Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

MKP köszöni Bószának, de ...

2009.10.25.
Kalodai Papp Sanyi (MKP-s üzenet)
Idézet a bummról:

kalondaipappsanyi írta:
Nem tudom, hogy feltűnt-e a kedves felvidéki magyarságnak, de a r.sz.-i Orbán-beszéddel egy ÚJ TÖRTÉNELMI SZAKASZBA LÉPTÜNK!!!...ugyanis a (remélhetőleg) 2010es magyar kormány TELJES MÉRTÉKBEN FELVÁLLAJA AZ AUTONÓMIA ÜGYÉT ( mi ki sem merjük-mertük mondani) -lásd a fenti Fidesz reagálást.

Nos uraim és hölgyeim, MUNKÁRA FEL!...ELJÖTT A MI IDŐNK!!!

U.i.
minden tiszteletem abraka úrnak, de ezt az ÜGYET most hagyja meg NEKÜNK köszi (idézet vége)
http://www.bumm.sk/forum/34277/caplovic-csaky-es-duray-peldatlan-modon-hazudik.html

Kalodai a Fidesz már Székelyföld esetében így reagált, majd cserbehagyta őket. Pontosabban a mai politikusok - beleértve az MKP-t is - sokszor cserbenhagyták a választóikat. Mo-ban csupán egy párt van aki eddig kimondta, hogy igenis kell a megmaradáshoz az autonómia az pedig a Jobbik és kiáll az autonómia mellett. Hasonló igéretet, vagy elemzést sem a Fidesz, sem az MKP-s politikusok nem tettek.
Igen azt már mondta Duray is, hogy kell beszélni az autonómiáról, majd elment konferenciázni, Csáky is kibökte igen autonómia majd gyorsan visszaszívta (Tőkés találkozó), Berényi szeptemberi tüntetés után azt mondta másnap az MKP-nak semmi köze az autonómia transzparensekhez, mert az MKP programjában nincs benne az autonómia igénylése.
Kedves Kalodai ameddig Önök csak hazudozni képesek, addig az abraka (bószafélékre) szüksége van a felvidéki magyarságnak, hogy az MKP látszatpolitikusai a magyar nemzetrész megmaradási ügyét ne vigyék újból és újból mellékvágányra, ahogyan ezt eddig is tették. Ezért szüksége van a magyarságnak, a felvidéki magyarnak egy új igazmondós pártra, hogy maguk ne hazudozhassanak tovább, ez a párt mégha szegényesen is tudja tenni a dolgát, de teszi, amire képes. Maguk sokat tehetnének, de nem tesznek semmit, csak a szájuk jár, hogy az autonómistáknak köszönik, de most magukon a sor, akik eddig kivártak. Mondja Kalodai valamit átaludtam volna, mert eddig is magukon volt a sor, csak valahogyan elfelejtettek ebbe a versenybe benevezni, amit autonómia küzdelemnek hívnak. Benevezés nélkül, ugyebár nyerni nem lehet, nem elég akarni, mondani, a megmaradásunkért tenni is kéne már valamit.

Kalodai, ne nekem köszönje, hanem a felvidéki magyar népet kérdezzék meg, hogyan is vélekedik Önökről, hogy a mai vezetésük képes-e lesz ezt a komoly kihívást, amit autonómia küzdelemnek hívnak felvállalni, mert, ha igen akkor nagyon sok kényelmi dologról le kéne mondani az MKP-nak és a küzdelmet felvállaló politikusainak. Pl. arról is, hogy lemondhatnak a kormányba kerülésről. Az Önök autonómia küzdelme, nagyon labilis lábakon áll, mert ügyebár nem is gondolják komolyan, mert ha igen akkor nem emlegetnék állandóan, hogy ha lehet még Ficoval is kormányoznának. Volt rá 20 évük, hogy legalább annyit letegyenek az asztalra, mint a székelyek Székelyföldön, ezt helyett mi is történik Felvidéken, akik ténylegesen küzdenek az autonómiáért, azokat Önök befeketítik mindenfajta aljas politikai hazug galádságokkal illetik őket, majd megköszönve a munkájukat le is út fel is alapon elküldik őket azzal, hogy most Önök következnek.

Tisztelt Kalodai ez nem így működik. Ön abszolúte nincs tisztában nem érti azt, hogy csak akkor juthatunk egyről-kettőre, ha egy jogos ügyet nem az ész mohósága irányítja, hanem a szív igazsága szerint járunk el. Ebben az esetben nincs megállás, naponta küzdeni és kockáztatni kell. Maguk mit hajlandóak az autonómia küzdelem oltárán feláldozni? Talán a zsírosbödön körüli kényelmes üldögélést is, a jól tejelő MO-s forrásokat? Nem hinném, hogy erre képesek lennének, ezért nyugodtan kijelenthetem, mi nem adjuk fel tovább küzdünk, ha kell magukkal szemben is, mert itt nem látszattevékenységekre van szüksége a felvidéki magyar népnek, hanem igazi kiállásra érte és velük.

A mellébeszélés ideje lejárt, az Önök pártja igazi autonómia küzdelemre már képtelen, ezért a JMPP majd elindítja a megmaradási küzdelmünket maguk helyett is, mert igen a JMPP, ha tetszik Önöknek, ha nem létre fog jönni és kiharcolja a felvidéki magyarságnak az autonómiát, nyíltan, az igaz szó segítségével, nem hazudozva, nem látszatakarattal, úgy ahogyan az MKP-s politikusok teszik. Ha maguk között vannak olyanok is, akik őszíntén hisznek az autonómia úgy jogosságában, akkor arról nem beszélni fognak, konferenciázgatni, hanem ha kell békésen tüntetni érte, fagyoskodni az utcán felvállalva a hatolom pofonjait is, ott követelve azt, ahol azt kell, ami jár nekünk, a saját jussunkat a megmaradásra. Az azonos jogokat és az ehhez szükséges közeget az autonómiát, ha még nem tudná, kérni követelni szokás, a beszéd és a látszatakarat már kevés. Eddig is kevés volt!

Sanyi még egy tény. Hogy a fenébe is akartok küzdeni az autonómiáért, ha hivatalosan lemondtatok annak igényléséről? Hogyan lehet az azonos jogokért úgy küzdeni, ha csak otthon a konyhában mertek róla beszélni, nehogy a szlotista soviniszták, vagy az EÚ megtudja, hogy van itt egy nemzetrész, akit már 89 éve könyörtelenül, alamtomos módszereket alkalmazva asszimilálnak.

Ezért akarjátok, hogy én maradjak csöndbe, vagy vonuljak félre, hogy ti továbbra butítsátok a felvidéki magyarságot.

Már megtanulhatnátok egyetlen egy többségi nép a saját kisebbségének nem adja meg az azonos jogokat, ha azt a kisebbségi nép nem kéri. Ti pedig nem kéritek!!!

Berényi tegnap ezt nyilatkozta:
Kérdés: Hogyha a szlovákiai magyarság politikai képviselete lemond az autonómiáról, akkor mi a megoldás?

Berényi válasza: "Szeretnénk a magyar nyelvet regionális szinten hivatalossá emelni. A kultúra, az oktatásügy és a regionális önigazgatás területén az EU tagállamainak pozitív példáit próbáljuk átültetni.

A programotokban sincs benne, akkor mi a fenéről is beszélsz, mit akartok tovább vinni, tőlünk átvenni?

Sanyi mindezt így képzeled e, tégedidézlek:
"Nos uraim és hölgyeim, MUNKÁRA FEL!...ELJÖTT A MI IDŐNK!!!"

én pedig maradjak csendbe, ugyebár, mert eljött a ti időtök. Mire is jött el a ti időtök, azt már valahogyan elfelejtetted leírni.

Ha komolyan gondolnátok, az autonómia témát, akkor minimális azt mondanátok, csináljuk együtt, több fej több ész alapon. Nem pedig kizárásos alapon cselekednétek.

Ezért is zavaros és érthetetlen, hogy mit és kit is képviseltek és főleg az, hogy miért mindig más a szó, mint a tett.

Nézd:
"Ha férfi vagy, légy férfi,
S ne hitvány gyönge báb,
Mit kény és kedv szerint lök
A sors idébb-odább.
Félénk eb a sors, csak csahol;
A bátraktól szalad,
Kik szembeszállanak vele...
Azért ne hagyd magad!"
(Petőfi)

Ti csak csaholtok semmi eredménnyel. Nemakarásotoknak mindig nyögdécselés a vége.(BJ)
Berényi József: Szlovákiában nincs fogékonyság a kisebbségi jogok bővítésére

"Szeretnénk a magyar nyelvet regionális szinten hivatalossá emelni. A kultúra, az oktatásügy és a regionális önigazgatás területén az EU tagállamainak pozitív példáit próbáljuk átültetni. Az elmúlt 20 év azt mutatja, hogy kisebbségi jogügyekben Szlovákiában csak akkor lehet előrelépést elérni, ha azt valamilyen európai intézmény Szlovákia számára előírja vagy tőle elvárja. Egyéb esetekben Szlovákiában nincs fogékonyság a kisebbségi jogok bővítésére" - válaszolta Berényi József MKP-elnökhelyettes a Pátria Rádió hétvégi vitaműsorában arra a hallgatói kérdésre, hogyha a szlovákiai magyarság politikai képviselete lemond az autonómiáról, akkor mi a megoldás? Berény vitapartnere Bugár Béla, a Most-Híd elnöke volt.
http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=18021&Itemid=1A szlovák-magyar kapcsolatról közölt riportot egy svájci lap
A jószomszédi nagyvonalúság hiányzik a leginkább
Neue Zürcher Zeitung 2009. 10. 28
A+ A- nyomtatás
Hosszú riportban foglalkozik a szlovák-magyar viszonnyal a szlovák nyelvtörvény módosítása miatti vita kapcsán szerdai számában a Neue Zürcher Zeitung (NZZ).
A svájci újság egész oldalt megtöltő cikkében a tudósító azt írja: saját tapasztalatai szerint a szlováknyelv-tudás nem jelent gondot a szlovákiai magyarok körében. Ugyanakkor a szlovák kulturális minisztériumban azt a tájékoztatást kapta, hogy néhány szlovákiai magyar köztisztviselő nem akarta használni a szlovák nyelvet. A tárca szerint ez hátrányos megkülönböztetést jelent a magyarlakta terület szlovák anyanyelvű népességére nézve, mert nem jutott hozzá fontos információkhoz. A magyar többségű szlovákiai települések szlovák nyelvű lakossága nyelvi asszimilációs nyomásnak van kitéve, a nyelvtörvénynek biztosítania kell, hogy Szlovákiában minden szlovák mindenkor használni tudja az anyanyelvét az érintkezésben - mondták a minisztériumban.

Történelmi eseményeket felidézve a szerző rámutatott: a közös szlovák és magyar történelmet "nyomás és ellennyomás" jellemzi, miközben hiányzik a kölcsönös megértés.

Szerencsétlen lefolyású esetként írja le a riporternek Sólyom László meghiúsult komáromi látogatását Bastrnák Tibor, a város polgármestere, amelynél "bizonyos körülményeket talán nem egészen megfelelően mértek fel". A polgármester azok közé tartozik, akik a szlovák-magyar ellentétek elsimítását szeretnék. Ezért is csatlakozott a szlovákiai magyar kisebbség érdekeinek képviseletében a Magyar Koalíció Pártjáénál (MKP) mérsékeltebb irányvonalat választó Híd-Most nevű mozgalomhoz - írta a NZZ.

Bastrnák Tibor és Csáky Pál, az MKP elnöke egyaránt rámutatnak, hogy a szlovákiai magyarok nem vonják kétségbe a szlovák államhoz tartozásukat, és hogy az autonómiatörekvés "nem téma" a magyarlakta területeken. Ugyanakkor nem akarják, hogy "másodrangú állampolgárokként" kezeljék őket. A hűséget nem lehet erőszakkal kikényszeríteni - teszik hozzá.

Elena Kacalová, a kulturális minisztérium munkatársa viszont úgy érzi, hogy a szlovákiai magyarok "mindig többet akarnak", habár szerinte alig van ország, ahol a kisebbségeknek több jogai lennének, mint Szlovákiában.

A szlovák-magyar kapcsolatból a jószomszédi nagyvonalúság hiányzik a leginkább, mégpedig Budapest és Pozsony között csakúgy, mint a többségi szlovák és a kisebbségi magyar lakosság között - vélekedett a szerző. "A hivatalos Szlovákia leginkább ott látná ezt szívesen, ahol ehelyett leereszkedést tapasztal, állandó múltba nézést és néha alig leplezett törekvést a határon túli viszonyokba való beavatkozásra".

"De a szlovák belpolitikának is fel kellene hagynia a magyar kisebbséggel sajnos túl gyakran éreztetett 'most mi vagyunk a főnökök' irányvonallal." Néhány szlovákiai magyar politikusnak le kellene mondania "bizonyos, néha túlságosan szívesen alkalmazott szurkálódásról" - tette hozzá.

Ehhez viszont mindegyik oldalon politikai akaratra van szükség. Csakhogy mindegyik oldalon sokkal vonzóbb az a politikai tőke, amelyet a nézeteltérés fenntartásából lehet kovácsolni, mint a megegyezés - írta a NZZ riportere.

MTI

kalondaipappsanyi írta:
Meg áll az eszem...20 év alatt KÉPTELEN volt a TELJES FELVIDÉKI ÉRTELMISÉGI ÉS POLITIKAI TÁBOR hatékonyan cáfolni a szlovák nyilvánosság előtt ezeket a hazugságokat....standard feletti jogok, meg ilyenek....a kurva életbe, nincs aki kimondja egy TV-s vitában, vagy interjúban vagy sajtótájékoztatókon, hogy mennyi joguk van a katalánoknak, belgiuminémeteknek, stb és azokhoz képest mennyivel kevesebb van nekünk??...miért nem lehet ezekkel a TÉNYEKKEL érvelni a HAZUGSÁGOKKAL szemben?
EZ NAGYFOKÚ FELELŐTLENSÉG, TEHETETLENSÉG, SŐT BŰN, HOGY EZT NEM TUDTA-TUDJA MEGTENNI AZ ELIT!

Bumm fórum:
Kalodai én már lassan négy éve mondogatom, hogy nem a standart jog kell nekünk, hanem az alkotmányos azonos jog. Ha nem tévedek te is MKP-s vagy, akkor most kitöl kéred számon, hogy 20 éve nem tettek semmit sem. Egy nemrégi üzenetedben azt írtad \\\"köszönöd, de mehetek a fenébe, mert ti majd folytatjátok\\\", most akkor hogyan is van ez, én maradjak csendbe, ti majd folytatsátok, közben meg a sajátjaidtól számomkéred a semmittevésüket, vagyis saját magadat vonod felelősségre. Fura egy stílus mondhatom, nem gondolod valami odafent nagyon zavaros vizekre evickélt. Én ne csináljam, ti pedig nem akarjátok !!!

Tudod nemrég kaptam egy emailt, ez volt benne:
Egy közismert belgiumi magyar ötvenhatos, nyugalmazott egyetemi tanárt
UCL) idézek:

\\\"István! Köszönöm a remek szöveget!Bósza úrnak teljesen igaza van!Az általa hirdetett út az EGYETLEN ÚT A MEGMARADÁSUNKHOZ FELVIDÉKEN....ÉS BÁRHOL MÁSHOL A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN Üdv!\\\"
ez a szöveg:
( LINK )

Akkor most csináljam tovább, vagy ti fogjátok csinálni, mert úgy látom a beszéden és a fura önvádaskodáson kívül másra nem vagytok képesek.
Malkovich ez a sajnos !!!
abraka
2009-10-28 18:18:18Idézet
kalondaipappsanyi, teljesen igazad van. sajnos.
malkovich
2009-10-28 17:03:57Idézet
Jogok.....
Most egy érdekes példát fogok mondani, ez nem jogi, inkább emberi kérdés...Ami például a szlovák vasútnál, vagy a postánál folyik...
Nemrég újították fel Érsekujvár vasútállomását, aholis hivatalosan 28%-nyi magyar nemzetiségű ember él, sőt a környékbeli településeken még ennél is jóval több, ráadásul egy csomó vonat jár keresztül mondjuk a pozsony-Budapest vonalon, és ugye nincs messze a magyar határ sem.....

A lényeg az, hogy a felújításnak hála minden szöveges tájékoztatás 3 nyelvűvé vált...(Valyon melyik ez a három nyelv, kíváncsiak vagytok??)
Elsődlegesen természetesen Szlovák
Másodlagosan Angol, és harmadiknak pedig mimás ha nem Német........ Ne engem (Többek között az ilyen dolgok, és ez is) annyira felháborít, hogy egyszerűen szavakat nem találok rá......
Bakker és még olyan falvakban sincs magyarul kíírva a vasútállomásra a falvak neve, ahol gyakorlatilag nem is élnek szlovákok, vagy csak mutatóban....Persze a vasúti dolgozók azokon a hyleken is nagy részben Szlovákok, ugye mért is ne.....

A posta, hát ugye ott az ember azért tud magyarul intézkedni, azokon a helyeken ahol már sok magyar él, de ez is csak az ott dolgozóknak köszönhető, egyébként a tájékoztatások és kiírások nagy része államnyelven van csak feltüntetve.....
wittmanmark
2009-10-28 16:45:47Idézet
Meg áll az eszem...20 év alatt KÉPTELEN volt a TELJES FELVIDÉKI ÉRTELMISÉGI ÉS POLITIKAI TÁBOR hatékonyan cáfolni a szlovák nyilvánosság előtt ezeket a hazugságokat....standard feletti jogok, meg ilyenek....a kurva életbe, nincs aki kimondja egy TV-s vitában, vagy interjúban vagy sajtótájékoztatókon, hogy mennyi joguk van a katalánoknak, belgiuminémeteknek, stb és azokhoz képest mennyivel kevesebb van nekünk??...miért nem lehet ezekkel a TÉNYEKKEL érvelni a HAZUGSÁGOKKAL szemben?
EZ NAGYFOKÚ FELELŐTLENSÉG, TEHETETLENSÉG, SŐT BŰN, HOGY EZT NEM TUDTA-TUDJA MEGTENNI AZ ELIT!
kalondaipappsanyi
2009-10-28 16:10:31Idézet
Kacalová látogasson el Svájcba. Nagy meglepiben lesz része!
"Vörös Rébék általment a keskeny pallón s elrepült"
Rebecca Red
2009-10-28 15:53:14
Idézet"Elena Kacalová, a kulturális minisztérium munkatársa viszont úgy érzi, hogy a szlovákiai magyarok "mindig többet akarnak", habár szerinte alig van ország, ahol a kisebbségeknek több jogai lennének, mint Szlovákiában."

miért nem inkább azt hangoztatja, hogy mennyire lehet, mennyire engedik, hogy az ember éljen is ezekkel a jogokkal. nem lenne nehéz felmérni, hogy hiába van sokmindenhez jogunk, ha annak érvényesitésére kerül sor, a másik fél inkább elfordul, vagy bolondnak nézi az embert
rafi
2009-10-28 14:00:55

http://www.bumm.sk/35002/a-szlovak-magyar-kapcsolatrol-kozolt-riportot-egy-svajci-lap.html
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:Nadasdi István [ 2009-10-27 08:29 ]

A honföldi (felvidéki) magyarság hatásos erdekvédelme autonómia nélkül nem megy. Ez egy általánosan elfogadott politikai axioma, amelyet az MKP képtelen tudomásul venni de tgalán felfogni sem. Nem tisztelt MKP-sok ez másként nem megy.ND [ 2009-10-25 12:08 ]

Az MKP arra vár, hogy majd valaki helyettük megoldja az autonómia kérdését! Elképesztő.Jellemző a tehtetetlenség, a béna kivárásos politika, a majdcsak lesz valahogy hozzáállás az alábbi ügyhöz is:

Csak az idegen ország, idegen tót nyelvén intézkedhetnek és egymás között is csak tótul beszélhetnek a Csallóközben őshonos magyar rendőrök saját szülőföldjükön, a 80 százalékban magyarok lakta Dunaszerdahelyi járásban– tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap tudósítása szerint a helyi rendőrparancsnok minden beosztottjával „nyilatkozatot” íratott alá, amelyben kötelezi őket, hogy hivatalos és munkahelyi kapcsolataik során csak az idegen , magyarokat üldöző ,újbenesi tót gazemberállam államnyelvét használhatják.

A rendőrök szóbeli utasítást is kaptak, ennek értelmében a hozzájuk forduló polgárok ugyan beszélhetnek magyarul, arra a rendőrök azonban csak tótul válaszolhatnak, mint annak idején 1945-ben a Kassai Kormányprogram és a Benesi-dekrétumok elfogadásakor.. Amennyiben megszegik a parancsot, a prémiumukból fogják levonni a büntetést.

Tipikusnak nevezte az eljárást Berényi József, az impotens, autonómia-ellenes, a felvidéki magyarságot többször eláruló, megélhetési politikusok garmadát felsorakoztató Magyar Koalíció Pártja (MKP) általános elnökhelyettese. A vezető elmondta, irodáikban számtalan hasonló panaszt tartanak számon ( amelyekkel semmit nem tesznek, semmit nem lépnek, csak gyűtjtögetnek, gyűjtögetnek és talán , egyszer, valamikor, majd, ha valaki helyettük, esetleg valahol, valamit tesz, akkor majd talán ezeket a panaszokat helyettük valaki esteleg, valahol felhasználhatja érdekükben, de talán jogorvoslatot is követlehetnek valakik majd helyettük - addig is zsebre vágják a jó nagy EP parlamenti és tót parlementi képviselői fizetéseket, de az autonómiáról hallgatni kell,mert az a felvidéki magyarságnak szerintük nem jár - kb. ilyen az MKP hozzáállása a magyar nemzetrész védelméhez, a felvidéki magyarság érdekképviseletéhez).
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona