Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Petíció, már megint csak a status quot merjük kérni

Az MKP és a segédszervei tovább butítanak minket, nagy hűhó semmiért alapon. Ameddig nem lesz egy új felvidéki magyar párt, addig a felvidéki magyarságnak nem lesz igazi érdekképviselete. Erkölcsös politikusokból álló új párt nélkül a szakadék széléről márcsak lefelé vezet az út. Ezt a szakadékot akarja az MKP az aláírt petíciós ivekkel elfedni, majd belehajtani minket a pusztulás sötétségének a szakadékába. Igazi érdekképvislet nélkül nem lesz maradásunk a szülőföldön, ezt az MKP megélhetési politikusai is tudják, mégis a lassú és a lelki elsorvadásra kárhoztatják és pusztulásba kergetik a felvidéki magyar népet. Nem szabad hagyni!!! Hrubík úr figyelmébe ajánlanám, az Elzász-Lotharingia példát, hogy a hatvanas években változott a helyzet mind pozitív, mind negatív irányba. A pozitív változás az volt, hogy a német nyelvű kultúrális élet fellendült. A negatív változás pedig az asszimilációs politika beérése volt, ekkor kezdett merdekebben csökkenni a német identitásukat vállalók aránya. Az MKP és segédszervezetei is ezt akarják elérni a langyos érdekképviselettel. A jogegyenlőséget határtozott módon és bátor kiállásokkal lehet képviselni, csakis így érdemes, szabad. (BJ)

2009.3.11
Csemadok pozsonyi székházában 11 órakor indult az az aláírásgyűjtési akció, amely a Pátria Rádió sugárzásának Dél-Szlovákia 18, magyarok lakta járásában történő felújításáért és a kisebbségi jogok védelme érdekében történik.


A petíció a Csemadok, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a Via Nova ICS (az MKP ifjúsági szervezete) és a Magyar Koalíció Pártja közös kezdeményezése. A mai sajtótájékoztató jelen voltak a petíciót kezdeményező szervezetek képviselői, és az MKP parlamenti képviselői csaknem teljes létszámban.

Az aláírásgyűjtés Petíció a Pátria Rádióért és jogainkért címmel indult, a hat civil szervezet közreműködésével, a következők mellett állnak ki:
- állítsák vissza a Pátria közszolgálati rádió magyar műsorának vételi lehetőségét Dél-Szlovákia magyarok által is lakott járásaiban
- a törvény engedélyezze magyar nyelvű regionális rádió- és televízióadók nyelvhasználatát, ne legyen kötelező a kétnyelvű sugárzás
- ne korlátozzák tovább nyelvi jogainkat a szlovák államnyelvről szóló törvény tervezett változásával, ellenkezőleg, igényeljük a magyar nyelv regionális nyelvként való elismerését Szlovákiában és használata lehetőségeinek kiszélesítését a magyarlakta régiókban
- a szlovák Oktatási Minisztérium tartsa be a szabad tankönyvhasználat jogát és a tankönyvek nyelvhasználatának 2006 előtti gyakorlatát.
(felvidek.ma)
http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=12291&Itemid=1

CA megj.: Már megint csak a status quot merjük kérni, ami a jogainkat illeti, nem pedig azt amire jogunk van a jogegyenlőséget.
Nem gyáva nyúlként azt kell kérni, hogy tovább ne pofozzanak minket, hanem azt, hogy az alkotmányos jogainkat adják meg. Azt, hogy méltoságban és jogban minden szlovákiai polgár egyforma, nemzetiségi hovatartozásától függetlenül. Nem a jogaink korlátozása ellen kell az aláírásokat gyűjteni, hanem az egyenlőségért, a jogegyenlőségért és az ehhez szükséges közegért az autonómiáért, az önrendelkezésért. Csakis az önrendelkezés, amikor a Saját Ügyenket Magunk SZeretnénk Intézni, ezt állítja meg a jogtalanságokat, a másodrendűséget, a diszkriminációt, ez adja meg nekünk a jogegyenlőséget és ez állítja meg az asszimilációt is. Miért nem ezért gyűjti az MKP az aláírásokat? Ennek van csak értelme. A Pátria ügye hamarosan meg fog oldódni, csupán technikai problémáról van szó. Jogegyenlőség alkotmányos jog, tehát erre hivatkozva kell követelni az azonos jogokat, a kétnyelvűséget és az ehhez szükséges közeget, az autonómiát. Ha a megfelelő közeget nem kérjük, akkor egy regionáis nyelv alkalmazhatatlan lesz, hisz már manapság is a nyelvtörvény engedélyezi a magyar nyelv használatát bizonyos helyeken, mégis az embereket diszkriminálják és nem élnek ezekkel a lehetőségekkel félelmükben. A jogokkal élni csak akkor lehet, ha megfelelő jogvédelem is létezik, ez pedig az autonómia, ahol a saját szerveink felügyelnék a jogok betartatását. A jogokat és az kikövetelési formát konkrétan meg kell nevezni. Mire van jogom? Mit akarok? Hogyan akarom kikövetelni? Ha ezt egy jogvédelmi petíció nem tartalmazza, akkor csupán egy szokásos mököpös elterelő fariezusi viselkedésről van szó. Valamihez kérik az aláírásunkat, aminek nem lesz igazi folytatása a szlovák parlamentben. Igen a parlamentben kéne a húsz csendes magyar képviselőnek követelniük a jogegyenlőséget és az önrendelkezés jogát, amit az SK alkotmány nem tilt, ami pedig nincs tiltva a demokrácia szabálya szerint azt szabad, ehhez kéne az aláírásokat gyűjteni. (CA vége)


A petíció szövegét Hrubík Béla, a Csemadok elnöke ismertette, aki azt is elmondta, hogy sajnálatos módon az országban a szlovák nyelv mindenek fölötti, a kisebbségi nyelvek alsórendű szerepet játszanak.

Nagy Péter, a Via Nova ICS elnöke sajnálatosnak tartja, hogy Szlovákiában a hatályos törvények értelmében nem lehetséges magyar nyelvű kereskedelmi TV- és rádióadót indítani, a televíziók esetében minden műsort feliratozni kell, a rádiók esetében pedig két nyelven kell sugározni.

Hrubik Béla, a Csemadok elnöke az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban a Pátria Rádiónak nyilatkozva elmondta: „280 ezer szlovákiai magyar nem élhet alkotmányos jogával, hogy anyanyelven jusson hozzá a közszolgálati információkhoz. Ez pedig nem más, mint az alkotmány 33. paragrafusának egyetértelmű megsértése. Több esetben is felhívtuk a kormány figyelmét, levélben figyelmeztettük a rádiótanácsot, a Kulturális Minisztériumot, a kisebbségekért felelős kormányalelnököt, hogy valamilyen megoldást találjon az ügyre. Sajnos mindannyian úgy nyilatkoznak, hogy a Szlovák Rádió egy önálló intézmény, amelynek a működésébe nem avatkozhatnak bele. Úgy gondolom azonban, hogy ezt a mostani helyzetet nem tudjuk tovább tétlenül nézni. Ezért is indítottuk el a petíciót, amellyel szeretnénk nyomást gyakorolni nemcsak a kormányra, hanem a közvéleményre is. Amennyiben mégsem járnánk sikerrel, akkor az európai szervekhez fordulunk ez ügyben."

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnökénél a Pátria Rádió arra a kérdésre kereste a választ, hogy mennyire fogékony a szlovákiai magyar az ilyen jellegű figyelmeztetésekre. Csáky elmondta, hogy ha nem lesz fogékony, akkor elveszik az itteni magyarság. „Ez a szalámitaktika megvalósítása, mert lépésről lépésre meghátrálunk. Részben a mi hiánk is, mert kevés gyerek születik, az iskolánkat nem tudjuk feltölteni, nem élünk a jogainkkal, a nyelvi jogainkkal sem. És azokkal sem, amelyeket a kisebbségek általi törvény garantál minden olyan községben, ahol húsz százalék felett van a magyarság. A másik viszont az, ha hagyjuk, hogy szalámizzanak bennünket, akkor nem sok marad sem a jogainkból, sem belőlünk. Úgy gondolom, hogy ezt el kell mondani. Ami pedig a Pátria Rádióval történt, az viszont égbekiáltó dolog. Nincs a világon olyan demokratikus ország, ahol azt mondják, hogy először kikapcsolom az adót, aztán pedig megpróbálok helyette valamilyen más megoldást találni. Ez egyszerűen elfogadhatatlan“ – nyilatkozta Csáky Pál, az MKP elnöke.

A petíciós ív letölthetö az alábbi honlapokról: Csemadok, VIA Nova ICs, Magyar Koalíció Pártja, Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége
Felvidék Ma, ncs, sk
A szlovák hivatalos körök visszautasítják a petícióban foglalt követeléseket
2009.03.10.
"A Csemadoktól és a magyar szervezetektől azt vártam, segítenek a tájékoztatásban, nem uszító kampányt", ezekkel a szavakkal reagált Miloslava Zemková, a Szlovák Rádió igazgatója a szlovákiai magyar szervezetek által indított petícióra. Jozef Bednár, a Kulturális Minisztérium szóvivője pedig azt állítja, hogy a szlovákiai magyarokat nem diszkriminálja a nyelvtörvény.
A rádió igazgatója szerint a követelés, hogy a magyarok által lakott területen hallgatható legyen a Pária Rádió, meghaladja a Szlovák Rádió gazdasági lehetőségeit. 2008-ban a középhullámon való sugárzás több mint 47 millió koronába került, és a rádió veszteséget könyvelt el emiatt. Az ultrarövidhullámra való áttérésnek gazdasági oka van, és nem kell politikai indítékot keresni a döntés mögött. Zemková szerint a félmilliós magyarság által lakott terület 80%-kát lefedi a jelenlegi, ultrarövidhullámon történő sugárzás, a főváros területén pedig középhullámon elérhető a Pária Rádió. Tehát, aki akarja, hallgathatja.
Az igazgató elmondta még, hogy 2008 év végén 17 000 hallgatója volt a Pária Rádiónak, a Median - MML közvélemény-kutató intézet felmérése szerint. A jelenlegi változásoktól azt várja, hogy a hallgatók számára sokkal vonzóbb lesz a műsor, hiszen az URH-sávon jobb minőségben hallgatható, a műsoridő napi nyolc órára bővült.

Jozef Bednár, a szlovák kulturális tárca szóvivője szerint a nyelvtörvényben javasolt módosítás nem foglalkozik a kisebbségek nyelvhasználatával, ezért a petíció indítását, a sajtótájékoztatón elhangzott felvetéseket indokolatlannak tartja.
Felvidék Ma, pog


Machaj: Fél éven belül megoldódik a Pátria helyzete
2009.03.11.
A szlovákiai magyarság legnagyobb civil szervezetei és a Magyar Koalíció Pártjának jóvoltából tegnap aláírásgyűjtés indult a Pátria Rádió sugárzásának felújításáért és a kisebbségi jogok védelme érdekében. Ezzel kapcsolatban ismertettük Hrubík Béla, a Csemadok elnökének és Csáky Pál, az MKP elnökének, valamint a Szlovák Rádió vezérigazgatójának, Miroslava Zemkovának a véleményét. A közszolgálati rádió vezetése azonban tovább keresi a megoldást a holt területek lefedésére.

Ľuboš Machaj programigazgató a Pátria Rádióban ezzel kapcsolatban elmondta: "Szlovák Rádió a Pátria Rádió sugárzását két lépésben oldja meg. Az első lépésre tulajdonképpen február másodikán már sor került. A Pátria sugárzása a középhullámú frekvenciákról átkerült az ultrarövidhullámú frekvenciákra. Igaz ugyan, hogy ami a lefedettséget illeti, a délnyugat-szlovákiai régiónak nincs olyan lefedettsége, mint amilyet szeretnénk. Ezért jelenleg úgy orvosoljuk ezt a helyzetet, hogy az 1098 kHZ-es középhullámú frekvencián sugárzunk egy saját adóval Pozsonyból, ami a fővárost és a környékét lefedi.

Mindemellett keressük a megoldást arra, hogy a Csallóköz déli részét még jobban le tudjuk fedni. Az ezzel kapcsolatos tárgyalások valószínűleg már a napokban lezárulnak. Konkrétan elmondhatom, Somorja került szóba, hogy ott lehetne elhelyezni egy saját adót. Kassa tekintetében is folyik a megoldáskeresés. Itt egy erősebb, 10 kilowattos adót szeretnénk elhelyezni. Ez lefedhetné a várost és környékét. Ami pedig az időpontot illeti, napra pontosan nem merném megmondani, de feltehetően fél éven belül sikerül megoldani a helyzetet" - tájékoztatott Ľuboš Machaj programigazgató.

Felvidék Ma, st, sk
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona