Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Slotakő - Slota trianont éltető oszlopa eltávolítható, döntés a városi magyar képviselők kezében van

Egyetlen egy felvidéki magyar média eddig nem közölte le, bizonyára, ami jó nekünk magyaroknak, annak nincs hírértéke. Kellemetlen a komáromi MKP-s vezetésű városnak, mert dönteniük kell egy kényes kérdésben. Személyesen Keszegh független képviselőt felszólítom (már egyszer felszólítottam bumm-on keresztül), hogy járjon el az ügyben, hozzon a városvezetés gyors és jó döntést, mert másfél éve húzogatni, hallgatni, nem beszélni erről a problémáról, ha magyarnak érzi magát lépjen az ügyben, ha az MKP-s képviselők nem mernek.

A komáromi önkormányzat, városvezetés és jogászai nincsenek tisztában egy alapvető alkotmányos ténnyel, azzal, hogy a polgár mindent csinálhat, amit a törvények nem tiltanak ezért kell bizonyítania a törvénysértését egy független bíróságnak, mert a polgár kötelességei, hatásköre nincs megfogalmazva. Vele szemben csak ezek után járhatnak el az erre illetékes szervek. Ellenben egy állami szerv hatásköre, mit csinálhat az a létrejöttekor, meg lett határozva, be lett törvényes úton, vagy cégbíróságon iktatva, vagy a parlament által meg lett határozva, ettől nem térhet el. Ha egy állami szerv olyasvalamit csinál, amit nem szabad, az magában hordozza a törvénysértés fogalmát és azonnal el lehet törvényes eszközök segítségével járni ellene. Az állami útkezelő vállalat nem adhat ki olyan döntéseket, ami egy másik állami, vagy önigazgatási szerv feladata, ezzel törvénysértés követ. Ez a helyzet a szlotakő és CM esetében, a komáromi önkormányzatnak már réges rég lépnie kellett volna ebben az ügyben, minden törvényes eszköze megvan ahhoz, hogy törvénysértést előtti állapotokat visszaállítsa és a törvénysértő ellen ügyészségi feljelentést tegyen.

Érdemes elolvasni a belügy levelét lejjebb van beszkennelve, ebből egyértelmű, hogy sem a megbüntetésem, sem az a tény, hogy az oszlop jogerősen nevezhető műemléknek nincs benne, sőt megkérdőjelezik. Tehát ennek a döntésnek az alapján, a komáromi városi testület, városvezetés nyugodtan eltávolíthatja megőrzés gyanánt az illegálisan felállított követ.

Eljárást indítanak ellenem, mert szemeteltem a határon...

Vádlott Bósza János bűnös, mert szabad akar lenni, önmaga akar lenni.

Előzmények

Felülvizsgálati kérelem – Slotaféle Trianon-emlékoszlop

2011.09.07.
Ez a szöveg lesz pénteken a szlota trianont éltető oszlopán 11:00-kor.
Remélem a rendőrség nem fogja előre megakadályozni, hogy ráragaszthassam a kérésemet a tulajdonos irányába, mert okkor a belügyminisztériumi hatályos döntés ellen mennek, ami a kezemben van.
Kérem adjátok tovább a baráti médiáknak, valaki ott lehetne pl. a dél-komáromi TV-stáb, amit megköszönnék.mert a januári akciónak az volt a baja, a siker mellett, hogy nem volt bizonyítékom, vagyis a térfigyelő kamera képei voltak, csak elvesztek, hogy nem tudtam bizonyítani, hogy a rendőrök sértegettek és törvénysértő módon gépfegyveres kísérettel vittek be. Nem magamutogatás a cél, hanem az, ha sikeres lesz az akció, akkor jövő héten lesz folytatása, ami után már csak egy dolog marad, vagy elviszi slota a követ, vagy le lesz szedve. A városi testületnek ezt meg kell szavaznia, a hivatalos levelem már január óta be van adva, de a mai napig nem tárgyalták meg. MIÉRT? Az MKP-s képviselők tudnak róla miért nem tiltakoznak a városi közgyűlésen, hogy, hogy nem lett a levél beiktatva tárgyalásra.

Van a kezemben egy jogerős belügyminisztériumi döntés, hogy, ha az a terület nem közterület, akkor csak a terület tulajdonosa kérheti a rendőri fellépést, márpedig maga a belügy a levelében írja, hogy egy két út közötti terület nem lehet közterületté nyilvánítani és csak a közterületen léphetnek fel a rendőrök, ezt akarom letesztelni. Kíváncsi leszek, meg e merik csinálni azt, amit januárban, hogy gépfegyveres kísérettel vittek be. mert nem lesz semmi, akkor szépen a követ le lehet bontani bevinni a városi rendőrségre és ha majd a tulajdonos kifizette a büntetés viheti Zsolnára haza.

egy fórumozó véleménye: Én nem tudom felfogni ép ésszel,hogy ez a szégyenkő még azóta is ott áll.Ez is a felvidéki ,de főleg a Komáromi Magyarság nemzeti tudathasadásáról árulkodik,vagy netán arra várnak,hogy majd elmegyünk Kelet-Szlovákiából hogy szétverjük .Hogyha egy ilyesfélét az MKP félállítót volna Žilina mellet,az még ideig óráig sem maradót volna a helyén.
zsihart

Egy érdekes dolog, amiről már régebben írtam, de meggyőződésem mindenki azt hiszi szlovákul leveleztem, nagy tévedés, mindent szlovákul kaptam, de mindenre magyarul írtam, ezek szerint még a BM (belügyminisztérium) is lehet magyarul írogatni és elfogadják, mint jogerős dokumentumot. Mondjatok csak egy politikust, aki ezt így csinálja, még a legnagyobb magyar is szlovákul beszélt a bíróságon, nekem mindig volt tolmácsom, minden kihallgatáson, aki nem hiszi beszkennelhetem a két fellebbezési levelemet, magyarul íródtak, mégis elfogadta a pozsonyi BM. Csak azért írom, hogy valahol az ellenállás innen kéne folytatni. Demáček rendőr is perfekt beszélt magyarul, szlovákul kezdte magyarul folytattuk, olyan szépen sértegetett magyarul, hogy azt már öröm volt hallgatni, még én sem tudtam volna jobban, mikor leköcsögözött, olyan tökéletes magyarsággal mondta, hogy szinte hihetetlen, bent is végig magyarul beszéltem.


Na utoljára még egyszer visszahozom ezt a témát, ami sokatokat zavart MKP-tól kezdve, több százan tiltakoztak ellene egy éve. Tiltakoztatok az iskola könyvek ellen, slota ellen, tiltakoztatok a nyelvtörvény ellen, tiltakoztatok a benes dekrétumok ellen, stb. Milyen eredménnyel. Most pedig mikor sikerül elintézni és el lehetne nyugodtam legálisan távolítani a slotakövet és a CM szobrot pedig egy másik helyre , akkor még hozzászólni sem tudtok, nem mertek, nem akartok. Ilyenkor mosolyogni van kedvem és úgy magam elé vetítem azokat a tartalmas hozzászólásokat, amelyekkel általában megszólítottatok. Tudjátok mi különbség van köztem és köztetek (tisztelet a kivételnek), amit én mondok azt végre is hajtom. sajnállak benneteket, hogy képtelenek vagytok a káoszban eligazodni, másrészt meg is értem. Ma lesz megint egy tüntetés, amire sokan kimennek és azon már gondolkodtatok, hogyan tovább.... vagy megvárjuk a következőt.

Vzhľadom na pochybnosť, či tabuľa, resp. kameň Trianonskej zmluvy možno považovať svojím charakterom za verejne prístupný objekt, ako aj skutočnosť, že správny orgán prejednal priestupky v jednom konaní podľa par. 57 ods. 1 zákona o priestupkoch a uložil sankciu za priestupky a trovy konania spojené s prejednaním priestupkov, odvolací orgán napadnuté rozhodnutie zrušil a vec vrátil na nové prejednávanie a rozhodnutie.

konyhanyelvre lefordítva ez azt jelenti, hogy az oszlop nem legálisan van elhelyezve, ezt a belügyminisztérium mondja. Vagyis bárki odamehet letakarhatja, leköpheti, leöntheti, a rendőrség addig nem tehet ellene semmit ameddig a tulajdonos nem tesz feljelentést, ennyit sikerült elérnem, márcsak egy kis erő és bátorság kell, odamenni, leszerelni és átadni a városi rendőrségnek megőrzés gyanánt, hogy a tulaj elviheti, ha kifizeti a büntetéseket. Ha mér ezt sem merjük megcsinálni, akkor nem is tudom .... két út közötti hely nem tekinthető nyilvános helynek és az út tulajdonosa is a cestná správa , tehát magán terület, nincs engedély arra, hogy az a terület nyilvános hely lenne. Ezt kell bizonyítania a komáromi rendőrségnek, de ez nem fog menni, mert csak törvénysértés által tudnák bizonyítani. Tehát a kő illegálisan van ott ezt a belügy írja.

Minden tiszteltem és elismerésem az Öné János, de szerintem nem egyedül kellen ezeket a tiltakozóakciókat csinálni!
Nem értem, hogy a felvidéki magyar politikai pártok és egyéb szervezetek miért nem állnak maga mellé! De ha már ők nem, akkor a hétköznapi embereknek kellene példát mutatniuk!
Az az igazság, hogy amíg a felvidéki magyarság a saját érdekében nem képes megszervezni magát, nem képes erőt felmutatni a szlovák önkényeskedésekkel szemben, addig a szlovák állam úgy gondolja, hogy mindent megengedhet magának a magyarokkal szemben. Szomorú, de ez az igazság!

A "jobb a békesség" hamis, önámító, önbecsapó jelszavával a felvidéki magyarság lassan, de biztosan halad az enyészet felé...
gubás

Régebbi hírek:
Érdekes eljárásnak nézünk elébe. Slota kövének- tudomásom szerint – a mai napig nincs sem építési engedélye, sem közterület foglalási engedélye. Ezek utólagos megszerzésére sem látok nagy esélyt, hiszen a kő egy bontás alatt álló területen áll. Zavarja a gépjárműforgalmat és elvonja a gépjárművezetők figyelmét ezzel balesetveszélyt okozva. Bósza úr által említett első vád -tanúk hiányában- valószínűleg megáll. Ennél sokkal érdekesebb a második pont, a közrend megzavarása… A kő engedély nélküli felállítása nagy felháborodást váltott ki még határainkon túl is. A felháborodás nyomai mind a mai napig láthatóak a határátkelő épületének üvegfalaira ragasztott üzenetek formájában. Kíváncsian várom a rendőrségi közleményt! Arra is kíváncsi vagyok, hogy most is nyilvánosságra kerül-e két órán belül az ipari kamera felvétele, mint a nyáron történt…

http://www.komarom.org/2011/01/eloallitottak-bosza-janost/Bastrnák azt mondta, Fico és Slota azt terjeszti, hogy találtak egy megoldást a városi hatóság megkerülésére, ilyen lehetőség azonban szerinte nem létezik, a Trianon-emléktábla kihelyezése törvénytelen.

Révkomárom önkormányzata a tábla kihelyezését megakadályozni nem tudja, és bár utólag eltávolíthatná, ezt sem fogja megtenni - mondta a polgármester. Szerinte a szlovák politikusok éppen arra várnak, hogy a magyar vezetésű önkormányzat leszedje az emléktáblát, "és akkor egy hétig a hírműsorokban háboroghatnának ezen főműsoridőben". "Ilyen provokációnak azonban mi nem ülünk fel" - jelentette ki.

Bastrnák közölte, még a pénteki rendezvény előtt levelet ír Robert Fico miniszterelnöknek, amelyben jelzi neki, hogy "olyan aktuson akar részt venni, ami törvényellenes". A polgármester azt mondta, a levelet megküldi a rendőrségnek és az ügyészségnek is, így tájékoztatva a hatóságokat arról, hogy Ficóék szerinte törvénytelenség elkövetésére készülnek a városban. Ennek a megakadályozása a hatóságok feladata, Révkomárom nem fog törvénytelenségre törvénytelenséggel válaszolni - mondta.

Nem tudjuk pontosan, hogy mire készülnek Slotáék, a várost még arról sem tájékoztatták, hogy ide látogat Robert Fico miniszterelnök" - mondta Bastrnák Tibor. A polgármester nem hivatalos forrásból és újságokból értesült a tervezett pénteki rendezvényekről: e szerint az SNS pénteken 12 órakor tart Trianon-konferenciát a helyi szlovák kultúrházban, ami után felvonulást tartanak a komáromi Erzsébet híd környékén.

"A felvonulásra kértek is engedélyt" - mondta a polgármester. Szerinte a kultúrháznál, a helyi Matica-háznál helyeznék el az emléktáblát. A házat az egész Szlovákiában jelen lévő Matica Slovenska szlovák kulturális szervezet üzemelteti, amely szerdán közleményben határolódott el az emléktábla-avatástól. A szervezet révkomáromi kirendeltségének honlapján piros betűs felirat jelzi, hogy elhatárolódnak az SNS rendezvényétől, amelynek ők sem kezdeményezői, sem szervezői nem voltak.

Révkomárom vezetése sem arról nem tud, hogy mi lesz az emléktábla szövege, sem arról, hogy milyen nyelven, nyelveken lesz olvasható. Szerinte a szlovák újságokban olyan hírek jelentek meg, hogy nem a szlovák kormánypártok, hanem egy szlovák civil szervezet képviselői fogják kitenni a táblát, de Bastrnák szerint a politikusoké lesz a főszerep a rendezvényen. "Ján Slota biztos itt lesz, és valószínűleg Fico is, mert neki is kellenek azok a szavazatok, amelyeket Slota ezzel az akcióval akar bezsebelni" - mondta. A polgármester ugyanakkor azt reméli, hogy nem lesz semmilyen rendbontás a rendezvényen.
http://szentkoronaradio.com/elszakitva/2010_06_03_revkomarom-polgarmestere-rendoroket-kuld-a-soviniszta-totokra


Hogy áll a határ?
Szerzö:
Komárom
– ­KÖzzÉtÉve: 2010. április 20. kedd

Már eltelt pár év a határellenőrzés megszüntetése óta de a határátkelő környékén nagyon nehezen állnak helyre a dolgok. Hosszú várakozás után ősszel lebontásra került a Szlovákiából kilépőoldali tetőszerkezet és sikerült eltávolítani az útlevélkezelő fülkék siralmas maradékát. Az egykori Neptun felé még mindig életveszélyesek a lépcsők. Kíváncsi lennék, ki felelne ha balesetet szenvedne ott egy éhes, pizzára vágyó turista.. A kikötő feletti híd megsüllyedése kapcsán abbamaradt bontás gondolom egy jó ideig nem fog folytatódni az út túloldalán a város tulajdonában lévő épület megmarad mint mementó. A területfejlesztési tervben ott a kongresszusi központ szerepel, tehát az egész épület bontása tervben van. A kérdés már csak az időp
http://www.komarom.org/2010/04/hogy-all-a-hatar/bummról

Vzhľadom na pochybnosť, či tabuľa, resp. kameň Trianonskej zmluvy možno považovať svojím charakterom za verejne prístupný objekt, ako aj skutočnosť, že správny orgán prejednal priestupky v jednom konaní podľa par. 57 ods. 1 zákona o priestupkoch a uložil sankciu za priestupky a trovy konania spojené s prejednaním priestupkov, odvolací orgán napadnuté rozhodnutie zrušil a vec vrátil na nové prejednávanie a rozhodnutie.

konyhanyelvre lefordítva ez azt jelenti, hogy az oszlop nem legálisan van elhelyezve, ezt a belügyminisztérium mondja. Vagyis bárki odamehet letakarhatja, leköpheti, leöntheti, a rendőrség addig nem tehet ellene semmit ameddig a tulajdonos nem tesz feljelentést, ennyit sikerült elérnem, márcsak egy kis erő és bátorság kell, odamenni, leszerelni és átadni a városi rendőrségnek megőrzés gyanánt, hogy a tulaj elviheti, ha kifizeti a büntetéseket. Ha mér ezt sem merjük megcsinálni, akkor nem is tudom .... két út közötti hely nem tekinthető nyilvános helynek és az út tulajdonosa is a cestná správa , tehát magán terület, nincs engedély arra, hogy az a terület nyilvános hely lenne. Ezt kell bizonyítania a komáromi rendőrségnek, de ez nem fog menni, mert csak törvénysértés által tudnák bizonyítani. Tehát a kő illegálisan van ott ezt a belügy írja.
boszajanos
2011-08-30 17:47:02
Ki tudná megállapítani kinek a tulajdonában van az a terület, ahol a szlotakő van, mert nekem nem sikerült megtalálnom, csak arra emlékszem, hogy valami hivatal, vagy magáncég, kellene a geo-mapa és a tulaj neve, segítsetek az email címemre elküldhetnétek, sokat segítenétek vele, előre is köszönöm

Nekem ezt végig kell küzdenem, mégha egyedül is maradok. Legalább aki tud ebben segítsen.
boszajanos
2011-08-30 15:32:28
Tudja négy oldalas választ kaptam, az egészet nem tudom ide beírni, de egy jó jogász karrier csinálhatna magának belőle. persze ilyen nincs csak Fórumos, akiknek még februárban elküldtem, hogy segítsenek, elutasították, meg van MKP, akik válaszra sem méltatnak, meg vannak a Hídasok azokat meg nem tudom megfizetni. Ez van és még én vagyok a rossz és magamutogató. Ilyen önpusztító nemzetrészt., mint a felvidéki magyar talán több nincs a világban.
boszajanos
2011-08-30 14:50:13
gubás írta:
Minden tiszteltem és elismerésem az Öné János, de szerintem nem egyedül kellen ezeket a tiltakozóakciókat csinálni!
Nem értem, hogy a felvidéki magyar politikai pártok és egyéb szervezetek miért nem állnak maga mellé! De ha már ők nem, akkor a hétköznapi embereknek kellene példát mutatniuk!
Az az igazság, hogy amíg a felvidéki magyarság a saját érdekében nem képes megszervezni magát, nem képes erőt felmutatni a szlovák önkényeskedésekkel szemben, addig a szlovák állam úgy gondolja, hogy mindent megengedhet magának a magyarokkal szemben. Szomorú, de ez az igazság!

A \"jobb a békesség\" hamis, önámító, önbecsapó jelszavával a felvidéki magyarság lassan, de biztosan halad az enyészet felé...
Nézze elkezdtem végig csinálom, nem úgy ahogyan az MKP teszi, pl. egy konkrét eset 3 éve azt mondták feljelentik Slotát, mert sértegette z.István, bohóc lovasnak nevezet és a magyar miniszterelnökét pedig kocos asszonynak, nem jelentették fel én igen és kaptam egy választ is, amit eljuttattam az MKP-nak még csak válaszra sem méltattak, pedig komoly ügyet lehetett voln a válasz alapján csinálni, mert az volt a válaszban, hogy, amikor Slota a magyarokat sértegeti, az nem bűncselekmény, mert a sajátjait védi. Mi a véleménye erről? Most én megint nyertem, mert, ha bebizonyosodik, hogy az oszlop nem nyilvános területen fekszik, hanem magán területem, akkor törvénysértően járt el az is aki felállította és a rendőrség velem szemben szintén, tehát meg lesz a jogi alap a városnak, hogy eltávolítja az oszlopot. Ugyanez vonatkozni fog a CM-re is, vagy nekünk már mindegy, csak rugdossanak belénk, minél nagyobbat az a jó. Én a lehetőségeim szerint mindig mindent végig csinálok, ezt is végig küzdöm, ha kell egyedül is. Még a felvidéki magyar hírzárlata ellenére is , még szerencse, hogy már van facebook és ott lehet a barátokat informálni. Igen mikor a mi javunkra dönt egy állami szerv annak nincs hírértéke, de ha Hlina, Slota és Matovic bármit mond, annak igen.
boszajanos
2011-08-30 14:46:00
Bastrnák provokációnak tartja az SNS akcióját

Bastrnák Tibor, Komárom polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, provokációnak tartja az SNS pénteki akcióját. Leszögezte: a törvényeket mindenkinek be kell tartania.

Tájékoztatta a sajtót, hogy a Szlovák Nemzeti Párt felvonulási bejelentést tett a városi hivatalnál. Ez a beadvány azonban formai hibákat tartalmazott. Az engedélyt az SNS végül a körzeti közlekedési hivatalon keresztül szerezte meg.

A tábla kihelyezését nem tudja megakadályozni a város, még akkor sem, ha az törvénytelen lesz, azaz köztéren, középületen helyezik el. Bastrnák szerint a tábla kihelyezése engedély nélkül akkor sem törvényes, ha azt állami épületen helyezik el. „Ebben az építésügyi törvény egyértelműen fogalmaz“ – jelentette ki.

A táblát ilyen esetben el kell távolítani. A kihelyezők kérhetnek utólagos engedélyt a várostól, ám a büntetést nem kerülik el. Amennyiben nem kérnek utólagos engedélyt, a város az Építésügyi Hivatalhoz fordul, és eljárást kezdeményez a kihelyezők ellen. Bastrnák hangsúlyozta, a város mindenképpen a törvénnyel összhangban jár el.

A komáromi polgármester felszólította a rendőrséget, járjanak el törvényszerűen. Robert Fico kormányfőhöz levélben fordult, melyben felhívja a miniszterelnök figyelmét a törvénysértésre.
Ma kapott levélben ez áll: Nezákonným by bolo napr. rozhodnutie podľa °par. 47 ods. 1 písm. d) zákona o priestupkoch, ak by sa preukázalo, že neišlo o verejné priestranstvo, ale o súkromný pozemok......
boszajanos
2011-08-30 14:35:14
Minden tiszteltem és elismerésem az Öné János, de szerintem nem egyedül kellen ezeket a tiltakozóakciókat csinálni!
Nem értem, hogy a felvidéki magyar politikai pártok és egyéb szervezetek miért nem állnak maga mellé! De ha már ők nem, akkor a hétköznapi embereknek kellene példát mutatniuk!
Az az igazság, hogy amíg a felvidéki magyarság a saját érdekében nem képes megszervezni magát, nem képes erőt felmutatni a szlovák önkényeskedésekkel szemben, addig a szlovák állam úgy gondolja, hogy mindent megengedhet magának a magyarokkal szemben. Szomorú, de ez az igazság!

A "jobb a békesség" hamis, önámító, önbecsapó jelszavával a felvidéki magyarság lassan, de biztosan halad az enyészet felé...
gubás
2011-08-30 14:29:58
Vigyék el azt a förmedvényt.
Ot
2011-08-30 13:58:42
Slota oszlopa rajta lévő szöveggel

Vita a bummról

Bár nehezen olvasható mert nem elég éles a szken, annyit ki lehet silabizálni, hogy ez nem egy végleges döntés arról, hogy a "kameny" jogszeruen van-e ott vagy sem, hanem ezt kell a hatóságnak megállapítania. Tehát a komáromi önkormányzat gondolom ilyen megfontolásból nem cselekszik, ugyanakkor e levél alapján hivatalból kérhetné, hogy az illetékes hatóság döntse el, hogy az oszlop odahelyezése önkényes-e vagy törvényes. De nem ártana ha újra szkenelnéd ide a bummra jobb minoségben, mert valóban nehezen olvasható.
blanka
2011-09-08 05:21:02


Válaszom:
1. ez nem a kővel, annak jogszerű kihelyezésvel kezdődött, hanem azzal, hogy velem szemben januárnak törvénysértő módon jártak el.
2. Ha már korrektül akarsz írni, akkor ne csak féligazságokat írjál le, mert kijelenti, hogy két út közötti terület nem lehet közterület, ahová bármit csak úgy fel lehet állítani, fel is sorolja mi lehet közterület.
3. Ha nem közterület, akkor csak a tulaj beleegyezésével lehet eljárni.
4. Ha pedig ténylegesen bizonyított tény, hogy nem közterület és nincsenek engedélyek, akkor simán oda lehet menni és leszerelni, ha pedig erre nincs mersz, akkor másfél év nem volt elég arra, hogy egy városi testület ebben intézkedjen. Kérdezem, ha én most oda kitenném a kettős keresztemet, meddig maradna ott, arra a városi rendőrség azonnal reagálna leszedné, mert ugyebár nincs engedélyem, de azért kérhette volna az útkezelő vállalatot másfél év alatt, hogy mutassa be, amije nincs adhatott volna időpontot, majd, ha nem teljesíti leszereli , elraktározza, majd ha minden jogszerűen lezajlik, akkor visszaadja a tulajdonosnak.
5. A baj a kettős mércével van, ha valaki feketén építkezik, arra vannak törvények, a város ezeket nem tartsa be, vagy nem él a törvényadta jogaival.
Végezetül Krivansky, Talán a Dálesz témában te tudod a legjobban, hogy milyen nehéz a joggal élni, vagy azt kikövetelni, de ez nem Kassa, sem Zsolna, ez Komárom, ahol az un. magyar képviselők vannak többségben és az én januári levelemre (mert erről sem írtál) nem is reagálnak, tehát nem is akarják onnan eltávolítani, mert félnek, hogy a döntéseik miatt később esetleg kellemetlen helyzetbe kerülhetnének. A szlovák polgármester pedig azzal, hogy a levelemre január óta nem válaszolt, valójában nyílt törvénysértést követett el, ezért még fel is jelenthetném, mert a törvény két hónapot ad, de már 8 telt el.
Semmi sem fekete és csak fehér, de a BM leveléből kiérezhető, hogy, kiolvasható, mi lehet közterület és ez szinte válasz azoknak akiknek cselekedniük kéne. Az Állami Útkezelő Vállalat hatáskörében nincs benne, hogy engedélyeket adhat szobrok felállításra és kész ennyi elég a leszerelésére.

Jó lenne, ha valaki az alkotmányt is néha elolvasná.

Jobb minőségben nem tudom beszkenelni, ide pedig képet nem lehet feltenni. Szerintem kinagyítva jól olvasható.

Végén azt akartam írni a komáromi testületnek, vagy a Mareknak azt is elég lenne a saját döntésükhöz, hogy megnézik mi szerepel az útkezelő vállalat jogkörében, mert ők nem magánszemélyek, amelyek mindent csinálhatnak, amit a törvények nem tiltanak, akár szobrokat, zászlókat is kitehetnek a telkükre, de az állami cégek, szervek csak azt tehetik, amit a törvények nekik megengednek, ez a demokrácia lényege. Tehát, Bastrnáknak annak idején elég lett volna, ha ebben a szellemben jár el és a mostani vezetésnek is, mert az alkotmány szerint a hatalom főbirtokosa a polgár, az állami szervek alárendelt szerepkörben vannak. Ezért mertem megígérni, már a választási kampányban, hogyha nyerek a szlotakövet és a CM szoborcsoportot is gyorsan megoldottam volna, mert a két eset összefügg és bárki, bármit állít a BM levél az én álláspontomat erősítette, nyíltan nem mondhatják ki, hogy menjenek és dobják a Dunába, mert ezt nem tehetik, de a városvezetés leszerelhette volna megőrzésre elraktározhatta volna, arra hivatkozásul, hogy erre engedély egy állami szerv nem adhat ki, mert nincs a kompetenciójában. Pl. a ref. udvari trianon emlékmű magánterület oda bárki bármit elhelyezhet, de még itt is bizonyos dolgokhoz engedély kell, de nem szedhetik le, mert magán terület. Állami területekre a kompetenció szabálya és a hatályos törvények vonatkoznak, két hivatal vitája, ahogyan az egyik kiteszi, úgy a másik leveheti és a harmadik ebbe nem szólhat bele (rendőrség), főleg akkor nem, ha az igaz nem közvetlenül, de közvetve az önkormányzat, a nép oldalára állt, ez áll abban a levélben, ami a kezemben van.
És az a tény, hogy a letartóztatásommal kapcsolatos döntést hatályon kívül helyezte, csak az én verziómat erősíti. A jog az nem egy nyitott kapu, ahol ki-be lehet járni, hanem oda be kell verekednie magát az embernek.

Summa-szummarum a kőnek már rég nem szabadna ott lennie, akárcsak a CM szoborcsoportnak sem, pl a Steiner talapzaton lehetne, sokkal szebb környezet és közterület, mert egy körforgalom sem lehet közterület. ehetne a szlovák gimi főépület előtti térben, ami szintén szebb, hely a diákok naponta láthatnák a ősszlovákok hittérítőit. Már rég békesség honolhatna a városunkban, én ilyen polgármester akartam lenni, akkor ne sírjunk, az van mait kaptunk, ha legközelebb a Klapka szobrot valaki leemeli a talapzatáról és Szvatoplukot helyezi oda azt csak saját magunknak köszönhetjük, a gyávaságunknak, butaságunknak és legrosszabb tulajdonságunknak a megalkuvásunknak a zsírosbödönért cserébe. Ezért én az igazság nevében sohasem hagyom fel a küzdelmet, majd csak akkor, ha az erőm teljesen elhagy, ha megélem és az egészségem is megengedi 3 év múlva komáromi polgármesteri választásokra újból benevezek és bár kis esélyem van, de akkor az igazságért fogok küzdeni és a sohasem adom el a lelkemet a rossznak 30 ezüstért.
boszajanos
2011-09-08 08:07:41
http://www.bumm.sk/50712/bosza-lefoliazta-slotaek-komaromi-trianon-oszlopat.htmlSAMOSPRÁVA A ŠTÁTNA SPRÁVA

SAMOSPRÁVA A ŠTÁTNA SPRÁVA

Pre samosprávu a jej občanov platí ústavná zásada "čo nie je zakázané je povolené".

Samospráva je spoločne so štátnou správou súčasťou verejnej správy. Verejná správa je označením sústavy orgánov, ktoré spravujú verejné záležitosti.

Štátna správa je časť verejnej správy, ktorá sa uskutočňuje pod riadením a kontrolou štátu. Jej vykonávateľom je vláda, na nižších úrovniach krajské a okresné úrady resp. obvodné úrady. Pre činnosť štátnych orgánov platí ústavná zásada "konať len na základe ústavy, v jej medziach, v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon". V štátnej správe teda nie je možné konať, iba v prípade zákonom zavedených pravidiel.
Samospráva je samostatným, slobodným a nezávislým spravovaním vecí verejných občanmi, ktorí žijú na určitom území (napríklad na území mesta pôsobí mestská samospráva). Výkon samosprávy je možné obmedziť len ústavou a zákonmi. Pre samosprávu a jej občanov platí ústavná zásada "čo nie je zakázané je povolené". Znamená to, že v samospráve možno pružne zareagovať aj bez príslušného zákona, ak iný zákon nie je porušený.

V súčasných podmienkach rozlišujeme samosprávu na:

miestnej úrovni - obec, resp. mesto,
regionálnej úrovni - vyšší územný celok.

ROZDIELY MEDZI SAMOSPRÁVOU A ŠTÁTNOU SPRÁVOU:

1. Samospráva :

samostatne, v zmysle platných právnych predpisov hospodári s vlastným majetkom i s majetkom, ktorý jej bol zverený
rozhoduje a uskutočňuje všetky úkony, súvisiace so správou obce a jej majetku
zostavuje a schvaľuje rozpočet mesta a záverečný účet, ktorý verejne prezentuje a vedie o ňom diskusiu
obstaráva a schvaľuje územno-plánovaciu dokumentáciu mesta a koncepcie rozvoja jednotlivých oblastí života mesta
usmerňuje ekonomickú činnosť, vydáva záväzné stanoviská k ekonomickej i podnikateľskej činnosti mesta
vykonáva výstavbu, údržbu a správu miestnych komunikácií, verejného osvetlenia, verejných priestranstiev a verejnej zelene

Samosprávu vykonávajú obyvatelia prostredníctvom:

orgánov mesta (mestské zastupiteľstvo, primátor mesta)
hlasovania obyvateľov (miestne referendum)
verejných zhromaždení obyvateľov mesta

2. Štátna správa:

realizuje úlohy štátu prostredníctvom štátnych orgánov
rozhoduje o konkrétnych právnych vzťahoch, čím mocensky pôsobí na proces realizácie práva a usmerňuje ho vydávaním individuálnych aktov - rozhodnutí
prenáša úlohy štátu na mestá a obce zákonom a finančnými prostriedkami potrebnými na realizáciu úloh
rozhodovacia činnosť štátnej správy je presne určená zákonmi a inými právnymi predpismiZákon o sťažnostiach

Zákon č. 152/1998 Z. z.

o sťažnostiach

Národná rada Slovenskej republiky sa uzniesla na tomto zákone:

Základné ustanovenia

§ 1

Tento zákon upravuje postup pri podávaní, prijímaní, evidovaní, vybavovaní a kontrole vybavovania sťažností fyzických osôb a právnických osôb.


§ 13

Lehoty na vybavenie sťažnosti

(1) Príslušný orgán verejnej správy je povinný prešetriť a vybaviť sťažnosť do 30 dní odo dňa, keď mu bola sťažnosť doručená. V prípadoch spornej príslušnosti (§ 11 ods. 5) začína lehota na vybavenie sťažnosti plynúť odo dňa, keď bolo doručené oznámenie o určení príslušnosti.

(2) Ak si vybavenie sťažnosti vyžaduje súčinnosť iného orgánu verejnej správy, fyzickej osoby alebo právnickej osoby, príslušný orgán verejnej správy je povinný vybaviť sťažnosť najneskôr do 60 dní odo dňa, keď mu bola doručená. V prípadoch náročných na prešetrenie sťažnosti môže vedúci orgánu verejnej správy predĺžiť lehotu na jej vybavenie o ďalších 30 dní. O každom predĺžení lehoty na vybavenie a o dôvodoch predĺženia je orgán verejnej správy povinný písomne upovedomiť sťažovateľa bez zbytočného odkladu.


Na vybavenie sťažností platia dva druhy lehôt, a to:

– lehota zákonná – lehota, u ktorej povinnosť vybaviť sťažnosť určuje priamo zákon alebo osobitný právny predpis. Túto lehotu nemôže orgán verejnej správy predĺžiť; predĺžiť ju možno len vtedy, ak mu to výslovne umožňuje ustanovenie zákona;

– lehota určená orgánom verejnej správy – ide zväčša o lehotu na doplnenie sťažnosti. Tento orgán môže takúto lehotu predĺžiť alebo skrátiť na základe žiadosti sťažovateľa.

S dodržiavaním procesných lehôt spája zákon aj právne následky. Preto zmeškanie lehoty môže mať podstatný vplyv na ďalší priebeh vybavovania sťažnosti.

Zmeškanie lehoty má za následok, že sťažovateľ nemôže zmeškaný úkon urobiť, bez ohľadu na to, či ide o lehotu zákonnú, alebo o lehotu určenú orgánom verejnej správy. Zmeškanie lehoty môže spôsobiť sťažovateľ, jeho zástupca alebo vonkajšie okolnosti. Nie je potrebné skúmať, či zmeškanie lehoty bolo zavinené, alebo nezavinené, ale len či zmeškanie bolo zo závažného dôvodu.

Tento zákon síce neupravuje počítanie lehôt a ani neodkazuje na iné právne úpravy (Občiansky súdny poriadok, správny poriadok) upravujúce túto oblasť, ale pri aplikácii týchto dvoch typov lehôt sa odporúča všeobecne známy postup počítania lehôt.

Na počítanie lehôt na doplnenie sťažnosti a požiadanie o spoluprácu má deň pracovného voľna rovnakú právnu kvalitu ako deň pracovného pokoja, a preto, ak posledný deň lehoty pripadne na sobotu alebo nedeľu, je posledným dňom lehoty najbližší pracovný deň. Ak za sebou nasleduje deň pracovného voľna a deň pracovného pokoja, lehota sa predlžuje o tieto dva dni.

Odovzdaním na poštovú prepravu je zachovaná lehota, ak sa doplnenie sťažnosti adresovalo príslušnému orgánu verejnej správy.

Do jednotlivých zákonom stanovených lehôt na vybavenie sťažností je treba započítať aj písomné oznámenie výsledku o vybavení sťažnosti.

Uplatňovanie práva sťažovateľa na prešetrenie a správne, včasné vybavenie sťažnosti nie je len formálnym právom. Jeho samotný výkon zabezpečujú a realizujú orgány verejnej správy, ktoré sú povinné prijímať a vybavovať sťažnosti. Preto je účelné, aby v rámci svojej príslušnosti prešetrovali sťažnosti tie útvary, do ktorých pôsobnosti patrí predmet sťažnosti, alebo odborné útvary vykonávajúce tematické kontroly (rozhodne o tom príslušný vedúci útvaru so zreteľom na charakter sťažnosti).http://www.poradca.sk/SubPages/OtvorDokument/Clanok.aspx?idclanok=11125Kalapáccsal rongálták meg Ján Slota trianoni emlékművét Komáromban

Kalapáccsal rongálták meg Ján Slota trianoni emlékművét Komáromban


2010. június 12. szombat, 11:17 | ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ
Komárom/Nyitra
|

Ismeretlen elkövetők mára virradóra megsemmisítették megrongálták a Ján Slota által Komáromban június 4-én, a magyar-szlovák határra emelt Trianon-emlékművet - tájékoztatott Dušan Štrauss, a SNS szóvivője.
Nagyításhoz kattintson valamelyik képre:

A hírt Renáta Čuháková, a Nyitra Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. A gyanú szerint kalapáccsal verték szét az emléktáblát.

A rendőrség rongálás miatt indított eljárást.

A párt képviselői most Komáromba tartanak. Štrauss provokációnak tartja a történteket.

A SNS sajtóosztálya olyan közleményt adott ki, mely szerint az emlékművet szétverték. Ezzel szemben tudósítónk a helyszínről azt jelentette, hogy az emlékműnek csak a tetejéből tört le pár darab.

Az állami rendőrség a nyomozásra hivatkozva nem adott ki semmilyen információt. A városi térfigyelő rendszer azonban rögzítette a rongálást. A biztonsági kamera felvételét átadták az állami rendőrségnek.

Nem hivatalos forrásból származó információk szerint fél hat körül egy férfi egy szlovák rendszámú - a rendszám egy részét letakarták - autóval érkezett a helyszínre. Körülnézett, majd 10 perc múlva visszatért, és egy kapaláccsal ütni kezdte az emléktáblát. (vkm, sita)
http://ujszo.com/online/kozelet/2010/06/12/kalapaccsal-rongaltak-meg-jan-slota-trianoni-emlekmuvet-komaromban
slota fiatalkori rendőrségi képe, autótolvaj
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:[ 2013-07-14 21:01 ]

öcsém mit loptál ????Hallottam templombol a perselyt is kiraboltad............Bósza János [ 2011-09-07 16:40 ]

Pénteken meglátom mire jutok, ha "elnézőek" lesznek és nem fognak letartóztatni, akkor egy hét múlva további lépés fog következni és akkor véglegesen fel lesz adva a lecke.Bósza János [ 2011-09-07 16:36 ]

Sehol, mégse tesznek semmit, most pedig vagy egy szlovák belügyminisztériumi döntés, ami lényegében ugyanezeket a dolgokat kéri, a végső döntéshez.
Szumma-szummarum, be lehet dobni a követ a Dunába, vagy minimum bevinni a városi rendőrségre, megőrzés gyanánt, majd ha szlota kifizette a büntetést viheti hazaND [ 2011-09-07 15:52 ]

Tehát: hol vannak a felsorolt engedélyek?ND [ 2011-09-07 15:51 ]

Szükséges dokumentumok:
1.Hol van a városi hivatal döntése szlotakő felállításáról?
2. Hol van a városi hivatal döntése szlotakő feliratának engedélyezéséről
3. Hol van a városi hivatal döntése a szlotakő felállítási helyének kijelöléséről
4. Ha a szlotakő helye nem a város köztere, hanem az államé, melyet a közút karbantartó vállalat lát el, akkor hol van a minisztériumi engedély a szlotakő kihelyzésének, szövegének, helyének döntéséről- mivel ez nem közúti irányjelző vagy tájékoztató tábla az útkarbantartóknak nem áll jogukban engedélyezni a szlotakő kihelyezését
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona