Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Nem segít a megosztottság

2009.08.13.
"Még azt sem lehet tudni, hogy a Magyar Koalíció Pártjából (MKP) kivált szakadárok által alapított Hídnak milyen hatása lesz a szlovákiai magyar közéletre. Egy biztos: a hatás nem lesz pozitív. A Jogegyenlőség Magyar Polgári Pártot (JMPP) még be sem jegyezték, csak a támogató aláírásokat gyűjtötték össze, így az még nem is körvonalazódik, hogy mennyire lesznek látványos következményei a megalakításának" – mondta el lapunknak Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke azzal összefüggésben, hogy Bósza János vállalkozó a JMPP megalakításának részleteiről nyilatkozott a pozsonyi Új Szónak. "Két hete gyűjtjük a pártalapításhoz szükséges támogató aláírásokat, már több ezer van. Ha mást nem tudunk elérni, mint hogy rákényszerítsük a két pártot, hogy végre színt valljanak a magyarság megmaradása ügyében: akarják-e vagy sem az autonómiát, már célt értünk" – nyilatkozott a felvidéki lapnak Bósza. Duray Miklós szerint a felvidéki magyar politikai élet visszasüllyedt az 1990-es évek elejének a szintjére. "Volt, amikor egyszerre öt magyar politikai erő is létezett. Ezeket sikerült egyesítenünk, de ez a paradicsomi állapot csak 2008-ig, 2009-ig működött" – jellemezte a helyzetet Duray.

Arra a kérdésünkre, hogy igazak-e az Új Szó értesülései, miszerint elképzelhető a Híd és az MKP közötti együttműködés, a politikus azt válaszolta, hogy ezt pártja országos tanácsa állásfoglalásban zárja ki. "Ez azt jelenti, hogy semmilyen szinten nem képzelhető el a Bugár Béláék pártjával való együttműködésünk. A döntést csak a kongresszus változtathatja meg, amely az ősszel ülésezik" – jelentette ki a stratégiai alelnök.


Leminősítik a felvidéki egyetemet
Főiskolaként működik az új tanévtől a révkomáromi Selye János Egyetem, az egyetlen önálló szlovákiai magyar felsőoktatási intézmény, közölte a TASR szlovák hírügynökség hétfőn az akkreditációs folyamat eredményére hivatkozva. Bár az intézmény megtartja eddigi nevét, a jövőben kevesebb állami támogatásra számíthat. Az akkreditációs eljárás eredményeit hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra. "A komplex akkreditáció során nem arról van szó, hogy intézményünk egyetem lesz-e. Iskolánkat továbbra is Selye János Egyetemnek hívják" – mondta a hírügynökségnek Tóth János, az intézmény rektora. A pozsonyi Új Szó már júniusban azt írta, hogy a Selye János Egyetem akkreditációs folyamata nem zárult sikerrel.
(MTI)
Váli Júlia
http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=175582Nyelvtörvény: esélytelen a változtatás

2009.08.13.
Nem támogatják a szlovákiai ellenzéki pártok a Magyar Koalíció Pártja (MKP) alkotmánybírósági beadványát az államnyelvtörvény módosításáról. Az MKP-nak már csak egy fegyvere maradt.

Valószínűleg nem sikerül a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) az alkotmánybíróság elé vinni a szlovákiai államnyelvtörvényt, mert kezdeményezéséhez a szlovák pártok között nem talált partnereket – tudta meg a pozsonyi Új Szó című napilap.

A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) szerint a jogszabály rossz, de nem alkotmányellenes, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) pedig figyelemelterelő hadműveletnek tartja, és nem kíván foglalkozni a témával. Ezzel gyakorlatilag esélytelenné vált a beadvány beterjesztése, amelyben az MKP a júniusban elfogadott nyelvtörvény egyes módosításainak megsemmisítését kérné. Az alkotmánybírósági beadványhoz harminc képviselő aláírása szükséges, de a magyaroknak csak húsz képviselőjük van a pozsonyi parlamentben.

Valamennyien az MKP listáján jutottak be a parlamentbe, de öten kiléptek az MKP-ből, és az újonnan alakult párt, a Híd-Most színeiben politizálnak. Mikulás Dzurinda, az SDKU elnöke szerint a jogszabály nemcsak a kormányzó Irány-Szociáldemokráciának (Smer) és a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) jó, hanem az MKP-nak is: a témával mobilizálni tudja választóit. Csáky Pál MKP-elnök viszont úgy véli, a nyelvtörvényt minden demokratikusan gondolkodó politikusnak el kellene utasítania, ezért nem érti Dzurinda hozzáállását. Stanislav Janis, az SDKU frakcióvezetője nem tud arról, hogy a kérdésben a párton belül döntés született volna. Kitért viszont arra, hogy az alkotmánybíróság nem működik; a bíróság csak Robert Fico kormányát szolgálja ki. Maga a kormányfő is védelmébe vette a hét végén a nyelvtörvényt, amikor Turócszentmártonban azt mondta, hogy az összhangban van az európai joggal. Leszögezte, Pozsony e tekintetben nem fogja figyelembe venni más államok és parlamentek véleményét. Az MKP-nak egyetlen ütőkártyája maradt: ha a KDH nem írja alá a beadványt, nem támogatják a párt jelöltjének megválasztását az Európai Néppárt alelnöki posztjára.

Szombaton zárt ajtók mögött tartotta meg első összejövetelét az alakulóban lévő harmadik magyar politikai alakulat, a Jogegyenlőségért Magyar Polgári Párt (JMPP) kezdeményező bizottsága. "Most ott tartunk, mint amikor a Híd-Most párt alapítói (Bugár Béla egykori MKP-elnök és társai) leültek a média képviselői elé, és arról tájékoztatták, hogy létre akarnak hozni egy új pártot.

"A törvény három embert ír elő, mi ezt a számot megháromszoroztuk, mert már kilencen vagyunk" – jelentette ki Bósza János alapító. A születendő JMMP célkitűzései közé tartozik a közösségi jogok elérése a magyar közösségnek, s biztosítanák az érdekképviseletet a magyar közösség politikai, gazdasági, kulturális-felekezeti és ifjúságpolitikai érdekeiért, illetve esélyei azonosítására és érvényesítésére.

A leendő harmadik magyar párt alapítói fontosnak tartják a nemzeti öntudat megőrzését, támogatását, és annak elérését is, hogy megszűnjön a magyar közösséghez tartozók félelme.
Kristály Lehel
http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=175482%3Cbr%3E
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:bg [ 2009-08-15 09:07 ]

Két Duray Miklós van, az egyik a 89 előtti, a másik 89 utáni, a rendszerváltás előtti tiszteletet érdemel, de 90-től változik a helyzet, a magyar kisebbség érdekvédőjéből politikus lesz és ezeknél az első helyen nem a közérdek van, hanem a politikusi érdek, a hatalom és a velejáró kiváltságok.
1990 januárjában az FMK felkínálta Duraynak legyen a vezetője, erre ő néhány hónap múlva megalapította az Együttélést a bolsi Csemadokosokkal, tehát ki volt az első, aki megosztotta a magyarságot?!
Az MKP megalakulása után ő lett az MKP alapszervezetek szervezési alelnöke, az eredmény, az MKP országos szerveiben Duray emberei a legerősebbek, ezért sikerült megbuktatni BB-t, amire Csákyt használta fel.
Mindenképp hasznosnak tartom az egypártrendszer megszűnését, ezzel nem Bugárék mellett szólok, véleményem, hogy az 1998-as egyesüléssel visszafejlődtünk 89 elé, párt diktatúra, cenzúra, jutalmazottak, büntetések, besúgók, bértollnokok....
És a személyes tapasztalat Zoboraljáról: Duray Miklóst tartom főbűnösnek Zoboralja rohamos vesztéért, mivel durván beleavatkozott Zoboralja közéletébe, olyan személyeket ültetett a trónra és a parlamenti székbe, akik a szakadék aljára juttatták, s mintha minden rendben lenne, ezt a személyt kinevezte Kárpát-medence szórványszakártőjévé – készíti a talajt a parlamenti választásokra!
http://www.bumm.sk/forum/31776/duray-szerint-semmi-ok-a-ket-magyar-part-egyuttmukodesere.htmlNádasdi István [ 2009-08-13 17:29 ]

Ki a felelôs a kialakult helyzetért ha nem a fô pártideológus és stratégiai vezetô.

Egy normális pártban ennyi kudarc után már rég menesztették volna a vezetôket. Ök borítékolni lehet maradnak, a megélhetési politikusi státus minden elôtt. ök a legjobb esetben is csak osztódnak es osztozkodnak a pénzen.Lemondva maradnak ...

Valóban egységet akarunk de nem minden áron. Bósza sikerének örülünk? Sok sikert kivánunk az alírások gyûjtesehez és a párt bejegyzéséhez.

Azt, hogy a Sellye Egyetem lufija ki fog pukkanni és a mitosz szét fog osztani elôre latható volt. Pedig a magyar közösségnek joga lenne egy teljes egyetemre. Vagy nem hallottátok a tetóvoi a mekedónai albán egyetem hírét.
Tanulmányozzátok.

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona