Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Obama a Wall Street embere

2009.4.7.
Bevezetés

Obama a Wall Street embere, kizárólag nekik dolgozik. "A"-t mond és "B"-t tesz, teljesen sunyi módon legtöbbször a teljes ellenkezöjét teszi annak, amit állít. Obama a globális elit perfekt "trójai falova", az USAban egyre nagyobb számban élö színesbörüek tökéletes parasztvakítója.

Obama ugyanannak a globális elitnek dolgozik, mint Bush, de még töle is extrémebbül kiszolgálja az érdekeiket. Aktív részese a globális gazdasági és pénzügyi összeomlás TUDATOS elöidzésének. Valójában csak egy figura a sakktáblán, a sakkjátékot mások játszák: a hipergazdagok, a jelenlegi globális elit, melynek célja az "új világrend", a poszt-indusztriális társadalom létrehozása, melyben az anglo-amerikai oligarchia az úr. Vissza szeretnék forgatni a történelem kerekét nagyjából a 19. század második felébe, amikoris szintén nem volt jólét a világban, és az angol gyarmatbirodalom volt az úr.

Bush tönkretette az USA imidzsét, ezért az amerikaiak tömegei a változásra szavaztak. Obamára, a remélt változás megtestesítöjére .. De félö, hogy mihelyt realizálják, hogy egyfajta csalás áldozatai lettek, hogy Obama csak egy hatalmas csali, melyet a globális elit dobott oda számukra, a helyzet robbanásveszélyessé válhat.

Az USA federális kormánya teljesen a Bilderberg csoport hatalmában van. Az egyes tagállamok kormányaira viszont ez nem egészen érvényes. Így ha "gátszakadásra" kerülne sor (pl. erösen inflálódni kezd a dollár), fennáll a "veszély", hogy a federáció egyes tagságai önállósodást deklarálnak majd, ami az USA szétseséséhez, és akár polgárháborúhoz vezethet majd.

Az USA gazdasági irányvonalát nem az elnök, hanem a magánkézben levö Federal Reserve szabja meg. A Bilderberg összejöveteleken elfogadott határozatokat kivitelezendö, a Federal Reserve idézte elö a politikájával tudatosan a mostani pénzügyi válságot is. A Federal Reserve egy banki kartell, melyben nemcsak amerikai, hanem európai bankok is jelen vannak. Tagjai titokban találkoznak, és semmilyen elszámolással nem tartoznak sem az elnöknek, sem az USA törvényhozásának, se az amerikai pénzügyminisztériunak Ami azt jelenti, az amerikai népnek semmilyen hatalma sincs országa pénzpolitikájának befolyásolásában! Ezek azok a "fiúk", a Federal Reserve, akik '89ben az USAban törvényesítették a lehetö legképtelenebb pénzügyi derivátumok beveztését is, pl. ingatlanhitelek jövöbeni kamatjaival fedezett értékpapírokat, de vannak ettöl jóval képtelenebb típusú derivátumok is. Ha egy átlagember próbálkozott volna valahol iyennel, valószínüleg pénzügyi csalás miatt rács mögé kerül.

(s mi még csodákszunk, hogy miután Kelet-Európára is ezek a "fiúk" '89 után kiterjesztették a hatalmukat, a térségre is általános gazdasági és erkölcsi leromlás lett jellemzö? Hisz ez az egész úgy müködik mint egy maffia! Méghozzá a legfelsöbb szinteken!)

Az igazi törésvonalak az USAban már nem a "baloldal" (demokraták) és a jobboldal(republikánusok) közt húzodnak, hanem azok közt, akik a Wall Street érdekeit képviselik illetve akik nem. (mint ahogy a LaRouche weboldal is állítja). Amikor gigantikus pénzintézetek léteznek egy országban, amik dollármilliókat képesek áldozni a politikusok kampányára és támogatására, tulajdonképpen törvényszerü, hogy a dolgok idáig fajultak..

Kennedyt is azért gyilkolták meg annak idején, mert meg akarta szüntetni a magánkézben levö Federal Reserve pénzkibocsátásra szóló jogosultságát, s vissza akarta szerezni azt az állam számára úgy, ahogy az a legtöbb országban müködik. Kennedy volt az USA utolsó önálló elnöke, azóta mindegyik csak báb volt. Adva a rendszer "beállítása", ez máshogy nem is lehetett. Az USA féle kapitalizmusban ugyanis mindig a háttérhatalom, a hipergazdag pénzoligarchia a valódi úr, az elnök többnyire csak bábu.

Hogy ez az egész mennyire hasonlít a "mi" szlovákiai pénzügyi cápacsoportjainkra, hatalmi struktúráinkra.. legalább most már tudjuk, hogy miért alakultak nálunk is eféleképpen a dolgok, honnan jött ez az egész. Megszünik ezután az a tévhitünk, hogy a maffiamódszerekkel operáló szlovák pénzügyi cápacsoportok létrejötte szlovák specifikum lenne, s arra is rádöbbenünk, hogy a valódi hatalmi struktúrák nemcsak nálunk néznek ki teljesen másképpen, mint ahogy a média tálalja számunkra, hanem az USAban is. Az USAban is az évtizedek óta a bankárok által birtokolt média ellehetetlenített mindenkit, aki rá akart mutatni arra, hogyan is néznek ki a hatalmi struktúrák valójában, s hogy mennyire kórosak azok. Arra, hogy ott is az oligarchikus háttérhatalom irányít, melynek karmai közt az elnökök is találhatók, s mely ott sem tartozik semmilyen felelöséggel a választóknak.

Jelen világ valódi hatalmi struktúráinak csúcsát a Bilderberg csoport képezi. Azon a 2008 júniusi hétvégén, amikor a Bilderberg csoport Washington mellett ülésezett, mind a két elnökjelöltnek, Hillary Clintonnak és Barack Obamának egyaránt - nyilván teljesen véletlenül - nyoma veszett. Obama kampányrepülöje, melyre ezen hétvégén összecsödítették a sajtó nagyágyúit, mihelyt a nagyágyúk felszálltak rá, becsapódtak az ajtók, és a gép felszállt Obama nélkül, jó messzire elrepítve Washingtontól az "ágyúkat", ami botrányt okozott. A nem beavatottak közül ugyancsak kevesen sejtették, hogy valójában miért is történt mindez, s hogy azon a hétvégén a két elnökjelölt hová is tünt..

A 4-es számú videón érdekes felvételek találhatók arról, amint tüntetök körülvették a Bilderberg találka 2008-as helyszínének szállodáját Washingtonban.

Ez itt:

http://www.youtube.com/watch?v=Gv6GWsRj4HY&feature=PlayList&p=D170BA24A2E7E68A&playnext=1&playnext_from=PL&index=3

Azt azonban nem sikerült nagyon kifürkészni a tüntetöknek, kik ültek a folyamatosan a hotel udvarára be és kiáramló sötétüveges limunizokban. Az egyedüli ily módon identifikált nagyágyú Ben Bernanke, az amerikai jegybank elnöke volt, ö ugyanis nem sötétüveges páncélautóval érkezett.

A 2008 októberi híres hírhedt "bankmentö" akció

Sok kongresszusi képviselöt akkor valóban azzal fenyegettek meg, hogy rendkívüli állapot lesz, ha nem kerül elfogadásra a bankmentö törvény, mint ahogy 2008 öszén a LaRouche oldal is írta. Ezeken a videókon viszont már egy kongresszusi képviselö is ezt nyíltan elismeri!!!

Hivatalosan 700 milliárd dollárt költöttek akkor a bankmentö csomagra, ezt kürtölte szét a sajtó. S honnan ez a szám? Az amerikai pénzügyminisztériumi szóvivö állítása szerint: nem volt semmilyen konkrét adatokra alapozva, a céluk mindössze egy nagy számmal való elörukkolás volt. S a teljes igazság?

Valójában a "bankmentö törvény" szövegéböl - mindössze egy órával a róla szóló szavazás elött - kikerült a 700 milliárdos felsö határ, becslések szerint azóta kb. 10 billió dollárt költöttek ecélra, aminek kb. 30 százaléka külföldi székhelyü nemzetközi bankokhoz került (pl. Deutsche Bank, Societe Generale, Royal bank of Scotland..), melyek szintén csödben voltak(vannak) az amerikai pénzügyi derivátumpiac összeomlása miatt. Obama ennek a törvénynek az elfogadásában kulcsszerepet játszott, a Demokrata Pártban ö volt az egyik "fögyözködö" a képviselök körében. A nyilvánosság máig nem tudja, hogy ebböl a 10 billióból mennyi ment az amerikai adófizetök zsebéböl költségvetési elvonások formájában, feltételezhetöen jelentös része, a többi pedig egyszerüen ki lett nyomtatva! Ami viszont még ettöl is sokkolóbb, az az, hogy a Federal Reserve késöbb ebböl a 10 billióból kölcsönzött vissza 700 milliárdot az amerikai államnak kamatra (tehát az adófizetöknek..), Obama 2009 januárjában bejelentett gazdaságélénkítö csomagjára.. Hogy az effajta húzások is mennyire hasonlítanak a szlovák pénzügyi cápacsoportok húzásaira..

De vegyük nagyító alá még egyszer, egy picit másabb szemszögböl, hogy mi is történt:

1. a nemzetközi bankok felvásárolták a derivátumokat, amivel egymás közt olyan kötelezettségeket vállaltak, amik eleve teljesíthetetlenek voltak, mivel annyi pénzt lehetetlenség lett volna kifizetni, annyi ugyanis a világon nem létezik, ami azok "kamatjaira" elegendö lenne!

2. Ez csödbe sodorta öket, mivel - logikusan - egyik se tudta a másiknak kifizetni ezeket az összegeket("kamatokat"), a nagyságuk miatt ezek teljesen kifizethetetlenek. A bankrendszer tehát összomlóban volt(van is), s a bankok elkezdtek "kiabálni" a kormányok felé, hogy segítsetek!

3. A szintén az ö befolyásuk alá került politikai elit pedig ahelyett, hogy csödeljáráson mosná keresztül öket, az adófizetök zsebéböl horribilis pénzeket ad nekik "bankmentés" ürügyén, holott nagyon jól tudja, hogy ez nem a járható út, mivel annyi pénz nincs még az adófizetöknél se, amennyi kifizetését a bankok egymás közt felvállalták! Ezek az összegek ugyanis messze túltesznek az országok GDP-jén!

A várt végkifejlet tehát: a pénz elszippantyúzása az adófizetöktöl! A szippantyúzás! Még soha nem fordult elö a történelem során, hogy ennyi pénz került volna a bankárokhoz! A Rockefellerek és a hasonszörüek erre a pillanatra vágytak már vagy 100 éve! Minden pénz a globális elithez került, ami miatt most már teljesen felgyorsult a középosztály lebomlása, a fellépö hitelhiány miatt elkezdödött a világgazdaság tönkretevése (a bankok ugye ülnek a pénzen bizalomhiányra hivatkozva), és miután majd pár hónap múlva kiderül, hogy mennyi fedezetlen(kinyomtatott) pénz került a bankokhoz (az említett 10 billió tekintélyes részét is egyszerüen úgy nyomtaták ki a semmiböl), hiperinfláció lép fel, ami aztán megadja a halálos döfést a jelenlegi iparorientált világgazdaságnak.. mindez a Bilderberg csoport célkitüzéseivel összhangban: posztindusztriális társadalom, föld lakosságának csökkentése, középosztály eliminálása..

És mindez immár Barack Obama vezetö közremüködésével!!!

Az amerikai antiglobalisták szerint az lesz várható, hogy a média és a világelit olyan javaslatokkal áll elö rövidesen, hogy egy világkormány létrehozása lesz az egyedüli kiút ebböl a válságból, abból a válságból, melyet amúgy saját maguk idéztek elö. Ennek elsö lépése: az IMF és a Világbank hatalmának maximális megerösítésére tett javaslatok, amik amúgy már folyamatban is vannak.. Nagy valószínüséggel elöállnak majd azzal is, hogy az Európai Unió mintájára eljött az ideje létrehozni az Amerikai Uniót is.. az addigra elgyengült dollárt pedig egy új pénznemmel, az Ameróval helyettesíteni...

Apropó tözsdei árzuhanások: az elmúlt évtizedben a banki betétekre nevetséges kamatok voltak világszerte, az egyedüli nyereségszerzéssel a tözsdézés kecsegtetett a középosztály számára. Az októberben kezdödött, és mindmáig tartó folyamatos részvényárfolyamösszeomlások valójában a középosztály kifosztását és eliminálását szolgálják a Bilderberg csoport célkitüzéseivel összhangban. Erröl már a "világgazgaságos" topikban én is írtam. Az ugyanis közismert már 2008 ösze óta, hogy a legnagyobbakat a biztos információkkal rendelkezö "nagyok" kaszálják az ezidötöl folyamatosan összomlóban levö részvényárfolyamokon.

Az "Obama csalás" (Obama deception) eddigi jellegzetességei összefoglalva:

1. A "terror ellenes törvények" továbbra is teljes terjedelmükben érvényben vannak, pedig nem ezt igérte a kampányában (ez ott van a videofelvételeken)

2. Guantanamó és a titkos, föleg Kelet-Európában található CIA börtönök bezárására is igéretet tett (szintén ott van a videofelvételeken): ez csak egy kommunikációs trükk volt. A közleményében ugyanis mindössze azt ígérte, hogy megfontolja a bezárásukat, nem kötelezte magát semmire. Ezt azóta is "fontolgatja", és azóta is minden maradt a régiben.

3. A kampánya során megígérte pl. azt is, hogy legkésöbb 6 hónappal a megválasztása után, kivonják az amerikai csapatokat Irakból (ott van a videofelvételeken) Miután elnök lett belöle, a "stílus" változott: hirtelen arról kezdett el beszélni, hogy csak egy részük lesz kivonva, 16 hónapon belül. Két héttel ezelött már azt mondta, megvizsgálja, hogy egy részüket egyáltalán ki lehetne-e vonni, immár 23 hónapon belül..

4. Afganisztánból pedig nemhogy csapatokat vont volna ki, hanem további 30 ezer katonát küld oda, nagyjából megduplázva az ott szolgáló amerikai erök számát..

5. Megtartotta hivatalában Robert Gatest, George Bush védelmi miniszterét.

6. Adminisztrációjának jelentös része korábbi nagyvállalati és nagybanki lobbistákból áll.

7. Kampányútjai során az amerikai munkásoknak megígérte (ott van a videofelvételeken), hogy újratárgyalásra kerül a NAFTA (az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény), ami - hasonlóan az EUhoz és hozzánk - tönkretette az USA mezögazdaságát és iparát is a Mexikóból beáramló rengeteg olcsó áru miatt. Újraválasztása óta ez ügyben sem történt semmi.

8. Obama az ún. "biztonsági egyeztetéseket" Kanadával és Mexikóval is folytatni kívánja, vagyis azt, amit az elödje, George Bush, elkezdett. Ezek valódi célja az észak amerikai unió letrehozása, a Bilderberg találkozókon elfogadott titkos határozatokkal összhangban.

9. Obama visszahozta a hatalomba azokat az embereket, akik a Clinton érában eliminálták a legiszlatívából az ún. Glass-Steagall törvényt, amelyet a harmincas években az akkori világválság után fogadtak el, és ami törvényileg kettéválasztotta a befektetési bankingot a kereskedelmi bankingtól, egy és ugyanaz a bank tehát mindkettö tevékenységgel egyszerre nem foglalkozhatott. Ez arra volt jó, hogyha egy befektetési bank bajba került, nyugodtan csödeljárás alá lehetett vonni, mivel a megszünése nem veszélyeztette a lakosság széles tömegeinek nyújtott banki szolgáltatásokat, és a bankrendszer müködését se általában. A Glass-Steagall törvény "kiütése" nélkül ezt a mostani válságot nem lehetett volna elöidézni... S találd ki, ki vállalt ebben a Clinton érában történt disznóságra a többi közt oroszlánszerepet: Timothy Geithner, aki jelenleg Obama pénzügyminisztere. A Clinton érában még "csak" az amerikai pénzügyminisztérium egyik vezetö munkatársa volt. 1991-ben egyébként Bill Clinton is részt vett az akkori Bilderberg összejövetelen, akkor még csak mint arkansasi kormányzó. Két évvel késöbb viszont teljesen véletlenül a Demokrata Párt elnökjelöltje, majd az USA elnöke lett.

10. Mint már pár napja én is írtam, az USAban folyamatban van az internáló táborok létrehozása, az elit készülöben van a várható zavargásokra a közelgö infláció miatt - remélhetöleg ez lesz az a pont, ahol - talán - elbuknak. Ez kétségkívül az egész leggyengébb láncszeme. Megtörténhet ugyanis, hogy a szövetségi államok közül páran önállóságot deklarálnak (ök ugyanis nicsenek teljesen a globális elit befolyása alatt), polgárháború is kitörhet, és az USA széteshet. Ha viszont ez nem következik be, a globális elit elött megnyílik az út a reális világhatalom felé. Ezért várható talán már az elkövetkezö hónapokban egy újabb apokaliptikus "Al-Kaida" merénylet is, hogy maximálisra fokozhassák a társadalmi kontrolt, ami által még csírájában sikerülne nekik elfojtani a zavargásokat, az önállósodásra való törekvéseket, vagyis még idöben sikerülne nekik megállítani a lavinát.

11. Megkezdödött az amerikai társadalom militarizálása, várhatóan olyan törvények kerülnek elfogadásra, melyek fegyveres szolgálatra kötelezik a 18-24 év közötti fiatalokat, amire békeidöben az USAban még nem volt példa. Az öregebb férfiak - utólag - szintén ilyen-olyan "federális szolgálatokra" lennének kötelezve (az erre utaló Obama kijelentések ott vannak a videófelvételeken)

S végül egy megjegyzés: Militarizált társadalom, melyet a pénzügyi oligarchia irányít, és melyben szinte kizárólagosan nagyvállalatok léteznek, amik többnyire monopolhelyzetben vannak, és amelyben megszünt létezni a középosztály = Mussolini féle fasizmus, akárcsak a harmincas években.

forrás: L.Tibor alias Happy http://www.kukac.sk/portal/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=34737#34737HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona