Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Vitaindító szöveg: 1. MKP a szlovákiai magyarság szeméttelepe

2008.10.6
Mata_Hari
3 éve történt
2005. Szeptember 26. Hétfő, 5:52,
forrás: kukac.sk

Elnézést a tisztességes többségtől, de Ti vagytok a bűnösök, hogy „megélhetési magyar szélhámosok” uralkodnak felettünk!!!
Az MKP-nak 7 éves kormányzása alatt, ha a szlovákiai magyarság érdekeit képviseli, mint ahogy hirdetik, már többször ki kellett volna lépni a koalícióból!!!
Olyan törvények elfogadásánál segédkezett, melyek keményen lesújtottak ránk, vagy passzív szemlélője volt a többségi szlovákság magyarellenes törvényeinek megszavazásánál.
Nyelvtörvény, földtörvény, közigazgatási reform-területrendezés, ezek mind mi ellenünk lettek elfogadva, de az MKP megmagyarázta, hogy miért jó ez nekünk!
Az elmúlt hetekben kialakult válságban már úgy nézett ki, hogy az MKP „megembereli” magát, és véget vet a prostituált politikusok támogatásával fenntartott kormányzásnak, de megint csalódnom kellett, és ezzel csak Ficonak az igazát erősítik, és sokan csalódtak, a szlovákok sem értik az MKP visszatáncolását.
Ki az a 10000 MKP-s, aki ilyen magyarellenes politikát támogat?
Ezek többsége milyen „meggyőződésből” támogatja a pártot, anyagi juttatások ellenében, felügyeleti bizottsági tagokként, megyei képviselők és más anyagi juttatással járó funkciók, falusi, járási, területi, megyei MKP kiskirályok vagy más szervezetek funkciósai és a családtagjaik, baráti társaságok?!
Nem találni az MKP tagságában, országos elnökségében és tanácsában egyetlen gerinces személyt, aki talpára áll, és kimondja a véleményét az MKP elvtelen politizálásáról!!!
A napokban volt az MKP országos tanácsának ülése, de minden a régi, a sajtó nem sokat árul el, miről döntenek a mi megélhetési magyarjaink.
A fórumozók között vannak MKP-sok, de mintha ezek sem tudnának semmit, vagy titoktartási fogadalmat írtak alá a PÁRTnak?
Mecsiar HZDS-e és az MKP!
Emlékezzünk Mecsiarra, kormányzási időszakára, mennyi magyarellenes dolgot követtek el, de voltak sokkal rosszabb esetek, emberrablás, gyilkosság, de az MKP partnerként kezeli a véreskezű HZDS-t, mára semmi problémája nincs velük (Mecsiaron kívül) és nyugodt szívvel lennének egy kormányban velük, mint ha semmi sem történt volna!
Krajcsi, aki Mecsiar belügyminisztere volt, az ortodox mecsiarista Kolesár és Dzsupa, és még néhány köpönyegforgató prostituált ingyenélő, akik segítenek a kormánynak és az MKP megélhetési politikusainak túlélni a kormányválságot!
Gondolom, ha Fico felkéri az MKP-t a következő kormányalakításnál, igent mondanak, mert a megélhetési magyarok védeni fogják jól tejelő funkcióikat az állami apparátusban stb.
Az MKP politizálásából fakadó szkizofréniának vagyunk tanúi - itt a fórumon is!
Az MKP visszatáncolását azzal magyarázza, hogy nem akarja szétverni a koalíciót, nem akarja destabilizálni a parlamentet!
Még milyen válságnak kell lenni, hogy az MKP felfogja, hogy Krajcsifélékkel nem lehet és NEM SZABAD kormányozni?
Semmivel nem lenne rosszabb helyzet, ha kiírnák az előrehozott választásokat, mint ami a megvásárolt képviselőkkel megy majd végbe, mert semmi olyan földrengető törvényt nem fogadnak el a következő időszakban, ami nagyobb mértékben megváltoztatná a közéletet, a kormány bizonyos kozmetikázásokat szeretne végrehajtani, a reformok kihatását „kompenzálni” választási csaliként, csak nem biztos, hogy a mézesmadzag politizálásba belemegy az ellenzék és a prostituáltak.
Mennyibe kerülnek majd a prostituáltak a költségvetés elfogadásánál???
De az MKP nem szkizofrén, nagyon is tudatosan vezeti félre a szlovákiai magyarságot, tudatlanságban tart bennünket, mivel a médiák semmi kivetnivalót nem látnak az MKP becstelen politizálásában!
Ficoval riogatnak, de miről van szó?
Fico leállítaná a stratégiai üzemek privatizálását, jobban mondva a gazdaságosan működőket, melyek nem kis profitot hoznak az államnak, ebben nem látok semmi kivetnivalót, de talán jobban fél a kormány a már privatizált szerződések nyilvánosságra hozásától, mert nevetséges, hogy magáncégekkel kötött szerződéseket államtitokként kezelik!
Az autóiparra alapozni a nemzetstratégiát sem vall valami ésszerűnek, és hogy ezeket a cégeket mennyiben támogatja az állam, egyáltalán megtérül-e ez, vagy csak a nyugati multik szedik meg magukat?!
Tehát szkizofrénia minden szinten!
Tegnap végignéztem a Markízán a „Testre szabva-Na telo” vitát a HZDS-s Veteskával, Bélán barátjával.
A nézetei már régóta egy értelmes politikusra vallanak, aki őszintén, tisztességgel az állam és a választók érdekeit „szeretné képviselni”: miniszteri posztokra, gazdasági vezetői funkciókba szakembereket. A jelenlegi politikát mocskosnak és undorítónak tartja, szerinte meg kell tisztítani! De nem hiszi, hogy Mecsiarnak köze van a két HZDS-s képviselő átlépésénél, valamilyen sötét erők irányítják szerinte a politikát!
A nézetei elfogadhatóak, csak ő is egy a politikusok közül, s aki Mecsiarért tűzbe tenné a kezét, az ilyen egyéneknél nem árt vigyázni!


happy
2005. Szeptember 26. Hétfő, 10:54

Tegnap nekem is volt idöm, s a "hajómon Wifit használva" letöltöttem a Markíza egyik múltheti híradóját az internetröl. Mindenféle fejtörés v. tartósabb mérlegelés nélkül, látva a malacfejü tündöklését a HZDS sajtóértekezletén szinte azonnal az a benyomásom támadt, hogy a kormánykoalíció most már Mecsiár gatyamadzagján függ (a két HZDS honatya felöl született titkos Mecsiar-Dzurinda döntés óta) A malacfejü ugyanis akkor szok hasonló magatartást tanúsítani, ha ringben érzi magát: állandóan vigyorgott, energikus volt, s képtelenebbnél képtelenebb hülyeségekkel "szórakoztatta" a sajtó képviselöit (például hogy állítólag már kifizette a villájára felvett 41 milliós kölcsönt meg hasonlók).
Legutóbb közvetlen az elnökválasztás elöestéjén láttam ilyennek. Akkor szerencsére a választók pofára ejtették. Na de most? Most minden ötöle függ ! Az elörehozott választások lesöprése az MKP asztaláról tehát "remek" döntés volt (ugye kedves Barak úr).


Mata_Hari
2005. Szeptember 30. Péntek, 14:36

Barátaim,
az MKP nem Mecsiar miatt a szl. magyarság szeméttelepe, hanem az akolpolitizálás miatt, amiatt, hogy az olyan értelmes személyek, mint néhányan vagytok, abban reménykedtek, hogy az MKP megújulhat, ha Ti továbbra is párttagok maradtok- nemhogy ellene fordulnátok a megélhetési magyarok általi politizálásnak, felszólalnátok az MKP fórumokon, a helyi, járási, megyei elnökségeken és konferenciákon, és az országos elnökségen, tanácson, közgyűlésen, még akkor is, ha csak egyedül lennétek, aki kritikusan illeti a pártot, vállalva ezzel a pártból való kiebrudalást!!!
Valószínű, hogy vagy nincs mersz bennetek, mert nagyon halkan mondjátok ki a nemteszésteket“, és így a politbüro le sem sz.rja a párttagok véleményét, a választókról nem is szólva!
Nézzük az utolsó gaztettüket, mely ugyan a lakosságot nem érinti életbevágóan, de rámutat a kettősmércés politizálásra: ha egy törvény nem érinti a képviselőket , akkor semmi problémájuk nincs az elfogadásával (pl. féllábúnak nincs elismerve a rokkantsági nyugdíj-nem tudom, azóta felülbírálták-e döntésüket?).
A parlament elfogadta az önkormányzatok gazdálkodásának az NKÚ általi központi ellenőrzését, de nem egyezett bele, hogy a számvevőszék a politikai pártok gazdálkodását is ellenőrizze!!!!!!!!!!
Lipšic a közigazgatási reformmal indokolja a törvénymódosítást: a sok átruházott hatáskörrel rengeteg pénz is került az önkormányzatokhoz, ezért erősíteni kell a külső ellenőrzést.
Csakhogy a pártoknál is rengeteg pénz van, az önkormányzatok többsége örülne, ha annyi pénzzel rendelkezne, mint pl. az MKP, de ezeket nem szabad ellenőrízni, csakis ők ellenőrízhetnek másokat!


hazafi
2005. Október 13. Csütörtök, 16:42

Szerintem nem igaz, hogy mindenki hallgat a pártban, csak nagyon kevesen mernek birálni. Én idén már háromszor voltam etikai bizottság előtt, most legutóbb már javasolták, hogy zárjanak ki a pártból, mert valakinak nagyon az útjába állok, vagy a karrierjét nem tudja csúcsrajáratni. Ne vegyél mindenkit egy akolba.


Mata_Hari
2005. Október 14. Péntek, 6:43

Eszem ágában sincs mindenkit a birkák közé sorolni, csak nem értem, hogy mitől fél a tisztességes többség, másképp „mit félt“ a TT, ha nem meri kinyitni a száját, ha egy maréknyi gazember terelget benneteket???
PS:
Minthogy mostanában átolvastam az újszós nyitrai topicokat, ott olvastam, hogy a koloni 48 taglétszámú MKP-t anélkül szüntette meg az etikai bizottság, hogy meghallgatták volna őket!
Te mit tudsz erről a kollektív büntetésről?
Újra itt van: miért kellett megszüntetni a koloni MKPt
http://www.felvidekforum.com/viewtopic.php?t=640


hazafi
2005. Október 14. Péntek, 17:37

Beleolvastam a koloni alapszervezet megszűnését felvázoló cikkekbe és véleményekbe. Annak idején , amikor nekem is voltak nayg balhéim a vezetéssel egy interjú miatt felhivott engem a koloni alapszervezet elnöke, és beszámolt erről a dologról, azt hiszem elnök volt, de nem biztos,már elég régen volt és elég zaklatottak voltak nekem is a napjaim, mindenki támadott, csak néhány barátom állt mellettem. Emlékszem megjelentem az MKP székházavatóján, úgy kerültek mint a leprás kutyát, de végül is nem tudtak megtörni. Tudnék mesélni én is sok mindent , hogyan próbálják manipulálni az alapszervezeteket, de fölösleges, mert sokkal fontosabb dolgok vannak, mint ezzel tölteni a szabadidőmet.happy
2005. Október 18. Kedd, 10:54

Hát nem jópofa döntés!

Presne 29 zariadení sociálnych služieb sa poslanci (SMK v nitrianskom samosprávnom kraji) rozhodli na 30 rokov za jednu korunu ročne prenajať neziskovým organizáciám, ktoré si krátko predtým sami založili.

Teljes cikk: http://spravy.pravda.sk/sk_domace.asp?r=sk_domace&c=A051017_191413_sk_domace_p02

Pontosan úgy maffioznak mint a HZDS '98ban! Erröl bezzeg nem írt a föideoógus Barak sem az új szóban, pusztán a HZDS nacionalista támadásának minösítette az ügyet a minap - az MKP tisztességes képviselöivel szemben...

Egy újabb aranybánya!

Mertha ezt sikerül nekik realizálni, akkor:

- mint fönökök ezen non-profit szervezetekben - gyakorlatilag harminc évre anyagilag bebiztosítják magukat

- az idös emeberek nyugdíjaikra is könnyen rátehetik a kezüket (ill. már meg is próbálták tenni, olvasd cikk)

- vagy akár az idösek vagyonára is, stb. stb.

Ne feledje senki, itt könnyen kihasználható, idös beteg emberekröl van szó, akik most egy rakás pénz és hataloméhes cápa "gondozása" alá kerültek.

Nekem ettöl a legújabb MKPs "bulitól" hánynom kell.


Mata_Hari
2005. Október 18. Kedd, 15:02

Na ugye, hogy egy szeméttelep az MKP?!happy
2005. Október 23. Vasárnap, 14:50

Térjünk akkor vissza a témához, hogy ne csak ilyen off logic hozzászólásokkal legyen a topik tele...

Szóval:

"Komárňanská nemocnica si bez verejnej súťaže objednala služby vo firme, ktorá je rodinne prepojená s podpredsedom nitrianskeho VÚC Miklósom Fehérom. Spoločnosti Ecowash vyplatila nemocnica vlani za pranie bielizne 6 miliónov korún."

http://spravy.pravda.sk/sk_domace.asp?r=sk_domace&c=A051021_192424_sk_domace_P04

El kell ismerni, hogy Fehér Miklós is ízig-vérig politikus. Mi az hogy!happy
2005. Október 24. Hétfő, 9:26

Na mi van MKPs "reformszárny", erröl nincs vélemény? Sunnyogunk, megin' sunnyogunk? Esetleg egy elítélö nyilatkozat a topikban felsorakoztatott mocsokságokat illetöen? Semmi? Az égvilágon semmi?!


happy
2005. Október 24. Hétfő, 16:53

Na! Hát ez az, kezdödjön már el a kórus:

"Én Mede Vencel, az MKP pozsonyi elnöke követelem, hogy a párt citálja Fehér Miklóst továbbá a nyitrai kerületi MKPs képviselök a nyugdíjasotthonok bérbeadásában érintett részért az MKP etikai bizottsága elé, stb. stb"

Vagy:

"Én XY (alias hazafi) követelem ..."

Vagy:

"Én, T. Imre, MKP tag követelem ...

Semmi??Bigman
2005. Október 24. Hétfő, 16:57

Én TI , jövendő jövendőmondó követelem.hogy FM a fele províziót szíveskedjék számlámra eljuttatni!!!


hazafi
2005. Október 24. Hétfő, 18:23

Nem tudom Happy, hogy mit vársz Tőlem. A kongresszus összehivását esetleg. Irtak egy cikket Fehér Miklósról. Egyébként már többet is irtak. ha a dolog bűncsekemény és törvényt sért:
1. Adja biróságra az , aki erre rájött
2. A biróság itélje el
3, Csukják be a bűnösöket
Én nem vagyok sem rendőr, sem biró, sem ugyész. ha lesz itélet, majd nyilatkozok. Egyébként Fehér Miklós a komáromi alapszervezet tagja, és a komáromi járás jelöltje. Nekem megvannak a saját Fekete Pétereim.


Mata_Hari
2005. Október 25. Kedd, 6:32

Kaník abdikálását tisztességes lépésnek tartotta Bugár, Simon esete kirívóbb, mint Kaníké, de minden rendben.
A JOJ TV tegnap újabb milliókról számolt be, egy 4 és egy 39 milliós dotációról.
De Bugár elmagyarázta, a miniszter nem tudja befolyásolni a bizottságot, mely a támogatásokról dönt!!!botond
2005. Október 25. Kedd, 10:44

Agroenviromentalna podpora 39 000 000,
Ha jol tudom ez durvan azt jelenti, hogy ha nem csinalsz semmit ,akkor arra kapod ezt a penzt.
"A demokracia tul jo dolog ahoz ,hogy megosszam masokkal!"happy
2005. Október 25. Kedd, 10:49

hazafi írta:
Nem tudom Happy, hogy mit vársz Tőlem. A kongresszus összehivását esetleg. Irtak egy cikket Fehér Miklósról. Egyébként már többet is irtak. ha a dolog bűncsekemény és törvényt sért:
1. Adja biróságra az , aki erre rájött
2. A biróság itélje el
3, Csukják be a bűnösöket
Én nem vagyok sem rendőr, sem biró, sem ugyész. ha lesz itélet, majd nyilatkozok.Avagy mosom kezeim? Itt azért mindkét esetben többröl van szó, mint egyszerü találgatásokról. Fehér esetében az egészségügyi minisztérium és a VSzp ellenörzése mutatott rá a stiklire (ha jól emlékszem), a nyitrai kerületi képviselök esetében pedig a szociális minisztériumi kontroll. Ezen tények ellenére a pártot nem érdekli az ügy, semmilyen bizottság, az égvilágon senki se kezd el vizsgálódni v. egy bizottság elött is meghallgatni az érintetteket. Én nem azt szeretném, hogy konkrétan te v. a Mede próbálnád ezt rendbe rakni, mert ez a csúcsvezetés feladata lenne. Én csak azt kifogásolom, hogy ezen komoly tények ellenére a pártban nem mozdul a falevél se! Vagy netán... hogy is mondják .. holló a hollónak ...Hawkeye
2005. Október 25. Kedd, 10:57

Bugár:
- Simon továbbra is élvezi a bizalmát, s az egész dolgot erkölcsi problémának tartja
- ha a miniszternek mennie kell, a magyar párt távozik a kormányból
- Simon az MKP bizalmát is élvezi.
- Ugyanakkor szükségét érezte bocsánatot kérni a polgároktól.

(részletek a köv. cikkből : http://www.ujszo.com/clanok.asp?vyd=20051025&cl=140755)

végeredmény : b.szunk rá, mit gondol a választó, az úgyis olyan hülye, hogy elég, ha bocsánatot kérünk és lophatunk, csalhatunk változatlanul tovább.

forrás: kukac.sk

Vajon manapság mi a helyzet az MKP házatáján?
Hamarosan folytatjuk.

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona