Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Szlovákiai vélemények a Hídról

Bugárról: Teljesen mindegy, mit képvisel, a lényeg, hogy megbontja azt az egészségtelen egypártrendszert, ami a szlovákiai magyarság életét uralta minden szinten. (HN)

2009.6.10
Szlovákiai vélemények a Hídról és az MKP-Híd viszonyáról

Kemény magyar-magyar vitákat vár a szlovákiai sajtó azt követően, hogy Híd néven új párt létrehozását jelentette be Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának volt elnöke. A szerdai lap-, illetve elemzői vélemények szerint nagyon nehéz megmondani, milyen esélye van a Hídnak a sikerre.
"Amin áll vagy bukik az MKP és/vagy a Híd sikere, az nem is a pártprogram lesz, hiszen mindketten jobbközépre pozícionálják magukat, hanem a politizálási stílus. Kit képesek és milyen hangon, netán nyelven megszólítani? Mivel a Híd valamiféle szlovák–magyar párttá alakulna, potenciálisan több választót tud megszólítani, mint az MKP. De ugyanez lehet a veszte is: nem tudja megszólítani sem a magyarokat, sem a szlovákokat, hiszen nem egy tanulmány készült már arról, hogy a nemzetiségi átszavazás Szlovákiában nem igazán működik. Ezért talán elsietett volt a szlovák–magyar párt alakulásának bejelentése, hiszen ha nem sikerül a szlovák rész, csak a magyar, már az első sikertelenségről is beszélhetünk. Színmagyar pártként ugyanis talán több keresnivalója lehetne Bugáréknak azzal, hogy teljesen nyitottak a szlovák pártokkal való együttműködésre, koalícióra" - írja az Új Szóban Molnár Norbert, a lap főszerkesztője.
"A Híd egy óriási előnnyel indul: ez Bugár Béla személye. De az új pártnak nem ebben van a legfőbb pozitívuma. Teljesen mindegy, mit képvisel, a lényeg, hogy megbontja azt az egészségtelen egypártrendszert, ami a szlovákiai magyarság életét uralta minden szinten. Ilyen szempontból az egység megbontása szlogennek kábé annyi értelme van, mint siránkozni a Nemzeti Front szétporlasztásán. Léteznek még olyan szavak, mint az együttműködés, pluralizmus, versengés stb. Izgalmas pár hónap kezdődik a szlovákiai magyarság és a szlovákiai politika életében. Persze csak akkor, ha az új helyzet új megoldásokat, új módszereket, friss gondolatokat, logikusabb válaszokat is hoz magával. Talán vége a gittrágás időszakának" - véli a szerző.
A Hospodárské Noviny című gazdasági lap szerint Csáky Pál, az MKP elnöke nehezen viseli el a helyzetet, ami azt bizonyítja "a magyar kisebbségben megkezdődött a gyilkos testvérharc", amely aligha végződik megbékéléssel. Csáky megismételheti Vladimír Meciar útját: a választáskor támogatást szerez, de koalíciós partnerként elfogadhatatlan lesz. Azt sem szabad ugyanakkor tagadni, hogy bármilyen magyar párt a szlovák pártok számára mindig az utolsó a lehetséges koalíciós partnerek között. Ha a Hídnak sikerül elegendő választót megszólítania, akkor az MKP előtt ő lesz az utolsó előtti - jegyzi meg a lap.
A magát függetlennek mondó Pravda szerint Bugár a Híddal a szlovákokat és a magyarokat szeretné összekötni. Ezzel szűzföldre lépett. Csáky a lap szerint nem jól politizál, mert az MKP az ellenzéken belül is elszigetelődött. Mindkét pártot ugyanakkor az a veszély fenyegeti, hogy egyikük sem tud majd bekerülni a parlamentbe. Hogy mennyire reálisak Bugár elképzelései, azt csak a következő választáson lehet felmérni. "Projektje egyelőre csak az ismeretlenbe vezető híd" - zárja jegyzetét a Pravda.
Grigorij Meseznikov, az IVO társadalomkutató intézet igazgatója szerint nem elképzelhetetlen, hogy a szlovákok és a magyarok bizalmát is megnyerje egy új párt, amely közös szlovák–magyar projekt lenne. "Eddig azonban a Híd inkább az MKP levált részére hasonlít" – mondta a politológus az Új Szónak. Hozzátette, nem tudja megítélni, hogy mennyire szólítja majd meg a szlovákokat.
Úgy véli, az alapítás eddigi momentumai arra utalnak, hogy az új párt egy alternatíva akar lenni az MKP mellett a magyar választók számára. "Ha sikerül az áttörés a szlovák oldalra, az segíthet nekik, de ez még kérdéses – véli. - Egy közös szlovák–magyar pártnak nincs elődje Szlovákiában, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene megkísérelni" - teszi hozzá Meseznikov. Szerinte erre csak akkor van Bugáréknek esélyük, ha jelentős szlovák személyiségeket is sikerül bekapcsolniuk a pártba.
(MTI)

http://www.vajma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=karpat&id=5417
Együttműködés? Álmodjon csak Bugár Béla tovább – rövid beszélgetés Csáky Pállal a HN-ben

2009.06.10.
Rövid beszélgetést közöl a Hospodárske noviny mai száma Csáky Pál, MKP-elnökkel annak apropóján, hogy a magyar pártból kivált képviselők tegnap bejelentették pártalapítási szándékukat. Az elemzők szerint a következő parlamenti választásokat vagy az MKP, vagy a Híd párt fogja túlélni, de semmiképpen sem mind a kettő.
Nincsen Önben félelem az új párt miatt?

E mögött az új párt mögött semmilyen ideológiai koncepciót vagy programtervet nem látok. A felméréseim szerint a mi választóink és az egész itteni magyar közösség elutasítja ezt. Találkoztam olyan emberekkel, akik elmondták, hogy nem rám szavaztak, mert Bugár számukra továbbra is elfogadhatóbb, de ha távozik, akkor ők nem mennek vele.

Tehát Bugár pártja miatt nem érez veszélyt?

Nem érezzük magunkat veszélyben. Erősek és cselekvőképesek vagyunk.

Hogyan szeretnék mégis elérni, hogy választóik „ne pártoljanak” át a Hídhoz?

Minden MKP-szavazó tudta, hogy a feszültség szétválással végződhet.

Számítottak erre az Ön véleménye szerint?

Nem zárták ki ennek lehetőségét sem. Most viszont, amikor 12 százalékos reális támogatást tudhatunk magunk mögött, nem értem, hogy miért kellene idegesnek lennem.

Az SDKÚ és a KDH is többször is tudomásra hozta, hogy problémájuk van Önökkel. Mit tesznek akkor, ha a „közös hármasba” éppen Bugárt fogják meghívni?

A szárnyashajót MKP-nak hívják. Mi erőt képviselünk, jó a szervezettségünk a régiókban is, és továbbra is partnerünk az SDKÚ és a KDH. Nekünk úgy tűnik, az európai uniós választások megmutatták, hogy ennek a három pártnak a szövetsége győzelmet arathat a Smer fölött az elkövetkező parlamenti választásokon. Azt gondolom, hogy mind az SDKÚ-ban, mind pedig a KDH-ban értelmes emberek vannak, akik ezt tudatosítják. Nekik szükségük van ránk, nekünk pedig rájuk.

El tud képzelni egyáltalán valamilyen együttműködést a Híd párttal?

Ők erről álmodnak, és álmodozzanak is csak tovább a legkülönbözőbb képtelenségekről. Ha ugyanis velünk akartak volna együttműködni, akkor ezt megtehették volna a nekik felajánlott különböző, kedvező lehetőségek elfogadásán keresztül, az MKP-n belül. Bármilyen elvárás felé nyitottak voltunk. Ha valamit felrónak nekem a legerősebb támogatóim ebben a pártban, akkor azt, hogy itt erős a demokrácia.

El tudja képzelni az együttműködést a Smer párttal?

Ami a politikai együttműködést illeti, jelenleg erre semmi lehetőséget nem látok. Ők egy kormánykoalíció, mi pedig ellenzéki párt vagyunk.

És a parlamenti választások után?

Nos, azt nem merném kijelenteni, hogy a Smer potenciálja ugyanolyan erős marad, mint ahogyan azt ők gondolják. Nem zárom ki, hogy a Smer megnyeri a választásokat, de a nyakamat teszem rá, hogy nem olyan jelentős előnnyel, mint ahogyan ők gondolják.

Az MKP-ban történt szakadás után nem gondolt arra, hogy távozik a párt éléről?

Én teljes mértékben elememben vagyok, és örülök annak, hogy a párt támogat engem. Minden megy tovább a maga útján.

Felvidék Ma, HN,
http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=14670&Itemid=1Még nincs szöveg...
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:Géééééé [ 2009-06-11 20:01 ]

Aha! Szerintem is. Kell, hogy rendelkezzünk. Szerintem kellene egy Felvidéki Jobbik is. Hát hol élnek egyesek...:S:S:S Autonómia kell, hogy elsősorban a programjában legyen. Az csak az ilyen polgári társulásuknak a programjában legyen. A felvidéki magyarok többségének nem kell a hülye nacionalizmusotok, ez az igazság. Mint, ahogy a Slota féle nacionalizmusnak is leágazóban van, úgy a ti nacionalizmusotoknak is. Pont az a probléma, hogy nem hagyjátok a magyarokat meg a szlovákokat együtt békességben élni. MKP meg az SNS is izetlenkedik Szlovákiáan. Remélem lesz vmi új párt, mert egy pár ember rá szavazna. És se az Mkp se ti nem fogtok bejutni remélhetőleg, és végre nem kell a hülye autonomiárol hallani. Kit érdekel a trianon, miért nem küzdöttek a nagy magyarok akkor értünk. Nem utolag kell sirni. Akkor kellett volna szembeszállni, vagy nem kétszer a németek mellé állni a világháboruban. Ott lett elcseszve. És mi magyarok csesztük el, jopárszor a történelem során, ez az igazság. Csak szégyelik egy páran bevallani. Szeintem boritsunk fátylat a multra. És inkább nyissunk Europa felé azzal, hogy együtt tud dolgozni szlovák és magyar. és akkor könnyebb megegyezést is kötni egymással, könyvekről, kulturál, meg egyébb témákról. Én ezt gondolom. - Egy tanult ember, aki szeret magyarként Szlovákiában élni. Szereti, hogy magyarnak és szlováknak is mondhatja magát.:)Nádasdí István [ 2009-06-10 16:49 ]

Egy felvideki pártnak programjában elsôsorban az autonómia, az ônrendelkezés és a régionalizmus kell hogy szerepeljen. Errôl nem igen esik szó az MKP-ban a Hid-ban meg kevésbé. Ha ezek nem szerepelnek az MKP programjában akkor felvidéki magyar közôsségnek túk lekk lépni a Bugár Csáky vitán és egy újabb önszervezkedést kell kezdeményezni.
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona