Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Néhány mondat a csököttségről…
-írás 2008-ból

2010.11.02.
Néhány mondat a csököttségről…
2008, július 17 - 14:09 Barak László

Klapka tábornoknak is tele lehet a töke Bószával…

Szó volt már itt arról, hogy a komáromi autonómia-gerilla (anno partizán), Bósza János némi képzavarral élve, tulajdonképpen önmaga bolhasága folytán lesz lassan elefánttá…

De mit is akarok mondani? Nem mást, mint azt, hogy egyre kevésbé tartom szórakoztatónak Bósza közéleti mutatványait. Mégpedig azért, mert Bósza számára is világos kell legyen, csökött igehirdetése eleve ama goebbelsi elvre alapul, hogy minél többször hangoztatunk egy hazugságot, annál előbb igazság lesz…

Ha tudatosan épít erre Bósza, ha csökött ösztönből, mindenképpen azoknak az embereknek árt, akiket fogadatlan prókátorként képviselni akar. (Lásd, azt a fél tucatnál alig több kósza kíváncsit, akiknek sóderolt a komáromi Klapka téren.) Szegény generális, tele lehet a virtuális töke hősünk fixa ideájával, nevezetesen a szlovákiai magyarok által kiharcolandó autonómiával…

De hagyjuk a Klapka tábornokot, lássuk, miért is árt Bósza a szlovákiai magyaroknak? Egyszerűen azért, mert a szlovák többség, leginkább olyanok, akik életükben nem találkoztak még hús-vér magyarral, vele azonosíthatja a magyarokat. Mégpedig en bloc. Így lesz hát a bolhából elefánt.

Ami ugyan épp akkora nonszensz, mint Bósza csököttsége, ám ez mit sem változtat az elefánt, vagyis a leányzó fekvésén…

(U.i.: Ugye kedves „szi“ barátom…)

http://www.parameter.sk/blog/barak/2008/07/17/nehany-mondat-csokottsegrol%E2%80%A6Hozzászólások:

Bósza bizonyíték
Tibor, 2008, július 17 - 16:06
Mivel Bósza úr autonómiai akcióinak nincs tömegbázisa, ezért támogatásnélkülisége bizonyítéka annak, hogy a Szlovákia-i magyarság többségében jelenleg nem (mozgósítható) autonómiapárti. Lehet Bósza hős, vagy provokatőr, nem lényeges. Közösségünkbeli visszhangja a mérvadó. Hasznos lojalitásbizonyító-erejű kártya lehetne status-quos politikusaink kezében. Ezért meg kell őt becsülni, mint politikai lakmuszpapírt. Hasznos figura.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

mondasz valamit
ParaBarak, 2008, július 17 - 16:17
:)

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Ez gyönyörű.
kartel, 2008, július 18 - 12:44
Tehát Bósza népszerűségi indexe jelzi majd nekünk közösségünk autonómia igényét. Bósza, mint politikai lakmuszpapír? Na most nem tudom, hogy röhögjek-e, vagy sírjak. Olvasd el magad után, mert amit írtál az egy fából vaskarika.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Ne olvass ki mást a szövegemből, mint ami benne áll.
Tibor, 2008, július 18 - 12:59
Azt írtam, hogy bizonyítéka, és nem azt, hogy egyedüli és megdönthetetlen bizonyítéka. Csak egy bizonyítékkártya a sok közül. És lakmuszpapír sok van, az egyik Bósza, egy másik meg, ahogy olvasom, Te. Én meg egy harmadik. Világ lakmuszpapírjai egyesüljetek!

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Talán
kartel, 2008, július 18 - 13:22
az volna a legjobb, ha megkérdeznénk dicső politikai elitünket, hogy mikor kezdik végre a mi dolgainkat is képviselni. Azzal kéne kezdeni, hogy mettől meddig a sztatusz quo. Amíg ezt nem tudjuk, addig kellenek a bószák. Míg nem volt magyar kőszínház, addig a vásári komédiások jelentették a magyar színházi kultúrát.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Szerintem képviselik, mert
Tibor, 2008, július 18 - 13:44
a legutóbbi választásokból kerültek ki és tartják magukat választási programjukhoz - MKP status quo-ja abból kiolvasható, tehát nem kell újradefiniálni, amíg fönáll a béke - a status quo "háborút" követő jogifogalom - lasd. http://hu.wikipedia.org/wiki/Béke . A mai körülmények között, a reális lehetőségek mellett, már a 2006-os választási programmal adott status quo életbentartása nagy siker lenne. Bósza már sztatuszkón kívüli. De mivel nincs tömegbázisa a status quo magyar részről való megsértésére vadászó médiák számára nem érdekes.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Ne keverjük
kartel, 2008, július 18 - 13:55
a gizikét a gőzekével. Engem az MKP sztatusz quoja abszolút nem érdekel. Ez az ő dolguk, mint egy politikai pártnak. A szlovákiai magyarság sztatusz quoja nem egyenlő az MKP sztatusz quojával. Már csak azért sem, mert az MKP nem a szlovákiai magyarság. Ha már itt tartunk, mégis mond már meg nekem, mikor sért sztatusz quot a vörösbarna kormány? Hány törvény védi az érdekeinket? Az alkotmány sem véd bennünket. Hisz addig takarózhatunk, míg szlovák lábhoz nem érünk, mert onnantól az ő bűze lesz számunkra a mérvadó illat. Folytathatnám. Egy külföldi haverom kérdezett rá erre. Megkérdezte, mi is az a sztatusz quo, amit annyira védünk?

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

SZLOVÁKIAI MAGYARSÁG-SÉG:)
ParaBarak, 2008, július 18 - 14:16
palika te magad vagy tán a szlovákiai magyarság-ség...??? Mert ez nekem problámát okozna. Épp akkorát, mint Bósza:) ha pedig nem te vagy a szlovákiai magyaraság, önmagad "sztatuszkójáról" értekezzél...

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Ez kissé
kartel, 2008, július 18 - 14:32
övön aluli. De örülök, hogy ennyi elég neked, hogy jól szórakozz.:)

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Az MKP képviseli a szlovákiai magyarságot, de
Tibor, 2008, július 18 - 14:18
nem csak ők. Az MKP status quo legitim - melyet támad a jelenlegi parlamentünk egy része - és más status quo nincs is itt - mégegyszer a status quo definíciója: http://hu.wikipedia.org/wiki/Béke. Te is nyugodtan reprezentálhatod saját harcvonaladat, de azt nem lehet status quonak nevezni. A harcod után lenne a te status quod meghatározva. Lehethogy sikerül értelmesebben vásárra vinni a bőrödet, mint Bószának - értelmet akkor kap a Te vásárraviteled, ha társakra találsz ebben. Sok sikert! És sikered akkor lesz csak, ha szlovák támogatókra is találsz. Meg külföldi szimpátiákra. Nehéz feladat, szorítok.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Jelöld be nekem színessel
kartel, 2008, július 18 - 14:35
azokat a részeket, ahol megkérdőjeleztem az MKP legitimitását. Azt írtam, hogy az MKP nem a szlovákiai magyarság. Ezt fenntartom. A szlovákiai magyarság sztatusz quo jának fenntartásáról pedig az általad tisztelt MKP beszékl a választások óta. De, hogy maradjak a Te szóhasználatodnál, akkor hol húzódik meg az a harcvonal? Harcosok, vagy gyáva megalkuvók húzták?

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Egy hivatalos status quo van itt, az MKP-s, a legitim.
Tibor, 2008, július 18 - 14:45
Az egyénenkénti "status quo"-k időnként megszűnnek és például az ököljog váltja azt föl egy jó kocsmai verekedés erejéig. Ha Neked más hivatalos status quo kell harcolhatsz érte. Ha az MKP politikusok számodra nem elég harcosak, akkor valassz legközelebb másokat. Vagy legyél Te politikus és "harcra föl"! Alapíts pártot. Szabad.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Még egyszer kérdem,
kartel, 2008, július 18 - 15:11
mi az a hivatalos sztatusz quo? Szerinted az MKP választási programja? Ám legyen. De akkor Csáky ne a magyarság sztatusz quojáról beszéljen, hanem a saját választási programjáról. Ingerült reakciód MKP-és tagságot sejtet. Akkor megkérdem. Mikor voltál utoljára lakossági gyűlésen? Az alapszabályzat ezt évente írja elő. Ha nem vagy tag, akkor a lakhelyeden az MKP mikor tartott utoljára lakossági gyűlést?

U.i.: Tényleg, ez nem rossz ötlet. Mármint a másra való szavazás ötlete. Az MKP a gyakorlatban erősen dolgozik ezen.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

reakcióm szerintem nem volt ingerült,
Tibor, 2008, július 18 - 15:11
nem akart az lenni. Sorry, ha megbántottalak. Nem azt akartam, csak a véleményemet megírni. Az MKP legitimitása szerintem azt jelenti, hogy Csáky joggal beszélhet a szlovákiai magyarság nevében, nemcsak a pártja nevében. Nem vagyok párttag és nem is akarok az lenni. Politizálni sem nagyon szeretek, mert a politikai igazság túl szubjektív igazság nekem. Túl könnyű kideríteni és túl nehéz megvédeni. De a politizálás játékszabályai jól definiáltak. Én azokról irogatok itt most.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Újra megkérlek,
kartel, 2008, július 18 - 15:27
ne az MKP legitimitásáról beszélj. Az MKP egy legitim politikai párt, programmal és tagsággal. Mikor én a magyarság szatusz quojáról beszélek, akkor nem az MKP létjogosultságát vonom kétségbe. Egy példa erre. Szigeti László kijelentette, hogy az új oktatási törvény sérti a magyarság sztatusz quoját. Feltételezem, hogy ezen hír hallatán nem az MKP alapszabályzata, vagy legitimitása jut eszedbe. Valami más. Erre másra vagyok én kíváncsi. Mi az "más", és ez a törvény azt hol sérti? Ez nincs lefektetve. Van törvény a nemzetiségi oktatásról? Minden nemzetiség számára Szlovákiában? Nincs. Miért nincs? Nyolc évig volt Szigeti magas beosztású politikus a minisztériumban. Miért nincs a magyar oktatásnak törvényben védett sztatusz quoja? Ez érdekel engem.

Az MKP magyar politikai párt. Azonban ne a magyarság nevében, hanem érdekében politizáljon.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Írod hogy:
Tibor, 2008, július 18 - 15:42
"Szigeti László kijelentette, hogy az új oktatási törvény sérti a magyarság sztatusz quoját". Igen, Szigeti a MKP-vel együtt köteles védeni a magyarság status quo-ját. A választások legitimálták, joggal ruházták föl őt, őket erre a tevékenységre. Ha ezt a tevékenységet nem végzi(k) sikerrel, akkor az azért van mert a politikai akarat - tehát a parlament - megsérti a status quot. Azért mert Szigeti túl gyenge, vagy mert az ellenfelek túl erősek, vagy ez is meg az is. A magyar oktatás status quoját biztosító törvényes keretek a parlament által demokratikusan megváltoztathatóak és ez ellen föl lehet, vagy föl kell lépni. Tessék, lépj Te is! Én lépek a magam kis lehetőségeim keretein belül.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Annak ellenére, hogy
musztafa ibrahim, 2008, július 17 - 17:55
Annak ellenére, hogy hiteltelen, szánalmas figura elég sokat foglalkozik az automókussal a parameter is. Legalább a bulvár címszó alatt tenné, már Győzikével vetekszik. Áldás, békesség.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

C´ est la vie
ParaBarak, 2008, július 17 - 18:05
Para/Barak :)))

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Klapkával takarózó hungarofóboknak:
Berlin, 2008, július 18 - 09:32
Érdemes volna némi tárogatószóval életre kelteni a generálist, hadd halljuk, mi véleménnyel van a Szlovákiának feltétlen hűséget fogadó magyarokról, különösen azon tollforgatóról, akik saját népének szabadságvágya ellen fenekedik, aki az egyetlen, reménytelenül árva, azonos jogokért kuncsorgó, békés aktivistát szanzsén "csökött"-nek nevezve gyalázkodik. Csakugyan kíváncsi vagyok, mit tenne az öreg. Bólogatna-é helyeslőleg, vagy berongálna néhány arcot bizonyos dunaszerdahelyi véleményműhelyben?...

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

előjöttél a panoptikumból, magyarkodó szájhős?
ParaBarak, 2008, július 18 - 10:49
Para/Barak Talán, ha megkeresnél a "véleményműhelyben", konkrétan, szemtől-szembe megbeszélhetnék az arcok berongálását... Térj észre, amíg a benned munkáló "szabadságvágy" csökötté nem tesz téged is:)

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Szemtől-szembe találkánk
Berlin, 2008, július 18 - 11:13
előbb-utóbb okvetlenül megtörténik. Remélem költő úr fölényes magabiztossága akkor sem változik majd! Észre térítésem ügyében küldött atyai jó tanácsát köszönettel nyugtázom, de meg nem fogadhatom. Talán megérti.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Ez volt itt az utolsó tettlegességre utaló
ParaBarak, 2008, július 18 - 11:32
Para/Barak fenyegetőzésed! Ha fasisztoid módon nem vagy képes elviselni a tiédtől eltérő véleményt, szónokolj ömagadnak otthon, a tükör előtt. Ha aztán bizonyos idő elteltével idegesíteni kezd a vitapartnered, törd össze a tükröt. Vagy könnyebbülj meg - kamaszosan:)

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Ha volna kedves
Berlin, 2008, július 18 - 11:47
pontosan idézni, mely mondatom merítette ki a fasisztoid fenyegetőzés fogalmát, nagyon megköszönném!

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

ha nem tudod,
ParaBarak, 2008, július 18 - 12:08
Ha nem tudod, beteg vagy. Vagy csak egyszerűen sunyi lennél? Ne magázz, bazmeg:)

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Talán csak figyelmetlen vagyok,
Berlin, 2008, július 18 - 12:20
ezért ha mégis megtenné, hogy idézi az inkriminált részt, lekötelezne!

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Nem értek egyet a véleményével,
kartel, 2008, július 18 - 11:38
de megteszek mindent, hogy elmondhassa.

Ezt vártam volna a buzivitában a szólásszabadságért hősiesen harcoló fűzfapoétától. A szlovák sajtó an bloc hallgat Bószáról. A folklórja nem hír ma már. A szlovákságot a magyarokkal kapcsolatban inkább a Párkányban randalírozó magyar újfasiszták foglalkoztatják. Engem meg az, ha Bósza ennyire szánalmas, akkor miért nem jár neki az, ami mindenkinek. Véleményszabadság. Ne fűzfapoéták döntsék el, hogy mi jó a magyarnak. Ezt döntsék el a magyarok. Bósza kezdeményezése lehet, hogy pár próbálkozás után, már múlt idő lenne. A feltételes módot azonban jogait megsértő hivatalnokok érték el. És már nem egy vásári bohóc, autonómia pista, autonómia-gerilla, meg mitudom én milyen, a költő lelkiállapotának megfelelő jelzővel felaggatott ember áll előttünk, hanem áldozat. A sok demokrata meg röhög, ahogy a gyenge kutyát hatalomittas részegek rugdossák. Szépen állunk.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

ha már buzizol vagy fűzfapoétázol,
ParaBarak, 2008, július 18 - 12:06
Para/Barak remélhetőleg jól viseled azt is, ha ezért mások essetleg fajankónak minősítenek. Hagyjuk azonban a gyermeteg fröcskölődést, térjünk a lényegre: Szerinted ki akadályozza Bószát abban, hogy hirdesse igéit. Hiszen minden lehetséges fórum tele van fosva igehirdetése produktumaival. Többek között itt a Paraméteren sem töröltük még az off-beszólásait sem... Más lapra tartozik a szólásszabadság köztéri gyakorlása. Amit törvények, rendeletek szabályoznak a legdemokratikusabb országokban is. Ilyen, például, az előírásokkal összhangban gyakorolt bejeletési kötelezettség, annak minden attributumával együtt. Amelyeket, vélhetően, mert látens írástudatlan, a Bósza nem teljesített. Vagy nem akart, mondjuk, hogy mártírkodhasson. Egyre megy. Most már aztán tőlem lehet őt nyugodtan pátyolgatni, isteníteni. Akik pedig nevetséges, esetleg kártékony hülyének tartják őt, aprehendálni. Keményen, tüskésen akár, de civilizáltan. Ellenkező esetben csak ugatásról beszélhetünk, ami, ugye, nem hallatszik az égig.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Ha már kellőképpen kiéltük
kartel, 2008, július 18 - 12:30
alantas ösztöneinket, és teleaggattuk egymást különböző jelzőkkel, akkor térjünk a lényegre. Feltételezem, hogy utánajártál, mi mindent felejtett el Bósza bejelenteni. Nem sok lehet, amit bekell, ha az a nyugdíjas tegnap vagy tegnapelőtt nyugodtan tüntethetett a főügyészség épülete előtt, és nem ugatott rá senki. Tehát még egyszer. Klapka megtelt tökeinek szemügyrevételezésén kívül feltételezem, hogy Bószánal megérdeklődted, mi is volt az ok, ami miatt ócska vásári előadását nem tarthatta meg?
"Amit törvények, rendeletek szabályoznak a legdemokratikusabb országokban is. Ilyen, például, az előírásokkal összhangban gyakorolt bejeletési kötelezettség, annak minden attributumával együtt. Amelyeket, vélhetően, mert látens írástudatlan, a Bósza nem teljesített. Vagy nem akart, mondjuk, hogy mártírkodhasson. Egyre megy."
Ezek a szavaid váltották ki belőlem az előbbi gondolatokat. Tudod mi különbözteti meg a bulvárt az újságíróktól? Az utóbbiak tényekkel dolgoznak. Te mivel?

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

a tényeknek utánajárhattál volna te
ParaBarak, 2008, július 18 - 14:02
az Új Szó tudósításában. Remélem nem akarod, hogy az "előolvasód" legyek. Vagy, ha megfizetsz, csinálhatok külön neked sajtószemléket. A lényeg viszont az, hogy én inkriminált blogbejegyzésemben Bószával, mint jelenséggel foglalkoztam. Illetve véleményeztem őt és viselt dolgait. Ti pedig érvek nélkül nekem jöttetek, a borjú Berlin hungarofóbnak nevezett, félpofozással példlózott, te fűzfapoétának bulvárújságíronak, meg mit tudom én minek neveztél... Jó tudnotok azonban, hogy a szemem sem rebben az efféle cirkuszolástól. Fogalakozni is csak hivatásbeli kötelességből fogalakozom veletek. Ti pedig velem önként és dalolva... Amit egyébként értékelek:)))

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

2008. július 11. péntek 20:26
kartel, 2008, július 18 - 14:22
"A városi és az állami rendőrség öt óra után betiltotta a rendezvényt, arra hivatkozva, hogy a bejelentésben formai hibák voltak, hogy milyenek, azt nem közölték. Bósza János kifogásolta, hogy erről a törvény szerint 3 nappal korábban kellett volna értesíteni őt, amit elmulasztott a városi hivatal."

Ennyi az Újszó idézet. Nem tartalmaz szintén tényeket, de nem is titulálja Bószát látens írástudatlannak. Mióta lehet egy ember, aki szinte teljesen ismeretlen, jelenség? Talán akkor, ha rajta keresztül meglehet vastagon fúrni az autonómiát. Miért nem lehet ezt nyíltan megmondani, miért kell egy embert ez miatt lejáratni?

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Kveruláns ember vagy te, látom:)
ParaBarak, 2008, július 18 - 14:57
A következő héten, ahogy kellett volna már az általad idézett cikk közlése előtt, az Új Szó megszólaltatta a városházi illetékest is. Ennek is járj utána és aztán kösd az ebet a karóhoz, pajti:)

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Linkeld le,
kartel, 2008, július 18 - 15:08
légyszíves azt a beszélgetést ide. Az Újszó keresője nem találja.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

nem linkelem,
ParaBarak, 2008, július 18 - 15:14
a nyomtatott verzióban olvasható.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Bósza János
kartel, 2008, július 19 - 10:38
egy másik fórumon beszkennelte a "végzést". Nyugodtan állíthatom, hogy egy amatőrmunka. Ha ilyen szinten vannak a komáromi hivatalnokok, akkor sajnálom a komáromi lakosokat. Bósza a feljebbviteli szervüknél nyugodtan felmoshatja a padlót velük.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Azonos jogokat
Bósza János, 2008, július 31 - 09:04
az SK alkotmánya garantálja, cl.12, el lehet olvasni Barak úr. Én nem vagyok nonszensz, egyszerűen egy hús-vér ember vagyok, aki él alkotmányos jogával és azt gyakorolni is szeretné (cl.2) ennyi, ha magának ez nevetséges, vagy netántán uszításnak tünik akkor nem velem van baj, hanem Önökkel mert nem ismerik saját jogaikat. Igen kevesen "vagyok", de azért az STV is megtalált és ha nem vette volna észre, még ők is realisztikusabban közölnek a CA tevékenységéről hireket, mint maguk az un. felvidéki média. Sokan felteszik a kérdést (magán kívül, mert maga konstatál és elfelejt kérdezni), miért vagyok még szabadlábon, egyszerű a válasz, mert nem sértettem törvényeket és az amit követelek a felvidéki magyarságnak az alkotmányos jog, amit azonos jogoknak hívnak. Hogy mi nem merünk ezzekkel a jogokkal élni, az nem a szlovákok baja, az a mi gyávaságunk, butaságunk. Az Önök durva és vad reakciói (ez nekem erőt ad a további munkához) a bizonyíték arra, hogy ezt már maguk is tudatosítják, hogy valami itt 20 éve (alatt) nagyon, de nagyon el lett baltázva. Én ezt tudom, hogy Ön is ezzel tisztában van, csak nem tudja, hogyan ki ebből a zsákutcából. Megmondom, az igazmondás erejével, minden emberi gyarlóságunk orvosolható, még kármentőre sem lesz szükség. Elég őszintének és igazmondónak lenni, még a nyers tojás és a hazug állítások is könnyebben elviselhetőek. Tudja az igazság ereje legyőzhetetlen, önnek ez tünhet frázisnak, mellébeszélésnek, de nekem ez ad erőt a további munkára és az Ön vad reakciói nekem bóknak tünnek, mert én már tudom azt amit Ön még nem tud, talán sajt. Miért? Mert már Ön is a gyógyulás utjára lépett, igen ki kell magunkból adni a rosszat és hinni az igazság legyőzhetetlenségében. További jó napok, azért reagálok most, mert csak most akadtam rá erre a cikkre. u.i. még annyit Barak úr, ha az igazságra kiváncsi miért csinálom azt amit csinálok, azt tőlem egyenesen kérdezze, ne mások hamis állításai után itélkezzen, csakis az igazat fogom mondani és főleg nem vagyok haragtartó, mert van egy jó tulajdonságom a rosszat elfelejtem a jót pedig szívesen megtartom, legyen Ön is a jó része.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Mi abban a hazugság,
Bósza János, 2008, július 31 - 09:30
ha valaki alkotmányos joagaival él és azt el szeretné mondani a többi tudatlannak is sajnos belértve magát is, mert nem merem azt feltételezni, hogy szándékosan titkolják ezt a felvidéki magyarságtól. Bár a nem arányos és hazugságokkal telített reakciók, ép a magyarok (un.inteligencia) részéről, pontosan arra bizonyíték, hogy ők is ezzel tisztában vannak. Én az igazat mondom, nem hazudok, mert a mai napig még az érveléseimet senki, de senki sem volt képes, vagy akarta megcáfolni. Én minden értek, a mai világ a pénzről szól, csak egyet nem értek miért akarunk mi magyarok egymás és főleg saját magunk ellenségei lenni. Nem akarunk megmaradni saját szülőföldünkön őslakosi népként? Jobb példával is szolgáltathatott volna, mert ahogyan Ön is állítja G. hazugságokból eszkábált igazságot, én csak elmondom az igazságot, ha kell százszor-ezerszer is, emberként.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Idézet a cikkből: "De
Bósza János, 2008, július 31 - 15:21
Idézet a cikkből: "De hagyjuk a Klapka tábornokot, lássuk, miért is árt Bósza a szlovákiai magyaroknak? Egyszerűen azért, mert a szlovák többség, leginkább olyanok, akik életükben nem találkoztak még hús-vér magyarral, vele azonosíthatja a magyarokat. Mégpedig en bloc. Így lesz hát a bolhából elefánt. Ami ugyan épp akkora nonszensz, mint Bósza csököttsége, ám ez mit sem változtat az elefánt, vagyis a leányzó fekvésén… (U.i.: Ugye kedves „szi“ barátom…) " Megpróbálom értelmezni Barak úr szavait a cikk második felében leírtak alapján. Első részéhez nem fűzök kommentárt, mert tele van feltételezésekkel és értelmetlen zagyv.... Kérdezem én, miért is árt Bósza a szlovákiai (szerintem a honi) magyaroknak? Kedves Barak úr a nagypolitikát nem a hús-vér magyarral nem találkozott emberkék csinálják, hanem a politikusok (lásd. a SMER kampánystílusát), tehát amit a politikus állít azt az egyszeri ember elhiszi. Ha nacionalista (Slota) azt állítja, hogy a magyarok görbe lábú és ferdeszemű gyerekgyilkosok akkor azt ők elhiszik, ennyit az egyszeri ember logikájáról, de ezt Ön nagyon jól tudja ugyebár. Az hogy a bolhából elefánt lesz, azt nem a szlovák politikusoknak köszönhetem, hanem éppen olyanoknak mint maga, mert az helyett, hogy meggyőződne arról mit is hirdetek és mire alapozom mindezt, egyszerűen, úgy csákysan leszi..., befejezem lesziszez, mert még arra is bátortalan, hogy leírja. Itt a próblémák gyökere, mert az Önökfélék először lövöldöznek össze-vissza maguk körül aztén gondolkodnak, ha egyáltalán gondolkodnak. Nem gondolja hogy bolhából éppen azzal csináltak elefántot, hogy bizonyítékok nélkül lesziszeznek, stb-nek, schulc szerint lehet, hogy kgb-s vagyok. Tudja számomra ez mind kész röhej, nagyokat mosolygok rajta. Egy közös ismerősünk régebben azt írta Önröl, egy kicsit zavaros gondolkodásu, ugymond egyedi példány, ale jó. Gondolkoztam azon, az ő ajánlása szerint, hogy megkeresem magát, hogy az össze-vissza lövöldözés helyett, végre valaki már leírhatná részletesebben is, mit is akar ez a Bósza, aztén megsem menten maga után, mert a józan eszem azt mondta, hogyan várhatom el egy olyan embertől, hogy leírja az igazságot, csak úgy parasztosan mindenfajta falazás nélkül, amikor személyesen nem is találkoztam vele, de ennek ellenére eléggé vad kritikákkal illet, bár nem is ismer, nem is ismerhet. Így hát megmradtam magamnak. Egyébként nem hinném, hogy én lennék a csökött, sem sovány, sem visszamaradott gondolkodású nem vagyok, pont fordítva előre nézek, egy jövőképet szeretném vizionálni. A csököttség szerintem Önre jobbán ráillik, vé... és mar... gondolkodású. Nem baj majd ez is megfog változni, idő kérdese, hogy majd mindezt letagadja, hogy valakit csököttséggel illetett, az nem baj, de legalább akkor már lesz autonómiánk és meglesznek az azonos jogaink. Hisz ez a lényeg, tökéletes emberek és tökéletes megoldások nincsenek, aki képtelen a saját hibáit beismerni, az képtelen a fejlődésre is. Szerintem Ön erre képes, csak egy kis igazmondás hiányzik és menni fog.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Idézet a cikkből: "De
Bósza János, 2008, július 31 - 15:47
bocsánat valahogyan kétszer ütöttem le az entert.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona