Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

MKP-s diszkrimináció és cenzúra
Ha férfi vagy, légy férfi,
Legyen elved, hited,
És ezt kimondd, ha mindjárt
Véreddel fizeted.
Százszorta inkább éltedet
Tagadd meg, mint magad;
Hadd vesszen el az élet, ha
A becsület marad.
(Petőfi)

”Nem az a szégyen, ha elbuksz, hanem az, ha nem állsz fel, ... ha nem állsz fel.”
Én az első körben elbuktam, mindezt csakis a saját tudatlanságomnak és annak köszönhetem, hogy hittem abban,. hogy a politika lehet erkölcsös is, ...lehet erkölcsösen politizálni. Ma is hiszek abban, hogy a világunkat mindenki számára szebbé lehet tenni, mindenkinek helye van ezen a kisbolygón, amit Földnek hívnak, mindenkinek joga van az életre és mindenkinek egyforma jogokkal kell rendelkeznie. Az erkölcstelen politikusok féltve a becstelenül megszerzett vagyonukat, politikai befolyásukat azok lejáratására törekednek akik az igazmondással és erkölcsös politizálással küzdenek egy igazságosabb világért. Én sohasem adom fel mégha néha a földbedöngölve abba is kell hagynom, új erőre lelve folytatom, ameddig véglegesen el nem tipornak, győztesként el nem pusztítanak. Ha kell egyedül is megküzdök a rosszal, legyen az akár az utolsó csatám is.


2009.4.19.
A Benes dekrétumok elleni tüntetések egy éves évfordulója alkalmából meghirdetett békés megemlékezés, a Klapka szobornál elhelyezhető mécsesek, gyertyák, a felvidéki mkp-s médiákat hidegen hagyták. Egyik sem volt hajlandó leközölni, hogy aki szeretne egy gyertya elhelyezésével és gyújtásával tiltakozhat a benesi dekrétumok és azok érvényességének a szlovák parlament által történt megerősítése ellen.

A felvidék ma igazgatójának (Pogány), szerkesztőjének (Oriskó), Duray képviselőnek, a Bumm hírportálnak, az Újszónak elküldött emailjaimra választ nem kaptam, hogy, hogy miért nem lehet ez a hírt leközölni. Szembesülnöm kellett az emkápés médiabirodalom diszkriminációjával. Az MKP a saját népét diszkriminálja, azzal, hogy csak a saját nézeteit, megélhetési politikusaik hazugságait, féligazságait közli, az igazságot és az igaz szót pedig cenzúrázza, vagy figyelembe sem veszi.

Duray és Csáky 19, Bugár és Simon egy híján húsz. Az ő látszat érdekképviseletük a a fél milliós honföldi magyarság megtévesztését szolgálja és a hatalmuk bebetonozása érdekében.
A Csákysták és a Bugáristák is csak hazudnak nekünk, megmaradásunkért semmit sem tesznek.

A nép .... hallgat, de ..... a népharag, majd elsöpri ezt a szégyent.

Petőfi Sándor: Ha férfi vagy, légy férfi


Ha férfi vagy, légy férfi,
S ne hitvány gyönge báb,
Mit kény és kedv szerint lök
A sors idébb-odább.
Félénk eb a sors, csak csahol;
A bátraktól szalad,
Kik szembeszállanak vele...
Azért ne hagyd magad!

Ha férfi vagy, légy férfi,
S ne szád hirdesse ezt,
Minden Demosthenesnél
Szebben beszél a tett.
Építs vagy ronts, mint a vihar,
S hallgass, ha műved kész,
Mint a vihar, ha megtevé
Munkáját, elenyész.

Ha férfi vagy, légy férfi,
Legyen elved, hited,
És ezt kimondd, ha mindjárt
Véreddel fizeted.
Százszorta inkább éltedet
Tagadd meg, mint magad;
Hadd vesszen el az élet, ha
A becsület marad.

Ha férfi vagy, légy férfi,
Függetlenségedet
A nagyvilág kincséért
Árúba ne ereszd.
Vesd meg, kik egy jobb falatért
Eladják magokat.
"Koldusbot és függetlenség!"
Ez légyen jelszavad.

Ha férfi vagy, légy férfi,
Erős, bátor, szilárd.
Akkor, hidd, hogy sem ember
Sem sors könnyen nem árt.
Légy tölgyfa, mit a fergeteg
Ki képes dönteni,
De méltóságos derekát
Meg nem görbítheti.


Pest, 1847. januárElküldött emailok:

----- Original Message -----
From: Bósza János
To: Pogány Erzsébet
Cc: Oriskó Norbert ; mduray@slovanet.sk
Sent: Sunday, April 19, 2009 11:34 AM
Subject: Re: Egy éve történt: Tiltakozás Benes dekrétumai ellen


Kedves Pogány hölgy, Duray és Oriskó urak

Köszönöm szépen, hogy leközölték (vagyis nem) a Benes dekrétumok elleni gyertyagyújtási felhívásomat. Már itt az ideje, hogy eldöntsék, hogy kinek az oldalán vannak, a megélhetési politizálásnak, vagy a honföldi (felvidéki) magyarságnak. Önök naponta igazolják (sajnos) az igazmondós állításaim valóságtartalmát, hogy Önöknek nem a magyarság (honföldi) megmaradása érdekében politizálnak, hanem a saját megélhetési pecsenyéjüket szeretnék sütögetni a félmilliós honföldi magyarság számlájára. Hogy egy ilyen hírt, egy tiltakozást a Benes dekrétumok ellen sem képesek leközölni, hogy minél több tiltakozó mécses éghessen a Klapka szobor tövében, ez számomra csak egyet jelent, hogy Önök elárulták és cserben hagyták véglegesen a honföldi (felvidéki) magyarságot.
Önök is a jó és a rossz felvidéki magyart csak úgy tudják elképzelni, hogy amit maguk tesznek az mind jó, csak maguknak lehet véleményük, minden más honi magyar véleményt, ami Önöket fájdalmassan érint (az igaz szót) azt diszkriminálják, ez így nem kóser, sőt nagyon elszomorító.
Sajnos ezzel nincsenek egyedül, A Bumm, az Újszó, egyetlen egy felvidéki magyar média (mind honföldi magyarellenes) nem volt hajlandó leközölni. Sajnálom a honföldi magyarságot, benne magukat méginkább, mert mindezt amit ma tesznek egyszer mindezt majd szeretnék letagadni, eltitkolni, megigérem sikertelenül, hogy ez ne így legyen ez csak magukon múlik. A félmilliós honföldi magyar közösség benyújtsa Önöknek a számlát, akkor majd hol is lesznek, remélem nem a kulcscsörgetők között, mert mi is ott leszünk.
BJ
----- Original Message -----
From: Bósza János
To: Pogány Erzsébet
Cc: Oriskó Norbert
Sent: Saturday, April 18, 2009 11:46 AM
Subject: Egy éve történt: Tiltakozás Benes dekrétumai ellen


Kedves Erzsébet és Norbert leközölhetnék, gondolom ezt már nem fogják cenzúrázni, előre is köszönöm.
Nem én vagyok az Önök ellensége, tudom a kritikát senkisem szereti, de elhallgatni sem lehet, tehát, ha én az MKP-t kritizálom, Önök szerint támadom, akkor csak a hibákra, a hiányosságokra szeretnék figyelmeztetni. Ennyi, se több se kevesebb.
Higyjék el nekem, a tömegek támogatottságát, csaki őszinteséggel szerezhetik vissza, ne engemet cenzúráztzanak, ne engemet tekenzsenek ellenségnek, aki kimomdja azt amit az emberek is látnak, de csak odahaza a négy fal között merik kimondani, hogy az MKP-ban valami nagyon nincs rendben. Ne öndicsőitő táblákat helyezzenek el, hanem értünk a honföldi magyarságért küzdjenek, bátran, nyiltan és őszintén. Tegyék a dolgukat, rakják rendbe amit rendbe kell rakni és az emberek tiszteletét is kiérdemlik, kapják. Ennyire egyszerű.

Bósza János

http://www.commorakozigaz.shp.hu/hpc/web.php?a=commorakozigaz&o=egy_eve:_tiltakozas_benes_dekretumai_ellen_41Ht


Duraynak

----- Original Message -----
From: "Bósza János"
To:
Sent: Saturday, April 18, 2009 12:08 PM
Subject: Egy éve történt: Tiltakozás Benes dekrétumai ellen

Kedves Duray Úr!
Bízok benne, hogy Ön is ott lesz holnap és egy mécses erejéig tiltakozni fog a Benes dekrétumok megléte ellen, előre is köszönöm a csendes részvételét
Bósza János

elküdött levél a felvidek.mának:
Kedves Erzsébet és Norbert leközölhetnék, gondolom ezt már nem fogják cenzúrázni, előre is köszönöm.
Nem én vagyok az Önök ellensége, tudom a kritikát senkisem szereti, de elhallgatni sem szabad, tehát, ha én az MKP-t kritizálom, Önök szerint támadom, akkor csak a hibákra, a hiányosságokra szeretnék figyelmeztetni.
Ennyi, se több se kevesebb.
Higyjék el nekem, a tömegek támogatottságát, csakis őszinteséggel szerezhetik vissza, ne engemet cenzúrázzanak, ne engemet tekintsenek ellenségnek, aki kimondja azt amit az emberek is látnak, tudnak, de csak odahaza a négyfal között merik kimondani, hogy az MKP-ban valami nagyon nincs rendben. Ne öndicsőitő táblákat helyezzenek el, hanem értünk a honföldi magyarságért küzdjenek, bátran, nyiltan és őszintén. Tegyék a dolgukat, rakják rendbe amit rendbe kell rakni és az emberek tiszteletét is kiérdemlik, kapják. Ennyire egyszerű.

Bósza János


Az MKP-s Bumm.sk a főoldalán ezeket a híreket hozta le:
KOMÁROMI BLOG: 764 ALFA ROMEO A MONOSTORI ERŐDBEN,
GYURCSÁNY-KÉPRE LŐTT CÉLBA RÓZSA-FLORES,
LEISKOLÁZTA ELLENFELEIT OVERDOSE, A MAGYAR CSODALÓ ,
TÖRTÉNELMI GYŐRI KÉZILABDASIKER, BL-DÖNTŐS A CSAPAT stb, de azt a hírt, hogy április 19-én gyertyagyújtással lehet tiltakozni a Benes dekrétumai ellen és az ellen, hogy egyetlenegy tény, vádak vádja, magyarságom (unk). Ez a hír a mököpös bummot nem érdekelte, akárcsak a többi felvidéki magyar médiát sem.

Sajnos az MKP a sírba menetelteti a honföldi magyarságot, meddig tűrjük ezt?Pogány szerint:

----- Original Message -----
From: Pogány Erzsébet
To: Bósza János ; Oriskó Norbi
Sent: Monday, April 20, 2009 4:20 PM
Subject: Re: Egy éve történt: Tiltakozás Benes dekrétumai ellen


János, a Felvidék Ma szerkesztősége nevében visszautasítom a dörgedelmeit.
Miért kellene leközölnünk mindazt, amit Ön feltesz a saját honlapjára?
Sajnos legtöbbször nincs hírértéke, ebben a konkrét esetben pedig a szóhasználat olyan, ami az ügyünknek inkább árt mint használ. De ezt persze lehetetlen Önnel megértetni, ezt tudatosítom, ezért nincs értelme energiát ölni az Ön meggyőzésébe.
Arra kérem, hagyjon fel ne csak a sértegetéssel, hanem az irományok küldözgetésével is.
Mi nem tudunk foglalkozni az Ön népszerűsítésével, tesszük a dolgunkat, éppen elég az nekünk.
Pogány Erzsébet


Válasz:
----- Original Message -----
From: Bósza János
To: Pogány Erzsébet ; Oriskó Norbi
Sent: Tuesday, April 21, 2009 4:28 PM
Subject: Re: Egy éve történt: Tiltakozás Benes dekrétumai ellen


Teszik a dolgukat? És mi lenne az, a semmittevés, álmunka, mellébeszélés.
Nem az én népszerűsítésemről van szó, ezt Ön is tudja.
Nincs hírértéke? Mindenfajta butaság leközlésére, főleg az MKP dicsőítésére van hely a mi pénzünkből, közpénzen és MO-s pénzekből üzemeltetett honlapján. Gondolom 2-3 évtizede Ön is jól eléldegél belőle és jónéhány megélhetési politikus és a talpnyalóik.
Mit tettek az elmúlt 20 évben a felvidéki magyarság megmaradásáért és az asszimiláció ellen? Sajnos semmit, ülnek a seggükönt és márványtáblákon dicsőitik a nagy semmit.
Belőlünk élnek, éppen ezért az érdekünkben kéne politizálniuk, ez helyett, még azt is szönöszös ügynöknek nevezik és ellehetetlenítik, aki legalább maguk helyett, mindent önerőből, megpróbálja a dolgokat, a magyarság ügyét a helyes mederbe terelni. Ez pedig Önökkel nem lehet megértetni, vagy nem is akarják megérteni, mert akkor távozniuk kéne a jóltejelő kényelmes funkciókból.
Én az autonómiának vagyok a híve, maguk még kimondani sem merik. Ez a szégyenletes dolog.
Sértegetés? Kit Önöket, Önöket nem lehet megsérteni, mert nem léteznek olyan szavak, amelyeket a hazugságaik, mellébeszéléseik és a nemakarásuk megérdemelne.
Ignorálhatnak, megtehetik, hisz ezt teszik kezdettől fogva, mert nem nyaltam be Duraynak és az emkápénak.
Nem is fogok, én az igazságért küzdök, ha kell egyedül is.
Én már most is nyertes vagyok, diszkriminálhatnak, cenzúrázhatnak, lenézhetnek, de eltiporni nem tudnak.
Az igaz mondás győzedelmeskedni fog, az Önök álszent politizálása felett.
Itt egy megemlékezésről volt szó, a Benes dekrétumok ellen, békés gyertyagyújtásról, békés tiltakozásról, törvényeket nem sértve, ennek Ön szerint nincs hírértéke.
Szégyenletes a hozzáállása és a magyarázata(uk).
Sajnálom Önöket és a honföldi (felvidéki) magyarságot, hogy ilyen képviselői ülnek a nyakukon. Az ébredés hamarosan bekövetkezik. Nekem az Önök nem akarása, látszattevékenysége csak erőt ad, hogy tovább menjek a saját utamon, mert szükség van rá.A felvidéki magyarság ma még félelemben él, az Önök hazugágaival teletraktálva, de már ébredezik és hamarosan minden meg fog változni, kikövetelik maguknak azt, ami nekik jár. Az azonos jogok, az önrendelkezés, a szlovák-magyar megbékélés és az igazmondós politikusokat is.
BJ
hozzászólás

Egy fórumozó írta a kukac.sk-án:

Habakukko
2009. Április 25. Szombat, 13:39

Igen. Egy pártelnöknek tényleg tudnia kellene megszólítani a választópolgárokat. Kár, hogy B:B nem tudta megszólítani, s az is kár hogy szóba sem állt a választópolgárokkal. Az is kár, hogy az utóbbi 10-20 évben az egész felvidéki magyar közéletet a sajtóval együtt olyan állapotban tartották, hogy a társadalom meg se tudjon szólalni, hogy valódi társadalmi kommunikáció a "berkeinkben" ne is keletkezhessen. Az is kár hogy Cs.p kb ugyanannyira nem tudja megszólítani mint B.B. Ami meg a karikázást illeti Duka Zólyomi Árpád előtt még a szlovák politikusok is levették a kalapjukat, mégsem Duka Zólyomi a politikus személyiség netovábbja. Végülis a poén talán abban van, hogy az egyéni információgyűjtéseim végeredménye az volt annak idején, hogy B.B-t a hányadék pártvezetési stílusa miatt váltották le, most meg nem tetszik neki Cs. P pártvezetési stílusa... Tehát kedves Nógrádi, arról beszélünk, hogy szopás és szopatás garantáltan lesz, de ettől garantáltan nem jutunk előre egy tapodtat sem!!!


nogradi
2009. Április 27. Hétfő, 11:11

csáky pál : "Politik a politika potrebuje aj pokoru a demokracia je o tom, že menšina prijme názor väčšiny. "

http://hnonline.sk/slovensko/c1-36870160-bugar-oslabuje-smk-aby-pomohol-ficovi

maga alatt vágja a fát, ebbol is látszik mennyire felkészuletlen és arogáns.


jacques
2009. Máj. 3. Vasárnap, 6:45

Jaj istenkém, hát habakukko hogy rátapintott arra amit sokan mintegy tíz éve próbáltak leleplezni, hogy pártunk és kormányunk a nyolc év alatt mennyire élvezte a zujszó kegyeit. Most hirtelen megint félre vezeti a felvidékieket de más retorika alapján. Amikor a föderalista párt indult az EP választásokon nagyvonalúan megtagadta, hogy bár egy félsornyit is írjon a pártról, az mkp talpnyalása és kritikátlan kiszolgálása volt a trend. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy ennek a pártnak ezzel a garnitúrával azaz megélhetési politikusokkal mennie kel! Ne feledjük, hogy Bauer Edit semmit sem tett az EP-ben a valós érdekeink megvédéséért. Persze értheto, féltette férjecskéje ankarai nagyköveti posztját. Most pedig a 7500 eurós fizu a mozgató rúgója jelöltségének. Miért nem lehetett fiatalítani? Vannak Rátermettebbek is most már, persze azoknak nincs kommunista múltjuk!
A nyolc év alatt elhibázott érdek nem védelem most vissza üt. Hol vannak azok atörvények melyek védelme alatt a magyarok mostani szl. kormánynak nem lennének könnyu prédái? Ki cseszte el akkor? Csáky vagy Bugár? Az egész MKP! Ideje lenne valóban egy új pluralista pártot indítani, új emberekkel.
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona