Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

NEC ARTE NEC MARTE - Sem csellel, sem erővel

Bósza Jánost leteperik az építkezés munkatársai:

Ezt akkor most vegyük úgy,
Névtelen | 2010. július 2. péntek 11:44

Ezt akkor most vegyük úgy, hogy elcsattant az a bizonyos első pofon? ... mert akárhogy is nézzük, ez bizony erőszak. A törvénytelenség, hatalmi arrogancia, országrabló senkiházik arroganciája!

Az ügyben érdemes arra
Névtelen | 2010. július 3. szombat 12:00

Az ügyben érdemes arra felfigyelni, hogy ha nincs valamire engedély elintézve a törvény szerint, akkor Bosza úrnak igaza van.

Mert ugye, ezek szerint akár Győrben is "építkezhettek" volna. Ott is rend és törvényellenes tevékenység lett volna...

És ha Bosza úr mögé oda áll még valaki...? (Aki esetleg a törvényre hivatkozva néhány kérdést tesz fel és igazoltat, tanúkat hív....?)
Mert képzeljük el, hogy Bosza úr építkezne Zsolnán egy téren - ugyanilyen kivitelben...

És képzeljük el, hogy Bosza úr mögé oda áll még valaki és még valaki - és még további 10 000 a meglevő 3400-hoz..?

Nos akkor lennénk mi erősek! Ha szervezetten lépnénk fel. Ha egymásért bátran ki állnánk.

Ha Bosza úr mögött legalább pár száz ember lett volna hevenyészett feliratokkal, akkor mindez a világba repült volna - és a világ ítélkezhetett volna - mert látta volna "A szlovákok erőszakosan építkeznek a magyar többségű területeken" - vagyis olyanok mint a zsidók Izraelben a palesztínokkal szemben..

És erre már többen felfigyeltek volna, kapisgáltak volna, és sok dolog felszinre került volna...

Ha összesen milló magyar is ülne itt Felvidéken a tévé és a számítógépek mögött egyenként, vajmi keveset tenne saját ügyeiért...

Vagyis...! Szervezettség...! Egy jól működő rendszer...!
Ha kell - röppen az elekronikus levél, vagy cseng a maroktelefon - és mi perceken belül ott vagyunk...!
Ha kell ezren, ha kell tízezren...

Mert most, Tisztelt Testvéreim, ha még egyszer üzennek - Mindnyájunknak el kell menni...!
http://ujszo.com/node/359466/talk#comment-56148

2010.07.05.
Rövid beszámoló az Újszóból és bumm.sk-ról

Újszó:
Ma délelőtt a Szent Rozália templom melletti füves területen közvetítőkocsik parkoltak le, a területet kordonnal kerítették el. A körforgalom körül emelvényeket állítottak, ezek tetejére kameraállványokat helyeztek el. Negyed egy körül operatőrök állították be a kamerákat.

A délutánra a rendőrség is készül. Más vasárnapokon egy-két balesetei helyszínelő szokott állni az épület előtti parkolóban, ma pedig tele volt feliratos és civil rendőrautókkal, sőt, a Komáromban ritkaságszámba menő rendőrmotor is állt ott.

16.05

A szobor tövében egy rezesbanda fújja erősen, a Kossuth téren Bósza János, az autonomista harc kóbor lovagja tüntet, de egyelőre csak az újságírók érdeklődnek tanítása iránt. Annak ellenére, hogy a rendezvény csak 18 órakor kezdődik, már nagyon sok a rendőr a helyszínen. Az állami rendőrség egyenruhásai. Takarékoskodunk az akkumlátorral, így most egyenlőre ennyi.

16.52

Bósza János a TA3-nak nyilatkozott. Most futott be a Markíza stábja. A tolerancia jegyében piros-fehér-zöld csokrokat helyeztek el a szlovák címerrel díszített emelvény mellett. Közlekedési rendőrök állnak a körforgalomba bevezető utak mellett. Az egyenruhások mellett sok a Közjogi Méltóságokat Védő Hivatal jelvényét viselő öltönyös is. Úgy tűnik, valami motorostalálkozó van készülőben, a szlovák rendőrség motorosrendőr-állományát Komáromba csoportosították.

Egyébként kellemes piknikhangulat van. Gyülekeznek a kíváncsiskodók, a járókelők telefonjukkal fényképezik a szobrot, a rendőröket és egymást.

17.02

Narancssárga láthatósági mellényt viselő munkások kábeleket húznak a talapzat körül.

17.03

Egy szakasz rendőr érkezik, nyári egyenruhában. Egy civil ruhás eligazítást tart nekik.

17.05

A körforgalom belső sávját már lezárták a rendőrök. Már csak a kihajtó sávok járhatók.

17.08

Marián Halász járási rendőrkapitány volt az, aki eligazíttotta az egyenruhásokat. Aztán kezet fogott pár közlekedési rendőrrel, most pedig a KMVH öltönyöseivel beszélget a szobor mellett.

17.11

A rendőrök fokozatosan átveszik az ellenőrzést a körforgalomban. A járőrpárok állnak a körforgalom zebráinál és a szélén.

17.15

Bósza János a tér másik felén beszélni kezdett, de arra a másik oldalra, ahol az Új Szó Online ül, csak foszlányok hallatszanak át.

17.23

Egy fekete pólós férfi letépte és a tüntetők közé dobta az egyik molinót. Bósza utána futott. A tér másik felén álló Lőrincz kolléga szerint a rendőrség nem védi semmilyen formában a bejelentett tüntetést. A fazont igazoltatta a rendőrség. 17.32-kor Bósza megköszönte a rendőrségnek, hogy elvezették a provokátort.

17.30

Zene szólalt meg pár másodpercre a hangfalakból.

17.31

Jeden-dva - próbálja valaki a mikrofonokat.

17.34

Két nagy szlovák, és egy kis szlovák zászlót tartó nő vonul el a járdán

17.35

Egyre több szlovák zászlós jön.

17.36

Egy zöld láthatósági mellényt viselő fiatalember körbeszalagozza a közlekedési táblákat. Lélek se ki, se be.

17.37

Jahnátek gazdasági miniszter feszeng a szobor tövében, Braňo Ondruš kormányzati kommunikációs igazgatóval.

Jahnátek most az emberek közé jön át. 2 méterre van az Új Szó Online-tól. Köszönget az embereknek.

17.39

Egy másik, ismeretlen férfival rágyújt, a kamerák látókörén kívül.

17.41

A belügy is szeretné méltóképp dokumentálni a történteket, legalább két, rendőrséghez köthető fotóst látunk.

17.43

Láthatóan szervezett csoportok érkeznek, kisebb-nagyobb zászlókkal.

17.46

Érkezik a katonazenekar, mely délután, tér- és kamerapróbát tartott.

17. 47

Milan Belica is itt van. Amerre nézek, civil ruhás rendőrök.

17.48

Vladimír Matejička smeres parlamenti képviselőt is látjuk, aki pénteken löködte Bósza Jánost.

Közben Bószáék a Hazám-hazámat játsszák a Bánk bánból.

17.50

A környékünkön ülő és álló szlovákoknak nem tetszik Bószáék műsora. Van, aki Budapestre küldené, megint más provokátornak tartja.

17.55 Újabb kormánygépjármű érkezik, egy rendőrmotoros vezeti fel.

18.00

A kamerák és az operatőrök az emelvényeken állnak. A tér megtelt. Indulhat a show.

18.02

Egy fekete szoknyát és fehér felsőt viselő hölgy megjelent az emelvényen, majd elment.

18.07

A katonazenekar a himnuszt játssza, a díszőrség zászlókkal tiszteleg, a rendőrök nem tisztelegnek, némelyik vigyázzban sem áll. Jelen vannak:Robert Fico, Miroslav Číž, Marek Maďariĉ, Ľubomír Janhátek. Ficót intenzív fujolás és füttykoncert

18.12.

Dušan Jarjabek énekli a Miatyánkot, "ószlovákul". Reméljük, ő az, egy közlekedési tábla pont a fejét takarja ki, és nem tudunk mozdulni a lelkes maticás nyugdíjasoktól.

18.16

A műsorvezető megerősíti: Jarjabek énekelt.

18.17

A műsorvezető az összetartozásról beszél, a szilárd alapokról, és a kereszténységről. Egy férfi megjegyzi: mond el magyarul is.
Most kezdődik a Fico-beszéd, intenzív fujolás. Rohadt kommunista, szégyelld magad, menj haza - hallatszik.

18.18

Vita a közönség soraiban. A színpad mellett balra egy magyar zászlót tartó csoportnál két házi készítésű transzparens: Üdvözöljük városunkban a szlovák turistákat felirat olvasható.

18.19

Valahol a háttérben megszólal egy sziréna. Nem nagyon halljuk a Fico-beszédet, mert tőlünk pár méterre egy bekiabáló egy smeres nyugdíjassal vitázik.

18.21

A lelkes nyuggerek tapsolása keveredik a fujolással. Fico Szent Istvánról is beszél.

18.22

Fico drága szlovák férfiakat és nőket emleget. Azt kívánja, hogy a szentek szobra a békés együttélés záloga lesz. Új Szimbólumot kapott Komárom. 18.24-kor Fico befejezi beszédét. Nagyon jó beszédnek nevezi a bemondó. A háttérben eddig szóló sziréna elhallgat.

18.27

Egy érsekújvári kórus népdalokat énekel harmonikakísérettel. A dal a magyar Beültettem kiskertemet a tavasszal c. gyermekjátékra emlékeztet.

18.30

Milan Belica nyitrai megyefőnök beszél.

18.34

Kiragadott gondolatok Belica beszédéből: Ez a megye össze van fonódva nemzeti történelmünkkel. Az ezeréves cirill-metódi nemzeti tradíciónak köszönhetően maradtunk fenn. Az ezeréves út a szlovák államiságig nagyon hosszú volt. Ismerni kell ezt az utat, ismerni kell történelmünket. Nagyon örülök, hogy ma azért jöttünk itt össze, hogy leleplezzük azok szobrát, akik őseinknek érthető formában tolmácsolták Isten szavát.

18.37

Juraj Blanár és Vladimír Maňka is itt van, mondja be a műsorvezető. Újra megszólal a vuvuzela. Most Jozef Markuš, a Matica slovenská elnöke kezd beszélni.

18.40

A Matica-vezér azt kívánja, hogy a szobor legyen a város hasznára. Közben Bószáék újra zenét engednek, Ezúttal is a Hazám, hazám a sláger. Összekapcsolták a nemzeteket - mondja Markuš a szentekről.

18.43

Vége a Matica-góré beszédének. Időközben Lőrincz kolléga, aki a másik oldalon áll, megfejtette, honnan jön a vuvuzela. Az autonomista Cséfalvay telefonjába van rögzítve a hang, azt tartja a megafon elé. Megint Jarjabek énekel. Félplayback, alapról megy.

18.47

A műsorvezető felszólítja Ficót, Belicát és Markušt, leplezzék le a szobrot. A tamburmajor beint, a katonazenekar játszani kezd, a hármak leveszik a szobortalapzatra tett szalagot, majd elmennek.

18.51

Slotát akarjuk, ő álljon a szobor helyén, kiáltják az autonómiások. Vége a dalnak, jelenti be a műsorvezető. Az aktőrök intenzív füttykoncert közepette levonulnak a színpadról. A tömeg máris oszlani kezd.

19.20

A munkások elbontották az emelvényt. Fehér nyári egyenruhát viselő közlekedési rendőrök, és fekete felsős közrendvédelmi járőrök vannak a helyszínen, a forgalom lassan visszatér a normális kerékvágásba.

bumm.sk:

Vasárnap este Robert Fico leköszönő kormányfő felavatta Cirill és Metód szobrát a Kossuth téri körforgalom közepében. A szobrot a város megkerülésével, az önkormányzat beleegyezése nélkül állították fel.

Már tegnap is a szokásosnál nagyobb volt a rendőri jelenlét Komáromban, a belvárosban egymást követték a járőrkocsik. Ma még több rendőr tartózkodik a körforgalom környékén, megjelentek a sajtó közvetítőkocsijai, a közszolgálati televízió állítólag élőben tudósít az eseményről.

Közvetlenül a szobor talapzatához egy fedett pódiumot állítottak fel.

A bizánci hittérítők szobrát még pénteken este helyezték át a Matica Slovenská helyi székházának balkonjáról a körforgalom közepén emelt talapzatra.

Korábbi értesüléseink szerint Bastrnák Tibor komáromi polgármester bejelentést tett a rendőrségen a mai emlékműavatással kapcsolatban, ugyanis Komárom város nem adott ki engedélyt az eseményre. Bastrnák személyesen beszélt a járási rendőrkapitánnyal, Marián Halásszal és felszólította a rendőrséget, hogy cselekedjenek a nem bejelentett rendezvénnyel kapcsolatban. Megjegyezte, hogy egyedül Bósza János komáromi autonómiaharcos jelentett be gyülekezést az adott időpontban a Kossuth térre.

16:00 - A délután folyamán zajlik az élő felvétel próbája, fellép Dušan Jarjabek operaénekes, smeres politikus is, valamint más csoportok. A fúvószenekar rosszul viseli az erős napot. A forgalmat rendőrök irányítják, 50-60 helyi polgár bámészkodik a helyszínen.

17:00 - Bósza János 4 óra után kezdte meg bejelentett ellentüntetését a "hatalom arroganciája ellen" a körförgalom mellett, a Kossuth téren. Feliratokat erősített fel, amelyeken „Nemzeti összetartást, auotonómiát!“ és „Nec arte, nec marte“ (Sem csellel, sem erővel) feliratok szerepelnek. Egy tucatnyi társával tüntet, és aláírásokat gyűjtenek az autonómiáért. Bószát több médiamunkás veszi körül.

17:45 - Bósza János megafonon keresztül szlovákul és magyarul is beszél, a jogállamiságot kéri számon. A megafonon keresztül lejátszotta a Bánk bán opera Hazám, hazám áriáját.

17:52 - Autóbuszokkal szállítják a szoboravatásra a nézőket, 250-300 ember lehet a helyszínen, többen szlovák zászlókkal. Már több kormánytag, miniszter is megjött, Fico egyenlőre nincs itt. Lubomír Jahnátek gazdasági minisztert, Braňo Ondruš kommunikációs igazgatót is láttuk. A Matica Slovenská országos vezetőjét nemkülönben.

17:58 - Vladimír Matejička komáromi smeres parlamenti képviselő is jelen van, pénteken, a szobor áthelyezésekor ő erőszakoskodott Bószával.

18:07 - A rezesbanda játszik, a szobornál felsorakozott az elnöki palota díszőrsége, elkezdődött az attrakció.

18:10 - Miután felsorakoztak a kormány tagjai, eljátszották a szlovák himnuszt, amit megtapsolt a közönség-

18:11 - A tömeg létszáma elérheti az 500-at is. Egyharmad ellendrukker.

18:18 - Megérkezett Robert Fico, fujjolás, füttyögés fogadta, beszédének kezdetén ugyancsak nagy fütyülés volt, sokan szidják, kommunistáznak. Előtte Dušan Jarjabek élesben is énekelt, állítólag ószlovákul adta elő a Miatyánkot. Fico beszéde közben többször került sor szirénázásra, de a kultúrműsor közben nincs hangzavar.

18:26 - A Smer busszal ideszállított, idős szimpatizánsainak tapsa most intenzívebb, mint a fújjolás.

18:27 - Fico befejezte beszédét. Szerinte az emlékmű a város szimbóluma, a népek összefogásának szimbóluma lesz a keresztény eszmeiségen keresztül. Külön megköszönte a szobor felállítását Matejičkának, komoly füttykoncert volt a bejelentés jutalma.

18:32 - Milan Belica, Nyitra megye elnöke beszél.

18:36 - A korábbi hírekkel ellentétben a közszolgálati tévé mégsem közvetít élőben. Valószínűleg majd a híradóban tudósítanak csak. Túl sok a fütty.

18:44 - Jozef Markuš, a Matica országos elnöke beszél. Ahogy az eddigi beszédekben a többiek, ő is közhelyeket puffogtat a nemzetek összefogásáról. Egy sziréna a rendezvény eleje óta zavarja a szónokokat. A műsorvezető azzal tréfálkozik, hogy szlovák vuvuzeláról van szó, mely a szlovák csapatért szól. A Dunáról beszélt, de a Vág irányába mutatott, derültséget okozva. Nem sokat járhatott még errefelé.

18:47 - Újabb kultúrbetét, valami operaféle.

18:49 - Megtörtént. Fico átvágta a szalagot, ezzel felavatva a szobrot, mely szerinte összeköt majd. Markuš és Belica segítettek neki. Komoly fújjolás és fütty, főként az ellentüntetők irányából, ahol 64 vármegyés zászlók is feltűntek. A reakciókból ítélve a szobor nem az összefogást szimbolizálja majd. Fico a trikolór egy darabjával integet.

18:52 - Ficóék integetnek, búcsúznak. A műsorvezető kellemes, és főleg nyugodalmas vasárnap estét kíván.

19:00 - A kormánytagok távoztak, oszlik a tömeg, vége a show-nak. BMW-k indulnak útnak, bemikrofonozott,öltönyös, vastagnyakú bácsik kifújják magukat.

19:55 - Robert Fico leköszönő kormányfő beszéde a szoboravatón

20:07- "Szomorú aktus volt" - kommentálta az eseményt Bastrnák Tibor, Komárom polgármestere. "Ez nagyon rossz jelzés Szlovákia lakóinak irányában" - szögezte le Bastrnák. Már korábban közölte: sem a szobor elhelyezésére, sem a leleplezésre, tehát nyilvános rendezvény megtartására senki sem kért engedélyt a várostól, illetve nem jelentette azt be, így a vasárnapi avatás törvénysértésnek minősül. Megismételte, hogy az önkormányzat újra tiltakozni fog.

A kormányhivatal a bírálatot elutasította. Pozsony szerint a gyülekezési törvény egyik paragrafusa kimondja: amennyiben a nyilvános rendezvényen a kormány képviselője is részt vesz, nincs szükség annak bejelentésére.

(bumm, MTI)

MTI

Fico felavatta Cirill és Metód szobrát Révkomáromban
2010. július 04. 19:01
Cirill és Metód-szoborcsoportot leplezett le Révkomáromban vasárnap este, a szláv hittérítők ünnepének előestéjén Robert Fico szlovák kormányfő. A szláv hittérítők szobrát, amely eddig a Matica Slovenská szlovák kulturális szervezet helyi székházának a bejárata feletti balkonon volt elhelyezve, a Kossuth téri körfogalom közepén állították fel a városi önkormányzat beleegyezése nélkül. Ficot beszédekor a közönség jelentős része kifütyülte. Sokan fújoztak, szirénával, zenével zavarták az avatást. A néhány tucatnyi tüntető élén Bósza János, Dél-Szlovákia autonómiájáért küzdő polgárjogi aktivista állt. Többen magyar zászlókat lengettek.
Plakátokon - magyarul és szlovákul - a következő felirat volt olvasható: Üdvözöljük a városunkba érkezett szlovák turistákat. Miközben a szlovák kereskedelmi tv-adók képriportban számoltak be az avatásról, a kormányfő kifütyüléséről, a közszolgálati televízió nem közölt képeket esti fő híradójában az eseményről.

A buszokon ideérkezett szlovákok - többnyire idősek - viszont tapsoltak. Értesülések szerint incidensre, rendőri beavatkozásra nem került sor.

A miniszterelnök azt mondta, hogy a szlovákok és a magyarok együtt éltek a történelmi Magyarországon, s a szlovákok ezért elfogadták, hogy Szent István szobrot kapott a városban. Szerinte a Cirill és Metód-szobornak is helye van Révkomáromban, mert ők már 150 évvel István előtt elhozták a kereszténységet ebbe a régióba.

"Szomorú aktus volt" - kommentálta az eseményt Bastrnák Tibor, Révkomárom polgármestere. "Ez nagyon rossz jelzés Szlovákia lakóinak irányában" - szögezte le Bastrnák. Már korábban közölte: sem a szobor elhelyezésére, sem a leleplezésre, tehát nyilvános rendezvény megtartására senki sem kért engedélyt a várostól, illetve nem jelentette azt be, így a vasárnapi avatás törvénysértésnek minősül. Megismételte, hogy az önkormányzat újra tiltakozni fog.

(MTI)



Új időszámítás kezdődik Felvidéken

Kedves Szabolcs


Ha minden jól megy most már végre valami elindul, legalább is a fejekben, sokunk fejében, s a rengeteg kérdésre elkeztük keresni a válaszokat, megoldásokat. Talán Felvidéken péntektől új időszámítás kezdődött, nem a korrupt politikusaink vezetésével, hanem népakaratból. Ki kell építeni a struktúránkait, először itt Komáromban, majd tágulva Pozsonytól Királyhelmecig. Ami tőlem tellik ebben a munkában megteszek mindent, remélem a 2010 a felvidéki magyarság történelmében, úgy fog megjelenni, amikor a népakarat, a nép kezébe vette sorsa irányítását.
rengeteg munka vár ránk, rengeteg pofont kell majd elviselnünk, rengetek gyáva nemakaróval kell majd megküzdenünk.
Baráti üdv.
Bósza János, Öregkomáromból



Hozzászólások a bumm.sk-ról:

Tisztelt Bósza János.eddig szélhámosnak tartottam magát,de az utóbbi napok megváltoztatták véleményemet önről.Nagyon szimpatikus tettei nagy benyomással voltak rám,és sajnos szégyellem magam hogy nem tudtam önnek jobban segiteni,főleg pénteken.NAgyra becsülöm önt hogy igy kiállt az arrogancia ellen.és amennyiben igaz az amit állit Bastrnákról és az ő telefonjairól a rendőrségre akkor szerzett egy ujabb szavazót.én azt tanácsomol önnek induljon nyugodtan a választáson,esélye van,ha mégse indulna,azt is megértem ahogy lejjebb irta.de azt Remélem hogy nem vonul vissza végleg és fogunk még ön felől hallani.Kivánok önnek sok egészséget és családjának is.
Rieker
2010-07-05 16:08:04


Most jövök a szobortól, elhelyeztem a táblácskámat, de még időm sem volt beleszúrni a földbe már mögöttem volt egy rendőrautó és két rendőr teljes felszelésben, feketében szóbelileg elkezdett inzultálni, hogy nincs jogom ott lenni . Az ing Szabó Tomás neveztű volt a vadabb. Másik nem tudott egy mukott sem magyarul, nevét sem tudom, mert a kitűzőjét eltakarta. Valaki lefényképezhetné.
Mindjárt folytatom

Utánna a szlovákkal elkeztem beszélni magyarul és azt kértem tőle olvassa el mi van oda kiírva. Igazoltatni akartak, de nem volt nálam a személyim. Közben a mellettem elhaladó autókból dudálni keztek, egy valaki be is kiabált ne hagyd magad. Követelték, hogy távolítsam el a táblát, miután megtagadtam kioktattam őket, hogy erre csak a terület tulajdonosának a kérésére történhet meg. Ha bejelenti a tulajdonos, akkor el lehet távolítani. Távozásom után, a rendőrök is távoztak, nem merték eltávolítani. Azt kiabálták utánnam, hogy ennek lesz következménye, viszoltam remélem lesz, mert megint megpróbáltak alkotmányos jogaimban korlátozni.
abraka
2010-07-05 14:23:52


Toldi Miklós írta:
János, tesz feljelentést a három bérenc ellen, akik a zebrán rángatták?

Engem legjobban Matejicka idegesített az elmúlt napokban. 4 év alatt nem csinált semmit a városért, csak iszik meg szivarozik. Most meg ezt \"megszervezte\".

Kedves Miklós
Az életben már rengeteg "pofont" kaptam, de csak egy ember ellen tettem feljelentést két éve Szlota Jánosnak hívják. Az ügyészség a feljelentésemet elutasította azzal, hogy idézem: "Amikor Slota a magyarokat sértegeti a saját nemzetét védi." Ezzel lett elutasítva. Ez a válasz önmagáért beszél. Tudja volt egy esetem még 1998-ban amikor megzsaroltak és bérgyilkosokat kültek rám, az állami rendőrség kuklásai elfogták a helyszinen, a pénz átadásakor a tetteseket, de az igazi szervező egy volt kuklás volt selyei, de a megbíző egy komáromi jogász aki azóta nagy karriert futott be, szemébe megmondtamtudom, hogy ő volt a felbújtó, de őt sem jelentettem fel, csak annyit mondtam neki ezzel a keresztel neki kell élnie.
Tudja megtanultam az adok-kapok sehová sem vezetnek, a kompromisszumok azok (nem bugárista stílusú, bár volt Bélának is egy-két jó ötlete) nagyon fontosak az életben.
Hogy most fel-e jelentem őket, nem tudo, úgy ahogyan annak a jogásznak a karrierjét és az életét kettétörhettem volna egy feljelentéssel, úgy Matejickának, Marek sógorának, és a Paksinénak az életüket megkomplikálhatnám, de több mint valószinű nem teszek feljelentés, mert az a szégyenletes viselkedés, ami hálla a kamerás úrnak, amit útólagosan megköszönök neki, dokumentálva lett és ez így mégnagyobb elégtétel számomra, mintha jogi ügyre terelném a dolgokat. Beérném egy bocsánatkéréssel is a két úr és a hölgy részéről. Akár egy tartalmas beszélgetés keretein belül.
Tudja a szlovák-magyar bajokkal is ez a baj, mindig a sérelmeket nézzük, nem azt ami utánnuk következhetnének, egy tartalmasabb békés együttélés, ahol inkább azzal törődhetnénk közössen, hogy Komiban ne legyen egyetlen egy gyerek sem aki éhesen megy iskolába.
boszajanos
2010-07-05 12:06:19


HA komaromba élne 100 Bósza akkor nem lenne szobor az tuti.
Bósza úr ön ismét bizonyitotta hogy rendes magyar ember.
Örülök hogy legalább 1 ember volt komáromba aki nem csak szájkaratézott.
lelekrablo
2010-07-05 11:42:03


Mameluk, az is pofátlanság volna, ha Marek Anton továbbra is azt állítaná, hogy független, amikor az ő sógora volt az egyik, aki Bószát lerántotta a földre.
Csak egy legény van talpon e vidéken.
Toldi Miklós
2010-07-05 11:36:14


abraka, a pofátlanság netovábja lenne ha ezekután ( meg az elmúlt 8 év basáskodása ) MUDr. Bástya indulna a polgármester választáson !
Bár " ezek " MOST mindenre képesek !
الله وبركاته :mad: :mad: :mad: :angry: :angry: :angry: :cursing: :cursing: :
mameluk
2010-07-05 11:33:25


Kedves Bósza úr! Fogadja elismerésemet. Úgy tűnik, a felvidéki közéletben lassan már csak ön marad az egyetlen tenni akaró ember. A többség nihilizmusa pedig önmagáért beszél ... ( LINK )
nemnemsoha
2010-07-05 11:32:28


Tisztelt Bósza János!

Minden tiszteletem az Öné,bár jegyezze meg, hogy nem könnyű magyarnak lenni. Akik itt vannak az a sok mocskolódó nagymagyar komáromi, mind szégyellheti magát, hogy pénteken a szobor áthelyezésénél nem voltak ott, hanem fórumokon, meg online adásokban követték az eseményeket, és ott szidták egymást, valamint Ficot meg Bastit meg az összes embert. Egy magyar volt ott, az pedig Ön. Én inkább az Ön helyében, már nem is foglalkoznék semmi kommenttel, amit írnak Önről, mert hogy virtuálisan nem lehet ledönteni azt, és a áthelyezését sem lehet megakadályozni. A komáromiakból (tisztelet a kivételnek) nagy hazaárulók lettek és így lesz majd szlovák város a Duna mentén. Így lesz majd Kossuth tér helyett Cyrill Metód tér, Selye János Egyetem helyett, Univerzita Štefánika és Klapka tér helyett Šafárik tér.
Ha nem fognak össze akkor elveszítik becsületüket, és hontalanná válnak.
Mindenesetre gratulálok, Ön mindent megtett az érdekében, hogy megakadályozza az áthelyezést, csak ahogy a mondás mondja: "Egy fecske nem csinál nyarat!" Sajnos.
b@tyi
2010-07-05 11:31:55

János
Napok óta figyelemmel kísérem az eseményeket.Ön mindent megtett amit egyedül tehetett.Ne adja fel.Nem az ön szégyene.Sok erőt a továbbiakban és vigyázzon az egészségére.Üdv.Győrből
Gréta
2010-07-05 11:26:38


mameluk írta:
mameluk írta:
Abraka, az hogy sokan nemmertek kimenni a tuntetésre, nevedd zokon az elmúlt 20-30 év gyumolcse ! Ez még nemjelenti azt hogy rejtve / a választofulke árnyékában / nemfognak rád szavazni, hidd hogy soklan választanak majd !
Ha megaláznak a hivatalokban, ha megaláz a fónok, igazgató stb. / jobb esetben ha még van munkád / necsodálkozz hogy az emberek rettegnek. Te mint volt magánvállakozó bizonyára elfelejtedted mi az szorult gyomorral odaálni a volt kommunista-paraszt igazgató elé és bérencei kénye kedvétól rettegni a kidobástól, megalázástól !Kik ezek a fónokok ? A kormánypárti soviniszta / idósebb volt kommunista / bérencek, de negondold hogy akár a városházán vagy az onkormányzatok alá tartozó iskolákban jobb a helyzet.
/ Cannavaro kérdezte hogy hol voltak a magyar diákok, tanítók, iskolaigazgatók ? /. Mert szlovák az bizony volt ott rengeteg !
- ami a lényeg : Ha Te nemindulsz, meglehet hogy november 27-tól Komárom polgármesterét úgyhívják Vladimír Matejička ! [

Tudod én is látom, hogy a komáromi magyarság nagyon fél, nem hisznek senkinek sem már, sőt még megis értem őket. Éveken át a politikusaink azt sújkolták belénk, hogy jobb csöndbemaradni, mert csak rosszabb lesz. Ez minimum egy-két genárációs hagyatékké vált, valahogy úgy mint a szlovákoknál a magyargyűlölet, gyűlölik a magyarokat, de mikor megkérdezed őket miért is a válasz az az apám anyám mondta, hogy rosszak. Valahogy mi magyarok is így vagyunk a bátorságunkkal. Meg lehetne az egyiket és másikat is változtatni, Ghanissan, Kingesen és Thomas Mannosan, békés vitákkal, akár utcai vitákkal, rengeteg legális forma létezik. A választásokkal kapcsolatban csak annyit, ha én indulok mégjobban megosztom a magyarságot, ha esetleg az MKP kiállna mellettem, és ha a bastit is meg lehetne arról győzni egy funkció a parlamenti elég neki, akkor lenne értelme az indulásomnak. Tudod jobban szeretem ezt a várost annál, hogy besegítsek egy szlov polg.győzelméhez.
boszajanos
2010-07-05 11:25:56

A helszínen követeltem a Halász komáromi rendőrpar.-tól. hogy a basti bejelentése alapján oszlassa fel Fico tüntetését. Erre azt a választ kaptam, hogy basti nem adott be a rendőrségre semmiféle bejelentést sem. Csak annyi történt, hogy egyik női alkalmazottja bement kereste a városparancsnokot, akkor, amikor ő nem volt bent. Erre a rendőrparancsnok visszahívta bastit telefonon pénteken 5 óra után. Ebben a beszélgetésben, amit nem basti, hanem a rendőrparancsnok kezdeményezett kérte telefonon keresztül a Halász komáromi rendőrparancsnokot a beavatkozásra. Halász azt mondta ő ilyen telefonos bejelentés alapján nem járhat el, azt írásban kellett volna bastinak megtennie?
Ennyit arról a pénteki híres bastis feljelentésről. Megint hazudtak nekünk, vagy basti, vagy a rendőrség.
A bumm utánn járhatha Bercus, hogy létezik-e az a feljelentés. Egyébként, én is kértem többször a helyszínen a rendőrségtől, hogy oszlassák fel fico gyülekezetét, azt a választ adta nekem a rendőrparancsnok, hogy nem tehetnek semmit, mert állítólag a gyülekezési törvényben van valamilyen paragrafus, ami alapján ficoék megkerülték a törvényes bejelentést, hogy melyik az a par. azt már nem tudta megmondani. És érdekes módon még azt is közölte velem, ők azért vannak kint, azért van ki annyi rendőr, hogy felügyeljenek ránk, mert a mi bejelent. törv. és eljutott hozzájuk, a rendre és az útlezárásokra . Érdekes módon azt mondta őket az nem érdekli, hogy mi zajlik a körforgalomban, mert arról hivatalosan nem is tudnak.
Na így néz ki a komáromi felvidéki valóság, nem azt védik akik a törvényeket betartják, hanem azokat akik törvényeket sértenek. Kár, hogy sok komáromi nem a módját, hanem az okokat kereste miért nem megy el tüntetni egy legálisan bejentett tüntetésre. Nec Arte, Nec Marte mára úgy kell megváltoztatni, hogy mára Komárom bevételéhez SEM CSELRE, SEM ERŐRE nincs szüksége az elleneinknek, mi az átadjuk saját magunk is, gyáván, megalázkodva és hazug módon. Klapka ezt látva forog a sírjában.
BJ

folyt.
Dušan Jarjabekkell beszélgettem, úgy 3-4 között jó félórácskát, sokmindenről beszélgettünk. Arra a kérdésemre, miért asszisztál egy nem legális szoborállításnál, azt a választ adta, hogy neki a barátai azt mondák minden törvényes keretek között zajlik, ő hisz nekik azért fogadta el a meghívást. Mikör bizonyítottam az ellenkezőjét ő csak továbbra is azt hajtogatta, hogy szerinte és barátaai állítása szerint törvényes minden. Kérdeztem az is mi a véleménye a szlovák-magyar viszonyról, ő azt mondta komáromban otthon érzi magát, erre én azt mondtam neki szerintem otthon mindenki csak ott lehet ahol lakik, máshol csak vendég lehet és a vendégnek illene vendégként viselkednie és itt Komáromban én vagyok otthon. Azt kérdezte tőelem, hogy a szobor ellen vagyok-e, a válaszom azt volt, hogy ma itt nem a szobor ellen tüntetünk, hanem a hatalom arroganciája ellen, a törvénysértések ellen, egyébként megjegyeztem, lenne több és méltóbb hely is Komáromban szoboravatáshoz, miért nem ajárták végig a törvényes utakat, erre nem kaptam választ. Vagyis vállvonogatást. Beszéltünk az autonómiáról is felhívtam a figyelmét, hogy FICO 2008-ban nyíltam támogatta a szerbek elképzelését, hogy a koszovói albánoknak magasszintű autonómiát adnak ezt fico is helyeselte, mint egy jó európai megoldást az etnikai feszültségekre. Mikor Jarjábektól azt kérdeztem, akkor hogyan lehetséges az, hogy Szlovákiában még csak beszélni sem lehet autonómiáról, mert mindjárt irredenták, revizionisták és az államot szétzilálók vagyunk, erre sajnos szintén nem kaptam választ, de azért megegyeztünk abban, amit Thomas Mann is mondott : Beszéd az aembereket összeköti mégha ellentétes is. Azt mondta hasonló vitákra beszélgetésre lenne szükség, nyíltan, ha kell hangosan az asztara csapva is néha, de vitázni kell. FÉlórás beszélgetés után szétválltunk.
boszajanos
2010-07-05 10:32:17

biigaz írta:
Kérdem én mint Palik László az F1-en: 18 óra után kint a téren
Hová tünt Bósza János?
Hányingerem van ettől az embertől!
Baromságokat hordoz össze vissza és amikor véget ért a tüntetése akkor eltűnik mint a kámfor és ott a tüntető társaságát ott hagya saját magára. Mire volt ez jó?Kérdem én...


Nézze kedves barátom az én tüntetésem reggel 8:00-18:00 között volt bejelentve. Én több órán keresztül bizonygattam, hogy ami a körforgalomban zajlik törvényellenes, többször kértem személyesen is a városparancsnokot, hogy oszlassa fel a tüntetést. Nem tette meg, ellenkezőleg védték. Most még mi a fenét akar tőlem, pénteken egyedül álltam a teherautó elé, egyetlen egy komáromi nem segített nekem, cserbenhagytak, egyedül én jelentettem be legális tüntetést, mindenfelé kértem a médiákat közöljék le egyetlen egy média sem közölte le előre, hogy lesz egy legális tüntetést, de Fico törvényellene szoboravatásával foglalkoztak. Hatkor odajött közénk a városparancsnok és kérte, hogy békésen szórodjunk szét és a táblákat rajuk el, sőt a zászlókat is el akarta tetetni én intéztem el nála, hogy a magyar zászlók és a hangosbeszélők, sziréna, komárom címere, még a 64 megy.zaszlót is én intéztem el, hogy maradhasson, arra hivatkoztam, amikor Sz.István szoboravatása volt a szlovák provokatőreket sem bántotta senkisem.
Több hete görcsökben élek, éjszakákat nem alszok, fájós lábbal kimentem, mert kötelességemnek tartottam, már ötkor majdnem hazamentem, mert alig álltam a lábamon, de maradtam végig, amit tudtam elintéztem a rendőrparancsnoknál, megigérte, hogy nem avatkoznak be, azt ha tetszik ha nem nekem köszönhetitek, hogy eddig ezt nem vertem nagy dobra, nem is akartam, de te nekem estél azzal, hol voltam hat után. Hazabotorkáltam, a kapunkba már úgy estem be ott feküdtem öt percen át, hogy a vérkeringésem úgy ahogyan rendbejöjjön. Nem vagyok sírós ember, de a tüntetés utolsó órája számomra a kínok órája volt, nem kívánom senkinek sem, mégis kitartottam.
boszajanos
2010-07-05 10:58:19

A helszínen követeltem a Halász komáromi rendőrpar.-tól. hogy a basti bejelentése alapján oszlassa fel Fico tüntetését. Erre azt a választ kaptam, hogy basti nem adott be a rendőrségre semmiféle bejelentést sem. Csak annyi történt, hogy egyik női alkalmazottja bement kereste a városparancsnokot, akkor, amikor ő nem volt bent. Erre a rendőrparancsnok visszahívta bastit telefonon pénteken 5 óra után. Ebben a beszélgetésben, amit nem basti, hanem a rendőrparancsnok kezdeményezett kérte telefonon keresztül a Halász komáromi rendőrparancsnokot a beavatkozásra. Halász azt mondta ő ilyen telefonos bejelentés alapján nem járhat el, azt írásban kellett volna bastinak megtennie?
Ennyit arról a pénteki híres bastis feljelentésről. Megint hazudtak nekünk, vagy basti, vagy a rendőrség.
A bumm utánn járhatha Bercus, hogy létezik-e az a feljelentés. Egyébként, én is kértem többször a helyszínen a rendőrségtől, hogy oszlassák fel fico gyülekezetét, azt a választ adta nekem a rendőrparancsnok, hogy nem tehetnek semmit, mert állítólag a gyülekezési törvényben van valamilyen paragrafus, ami alapján ficoék megkerülték a törvényes bejelentést, hogy melyik az a par. azt már nem tudta megmondani. És érdekes módon még azt is közölte velem, ők azért vannak kint, azért van ki annyi rendőr, hogy felügyeljenek ránk, mert a mi bejelent. törv. és eljutott hozzájuk, a rendre és az útlezárásokra . Érdekes módon azt mondta őket az nem érdekli, hogy mi zajlik a körforgalomban, mert arról hivatalosan nem is tudnak.
Na így néz ki a komáromi felvidéki valóság, nem azt védik akik a törvényeket betartják, hanem azokat akik törvényeket sértenek. Kár, hogy sok komáromi nem a módját, hanem az okokat kereste miért nem megy el tüntetni egy legálisan bejentett tüntetésre. Nec Arte, Nec Marte mára úgy kell megváltoztatni, hogy mára Komárom bevételéhez SEM CSELRE, SEM ERŐRE nincs szüksége az elleneinknek, mi az átadjuk saját magunk is, gyáván, megalázkodva és hazug módon. Klapka ezt látva forog a sírjában.
BJ
boszajanos
2010-07-05 10:08:20


Ficoéknak nem volt engedélye sem a szoborállításra sem avatásra, tehát tudatosan többszörös törvénysértést követtek el!
A végzős miniszterelnök nemrég tette le a képviselői esküt, melyben az alkotmány és a többi törvény betartására tett fogadalmat, ha jogállamban élünk, akkor Fico a tegnapi mutatványáért elveszíti parlamenti képviselői mandátumát, de mivel Szlovákia mérföldekre van a jogállamtól, így továbbra is érvényes a \"na Slovensku je to tak - Szlovákiában ez van\"!
Mi volt a célja Ficonak?
-további Slota, Meciar, Kotleba hívek megszerzése
-megalázni a komáromi magyarokat és így a szlovákiai magyarságot, de nem csak minket aláztak meg, hanem a szlovák egyházat, hiszen a két hittérítő szentet, Cirillt és Metódot politikai célokra használta fel,
és az egyház is csak hallgat!!!

Egy biztos, hogy már 2003-ban a Matica és most Fico is meggyalázta Cirillt és Metódot, mivel két szentről van szó, elengedhetetlen az egyház véleménye és részvétele a szoborállításnál és avatásnál!
bg
2010-07-05 09:52:40

Ez várható volt. Bastrnák nem igazi magyar, neki esze ágában sem volt mozgósítani senkit, csak mosta magát, hogy feljelentést tett a rendőrségen. Már tudja, hogy nem lesz egészségügyi miniszter, a sajtótájékoztatóján még nem tudott konkrétan szobor ügyről a hét derekáig. Érdekes dolog... De nem is bástya a hibás. Mert ő ennyi. Hol voltak a nagy magyar(???) vezérek, civil szervezetek, Trianon gyűrűt morzsolók, a nyelvtörvény ellen még tüntető egyetemisták, iskolaigazgatók? Ezek után aztán kandidálhat bárki, magyarnak nevezett egyén a polgármesterségre, max. akkor megyek el szavazni, ha Bósza indul.
Cannavaro
2010-07-05 08:07:17

Rieker írta:
bár ha lett is volna hirdetve a tüntetés se garancia hogy sok ember lett volna,de nem azért mert elszlovákosodtunk,hanem mert a mai fiatalság ellustult,elamerikaizálódtunk és ezt sajnos be kell látni.fiatalokat mi érdekel szerinted inkább?kivonuljanak,meg fütyüljenek vagy inkább otthon üljenek a gép előtt majd kimenjenek este bulizni?
ilyen a mai világ,igy van ez Magyarországon,Szlovákiában,Angliában mindenhol...


A leggusztustalanabb "magyar-felvidéki" szokás, az egymásra mutogatás! Annyira tipikus, hogy a gyomrom fordul fel tőle! Lehet egymásra mutogatni, lehet magyarázkodni, de komárom (így kisbetűvele) a szégyen és a gyávák városa. Lemosni soha nem fogja magáról, nem csak a polgármestere ilyen minősíthetetlen hanem a lakói is. A Felvidéken születtem ott nőttem fel, és engem nem erre neveltek, nem tudom mikor lett áruló KOMÁRNO. Gyáva Tótbérencek vagytok!
Bószá-é és a még megmaradt felvidékieké minden tiszteletem!
Hontalan
2010-07-05 00:31:16

Rieker írta:
milyen jó nekünk,egyik oldalról árulóknak,beszariknak,seggnyalóknak neveznek minket-miért nem jöttek el ők is-mig a másik oldal azzal jön hogy a magyarok megin cirkuszoltak mert kifütyülték az istent és magyar zászlókkal mertek felvonulni
kibaszott jó helyzetbe vagyunk,mindenki utál már minket


Nem kell foglalkozni az ilyen gyászhuszárokkal. Köszönet azoknak a felvidéki magyaroknak, akik Bósza János vezetésével kiálltak a szlovákok jogtiprása ellen! Én így látom az anyaországból. Nem kell foglalkozni a fizetett jajveszékelőkkel és megmondóemberekkel. Üdv, ( LINK )
nemnemsoha
2010-07-04 23:17:00


Igazuk van azoknak, akik minket komáromiakat elmarasztalnak. Szarjankók vagyunk, mert hagyjuk hogy ezt tegyék velünk. Én ot voltam, és sajnáltam Bósza urat, aki igyekezett érvelni és maga köré gyűjteni a komáromiakat. Most már tényleg fogjuk be a pofánkat. Hol voltak a nagy kocsmai dumások, hol voltak az egyetemisták? Méghogy egyetemi város. Nagy ló...., egy megalkuvó tömeg vagyunk, amely nem érdemel tiszteletet. Kivéve azokat, akik elmentek, de magukra maradtak. Frakk, te hirdeted az igét, hogy megint jól viselkedtek a komáromiak. Mert mi legyünk csendben, ne adjunk alkalmat, meg ilyen hülyeségeket irkálsz. Éppen azért vagyunk ilyen helyzetben, mert nem tudjuk mi a védekezés. Összekeverjük a radikalizmussal. Én szégyellem magam helyettetek is.
Jocó
2010-07-04 23:16:51


Idefigyeljetek Ti hőbölgők! Dumáltok ahelyett, hogy szerveszkedtetek volna. 500 ember akiket buszokkal hoztak, és szabadon bementek Komáromba. Ilyen gyalázatot Komárom még nem élt meg. Komáromot nem igen szokták bevenni. Hol voltak a komáromiak. Tudomásom szerint lakik ott vagy 30000 ember, ha ennek több mint fele magyar és kimegy a körforgalomhoz már egy hete és eldugaszolják a z utakat, és nem engedi odavinni a szobrot, ma nem lett volna szoboravatás. Kíváncsi lettem volna, hogy a leköszönő hatalom mit tett volna a tömött utcákkal. Vagy komáromiak meleg volt és lapítottatok a hüssön. Olyanok vagytok mint a polgármesteretek. Aztán az a duma, hogy Basti nem tudta mi lesz, mondja annak akivel egyidős. Mennyit kapott Fickótól, hogy ma csendben volt. Tehát gondolkodjunk el a jövőről!!!! Ha egyáltalán m ég van. Hőbölögtök hogy puskapor, meg daru.Magatokat etetitek.!!! Nem lesz semmi. BB Bastival majd elmegy megkoszorúzza, aztán megkoszorúzza Szent Istvánszobrát is, hogy legyen híd a két nemzet között, aztán majd építenek egy teherhidat Komáromnál,, hogy a t.o.t.-nak legyen hol átmenni Magyarországra (akár tankkal is). Ne meresszétek a szemeteket, ide jutottunk. Mi van körülöttünk?: árulás, megalkuvás, sunnyogás, félelem, aszimiláció, mosolygás egy kis pénzért .................. Ez már nem Árpád népe, hanem, Árpád szégyene!!!!!!!!!!!!! Bújjatok el felvidéki magyarok szégyenetekben. Nem érdemlitek meg, hogy rátok süssön Isten Napja. Az ilyen népnek a sorsa a megszünés, az ilyen városoké pedig Szodora és Gomora.
koppanyarpad
2010-07-04 21:47:26


Eddig büszke voltam , hogy Komáromban élek. Jól éreztem itt magam. Alvó város a sok elfásult emberrel, életkedv nélkül. Itt pezsegni kéne az életnek, de nem. Ha egyer ki kellett volna menni valahova,hogy megmutassuk hány ember lakik itt, de nem. Ki kellett volna hívni az embereket az arogancia, törvénytelenség ellen, de nem. Kinek? PL: Bastinak, Andruskónak, Fesztinek soroljam. Inkább nem.Ehhez tényleg nincs mit hozzá tenni.
Kara
2010-07-04 21:45:10

Ma is Bósza Jánosnál volt a pont!
fakir
2010-07-04 21:36:23

Megszólalt Bastrnák? Miért nem volt kint a tüntetésen?
Szégyellheti magát. Közeledik ám november nagy gyorsasággal.
Majd a szórólapokat is a Vág partra vigye.
Azt hiszi addigra elfelejtik az emberek ezt.

Ennyit érnek a választói. Komáromnak már mindegy, hogy magyar vagy szlovák polgármestere lesz. Senki sem áll ki mellettünk.

Gagyilovag
2010-07-04 20:55:27

Én is le akartam menni Komáromba, az utolsó pillanatig. De hogy ennyi komáromi ment oda ki, annak is a fele dunaszerdahelyi volt, egyáltalán nem sajnálom, hogy otthon maradtam. Határmenti magyar város, úgy viselkedett, mint holmi Léva, vagy Érsekújvár. Szégyen a fejetekre, meg arra is aki leugatja Bósza urat.
vankanal
2010-07-04 20:15:15

Én nem tudom ki az a Bósza, de amit csinált az elmúlt napokban, azért mélyen megemelem a kalapomat előtte!
Mindenki, aki ellene ugat, most menjen a halál f@szára! Szégyen és gyalázat a komáromiak fejére, hogy nem jelentek meg nagyobb tömegekben tiltakozva ez ellen a jogellenes a magyar őslakosokat megalázó cselekedet ellen. A politikusaink pedig már nem is titkolják elárultatásunkat, ugyanis hol voltak az urak? MOST kellett volna megmutatni mocskoséletűek!!! A tót megszállást szimbolizáló 2+1 szoborról (Stefánik, Cirill-Metód, Slota-féle förmedvény)meg csak annyit, hogy remélem nem rontják már soká ősi magyar városunk látképét! Sztem kezdjük a legkisebbel! Hányjuk be a Dunába, ahová való!Utána meg el kéne gondolkodni, mi történjen a másik két förmedvénnyel!
N2ke
2010-07-04 20:10:18



Komáromi,
Tudod én már fél háromtól fél négyig egy hosszú beszédet mondtam a dsz-ek akkor még ott sem voltak.
Amit emberileg megtudtam megtettem, magyarul-szlovákul végig az arroganciáról beszéltem, Cséfalvay a saját nevében beszélt, a nec arte, nec marte tábla volt az egyetlen, amit én oda kivittem. rengeteg kompromisszumot kellett kötnöm, a városparancsnokkal legalább négyszer egyeztettünk, megtudtam pl. azt is basti nem is találkozott vele, ő hívta fel pénteken bastit, akkor mondta neki telefonban mit is akar, de szerintem egy polgmes-nek egy ilyen panaszt papiron aláírással kell benyújtania a rendőrségre. Ezért nem vették figyelem.
Tudom, sokan nem szimp.velem, az autonómia téma miatt, pedig legális követelés, nézd engemet úgy aposztrofálnak, hogy autonómia harcos vagyok, mások mondják rólam, aki az emberi jogokért is küzd. Ebból a szerepből nem akarok kilépni, mert ez vagyok én. Nem törvényellenes, békés legális követelés.
Azt is tudom a polgármesteri választásokon sok sikerrel nem szerepelhetek, nem azért mert nem tudnám tisztességesen csinálni, hanem azért, mert a választók gondolkodását nem tudom megváltoztatni, akárcsak azokét akik félnek mégcsak beszélni is az autonómiáról. Ez nehéz téma, nem lehet egy mondatban leírni.
Kint a Kossuth térn úgy tisztán kb két úrát beszéltem, interjút adtam az ECHO, Markíza, Duna, Ta3, STV-nek rengeteg újságírónak, végig arról beszéltem, hogy az arrogancia ellen tüntetünk, az autonómiát meg csak nem is melítettem, csak a záróbeszédemben, amikor megköszöntem mindenki részvételét, akkor csak csak mint egy jó jogi megoldást említettem a bajainkra, ami elvezethet a szlovák-magyar megbékéléshez.
Tudod most írom le először, több okból kifolyolag is több, mint valószinű nem fogok indulni az évvégi választásokon.
Tudod az én becsületem fontosabb számomra, a pénteki incidenssel kapcsolatban is sokan már azt írták csak kampánycélból szinézkedtem, tudod eddig amit csináltam hitből és becsületből tettem. Inkább megmaradok önmagamnak.
abraka
2010-07-04 19:23:17

Azért elég szégyen az is, hogy Bastrnák 2 mondatot nem tud elmondani normálisan a tv-ben. Hogy nem csinált semmit, de még a beszéd is nehezére esik, biztos elfáradt a vizi napokon.
Cannavaro
2010-07-04 19:16:31


csete- ha lemondunk a jogállamiságról akkor mibe kapaszkodhatunk? Jön az anarchia. Egy tökös polgármester az összes jögi lehetőséget kihasználná. Nem a miért nem lehet megtenni, hanem a hogyan tudom megtenni a helyes út!

te a drótkötelet a nyakába és kössük a kocsi után módszer híve vagy??

Basti miért nem hívott össze nemzetközi sajtótájékoztatót a térre??
Komarom.org
komarom
2010-07-04 17:44:02


de a komarnoiak sem , hogy tiltakozzanak / kiveve Boszat /.

Gyava nepnek nincs Hazaja.
DS
2010-07-04 16:53:12


Parából:
Ficot beszédekor a közönség jelentős része kifütyülte. Sokan fújoztak, szirénával, zenével zavarták az avatást. A néhány tucatnyi tüntető élén Bósza János, Dél-Szlovákia autonómiájáért küzdő polgárjogi aktivista állt. Többen magyar zászlókat lengettek. Plakátokon - magyarul és szlovákul - a következő felirat volt olvasható: Üdvözöljük a városunkba érkezett szlovák turistákat. Miközben a szlovákkereskedelmi tv-adók képriportban számoltak be az avatásról, a kormányfő kifütyüléséről, a közszolgálati televízió nem közölt képeket esti fő híradójában az eseményről.

A Hazám, hazám... című Bánk bán-áriával kezdődött Cirill és Metód szobrának ünnepélyes avatása. A dal magyarul szólt, természetesen. Talán azért, mert nem az avatók, hanem az ellendrukkerek játszották, magnóról. Mert ilyenek is voltak, méghozzá szép számmal. Szóval, úgy tűnik, tényleg minden véget ér egyszer, így a végtelenbe nyúló komáromi szobormizéria is. Utolsó (?) felvonására eljött a fél leköszönő kormány, természetesen az egészet kiagyaló Robert Ficóval az élen. Bármennyire kerülni szeretnénk az expresszivitást, csak azt tudjuk mondani: nem az volt a legnagyobb pimaszság, hogy idetolta a képét, abba a városba, amelynek lakói számára a szobor általa kezdeményezett áthelyezése az államhatalom arroganciájának vegytiszta megtestesülése.

Hanem, az, hogy a regnálása alatt törvénysértések tucatjai felett szemet hunyó, vagy azokhoz éppenséggel aktívan asszisztáló Fico egy törvénytelenség látványos szentesítésével koronázta meg kormányfői működését. Ahogy kormányzott, úgy búcsúzott; nagyjából ez érvényes az eseményen tiszteletüket tevő minisztereire, Jahnátekre, Maďaričra és Tomanovára is. Tényleg csak ennyit érdemes róluk és az egész aktusról mondani. Meg legfeljebb – protokoll-mondatként – annyit, hogy rendbontás nélkül zajlott le.

Vas Gyula
http://www.parameter.sk/rovat/regio/2010/07/04/szomoru-aktus-komaromban?page=99#comment-25366

Volt incidens
Bósza János, 2010, július 6 - 17:08
A para nincs jól informálva, mert egy hegyi legény leszakította az egyik autonómiát hirdető táblánkat, el akarta futni utánna mentem és a rendőröknél, akik látva mindezt elfordultak, de mikor felszólítottam őket állítsák meg a támadót, kénytelenek voltak az illetőt igazoltatni, majd igazolás után elvezették és rendőrutóba ültették. Megafonba megköszöntöm a rendőrség együttműködését, amit a körülöttem lévő száz fős csoport tapsal jutalmazott, másmint a rendőrség beavatkozását. Volt több apró szóbeli incidens is, mert a buszon érkező nyugdíjasok, pont rajtunk verettek át, adok kapok alapján elhangzott egy-két vérpezsdítő szó is. Másnap kimentem és a szobor tövébe elhelyeztem egy kis táblácskát két mécses kioséretében: Az arrogancia és a törvénysértés szimbólumai, sajnálom a szenteket - szöveggel. Szinte még meg sem néztem, hogy hova szúrjam már mögöttem feketében menetfelszelésben egy rendőrautóból kiszált két rendőrgyerek, akik megpróbáltal lebeszélni, hogy a táblácskámat kihelyezzem, mikor azt mondtam olvassák el mi van rajta az egyik azt mondta nem tudja elolvasni, még szerencse a másik tudott olvasni, mert ing Szabónak hívták. Aki nem tudott olvasni még kérésemre sem mutatta meg a kitűzőjét, hogy a nevét el tudjam olvasni, lehet, hogy azért, mert nem is volt neve? Igazoltatni akartam, de nem, volt nálam semmilyen igazolvány. Már azzal is beérték volna, hogyha magam távolítom el a táblácskát, de ezt is megtagadtam, mondhát ehhez a terület tulajdonosának kell bejelentést tennie a fodmeg irodába és csak utánna távolíthatnák meg a fogdmeg legények. Majd egyszerűen ott hagytam őket még utánnam kiabáltak ennek következménye lesz, azt válaszoltam nekik nyugodtam kessenek meg, mert sem nevet, sem igazolványt nem mondtam, adtam nekik. Miután én faképnél hagytam őket, visszanéztem ők is elmentek, de a táblácskámat nem merték onnan eltávolítani, ma mikor arrafelé jártam ott serénykedő kertészek, bizonyára eldodták, mert már nem volt ott. No ennyi lenne, arendőrség éjjel-nappal védelmezi a törvényellenesen felállított szoborcsoportot, bizonyára úgy gondolják, mint jarjábek úr, mikörben fél őrát beszélgettem vele azt is megkérdeztem tőle miért aszisztál egy törvénysértéshez, erre ő azt mondta a barátai neki azt mondták nincs szó törvénysértésről ő neki hisz és ezért jött el az avatásra. Mikor megkérdeztem tőle mi a véleménye az autonómiáról, azt mondta nincs ellene, de mind a két oldalnak le kéne ülni mindezt az asztal mellett megbeszélni. Ő azt sérelmezte, hogy a komáromiak nem fogadták őket, mintha hazamentek volna. Erre én azt mondtam nekik itt én vagyok otthon, maga csak vendég és az én otthonomban a vendég viselkedjen vendég módra és ne akarjon nekem arrogáns módom parancsolgatni. megegyeztünk abban, hogy ha lesz rá lehetőség folytassuk az eszmecserét.



HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.



Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre





Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.








Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.



Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.









Rovásírás
- 2007.06.09.





Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.



Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.



S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.



Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!



A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasó



Ez a honlap a Commora Aula magántulajdona