Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Orbán az autonómiát nem akaró pártot támogatja

2010.06.11.
Az MKP-nak kampányolt Orbán

Orbán Viktor megbeszélést folytatott csütörtökön Esztergomban a Felvidék és autonómia szót száján kiejteni nem merészelő Csáky Pállal, a felvidéki Magyar Koalíció Pártja elnökével. Szíjjártó Péternek, a miniszterelnök szóvivőjének közleménye szerint a találkozón elhangzott, hogy a magyarországi parlamenti választáson az emberek megalapították a nemzeti együttműködés rendszerét, amely egyformán nyitott az anyaországban és a határon túl élő magyar közösségek előtt. Csáky, aki nemrégiben a román és szerb nemzetiségi politikával példálózott megveszekedett autonómia-ellenességét a jelen megbeszélésen eltitkolta. Legalábbis a leglényegesebb kérdésről a felvidéki magyarság megmaradásának zálogáról,a kb. 20 év után, nagynehezen, most már nyíltan a Fidesz által is támogatott autonómiáról egy kanyi szó nem esett. Igaz a Fidesz sem hozta fel a témát, pedig megtehette volna, de mondjuk ki őszintén, az az elszakított részen élő politikus, akinek kellemetlen az autonómiáról beszélni nem méltó egy nemzterész képviseletére. A felvidéki magyarság három rossz közül választhat a hétvégén: az MKP, a HÍD és a tót pártra való szavazás lehetősége közül. A rossz és a rosszabb közül. Az MKP-nak egyetlen pozitívuma, hogy magyar pártnak vallja magát, ezért jobb híján erre a pártra kell szavazni,mivel autonomista párt nem létezik. Duray "részeges" Miklós , aki melldöngető autonomistának tünteti fel magát általában nem otthon, hanem csonkaországi előadásaiban, Felvidéken behúzza a farkát és az autonómiát mint célt meg sem meri említeni. Igaz, hogy az a fantomfunkció ( a párt stratégiai elnöke vagy mi a szösz) erre feljogosíthatná, de mégsem teszi,mert az MKP egyszerűen autonómia-ellenes párt és Duray felfogása valószínűéleg a jobb ma egy zsírosfazék mellett üldögélni,mint egy autonomista pártot alapítani elvek alapján működik. Az MKP az RMDSZ nagyon rossz, prostituált politikáját idézi. Mindenáron kormánypozícióra való törekvés.Mindegy,hogy kivel, milyen elvek mentén, bármi áron, csak kormányon legyünk. Na ez az autonómia legnagyobb csapdája ,egy megalkuvó magyar párt kormánypozícióba kerülése. Mi még mindig nem felejtettük el Duray azon kijelentését, miszerint az MKP mindenkivel el tudná képzelni a kormányzást, az SNS-en kívül. Alább folytatjuk az MTI tudósítását:

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a június 12-i "szlovákiai" parlamenti választás sorsdöntő fontosságú lesz a határon túl élő nemzetrészek érdekérvényesítésének szempontjából, éppen ezért létfontosságú, hogy ezt a választást a felvidéki magyarok nemzeti ügyükként éljék meg, és minél nagyobb arányban vegyenek részt a szavazáson.
Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke Esztergomban támogatásáról biztosította Csáky Pált, az MKP elnökét a szombati szlovákiai parlamenti választás előtt – jelentette a pozsonyi TASR hírügynökség.
Csáky a találkozó után, amelyen Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke is részt vett, a TASR hírügynökségnek azt mondta, hogy a megbeszélést Orbán kezdeményezte. „Mindkettőnk számára fontos a határokon átívelő együttműködés. Megerősítettük, hogy mindaz, ami eddig ki lett dolgozva – a párt szintű projektek és elképzelések – továbbra is érvényes, azzal, hogy a magyar kormány ezeket saját hivatalos dokumentumai részévé teszi” – nyilatkozta az MKP elnöke.
Hozzátette, hogy a "szlovákiai" választások előtti helyzetről is beszélgettek. „Orbán úr támogatásáról biztosította az MKP-t, nemcsak mint a Fidesz elnöke, hanem mint az Európai Néppárt (EPP) alelnöke is” – jegyezte meg Csáky.
A politikusok szót váltottak az elmúlt hetekben felmerült problémákról is. Mint mondta, elsősorban az állampolgárságról szóló magyarországi és szlovákiai törvényekre gondol. Reményüket fejezték ki, – tette hozzá –, hogy Magyarország és Szlovákia jövőbeni kormányai tárgyalhatnak majd a törvényekkel összefüggő problémák megoldásáról és az egész rendszerről. A magyar fél megerősítette, hogy a magyar törvényt csak január elsejétől alkalmazzák, tehát minimálisan fél évnyi idő lesz „az esetleges diszharmónia” eltávolítására – hangsúlyozta Csáky.
Arra a felvetésre, hogy az új magyar kormány miért éppen az MKP-val tárgyal, s nem a Híddal is, Csáky azt mondta, hogy a magyar fél, akárcsak az MKP, a Hidat nem tartja magyar pártnak. A Híd „nem magyar párt” – jelentette ki. Úgy fogalmazott: „Mi az EPP tagjai vagyunk, tehát már 16-17 éve a Fidesz partnerei”. A Fidesz képviselői és Orbán Viktor is „személyesen egyértelműen támogatásukról – ma politikai támogatásukról – biztosították az MKP-t” – hangsúlyozta Csáky.
Semjén Zsolt hangsúlyozta: „Akkor tudunk előrelépni, ha a szlovákiai magyarok elmennek választani. Magyarország és Európa most Szlovákiára szegezik figyelmüket. Most a felvidéki magyarok döntésétől függ, hogy elmenjenek választani és az MKP-t válasszák”. Szerinte a Híd sosem volt magyar párt. Azt mondta, csak az MKP jelentette ki világosan, hogy magyar párt.

(MTI nyomán ND)
http://nemzetidal.gportal.hu/gindex.php?pg=3730952&nid=5594844A szó elszáll, de az írás...

A szó elszáll, de az írás...

Valószínű kevesen vannak, akik parlamenti jegyzőkönyveket olvasgatnak, pláne évekre visszamenőleg. Én sem tartozom közéjük, bár egyre inkább érdekes lesz visszakeresni, hogy mekkorát is fordult némelyekkel a világ.
Miközben az új kormány és az új parlament hangzatos és látványos törvényjavaslatait vitatjuk itt a kapcsolaton is napok óta, azon spekuláltam, hogy tényleg ezek a fiúk mekkorát is változtak néhány év alatt. De nemcsak a hajuk , bajuszuk nőtt meg, vagy éppen lett kicsit fehérebb, a köpönyegük is teljesen átformálódott. Hogy ezt a szabó teszi, vagy a történelem, nem tudom, mindenesetre egy igen tanúságos mondatot találtam egy korabeli parlamenti jegyzőkönyvben.
A téma Trianon.

A múlt héten, május 21-én a Parlamentben a Nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényjavaslat benyújtása előtt a következőket mondta Kövér László:
"A magyar nemzet tragédiái között a trianoni történelmünk legmeghatározóbb, legmesszebb mutató és legösszetettebb következményekkel járó eseménye. Nem folytatható, hogy nem nézünk szembe a kérdéssel...Ez a javaslat különleges az emléktörvények sorában, mert a 90 évvel ezelőtt történtek nem tudtak történelemmé sűrűsödni, nem váltak kitörölhetetlen részévé a múltnak, vitathatatlan elemévé a jelennek, és eligazító erejű tanulságává a jövőnek, hanem feldolgozhatatlan kollektív traumaként nehezednek a magyarság és a szomszéd népek közgondolkodására. "

Ha esetleg valaki nem tudná, a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítaná a trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. A közös törvényjavaslatot a fideszes Kövér László és a kereszténydemokrata Semjén Zsolt nyújtotta be, amely várhatóan a békediktátum aláírásának 90. évfordulóján, 2010. június 4-én lép majd hatályba.

Nos, éppen húsz évvel ezelőtt, ettől jóval szerényebb külsőségek között próbált az akkori MDF megemlékezni Trianonról, a Parlament 1990. június 4-i ülésén.
A jegyzőkönyv tanúsága szerint a házelnök Dr. Szabad György:
"Tisztelt Képviselõtársaim! Több oldalról fordultak hozzám képviselõtársaim, hogy a mai napon emlékezzünk meg a számunkra oly tragikus trianoni béke 70. évfordulójáról egyperces néma felállással. Kérem képviselõtársaimat, álljunk fel! (Egyperces néma felállás, a FIDESZ képviselõi kivonulnak.) Köszönöm szépen."
LINK

Kivonulás és emlékülés, Nemzeti összetartozás napja, mindez a patkó ugyanazon oldaláról. Lehet, hogy nem is köpönyeg, hanem gyomor kérdése az egész?
És hogy másoknak is romlik a memóriája, álljon itt mégegy rövid példa, miután tegnap a Ház elfogadta a kettős állampolgárságról szóló törvényt.
Martonyi János akkori és mostani külügyminiszter a Magyar Hírlap 1999. 09.06. száma szerint a következőket mondta:
"Politikai és jogi képtelenség lenne, ha egyetlen törvényhozási aktussal magyar állampolgárnak nyilvánítanánk minden, a Kárpát-medencében élő, önmagát magyarnak tekintő személyt."
Akkor most hirtelen mitől is lett ilyen eszeveszetten fontos ez a törvény?
Tényleg így változik a világ, vagy csak egyesek nem férnek már a köpönyegükben?
http://kapcsolat.hu/blog/a_szo_elszall_de_az_iras?action=thread&thread_view=1&comment_id=982909


Az Országgyűlés üléséről. Archívum.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselõtársaim! Mindenekelõtt jelenlétellenõrzést tartunk. Kérem képviselõtársaimat, nyomják meg az "igen" gombot (308). A tábla 308 jelenlevõ képviselõt mutat. A bejelentetten távollevõ képviselõ száma 13. ÁIlamtitkáraink közül többen feltartották kezüket. Kérem, ismételjék meg (6). Azokról az államtitkárokról van szó, akiknek jelenlegi ülõhelyén a képviselõi gomb megnyomására nincs lehetõségük. Ezek szerint a jelenlevõk száma 314-re módosul. Köszönöm. Tisztelt Képviselõtársaim? Több oldalról fordultak hozzám képviselõtársaim, hogy a mai napon emlékezzünk meg a számunkra oly tragikus trianoni béke 70. évfordulójáról egyperces néma felállással. Kérem képviselõtársaimat, álljunk fel! (Egyperces néma felállás, a FIDESZ képviselõi kivonulnak.) Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Engedjék meg, hogy ismertessem a mai és a holnapi ülésnap várható programját! Ma a már tárgysorozatba vett, de még nem tárgyalt napirendi pontok vitájára kerül sor. Így folytatni fogjuk Zsiros Géza képviselõtársunk törvényjavaslatának a vitáját, majd soron következik a volt egyházi ingatlanok elidegenítésének átmeneti tilalmáról szóló törvényjavaslat, továbbá a Nemzeti Gyermek -és Ifjúsági Alapítvány felülvizsgálatáról szóló országgyûlési határozati javaslat. Bejelentem a tisztelt Országgyûlésnek, hogy jelenlegi ülésünk megnyitása, tehát május 24-e óta több mint egy tucat indítványt nyújtottak be a bizottságok, a kormány és tisztelt képviselõtársaim. Többek között ezért is az Országgyûlés tisztelt fõtitkára egy tájékoztatót állított össze, amely valamennyi képviselõtársunk rendelkezésére áll. Úgy gondolom, hogy így mindenkinek módja van áttekinteni az elõbbiek nyomán ránk váró feladatokat. Mivel a korábban elfogadott napirendi pontjaink megtárgyalásával sem végeztünk, újabb indítványok napirendre tûzésére - a Házszabályban elõírt határidõkre is figyelemmel - csak a következõ ülésünkön fogok javaslatot elõterjeszteni. Kétnapos ülésünk tárgysorozatát azonban két elõterjesztés megtárgyalásával kiegészíteni javaslom, ahogyan ezt az elõzetesen kiosztott napirend is jelzi az Önök számára. Javaslom a törvényjavaslatot benyújtó képviselõk indítványára a tisztelt Országgyûlésnek, hogy a folyamatban lévõ ülés tárgysorozatát egészítse ki az alkotmánymódosításról szóló törvényjavaslat megtárgyalásával. S most kérdem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e ezzel a javaslattal, amivel a házbizottság utolsó ülése egyetértett? Kérem, szavazzunk tehát arról, hogy ülésünk tárgysorozatát az Alkotmány módosításával foglalkozó törvényjavaslat megtárgyalásával kiegészítsük! Határozathozatal következik. Kérem a tisztelt Házat, szavazzon arról, hogy egyetért-e ülésünk tárgysorozatának ilyen kiegészítésével! (Mozgolódás a bal oldalon.) Kérem, szavazzunk! (Közbeszólások: Már többen szót kértek ügyrendi kérdésben! Elnök úr, adja meg a szót!) Kérem, a jegyzõ értesít, hogy szavazás elõtt ügyrendi kérdésben Tölgyessy Péter szót kért. Akkor félretesszük a határozathozatali indítványt és meghallgatjuk Tölgyessy Péter ügyrendi javaslatát.

Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:Nádasdi István [ 2010-06-13 08:52 ]

A nagy kérdés most az, hogy kinek szól most a harang? A durayzmus, ami nem volt más mint cinizmus, gyenge és opportunista valamint
a megélhetési politika sajátos egyvelege, megbukott.Mégpedig abszurd módon. Csákyt pedig, a Szlovákiát akár hazugság és megtévsztés árán az EU-ba tuszkoló politikust pedig nem honorálta, sem a szlovák, sem a felvidéki magyar politikum. A FIDESZ rossz lóra tett, vesztett.Még csak arra sem ügyelt, hogy felvidéki bázisát szélesítse. Csak a legitim képviseletre hívatkoztak, most már lehet azon gondolkozni, hogy mennyire is volt jó ez a legitim képviselet.Voiltak cassandra írások. De Némez Zsolt és társai tudták ...

Bizony ki kell gombolni a mellényt és egy új autonómiára és társnemzeti programra építő párt építését ujra kell kezdeni.
A mellényt újra kell gombolni.
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona