Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Sólyom javaslatainak szlovák elutasítása

2008.12.7
Elutasították Sólyom László köztársasági elnök javaslatait a vezető szlovák politikusok.
A magyar államfő szombaton Érsekújváron szlovák partnerével, Ivan Gašparovičcsal találkozott. A közös sajtóértekezleten szorgalmazta, hogy a szlovák parlament fogadjon el egy kisebbségi törvényt, és hozza létre a kisebbségi ombudsman intézményét.
A magyar kisebbség jogai Szlovákiában az európai normákat meghaladó szinten vannak szabályozva, s ezt Sólyom László magyar államfő nagyon jól tudja - reagált Sólyom javaslataira Robert Fico, szlovák kormányfő.
"Minden kísérlet ennek az európai szintet meghaladó szabályzatnak a megszilárdítására csak újabb feszültségeket szül" - tolmácsolta Fico álláspontját Katarína Klizanová-Rysová, a kormányzó Smer szóvivője. A szlovák kormányfő inkább azt üdvözölné, ha a Magyar Köztársaság szigorúbb törvényeket fogadna el a szélsőségek és a nacionalizmus ellen, "amelyeket az utóbbi időben Magyarországról a Szlovák Köztársaságba exportálnak" - idézte tovább a miniszterelnök álláspontját a kormánypárt szóvivője.
"Az emberi és a kisebbségi jogok betartása Szlovákiában nagyon magas színvonalon van" - jelentette ki a TARS hírügynökségnek Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke. Úgy vélte: a magyar államfő valószínűleg nem ismeri a szlovákiai helyzetet, ahol a kisebbségi jogokat az alkotmány és az egész jogrendszer is garantálja.
Vladimír Mečiar, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom elnöke csak akkor tud nyilatkozni a Sólyom által javasolt kisebbségi törvényről, ha megismeri a konkrét javaslatot - közölte a párt szóvivője.
Az ellenzéki pártok közül a Szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) reagált Sólyom javaslataira. Pavol Hrusovsky pártelnök szerint Szlovákiában nincs hagyománya annak, hogy minden területnek legyen egy emberi jogi biztosa. "Egy általános ombudsmanunk van, akihez a kisebbségi jogok védelme is tartozik" - jegyezte meg Hrusovsky, hozzáfűzve, hogy szerinte nincs szükség rá, hogy ezen változtassanak.

Kokes János (MTi)Kisebbségi törvény kezdeményezését kérte a szlovák államfőtől Sólyom

2008.12.7
Gašparovič: szükség van a kétnyelvű kisebbségi tankönyvekre

Egy szlovákiai kisebbségvédelmi törvény megalkotásának kezdeményezésre szólította fel a szlovák államfőt Sólyom László szombaton Érsekújváron a két köztársasági elnök találkozója utáni sajtóértekezleten.
A magyar elnök szerint ez jelentősen javítaná a szlovákiai magyarság közérzetét.
"A szlovák államfőnek nincs olyan jogköre, amely lehetővé tenné, hogy törvényeket kezdeményezzen a parlamentben" - reagált a kérdésre Ivan Gašparovič.
A szlovák államfő személyesen egyet ért azzal, hogy a kisebbségi tankönyvekben kétnyelvűek legyenek a földrajzi megnevezések. Ivan Gašparovič erről Érsekújváron beszélt azt követően, hogy szombaton tárgyalt magyar partnerével. Sólyom László magyar köztársasági elnök szerint épp ideje volt törvényt hozni a kérdésben.
- Szükségesnek tartom a kétnyelvű tankönyveket. Csak néhány település neve kétséges, azoké, amelyeknek a nevét a XIX. században magyarosították - mondta Ivan Gašparovič az államfői tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón.
Sólyom László arra kérte szlovák partnerét, hogy minél előbb írja alá a törvényt.

forrás: vajdasag .maMagyar békejobbra: Nie!

2008.12.7
Szilvássy József
Sólyom László egyértelműen megcáfolta a szlovák kormánypolitikusok manipulációit és Ján Slota hazugságait.A szombati szlovák-magyar államfői találkozónak értelmét elsősorban abban látom, hogy egyértelműen tisztázódtak a politikai frontok. És minden tárgyilagos polgár szemében lelepleződtek a hazugságok. Világosabban senki sem cáfolhatja meg a szlovák csúsztatásokat és manipulációkat, mint ahogy Sólyom László tette: aki leszögezte, hogy Magyarország sem a rendszerváltás előtt sem pedig azóta nem vonta kétségbe Trianont és a párizsi békeszerződést. A Szlovákiával aláírt alapszerződésben pedig leszögezte, hogy nincsenek a szomszédos országgal szemben területi igényei. Ezért Ján Slota kijelentéseinek – amelyekben azt sulykolja a közvéleménynek, hogy a magyarok mindezt megkérdőjelezik – nincs semmiféle ténybeli alapja. A magyar elnök rámutatott arra is, hogy Magyarországon nincs szlovákellenesség, sem a szomszédos nemzettel sem pedig a hazánkban élő kisebbséggel szemben, ezt szociológiai felmérések és egyéb tények is igazolják. Ezért különösen érthetetlen számára, miért hallható Szlovákiában olyan hang, amely szerint Magyarország és a magyarok veszélyeztetik országuk területi integritását. Ennél világosabb álláspont aligha létezik.

Sólyom László, miként három hete Gyurcsány Ferenc is, ilyen alapállásból javasolt kölcsönös bizalomerősítő, elsősorban a szlovákiai magyarság és a magyarországi szlovákok jobiztonságát, közérzetét erősítő lépéseket. Mindezekre Robert Fico és Ivan Gašparovič is csípőből rávágta, hogy „nie“. Nálunk minden szép, minden jó, a szlovákiai kisebbségiek jogai már most is meghaladják az európai átlagot.

Amiben van igazság, hiszen anyanyelvi oktatásunk rendszere az óvodáktól immár a Selye János Egyetemig terejd, s elsősorban a mi pedagógusainktól és más szakemberektől függ, milyen a színvonaluk. Kiadóink, színházaink és más kulturális intézményeink is működnek. Mégis szükség lenne a Sólyom László által felvetett szlovákiai kisebbségi törvényre, amely egyértelműen kijelölné a nemzetiségi művelődés és kultúra, valamint az azonosságtudat megőrzésének jogi kereteit. S megálljt parancsolna a sloták, a mikolajok és más magyarellenes szlovák politikusok nacionalista törekvéseinek, mert ilyenek sajnos, nemcsak voltak és vannak, hanem jó ideig még lesznek is.

Ők és hasonszőrű társaik ugyanis javíthatatlanok. Ján Slota például néhány órával az érsekújvári államfői találkozó előtt a Čadca melletti Kotešován emlékművet avatott a szlovákoknak a magyarok feletti, kilencven évvel ezelőtti fényes győzelmének tiszteletére (ami valójában nem csata volt, hanem kisebb perpatvar, melynek során 1918.december 5-én a környékbeli szlovákok – jól tudva, hogy közel a csehszlovák hadsereg – elűzték a háborútól megcsömörlött, s a magyarországi őszirózsás forradalmat követő zűrzavarban amúgy is haza vágyó rendfenntartó alakulatot). Slota nem az első történelemhamisítást követte el, s nem is az utolsó magyarellenes beszédét fröcsögte péntek este, amikor a déli országrészt ismét Koszovóhoz hasonlította, ismét határrevízióval és egyéb ostobaságokkal riogatta a nyilván nemcsak a szirénszavak hatására kurjongató hallgatóságát. Nem sokkal az államfői találkozó után pedig máris hazugsággal vádolta Sólyom Lászlót. Értelmes ellenérvet világos beszédére nyilván nem talált.

Ha nem a szlovákiai magyarság bőrére menne ez az istentelen színjáték és a szlovák-magyar kapcsolatok alakulása lenne a tét, Robert Ficónak nagy kedvencének – az általa első szlovák szociáldemokratának tartott -, a rablóvezér Jánošíknak tulajdonított szavait idézném: - Amit megsütöttél, azt edd is meg!

Talán már ő is belátja, esetleg csak sejti, hogy két évvel ezelőtt mekkora baklövés volt Ján Slotáékat beemelni a kormánykoalícióba. Már csak azért is, mert ezek az alakok mélyszlovák jelszavakat harsognak, miközben gátlástalanul lopnak, ahogy Pavol Hrušovský és sokan mások szinte naponta rámutatnak a szomorú szlovákiai valóságra. A nem éppen makulátlan Fico-Kaliňák-Počiatek trió ügyeskedéseire is. Ettől kaphattak vérszemet Slotáék. Az viszont egyre nyilvánvalóbb tény: a cseh és más szocdemek erőfeszítései ellenére Robert Fico és a Smer, Ján Slotáékkal az oldalán aligha lesz szalonképes az európai szocialisták között, miként Európában sem. Nemcsak azért, mert nacionalisták, hanem főleg amiatt, hogy enyves kezűek. A korrupció ugyanis főbenjáró bűn az unióban.

Ráadásul Sólyom László világos beszédével legalább egy időre hatástalanította a szlovák közvélemény józan részében a nacionalista pártvezér egyetlen fegyverét, a magyarellenességet.

Mindezek után Robert Ficó térfelén pattog az a bizonyos labda: vajon meddig mond még igent a Szlovák Nemzeti Pártra, mikor lesz kurázsija kirángatni magát a saját maga készítette kelepcéből, és meddig ismételgeti a nemet minden jószándékú magyar javaslatra. Amíg ezen a magatartásán nem változtat, nem lesz politikai béke, de lényegesebb elmozdulás sem a szlovák-magyar politikai kapcsolatokban. Ha nem tévedek, akkor legalább a legközelebbi képviselőházi választásokig, vagyis 2010-ig. Amikor a jelenlegi állás szerint nem a győztes kétséges, hanem az, hogy okul-e súlyos tévedéseiből.

forrás: parameterHÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona