Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Olvadunk, szépen beolvadunk, mint a hó (10)

Fogyunk...olvadunk....aztán egyszer csak teljesen beolvadunk.
Szellemi hanyatlás, erkölcsileg bomló, beteges állapot.
Az emberiség dekadenciája a 19. század második felében indult meg rohamosan: vajon mi történt akkor? A dekadenciát a történelem tanúsága szerint mindig a vallás hanyatlása előzi meg. A dekadencia után jön a gazdasági, majd politikai bukás is. A dekadenciát csak új erkölcsi eszmék tudják megállítani.

Nincs cél a felvidéki magyar politikusok előtt,nincsenek elképzeléseik,hogy a szakadékba zuhanást megállítsák. Ahol az észönzés parancsol, ott jaj a népnek! Tovább hazudozni, amelyek még átmeneti sikereket sem hoznak, hát nagy szemtelenség a részükről .Süllyedünk a semmibe! Akik ma vezetik a felvidéki magyarságot, holnap akár el adhatják: ki ad többet érte alapon!

2012.04.27.

Az MKP politikai bukását, csak az erkölcsösebb politizálásuk és értékrendjük megváltoztatása mentheti meg. Az autonómia nélkül a felvidéki magyarság teljesen asszimilálódni fog. Elolvadunk mint a hó, beolvadunk a többségi népbe. Vajon ki lesz a felelős, ja hogy az már úgysem lesz lényeges. Pedig ma még a magunk urai vagyunk, mi dönthetjük el, melyik utat járva, teszünk azért, hogy ez másképpen legyen.

Felteszek egy költői kérdést. Vajon az MKP által jár, annak politikusai által megfogalmazott megmaradási tézisek, nézeteik a helyesek. Ha igen, akkor miért nincsenek 22. év elteltével sem az általuk kidolgozott megmaradási sarktételeink, vagy legalább egy épkézláb autonómia tervezetük. Egy sincs, sem megmaradási sarktételeink, sem autonómia tervezet. Van sok beszéd, de semmi konkrét tettek. Ja, ha nem számítom azt a rengeteg konferenciát ingyen ebédekkel és borkóstolókkal egybekötve és az a rengeteg pénz, anyagi támogatás milliók és milliárdok, amelyet a megélhetési politikusaink értünk úgymond küzdve, saját maguk javára elvertek, elköltöttek.

Rosszul látnám a dolgokat, hogy kénytelen vagyok állandó jelleggel ezekről a dolgokról írogatni. Rámutatni a politikusaink valódi arcára, nem akarásukra és arra asok mellébeszélésre, ígérgetésekre, amelyek talán már akkor sem voltak őszintén gondolva, amikor azokat kimondták, de jó volt időnyerés céljából.

Ma olvastam egy MKP rajongó tollából, nem az MKP-val van a baj, hanem velem, mert szerinte alapítsak pártot, ha másképpen látom a dolgokat és amúgy is úgysem támogat engemet senki, tehát feleslegesen erőltetem magamat. Amúgy is minden OK hisz a székelyek már küzdenek értünk is. Mikor ilyen hozzászólásokat olvasok, akkor nem tudom sírjak, vagy nevessek.

Ő írta. OK. Látom ismered a témát, hiszen már beszéltél is róla.
Felesleges itt a 22 évet felhánytorgatnod és a müködő autonomiákat is minek?
Ezek nem vezetnek sehová.
Ha ez az új törvény tervezet, amit Erdélyben már elinditottak kész lesz, akkor lehet tenni valamit. Bármennyit hőbörögsz, a Felvidék egyedül semmire sem képes. Ki kell várni, míg külső segítség érkezik. És addig sincs értelme egymást furkálni.

Így válaszoltam: Mond honnan ez az utálat, azért mert le merem írni, ami az MKP-nak nem tetszik, egy másfajta és jóval könnyebben megvalósítható utat jelent az autonómiához. Kedves barátom a történelemben semmit sem adtak ingyen, mindenért meg kell küzdeni. Amit te írsz javasolsz, hogy várjunk a sült galambra majd mások kiverekszik nekünk is a jogainkat, hát erre bizony semmi dicsérő szó nem jut az eszembe. Azért, mert a hőn szeretett pártod azt mondja, hogy majd időben megmondja a tutit a megmaradásunkra, akkor igazuk is van. Erre várunk már 22. éve, így viselkedtek kommunisták is, vezetőik és talpnyalóik mindig megmondták mi jó nekünk, ma az MKP teszi ezt, azzal különbséggel, hogy az MKP még ígérgetni se képes, csak azokba rúg bele, akik helyettük is teszik a dolgukat. Az, hogy nem tetszik nekik, amit írok, mondok, az rendben van, mert a húsosfazék körüli üldögélésüket, semmittevésüket veszélyezteti, ami ellentétes a felvidéki magyarság érdekeivel. Nos pont ezért írom, fogom írni és írtam. Persze több vonalon kell küzdeni, az aláírásgyűjtés is fontos, de az a szlovákokkal szemben kevés lesz, ahhoz nekünk is pontosan le kell írnunk, hogy mit is akarunk. Ez a mai MKP-s beszéd a 22. éves tili-tolizás folytatása, mert mindig lehet ugyebár okokat keresni mit miért nem jó, nem szabad, ha nem vetted volna észre ez évente néhányszor ismétlődik majd nagy a csend. Igenis a CA autonómia tervezete jó és megvalósítható és ha az MKP tudatos mellébeszéléssel ezt a lehetőséget elmulasztja, akkor az Isten legyen hozzájuk irgalmas, az utókor biztosan nem lesz.
A külső segítségre csak, annyit egy katalán EÚ-s képviselő (Márí). mondta még 2007-ben mikor Komáromban járt: Kedves barátaim, ne tőlünk várják a segítséget (Dobos kérte), hanem az első lépést Önöknek kell megtenniük, maguknak kell követelniük a saját jogaikat, mi majd csak akkor segíthetünk, ha már maguk megtették az első lépéseket.

Ő írta: - Semmi féle pártot nem emlegettem, csupán arra utaltam, hogy ez a BG-Stilusú lejáratós duma nem vezet sehová.
- Nem tudom mi bajod van a hőbörgés, vagy a lejáratás szavakkal, nincs bennük semmi lenézés. Ha ezrek követnek, akkor igazad van és alapíts pártot, ha nem követ senki, akkor benned a hiba. A Fico pedig eddig sem hederitett a működő autonómiákra.
- Én sem a sült galambban, hanem egy új (székely) EU-törvényben látom a megoldást, addig pedig az energiádat okosabban, épitően kellene felhasználnod.
- 2007-ben még egyetlen katalán sem tudta, hogy mi lesz 5 év múlva a liszaboni szerződésekben. Tehát az akkori véleménye már elavult.

Ez válaszoltam az illetőnek:

Nézd, amit ide írtál az a tipikus esete annak, hogy csak az MKP képes a felvidéki magyarságot megmenteni, pontosabban a megélhetési politikusai. Székelyekkel kapcsolatosan leírtam a véleményemet, hogy jó út, de csak ez részmegoldások felé vezető út. Mert ahogyan már írtam, ne másoktól várjuk a megoldást, hanem tenni kell érte, ahogyan az eltelt 22 év, de főleg az utóbbi hat év bebizonyította, mindig lehet találni okokat, hogy miért ne most majd a máskor, majd mások, majd ez mag az. Na látod itt a baj, most idézhetnék tucatnyi esetet, amikor egy jól beindult elképzelést éppen a mai MKP-s politikusok gyávasága és nemakarása hiúsított meg, tudod ez annyira könnyen bizonyítható. És áll már le, ne azzal hadonázz, hányan támogatnak és miért nem alapítok egy pártot. Tudod a támogatottság az mindig különböző tényezők függvénye, én pedig nem a támogatottságra törekszem, hanem arra, hogy ébredésre késztessem azokat, akik hajlandóak felébredni. A tefajtád csak szemellenzőben képes gondolkodni, csak amit urunk pártunk mond elv alapján képes gondolkodni. Ha egy népet elbutítottak, vakságban tartanak, onnan nagyon nehéz visszavezetni a helyes útra. de lehet és függetlenül mit gondolsz, de amit én mondok azzal már nagyon, de nagyon sokan egyetértenek.

Igen a székelyeket támogatni kell, mert az is egy út, de nem a végső megoldás, nekünk is hozzá kell adnunk a saját lehetőségeink szerint a részünket. Ez persze áldozatokkal jár, de az nem konferenciázgatásban, majálisokban és mellébeszélésből áll, hanem konkrét tettekben, mert hiába lesz meg a 7 országból az egy millió aláírás, ha nem lesznek helyi mozgalmak, amelyek egészséges formában nem fognak a helyi hatalmakkal konfrontálódni, ahol az autonómiákat kiharcolták, ott mindig ezen úton is járni kellett, de erre ugyebár sem Duray senki más sem hajlandó, mert a esetleg veszíthetnek is rajta. Nos erről miért nem írsz, miért nem tettek a politikusaink semmit 22 éven és még most is ahelyett, hogy lépnének inkább másoktól várják a segítséget, nem beteges ez egy kicsit. Szerintem nagyon is az, mert nem én voltam az MKP ellen, hanem ők tettek ellenségükké, bár én a mai napig csak ellenfélnek tartom őket, nem én voltam az aki aljas módon nekik estem, hanem ők, hátulról jó mélyen sokszor belém szúrtak és ma is ezt teszik, rafinált módon, ma már kifinomult módon, pl az olyanok segítségével is mint te is vagy, akit a tények már nem is érdekelnek, csak egyszerűen elhiszik azokat a hazugságokat, amit az MKP hirdet, mond másokról, akik már nyitott szemmel járnak. Miféle BG stílusú dumáról beszélsz, aki itt mellébeszél, az te vagy vagy mert csak egy síkban vagy képes gondolkodni, pedig az igazi megoldásokhoz többsíkú gondolkodás kell. PL. a mai napig egyetlen egy MKP-s az a tény nem érdekli, hogy a CA autonómia tervezete megvalósítható és a hatalommal való megmérettetésben helytállt a tervezet, ahelyett, hogy támogatnák együtt tökéletesítenénk, inkább aki kitalálta, összehozta azt lehülyézik, hiteltelennek nevezik, közeben ezek a nemakarási jelző reájuk jobban illenének. de én ilyet sohasem mondtam. A CA tervezettel az a baj, hogy magvalósítható és nem Duray találta ki, ha ő rukkolt volna ki vele, minden tapsolnátok, de másképpen történt ezért ez a sok zavaros mellébeszélés.

AZ MKP-nak végre már el kéne döntenie, hogy mit is akar. Ha a húsosfazék körül szándékozik továbbra is üldögélni, akkor az MKP-nak annyi, az igaz a megélhetési politikusaik, akkor is jól meg fognak élni abból, amit eddig összeloptak, bocsánat, amit maguknak a munkájukért megtartottak. Őket az abszolute nem érdekli, hogy az utódaink bizony a semmittevésükért és a mellébeszélésükért, hát hogy is írjam le, nem részesítik őket dicsérő szavakkal. gen, ha érdekelné őket a felvidéki magyarság jövője, akkor, összefognának minden tenniakaró kézzel, nem pedig a butítás eszközével vezetnék félre a tömegeket, akik még mindig hisznek bennük. Egy fórumozó azt írta. Az MKP már nem a parlamentbe való törekvéssel van elfoglalva, hanem, hogy legalább 60-70 ezer ember elbutításával, mert 3% felett minden választás után megkapják az állami támogatást, amit kiegészítenek a magyarországi adófizetők pénzén kapott támogatásokkal és a mindenfajta értelmetlen és kitalált funciókból szépen eléldegélnek elosztogatják egymás között az ingyen kapott pénzeket.

Sajnos nagyon úgy néz ki ez áll legközelebb a valóságos helyzethez, mert az MKP a jelenlegi politizálásával már sohasem kerül be a parlamentbe. Pedig most is bekerülhetett volna, ha igénybe veszik az autonómisták segítségét és az otthon maradottakat is megszólítják, de nem nem mertek lépni, marad a mellébeszélés és húsosfazék, így a parlamentbe sem kerültek be.

Polgári Hírszemle: "A mag nem tudhatja, hogy mi fog történni; a mag soha nem látta még a virágot. És a mag el sem hiszi, hogy ott rejlik benne a gyönyörű virág lehetősége. Hosszú az út, és mindig biztonságosabb inkább el sem indulni rajta, mert az út ismeretlen, és semmit nem lehet garantálni. Ezer és egy veszély leselkedik az úton; csapdák és kelepcék szegélyezik mindenfelé - a mag a kemény maghéjba rejtve biztonságban van. De most tesz egy próbát: összeszedi magát, ledobja magáról a biztonságot jelentő kemény burkot, és elindul. A küzdelem azonnal elkezdődik: a kínlódás a talajjal, a kövekkel, a sziklákkal. És amilyen kemény volt a mag, olyan lágy lesz most a csíra, s a törékeny növényre ezerféle veszély leselkedik.
A mag eddig biztonságban volt, akár ezer évig is biztonságban lett volna - a csíra számára azonban rengeteg a veszély. De a csíra elindul az ismeretlen felé, a nap felé, a fény forrása felé, anélkül, hogy tudná "hová?" és "miért?" Hatalmas keresztet kell cipelnie, de a magot megszállta egy álom, és ezért nekivág az útnak.
Ugyanilyen az ember útja is. Nagyon viszontagságos. Sok bátorság kell hozzá."

Kedves felvidékiek ideje levetni a burkot és szétnézni a nagyvilágban és majd az idő eldönti, hogy helyesen cselekedtünk-e, vagy minden marad a régiben.

Bósza János
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona