Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Szlovák belügyi jelentés szerint radikalizálódnak a szélsőségesek

2009.6.2
Az idén minden bizonnyal radikalizálódnak a Szlovákiában tevékenykedő jobboldali szélsőséges szervezetek, s tagjaik vélhetőleg a megszokottnál gyakrabban kerülnek erőszakos összetűzésbe baloldali ellenlábasaikkal - áll a szlovák belügyminisztérium szélsőséges szervezetekről szóló, 2008-at értékelő jelentésében, amelyet az Új Szó című pozsonyi magyar lap ismertetett kedden.
A szlovák belügyminisztérium ezt a következtetést arra alapozta, hogy 2009-ben a szélsőséges szervezetek több évforduló megünneplésére is készülnek. A jelentés szerint Szlovákiában viszont még közel sem olyan kritikus a helyzet, mint például a szomszédos Csehországban, ahol gyakoriak az összecsapások a szélsőséges bandák és a romák, illetve a baloldali anarchisták közt; hasonló megnyilvánulásokra 2009-ben már Magyarországon is akadt példa.
A tárca hiányosnak tartja, hogy egyetlen hatályos jogszabályban sincs meghatározva a szélsőségesség fogalma. Épp ezért fogadták el a honatyák a büntető törvénykönyv módosítását, az államfő viszont a számos pontatlanság miatt visszaküldte azt a parlamentnek, amely újólag a júniusi ülésszakán tárgyal róla.
Sarlota Pufflerová, a Polgár és Demokrácia nevű polgári szervezet elnöke szerint a szlovák belügyminisztérium jelentése semmitmondó. Egy átlagos intelligenciával rendelkező embernek is eszébe jutna, hogy ha sok megemlékezésen vesznek részt szélsőségesek, akkor nagyobb esély van arra, hogy konfliktusokra kerül sor. Ráadásul a belügyi tárca szüntelenül olyan fogalommal dolgozik, amelyet nem tud megmagyarázni” - mondta Pufflerová, hozzátéve: a jelentés egyetlen konkrét óvintézkedést sem tartalmaz.
A minisztérium a bírálatot elutasította. Pufflerová farizeusi nézeteit már megszoktuk. Bírálja, hogy a jelentés nem tartalmaz ellenintézkedéseket, holott tudja, hogy azoknak csak egy része került nyilvánosságra, az, amelyre nem vonatkozik a titkosítás. A lépéseket a második rész tartalmazza” – nyilatkozta Erik Tomás, a belügyminiszter
szóvivője. (MTI)

http://www.vajma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=karpat&id=5377
Németország aggódik Orbán kijelentése miatt

Aggodalommal tekintünk Orbán Viktor, a Fidesz elnökének esztergomi kijelentésére - mondta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kedden Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt magyar partnerével.
A német külügyminiszter, aki Prágából érkezett Budapestre, elmondta: nagyon nagy aggodalommal tekintenek Orbán Viktor kijelentésére, amelyről keddi prágai útján is beszélt cseh és szlovák partnerével. A cseh fővárosban tartott találkozón arról is szó volt, hogy a koszovói rendezés hogyan lehetne sikeres a szomszédos államok kisebbségi kérdéseinek rendezésében - fűzte hozzá.
Balázs Péter ezzel kapcsolatban közölte: nem kívánja kommentálni Orbán Viktor szavait.
"Egy magyar ellenzéki politikus saját felelősségére mondott valamit. Erre én a kormány nevében nem kívánok reagálni. Tisztelem a szlovák parlamentet és megvárom, hogy az ülésen mi történik. Lehet, hogy arra majd valamilyen módon reagálok" - tette hozzá arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy a szlovák parlament rendkívüli ülést tart szerdán a kérdésben.
Balázs Péter hangsúlyozta: kevesebb mint egy hónappal ezelőtt járt Pozsonyban. A megbeszéléseken nagyon komoly lépéseket tettünk annak érdekében, hogy "egymásban barátokat lássunk", egyenrangú, szuverén államokat, amelyek az európai értékrend részesei - mondta.
A Fidesz elnöke Esztergomban egy, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával közösen rendezett választási nagygyűlésen azt mondta: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben.
A magyar és a német külügyminiszter közös keddi sajtóértekezletén arról is beszélt, hogy a keddi tárgyaláson szó volt regionális és uniós kérdésekről, valamint az Andrássy Gyula német nyelvű egyetemről is.
A tárgyalás után a külügyminiszterek emléktáblát avattak a határnyitás huszadik évfordulója alkalmából.
Ezzel kapcsolatban Frank-Walter Steinmeier kiemelte: Németország ismét köszönetet mond a magyar nemzetnek a német újraegyesítésben játszott szerepéért. A német egyesítés előszele volt az Európa egyesítésének - tette hozzá.

Prágát is nyugtalanítják Orbán Viktor kijelentései

A cseh külügyminiszter szerint Prágát is nyugtalanítják azok a kijelentések, amelyeket Orbán Viktor tett a Kárpát-medencei magyarság európai parlamenti képviseletének kérdésében.
Jan Kohout erről azon a sajtóértekezleten beszélt, amelyre a cseh, a szlovák és a német külügyminiszter közös keddi munkareggelije után került sor Prágában. Kérdésre válaszolva a külügyminiszter elmondta: Csehország foglalkozni fog a témával, mert úgy látja, hogy ez feszültségforrás lehet a közép-európai régióban.
"El kell mondanom, hogy minket is nyugtalanítanak azok a szavak, amelyek néhány Duna-medencei kérdés rendezésével kapcsolatban elhangzanak. Komolyan foglalkoznunk kell velük, s Csehország és a cseh diplomácia foglakozni fog velük. Felesleges lehetséges feszültségforrásnak tekintjük ezt" - mondta újságíróknak Kohout. "Úgy véltük: miután mindnyájan az Európai Unió tagjai lettünk, ezek a problémák a háttérbe szorulnak. Nyugtalansággal szemléljük, hogy megmaradtak" - tette hozzá a cseh miniszter.
Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter arról számolt be: "Tájékoztattam partnereimet, hogy a Fidesz elnöke részéről a kampányban olyan kijelentések hangzanak el, amelyek nem tartoznak a 21. század Európájába és felhívtam a figyelmüket arra a veszélyre, amely ebből a politikából ered. Természetesen világosan látjuk ezt a veszélyt és szükségét érezzük erről partnereinket is tájékoztatni" - jelentette ki Lajcák.
A keddi prágai munkareggeli alkalmával Jan Kohout, Miroslav Lajčák és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter véleményt cseréltek az aktuális európai témákról, a lisszaboni szerződésről, a gazdasági válságról, s megemlékeztek a vasfüggöny 20 ével ezelőtti megnyitásáról is.
Steinmeier kijelentette: Németország sohasem felejti el, hogy a volt szocialista országok emberi jogi és demokratikus mozgalmai nélkül, a csehszlovák Charta 77, a lengyel Szolidaritás és a "bátor magyarok" nélkül nem jöhetett volna létre a német újraegyesülés. "Ezért örökké hálásak maradunk" - szögezte le a német diplomácia irányítója.

Václav Havel az erősödő nacionalizmusról beszélt a német külügyminiszterrel

Csehország bekapcsolódása az európai és az euroatlanti szervezetekbe bizonyos védelmet nyújthat a növekvő nacionalista veszély ellen - jelentette ki a volt cseh államfő azután, hogy a német külügyminiszterrel találkozott kedden Prágában.
Václav Havel és Frank-Walter Steinmeier a találkozón véleményt cserélt az európai parlamenti választásról, s nem tartják kizártnak, hogy a nacionalista pártok sikerrel szerepeljenek rajta.
"Arról beszéltünk, hogyan ébredeznek itt és ott a múlt jellegzetes démonai" - mondta a találkozó után újságíróknak Havel.
Cseh források szerint a téma egyebek között azért is került szóba, mert a német külügyminiszter Prágából Magyarországra utazik, ahol a felmérések szerint a szélsőjobboldali Jobbiknak esélye van az 5-7 százalékos eredményre, s ezzel az EP-be kerülésre is. A párt félkatonai szervezete, a Magyar Gárda, amelynek viselkedése a második világháborús fasiszta SS egységek képét idézi fel, rendszeresen tüntetéseket szervez olyan városokban,. ahol nagyszámú roma kisebbség él - jegyezte meg a CTK hírügynökség.
Csehországban szintén nagyon megélénkült az utóbbi időben a nacionalista szélsőjobb tevékenysége, s többször volt utcai összecsapás a szélsőségesek és a rendőrség között. A szélsőséges Munkáspárt romaellenes választási klipjének a közvetítését a közszolgálati televízió és a rádió is elutasította. Úgy Csehországban, mint Magyarországon is az utóbbi időben több romaellenes támadás történt.
"Ellent kell állni ezeknek a jelenségeknek és bízni kell abban, hogy a közéletbe olyan fiatalok tevékenykednek, akiken már nem fogott a kommunizmus torzító hatása" - mondta Havel.
A volt cseh államfő szerint a jelenlegi választási kampány a legdurvább mindazok közül, amelyeket a rendszerváltás óta megélt.
(MTI)

http://www.vajma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=tukor&id=2637

2009. június 2. [18:40]
Szerbiát mielőbb az Európai Unióba!

"A magyarországi hátrányos helyzetű kistérségek 80%-a a határ mentén fekszik. Kulcsfontosságú, hogy az ország központjától távol eső területek jól működő, határon átnyúló regionális kapcsolatokat alakítsanak ki. Felső-Bácska és Baja fejlődése szempontjából, de a vajdasági magyarság jövője miatt is különösen jelentős Szerbia uniós közeledésének aktív támogatása" – jelentette ki Tabajdi Csaba MSZP EP delegációvezető Baján, ahol Márfai Péter országgyűlési képviselő meghívására találkozott a helyi polgárokkal.
"A jelenlegi európai parlamenti ciklus kiemelkedő eredménye volt, hogy a magyar kormánnyal együttműködve sikerült elérnünk az uniós vízumdíjak jelentős csökkentését és tető alá hoztuk a határ mentén lakók vízummentes utazását lehetővé tevő kishatárforgalmi keretegyezményt. A következő EP ciklusban magyar szocialista képviselőként azért fogok dolgozni, hogy Szerbia teljes vízummentességet kapjon, megkönnyítve a vajdasági magyarok kapcsolattartását az anyaországgal. Arra törekszem, hogy az Európai Szomszédságpolitika keretében minél több forrást szerezzek Brüsszelben déli szomszédunk számára, elsősorban a demokratikus intézményrendszer, valamint a közlekedési- és energetikai infrastruktúra fejlesztésére. A térség fejlődésében igazi áttörést Szerbia csatlakozásával lehetne elérni, ezért a jövőben is mindent megteszek az ország csatlakozásának elősegítése érdekében" - mondta.
A közelmúltban a bajaiak a mindennapjaikban is tapasztalhatták az uniós tagság előnyeit. A városi kórházban 3,2 milliárd forintos fejlesztéssel új műtőblokk került kialakításra és modernizálták a sebészeti osztályt. Elkészült a várost elkerülő út, amely jelentősen csökkentette az áthaladó forgalmat, mérsékelte a balesetek számát, javította a városi levegő minőségét, és gazdasági ösztönző hatással is bírt. Érezhetően javult a város turisztikai vonzereje, miután 600 millió forintból megújult a város központja, a Szentháromság tér és a Grassalkovich kastély.
"A következő EP ciklusban azért fogok dolgozni, hogy további uniós támogatásokkal segítsük a térség fejlődését. Különösen nagy szükség van a hercegszántói közúti határátkelőhely és a bajai kikötő bővítésére, hogy javítsuk a két ország között zajló kereskedelem feltételeit. A bajai térség kulturális és kereskedelmi szempontból is az Európai Unió egyik déli kapujává válhat. Magyarország régiós ismereteire és a vajdasági magyarságra támaszkodva úttörő szerepet tölthet be az Európai Unió balkáni politikájában" – mondta a szocialista EP képviselő.
(A közlemény kiadója: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja)

http://www.vajma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=tukor&id=2636HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona