Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Morvai: a Jobbik támogatja az autonómiatörekvéseket

Ehhez Felvidéken egy autonómista pártra van szükségünk, a magyar szavazók megosztottságáért már nem ez a párt lesz a felelős, Bugárnak már sikerült szétvernie az MKP-t.

2009.6.8.
A Jobbik partner lesz a határon túli magyarok autonómiatörekvéseinek felkarolásában - mondta Morvai Krisztina, a Jobbik listavezetője vasárnap este Budapesten azt követően, hogy a párt 3 mandátumot szerzett az európai parlamenti (EP) választáson.

A listavezetőt - ahogyan az előtte beszélő Vona Gábor pártelnököt is - többször szakította félbe taps vagy skandálás.

Morvai Krisztina hangsúlyozta: bár sokat gyalázták őket, de a Jobbik nem sértődött meg, hívja és várja ellenfeleit, hogy közösen valósítsák meg az ország céljait. Szavai szerint partnerek lesznek az "elszakított területeken élő magyar testvéreink" autonómiájának kivívásában, a magyar föld megvédésében, a magyarok véleménynyilvánítási szabadságának és más emberi jogainak védelmében.

"Partnerei leszünk mindazoknak Európában, akik a bukott, velejéig romlott neoliberális rendszer helyére egy igazságosabb gazdaságot és világot szeretnének, akik a magunkfajták érdekeit támogatják, mert mi vagyunk többségben a világon mindenhol" - hangoztatta a politikus. Úgy vélte, ez nem szélsőséges, hanem többségi gondolkodás.

Morvai Krisztina arról beszélt, megvalósult az az álma, hogy Magyarország a magyaroké, és megszületett az új erő. Szerinte azok, akik rájuk szavaztak, esélyt adtak arra, hogy a méltóságukban, szabadságukban és jogaikban megtaposott emberek felemelhessék a fejüket és alakítóivá váljanak saját sorsuknak.

Az Európai Parlamentbe jutott Jobbik-képviselők arra törekszenek majd, hogy élére álljanak az igazságosabb Európáért megvívandó harcnak. "Hiszem, hogy mi magyarok az Európai Unióban is történelmi küldetést kaptunk" - fogalmazott.

A listavezető is megköszönte többeknek a támogatást, köztük a Magyar Gárdának is, hogy rendezvényeik biztonságáról és méltóságáról gondoskodtak. Beszélt arról is, hogy a pártot támogató vállalkozók se fideszesek, se MSZP-sek, se oroszok nem voltak, annak ellenére, hogy ezeket állították róluk.

A sajtótájékoztató végén Vona Gábor "adjon az isten" kezdetű mondatára a részt vevők "szebb jövőt" kiáltással válaszoltak, ami a Magyar Gárda jelmondata.

Ezután együtt elénekelték a magyar és a székely himnuszt. A Budapest Kongresszusi Központban nagyjából éjfélig tartott az ünneplés, és az utolsó ünneplők hajnali fél egy körül hagyták el az épületet.


MTI
http://www.bumm.sk/30160/morvai-a-jobbik-tamogatja-az-autonomiatorekveseket.html
A magyar kisebbségek helyzete német szemmel
2009, június 8 - 11:26
A Kárpát-medencében címmel kommentárban foglalkozott a magyar kisebbségek helyzetével hétfőn a Frankfurter Allgemeine Zeitung, kiemelve, hogy az ott élő magyar kisebbségek jogai "nem éppen a legjobban állnak".
-net
A sokak által visszasírt ország, ahol a kisebbségek szinte többségben voltak
-net

A német konzervatív napilap bécsi tudósítója, Reinhard Olt emlékeztetett Frank-Walter Steinmeier közelmúltban tett prágai, illetve budapesti látogatására. A német külügyminiszter mindkét helyszínen támadta a legnagyobb magyar ellenzéki párt elnökét. Orbán Viktor ugyanis a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja elnökével, Csáky Pállal közösen rendezett választási gyűlésen a Kárpát-medencei magyar képviselők számára egyesített platformot sürgetett az Európai Parlamentben.

Orbán mindezzel nem csak a magyar és a szlovák külügyminiszter legutóbbi, a két ország súlyosan megromlott viszonyának javítását célzó erőfeszítéseit zavarta meg - írta a lap, utalva arra is, hogy Ján Slota, a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt elnöke ennek nyomán ismét magyarellenes kirohanásokra ragadtatta magát, és felbőszülten reagált a szlovák miniszterelnök, Robert Fico is.

Olt kitért a trianoni egyezményre, amelynek nyomán Magyarország területe kétharmadát elvesztette a szomszédos országok javára, amelyekben ma is jelentős magyar kisebbségek élnek. Szlovákiában a magyarok száma meghaladja az 500 ezret, ami a szlovák lakosság 10 százaléka. Zömmel közvetlenül a Magyarországgal határos területeken élnek, s különböző hangerővel regionális önigazgatást követelnek, a cikkíró szerint a dél-tiroli autonómia mintájára.

A tudósító szerint a baloldaltól jobboldalig terjedő (nemzeti) szlovák politika számára - beleértve az egyébként mérsékelt pártokat, köztük a kereszténydemokratákat is - a magyarok követelései egyszerűen "szeparatizmust" takarnak. Ennek kapcsán Olt idézte Fico miniszterelnököt, aki "Szlovákiát és egész Közép-Európát fenyegető, nagymagyar nacionalizmusról és sovinizmusról" beszélt. A parlamenti vita más felszólalói Szlovákia integritásának "példátlan megsértésére" figyelmeztettek, s Orbánt "neofasisztának, sovinisztának és irredentának" bélyegezték. Olt ugyanakkor beszámolt arról is, hogy mindezt Robert Fico jelenlétében a visegrádi csoport krakkói találkozóján Bajnai Gordon kormányfő visszautasította.

A német lap értékelése szerint Romániában ugyanakkor - ahol a legnagyobb lélekszámú magyar kisebbség él - a "Kárpát-medence problémájától" a jelek szerint olyan módon igyekeznek megszabadulni, amely fölött az EU túlságosan könnyen szemet huny. Így Erdélyben és a Székelyföldön - ahol több mint 1,5 millió magyar él - növekszik a felháborodás amiatt, hogy képviselőiket a helyi, illetve a regionális közigazgatási szervekben sorra románokkal váltják fel. A közszolgálatból való elbocsátások - amelyeket a kormány a reformok és a karcsúsítás ürügyén hajt végre - mindenekelőtt a magyar tisztviselőket sújtják. Mindez fokozatosan a "politikai és etnikai tisztogatás" jellegét ölti, s nemcsak az uniós jogszabályokba, hanem a román törvényekbe is ütközik - idézte a lap Németh Zsoltot, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökét.

Reinhard Olt emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban Romániában Sólyom László államfőt is nem kívánatos személyként kezelték: a korábbi engedélyt visszavonva nem engedték repülőgépének leszállását. Az államfő tervezett erdélyi látogatását ugyanis a magyarok autonómiatörekvéseinek támogatásaként értékelte a bukaresti külügyminisztérium.

A német tudósító szerint nem kell feltétlenül a két EU-tagállam, Szlovákia és Románia jelenlegi politikáját - mint Tőkés fogalmazott - "európaellenesnek" minősíteni. Az alapító atyák által megfogalmazott értékeknek - amelyeken az unió nyugszik - a nemzeti kisebbségek kollektív jogait tekintve mindenesetre ez a politika nem felel meg. Ugyanakkor egyértelmű az is, hogy az EU-nak még sokat kell tennie a Kárpát-medencei helyzet általános javítása érdekében - fogalmazott a cikkíró.

mtiFico: rossz hír a Jobbik előretörése
„A szlovákiai ellenzék semmit nem nyert”
Fico szerint a világ

2009. 06. 08
Ez az autonómiáról nyíltan beszélő, a legjobboldalibb és legszélsőségesebb álláspontokat nyíltan vállaló párt nagy bizonytalanságot fog okozni a régióban - jelentette ki Robert Fico kormányfő a Jobbik magyarországi választási sikerére reagálva.
Robert Fico kormányfő a szlovákiai és magyarországi európai parlamenti választásokat is kommentálta hétfői sajtótájékoztatóján.

Fico szerint a szlovákiai ellenzéki pártok számára egyáltalán nem siker, hogy összesen 6 mandátumot szereztek az EP-választáson.

„Nem nyertek semmit, mindent elvesztettek” - kommentálta az ellenzéki SDKÚ és KDH választási eredményét, megjegyezve, hogy a két párt egy-egy mandátumot vesztett a a 2004-es eredményéhez képest. "Ezeket a választásokat brutális módon elvesztették."

"Nem szeretnék átélni olyan szégyent, amilyet Fronc (a listavezetői pozícióból sem jutott be az EP-be, mivel megelőzték – a szerk.), Csáky pedig úgy kiabál, mintha megnyerte volna a választást, közben pedig éppen szétesik a pártja. Miért támogatják őket ebben?” - fordult az újságírókhoz a kormányfő.

„Mi kijelenthetjük, hogy a szélsőségesen alacsony részvétel mellett jó eredményt értünk el, hiszen választóink számát 120 százalékkal megnöveltük, és két képviselővel többet küldhetünk az EP-be” - értékelte pártja eredményét Fico, hozzátéve, hogy a Smer-SD az egyetlen szociáldemokrata párt az EU-ban, amelynek kormányzati pozícióból sikerült megnyerni a választásokat.

Gondot okoz majd a Jobbik

A kormányfő rossz hírnek tartja, hogy Magyarországon a Jobbik sikeresen szerepelt az európai parlamenti választásokon és három képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

"Ez az autonómiáról nyíltan beszélő, a legjobboldalibb és legszélsőségesebb álláspontokat nyíltan vállaló párt nagy bizonytalanságot fog okozni a régióban" - jelentette ki Robert Fico Pozsonyban tartott hétfői sajtóértekezletén.

Szerinte még rosszabb lesz a helyzet, ha a Jobbik bejut a magyar parlamentbe. A szlovák miniszterelnök ugyanakkor leszögezte: ez a magyar választók döntése volt, s abba másnak nincs beleszólása. Szlovákiának azonban kötelessége, hogy felkészüljön erre a helyzetre is.

(bumm, MTI, TASR)(fotó: SITA)
http://www.bumm.sk/30171/fico-rossz-hir-a-jobbik-eloretorese.htmlEP-választás - Morvai: a Jobbik partner lesz az

2009, június 8 - 15:21
A Jobbik partner lesz a határon túli magyarok autonómiatörekvéseinek felkarolásában - mondta Morvai Krisztina, a Jobbik listavezetője vasárnap este Budapesten azt követően, hogy a párt 3 mandátumot szerzett az európai parlamenti (EP) választáson.

"Hiszem, hogy mi magyarok az Európai Unióban is történelmi küldetést kaptunk"
Foto: MTI

A listavezetőt - ahogyan az előtte beszélő Vona Gábor pártelnököt is - többször szakította félbe taps vagy skandálás.

Morvai Krisztina hangsúlyozta: bár sokat gyalázták őket, de a Jobbik nem sértődött meg, hívja és várja ellenfeleit, hogy közösen valósítsák meg az ország céljait. Szavai szerint partnerek lesznek az "elszakított területeken élő magyar testvéreink" autonómiájának kivívásában, a magyar föld megvédésében, a magyarok véleménynyilvánítási szabadságának és más emberi jogainak védelmében.

"Partnerei leszünk mindazoknak Európában, akik a bukott, velejéig romlott neoliberális rendszer helyére egy igazságosabb gazdaságot és világot szeretnének, akik a magunkfajták érdekeit támogatják, mert mi vagyunk többségben a világon mindenhol" - hangoztatta a politikus. Úgy vélte, ez nem szélsőséges, hanem többségi gondolkodás.

Morvai Krisztina arról beszélt, megvalósult az az álma, hogy Magyarország a magyaroké, és megszületett az új erő. Szerinte azok, akik rájuk szavaztak, esélyt adtak arra, hogy a méltóságukban, szabadságukban és jogaikban megtaposott emberek felemelhessék a fejüket és alakítóivá váljanak saját sorsuknak.

Az Európai Parlamentbe jutott Jobbik-képviselők arra törekszenek majd, hogy élére álljanak az igazságosabb Európáért megvívandó harcnak. "Hiszem, hogy mi magyarok az Európai Unióban is történelmi küldetést kaptunk" - fogalmazott.

A listavezető is megköszönte többeknek a támogatást, köztük a Magyar Gárdának is, hogy rendezvényeik biztonságáról és méltóságáról gondoskodtak. Beszélt arról is, hogy a pártot támogató vállalkozók se fideszesek, se MSZP-sek, se oroszok nem voltak, annak ellenére, hogy ezeket állították róluk.

A sajtótájékoztató végén Vona Gábor "adjon az isten" kezdetű mondatára a részt vevők "szebb jövőt" kiáltással válaszoltak, ami a Magyar Gárda jelmondata.

Ezután együtt elénekelték a magyar és a székely himnuszt. A Budapest Kongresszusi Központban nagyjából éjfélig tartott az ünneplés, és az utolsó ünneplők hajnali fél egy körül hagyták el az épületet.

mti/para
http://www.parameter.sk/rovat/kulfold/2009/06/08/ep-valasztas-morvai-jobbik-partner-lesz-az-autonomiatorekvesekbenMesežnikov: a Jobbik előretörése nem jelent veszélyt Szlovákiára
Jobbik-para

2009. 06. 08

A Jobbik, mely 3 mandátumot szerzett az EP-választáson, nem jelent majd közvetlen veszélyt Szlovákiára nézve, mivel az MKP nagy valószínűséggel nem fog szorosan együttműködni velük – véli Grigorij Mesežnikov politológus.

Morvai Krisztina, a Jobbik listavezetője vasárnap este közölte, pártja partner lesz a határon túli magyarok autonómiatörekvéseinek felkarolásában.

Mesežnikov ezzel kapcsolatban megjegyezte, a Jobbik vélhetően csak elszigetelt szlovákiai csoportokkal fog tudni együttműködni, olyan autonomistákkal, akik nem rendelkeznek túl nagy támogatottsággal. Szerinte a Jobbik inkább az Európai Parlamentben hallatja majd hangját.

A politológus úgy véli, a Jobbik képviselői azon országok képviselőivel kerülnek majd összetűzésbe az EP-ben, ahol magyarok élnek, tehát román és szlovák honatyákkal. Szerinte nem jelent közvetlen veszélyt Szlovákiára nézve, hogy a Jobbik bejutott az EP-be, azonban az éles konfrontáció rossz hangulatot kelt majd a szlovák-magyar viszonyban.

Mesežnikov szerint az MKP EP-képviselői folytatják majd eddigi politikájukat az Európai Néppárt égisze alatt. „Ez egy mérsékelt jobbközép csoportosulás” - tette hozzá.

Mesežnikov szerint aggasztó a Jobbik megerősödése a parlamenti választások előtt, azonban kicsi az esély arra, hogy a párt kormányzati pozícióba kerüljön. „Orbán Viktor egy olyan játékba kezdett, mellyel meg akarja szólítani a Jobbik választóit, hogy a parlamenti választások után egyedül tudjon kormányt alakítani, a Jobbik nélkül. A kormányt nagy valószínűséggel a Fidesz egyedül tudja majd megalakítani” - jelentette ki Mesežnikov, aki szerint egy Fidesz-kormány esetén akkor lehetnek problémák a szlovák-magyar kapcsolatokban, ha a szlovák kormánynak újra tagja lesz a Szlovák Nemzeti Párt (SNS). Megismételte, nézete szerint a Jobbik nem kerül kormányra Magyarországon, így nem lesz nagy hatása a szlovák-magyar viszonyra.

Mészáros Alajos, az MKP újdonsült EP-képviselője a TASR hírügynökségnek azt mondta, az MKP számára nem a Jobbik a közvetlen partner, hanem az Európai Néppárt többi tagpártja. „Egy frakcióban leszünk Orbán Viktorral, még ha az ő nevét mostanában nem túl pozitívan emlegetik is, de az SDKÚ-val és KDH-val is, tehát ők a mi természetes partnereink, velük fogunk együttműködni” - mondta Mészáros.

(bumm, TASR)
http://www.bumm.sk/30176/meseznikov-a-jobbik-eloretorese-nem-jelent-veszelyt-szlovakiara.htmlVona Gábor mosolya **********************************************

Vona Gábor mosolya
2009, június 8 - 13:37 Futaki Pál
Vasárnap éjszaka, a választási eredmények közzétételének percei. A képernyőn egy sugárzó Fidesz-csapat, egy vezérrel, aki szerint nekik „nem kell elemezni, nem kell spekulálni”. Aztán egy kimért MDF-elnöknő, aki egymaga levágná a sárkány mind a három fejét. Őt egy szocialista vezető követi, aki azzal próbálja áltatni a közönséget, a választók borzasztóan szerettek volna az MSZP-re szavazni, de mivel végtelenül óvatosak, nem tették, mert egyelőre „kivárnak”. Végül pedig az ujjongó „nemzeti” tábort kapcsolják, ahol egy nagyon komor férfi nyilatkozik éppen.

Vona Gábor rezzenetlen arccal néz szembe a kamerával, a szája nem húzódik mosolyra, de látni, ahogy duzzad, feszül benne a büszkeség. Nem a szavai érdekesek igazán, hanem a tekintete. A lelki szemei előtt talán már látja magát néhány évvel később Magyarország uralkodójaként, ahogy végigtekint birodalmán, körülötte serény, Árpád-sávos karszalagot viselő, gárdaegyenruhába öltöztetett mamelukjaival, akik enyhe sumér akcentussal beszélik a magyart, s akik épp az imént jelentették neki, hogy végre sikerült Uruguayt is visszacsatolni Magyarországhoz. A magyar történelemtankönyvekből kitörölték a holokauszt történetét, az MSZP nevű földalatti mozgalom újabb kísérletét a siralomházban tengődő Gyurcsány Ferenc szöktetésére pedig megint időben leleplezték. Az „igazi nemzet” vezérét csak az zökkenti ki egy pillanatra révült merengéséből, amikor a teremben felcsendül a Ria-Ria-Hungária: ekkor arca hirtelen megváltozik, megelevenedik, s valami furcsa félmosolyba torzul. Vona Gábor ezen az éjszakán még azt is megmutatja, tud ő mosolyogni, ha a nép jól viselkedik, ha a közönség rászolgál, hogy jókedvének fényét feléje villantsa. Ezen felbuzdulva köszönti a mellette helyet foglaló szőke hölgyet, aki vele ellentétben széles mosollyal üli végig a sajtótájékoztatót.

Vona Gábor és Morvai Krisztina egymást túllicitálva ígérgetnek, szociális biztonságot, közbiztonságot, a határon túli magyaroknak autonómiát, mindent, mi magyar szemnek-fülnek ingere. S amikor az ujjongás és tapsvihar egy pillanatra elhalkul, minden becsületes magyar ember előtt felrémlik a kép, ahogy a gárdisták szép rendezett sorokban bemasíroznak a magyar városokba, Szabadkától Kassáig, hogy végre revánsot vegyenek. Utat nyissanak az „új erőnek”, amely bár XIX. századi retorikát használ, nekünk azért új. Mert most végre lehet pimasznak és egyenesnek lenni, ezt hirdetik ők, lehet forradalmat játszani. Mert ők nem nagyon titkolják, hogy arra készülnek.

A tanácstalan tévénéző meg, aki igyekszik nem elfelejteni, hogy mindez csak hülye politika, választások, hitegetések, hazugság- és ámításparádé, csak kapkodja a fejét, és szeretné visszakapni a „Rosszabbik Magyarországot”. Mert attól valahogy nem fordult fel ennyire a gyomra. Abból a boldog világból, amelyet ezek a jóemberek akarnak teremteni, nem kér. Mert hogy jót akarnak, az egészen egyértelmű: elég csak rájuk nézni, a jámborságtól hamvas arcukra, a szelídséget sugárzó szemükre. A tanácstalan tévénéző azonban – pedig nincsenek hátsó gondolatai – valahogy mégis megborzong ettől a határtalan bájtól, ettől a feneketlen jóindulattól. A túl sok jóság szerinte árt az egészségnek.

Kapcsolódó cikkek

* EP-választás - Morvai: a Jobbik partner lesz az autonómiatörekvésekben
* EP-választás: SZDSZ-fiaskó – Fodor sorsa szombaton dől el
* EP-választások: Fico saját pártját fényezi és a Jobbikkal meg riogat
* A disznók egyenlőbbek

Cimkék

* Paramagyar
* európai parlamenti választás
* Jobbik
* Magyar Gárda
* Budapest

Linkek

* Új hozzászólás
* Küldés emailben
* Nyomatatóbarát változatNyomatatóbarát változat

Hozzászólások
Futaki, neked bele van a fejedbe sz.....a
kismolnar, 2009, június 8 - 16:13

Csak azt kapjátok, amit megérdemeltek. Addig provokáltatok, egyszer csak elege lett sok embernek abból, hogy szerintetek mindenkinek vannak jogai, csak a becsületes embereknek nincsenek. A ti terméketek a gárda. Büszkék lehettek rá, meg a 2,1%-tokra is. Sikerült. Egész európában becsődölt a neoliberalizmus. Béke poraira.

Mellesleg a gárda azon kívül, hogy itt-ott masírozgat semmi erőszakosat nem tett. Csak "megfélemlít"- szerintetek. Érdekes, hogy a becsületes emberek nem félnek tőlük. Én sem. Vajon miért? Biztos, hogy jobb lenne, ha nem lenne, de nem azért, mert félek, hanem mert akkor a zsaruk tennék a dolgukat. Akkor talán nem rugdosnának össze 5O-en egy szegény tanárt, vagy ha igen, akkor mind az ötvenen a vádlottak padján ülnének, nem csak páran!* válasz

kismolnár,
ParaBarak, 2009, június 8 - 16:22
annyi belátás lehetne benned, hogy elnézd, nem mindenki fasiszta. Dehát értem én, hogy egy fasisztának ez nem megy:-D

* válasz

No pont ennek van vége Magyarországon
kismolnar, 2009, június 8 - 17:03

Hogy bárkit is egy jött-ment neoliberális "író" lefasisztázzon. Nyugodtan tedd ezt, nem rajtam, rajtad fognak röhögni hangosan!

Menj inkább a haverjaidhoz, az szdsz pártházba, sírjatok együtt, hogy milyen ostoba is a magyar. Nem érti, hogy a liberálisok csak a javukat akarják. Nevezzetek mindenkit, aki nem rátok szavaz (vagyis lassan mindenkit) fasisztának, nevezzétek ki Gusztost elnöknek. Az még nem volt....

* válasz

minden efféle megnyilatkozásoddal
ParaBarak, 2009, június 8 - 19:20
kizárólag a fasisztaságodat bizonyítod. Ami pedig a hab a tortán az az, hogy mindezt Nagymegyerről, vagyis voltaképpen Bivalybasznádról teszed. Beszarás:-D

* válasz

Barak
Bósza János, 2009, június 8 - 18:37

Az elme betegségei sokkal pusztítóbbak, mint a test betegségei.(Cicero) Nyugi igazad van, csak az esti adgodat ne felejtsd el bevenni.

Egyébként aki az autonómia ügy jogossága mellett kardoskodik nem lehet rossz ember.

Öreg ember létedre már megtanulhattad volna,

Az ember annyit ér, amennyit változtat a világon.

A Jobbikosok változtatni akarnak, ezt vettem ki a céljaikból, amit Morvay és Vona mondtak. A céljaik értelmessek és fontosak a magyarság szemszögéből nézve. Persze az egy más tészta, mit sikerül megvalósítaniuk és mennyire tudnak majd a provokatőröknek, mint amilyen Te is vagy ellenállni. Ha mást fognak cselekedni, mint amit mondanak, akkor úgyis elvesztik az emberek szimpátiáját,

Ami pedig a rágalmazásaidat illeti, csak azt tudom mindenkinek ajánlani: "Rágalomra legjobb válasz a hallgatás" (Ben J.), s Beethoven megállapításával értek egyet, "A gyűlölet magától visszaszáll azokra, akik táplálják."

Jobbik sikeressége, vagy bukása azon fog múlni, hogy az igazságot amit kimondanak, mennyire sikerül elismertetniük.

* válasz

a jobbik lelkes hívének
plajbászos kenyér, 2009, június 8 - 19:57

Ó, már megint Bósza úr! Ne haragudjon, de nekem folyton a maga beköpéseinél rándul mosolyra a szám. Mi az, hogy "aki az autonómia ügy jogossága mellett kardoskodik, nem lehet rossz ember"? A hitlerekre gondol? Az autonómiáért akár az ördöggel is?

Látja, egy másik topicon Peter Zajac, és Miroslav Kusy neve röppent fel, mint akikkel lehet beszélni. Ön szerint ők magát egy olyan személynek tartanák, ha ismernék, akivel lehet beszélni?

Én provokatőr vagyok, ha nem kérek a sovinizmusból?

Egy szlovák, aki küzd Slota ellen, ön szerint provokatőr, mert nem kér a sovinizmusból?

Érdemes lenne ezeket mindig így csokorban szemlélni.* válasz

Nézze én
Bósza János, 2009, június 8 - 21:36

tisztán csak a tartalomhoz szóltam hozzá, tehát aki támogassa az autonómiát azzal minimum le kell ülni. Azt hiszem a vita fontosságát már másutt elemeztük, miért fontos a nézetek konfrontációja, mert ez viszi előre a dolgok menetét. A hallgatás megbénítja. Ha Slota mondaná, hogy esetleg az autonómia bizonyos változatairól hajlandó véleményt cserélni, ezt is megköszönném és azt mondanám nem is annyira rossz ez az ember.

DE! Olvassa el mit is írtam, a tartalommal értek egyet, mert fontos ezeket megvitatni, ellenben ha kiérzem, hogy ebben az esetben is a mellébeszélés a cél, akkor annyi. Azt hiszem világosan beszéltem. Maga vagy nehezem ismeri ki az embereket, vagy nem akarja kiismerni őket. Mindegy, hogy hol az igazság fontos, hogy előre tekintsünk.

Én mindig azt mondom amit gondolok és azt csinálom, amit mondok .

Tehát nem kell alakoskodnom, ez bizony néha a más húron pengőket molyosra készteti, mert képtelenek megérteni, hogy először a bizalmat kell megadni, csak aztán lehet elvárni, hogy valaki bizonyítson is.

Aki engemet egyszer becsapott, annak én már nem adok több esélyt. Nem azt mondom, most sem, hogy nem vitázok az ilyennel is, de egy másfajta felállásban teszem mindezt.

Nézze, ha valaki azt mondja, hogy az autonómiát támogassa, egy olyan dolgot, amit nem tilt az alkotmány, nem ütközik semmiféle törvényekbe, akkor miért feltételezzem arról az emberről, hogy rossz és egy gonosz hazudozó és csak az ártás jár az eszében. Ha rosszá válik, akkor igen el kell határolódni, vagy ha mást fog tenni, mint amit mond akkor is.

Ha Slota azt mondja Szlovákia a szlovákoknak, legyen, joga van rá.De mi magyarok is kapjuk meg azt, ami az alkotmányban benne van.

Sokan kérdezik ki vagyok és mit is akarok? Patrióta, aki jogot véd, a jogegyenlőségnek, az állampolgárok egyenjogúságának, a népek önrendelkezési jogának és a polgári elvű erkölcsös érdekpolitizálásnak a híve. A jogot a jogegyenlőséget, a közeget az autonómiát és az életteret a szlovák-magyar megbékélést akarom. Szolga vagyok, csak szolgálni akarok.

Tudja a patrióta jogot véd, a soviniszta jogot sért. Én nem sértettem meg egyetlen egy törvényt sem.

Hogy patrióta legyen erre joga van Slotának is, Vonának is, Csákynak is, Duraynak is, így neked nekem is, csak ha a patriotából soviniszta lesz, tehát más nemzet nép ellen uszít, azt elitélem.Mégegyszer a sovinizmust elitélem, csaknem minden írásomban, de az ég szerelmére már írtam a tartalomhoz szóltam hozzá.

Hogy provokatőr vagy-e, azt maga tudja legjobban, engemet nem zavar, ha az is. Baraknak már írtam, a bűn az igyis-úgyis idővel visszaszáll azokra akik az gerjesztették.

Nem értem azt az utolsó előtti sorait, mi szlovák, mi Slota, ki provokatőr, nem értem a kérdésfeltevést.

Nézze, amikor én a fórumokban vitázok, nem azért teszem, hogy az abszolút igazságra, csakis a magam igazságára, vagy más lejáratására törekedjek. Tanulni járok ide, máshová is, beszélgetni őszinte véleménycseréket szeretnék folytatni. Nem várom el senkitől sem, hogy hitelesnek, jónak, vagy okosnak tartson. A fórumos viták ezen dolgok megitése céljábol nagyon kis teret adnak. De a bizalmat meg lehet adni itt is. Ez helyett állandóan olyasvalamivel szembesülök, hogy állandó jelleggel sértegetnek (most nem magára gondolok), kiforgatják a szavaimat és a számba akarnak adni dolgokat, amelyek nekem nem szimpatikusak, sőt azok ellen küzdök. Azt próbálom elmondani, miközben mindenkit megpróbálok meghallgatni, hogy az ember egy olyan lény aki arra van itéltetve, hogy csoportosan, másokkal élje le az életét. Tehát állandóan kompromisszumokat kénytelen kötni. Én az embereket két fő csoportba sorolom, jókba akik az adott lehetőségeik közepette igyekeznek jó, másokra nem ártalmas kompromisszumokat kötni, persze ez mindig nem sikerülhet és rosszakra akik tudatosan becsapják a jókat, félrevezetik őket, hogy saját kényelmesebb életüket, nem megérdemelt kiváltságokhoz jussanak, s mindezt ráadásul úgy tálalják, hogy nekünk akarnak rosszat. Ezek nem szeretnek tárgyilagosan, vagy egyáltalán vitatkozni, mert félnek a leleplezésüktől, én ezeket képes vagyok gyorsan kiismerni, de ennek ellenére belemegyek a vitákba, nem azért mert kellemes elviselni, ha megvádolnak alaptalanul, sértegetnek, vagy bolondnak, esetleg hülyének neveznek. persze az is az igazsághoz tartozik, hogy a jóban is van egy kis rosszaság és a rossz emberben is van egy kis jóság. A kritikát senkisem szereti hallani, így én sem, csak azért vitatkozok az olyanokkal, akikről előre tudom, hogy most még nem tudom meggyőzni az igazamról, de legalább megtettük az első lépést és véleményt cseréltünk. Ezekből a szópárbalyokból tanulok, nagyon sokat lehet tanulni a jó és a rossz emberektöl is. Pl azt hogyan nem szabad rossznak lenni és látszatjónak.

Lehetséges, hogy nem érti amit írtam, mert bevallom, néha én sem értem, többnyire improvizálva reagálok, arra építek, hogy senkinek nem akarok rosszat. Ennyi. Tehát néha elképzelhető, hogy egyes témákra csekély tudással, másokra konkrétabban tudok hozzászólni. Így történhet meg, hogy aki elemzi (megj. felületesen) mit irtam megpróbál saját magammal szembeállítani. Nem tud. Tudja miért, mert nem az a lényeg, hogy egy cél érdekében, vagy egy jó ügy érdekében melyik utat választjuk, hanem az hogy benevezzünk egy versenybe, ha úgy érezzük, hogy ott helyünk, akkor csináljuk és végig a szemünk előtt lebegjen az, hogy miért is vagyunk ott. Lehetséges, hogy az első választásunk helytelen volt, fontos az hogy okuljunk a saját hibánkból.

Lehetséges, hogy egy kicsit túl komplikáltam fejezem ki magamat, néha még én sem értem saját magamat, csak azt tudom, menni, tenni és csinálni kell.

* válasz

Elolvastam
kitiltott, 2009, június 8 - 21:57

Elolvastam kétszer,másodszorra kevésbé értettem mint elosszor.

Ha valaki nem érti onmagát akkor hová megy?mit csinál?mi a francot akar tenni??

Néhány ilyen éppen HIDAT épít.

* válasz

Nézze ez az élet új
Bósza János, 2009, június 9 - 08:15

nem lehet mindig, mindent az ésszel megmagyarázni. Vannak dolgok, amelyeket a szív irányít. Ekkor megszünik a racionalitás, a kiszámíthatóság, csak a tettek és az akarat marad. A túl egyszerű dolgok néha túl komplikáltnak tünnek, pedig nem azok, csak meg kell tudni érteni őket, azonosulni velük és sokminden egyszerűbb lesz. Érti Ön, csak nem akarja megérteni, mert a kinti világ, a társadalom kíméletlen játékszabályait kényszerítik ránk napirenden és inkább az ösztöneinknek engedve oda igyekszünk símulni. A túlélési ösztöneink ezt parancsolják.

Az autonómiára is sokan azt mondják, minek küzdeni érte, hisz a szlovák parlamentben úgysem fogadják el. Amikor a szív parancsa szerint cselekszünk, akkor a kőkemény racionalitás megszünik, a szív ereje képes azt szétbomlasztani, megpuhítani, így már ugyebár az autonómiaügy sem annyira elérhetetlen cél.

Pedig az leegyszerűsíthető, nem az a lényeg, hogy mindig minden úgy sikerüljön, ahogyan azt elképzeljük, nem is sikerülhet, mert az erősebb többnyire rákényszeríti az akaratát a gyengébre. Ha hiszünk egy jogos ügyben, akkor ha úgy érezzük tenni kell érte. nem lehet mindig célbaérni, de legalább meg kell próbálni, csak ezt akartam elmondani, tehát ha sokan leszünk akik megmerjük próbálni,talán célba is érhet közülünk valaki, az ügy biztosan és akik utánnunk jönnek, majd hálásak lesznek és megvívják a saját kis küzdelmüket. Az élet egy körforgás, mi elmegyünk, de a történet ugyanaz marad.

Tudja amikor elkeztem, nem igyekeztem a média látokörébe kerülni, csak beszélni szerettem volna ezekről a tabu témákról. Érthetetlen volt számomra, hogyha a törvények nem tiltják miért nem beszélünk róluk, miért nem követeljük békés úton az azonos jogainkat, ha az az alkotmányban benne van. Megpróbáltam a faitalokkal kommunikálni, de hamar rá kellett jönnön őket (nagytöbbségét) csak a pénz hatalma érdekli, odadörgölődnek, ahol nagyobb esélyt látnak a sikerben. Most sok fiatal emkápés nevét felsorolhatnám. Még azok is akik látszatra egyetértettek velem, rövid időn belül kiderült, egy cipőben járnak a már említett mkp-s újnemzedékkel. Hogy ez a természetes, vagy az elődeink másképpen viselkedtek, ezt nem tudom, de rá kellett jönnöm, akikre számíthatok sajna az egy kezemen megszámólhatom, ekkor taktikát kellett váltanom, nem a háttérből kellet mozgatnom, a történéseket, hanem közszereplővé kellett válnom, megjegyezném, nem volt szándékombam, ma is ez a tény nagyon zavar, de amikor este lefekszem azzal, hogy másnap mégcsak véletlenül sem kapcsolom be a számítógépemet, aztán reggel 5-kor már öt ülök a gép előtt olvasom az előző napi történéseket, rá kellett jönnöm, hohy nem a racionalitás szabálya szerint cselekszem már, hanem egyszerűen a szív irányítja a tetteimet, mert hiszek valamiben egy jogos ügyben és ha tetszik, ha nem csinálnom kell. remélem hamarosan mások átveszik tőlem a stafétabotot, akik mindezt, amit leírtam megértetették és hasonló sugallat alapján teszik a dolgokat. Persze köszönetre nem számítva.

A hidakat néha le szokták rombolni, de az igazságosság, a szeretet és az erkölcsös politizálás legyőzhetetlen, aki ebben hisz, az mindig boldog ember lesz, mégha ha az életét egy kopott nadrágban, anyagiakban szerényen élik le az életüket, ők azok akik képesek az igazi változásokra, akiket a szív irányít, nem pedig az üzletbirodalmak oligarchiája.

* Szerkesztés
* válasz


János, rajtad csodálkozom.
kartel, 2009, június 9 - 09:33

Szlovákia a szlovákoké. Ugye Te ez ellen harcolsz, és akarsz autonómiát. Mert helyesen úgy gondolod, hogy Szlovákia nemcsak a szlovákoké. Magyarország a magyaroké. Ez ellen nincs kifogásod. Sőt. Tovább mész. Aki autonómiát akar a magyaroknak az csak jó ember lehet. Gondolod, hogy ezek a jó emberek támogatnának egy cigány autonómiát Magyarországon?

Ezt akarták neked itt többen megmagyarázni.

* válasz

Nézd Kartel új
Bósza János, 2009, június 9 - 10:48

elejétől fogva értem mire megy ki a játék.

Egy, én nem harcolok senki ellen, hanem egy jogos ügyért.

Kettő, olvasd el mit írtam, röviden a patrióta nem soviniszta és tiszteli a törvényeket, ez vagyok én. A soviniszta aki nem tiszteli a törvényeket és más nemzetek ellen megy. Patrióta a saját nemzetét szereti, csak ezt akartam kihangsúlyozni, de te ezt tudod, ezért nem jó, ha már te is elkezdesz féligazságokkal manipulálni, ehhez nem lehetek partnered.

Én nem azt írtam, deformáltan idéztél tőlem:

Én ezt írtam:

Egyébként aki az autonómia ügy jogossága mellett kardoskodik nem lehet rossz ember.Miért, mert az autonómia békés követelését nem tiltja egy törvény sem, tehát az autonómista nem törvénysértő, de az aki róla az állítja határokat akar változtatni, az igen. Ma itt tartunk.

Mi ebben a kivetni való és hol van az leírva, hogy csak a Jobbisokra gondoltam, odébb leírtam azt is ha Slota hajlandó kommunikálni ebben a témában, erre én is kapható vagyok. Inkább olvasd el, amit írtam és ne ragadj ki dezinformáció gyanánt féligazságokat a lejáratásomra. Már nem fog menni.Ha az igazi céljaimat nem ismered, ismerkedj meg velük, ha pedig tárgyilagosan akarsz vitatkozni, tudod, arra kapható vagyok, de hogy ki mit akart mondani és ezt megtoldod féligazságokkal (legnagyobb hazugságok) ez nem korrekt, mert a rövid bejegyzésekre felfigyelőket céloztad meg, nem valós információkkal.

Ezt olvasd el érdekes megközelítés és kartel nem kell előre lövöldözni, hanem figyelni, másokat maghallgatni, ma ez kell, mindenkit.

http://www.hetivalasz.hu/cikk/0906/nem_kell_felni_a_jobbiktol

Érdekes Barak fasisztázása nem zavar, de hogy én mindenkit vitapartneremnek akarok tekinteni aki az autonómia jogosságát elismeri, itt már zajlik a tűkeresés , melyik szavamba hogyan lehet belekötni.

PL. a tiltakozó levelemre mégcsak nem is reflektáltál, akárcsak a többi antimagyar hídépítő itt a parán, tisztelet a kisebbségnek (itt), aki hídépítés helyett inkább erkölcsösen szeretne politizálni, vitázni, de itt ez nehezen megy.

* Szerkesztés
* válasza változatosság kedvéért most ésszel
moltam, 2009, június 8 - 17:09

Gondolom, Kismolnár, nem veszed túl komolyan azokat a vitának nevezett hőzöngéseket, amikor érvek helyett pikk-pakk fasiszta leszel, így diszkvalifikálnak. Én sem venném komolyan, ezért inkább avval foglalkozom, amit írtál. Talán többre jutunk a kocsmai, habzó szájú üvöltözésnél.

Nem értek egyet a "ti" és a "mi" megkülönböztetésével. (Azt írtad: "provokáltatok", erre utalok most.) A Morvai-féle "magunkfajta-magukfajta" megkülönböztetésével sem. Avval sem, hogy vannak magyarabbak, keresztényebbek, stb. (Erre szolgál a nemzeti trikolór helyett az Árpád-sáv, a címer helyett a Szlavóniát, Horvátországot, Erdélyt stb. magába foglaló nagycímer, Kölcsey Himnusza helyett a Székelyhimnusz, stb.

És ez lesz az érvelésem lényege. A Jobbik és a Gárda ezt a megkülönböztetést alkalmazza, de úgy, hogy ő dönti el, ki a magyarabb, ki a zsidó (mint Goebbels annak idején), ki a becsületes. Amikor azt mondod, hogy a Gárdától nem kell tartania a becsületes embernek, tévedsz. Kell tartania annak, aki magát becsületesnek tartja. Annak nem kell tartania tőlük, akiket a Gárda tart becsületesnek. Én magam magyarnak is, becsületesnek is tartom. (Hamlet monológjával folytatva: "mégis oly dolgokkal vádolhatnám magam, hogy..." Remélem, jól idéztem, fejből ment. Szóval amennyire én meg tudom ítélni, "meglehetős becsületes vagyok".) Azt hiszem, a Gárda nem tartana annak, és valószínűleg nem kímélne. Igaz, valószínűleg én sem tartanám a szám, ha meglátnám őket masírozni. Eddig még sosem láttam. Egyenként láttam őket, akkor nem fogtam vissza magam. Igaz, egyenként eddig mindet meg tudtam volna agyalni. Kedvem is volt hozzá. Gondolom, hasonló feszültségek halmozódnak mindkét oldalon.

Egyébként cigányok által sűrűn lakott helyiségek polgárőrei tudnának mesélni arról, hogy egy falu életével mit tesz, ha elmasírozgat ott a Gárda, lehozza a kis tagjait Budáról, a Dunakanyarból vagy vidéki kisvárosok békés kertvárosaiból Szabolcsba, Borsodba. Nem szívesen vállalnak szolgálatot olyankor éjszakánként, mikor a gárdatagok otthon szunyókálnak a középosztálybeli vityillóban. Ez játék a tűzzel, és nagyon rossz vége lesz. És a nyomorultak fogják megszívni, akik nem tudnak elköltözni sehová, és akik a gyerekeiket se tudják a 30-40 kilométerre lévő másik iskolába járatni.

A rendőrségnek pedig tényleg tenni kéne a dolgát. Nem demagógia, iszonyú történeteket hallottam szabolcsiak - köztük egy rendőr - szájából. Rutinszerű vállvonogatást a bejelentett tolvajlásra, kéttagú járőr nem lép be a kocsmába, ahol verekedés van, jegyzőkönyv fel nem vétele, hogy ne romoljon a statisztika, mondván, hogy úgysincs értelme, stb. stb.

Amúgy pedig a rendőrök nem sokáig lesznek közellenségnek kikiáltva. Mint mondtam, nagyon nagy részük Jobbik-szimpatizáns.

* válasz

Nm kell félni a gárdától,
kismolnar, 2009, június 8 - 17:28

ha az első erőszakos cselekedetük meg lesz torolva. De valószinűleg nem lesz, mintahogy a káposzta, meg biciklilopások sem.

Eddig nem tettek semmi erőszakosat. Predesztinálni meg nem kell, azt átengedhetjük a neoliboknak

* válasz

:)
moltam, 2009, június 8 - 18:45

Prognosztizálni, teeee. Predesztinálni csak a Jóisten tud. :-) Jól van na, nem ez számít. Ha valakik erőt demonstrálnak, felvonulnak, akkor nem azért teszik, mert jó levegőt akarnak szívni. Ha egy fegyver feltűnik a színpadon az első felvonásban, akkor az a harmadikban el is sül. (Remélem, jól idézem a közhelyet.) Ne legyen egyik pártnak sem hadserege, sem munkásőrsége, sem magánrendőrsége. Ilyen nincs. Ez összevert gyengékhez, gyerekekhez, öregekhez, felgyújtott házakhoz vezet. Ha nem is ők bántanak cigányokat, akkor is a magyarokra fog gyanakodni minden cigány a következő lincselésnél, orvlövéses gyilkosságnál, és az első kölyköt kapják el, aki Árpád-sávos kitűzővel flangál. A Gárda szintén azt fogja megagyalni, akit a legkönnyebb elkapni.

Summa summarum: megnő a fogpótlásra váró fogorvosi listák hossza. A behülyített magyar kamaszok és a szexuális életükkel bajlódó nemzeti konzervatívok táborában is. És ezeket a dolgokat elég nehéz helyrehozni. (Baszkföldön, Észak-Írországban is elég sokat kell költeni a közbiztonságra, pszichológiai ellátásra és fogpótlásra, pedig azok gazdagabb országok.)

* válasz

ki-ki a maga nevében
moltam, 2009, június 8 - 16:16

Nehogy félreértsük egymást: én legalább anniyra hatökör hordának tartom a Jobbikot, mint a Szerző. De ezt az írást a milliméterre kiszámítható és előrejelezhető libsi hiszti egyik rosszul sikerült változatának tartom.

1: "Vona Gábor tekintete komor, de büszkeséget rejt" - nem szó szerint idézem, de valami ilyesmit írtál. Ez a gesztus talán érthető egy olyan párt részéről, amelyik gyakorlatilag a semmiből indulva, valszínűleg nagyon kis tőketámogatással és még kisebb médiaszimpátia által kísérve a harmadik legnagyobb magyar párttá vált egy nap alatt. (Hosszú út vezetett eddig az egy napig, de ezt Machiavelli legjobb magyar tanítványaiként hibátlanul végigjárták a fiúk.) Vona Gábor egy történelem szakos haveri körből képes volt az első komolyabb megmérettetésen nagyobb pártot gründolni, mint Orbán a rendszerváltás után a kollégiumi szobából. Pedig akkor jóval könnyebb volt az asztalhoz kerülni. (Az ellenzéki kerekasztalhoz, természetesen.)

2: "Ígértek mindent, amit a magyarok hallani akarnak." A győzelem estéjén egészen ritkán szoktak vért, verejtéket és könnyeket ígérni. És nem is akarom, hogy ilyen helyzetbe kerüljünk. Soha. (Aki híve a zsurnaliszta túlzásoknak, az se hasonlítsa össze az angliai légicsata bombázásainak borzalmait - innen Churchill szavai - egy gazdasági válsággal.)

3: "Az illegalitásba kényszerített MSZP". Talán nem is ártana nekik egy kicsit felidézni, hogyan működött 45 előtt a KMP, illetve néhány évig a Szociáldemokrata Párt. Végveszélyben van egy ország, ha az emberek ezrei úgy érzik, az életüket is kockáztatniuk kell egy pártért, ezt szintén nem sírom vissza, de az ellenállás Rákosiék kreálta mítoszai mögött is felsejlik és tiszteletet érdemel az a heroizmus, amit akkor képviseltek. Ettől függetlenül a Jobbiknak nem sok baja lesz a 17 %-os MSZP-vel. Annál nagyobb az 56%-os Fidesszel. (A Kuruc zsargonjában: Zsidesszel.) Nekik zajos ellenzékiként kell viselkedniük, ha nem, végük. Majd néha lekomcsizzák Gyurcsányt és kész. Egy párt betiltásához amúgy sem a Parlamentet kéne kontrollálniuk, hanem az ügyészséget és a bíróságot. Az meg képviselők nélkül is megy. (Állítólag a rendőrök között különösen sok a Jobbik-szimpatizáns. Ők tudják, miért. Az a gyanúm, hogy a Szadesz által forszírozott közbeszéd, a cigánykérdés tematizálása sokat hozott ezen a téren Vonáéknak. Köszönik szépen most, a pezsgőbontáskor.)

4: Trianon revíziója: Egy frakcióban ülnek majd román és szlovák nacionalistákkal. Gondolod, megbeszélik majd ezt a kérdést? Nagy duma lesz, ellenzéki pozícióból. A MIÉP hasonlót csinált. És? A Jugoszláv háború alatt Csurka egyszer felvetette, hogy gyorsan meg kéne szállni a Vajdaságot. Annyi hatása volt, hogy megverték a szabadkai és újvidéki magyarokat.Azóta is verik őket, Csurkának nem kell ehhez hülyeségeket beszélni. (Nem cinizmus szól belőlem, csúnyán megverték egy közeli barátomat, aki odavalósi, aztán el is hagyta a szülőföldjét. Tudom, hogy ez tragédia, de politikai súlya semmi nem lesz Vona lózungjainak.)

5: Magyar kisebbségek autonómiája: vagy Trianon revíziója, vagy ez. A kettő együtt nem megy. És ha tényleg követelik majd az autonómiát? Te ellene vagy? Akkor nyugodj meg, Vona követelésére soha nem kaptok. Nem lesz klubtag annál az asztaltársaságnál, ahol erről döntenek. Ha mégis, akkor a döntés nemleges lesz. Ha szlovákiai magyarként mégis területi autonómiát szeretnél, akkor pedig lám, találtál egy Mo-i politikai erőt, aki végre beiktatja ezt a követelést a programjába. A siker minden reménye nélkül, ezért jó hangosan.

6: "A magyar választópolgár borzong, ha meglátja Vona Gábor fölényes arcát." Túrót borzong. Hallja, hogy valaki beszél a cigányokról úgy, ahogy ő azt hallani szeretné. (Illetve ahogy nagyon nagy többségük esetében a tapasztalataik sugallják. Szinte mindenkinek vannak negatív tapasztalatai ebben a kérdésben. Valószínűleg mindenkienk lopták el biciklijét, káposztáját, lábtörlőjét, mobilját, mindenki mondta a gyerekének, hogy késő este inkább erre és ne arra gyere haza. Ez a kérdéshalmaz csak arra várt, hogy végre nyíltan feltegyék. És Vona Gábor feltette, ezért jelentékeny politikai erővé vált. Szerintem inadekvátan és bután tette fel, ezért - remélem - nem sokáig lesz jelentékeny politikai erő, de a mostani sikerét ennek a hallgatásnak köszönheti.

A magyar választópolgár nem borzong, hanem látja, hogy nem vesztek el azok a szavazatok, amikkel a Jobbikot erősítette a szomszédja vagy az apósa. Ezért jövő tavasszal ő is elmegy, és rájuk szavaz. Nagyon sokan vannak ilyenek. És ez nekünk k*va rossz hír.

Azt meg különösen utálja a magyar választó, ha előírják neki, hogy mitől kelljen borzongania vagy mit kelljen neveletlennek, gusztustalannak tartania. Akik ezt eddig előírták, azokat a magyar választópolgár megbüntette. Az egyiket, az arrogánsabb ízlés- és borzongáselőírót nagyon. Azokról beszéljünk múlt időben. Ezt nem nagyon bánom egyébként.

* válasz

Igen, hogy a jobbik bejutott
pal, 2009, június 8 - 17:45
Igen, hogy a jobbik bejutott az a szadesznak köszönjóhető, meg is mutatkozott, hogy egy képviselőt se küldenek brüsszelbe, hála az égnek, azoknak elkell tűnni a politikai palettáról, de, ahogy a szadesz elbagelizálta a romakérdést, igen ennek tudható be a jobbik sikere, no persze az maszop is benne van, mert onnan reméltek szavazó bázist, no a lényeg, hogy a rendesz becsületes romák a szadesz álliberalizmusa miatt fognak szivni a jobbik által, no mi felvidékiek meg itt felvidéken......

* válasz

igen sok a szöveged, tomika (moltam),
ParaBarak, 2009, június 8 - 19:31
és még soha, semmit nem mondtál. Nem vagy te netán az MSZP jelenlegi pártelnökasszonyának az ivadéka?:-:)

* válasz

lacika
moltam, 2009, június 8 - 19:57

Ivadék???? Ember, te fasisztázol le másokat? Miért nem mondod, hogy én is bivalybasznádi paraszt suttyó vagyok, mint Kismolnár. (Eszére oly' büszke libsi érvei kifogyhatatlanok.)

Te bazári majom. :D

* válasz

te is az vagy bizony
ParaBarak, 2009, június 8 - 23:05
tomika. De én értem ám, miért gondolod, hogy te találtad föl a melegvizet...

* válasz

:-))) Azért a
beeble, 2009, június 8 - 17:48

:-)))

Azért a paranoiának ebben a meglehetősen előrehaladott stádiumában már illenék szakemberhez fordulni, nem gondolod?

* válasz

Ami a Jobbik
beeble, 2009, június 8 - 19:50

Ami a Jobbik előretörésével világosan bebizonyosodott, hogy igenis VAN cigánybűnözés Magyarországon, akár tetszik ez a szó egyeseknek, akár nem, és ezzel végre foglalkozni kell, nem ilyen-olyan okokból és érdekekből a szőnyeg alá söpörni, amíg még nem késő. Én nem is csodálkozom az egyszerű falusi embereken, akiket rendszeresen kifosztanak, terrorizálnak, fenyegetnek, megvernek (ha pedig megvédik magukat, akkor őket hurcolják meg), hogy a Jobbikra szavaznak. A többi párt tehetetlensége és tétlensége ebben a kérdésben nyilvánvalóan a Jobbik malmára hajtja a vizet. Főleg a kormánypártokról beszélek itt, akiknek a feladatuk lenne a problémát kezelni, de mint annyi minden máshoz, ehhez se értenek. Tudnak viszont nyakló nélkül fasisztázni, nácizni meg nyilasozni (mint jópáran ezen a portálon is), csak azt nem veszik észre, hogy ezzel nem oldják meg a problémát, épp ellnkezőleg, még jobban magukra haragítják a megkárosított és állandó félelemben élő embereket, méginkább elősegítve ezzel a radikalizmus térnyerését.

* válasz

Elég jól összefoglaltad a
Szelet Elek, 2009, június 8 - 20:05
beeble!Elég jól összefoglaltad a lényeget,nagyjából egyetértek.A szőnyeg alá söpréssel viszont szerintem van egy kis baj.Azt írod foglalkozni kell a dologgal,amíg még nem késő.Sajnos már a határhoz érkeztünk,amikor lehet,hogy már késő.Van egy masszív,hangos,erőszakos réteg,akik önszántukból ezen az életformán nem fognak változtatni.Közben a szőnyeg alatt már akkora a púp,hogy már kibuggyan alóla a mocsok...

* válasz

beeble, én is a Jobbik-ra
Tibor, 2009, június 8 - 20:19
voksolnék, ha lehetne, mert tetszik Morvai jelszava: Magyarország a magyaroké! Legszívesebben importálnám ezt. Meg is teszem: Szlovákia a szlovákoké! Szuper, nem? Mintha a Slotáéktól hallottam volna már ezt. De akkor nem tetszett. De ha a Jobbik ilyesmit mond, akkor miért ne?

* válasz

Talán olvasd el még
beeble, 2009, június 8 - 20:37

Talán olvasd el még egyszer amit írtam, mert úgy látom, nem érted mit akartam mondani...

* válasz

Itt jó sok minden
zuboly, 2009, június 8 - 21:42

Itt jó sok minden elhangzott rövid idő alatt. Úgy alapon az a véleményem, hogy az nem érvelés se pro, se kontra, ha anyázzátok egymást.

Hogy miért erősödött meg a Jobbik? Mindenkinek van egy kis igaza.

A gazdasági válság, az egzisztenciális biztonság elvesztése radikalizálja az embereket, ez nem magyar jelenség, ennek gyakorlatilag mindenütt tanúi vagyunk. Az sem véletlen, hogy hogy Hitler a nagy világgazdasági válság után jutott hatalomra.

Biztosan benne van a rendpártiság erősödése is, amikor meggyengül az állam hatalma, az államba való bizalom. Nem csak a cigánykérdésre gondolok, de sok másra is. Ilyenkor a begazolt kispolgár valami erős megbízható dolgot keres. Na Ők azt igérik. De gondolkozzatok kicsit! A cigánykérdésnek mi a megoldása?

Rakjuk telle rendőrrel a szabolcsi, borsodi falvakat? Minden faluba 50rendőr? Ki fizetné? Osszunk puskákat a "fehéreknek". Oszt adjuk ki minden cigányra a vadászengedélyt? Akkor mégis hogyan gondolják az egészet, túl a retorikán? Mert attól nem lesz közbiztonság, hogy a gárda akár minden héten, minden falun végigmasírozik. Minden kukoricaföld mellé rendőrök állnak?

Az erős kézzel a következő a baj: Csak úgy működik, ha bizonyos emberek emberi jogait korlátozzák. Sokszor hallom, hogy jól el kéne törni a mocskos tolvajok kezét. Na innen már nincsen messze a kézlevágás, meg a középkor sem. Lehet azt mondani, hogy legyen joga valakinek akár fegyverrel védeni a tulajdonát. De biztos, hogy jó ötlet minden falusi bunkó kezébe puskát adni, akinek van egy répaföldje? Biztosak vagytok benne, hogy mindig ésszel használná?

A cigányok egyre többen lesznek, a népességen bellüli arányuk emelkedik. Biztos, hogy háborút kell velük kezdeni az integrálásuk helyett?

Persze valakit szájon vágni olcsóbb és egyszerűbb, mint munkát, megélhetést adni neki, meg valamiféle perspektívát.

Az integrációt persze lejáratták a kormányok, (akár jobb, akár bal), mert kevés kivételtől eltekintve a barátokat stafírozták ki a cigányok oktatására, munkához juttatására szánt pénzekből, haszna kevés volt. Az iskolai oktatásban is, ahelyett, hogy a problémás gyerekeket, akik nem voltak értelmi fogyatékosok, kis létszámú csoportokban felzárkóztatni próbálták volna, aminek lett volna értelme, simán berakták egy normál osztályba, ahol tönkretették az órákat, és a szülök pánikszerűen menekítették a gyerekeiket. Csak kicsit kellett volna több pénz az iskoláknak erre, de sajnálták. Pedig a gyerekkorban még lehetne valamit kezdeni.

Gondoljátok végig, lehet komolyan hinni abban értelmes embernek, hogy a kemény kéz, meg az erő mindent megold?

Ha úgy gondoljátok, szeressétek a Jobbikot.

* válasz

persze
moltam, 2009, június 8 - 22:44

Gyakorlatilag egyet értek avval, amit írtál. Tényleg gyanús az erős kezű állam propagandája. De a tehetetlen állam állapotában az emberek azt mondják, hogy inkább sérüljenek emberi szabadságjogok (pl. a térfigyelő kamerák telepítésével, vagy a rendőri fellépés keményedésével), csak legyen végre valami látszatja annak az adónak, amit befizetek a kasszába. Ha úgy látja, hogy van egy rendőr a faluban, de dísznek, akkor vagy maga vesz puskát, vezet áramot a kerítésbe, tesz vidravasat a veteményesbe, vagy olyan pártra szavaz, amelyik észreveszi ezt a problémát és választ ad rá.

Szóval nem kell minden faluba 50 rendőr. De több kell (legalábbis azokba a falvakba, ahol ez hmmm... "érzékeny" probléma). Ne legyen probléma, hogy ki dönti ezt el, akármelyik ott lakó meg tudja mondani, hogy melyik faluban rosszabb és melyikben jobb a helyzet. Ahol relatíve jobb, ott pl. nagyon sok az iskolába messzebbről bejáró gyerek. Ahol rosszabb, oda meg nem találnak tanítót.

Valakit szájon vágni tényleg olcsó. És törvénytelen. Börtönbe csukni drága és törvényes. De nem megbüntetni azt, aki lop, a világ legdrágább dolga. Ezt egy nagyon gazdag ország sem engedheti meg magának. És nálunk ez rutinszerűen megy.

Az iskolák: valóban iszonyú pénzek úsznak el tök feleslegesen. Egy ismerősöm dolgozott roma felnőtt felzárkóztatási programban. 35-55 év közötti asszonyokkal nézettek Kusturica-filmeket, beszélgettek arról, hogy Indiában hogy élnek az emberek és milyen sokat hozzátett a világ kultúrájához ez a szubkontinens, részletesen foglalkoztak etikai kérdésekkel. Nem szakképzett takarítóképző tanfolyam vagyszakácsnőképzés, nyelvtanfolyam, kereskedelmi asszisztens, mittudomén, hanem erkölcs- és kultúraelmélet félig írástudatlan embereknek. Persze elég jó pénzt kapott érte az oktató, a szervező cég még többet, a cigányasszonyok pedig ösztöndíjat. Mindenki ült ott, mint a jó gyerek és bólogatott, mintha minden rendben lenne. Én is azt csináltam volna, ha véget ér a projekt, majd felháborodok akkor. Néha kimaradt egy-egy asszony az órákról, akkor vagy otthon feküdt (vagy másnaposan, vagy a férje verte félig agyon), vagy elment strichelni.

Elég sokan élhetnek ma is ebből a projektből, ha el nem söpörte a megszorítás. Nógrádban van/volt. Biztos sokat javult a helyzet ott, köszönhetően ennek a programnak. És azt hiszem, nagyon sok ilyen program fut.

* válasz

határ
parkany, 2009, június 8 - 22:31

Lesz még újra határ a határon, úgy mint mindig is volt. Netán vasfuggony, hogy megvédje a szlovákiai magyarokat és Szlovákia szuverenitását.

A magyar nemzet tobb mint ezer éves torténelme folytán az orok vesztes nemzetek táborát gyarapította. Torténelmunk folyamán mindig mi voltunk a vesztesek, miért is gondolja bárki, hogy "itt az ido most vagy soha".

* válasz

Vannak dolgok, amiktől az ember agya ledobja az ékszíjat...
szépegab, 2009, június 9 - 01:56

Ezek szerint Vértes mellett is csak teázgattunk, meg a magyarok nyilaitól se rettegett Európa, azonkívül Bécsbe is csak múzeum látogatásra ruccant ki Mátyás, s az egyetlen sikeresnek mondható keresztes hadjáratot se magyar uralkodó vezette, ugye? Ekkora baromságot már rég olvastam. Persze ezzel nem azt mondom, hogy a harc bármit is megold (ennek ellenére szomorú, de a tények azt mutatják, ilyen világban élünk, az más tészta, h messze kicsire zsugorodtunk, h mi ilyenbe belevághassunk), de engedtessék a neo-bíborban született Konstantinoknak kiigazítani pár gondolatát, még mielőtt valaki komolyan venné. Nem vagyunk vesztes nép. Az válik vesztessé, akivel sikerül elhitetni, hogy vesztes. Egy nép esetében a recept nagyvonalakban ennyi: hamisítsd meg a történelmét, vedd el a hitét és zülleszd le a polgárait. Kiváncsi lennék, hogy aki ezen a portálon azt kiáltja pl, hogy a hunok nem a rokonaink milyen forrásból kerültek ehhez az információhoz. Talán Habsbour Ottó személyes könyvtárából kölcsönöztek egy könyvet? Hogy lehet elvetni egy elméletet, amire számtalan bizonyíték van egy olyanért, ami önmagában is ingatag? Nem azt állítom, hogy nem lehetnek benne túlzások, de ki az közülünk, aki élt abban a korban? Bármelyik korban...honnan lehetünk bármiben is biztosak?

A másik dolog egy előző hozzászólónak: nagyon keveset tudok a Jobbikról, de Morvai K jelszavát, ahhoz hasonlítani, amit ez Szlovákiában jelentene nem ugyanaz. Igaz sértő lehet olyan nem magyaroknak, akik becsületes emberek (ezért kissé nekem is visszatetsző), mindazonáltal azonnal kitűnik kiknek szól ez a jelmondat. Magyarország néhány nép- és érdekcsoport miatt nyögi az igát. Szlovákia a magyarok kitermelt javaiból él, ne felejtsük el, hogy egy életképes állam létrehozása miatt került Csallóköz a szlovákok kezére, ezért nyilvánvaló, h mi etetjük őket, és a szlovákiai magyarok többsége elég szorgosnak mondható, ami az általuk kitermelt javakat illeti. Ezért a mi esetünkben jogos lenne a felháborodás, míg Magyarországon fordított a helyzet. Nálunk is jelen van mindkét probléma, többek közt ami annyi ostoba cikk megszületését eredményezte itt is, azon vitatkozva, hogy cigánybűnözés van-e vagy mi az, vagy hogy hogy lehetne azon puhítani, hogy meg ne sértsük a pici lelküket. Ez pont ugyanaz a felfogás, ami oda vezetett az iskolaügyben, hogy a tanárnak semmi tisztelete sincs. Ezenkívül a szaporodásuk se mellékes (az én falumban már minden egyes magyar születésre jut legalább három nem túl barátkozó típusú roma, és én mégcsak nem is keleten lakom), de Slotakiában még szájzár van e témával kapcsolatban. Itt vajon mikor pukkasztják ki a témát? Vajon mikor jön el a kedvező idő?

Az meg, ahogy egy pártot, amelyik még az égatta világon semmi negatívat sem tett, csak olyakat igérget, amik már minden normális magyar (ember) fejében megfogalmazódtak, esélyt nem adva neki a bizonyításra anyázzátok, és elkülditek a fészkes fenébe, ne haragudjatok, de szánalmasak vagytok. Azt hiszitek, hogy egy modern SS alakul M. gárda néven, s Vona felveszi harmadik névnek az Adolfot. Alig várjátok, hogy valamit végre félrelépjen a Jobbik, hogy pöffeszkedve azzal kérkedhessetek, hogy ti megmondtátok...Mikor mondanátok, hogy elég ebből az egészből, ha már az EMO gyereketek jönne haza egy szorakozóhelyről szivenszúrva, vagy ha majd potompénzért rákényszerülnétek nagyapátok földjét egy "hollandnak" átadni a házatokkal együtt, amitől a csodálatos pénzrendszer miatt kényszerültök megválni? Látszik, hogy nagyon kényelmesek azok a székek, amikben ül egynéhányótok. Ha csetepaté lesz, az nem azért, mert a Jobbik úgy akarja, hanem mert mások úgy akarják. Mindig kettőn áll a vásár (igaz a mai divat a nevető harmadik taktika), és az az ostoba politika, ami elhallgat minden problémát, sehova se vezet. Talán nem kellett volna lezülleszteni az embereket annyira, amilyen szinten jónéhányuk mostanság leledzik a komcsik és a legújabb média által. Talán ha még képesek lennének gondolkodni az egyszerű emberek és ha beszéltek volna (esetleg megoldották volna) még csírájában ezekről a problámákról, nem kéne félni előhozni azokat.

A cikk meg pont jó portálra került. Hatásvadász, légből kapott és riogató. A politikai részvétel jobban állna pár ide firkálónak, de lehet szivességet tennének a világnak, s főleg a magyarságnak, ha maradnának horrorregények írogatásánál.

A fasisztázás meg ami itt megy elgondolkodtat, hogy lehet egy Tel Aviv-i portálra tévedtem. Jellemző, az ész érvekkel szemben a "bűvös szót" elővenni, és minden el van intézve. Hogy is mondja a mi Konkvisztádor népünk: "Trafená hus zagága." Vegyétek észre, ennek az ideje lejárt. HAsználhatjátok még egy ideig, járathattok le embereket ezzel még egy ideig, de ennek is lassan lejár a szavatossága. Ahogy Szlovákiában Slota a magyarok bőszítésével el akarja érni, hogy igaza legyen, úgy az örökös fasisztázás is veszélyes dolog, mert lehet az ellen fordul, aki használja azt.

* válasz

http://www.parameter.sk/rovat/paramagyar/2009/06/08/vona-gabor-mosolya#comment-13679HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona