Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Slota hadsereget küldene a szlovák-magyar határra

2009.6.1
Ján Slotát, az SNS elnökét olyannyira "aggasztják" Orbán Viktor és Csáky Pál Esztergomban, a magyarok EP-választásokra történő mobilizálása érdekében tett kijelentései, hogy már a határok katonai védelmének fontosságáról kezdett beszélni."Merem állítani, hogy számunkra nagyon fontos a déli határok nemcsak jogi, de katonai védelme is. Szomszédunk neofasiszta és neonáci kijelentései egyre gyakoribbak, és úgy gondolom, támogatóinak köre is egyre nagyobb. Már beszéltem róla, mennyi magyar ügynök mozog Dél-Szlovákiában" - jelentette ki Slota. Anna Belousovová továbbra is úgy gondolja, Orbán kijelentései Szlovákia területi egységét és alkotmányosságát veszélyeztetik. "Orbán és Csáky Esztergomban tett kijelentései erős neofasizmustól és neonácizmustól bűzlenek, de legalábbis a nagymagyar sovinizmustól. Ezt nemcsak Jano Slota mondja, hanem az osztrák Die Presse is" - tette hozzá a pártvezér.

Belousovová elmondta továbbá, hogy parlamenti határozattal nem lehet megvédeni kellőképpen a szlovák államot. Éppen ezért napokon belül szeretnék a kormány elé terjeszteni az állam védelméről szóló törvényjavaslatukat. Slota közölte, hogy már két éve kész a tervezetük ez ügyben, ám puhítaniuk kell rajta, hogy az a Smer és a HZDS számára is elfogadható legyen. "Mérsékeljük, hogy ne legyen olyan kemény, de nagyban hasonlít a franciák és a csehek törvényére" - folytatta Slota.

Belousovovával együtt figyelmeztetnek, ha a szlovákok nem mennek el az EP-választásokra, a magyarok akár hat képviselőt is szerezhetnek, ami katasztrófa lenne. "Én, az SNS és az össze vezető képviselő figyelmeztet, mire készül az MKP-kamarilla (cselszövő csoport - a szerk. megj.). A kezdetektől fogva a déli területek politikai autonómiájára, és azt azt követő elszakadásra törekszenek. Duray mondta, mennyire irigyli a koszovói albánokat. Ez a végső célkitűzésük" - vélekedett Slota.

Fico szerint mindenki megbolondult

Robert Fico, aki a gyermeknap alkalmával megtartott nyitott ajtók napján vasárnap látogatókat kalauzolt a pozsonyi kormány épületében, nagyobb választási részvételre ösztönözte a szlovákokat. "Vagy olyan képviselőink lesznek ott (Európai Parlamentben), akik Magyarországot és a Kárpát-medencét fogják képviselni, vagy Szlovákiát és a szociális programokat. Néhányan azt mondják, hogy azok az emberek, akiket a Szlovák Köztársaságban választanak meg EP-képviselőnek, állítólag a Kárpát-medencét fogják képviselni. Hát már teljesen megbolondultunk?" - jelentette ki az emberek előtt Fico.

Bugár Béla, az MKP volt elnöke az autonómiát, illetve az ország déli területeinek elszakítását Szlovákiától egyszerű ijesztgetésnek tartja. "Mert az MKP-nak vagy a három elődpártnak ez sosem volt programjában. Az MKP 11 éve létezik, ha valaki azt állítja, hogy ezt volt a célja, bizonyítsa be" - reagált Bugár a TASR hírügynökségnek adott nyilatkozatában Slota vádaskodására. A rendkívüli parlamenti ülés szerinte csak arra szolgál, hogy a koalíció elterelje a figyelmet a valódi problémákról, a soha nem látott korrupciós ügyekről.

"Az MKP nem kíván Slota kijelentéseivel foglalkozni," - közölte a magyar párt szóvivője, Dunajsky Éva. A Kárpát-medence földrajzi név használata miatti rendkívüli parlamenti ülés összehívását az MKP primitív trükknek tartja, amelynek legfőbb célja a korrupciós ügyekről való figyelemelterelés.

Slota és a vadászgépe, a McLaren és a horvátországi villa

Ján Slota a gyerekeire esküdött, hogy nincs semmiféle vadászgépe, és azt is állította, hogy soha nem ült nyilvánosan a McLaren autóban Zsolnán. Ján Slota a "nemzetellenes erők uszító kampányának" témájával hívta össze az SNS elnökségét Breznóban. "A saját vagyoni nyilatkozatomban szerepel egy DA-42. Ezott le van írva, nem is titkolom. Egyetlen érvényes regiszter a repülésügyi hivatalé. Az internetes portál csak azért tüntette fel a nevem, hogy kampányt indíthasson. Ez disznóság disznóság hátán" - válaszolt Slota a Sme napilap újságírójának kérdésére.

"Le vagyok fényképezve Zsolnán a McLarenben? Abszolút lehetetlenség. Az életben soha nem ültem nyilvánosan abban az autóban. A horvátországi villáról már tizedik éve írnak. menjen már veleki, és nézze meg a birtoklevelet, hogy nem szerepelek rajta. Mintha az SNS lenne az egyetlen politikai erő ebben a galaxisban" - mondta Slota, és ajánlotta a médiának, hogy foglalkozzanak inkább "a magyarokkal és az autonómiájukkal".

Nemzeti vezérhez méltó száguldozás

A Sme videóra vette, ahogyan a nemzetiek vezére Breznóba tartva legalább 50-nel, de akár 80-nal is túllépte a megengedett sebességet. Hogy őt nem érdeklik a közlekedési szabályok, bizonyította az is, hogy Breznó belvárosában a folytonos vonalat áthágva fordult meg és hajtott el.


Sme.sk/MTI/para
http://www.parameter.sk/rovat/belfold/2009/05/31/slota-hadsereget-kuldene-szlovak-magyar-hatarra?page=99#comment-132942009. május 31. [18:14]
Slota: neonácizmustól bűzlenek Orbán és Csáky szavai

Neonácizmustól, újfasizmustól és legalábbis nagymagyar sovinizmustól bűzlenek Orbán Viktor Fidesz-elnök és Csáky Pál, az MKP vezetője esztergomi szavai - véli Ján Slota.
Az SNS elnöke erről pártja elnökségének vasárnapi breznóbányai (Brezno) tanácskozása után nyilatkozott.
Figyelmeztetett, ha a szlovákok nem mennek el szavazni, az MKP maximális számú mandátumot szerezhet a jövő heti európai parlamenti választáson. "S ezzel valóra válhatnak Orbán szavai" - tette hozzá.
(Új Szó)

http://www.vajma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=karpat&id=5368


2009. május 31. [21:00]
Fidesz: Slota ismét bizonyította, hogy nem alkalmas a politizálásra

Ján Slota ismét bizonyította, hogy nem alkalmas a politizálásra - jelentette ki Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének szavaira reagálva vasárnap este az MTI-nek.
Az SNS elnöke azt mondta, hogy Orbán Viktor és Csáky Pál nyilatkozatai, amelyek május 23-án Esztergomban hangzottak el, erősen bűzlenek a neonácizmustól, neofasizmustól, de legalábbis a nagymagyar sovinizmustól. Slota felhívta a figyelmet arra, hogy ha a Csáky vezette Magyar Koalíció Pártjának (MKP) választói fegyelmezettek lesznek, akkor a párt a jelenleginél több magyar képviselőt küldhet az európai testületbe. "Ezt követően pedig beteljesülnek Orbán úr szavai" - jegyezte meg a szlovák politikus. A Fidesz elnöke Esztergomban egy, az MKP-vel közösen megtartott választási nagygyűlésen ugyanis azt mondta: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben.
Szijjártó Péter Slota mondanivalójával kapcsolatban úgy fogalmazott: "nagyon furcsa, ha egy európai uniós tagország vezető politikusa nem veszi észre, hogy a jelenlegi folyamatok éppen abba az irányba mutatnak, hogy a nemzetek sokkal fontosabbak lesznek, mint az országhatárok."
Aki ezt nem veszi észre, az nyilvánvalóan nem alkalmas arra, hogy politizáljon - mutatott rá.
Megerősítette: "igenis, a magyarságnak, a magyar nemzetnek az az érdeke, hogy minél több magyar képviselője legyen az Európai Parlamentnek."
Megfogalmazása szerint Ján Slota már "többször bizonyította magáról, hogy egy bunkó, ezt most is igazolta".
Robert Fico szlovák kormányfő korábbi nyilatkozata szerint "abszurd", hogy bárki is valamiféle "fiktív államnak" minősítse a Kárpát-medencét, s ez az álláspont veszélyt jelent Szlovákia számára. A szlovák koalíciós pártok rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek Orbán nyilatkozatai megvitatására. Slota megerősítette: pártja támogatja azt a kezdeményezést.
A szlovák pártelnök szerint katasztrófát jelentene, ha a Szlovákiára eső 13 EP-mandátumból az MKP szerezne meg hármat-négyet. "Az SNS mindig főleg azon igyekezett, hogy szolgáljon nemzetének és a szlovák államnak" - húzta alá ezzel kapcsolatban Slota, ismét megjegyezvén, hogy az MKP Budapest érdekeinek kiszolgálója.
"Az SNS már jó egy évtizede arra figyelmezteti a közvéleményt, hogy az MKP és annak elődei a kezdetektől fogva Dél-Szlovákia politikai autonómiáját és népszavazás kiírását akarták Szlovák Köztársaság déli területeinek elszakításáról" - mondta.
"Az MKP nem kíván Slota kijelentéseivel foglalkozni" - közölte a magyar párt szóvivője, Dunajsky Éva. (MTI)

http://www.vajma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=karpat&id=5369


"A magyarországi újfasiszták, neonácik portyái egyre gyakoribbak" Nyomtatás Email
2009.05.31.
A Szlovák Nemzeti Párt vezetője szerint a magyarországi újfasiszták, neonácik portyái egyre gyakoribbak a dél-szlovákiai, magyarlakta régióban, ezért meg kell erősíteni a dél-szlovákiai határokat. Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja ismét a Szlovák Köztársaság védelméről szóló törvénytervezetével akar előrukkolni, amelyet korábban koalíciós partnerei is elutasítottak. Aggodalommal töltik el ugyanis Orbán Viktor Fidesz elnöknek és Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja vezetőjének május 23-i esztergomi kijelentései. A két párt a városban közösen kampányolt az európai parlamenti (EP) választás előtt. Orbán azt mondta, az EP-választáson eldől, hány magyar képviseli majd a Kárpát-medencét az Európai Parlamentben.

Slota Dél-Szlovákiában a határ katonai őrizetét is megerősítené, mert - hangoztatta pártja elnökségének vasárnapi ülése után - a magyarországi újfasiszták, neonácik portyái egyre gyakoribbak a dél-szlovákiai, magyarlakta régióban, s egyre kiterjedtebb munkatársi hálózatuk van. "Már mondtam, hogy magyar ügynökök milyen nagy tömege mozog Dél-Szlovákiában" - idézi a Szlovák Nemzeti Párt vezérét a sme.sk hírportál.

A Slota-párt - a másik két szlovák kormányerőhöz hasonlóan - a napokban többször is hangsúlyozta, hogy Orbán szavait rendkívüli ülésszakon kell elítélnie a pozsonyi parlamentnek. Az erre vonatkozó indítványt a koalíciós erők hétfőn nyújtják be Pavol Paška házelnöknek.

Slota-pártját az utóbbi hetekben az ellenzék és a sajtó is élesen bírálja, amiért miniszterei sorra keverednek korrupciós ügyekbe. A nemzetiek elnöke vasárnap ki is fakadt: a sajtó ne pártja ellen uszítson, hanem inkább a magyar fenyegetéssel foglalkozzon.

AZ MKP nevetségesnek tartja, hogy a kormánypártok egy földrajzi megnevezés, a Kárpát-medence használata miatt sürgetnek rendkívüli parlamenti tanácskozást. "Azok a politikusok, akik így tesznek, nem tartják Szlovákia állampolgárait felnőtteknek, mert feltételezik róluk, hogy beugranak egy primitív trükknek, és elfelejtik, hogy a valóban veszélyes szlovákiai kifejezésnek a korrupció, a klientelizmus és a közpénzek eddig sohasem látott mértékű szétlopása számít" - áll a párt nyilatkozatában.

A Slotában még bízóknak a magyar párt azt javasolja, gyűjtsenek össze neki pénzt még egy repülőgépre, villára vagy drága luxusautóra.

Felvidék Ma, FN
http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=14308&Itemid=1


Az SNS folytatja a magyarellenes hisztériát, Dél-Szlovákia elszakadására figyelmeztettek! Nyomtatás Email
2009.05.31.
Breznóban ülésezett a Szlovák Nemzeti Párt elnöksége. Az ülés központi témája az európai parlamenti választások voltak, ám a párt vezetői sem titkolták, elsősorban arra a veszélyre figyelmeztetnek, amit Orbán Viktor és az MKP jelent Szlovákia számára.

A párt listavezetője, Dušan Švantner szerint egyértelmű, hogy a magyarok végső célja Dél-Szlovákia elszakítása. Erre utal az is, "ahogy a magyar gárdák masíroznak Szlovákiában, és ahogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom ünnepségeket szervez".

Ján Slota pártelnök konkretizálta Dél-Szlovákia elszakadásának "forgatókönyvét": előbb autonómia, majd ezt követően népszavazás az elszakadásról! Slota úgy látja, erre utalnak Duray Miklós MKP-alelnök szavai is, miszerint irigyli a koszovói albánokat! Slota szidta a sajtót, hogy ilyen fontos dolgokra nem hívja fel a figyelmet, és helyette a róla szóló hazugságokat árasztja. Csáky Pál és Orbán Viktor esztergomi beszéde szerinte neofasiszta és neonáci elemeket tartalmazott, ami szerinte nem csoda, hiszen a Fidesz "nagyon szorosan együttműködik az újfasiszta magyar csoportokkal". Ami az európai parlamenti választásokat illeti, Slota egyenesen katasztrófának tartaná, ha a Magyar Koalíció Pártja 3-4 képviselőt küld majd Brüsszelbe.

Anna Belousovová, az SNS alelnöke is részt vett az elnökségi ülést követő sajtótájékoztatón. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Kárpát-medence csak egy "munkamegnevezés", amely alatt Nagy Magyarországot kell érteni.

"Az MKP nem kiván Slota kijelentéseivel foglalkozni," - áll a kiadott sajtónyilatkozatukban. A rendkivüli parlamenti üléssel kapcsolatban, külön hirben számolunk be az MKP álláspontjáról.

Felvidék Ma
http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=14303&Itemid=1


Az SNS szerint az MKP bűzlik a sovinizmustól
Hétvégi Slota 2009. 05. 31
A+ A- nyomtatás
A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szerint Orbán Viktor és Csáky Pál nyilatkozatai, amelyek május 23-án Esztergomban hangzottak el, erősen bűzlenek a neonácizmustól, neofasizmustól, de legalábbis a nagymagyar sovinizmustól.

Ján Slota erről az SNS elnökségének vasárnapi tanácskozása után beszélt Breznóbányán (Brezno). Felhívta a figyelmet arra, hogy ha a Csáky vezette Magyar Koalíció Pártjának (MKP) választói fegyelmezettek lesznek, akkor a párt a jelenleginél több magyar képviselőt küldhet az európai testületbe. "Ezt követően pedig beteljesülnek Orbán úr szavai" - jegyezte meg a szlovák politikus.

A szlovák pártelnök szerint katasztrófát jelentene, ha a Szlovákiára eső 13 EP-mandátumból az MKP szerezne meg hármat-négyet. "Az SNS mindig főleg azon igyekezett, hogy szolgáljon nemzetének és a szlovák államnak" - húzta alá ezzel kapcsolatban Slota, ismételten megjegyezvén, hogy az MKP Budapest érdekeinek kiszolgálója.

"Az SNS már jó egy évtizede arra figyelmezteti a közvéleményt, hogy az MKP és annak elődei a kezdetektől fogva Dél-Szlovákia politikai autonómiáját és népszavazás kiírását akarták Szlovák Köztársaság déli területeinek elszakításáról" - mondta.

Slota egyébként is fokozott biztonsági intézkedéseket hozna az ország érdekében, például megerősítené a hadsereget és az SNS leporolná a köztársaság védelméről szóló törvénytervezetét is. Anna Belousovová megerősítette, hogy hamarosan tárgyalni szeretnének a kezdeményezésről, ami már két éve készen van, de egyes részeit muszáj elfogadhatóvá tenniük koalíciós partnereik számára.

Bugár Béla, az MKP volt elnöke az autonómiát, illetve az ország déli területeinek elszakítását Szlovákiától egyszerű ijesztgetésnek tartja. "Mert az MKP-nak vagy a három elődpártnak ez sosem volt programjában. Az MKP 11 éve létezik, ha valaki azt állítja, hogy ezt volt a célja, bizonyítsa be" - reagált Bugár a TASR hírügynökségnek adott nyilatkozatában Slota vádaskodására. A rendkívüli parlamenti ülés szerinte csak arra szolgál, hogy a koalíció elterelje a figyelmet a valódi problémákról, a soha nem látott korrupciós ügyekről.
"Az MKP nem kíván Slota kijelentéseivel foglalkozni," - közölte a magyar párt szóvivője, Dunajsky Éva. A Kárpát-medence földrajzi név használata miatti rendkívüli parlamenti ülés összehívását az MKP primitív trükknek tartja, amelynek legfőbb célja a korrupciós ügyekről való figyelemelterelés.

(MTI)HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona