Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Soviniszta törvény

Ezt az írásomat a HÍT TV SPAM-ként kezelte, csak véletlen, vagy bizalmatlanság, a döntés jogát azokra bízom, akik hisznek a szív igazságában, az egyetlen legalább a számomra elfogadható igazságban.:
SPAM???? Köszönöm szépen az őszinteségüket.
Ezért kell a saját sorsunk ügyes-bajos gondjait mi magunknak megoldani.
Nincs szükségünk sem az MSZP-re, sem a Fideszre, sem a JObbikra, nekünk a többségre van szükségünk a jóakaró többségre, Felvidéken és Magyarországon is.
Bósza János
----- Original Message -----
From: "HírTV Info"
To:
Sent: Thursday, May 27, 2010 2:22 PM
Subject: Elolvasva: **** [SPAM] **** Tegnap tĂŸntettem Pozsonyban


A HUNSOR leközölte:
LINK

Kedves János!
Írását éjfél utáni megjelenéssel feltettem a Nemzeti InternetFigyelőre. Köszönjük, s ha további fejleményről is értesít bennünket, azt is megjelentetjük.

Bátor kiállásáért az Isten áldását kívánjuk Önre!

IGAZSÁGOT MAGYARORSZÁGNAK!
Üdvözlettel: Híradmin, NIF


Kedves János!

Köszönjük, hogy elküldte levelét. Igazán fontos információkat tartalmazott, kérjük a továbbiakban is ossza meg velünk.
Mindent elkövetünk, hogy egy magyar testvérünk joga se sérüljön meg, ne érezze magát másodrendűnek a saját hazájában!
Nem hátrálunk meg! Felemeljük a fejünket és visszavesszük az országunkat! 15 millió magyar érdekeit képviseljük a Nemzet Templomában!
Csak tettekkel és együtt érhetünk el eredményeket, s akkor a közös álmaink is valóra válnak.
Hisszük, hogy összetartással, hittel, közös munkával és kitartással egy szebb jövőt indíthatunk útjára!

Szebb Jövőt!

Vona Gábor Titkársága

2010.05.27.
Tegnap tüntettem Pozsonyban magyarként egyedül, a parlament elõtt
FelvidékPosted by administrator 2010-05-27 14:46:38
Tegnap tüntettem Pozsonyban (minden felvidéki médiának elküldtem hírként, hogy tüntetni fogok, de elõtte sem utánna senki semmit nem közölt le) magyarként egyedül, a parlament elõtt. Senki egy pozsonyi magyar nem volt ott. Nem mondta el, hogy ez a fasiszta rendszer nem való Európába, senki nem mondta el büntetlenül nem szabad az emberekkel játszadozni.

Mi megint csõdött mondtunk senki nem jött velem tiltakozni. Még volt federalista párt tagjai sem ébredtek fel, nem voltak ott. Pedig most eljött a tettek ideje. Ma megint Pozsonyba szerettem volna menni, de egészségügyi okoból kifolyólag nem sikerült. A kormányhivatal elõtt szimbólikusan elégettem volna az útlevelemet és önként lemondtam volna a szlovák állampolgárságomról, nem akarok egy fasiszta állam tagja lenni, elhagyni a szülõföldemet azt sem fogom, mégha ezt bármiféle erõk szeretnék is.

A tegnapi tüntetés sikeres volt, mert rengeteg ember megállt elbeszélgettem velük, többen jelezték, hogy június 4-én a Hodzsa téren lesznek, a trianoni tüntetésen, amit oda 15:00 és 18:00 között jogerõsen bejelentettem. Tegnap a parlament elõtt több száz arra elhaladó autó lelassítva, sokan csaknem megállva olvasták el a táblámon látható szöveget, amiben újkori Benes dekrétumra figyelmeztette és arra, hogy a szlovák parlamentnek nincsen jogi az Isten szerepét eljátszania.

A rendõrség is igazoltatott, leellenõrizték a tüntetési szöveget, hogy szerintük nem e törvényellenes, de rendben találtak mindent, az adataim feljegyzése után békén hagytak, ha kamerázást leszámítom. még egy csehekbõl álló turistabuszból néhányan odajöttek, rákérdeztek miért vagyok ott, mert szerinte náluk ilyen dologra senkisem merészkedikne, hogy a parlament elõtt nemzeti diszkriminációról, fasizmusról beszéljen és merjen pálcát törni egy rossz kormány és soviniszta parlamenti képviselõk felett. Még Simon Hídas képviselõ is távolból figyelt (ameddig a taxijára várt, mert elhagyta a parlamenti úlést, bizonyára a vállalkozási ügyeit ment intézte, vissza sem jött), sõt Fico is odafordította fejét, mikor a parlamentbe érkezett. Egy szönöszös aktivista hungarizmussal vádaskodva provokált (nem ismertem az illetõt nekem egy szönöszös képviselõnek tünt, fekete öltöny és a parlamentbõl jött ki ebédszünet alatt) elõttem Nagymagyarországot sértegette, miután a szent-istváni alkotmányát emlegettem és hungarizmus igazi lényegét, kimagaslodott a butasága, informálatlansága, maguk a velem beszélgetõ szlovákok kérték fel, hogy jobb lesz, ha csendben távozik.
Félre ne értsen senkisem, nem szenvedek feltünési viszketegségben, nem azért mentem tüntetni, hogy a média odafigyeljem rám, õk mind bent voltak a parlamentben, csupán éltem az alkotmányos jogaimmal, ezt a rendõrök is megerõsítették, hogy amit csinálok nem ütközik törvényekbe, 50 méteres távolságot betartottam. Megigértem aTA3-nak egy interjút, de a hitrelen jött zivatar végett három és fél óra után abba kellett hagynom csuron vizesre szétázva az alsókig, mivelhogy betegen mentem a tüntetésre is már, ennek ellenére a parlamentbe nem mehettem be még az esõ elõl menekülve sem, a törvény 50 méternél közelebb nem engedett, a rendõrök sem így vizes távoztam a helyszínrõl. Vonatban hazafelé üldögélve megszáradtam.

A tegnapi tüntetés legnagyobb hozadéka az volt, hogy sikerült a pozsonyi békeaktivistákkal a kapcsolatot spontánul létrehozni, nem tervezett formában felvenni velük a kapcsolatot, õk támogatják a céljainkat, márcsak a magyarok hiányoznak hozzá, hogy merjenek a lábukra állva küzdeni a jogaikért, a gyávaságot hátrahagyva. MERTEK? Ma már a beszéd kevés. Új párt, új emberek kellenek, akik az igazmondást fogják a zászlajukra tûzni és mernek is ezért cselekedni, nemcsak igérgetni ahogyan azt az MKP és a Híd felsõbb vezetése teszi a zsírosbödön körüli üldögélésért cserébe..

Egy szlovák újság: a szlovákiai magyaroknak nincs okuk pánikra, hogy elveszthetik szlovák állampolgárságukat. A törvény, mellyel a kormány állt elõ, három ok miatt is ártalmatlan: alkotmányellenes, nem tartalmaz szankciókat, és végrehajthatatlan - írja a SME.

.Kedves sme-ek, nem pánikol senkisem, csak kaptunk egy pofont, így is lehet értelmezni. maguk szerint meg kéne köszönni és csöndbe maradni, vagy majd a másik pofont kitörõ örömmel fogadni. A törvény létezik, elfogadta nagytöbbségében sovinisztákból álló szlovák parlament, tehát bármikor alakalmazni lehet, ...fogják is, a szankció maga az a tény, hogy elvehetik és riogatnak minket vele, a nem kért állampolgárságunk pedig el is fogják venni. A mai világban, a mai technikai fejlõdés mellett, MO-ban is a korrupció az úr, tehát no probleme megszerezni az adatainkat, lehet egy jó hacker egy óra alatt megszerezné. Gondoljátok, egy hackerre, vagy korruptálásra nem lesz pénzük a soviniszta újgazdagokban Felvidéken, a tõlünk lopott pénzen, az adóinkból bõven tellik rá. EZ LESZ! Õk nem állnak meg, sajnos másik Koszovó és másik Bosznia vár ránk, az MO cserbe fog minket hagyni (ne legyen igazam), ezt tudják a fico féle fasiszták is, erre építik a gyalázatos taktikájukat, mert eddig Magyarország mindig cserben hagyott minket. Ha mi felvidéki magyarok nem kezdjük el saját ügyeink intézését és nem mutatjuk meg a szlovák sovinisztáknak (nem mindenki az), akkor egy a teljes asszimiláció, pusztulás vár ránk egy újbenesi dekrétumok kiséretében, ennek elsõ fejezete ezt a magyarellenes törvény.

Táncsics Mihály mondta:

Az egyenlõ szabadság
és az egyenlõ jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.

Nekünk ez nem adatik meg, etnikai alapon diszkriminálnak minket már 90 éve, 90 éve azt mondják mi nem magyarok vagyunk, hanem magyarul beszélõ szlovákok, 90 éve asszimilálnak bennünket, pedig a jog, a jussunk egyforma, minimum egyforma, bár mi õslakosok vagyunk, de az ide betelepült csehek, szlovákok és azok leszármazottja csak hódítók. Mindezt azért tehették, mert a mindenkori magyaországi kormányok cserben hagytak minket, még a magyarországi egyszerű polgár számára is csak csehek voltunk, akik cseszkóban élnek és tudnak egy kicsit magyarul.

Köszönjük szépen, de ebbõl már nem kérünk, vagy most és azonnal segít nekünk a hatalmon lévõ kormánytényezõ, vagy örökre mondjon le rólunk, mi majd kiharcoljuk azt ami a miénk volt és marad is. Jogunk a saját ezerszáz éves hazánkra, azt büntetlenül semmilyen betolakodó nemzet nem veheti el tõlünk, a mi hazánk a Hodzsa-Bartha határ alatt lévõ területek, Tótország felette van.


Az MKP-nak pedig azt üzenem:
"az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytõl világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk."
(József Attila)

Eljött igazmondók uralkodásának az ideje, pokolba károgókkal, a nemakarókkal és gyáva férgekkel, ... a becsületes kapja meg ami az övé, a õslakós pedig ura legyen a saját földjének, saját hazájában.
Így legyen.


írta Bósza János----- Original Message -----
From: Bósza János
To: etno@foruminst.sk
Cc: Csaba Ádám ; redakcia@ujszo.com ; online@ujszo.com ; Parameter ; vasarnap@vasarnap.com ; Oriskó Norbert ; Peter Morvay ; ta3@ta3.com
Sent: Wednesday, May 26, 2010 7:43 AM
Subject: 26-án a parlament előtt tüntetniMa is Pozsonyban fogok tüntetni a parlament NR előtt 12:30-tól 16:30-ig, ha kell tovább is, az új benesi dekrétumok elfogadása ellen. Egy kis táblácskával és ezzel a szöveggel. Aki akar bejelentés nélkül is ott lehet, mint magántüntető, a belügyminisztérium szerint egy ember nem csoport így nem kötelező a tüntetés bejelentése, csak a törvényeket kell betartani.
Szöveg:
Pán povedal “kto je bez viny, nech prvý hodí kameňom”.
Som vinný lebo som Maďar.
Boh mi povedal... to je veta... zázračná. Prečo? Pretože keď vám niekto povie túto vetu, končí polemika... ak to Boh povedal, tak je to proste tak a nikto to nemôže napadnúť. Poslanci NR hrajú sa na Boha.
NR chce oprášiť Benešove dekréty

33/1945 Ústavní dekret presidenta republiky z 2.8.1945
§ 1
(1) Českoslovenští státní občané národnosti německé nebo maďarské, kteří podle předpisů cizí okupační moci nabyli státní příslušnosti německé nebo maďarské, pozbyli dnem nabytí takové státní příslušnosti československého státního občanství....

(4) Češi, Slováci a příslušníci jiných slovanských národů, kteří se v této době přihlásili za Němce nebo Maďary, jsouce donuceni nátlakem nebo okolnostmi zvláštního zřetele hodnými, neposuzují se podle tohoto dekretu jako Němci nebo Maďaři, schválí-li krajský národní výbor osvědčení o národní spolehlivosti, které vydá příslušný okresní národní výbor (okresní správní komise) po přezkoumání uvedených skutečností.
Ústava SR
Čl. 2
(1) Štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov alebo priamo.
(2) Štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon.
(3) Každý môže konať, čo nie je zákonom zakázané, a nikoho nemožno nútiť, aby konal niečo, čo zákon neukladá.

Bósza János
Mindenkinek joga van az állampolgársághoz

A világ még nem heverte ki a II. világháború borzalmait amikor 1948. december 10-én az ENSZ elfogadta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. A történelem során első ízben fordult elő, hogy a nemzetek összefogtak, és közös erővel kidolgozták az igazságosság, az egyenlőség és a jog egyetemes fundamentumát.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, részlet:

"15. cikk
(1) Mindenkinek joga van az állampolgársághoz.

(2) Senkit sem lehet állampolgárságától, sem állampolgársága megváltoztatásának jogától önkényesen megfosztani."

http://www.freeweb.hu/csendes/kultura/emberijog.html


--------------------------------------------------------------------------------

A Trianoni békeszerződés (1920.) ezzel szemben egyetlen tollvonással elvehette milliók állampolgárságát, milliókat kényszerített állampolgárságuk megváltoztatására.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata a trianoni szerződést is érvénytelenítette, vagy érvénytelenítenie kellett volna!
A szülőföldjükön állampolgárságuktól egyetlen tollvonással megfosztott magyar állampolgároknak az egész Kárpátmedencében - az egyes államok által az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata aláírásával - egyetlen tollvonással vissza kellett volna kapniuk a megkérdezésük nélkül, akaratuk ellenére elvett magyar állampolgárságot. A magyarul rosszul, vagy nem beszélőknek is!

Apai nagyapám magyar maradt, mert száz évvel ezelőtt - még útlevél nélkül - eljött Erdélyből. Szülőfalujában, otthon maradt rokonaink körül, megszűnt a görögkatolikus egyház, a magyar iskola, ma már alig egy-két, magyarul még beszélő család van a faluban, az eredetileg magyar, és ma is magyar nevű rokonainkkal is csak tolmáccsal tudok beszélni. Ők már soha többé nem lehetnek magyar állampolgárok? Megőrzött magyar nevük, egykori magyar állampolgárságuk ellenére sem?!

--------------------------------------------------------------------------------

Részlet a trianoni "béke"szerződésből:

"VII. CÍM: Az állampolgárságról szóló rendelkezések
61. Cikk. Mindazok a személyek, akiknek illetősége ("pertinenza") oly területen van, amely azelőtt a volt Osztrák-Magyar Monarchia területeihez tartozott a magyar állampolgárság kizárásával jogérvényesen annak az Államnak az állampolgárságát szerzik meg, amely az említett területen az állami főhatalmat gyakorolja.

62. Cikk. Nem érintve a 61. Cikk rendelkezését, azok a személyek, akik a jelen Szerződés értelmében a Szerb-Horvát-Szlovén vagy a Cseh-Szlovák-Államhoz csatolt valamely területen 1910. évi januárius hó 1-je után szereztek illetőségét, csak oly feltétellel szerzik meg a szerb-horvát-szlovén vagy a cseh-szlovák állampolgárságot, ha a Szerb-Horvát-Szlovén, illetőleg a Cseh-Szlovák Államtól erre engedélyt nyernek.

Ha az előbbi bekezdésben említett engedélyt nem kérték, vagy azt tőlük megtagadták, az érdekeltek jogérvényesen annak az Államnak állampolgárságát szerzik meg, amely az állami főhatalmat azon a területen gyakorolja, ahol az illetőknek azelőtt volt illetőségük.

63. Cikk. Azoknak a 18 évesnél idősebb személyeknek, akik magyar állampolgárságukat elvesztik és a 61. Cikk értelmében jogérvényesen új állampolgárságot szereznek, jogukban áll a jelen Szerződés életbelépésétől számított egy évi időtartamon belül annak az Államnak állampolgárságát igényelni (opció), amelyben illetőségük volt, mielőtt illetőségüket az átcsatolt területen megszerezték.

A férj opciója maga után vonja a feleségét és a szülőké a 18 évesnél fiatalabb gyermekét.

Azok a személyek, akik a fentemlített opció-jogot gyakorolták, az ezt követő tizenkét hónapon belül kötelesek abba az Államba átteni lakóhelyüket, amelynek állampolgárságát optálták.

Jogukban áll azonban megtartani azokat az ingatlanokat, amelyeket annak a másik Államnak területén birtokolnak, amelyben opciójukat megelőzően laktak.

Magukkal vihetik bármi néven nevezendő ingó vagyonukat. Emiatt sem kilépési, sem belépési díjakkal vagy illetékekkel nem terhelhetők."--------------------------------------------------------------------------------


Édesanyámat hét éves korában Felvidékről hozták Csonka-Magyarországra, mert nagyapám városi pénzügyi tanácsos volt, és magyar létére nem akart 1920 után kötelezően a cseheknek felesküdni. Családjuk összes birtokai, házas ingatlanaik az akkor új Cseh-Szlovákiában maradtak. A magyar állampolgárságtól történt megfosztásuk tehát a vagyonuktól való teljes megfosztással is együttjárt. A '90-es években állítólag lett volna mód a felmenőink egykori ingatlanai tulajdonjogának visszaszerzésére, HA azok még nem kerültek át idegenek magántulajdonába, - de mi, a kisemmizett nagyszüleink csak magyarságunkat megőrzött utódaiként még ahhoz sem tudtunk elég anyagi erőt összeszedni, hogy egyáltalán megkeressük nagyszüleink egykori tulajdonát. A "kárpótlás" megcsillantott lehetősége számunkra tehát elérhetetlennek bizonyult.

De mit is várhatnánk MA Szlovákiától, amely még egyáltalán nem létezett a Trianoni Szerződés idején?

Érthető az ő hisztériájuk, ha arra gondolunk: Trianon nélkül a csupán néhány éve önálló szlovák állam sem létezne! Ha a történelmi Magyarország "elnyomta" volna a nemzetiségeket, nem segítette volna őket a szellemi felemelkedésben, és honvédő háborúi alatt őket és nem a magyarokat sorozta volna be katonának, a nemzetiségek nem szaporodhattak és nőhettek volna fel önálló állam alapítására képes nemzetekké.

Ha Szlovákiában MINDEN egykori magyar állampolgár leszármazottja magyar állampolgárságot kaphatna, Szlovákia MEGTELNE magyar állampolgárokkal, akik - ha akarnák - a közös történelmi sorsra és a Kárpát-medence ökológiai egységére tekintettel - megszavazhatnák akár Magyarországhoz való természetes tartozásukat is!

Ettől rettegnek Ficóék.

De mi erre a rettegésre NEM LEHETÜNK TEKINTETTEL! Annál is inkább, mert a szlovák kormány a németeket és a magyarokat sújtó, őket jogfosztottságban tartó Benes-dekrétumokhoz annyira ragaszkodik. - Lehet, hogy ők Csehszlovákia felbomlása után, az új Szlovákiaként nem írták alá az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát? - És mégis "felvették" őket az Európai Unióba?!

Magyarországnak milliószám TÚSZAI vannak, kötelessége őket kiszabadítani!

KSM


Csak Szlovákiában ver hullámokat

"Csak Szlovákiában ver hullámokat a magyar állampolgársági törvény..."

2010.05.27.
Valószínűtlen, hogy a magyar állampolgársági törvény módosítása Szlovákián kívül más szomszédos országokban is "forró üggyé" válna - olvasható a The Wall Street Journal európai kiadásának (WSJE) csütörtöki számában, térségbeli szakértői vélekedés alapján.
A lap idézte Filip Tesárt, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézete nevű, prágai székhelyű kutatóműhely Balkánnal foglalkozó szakértőjét, aki szerint a kettős állampolgárság ügye Romániában és Szerbiában nem kelt akkora ellenérzéseket, mint Szlovákiában.

Ennek okát a WSJE által ismertetett vélemény szerint abban lehet megtalálni, hogy Szerbiában a magyar lakosság lélekszámának aránya alacsonyabb, Romániában pedig zömmel az ország középső részében élnek magyarok, akik valószínűleg nem fognak magyar állampolgárságért folyamodni.

Szlovákiában ezzel szemben a népes magyar lakosság a magyar határ mentén él - emelte ki a lap.

A cikk emlékeztetett arra, hogy az egykori Osztrák-Magyar Monarchia feldarabolása nyomán nagy számú magyar vált a modernkori Magyarország határain kívüli lakossá. A WSJE megfogalmazása szerint Magyarországon "az emberek még ma is emlegetik a hazájukkal való, az I. világháború utáni nem tisztességes bánásmódot".- mti/para -Bugárnak így nem kell a magyar állampolgárság

A Most-Híd párt szlovákiai magyar elnöke szerint jogilag nem támadható a pozsonyi állampolgársági törvény módosítása. Bugár Béla az fn.hu-nak adott villáminterjújában elismeri, a hisztérikus szlovák reakciók miatt egyre kevesebben szeretnének magyar állampolgárságot. Ő sem akar.

A parlamentbe pályázó képviselőjelöltként a saját választóimat csapnám be, ha felvenném a magyar állampolgárságot és azonmód elveszteném a mandátumomat.

Vojteksün, avagy a PONYVAREMÉNYDuray Miklós szerint meg kell találni a szlovák-magyar párbeszéd módjá

Duray Miklós szerint meg kell találni a szlovák-magyar párbeszéd módját és eszközeit


Különös nap volt a szlovákiai magyarok életében május 26-a. Előbb Budapestről érkezett a hír, hogy a határon túli magyarok lakóhelyük elhagyása nélkül juthatnak könnyített eljárással, egyéni kérelmük alapján magyar álampolgársághoz, alig hat órával később viszont arról határozott a szlovák parlament rendkívüli ülése, hogy aki önszántából egy másik ország állampolgárságáért nyújt be igényt, elveszti a szlovákot.


— Miként élték meg a szlovákiai magyarok a két eseményt, hogyan reagáltak barátai, ismerősei e kettős, meglehetősen ellentmondásos hírre? — kérdeztem Duray Miklóstól, a Magyar Koalíció Pártja stratégiai alelnökétől.
— Azt hiszem, nem leszek túl messze az igazságtól, ha azt mondom, az egyik szemünk sír, a másik meg nevet. Nyilvánvaló, hogy egyénfüggő, kiben vált ki több pozitív vagy éppen negatív élményt a két döntés, azt hiszem azonban, hogy aki hosszabb távon gondolkodik és tervez, az optimistábban látja, láthatja a helyzetet, mint aki közeli célokat fogalmaz meg és követ. Amióta megfogalmazhatjuk szándékainkat és céljainkat, a rendszerváltás óta mindig azt mondtuk, a nemzetpolitika és az emberi és kisebbségi jogok kérdésköre nem válhat pártpolitikai témává, egyetlen párt sem sajátíthatja ki. Akinek van nemzetstratégiája és konkrét célokat követ, nem elég, ha világgá kiált egy jelszót. Le kell ülnie az asztalhoz, s megfontoltan, minden körülményt mérlegelve kell kidolgoznia a stratégiát, hogy ne ártson azoknak, akikért a jó szándék megfogalmazódott, mert a célokat nem lehet úgy elérni, hogy közben szétrombolom a hozzájuk vezető utakat. A szlovák parlament döntéséből világos, hogy a választási kampányban a pártpolitika témájává válnak az olyan emberi jogok, amelyeket az ENSZ a második világháború után fogalmazott meg az Egyetemes Emberjogi Nyilatkozatában, de fellelhetők a polgári és szabadságjogi egyezségokmányban is, amely egyértelművé teszi, hogy nem foszthatók meg az állampolgárságuktól azok az emberek, akik születésük és szülőföldjük jogán szerezték azt meg. Az az érzésem tehát, hogy mindkét oldalon pártpolitikai témává váltak olyan kérdések, amelyeket nem szabadna ily módon kezelni.
— Néhány szlovák jogász is felvetette, hogy a parlament által elfogadott törvény alkotmányossági kérdéseket vet fel, minthogy a szlovák alaptörvény kimondja, senki sem fosztható meg állampolgárságától akarata ellenére. Várható, hogy az MKP az alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért?
— Örülnék, ha képviselőcsoportunknak és az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió képviselőinek sikerülne megegyezni egy ilyen beadványban, hiszen Mikuláš Dzurinda is erőteljesen kifogásolta a parlamentben az állampolgárság megvonását. Hogy aztán az alkotmánybíróság mikor hoz döntést és milyet, azt nehéz megjósolni, viszont úgy gondolom, ez a kérdés — a politikai környezettől és szándékoktól függetlenül — akár a szlovákiai alkotmányosság és az alapvető emberi jogok próbaköve lehetne. Addig, persze számos kérdésre választ kell adnunk, ebben az időszakban leginkább lélektanilag hatni a szlovákiai magyarokra, hogy az elbizonytalanodás helyett az összefogás és összetartozás fontosságát éreztessük velük, s a választásokon egyértelműen álljanak ki az MKP mellett, mert csak az erős parlamenti képviseletnek van esélye arra, hogy június 12-e után, akár a kormányalakítási tárgyalások során érvényesíteni tudjuk érdekeiket.
— Érdekes ellentmondásba keveredtek a parlamenti vita során a szlovák politikusok, hiszen egyfelől azt állítottak, a kettős állampolgárság semmit nem ad a szlovákiai magyaroknak, hiszen mindkét ország EU-tag, vagyis az európai jogok szerint élhetnek, ugyanakkor a munkahely elvesztését, a szociális juttatások és egészségügyi ellátás megtagadását is kilátásba helyezték az állampolgári jogok elvesztése kapcsán. Ez minek tudható be?
— Annak, hogy a szélsőségek mindig egymásra találnak, mindegy, melyik irányból indulnak. A kedvezménytörvény és a 2004-es népszavazás alkalmából Magyarországon a balliberális szélsőség argumentált ilyen demagógiával, most a szlovák parlamentben folyamodott ehhez a bal-nacionalista, ha úgy tetszik nemzeti-szocialista koalíció. Ugyanakkor mindkét parlament döntése számos kérdést vet fel, mindkét oldalon vannak még nyitott kérdések, amelyeket rendezni kell, s idő is van rá elég, hiszen a magyar állampolgárságért csak 2011. január elseje után fordulhatnak kérvénnyel a szlovákiai magyarok. Azt az időt pedig ki kell használni arra, hogy értelmes párbeszéd alakuljon ki a két új kormány között, egyszerűen meg kell találni azt a fonalat, amely évekkel ezelőtt elszakadt és újra össze kell kötni. Két szomszédos, európai uniós tagország, amely valamikor egy államalakulatot alkotott, nem lehet olyan viszonyban egymással, mint – képletesen szólva – India és Pakisztán. Meg kell találni az együttműködés módját és eszközeit, európai megoldásokat kell találni a vitás kérdésekre, amihez állandó kapcsolatra, párbeszédre van szükség.
Neszméri Sándor

Forrás: Magyar Nemzet, 2010. május 28.Kettős állampolgárság - szlovák sajtóvisszhang

Kettős állampolgárság - szlovák sajtóvisszhang

Mint az már ismert, a magyar Országgyűlés tegnap elfogadta a magyar állampolgársági törvény módosítását. A jogszabály, mint ahogyan az várható volt, élénk sajtóvisszhangot váltott ki Szlovákiában. Nincs olyan napilap, mely ne foglalkozna a kérdéssel, egy vagy akár több cikkben is.


A Hospodárske noviny a Szlovákia az új magyarokat bünteti, Egy ország, egy útlevél című cikkeiben számol be az új magyar jogszabályra adott szlovák válaszreakciókról. A gazdasági napilap megemlíti, hogy Csáky Pál szeretne élni a kettős állampolgárság lehetőségével, és nem tart attól, hogy emiatt retorziók érnék Szlovákiában. A gazdasági napilap ezzel kapcsolatban megszólaltatta Ján Drgonec alkotmányjogi szakértőt, aki nem lát alkotmányellenes lépést a szlovák válaszreakcióban és abban, hogy úgy módosítanák a szlovák állampolgársági törvényt, hogy eleve kizárnák a kettős állampolgárság lehetőségét.
A Hospodárske noviny kitér arra is, hogy Európa hozzáállása a magyar jogszabályhoz inkább tartózkodónak mondható. Ugyanebben a napilapban olvasható egy kommentár is Dag Daniš tollából Orbán elégedett. Fico hibákat csinál címmel. A szerző szerint a magyar parlament döntése a kettős állampolgárságról mindenképpen válaszlépéseket kíván Szlovákiától, ám a szlovák reakció mindenképpen eltúlzott volt, és inkább Slota stílusának felel meg.

A Sme liberális napilapban Orbán összehívta a parlamentünket, Pozsony felkészült volt, Az MKP kettős állampolgárságot szeretne, a Híd nem címmel olvashatunk írásokat a magyar állampolgársági törvény szerdai módosításáról. A Sme a többi napilappal összehasonlítva azt is kiemeli, hogy a szlovák törvénymódosítás nagy valószínűséggel az alkotmánybíróság elé kerül. „Bár a magyar választók kegyeiért versengő két párt, az MKP és a Híd eltérő véleményt képvisel a kettős állampolgárság kérdésében, azonban mindketten megegyeznek abban, hogy a szlovák válaszreakció, mely a szlovák állampolgárság elvesztésével fenyeget, alkotmányellenes” – írja a Sme, mely azt is megemlíti, hogy az EBESZ főbiztosa, Knut Vollebaek egyelőre nem foglalt egyértelműen állást a kérdésben. A liberális napilap egy rövid statisztikát is közöl, e szerint a 2001-es népszámláláskor 521 ezren vallották magukat magyar nemzetiségűnek, mára azonban ez a szám minden valószínűség szerint kisebb. A magyarigazolványt ezidáig több mint 120 ezer személy kérte, mellyel azonban – az állampolgárságtól eltérően – több gyakorlati előny is jár, írja a Sme.
A napilap egy másik cikke az MKP és a Híd közti különbségre mutat rá, ami a kettős állampolgársághoz való viszonyulást illeti. „Az MKP képviselői nem voltak jelen a parlamentben, a képviselők nem vették fel a mobiltelefonjaikat, ebéd után pedig sajtóközleményben tudatta a párt, hogy számára értehetetlen a szlovák ellenreakció. A Híd ezzel ellentétben képviseltette magát a törvényhozásban. Simon Zsolt nyíltan kijelentette, hogy a Budapesten elfogadott törvény nacionalizmust vált ki, és lehetőséget nyújt a magyar kártya előhúzására” – olvasható a Smeben.

Fogatlan ellenállás címmel egy jegyzet is olvasható a liberális napilapban, melynek szerzője, Fila Lukáš arra figyelmeztet, hogy a szlovákiai magyaroknak nem kell retorzióktól tartaniuk, mert a szlovák ellentörvény „fogatlan”, mindjárt három szempontból is: alkotmányellenes, nem tartalmaz szankciókat és végrehajthatatlan. „A politikusok feleslegesen ijesztgetik az itteni magyarokat és ébresztenek reményeket azokban a szlovákokban, akikre ijesztőleg hat a kettős állampolgárság. Az új törvény ugyanis semmit nem változtat azon, hogy Szlovákiában csak azok veszíthetik el állampolgárságukat, akik maguk is akarják” – írja Fila Lukáš.

A Pravda baloldali napilap cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy Csehország esetében a szlovák politika másképpen ítéli meg a kettős állampolgárság gyakorlatát. A napilap Miroslav Lajčákot idézi, aki szerint mind Csehország, mind pedig Szlovákia az egykori Csehszlovákia utódállama, tehát a törvénymódosítás nem érinti a cseh-szlovák kettős állampolgárokat. Ugyancsak a Pravdában olvasható egy cikk, mely szerint a kettős állampolgárságról elfogadott magyar törvény miatt nagy valószínűséggel nem fognak többen részt venni a szlovák parlamenti választásokon.

HN, Sme, Pravda, Felvidék MaA szlovák alkotmány szerint tilos az állampolgárság elvétele

A szlovák alkotmány szerint tilos az állampolgárság elvétele

A szlovák alkotmány tiltja az állampolgárság elvételét – állítja egy szlovák jogász. Martin Javorček úgy fogalmazott, hogy a szlovák alaptörvény szerint akarata ellenére senkit sem lehet megfosztani állampolgárságától.

A Maple & Fish ügyvédi iroda jogásza szerint ezért a szlovák állampolgársági törvény módosításáról mindenképpen az alkotmánybíróságnak kell dönteni, a kérdésre azonban nem szabad elhamarkodott választ adni – olvasható a webnoviny.sk-n.(hírTV)Trianon nélkül Szlovákia sem létezne

Trianon nélkül Szlovákia sem létezne

2010. május 28., péntek - 00:02

(KATT a képre)

Alcím: Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata az állampolgárságról

A világ még nem heverte ki a II. világháború borzalmait, amikor 1948. december 10-én az ENSZ elfogadta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. A történelem során első ízben fordult elő, hogy a nemzetek összefogtak, és közös erővel kidolgozták az igazságosság, az egyenlőség és a jog egyetemes fundamentumát.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, részlet:

“15. cikk

(1) Mindenkinek joga van az állampolgársághoz.

(2) Senkit sem lehet állampolgárságától, sem állampolgársága megváltoztatásának jogától önkényesen megfosztani.”

Lásd: http://www.freeweb.hu/csendes/kultura/emberijog.html

A Trianoni békeszerződés (1920.) ezzel szemben egyetlen tollvonással elvehette milliók állampolgárságát, milliókat kényszerített állampolgárságuk megváltoztatására.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata a trianoni szerződést is érvénytelenítette, vagy érvénytelenítenie kellett volna!

A szülőföldjükön állampolgárságuktól egyetlen tollvonással megfosztott magyar állampolgároknak az egész Kárpátmedencében – az egyes államok által az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata aláírásával – egyetlen tollvonással vissza kellett volna kapniuk a megkérdezésük nélkül, akaratuk ellenére elvett magyar állampolgárságot. A magyarul rosszul, vagy nem beszélőknek is!

Apai nagyapám magyar maradt, mert száz évvel ezelőtt – még útlevél nélkül – eljött Erdélyből. Szülőfalujában, otthon maradt rokonaink körül megszűnt a görög katolikus egyház, a magyar iskola, ma már alig egy-két, magyarul még beszélő család van a faluban, az eredetileg magyar, és ma is magyar nevű rokonainkkal is csak tolmáccsal tudok beszélni. Ők már soha többé nem lehetnek magyar állampolgárok? Megőrzött magyar nevük, egykori magyar állampolgárságuk ellenére sem?!

Részlet a trianoni “béke”szerződésből:

“VII. CÍM: Az állampolgárságról szóló rendelkezések

61. Cikk. Mindazok a személyek, akiknek illetősége (“pertinenza”) oly területen van, amely azelőtt a volt Osztrák-Magyar Monarchia területeihez tartozott a magyar állampolgárság kizárásával jogérvényesen annak az Államnak az állampolgárságát szerzik meg, amely az említett területen az állami főhatalmat gyakorolja.

62. Cikk. Nem érintve a 61. Cikk rendelkezését, azok a személyek, akik a jelen Szerződés értelmében a Szerb-Horvát-Szlovén vagy a Cseh-Szlovák-Államhoz csatolt valamely területen 1910. évi januárius hó 1-je után szereztek illetőségét, csak oly feltétellel szerzik meg a szerb-horvát-szlovén vagy a cseh-szlovák állampolgárságot, ha a Szerb-Horvát-Szlovén, illetőleg a Cseh-Szlovák Államtól erre engedélyt nyernek.

Ha az előbbi bekezdésben említett engedélyt nem kérték, vagy azt tőlük megtagadták, az érdekeltek jogérvényesen annak az Államnak állampolgárságát szerzik meg, amely az állami főhatalmat azon a területen gyakorolja, ahol az illetőknek azelőtt volt illetőségük.

63. Cikk. Azoknak a 18 évesnél idősebb személyeknek, akik magyar állampolgárságukat elvesztik és a 61. Cikk értelmében jogérvényesen új állampolgárságot szereznek, jogukban áll a jelen Szerződés életbelépésétől számított egy évi időtartamon belül annak az Államnak állampolgárságát igényelni (opció), amelyben illetőségük volt, mielőtt illetőségüket az átcsatolt területen megszerezték.

A férj opciója maga után vonja a feleségét és a szülőké a 18 évesnél fiatalabb gyermekét.

Azok a személyek, akik a fentemlített opció-jogot gyakorolták, az ezt követő tizenkét hónapon belül kötelesek abba az Államba átteni lakóhelyüket, amelynek állampolgárságát optálták.

Jogukban áll azonban megtartani azokat az ingatlanokat, amelyeket annak a másik Államnak területén birtokolnak, amelyben opciójukat megelőzően laktak.

Magukkal vihetik bármi néven nevezendő ingó vagyonukat. Emiatt sem kilépési, sem belépési díjakkal vagy illetékekkel nem terhelhetők.”

Édesanyámat hét éves korában Felvidékről hozták Csonka-Magyarországra, mert nagyapám városi pénzügyi tanácsos volt, és magyar létére nem akart 1920 után kötelezően a cseheknek felesküdni. Családjuk összes birtokai, házas ingatlanaik az akkor új Cseh-Szlovákiában maradtak. A magyar állampolgárságtól történt megfosztásuk tehát a vagyonuktól való teljes megfosztással is együtt járt. A ’90-es években állítólag lett volna mód a felmenőink egykori ingatlanai tulajdonjogának visszaszerzésére, HA azok még nem kerültek át idegenek magántulajdonába, – de mi, a kisemmizett nagyszüleink csak magyarságunkat megőrzött utódaiként még ahhoz sem tudtunk elég anyagi erőt összeszedni, hogy egyáltalán megkeressük nagyszüleink egykori tulajdonát. A “kárpótlás” megcsillantott lehetősége számunkra tehát elérhetetlennek bizonyult.

De mit is várhatnánk MA Szlovákiától, amely még egyáltalán nem létezett a Trianoni Szerződés idején?

Érthető az ő hisztériájuk, ha arra gondolunk: Trianon nélkül a csupán néhány éve önálló szlovák állam sem létezne! Ha a történelmi Magyarország “elnyomta” volna a nemzetiségeket, nem segítette volna őket a szellemi felemelkedésben, és honvédő háborúi alatt őket és nem a magyarokat sorozta volna be katonának, a nemzetiségek nem szaporodhattak és nőhettek volna fel önálló állam alapítására képes nemzetekké.

Ha Szlovákiában MINDEN egykori magyar állampolgár leszármazottja magyar állampolgárságot kaphatna, Szlovákia MEGTELNE magyar állampolgárokkal, akik – ha akarnák – a közös történelmi sorsra és a Kárpát-medence ökológiai egységére tekintettel – megszavazhatnák akár Magyarországhoz való természetes tartozásukat is!

Ettől rettegnek Ficóék.

De mi erre a rettegésre NEM LEHETÜNK TEKINTETTEL! Annál is inkább, mert a szlovák kormány a németeket és a magyarokat sújtó, őket jogfosztottságban tartó Benes-dekrétumokhoz annyira ragaszkodik. – Lehet, hogy ők Csehszlovákia felbomlása után, az új Szlovákiaként nem írták alá az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát? – És mégis “felvették” őket az Európai Unióba?!

Magyarországnak milliószám TÚSZAI vannak, s a Hazának kötelessége őket kiszabadítani!

(- KSM -)


Nemzeti InternetFigyelő
Duray Miklós nem kéri a magyar állampolgárságot

Duray Miklós nem kéri a magyar állampolgárságot


"Soha nem gondoltam arra, hogy más államnak a polgára legyek, mert nem ezek a céljaim" - nyilatkozta a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke.

"Én inkább ezt egy elvi kérdésként fogom fel, a magam számára nem tekintem egy különleges helyzetnek, esélynek. Én egész életemet a felvidéki magyarságnak szenteltem, és remélem még pár évig tudom is folytatni"- hangzott el a Klubrádiónak adott nyilatkozatban.


STOP
Forrás: STOP/Klubrádió
http://www.stop.hu/articles/article.php?id=673611
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:ND [ 2010-05-29 11:18 ]

Ez a törvény egy öngól,mert ezzel egycsapásra magyar állampolgárok kezére kerülhet számos földterület Felvidéken, ingóság és ingatlan is egyúttal. A törvényt nekünk találták ki a tót parlamenti képviselők ! Rajtatok a sor felvidéki magyarok! Egy tollvonással magyar tulajdonba kerülhet Felvidék jelentős része,méghozzá erőlködés nélkül, tót törvényi segédlettel ! Ezt a lehetőséget ki kell használni. A későbbiekben népszavazás dönthet a függetlenedésről, autonómiáról vagy hovatartozásról. KIzárólag magyar állampolgárok tulajdonában lesz ismét Felvidék egy része. Ezt azzal lehetne fokozni, hogy aki teheti minél több földterületet vásároljon meg. Vásároljuk vissza Felvidéket !

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona