Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció


Kimentem, az autómon, gyalog nehéz lett volna. Mikor kiszálltam a kocsiból, jobbról, balról kamerázni kezdtek és régi vámház (MO-s irányú) előtt állt egy TT-s rendszámú rendőrautó kb plusz 5-6 civil ruhással, egyik kamerázni kezdett és még egy kettes csoportból egy másik a slotakővel párhuzamosan (a Dunával is) szintén, kamerázott. Miután kiszálltam a rendőrautó elindult és a Öregkomáromba vezető oldalra átgurulva, úgy száz méterre tőlem helyezkedett el, a civil ruhások maradtak a helyükön és kameráztak, egyikükben felismertem azt, aki a két évvel ezelőtti komáromi autonómia tüntetésen egy méterrel előttem provokatív módon szintén kamerázott, legalább is hasonló volt. Munkájuk végzik OK elfogadom. Kibotorkáltam a szlotakőhöz, odatámasztottam a táblácskámat, többször lefényképeztem, hogy legyen bizonyítékom, nehogy bárki megint azt állítsa hazudtam, hisz ott sem voltam. A szél többször eldöntötte a táblácskát, Probléma volt lehajolni, de felállítottam, majd úgy döntöttem nem hagyom ott, mert biztosan mindjárt eltávolítanák, mint januárban a szemeteszsákot. Elvittem magammal, visszabotorkáltam az autómhoz, majd beültem és MO irányába távoztam ott megfordultam, majd visszajöttem, a rendőrautó már nem volt ott, de civil ruhások, mikor megláttak, nagyon aktívak lettek, beintettem nekik két újjal egy V betűt, majd hazamentem.

Most nem mertek inzultálni, mint januárban, amikor ráncigáltak sértegettek, leköcsögöztek, majd gépfegyveres kísérettel, miután a szobor mellett feltett kézzel állva megmotoztak, bevittek a rendőrségre, megőrzés gyanánt.

Miután a szlovák belügyminisztérium mindezt törvénysértésnek tartotta, levelem van róla, most csak távolból kameráztak, nem mertek a közelembe se jönni, még csak igazoltatni sem. Máskor minimum ezt megtették, most nem merték. Miért, mert nem közterületen voltam, akár le is szedhettem volna a szlotakővet, de egyedül ez már nekem nem menne, ha lennének akik segítenének, most már meg lehet tenni.
Ez nem közterület és itt a hatályos törvény §57 (1)
nem érvényesíthető.
Kérem a rendőröket ne bántsanak én csak a tulajdonossal szeretnék beszélni, hogy mutassa be az érvényben lévő építkezési engedélyét és azt a döntést, ahol ez a hely közterületté lett nyilvánítva, ha van ilyen bocsánatot kérek, ha nincs el kell távolítani a követ.
Szükséges dokumentumok:
1.Hol van a városi hivatal döntése szlotakõ felállításáról?
2. Hol van a városi hivatal döntése szlotakõ feliratának engedélyezésérõl?
3. Hol van a városi hivatal döntése a szlotakõ felállítási helyének kijelölésérõl?
4. Ha a szlotakõ helye nem a város köztere, hanem az államé, melyet a közút karbantartó vállalat lát el, akkor hol van a minisztériumi engedély a szlotakõ kihelyzésének, szövegének, helyének döntésérõl- mivel ez nem közúti irányjelzõ vagy tájékoztató tábla az útkarbantartóknak nem áll jogukban engedélyezni a szlotakõ kihelyezését!Ám legyen válaszoltam: Bósza úr mi történt? (bumm.sk oldalról)
blanka:

Nézd Blanka (maradjunk akkor ennél), kint voltam, mert megígértem, több volt a titkos és rendőrruhás mint én, mert senki nem mert kijönni, hogy jelenlétével támogasson. Pedig nem 10 kg kalapáccsal mentem, csak egy tiltakozó táblával.
Most úgy döntöttem, ha senkit semmi nem érdekel - a 25000 magyar komáromira gondolok - trianon bűne és az azt éltető illegálisan kihelyezett tábla sem érdekli, akkor én nem írok ide többet ebben a témában. Egy kicsit böngésztem a jogtárban és ráakadtam egy szlovák bejegyzésre, ahol ez volt írva: A polgár és az önkormányzatok mindent csinálhatnak, amit a törvények nem tiltanak, hisz a demokrácia lényege ez, de az állami szervek csak azt, ami az alapító levelükben törvényileg meg lett nekik szabva.

Tehát még a legbutább embernek (sok fórumozó aki engemet támad megértheti) is világos, hogy jog értelemben nem a városnak kell bizonyítani azt, ami már bizonyított, a törvényekből adódóan, a kompetenciák szintjén. Tehát a követ el lehet távolítani egy egyszerű levél kíséretében, amit elküldenek az útkezelő vállalatnak, hogy engedély kiadni nem volt joguk, mert két út közötti terület sohasem volt és sohasem lehet közterület, tovább ez a kompetenciájukban benne sincs, törvényt sértettek, az engedély kiadása valójában megsem történt sohasem. Ezért a követ leszedjük a talapzatáról beszállítjuk megőrzésre a városi rendőrségre, majd ha a büntetést, amit az építkezési szervnek, városnak kell kiszabnia, kifizették Slota úr, vagy a hivatalos tulajdonos hazavihet Zsolnára, mert Zsolna rendszámú kisteherautó emberei építették, már mikor építkeztek és betelefonáltam , névvel, a nevem megadásával kértem, hogy menjenek ki állítsák le a munkákat a válasz az volt, hogy a városvezetés betiltotta. Tehát itt nem arról van szó, hogy a kő eltávolítható jogilag, vagy sem, hanem az, hogy a régi és az új városvezetés és a képviselők ezt nem is akarják, pedig un. magyar többség van, MKP.Hídas többség van a komáromi városvezetésben és helyi kisparlament is. Mondjuk ki már végre, ezért ez a hír sem előtte sem utána nem hír. Az oldalamon részletesen legalább 10 témában erről írtam.

Ez a téma bumm.sk sem érdekli, elküldtem, a felvidek.mának, az Újszónak, parának nem, minek. De az említett három nagy rendszerséggel hírértékűnek tart mindent, amit szlota, Hlina, vagy Matovic csinál előre, utána lehozzák, gondolom, ami nekünk magyaroknak jó azt is lehozzák, tévedtem. Pl. a bumm már augusztusban beharangozta, hogy hlina ezer cigányt visz a parlament elé, mert ő azt mondta, belovagol Budapestre trianonkor, letakarja a Brüsszeli magyar szőnyeget, együtt koszorúzott szlotával egy éve a pozsonyi trianon ellenes táblánál, ezt mind-mind lehoztá, de amit én a magyarokért csinálok annak egynek sincs hírértéke, csak a legutóbbiakból, hogy tiltakoztunk Esterházy ellen négyen,Pozsonyban az elnöki palota előtt, vagy hogy lett volna egy autonómia tüntetés 24-én (betegség miatt két napja visszavontam, mert nem akad segítő) mert ennek előre sem utána nem volt hírértéke. Ha most valaki azt hiszi magamutogatásnak szántam az téved, mert pl. a pozsonyi utamnak a levét még most is iszom, kit is érdekelne, ugyebár 250 km levezetni, kimenni a térre, egy hátgerinc műtét után, azóta is alig bírok járni, ja, hogy ez az én bajom, igazatok van. Tegnap is csak úgy tudtam kimenni, hogy bedrogoztam magamat fájdalom csillapítókkal. másképpen be sem tudtam volna ülni az autóba (még szerencse, hogy ezt a rendőrök nem tudták, mert mindjárt vérvizsgálatra vittek volna), másképpen meg nem tudtam volna ott lenni. Én bajom, mert csak magamutogatás a célom, sokan ezt így látják, ezt mondják, remény leírta a lényeget kit is érdekel, hogy mit csinálok, senkit. Rendben van akkor mától kezdve kuss legyen slotakő témában és vigyetek oda dicsőítő mécseseket, mert a komáromi korrupt és gyáva magyaroktól mást nem is lehet elvárni (tisztelet a kivételnek aki ott lett volna, de a médiák hírzárlata miatt nem tudott a rendezvényről).

Mindenkinek üzenem, azoknak akik utálnak, azoknak akik magamutogatónak, azok akik hülyének tartanak és azoknak is, akik kevésbé utálnak, vagy egyszerűen félnek mellém állni, amit megértek.

Sohasem az volt a célom, hogy bárkinek is ártsak, vagy megsértsem, de ha valaki ok nélkül bántott, hát védekeztem, ennyi.

Egy célom van, a magyar-szlovák megbékélés, ezért gyújtottam 2007-ben pontosan 4 éve gyertyákat a pozsonyi elnöki palota előtt. Magyar szemszögből nézve a magyar-szlovák megbékélés alapfeltételeként, minimum a magas szintű területi autonómiában látom a megoldást. Ezért küzdök több, mint 5 éve és ezért vagyok manapság cenzúrázva. A stílusom olyan, amilyen, de aki már annyi "pofont" kapott mint én attól ne azt várják el, hogy benyalni fog, vagy hazudozni, csak azt tettem, amit tennem kellett, hogy kinek mindez mennyire volt hírértékű, az legyen az ő keresztjük.jós írta:
Ezennel szeretnénk koszonetet mondani a e.e. szeptember 24-én megrendezendó Autonómia - Kuzd a kozos jogokért, c. rendezvény békés lebonyolíttóinak, szives támogatóinak, a músor fóvédnokének és a hazai sajtó, valamint kulfoldi média szerves egyutmúkodéséért.

A hazai politikai élet, kulképviseletek valamint az anyaországból érkezó tobszáz kulturális, zenei, szinpadi és világi élet mindenteruletéról érkezó támogatóknak sajnos nemadhatunk teret, de igérjuk hogy a jovóben a nagyvizhangara való tekinettel gondoskodunk minden szereplésért, mindenkinek terert engedunk és nyerunk.
Szivélyessen várjuk a támogatókat, TV-stábokat, internetes médiát valamint a kulyugyi tárca bevonásával a ENSZ-akreditált konzuli és nagykovetségi támogatást, valamint a hazai és a kulfoldi,kozelkeleti és jordánparti, de legfóképp a dunaparti parti kozélet hírességeinek a felvonulását.
Az eseményt kulturális est keretében tobb rangos zenekar, Klezmer banda, valamint a Bécsi filhármónia és a száztagú romazenekar búcsukoncertjével zárjuk !

János, így kellet volna meghirdetni, így MOST divat lett tuntetni, celebszinten kéne múkodnod, neked is jobb ik lenne kovetni a menóket ! ( Meg a jovóket is )

Válaszom:
Az már nem én lennék és 30 ezüstért sohasem adnám, adtam el a lelkemet. A hitem annál erősebb, ebben a jogos ügyben, még ha egyedül is kell küzdenem, mint a rosszakaróim lejáradóstis mellébeszélése. Tudod engemet nem lehet legyőzni, én már rég győztes vagyok és az ,hogy leközölnek valamit vagy sem már rég nem érdekel. Lehet a kettős-keresztemet , amikor úgy leszek, hogy ki tudok menni hozzádrótozom a szlotakőhöz. Nem tehet ellene senki sem. Tegnap a rendőrök száz méternél nem mertek közelebb jönni, pedig voltak egypáran, tegnap én győztem, mert azt csináltam, amit akartam, a hatalom csak gyáva szemlélője volt és az én üzenetem, ha nem leszünk gyávák megmaradunk, ha megalkuvók maradunk és egymásba fogunk rugdosni, akkor megszűnünk létezni.
boszajanosmai 2011.9.12. bejegyzés

Idézet
jós írta:
abraka, a volt hivatásos magzatelhajtónk mikor a városi bársonyszékében széklelt, miért nem cselekedett ?
A mongoloidformájú kegyeltjeinek a pozícióbarugdosása mellet találhatott volna idót erre is, nem ?


Tudod az előző és az új vezetés is már egyformán bűnös, a régi mert nem cselekedett mindjárt, az új mert már lassan egy éve ott vannak és létezik egy hivatalosan januárban beadott lakossági bejelentés mégsem lépnek az ügyben és nem is válaszoltak a törvények értelmében a beadványra január óta, ezzel törvénysértést követtek. Ezt is vállalják, megáll az ész ki áll az oszlop mögött, hogy nem Slota az már biztos, Fígel, Fico, Slota trio, bugári és MKP-s háttértámogatással, kussolással, homokba dugott fejekkel. Gyalázatos disznóság, ami itt van.
boszajanos
2011-09-12 09:34:25
Idézet
abraka, a volt hivatásos magzatelhajtónk mikor a városi bársonyszékében széklelt, miért nem cselekedett ?
A mongoloidformájú kegyeltjeinek a pozícióbarugdosása mellet találhatott volna idót erre is, nem ?
jós
2011-09-12 09:01:47
Idézet
Ezt a dolgot csak akkor lehet megoldani, ha 10-100 kimennénk tiltakozni és kérnénk az engedélyeket, ami alapján az oszlop odakerült. Akkor talán valami beindulhatna, vagy ha legalább a magyar média ezt az ügyet felvállalná, de ők kussolnak leginkább, vajon miért? Hlina ügyeivel elsőként jelentkeznek, de egy ilyen ügyben kussolnak, pl az a levelem, ami január óta a városházán van senki nem érdekel, hogy 8 hónapja nem kaptam rá választ, bár a törvény max 60 napot ír elő, amin belül kötelesek választ adni. Mindenki hallgat, az állami szervek, a magyar pártok, a városi szervek és a magyar médiák is kussolnak, vajon miért? Érdekből, más ok már tényleg nem lehet, mindenkit lefizetett Slota.
Egy biztos pl. a bumm is, a felvidek.ma, az Újszó is teljes hírzárlat alá helyezte ezt a témát, pedig emailban többször elküldtem nekik, egyik sem mer leközölni semmit sem, nincs hírértéke, vagy talán a Slota lefizette őket, vagy ami a legrosszabb lenne, nem érdekük, akkor miféle magyar emberek vezetik ezeket a médiákat? Magyarok egyáltalán?
boszajanos
2011-09-12 08:15:52
Idézet
Városi csendórok ?
Kinevetteted magad abraka ?
Még egy papucsot sem mernének rátenni, bezzeg a te autódra ( nem a szomszédjára ) nevetve tettek anno, csak a te lélekjelenlétednek és a beteg szivedrevalótekintettel vették le ...
jós
2011-09-12 08:02:10
Idézet
Igen a magánszemély bármit kitehet a telkére, ha azt a törvények nem tiltják, de egy állami vállat csak azt, amit a törvények neki megengednek, tehát a szobor kihelyezésére, nem adhatott ki engedélyt az útkezelő vállalat, mert ez biztosan nincs benne az alapszabályában, ha nincs benne, akkor nem is engedélyezheti. csakis azoka a szervek járhatnak el ebben az ügyben, akik a hatályos törvények okán joguk van eljárni, önkormányzat, építkezési, kerületi, műemléki stb. szervek, de egy útkezelő vállalat bizonyára nem tartozik ebbe a körbe. Ez azért nehéz téma és azért hallgat mindenki, mert ha a slotakőről kiderülne, hogy teljesen törvénysértő módon let elhelyezve, akkor ugyanez érvényes a CM-re is, ugyan olyan alapon került oda és kiderülne, hogy maga az állam sért tudatosan politikai célokat követve törvénysértést. Ezért ez a hallgatás, ezért a média cenzúrája, a magyaré is, mert a helyi MKP és Hídasokank nem érdekük a CM szoborcsoport problematikájának a megoldása, mert már rég ezekben a témákban behódoltak a törvénysértőknek.
boszajanos
2011-09-12 08:01:28
Idézet
blanka írta:
Ott kellett volna hagyni a szöveget és várni a kocsiban, hogy mi lesz, persze kamerával.
Jut is eszembe, ha nem közterület akkor magánterület, viszont oda azt helyez el a tulaj amit akar, ezzel is érvelhet a tulajdonos, meg telekháborításért fel is jelenthet, ez csak jogi monfordírozás részemrol, de nem ártana odafigyelni a végén még slopának lesz igaza téged meg jól lecsuknak. Egy tájékozott ember kettot ér!


Egy kicsit keresgéltem a törvények útvesztőjében, nem vagyok jogász, de arra akadtam rá, hogy magánszemélyek, civil, a polgár és az önkormányzatok mindent csinálhatnak, amit a törvények nem tiltanak, ellenben az állami szervek csak azt amit a törvények nekik megengednek, na-mármost az útkezelő vállalat az állami vállalat, megvan írva az alapszabályában mit csinálhat, de ezeken túl mást nem. Tehát nem adhat olyasvalamire engedélyt ami nincsen benne az alapszabályában, a létrehozása idején. Gondolom egy másik szerv, vagy állami, közigazgatási szerepkörét csak úgy alapon nem veheti át. Ő kiadhat gondolom, az utakkal, útjelző táblákkal, közvilágítással, javításokkal kapcsolatosan engedélyeket, ez lehet benne az alapszabályában, de egy szobor kihelyezésére, vagy bármi más, ami nincs benne az alapszabályában nem adhat ki engedélyt. Ez olyan dolog, ha jogász lennék, akkor nem hozhatok bírósági döntéseket, a jogász véd, az ügyész vádol, a bíró döntéseket hoz, ezzel ugyebár mindenki egyetért, de ne-adjisten egy jogász azt mondaná, vagy még papírra is vetné, hogy abban a perben, amiben ő védőügyvéd, kimondja a jogerős ítéletet is, pl. hogy a védence ártatlan, ez jogerős döntés lehet, a bíró kinevetné, s tiltakozna, senki nem fogadná el a jogász papírosát jogerős döntésként, mert törvénysértő módon keletkezett, a jogász túllépte a jogkörét. Ebben az esetben az útkezelő vállalat túllépte a jogkörét, nem adhat ki engedélyt egy szobor elhelyezésére, vagyis az ő döntése, elejétől fogva érvénytelen. Városi csendőrök, már rég eltávolíthatták volna.
boszajanos
2011-09-12 07:51:28
Idézet
Mindenki tette a dolgát, a fizettet képviselóink számolták a zsét, híres politikai aktivista szinészeink vigadalomban tartották a lakosokat a standupp comedyban ay Európa tákolmányban, a mostegyetem nagyérdemú \" magyar \" tanárai készultek haza a kassai most gyuliról a tobbi szerencsétlen meg próbálta kikotorászni a kukából a munkanélkuli családjánakvalót, jó volt, csak így tovább !
jós
2011-09-11 19:29:21

Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:ND [ 2011-09-13 23:13 ]

A tót megszállás alatt álló Felvidék magyarságát sorra érik a jogsértések, jogcsorbítások az EU égisze alatt is. A frusztrált tót államhatalom állami szintre emelte a magyarüldözést. Rettegnek az ellopott javak elvesztésétől.A bűnbak és múlt élő tanúja a magyarság, amely a tót mítoszgyártás, történelem-hamisítás útjában áll. A tótok félnek a magyar állampolgárság visszaadásától, félnek a magyar állampolgároktól, félnek a magyarságnak egyenlő jogokat adni, félnek a magyar nyelv hivatalossá tételétől, félnek bevallani a magyar múltat,mely védőszárnyai alatt a tótság,mint maroknyi nép átvszelhette a történelem legnagyobb viharait ,sőt gyarapodni tudott. Félnek mindentől ,ami magyar. Miért félnek?

Alább olvasható két rövid eszmefuttatás a tótok tömeges méreteket öltő hungarofóbiájáról : http://www.nemzetidal.gportal.hu/gindex.php?pg=3730952&nid=6038791
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona