüntetéshez, ha legalább 20-30 leszünk, akkor én biztosan ott leszek, ha nem akkor felesleges tiltakozni.

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotSzóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona