Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Szlovák állami szintű sovinizmus

2011.01.25.

A SME-ben megjelent írására válaszolva:

Tisztelt Morvay Úr!

A baj nem ott van, hogy Szlovákiában léteznek Sloták és fiatalabb kiadásban Matovičok. Az a baj, hogy Szlovákia nem jogállam és állami szintre emelte a magyarellenességét, állami szintű sovinizmussal szembesül a felvidéki magyarság.

A felvidéki magyarok úgyanúgy kötelessek fizetni az adót, az illetékeket, a törvények sem kivételeznek velünk.

DE!!!

Amikor, az azonos jogról, a jogegyenlőségről beszélünk már a helyzet megváltozik, a felvidéki magyarság szinte minden szinten diszkriminálva van és nem részesül az alkotmányban dekralált egyforma bánásmódban.

Tisztelt Morvay úr, miért nem erről ír már végre egy cikket. Nem szabad, nem lehet, vagy csak egyszerűen nem mer, mert a soviniszta légkör, a beteges magyarellenes közeg megbüntetné ezért.

Ha valaki kettősállampolgár akar lenni, az legyen, ha valaki a jogegyenlőséget követeli, az ne legyen diszkriminálva, hanem kapja meg, ha valaki békésen az autonómiára törekszik, azt senki ne küldözgesse a Dunába, jobb esetben a Duna másik oldalára, vagy ne akarja az állam becsukatni.

Ezekről a dolgokról miért nem ír cikket. Az írásaival csak az új magyar kormányt fikázza állandóan, azt a látszatot kelti, mintha minden magyar Szlovákia elpusztítására törekszik.

Tudja, szerintem ami Felvidéken, bocsánat Szlovákiában zajlik az nem nacionalizmus, hanem sovinizmus, ami az ovodában kezdődik és nyugdíjkor után ér véget.

Ezen kéne változtatni, mert ha tetszik Önöknek, ha nem az ezeréves történelmünk közös, Szt.István volt az első királyuk és csakis ez lehet a közös túlélésünk alapja. Nem a történelemhamisítás és nem a Sloták és Matovicok magyargyűlölete.

NACIONALISTA a saját nemzetét védi, SOVINISZTA a másik nemzetet sértegeti, támadja, ELPUSZTÍTÁSÁRA TÖREKSZIK !!!!!!

Sajnos a szlovákok többsége soviniszta. Írom sajnos.

Pl. amikor Slotát 2008-ban feljelentettem, hogy a magyar nemzetet sértegeti, vagyis soviniszta módon viselkedik.

A rendőrség és az ügyészség sem, nem indított ellene eljárást, azt az írásbeli választ kaptam, idézem:

AMIKOR SLOTA A MAGYAROKAT SÉRTEGETI (megj. soviniszta) AKKOR CSAK A SAJÁT NEMZETÉT VÉDI, EZÉRT EZ NEM BŰNCSELEKMÉNY.


Čl.12 Fordítás: 12. cikkely

(1) Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva a slobody sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné.

Szerk.fordítás: Az emberek szabadok, egyenlőek úgy méltóságban mint jogaikban. Az alapvető jogok és szabadságjogok el nem vehetők, el nem idegeníthetők, el nem hallgathatóak, meg nem semmisíthetőek.


(2) Základné práva a slobody sa zaručujú na území Slovenskej republiky všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické, či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie. Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať.

Fordítás: Az alapvető emberi jogok és szabadságjokok mindenkit megilletnek a Szlovák Köztársaság területén függetlenül a nemre, rasszra, bőrszínre, nyelvre, világnézetre, istenhitre, politikai vagy egyéb gondolkodásra, nemzeti vagy szociális származásra, nemzetiségi vagy etnikai hovatartozásra, birtokra, születési származásra vagy egyéb funckióra való tekintet nélkül


(3) Každý má právo slobodne rozhodovať o svojej národnosti. Zakazuje sa akékoľvek ovplyvňovanie tohto rozhodovania a všetky spôsoby nátlaku smerujúce k odnárodňovaniu.

Fordítás: Minden kinek joga van szabadon dönteni a saját nemzetiségéről. Tilos bárnimeű befolyásolása ennek a döntésnek és mindennemű nyomásgyakorlás,mely a nemzeti hovatartozás elidegenítésére irányul.


(4) Nikomu nesmie byť spôsobená ujma na právach pre to, že uplatňuje svoje základné práva a slobody.

Fordítás: Senkit nem érhet hátrány a jogaiban amiatt, mert érvényesíti a saját alapvető jogait és szabadságát.


Tehát a magyarokat szabad sértegetni, nem gondolja ez egy kicsit beteges dolog, sőt alkotmányellenes. Az ilyen embereket pellengérre kéne állítani, majd elitélni és börtönben a helyük. Tévednék?

Az az alotmányból idézet fejezettel, a MÁSODIK BEKEZDÉSSEL ELLENTÉTES, az állami szervek, benne gyakran a rendőrség, ügyészség eljárása, vagyis diszkriminatív és a sovinizmust támogatja. Erről sokat mesélhetnék a diszkriminációt, a sovinizmust gyakran a saját bőrömöm tapasztaltam meg. Pl. pár napja is. Ilyenkor maguk csöndbe maradtak, a bűnöst támogatják, a törvénysértők mögé sorakoznak fel.

Mindez nem más, mint állami szintű sovinizmus, vagyis a szlovák állam a saját alkotmányát sem tarja be, ami sajnos egyes fejezeteiben eleve diszkriminatív, vagyis soviniszta. Még azt sem tartják be, ami más EÚ-s alkotmányokban szent és sérthetetlen, a jogegyenlőség és a diszkriminációmentes méltóságteljes élet.

Erről írjon, még az is megtörténhet, majd kiérdemli a felvidéki magyarság tiszteletét.Bósza János

Obyčajní nacionalisti

KOMENTÁR PETRA MORVAYA
Obyčajní nacionalisti

Šéf obyčajných ľudí Igor Matovič má pravdu, že vládny návrh novely zákona o štátnom občianstve problém masového udeľovania maďarského občianstva nerieši a problém v podstate ignoruje.

Situácia je však taká, že slušnému a právnemu štátu v tomto prípade v oblasti zákonodarstva vlastne nič iného ani nezostáva. Aspoň vtedy, keď sa nechce zachovať horšie ako autori maďarského zákona a poškodiť vlastných občanov. To by sa stalo, ak by koalícia prijala požiadavky Matoviča a jeho straníckej bunky.

Šéf Obyčajných ľudí sa ocitol v prekérnej situácii. Je mu veľmi blízke Ficovo príkladné nacionalistické opatrenie, ako zatočiť s tými, ktorých považuje za zradcov. Za žiadnu cenu však nemôže priznať, že s bývalým premiérom v čomkoľvek súhlasí.

Urobil teda presne to, čo vytýkal vládnej koalícii – prišiel s niečím, čo sa tvári ako riešenie, žiadnym riešením však nie je. Jeho návrh sa totiž v hlavnom bode a ohľadom väčšiny dotknutých od Ficovho zákona nelíši.

Problémom nového maďarského dvojakého občianstva (a s ním už skoro naisto spojeného volebného práva) je práve to, že ho možno získať bez akéhokoľvek pobytu v Maďarsku. Dvojaké občianstvo existovalo aj doteraz pre tých, čo sa v Maďarsku aspoň na čas usadili a nebol s ním nijaký problém, rovnako ako všade v civilizovanom svete.

Väčšina nových maďarských občanov však – aspoň zatiaľ – chce žiť v krajinách, v ktorých sa narodili a žijú aj dnes. Matovič ich hodlá riešiť rovnako ako Fico. Zažiadaním si o maďarské občianstvo však títo ľudia možno urobia hlúposť a nechajú sa zneužiť Viktorom Orbánom v boji o ovládnutie štátu.

Nič z toho však nie je previnením, ktoré by bolo také závažné, aby sa trestalo odňatím slovenského občianstva. Represie voči nim v duchu Fica a Matoviča sú prinajmenšom neprimerané. Je pochopiteľné, že Slovensko musí na Budapešť nejako reagovať, nesmie však prestreliť, aby nenarobilo ešte viac škôd.

Vôbec najlepšou cestou by bolo presvedčiť tunajších Maďarov, že je pre nich druhé maďarské občianstvo zbytočné. Fico a Matovič ich však zhodne presviedčajú o opaku. Oveľa účinnejšie, než akákoľvek propaganda z Budapešti.

Čítajte viac: http://komentare.sme.sk/c/5735835/obycajni-nacionalisti.html#ixzz1C2nQu8OqSme: Egyszerű Nacionalisták

Sme: Egyszerű Nacionalisták
2011. 01. 25

Sme: Egyszerű NacionalistákA szlovákiai magyarokat meg kéne győzni arról, hogy felesleges számukra a magyar állampolgárság. Fico és Matovič viszont pont ennek ellenkezőjéről győzködi őket - mutat rá keddi kommentárjában a Sme napilap.
Igor Matovičnak, az Egyszerű Emberek vezetőjének igaza van abban, hogy a koalíciós állampolgársági törvényjavaslat nem oldja meg a magyar állampolgárság tömeges megadását és erről a problémáról nem vesz tudomást - kezdődik a napilap aktuális kommentárja.

Viszont az a helyzet, hogy egy tisztességes jogállamnak ebben az esetben a törvényhozás szintjén nincs is más lehetősége, amennyiben nem akar még csányábban viselkedni a magyar törvény megalkotóinál és saját polgárainak kárt okozni. Ugyanis pont ez történne, ha a koalíció elfogadná Matovič és társai követeléseit – mutat rá a szerző, Peter Morvay.

Szerinte az Egyszerű Emberek vezetője számára nagyon közeli Fico nacionalista intézkedése, mely megleckézteti azokat, akiket árulónak tart. Azt azonban nem vallhatja be, hogy a volt kormányfővel bármiben is egyetért.

A Sme úgy látja, az új magyar állampolgársági szabályozással az a legnagyobb baj, hogy meg lehet szerezni anélkül, hogy valaki magyarországi lakhellyel rendelkezne. A kettős állampolgárság már eddig is létezett azok számára, akik Magyarországon telepedtek le egy időre, ezzel semmilyen probléma nem volt – mutat rá Morvay.

„Az új magyar állampolgárok többsége azonban – legalábbis eddig – abban az országban akar élni, ahol megszületett és ma is él. Matovič ezt Ficóhoz hasonlóan akarja megoldani. A magyar állampolgárság kérelmezésével viszont ezek az emberek talán hülyeséget csinálnak, és hagyják, hogy Orbán Viktor kihasználja őket az államhatalomért folytatott harcban“ - áll a kommentárban.

Morvay ugyanakkor rámutat, mindez nem számít olyan súlyos bűnnek, hogy ezeket az embereket a szlovák állampolgárság megvonásával sújtsák. Matovič Fico-féle szankciói legalábbis aránytalanok. Szlovákiának ugyan reagálnia kell Budapestre, de nem szabad túllőnie a célon, hogy ezáltal ne okozzon több kárt.

„A legjobb út az itteni magyarok meggyőzése lenne arról, hogy felesleges számukra a magyar állampolgárság. Fico és Matovič viszont pont ennek ellenkezőjéről győzködi őket, sokkal hatékonyabban, mint bármilyen budapesti propaganda“ - zárja írását a lap.

(bumm)
http://www.bumm.sk/51146/sme-egyszeru-nacionalistak.html
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:ND [ 2011-01-26 08:23 ]

Igazad van János! Az állami szintre emelt magyarellenességről az ilyen Morvay-féle janicsárok nem írnak.
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona