Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

MKP-s akarom, nemakarom

kalondaipappsanyi az MKP-sem támogatja az autonómiát!!!!!! (kiki)


2009.09.14.
A HÍD komáromi közgyűlésére így reagált egy MKP-s tag:

-legalizáljátok az aszimilációt!....szavazatokért, a hatalomért!
kalondaipappsanyi
2009-09-12 19:43:39

Sanyi, szerintem, hogy szlovákokkal együtt dolgozok és vannak szlovák barátaim még nem fogok asszimilálódni.

Az asszimiláció nem pártkérdés, bár egy ügyes politikai szlogen ez Csákytól, de valójában semmiről nem szól.

Aki asszimilációra hajlamos valamilyen oknál fogva, annak magyarkodhat bármelyik párt, attól még nem fogja meggyőzni.
Ne ugass!
Frakk
2009-09-12 21:26:50


Kedves Frakk

A "dzsumbujban" élek, annak is a legmélyén - magyarán, olyan régióban, ahol az 1991-2001 között mért aszimilációs folyamat a 2-3szorosa az országos átlagnak (Losonc és vonzáskörzete). A (hogy finoman fogalmazzak) társadalom alóbb rétegeivel vagyok napi kapcsolatban, tehát "élőben" tapasztalom a felvidéki magyar valóságot....
Namármost: a legsebezhetőbb réteg az "inasok genrációja", azaz, azok, akiknek semmit nem mond, az az agitprop szöveg a szlovákiai magyar elit részéről, hogy ha nem magyar iskolába járatod a gyermeketed, akkor nem ismered med Adyt, stb....az "inasok" leszarják Adyt!!!!...nekik elég ha ismerik Győzikét, vagy Bódi Gusztyit. Ez a masszív réteg ALAKALMAZKODIK. Ha erősebb a szlovák élettér, akkor szlovákká változik, mert neki nincs se kedve, se esze, se ideje, hogy naponta harcoljon - pl. a losonci szlováksággal - a magyarságáért! CIKI MAGYARNAK LENNI LOSONCON? CIKI!!! AKKOR NEM LESZEK AZ! KI A FRANC AKAR FOLYAMATOSAN VESZTES - LÚZER - LÁSZLÓKOMÁROM LENNI??? SENKI!!!
Vajon miért van ez így.
1. Nincs hivatalos magyar nyelvhasználat - ha nem beszélhetsz magyarul, akkor tiltják a magyarságodat!
2. Nincs erős Magyarország, aki megvédene...hazátlan szar vagy, még a fociban is senkik vagyunk!
3. Igenis, ha ebből a rétegből szlovák kollégákkal dolgozik az egyén, sokkal hajlamosabb az aszimilációra, mint a tömbben élő magyarság

Konklúzió:

Több évbe fog telni, de : kimondani azt, hogy a magyar kisebbség az egyedüli őshonos kisebbség az EU-n belül, amely NEM rendelkezik kolektív jogokkal - kvázi AUTONÓMIÁVAL - és ki kell mondani, hogy EZ AZÉRT VAN, MERT NEM TELJESÍTETT EURÓPA A TRIANONI SZERZŐDÉS IDE VONATKOZÓ KITÉTELEIT! ....persze ehhez kell egy nagyon okos és erős anyaországi politikai garnitúra, akik az ivóvízkészletet fel tudják majd használni mint aduászt a jövőben...mert egyre nagyobb lesz a forróság, és egyre szomjasabb lesz a nép...

Na most nagyon okos voltam
kalondaipappsanyi
2009-09-13 12:44:03


Sanyi, több dologban egyetértek, csak még tovább kell vinned a gondolatot. Hogyan tudod ezt elérni?

Vagy együttműködéssel a szlovákokkal (azaz a parlamenten belül akarsz elérni valamit min 75 szavazattal), vagy mint a baszkok, kemény konfrontációval. (Dél-Tirolban is ez volt)

Ez a mostani, hogy konfrontálódunk, de semmibe vesznek, talán ez a legrosszabb.

Különben, szerintem az autonómia sem állítaná meg az asszimilációt. Az autonómia nem magyar uralmat jelent, hanem arányos részt a vezetésben.
Ne ugass!
Frakk
2009-09-13 12:59:12


Mindig elmosolyodom azon ,hogy az MKP-sok vagy a "nagy" magyarok a Hidra mondják ,hogy az asszimilácoó pártja vagy mikor az MKP azt hirdeti ,hogy fontossak a magyar iskolák,KÖZBEN PEDIG AZ MKP-s KÉPVISELŐK GYEREKEI SZLOVÁK ISKOLÁKBA JÁRNAK!!!!!Milyen jogon beszélnek ők az asszimilációról vagy a magyar iskolákról?????
kiki
2009-09-13 14:03:21


Kiki, vagy esetleg Abraka szidja Bugárt, aki bizonyosan megéri a pénzét, de legalább a fogadott lánya magyar iskolába jár, míg Abraka gyermekei szlovákba jártak vagy járnak, nemtom.
Itt pedig elmondja Abraka, hogy miként lehet megmenteni a nemzetet.
Ne ugass!
Frakk
2009-09-13 14:30:48


Frakk és?::::
Sza...keverésnek hol a határa nálad, tudod az abrakának a felesége szlovák és egyben igazad van nem vagyok arra büszke, hogy szlovákba jártak, de magyar ovodába is. Úgy tudom az asszimiláció igazi főokozói azok, akik tiszta magyar családból adják szlovákba. Ami pedig engemet illet én nagyon is megtudom itélni, hogyan is működik az asszimilációs gépezet, ez ellen teszek. Ja és a kedvenced Bugár igaz magyarba járatja gyerekét, mégis a szlovákok szekerét tologatja, 20 éve a nemakarás megtestesítője, vagyis magyarellenes politikát folytat. Ameddig Bósza három éve bevezette az autonómia fogalmát és elfogadtatta a felvidéki magyarsággal, közben pedig Bugár mindent megtett ez ellen. Akkor most ki a jobb.
Szerintem itt most arról van szó mit mond és csinál Bósza és Bugár, nem az kinek a gyereke hová jár és kinek milyen a családi háttere.
Igen amit írtam Bugárról, az mind igaz, én megmondom a tuttit (még senkisem cáfolta meg), igenis a területi autonómia a megoldás.
Már abbahagyhatnád a mellébeszélést és a másik lejáratását. Tudom, hogy megbizatásból teszed, de ez akkor sem korrekt, főleg akkor nem, ha a felvidéki magyarság megmaradásának az ügyéről van szó. Én teszek valamit azért, hogy a felvidéki magyarság megmaradjon az ezerszáz éves hazájában, mindezt saját erőből mindenfajta támogatás nélkül, Bugár pedig sokat tehetne, de ezzel ellentétesem semmit sem tesz, hanem pont fordítva a nemakarásával a szlotafélék szekerét tolja.
Ezt próbáld megmagyarázni a tudatos lejáratás helyett.
abraka
2009-09-13 15:24:32

Kikikém, sima mezei tag vagyok az MKP-ban (igaz voltam OT-tag is, és pl. áldásomat adtam Gyurovszkyra, vagy Podstránskyra....miután elhangzottak Világi O. OT-tag szakmai érvei... )...én egy szóval sem mondtam, hogy felvállalom az összes MKP-tag bűnét (pl. Hamerlik "galambdúctajtikája" egyenesen felháborít!!), de ha Béla kimondja, hogy a Híd semmiféle autonómiát nem fog támogatni, akkor eleve azt üzeni a nyilvánosságnak, hogy meghátrált egy olyan stratégiai csatában, amelyet valójában már a csírájában elfojtott a szlovák politiai elit.

Összegezném a felvidéki magyar elit "arszpoetikáját":

Az a mi nagy bajunk, hogy nem tudjuk mit akarunk, nem tudjuk hogyan, és ráadásul mindezt még nem is merjük!
kalondaipappsanyi
2009-09-13 16:20:44


kalondaipappsanyi az MKP-sem támogatja az autonómiát!!!!!!
kiki
2009-09-13 20:04:56


....na ez az én nagy bajom
kalondaipappsanyi
2009-09-13 21:39:23


Erdélyi idézet...de lehetne felvidéki is!!!!

"Ahelyett azonban, hogy mélységesen felháborodnánk és a román nacionalizmust okolnánk mindezért, azt kellene mindenekelőtt megvizsgálnunk, megpróbáltuk-e elmagyarázni a román értelmiségi elitnek, a politikai vezetőknek, a civil szervezetek képviselőinek, mit is akarunk. Hogy az autonómia nem útlevelet, határokat jelent, nem merénylet az állam területi épségére. Hogy miért szükséges ez számunkra, miért lenne ez jó nekik is? Hogy nem akarunk államot az államban, és nem akarjuk kiűzni őket Székelyföldről. Sőt, vajon tudjuk-e mi magunk, miben is áll a területi autonómia, miért kell az nekünk, vagy pedig afféle érzelmi töltetű, homályos tartalmú fogalom a magyarság számára is az önrendelkezés?"
kalondaipappsanyi
2009-09-13 21:43:32


Látod kalodai, te ontod a jobbnál jobb idézeteket, de mindez már 3 éve ott van aCA honlapján Felvidéken, nem kell ezért Erdélybe menni. A DFÖT 2007-ben pont ezt akarta, megbékélést, az autonómiát, elmagyarázni a szlovákságnak is és érdekes éppen a ti hathatós segítségetekkel lett megfojtva ez a békés aktivitás. Akkor most mit is akarsz, akik autonómiáznak, azok neked nem jók, mert úgymond sziszesek (Csáky terjesztette el), persze erre semmi bizonyíték nincs ugyebár, nem is lehet mert nem azok. De ez nektek mindegy. Ha ti nem mertek autonómiázni másnak sem szabad, ez a Csáky és a Duray duó játékszabája. Nem ismersz mégis sértegetsz, nem ismered a CA, DFÖT, a NOMOS REGIONALIZMUS céljait és most a JMPP sem, de nem jó neked. Na igen itt sok munka lenne, sokat kellene felvállalni, ugymond a hazudozó duraystákkal szembe menni, az állami szerveknek ellenállni. Ja ez már ugyábár nem jó nektek, de mint emkápás tagok inkább maradtok a zsírosbödön körül és onnan rimánkoztok, milyek bátrak is ezek a székelyek, ti pedig sunyi módon azoknak estek akik legalább, helyettetek megpróbálnak a felvidéki helyzeten változtatni, küzdenek az autonómiáért, a jogegyenlőségért.
Nem gondolod kalodai ez egy kicsit zavaros és inkorrekt, főleg ilyen előzmények után a sirdogálás az autonómia után. Kinek kéne elmagyarázni a szlovákságnak, hogy az autonómia az belső önrendelkezést jelent és nem határváltoztatást, 20 évetek volt rá, helyette nem tettetek semmit, azokat akik meg helyettetek megpróbálják jól befeketetítitek mindenfajta ok és bizonyítékok nélkül.
Tudod a felvidéki magyarság igazi ellenségei ti vagytok a hazudozásaitokkal, a mellébeszélésetekkel és főleg a nemakarással.
Ha majd ezen képesek lesztek változtatni, akkor, de csak akkor majd megérdemlitek a felvidéki magyarság bizalmát és támogatottságát. Nem szavakkal, hanem tettekkel lehet csak küzdeni a felvidéki magyarság megmaradásáért az ezerszáz éves hazájában. A sirdogálással a poklok tüzébe vezetitek a magyarságot.
abraka
2009-09-14 07:48:21


Kalodai, ja még annyit. Szeptember 26-án Komáromban a Szent István szobornál lesz egy autonómista tüntetés. El lehet jönni, mi megengedjük, hogy bárki felszólaljon és békésen hirdesse az autonómia jogosságát. Ott lesz Duray is? Ugyebár előre elkönyvelhető nem lesz ott. Annakidején a DFÖT alakuló kögyűlésére sem mert elmenni. Pedig Barki asszony várta ott, ő Ausztriából eljött.
Én nem szólalhattam fel a szeptemberi emkápés majálison Dunaszerdahelyen, mert az autonómia jogosságát szerettem volna hangoztatni. Akkor most ez hogyan is van? Te itt, mint MKP-s tag az autonómia fontosságát hangoztatod, de ahol azt felvállalhatnád, nyíltan kiállhatnál mellette oda már nem mertek elmenni. A komáromi nagy autonómistát, szintén MKP-s tagnak Petheő Attilát többször is megkerestem autonómia témában, ő együttműködés helyett sárdobálásba kezdett, mert szerinte csak neki és az MKP-nak van joga az autonómiáról beszélni. Duray jobb keze azt mondta Pogány, hogy én azzal, hogy hangoztatom az autonómia jogosságát, ártok a felvidéki magyarságnak. Tehát az MKP szerint aki az autonómiáról beszél, békésen követeli az árt a magyarságnak. Ma itt tartunk, akkor kalodai a nézeteiddel nem gondolod, hogy rossz helyen vagy, vagy nem ez a lényeg, csak a látszat fenntartása az a célotok, a felvidéki magyarság további hülyítése, Tudod az igazi tettek számítanak, nem pedig a nemakarás hazudozással párosítva. Ezekre a dolgokra válaszoljál kérlek.
abraka
2009-09-14 08:09:35


http://www.bumm.sk/forum/32776/bugar-harom-kisebbsegi-tema-van-nyelvhasznalat-kultura-oktatas.html
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:Nádasdi István [ 2009-09-14 16:32 ]

Olyan még nem volt az EU-ban, hogy egy etnikai alapon szervezôdô vagy régionalista párt nem állna ki az autonómiáért.

Az MKP itt is tudott újítani utat tudott muatatni, világító tornyot emelni.

A baszkföldön, 20 ´àel ezelôtt a lakósság alig néhány százaléka beszélt baszkul. Számuk azóta megsokszorozódott. Hasnló fejlôdés tapasztalható Skóciában is. A délszlovákiai magyar lakosság pedig dalolva feladja anyanyelvét. Egy olyan nyelvet amelyet lagalább háromszor beszélnek többen mint a szlovákot. Hozzátenném, hogy Budapest, Gyôr de még sok esetben Miskolc is gyorsabban elérhetô mint Pozsony vagy Kassa. Ez sem gondokodtatja el ezt a népséget.
A legális magyar képviselet vezetôi nem csak gyenge politikusok de hitvány emberek is.

Bósza esete egyébként érdekes, mert rájôtt, hogy nem érdemes elhagyni a magyarságát. Ô egy tipikus ellenpélda. Felesége szlovák de nem akadályozza férje munkáját. Mi tôrténik más vegyes családokban ahol az anya szlovák. A kérdés feltétele, egyben válasz is.
Bósza nem vált Quislinggé.

Nádasdi István (Belgium)
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona