Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Slota és Belousovová bizonyítottan hamisan vádaskodnak, tolvaj kiált rendőrért

2009.5.28
A tegnapi (2009.5.27) kihallgatásomon, ahová tanunak idéztek be, az ellenem indított feljelentési ügyben, sikeresen bizonyítottam, hogy az ellenem benyújtott szlotaféle beadvány egy hazugságokra épülő rágalomhadjárat része, ahol részben az én fizikai és pszichikai megsemisítésemre törekednek, valamint az autonómia ügy álhatatos ellehetetlenítésére és a lejáratására, valamint az autonómia jogosságát hirdetőket törvénytipróknak való bemutatása, előbb ellehetetlenítésük, majd egy koncepciós perekben vádolásuk, becsukatásuk. A komáromi ügyészség egy komáromi szlovák nemzetiségű (Konkolovsky, 89 előtti kommunista éra beli) prokurátorral az élen. azt szeretné bizonyítani, hogy én tudatosan az ország szétzilálására törekszem és népi, nemzetiségi, faji és etnikai feszültségkeltés a célom.

Bebizonyítottam, hogy a belügyminisztérium Čečot nevezetű államtitkára, a szönöszös jelölt, Slota pártjának a megrendelésére hamis, hibás dokumentumok alapján és procedurális hibákkal teletömdelve tudatosan, mindenáron és gyorsan-gyorsan alapon szüntették be a Nomos Regionalizmus Polgári Társulást-t. A fő bizonyíték magánál a rendőrségnél van (ez jegyzőkönyvbe lett véve), hogy a NoRe-nak elküldött levél (2008.jan.14-én) nem törvényes és nem jogerős figyelmeztetés (tartalmilag duplán nem az), mivelhogy egy olyan beadványra reagálva történt a megírása, amit a belügy csak 15-én kapott meg, tehát jan.18-án amikor megszüntették a Nomos Regionalizmust egy olyan figyelmeztető levélre hivatkoznak, ami nem törvényes keretek között íródott, vagyis nem jogerős. Tehát a Nomos PT-t törvénysértő módon szüntették be, valójában be sem szüntették, mert nem törvényes keretek között bonyolították le a megszüntetési folymatot. Čečot, hogy minél gyorsabban teljesítse kenyéradója és a soviniszta Slota parancsait két hét alatt lelikvidáltatta a Nomos Regionalizmus PT-t, csalással és hazugságok árán, egy nem törvényes keretek között megíródott figyelmeztetés alapján.

A vizsgálatot vezető rendőr felolvasta a komáromi ügyészség kérdéseit, az első így hangzott (csupán emlékezetből próbálom lejegyezni, mert a jegyzőkönyvből nem kaptam, annak ellenére, hogy kértem), hogy a Nomos Regionaslizmus PT miután elküldte a bejegyzéséhez szükséges dokumentumokat a belügyminisztériumba, hozzácsatolta a kérelemhez a Dél-Fölvidéki Autonómia Környék autonómia tervezetét (ügyész hazug állítása) és szerinte ez az egyik bizonyíték arra, hogy a PT törvényellenes tevékenységet fejtett ki, a másik pedig az, hogy az állításuk szerint a PT (akkor még nem is létezett) a Commora Aula honlapján, ami az ügyész állítása, hogy az a PT tulajdona, ott propagálta a szerinte államellenes autonómia tervezetét.

Mind a két állítás egyszerűen hazugság és tudatos mellébeszélés, kitalálás, ami bizonyíték arra, hogy az ügyészség nem az igazság kiderítésére törekszik, hanem egy koncepciós perhez gyűjti a hazugságokon, nem bizonyított tényeken alapuló álbizonyítékokat.

Az első nemcsak hazugság, hanem butaság is, mert egy PT bejegyzéséhez nem kell semmiféle plussz dokumentumot hozzáadni csak azt amit a törvény előír. A törvény azt mondja, hogy egy polgári társulás bejegyzéséhez kell egy alapszabály, egy kérvény három névvel és 2000 SK-s (kb 67 EURÓ) okmánybélyeg, mi ezt mind 2007 december 10-án elküldtük. Természetesen nem csatoltunk a kérelmünkhöz semmiféle autonómia tervezetet ez egy tudatos dezinformáció, hazugság. Mikor azt kértem a rendőrségen, hogy bizonyítsák be, hogy ilyesvalamit én elküldtem, a válasz az volt ez nem az ő feladatuk ők csak az ügyészség kérdéseit teszik fel, amire nekem válaszolnom kell. Egyébként elég lett volna az ügyész úr részéről egy telefonhívás, vagy írásbeli kérelem a Belügyminisztériumhoz, azzal a kérdéssel milyen dokumentumokból áll a NoRe bedványa, máris tudhatta volna (másfél éve volt rá, hogy megtudja) semmiféle autonómia tervezet nem volt a regisztrációs kérelemhez csatolva, persze ha azt valaki utólag nem csempészte oda. Tudatos csűrés csavarásról van szó, olyan titkosszolgálati eszközök bevetésével, ami arra épül, hogy a sok hazugság mellett elvész az igazság és majdcsak sikerül egy politikai hazugsági axiómára felépítenie a vádiratát Slota és Belousovová megrendelésére.

A második állításuk (ügyészi) az volt, hogy miért terjesztettem én a polgári társulás honlapján az autonómia tervezetet. Ha az ügyész úr vette volna azt a fáradságot (szintén volt rá másfél éve), hogy megtekinti a CA honlapján (főoldal legalul) ott van, hogy ki a honlap tulajdonosa, vagyis Bósza János (már 2006 áprilisa óta) nem pedig egymég nem létező PT (Nomos Regionalizmus), amit csak 2008.január 4-én jegyeztek be, az erről szóló levelet pedig csak január 6-án kaptam meg. Nemakarásnak nyögdécselés a vége.

Az ügyész úr azt állította, hogy az is bizonyíték arra, hogy a PT már korábban is tevékenykedett, hogy az email szekrény ahonnan az autonómia tervezet el lett küldve a parlamenti képviselőkhöz, címe jhaoautonomia@gmail.com, nevében benne van a juho-hornozemské autonómne okolie elnevezés. Ez nem tudom mit bizonyít? Bár benne sincs, csak négy betű, amiből ő azt következteti le, hogy ez a NoRe PT emailja. Egyébként ez a Commora Aula honlapjának az email szekrénye, ott van rajta a honlapon (főoldal, impresszum) meg lehet tekinteni. Úgy nyitottam, mint Bósza János, nem pedig egy még nem létező PT (NoRe), néhány betű sorrendi hasonlósága még nem bizonyíthatja azt, hogy ez az email szekrény egy nem létező PT tulajdona. Az email az én tulajdonom, civil személyé és nem pedig egy PT-é.

Jegyzőkönyvbe vettem egy levelet amit a belügynek küldtem december 29-én, mint bizonyítékot arra, hogy december 27-én nem küldhettem a PT nevében semmiféle autonómia tervezetet a parlamenti képviselőknek, mivelhogy ebben a levelemben felszólítottam a belügyet, hogy törvénysértő módon nem kaptam a mai napig választ arra, hogy a PT-t bejegyezték-e vagy sem. Ha 29-én még nem volt a PT bejegyezve, akkor két nappal korábban 27-én nem küldhettem a nevében semmiféle levelet. Megjegyezném a törvény a polgári társulásokról kimondja, hogy a belügy 10 napon belül köteles, vagy bejegyezni vagy elutasítani a kérelmet, sőt öt napon belül figyelmeztetniük kellett volna, ha valami nincs rendben a beadványunkkal, ezt a belügyi alkalmazottak elmulasztották teljesíteni. A december 10-én elküldött beadványukra legkésőbb december 21-én válaszolniuk kellett volna. Hogy törvényt sértettek és kötelességüket nem teljesítették, erre a bizonyíték a december 29-én elküldött sürgető levelem, ahol követeltem a bejegyzés végrehajtását, mivelhogy addig a mapig nem kaptam semmiféle elutasítói választ. Itt megjegyezném, ha valamiféle törvényes feltételt nem teljesítettünk volna, akkor január 4-én nem jegyezték volna be a Nomos Regionalizmus PT-t. Ezt a levelet csak január 6-án kaptam meg.

Az a belügyes levél, ahol figyelmeztetnek minket arra, hogy vegyük le a PT honlapjáról az autonómia tervezetet és a PT ne terjessze tovább az autonómia tervezetét, ez egy közönséges kitalálmány és rágalom. Egy PT amit csak január 4-én jegyeznek be, az hogyan terjeszthet egy autonómia tervezet már évekkel ezt megelőzőleg, ha nem is létezett. Már írtam és bizonyítottam, hogy nem a PT terjesztette, hanem én mint civil magánember, a magánhonlapomon és a magán email szekrényem segítségével. Itt a vizsgálódó rendőrnek megjegyeztem az autonómiát hirdetni, vitatkozni róla semmiféle törvény nem tiltja, tehát szabad. Ebből egyenes ágon következik az a tény aki beszél, kéri és békésen küzd az autonómiáért nem sért törvényeket. Állítani, vádaskodni, hogy az autonómista az ország szétzilálására törekszik az egy dolog, de hogy ez törvényekbe ütközik-e az egy más tészta, ez lenne az ügyészség igazi feladata, megnevezni azokakat a valós okokat, törvényeket, ha ilyenek vannak, amelyek tiltják az autonómia hirdetését, beszélni róla, ha nincsenek ilyen tiltó törvények (én tudom nincsenek), akkor el kell utasítania a szlotaféle beadványt, másfél év alatt ezt nem tette meg. Vajon miért? Erre másfél éve volt az ügyészségnek, hogy bizonyítsa Slota vádaskodásait, képtelen erre, vagy tudatos kivárásról van szó, így inkább huzzák az időt, hátha valamit menetközben sikerül ellenen és az autonómia-ügy ellen összehozniuk. Még erre is képtelenek, így marad bizonyítékok nélkül hazudozás. Szerintem az ügyészségnek inkább a Slota alaptalan vádaskodásaival kéne foglalkoznia, nem pedig az autonómiát békésen hirdetőkkel, mert a slotaféle rágalmazók sértenek szinte napirenden törvényeket.

Továbbá az ügyész azt akarta tudni, hogy ha a PT január 14-én figyelmeztették arra, hogy hagyjon fel törvényellenes tevékenységével és távolítsa el a honlapjáról az autonómia tervezetet ezt miért nem tette meg, miért nem hagyta abba a tevékenységét? ismételtem egy hazug állítás és az ügyészség részéről egy tudatos dezinformáció. Tartalmilag már bizonyítottam ez a 14 -i levél egy kész hazugság. Csak annyit még, egy nem létező PT nem tevékenykedhet, ha majd létrehozza a szerveit, meglesz az alakuló közgyűlése utánna igen. Erre még alkalmunk sem volt, mivelhogy csak 6-án kaptam meg a bejegyzési dokumentumokat, 14-én már figyelmeztetnek minket arra, hogy hagyjuk abba törvénysértő tevékenységünket, közben semmit sem csináltunk, csinálhattunk. Január 18-án pedig megszüntetnek minket azzal, hogy a figyelmeztetés ellenére nem hagytuk abba a törvénysértő tevékenységünket ezért megszüntetnek minket. Emberi ésszel mindez nehezen fogható fel, hogy ennyi aljassággal, rágalommmal, hazugsággal és rosszindulattal szemben, hogyan lehet védekezni. Ennyi hazugságot összehordani még a kommunisták sem mertek, tudtak. Ez egy tipikus, mindenáron bizonyítani alapon, hogy aki az autonómiát hirdete, vitatkozni akar államellenes személy, akinek a helye a börtönben van.

Ha egy mondatban szeretném kifejezni ez egy előre eltervezett hazugságokra, nem bizonyított tényálláson alapuló rágalomhadjárat és tudatos megfélemlítés, aminek a célja az, hogy továbbra is diszkriminálják a felvidéki magyarságot, azonos polgári jogaitól továbbra is megfosztják és a végcél a felvidéki magyarság teljes asszimilációja megsemmisítése.

Az ügyész úr további kérdésére amiben a 14-i figyelmezető levelet és a 18-i beszüntető levelet feszegette, előre nem eltervezett módon sikerült az i-re a pontot feltenni. Ugyanis kiderült, hogy a belügy tele van látnokokkal, akik arra is képesek, hogy még egy nemlétező beadványra reagáljanak. Ugyanis Belousovová és Slota beadványát, a PT- megszüntetásére a belügy csak 15-én vette át, de a belügy ebből a még nemlétező beadványból kifolyólag, erre hivatkozva képes volt a Nomos Regionalizmust PT figyelmeztetni egy nappal korábban, vagyis 14-én, hogy hagyjuk abba az államellenes tevékenységünket. Majd a 18-i a PT-t beszüntető levelelükben azt állítják azért szüntetik be a PT, mert a 14-i figyelmeztető levelüket nem vettük figyelembe, amit a Slota és Belousovová beadványa alapján írtak (levél tartalmazza), továbbra is törvényellenes tevékenységet folytatunk. Tehát hazugság, hazugság hátán és ebben már másfél éve együttműködik a szlovák rendőrség, az ügyészség, Čečot (szönöszös államtitkár) belügyes minisztériuma, azt bizonyítva, hogy államellenes tevékenységet folytatok. Volt rá másfél év a belügynek és az ügyészségnek, hogy az ügyet kivizsgálják korrekt módom, de nem tették. Alapvető és lényeges információkat tudatosan eltitkolnak, vagy nemakarásukkal, ami az igazság kiderítését illeti, akadályozzák az ügy törvényes kereteken belüli lezárását és autonómia témában a hazugságáradat megállítását. Ha másfél év után egy ügyész arra képtelen, hogy megállapítsa ki kezeli a Commora Aula honlapját, vagy képtelen kikérni a Nomos regionalizmus dokumentumait, hamis állításokkal tudatosan félrevezeti az kivizsgáló rendőrt, mondhatnám tovább, akkor az ember fejében felmerül egy kétely, hogy egyáltalán, itt az igazság kiderítéséről van-e szó, vagy inkább egy békés és törvényes ügy, mozgalom ellehetlenítéséről, egy koncepciós per előkészületeiről.Itt megjegyeztem a kihallgatáson (ez belekerült a jegyzőkönyvbe is), a 2004-es EÚ-s választásokon résztvett egy már azóta megszünt másik magyar párt is, a Magyar Federalista Párt, amely 2004-ben plakátjain hirdette az autonómiát. Milyen érdekes dolog akkor ez senkit sem zavart, senki senkire nem adott feljelentést, pedig Belousovová és Slota már akkor részesei voltak a szlovákiai politikai csatározásoknak. Ez akkor nem volt törvénysértő, mai igen. Ha nem tévedek ugyanazok a törvények vannak érvényben, mint amelyek 2004-ben voltak.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) fajgyűlölet- és intolerancia-ellenes bizottsága (ECRI) jelentése kitért Szlovákiára is. "Az előző, 2004-ben kiadott Szlovákia-jelentés óta eltelt időszakot áttekintve az ECRI megállapította: miután 2006-ban olyan koalíciós kormány alakult, amelynek része a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is, a politikai közbeszédben egyre több a rasszista megnyilvánulás bizonyos politikusok részéről. Főként a magyarokat, a romákat és a zsidókat veszik célba" - tették hozzá a strasbourgi szakértők. Tehát mióta Szlovák Nemzeti Párt kormánytényezővé vált, minden ami számukra szlovákellenes, az egyúttal alkotmánysértést, törvénysértést jelent. Őket a tények és bizonyítékok nem érdeklik, hazudnak reggel, hazudnak este és még álmukban is csak a végső megoldás, magyarok definitív likvidálása jár az eszükben. Sajnos az a baj, hogy a bűnüldöző szervek ahelyett, hogy a szlotafélékkel foglalkoznának, mert ők sértenek törvényeket, inkább kiszolgálják őket, a szönöszös xenofók sovinisztákat (tisztelet a kivételnek, ha van ilyen), mert védeni a saját nemzetemet, vagy ártani egy másik nemzethez tartozó polgártársamnak, az két kölönböző dolog. Ezt az állami szerveknek tudatosítaniuk kéne.

Egész Európa tele van autonómiákkal, az EÚ a polgárok úniója, függetlenül attól ki milyen nemzetiségű, ki milyen etnikumhoz tartozik, ki melyik úniós államban él. A polgári elvű jogegyenlőség minden egyes tagállam alkotmányában benne van. Minden polgár jogban és méltóságban egyforma. Akkor nem értem egy a polgári elvekre épülő autonómia tervezet, hogyan sértheti egy úniós ország területi egységét, hogyan lehet törvénysértő és milyen alapon lehet megvádolni az autonómia hirdetőket etnikai feszültségkeltéssel és a többségi szlovákság elnyomásával. Igen egy jogállamban elképzelhetetlen lenne, hogy az állam a saját polgárát, polgárait diszkriminálja azért, mert békésen kéri a jogegyenlőséget, a többségi nép és a kisebbségi népek békés együttéléséért kardoskodik, valamint az Európában egy jól bevált konfliktus megelőző megoldást hirdet, az autonómiát, ami több EÚ-s államban már réges-rég elfogadott, bevezették. Az egyik EÚ-s államban jó megoldás az etnikai feszültségek kezelésére, a másik államban pedig törvénysértés jelent márcsak a felemlegetése is. Fico 2007-ben kijelentette, ha Koszovóban területi autonómia lenne, az jó megoldás lenne az ott lévő etnikai ellentétek kezelése céljából. Kostunica szerb elnök hozzászólásában elmondta, hogy Szerbia hajlandó megadni a legmagasabb szintű, ami még Európában nincs, területi autonómiát. Hogyan lehetséges az, hogy a szerbek az autonómiában látják a határaik sérthetelenségét és a garanciákat a megváltozhatatlanságukra, amivel Szerbia esetében a szlovák miniszterelnök Fico egyetért, de idehaza Szlovákiában ugyanannak a miniszterelnöknek a szájából, elvbarátjaitól azt hallani, hogy az autonómia az ország szétzilálását jelenti. Most akkor kinek hazudozik a miniszterelnökünk. Gasparovic elnökünk járt Spanyolországban és külön felkereste Katalóniát (autonómiai terület Spanyolországon belül), ahol tárgyalt a katalón miniszterelnökkel, katalónia fővárosaában Barcelónában, a katalán parlamentben, katalán (nem spanyol) zászló alatt . Azt mondta az elnökünk, hogy Katalónia és Szlovákia között gyümölcsöző gazdasági kapcsolatokat kell kiépíteni. Megjegyezném Katalónia Spanyolország gazdasági motorja, kétnyelvűség uralkodik, a katalán nyelv is hivatalos. Ugyanaz az elnök (Gasparovic) idehaza az ország védelmére szólította fel a szlovákságot a szerinte irredenta autonómistákkal szemben. A szlovák politikusok külföldön mást mondanak, mont amit idahaza hirdetnek. Vajon most mikor hazudoznak, mert ugyanazt a témát (autonómia) tagadni és elfogadni, mint egy jó etnikai megoldást az etnikai feszültségek kezelésére és garanciát az országhatárok sérthetetlenségére külföldön, idehaza pedig a szlovákok diszkriminációját jelenti, kettős mércével mérni nem lehet. A mai Szlovákiában, a jogállamiság megszégyenítése napirendűvé vált csak azért, mert egy soviszta párt kormánytényezővé vált.


Figyelmeztettem a jelenlévőket, ha egy hónapon belül így, vagy úgy nem zárják le az ügyet, volt rá másfél évük az igazság kederítésére, élni fogok alkotmányadta polgári jogaimmal a 32. fejezetben írottakkal, mivelhogy az állam velem szemben bizonyíthatóan törvénysértés követett el. Ha kell útlezárásokhoz, a tiltakozás minden törvényes formáját igénybevéve fogom követelni, hogy a Nomos regionalizmus PT elleni törvénysértés anulálását, valamint az ellenem indított másfél éve tartó, manapság a zaklatás szintjére jutott, hamis vádokon álló büntetőjogi kivizsgálás leállítását. Nekem már nincs hova meghátrálnom, a sarokba szorított a jogállamiságot tagadó Szlotákia, annak állami aparátusa és őket kiszolgáló és megrendelésre törvényeket sértő hivatalnokai, talpnyalói.

Végezetül még annyit megjegyeznék, annak ellenére, hogy kértem, de a jegyzőkönyvből nem kaptam, a jelenlévő magyar tolmácsnak adtak, úgy kellett aláírnom (közben fenyegettek, ha nem írom alá akkor Slota állítását veszik mérvadónak az ügy megitélése okán), hogy nem lehetek benne biztos, hogy nem lesz-e meghamisítva az általam aláírt jegyzőkönyv. Ezért emlékezetből mindent papírra vetek. Egy olyan országban, ahol a bűnüldöző szerveknek nem az igazság kiderítése a főcéljuk, hanem egy soviniszta párt, egy kormánytényezővé vált, a harmincas évekre és a az ötvenes évekre jellemző módszereket alkalmazó hazug politikusok kiszolgálása, ott hogyan lehet abban reménykedni, hogy demokratikus és törvényes kivizsgálás, birósági döntések születnek. Csak azzal a megjegyzéssel írtam alá, remélem nem fogja senkisem meghamisítani a jegyzőkönyv tartalmát és csakis az igazságra egy igazságos döntésre fognak törekedni. Számomra már úgysem marad semmi más egyedül küzdök tovább, a felvidéki magyarság, a demokratikusan gondolkodó szlovákság is cserbenhagyott. Pedig csak ezt akarom, ezt hirdetem:
- a szlovák-magyar megbékélést,
- a jogegyenlőséget és
- az önrendelkezés jogosságát.

bósza jános
előzmények:
Koncepciós per körvonalazódik, sajtónyilatkozatot tartok.
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:Nádasdi István [ 2009-05-28 15:32 ]

Bósza János nincs egyedûl és olyan célért küzd, amely nélkül a felvidéki magyar közösség tartós fejlôdése nem biztosítható. Lesz magyar illetve kétnyelvû autonómia Délszlovákiában.

Nádasdi István (Belgium)
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona