Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Mit akarsz itt, NASLOVENSKU, nigger?!

2008.10.24
2008, október 22 - 10:43 Barak László

LINK a TV Habodász István, Az eredeti markízás felvétel ITT található.

tten akarol te tálentum lenni, nigger? Ilyen névvel, hogy „habodasištvaň“? A kuvaéletbeis ištvánko!? Ideállsz a mongoloid pofáddal, a kuntakiteakcentusoddal? Provokálsz? Vagy tényleg olyan hülye vagy, hogy asziszed, hogy mi van…? Aszitted, hogy bárki is meghatódik tőled? Itt?! A miországunkban? NASLOVENSKU…?! Hogy nem leszel kiröhögve, szerencsétlen? Buzerant.

József Attila:

Tiszta szívvel

Nincsen apám, se anyám,

se istenem, se hazám,

se bölcsőm, se szemfedőm,

se csókom, se szeretőm.Harmadnapja nem eszek,

se sokat, se keveset.

Húsz esztendőm hatalom,

húsz esztendőm eladom.Hogyha nem kell senkinek,

hát az ördög veszi meg.

Tiszta szívvel betörök,

ha kell, embert is ölök.Elfognak és felkötnek,

áldott földdel elfödnek

s halált hozó fű terem

gyönyörűszép szívemen.
S čistým srdcom

Nemám otca, ani mať,

ani boha, ani vlasť,

beľčov, ni šat umrlčí,

bozk, ni dievča v náručí.Tri dni nejem, nemám čo,

ni veľa, ni voľačo.

Mladé roky – mocnosť v nich!

Dvadsať ich mám, predám ich.Ak nik o ne nestojí,

nuž ich predám čertovi.

S čistým srdcom vlámem sa,

ba aj vrahom stanem sa.Chytia ma a obesia,

v žehnanú zem ľahnem ja,

smrtonosný vzklíči strom

v srdci mojom prekrásnom.

Ján Smrek fordításaA kereskedelmi Markíza tévé az alábbi kommentárral adta közre a produkciót, amely, sokkal inkább minősíti a zsűrit, a műsor rendezőjét, mint a komáromi fiatalembert, Habodász Istvánt:

István mindenkit megnevetetett egy szomorú verssel

István, a szavaló látni valóan megnyerte a szlovák közönséget. Folyamatos érdeklődés mutatkozik iránta, ezért elhatároztuk, lehetővé teszzük, hogy újra megnézhessék. A 16 éves István, a Szlovákia tehetsége (Slovensko má talent) című műsor castingján vett részt azzal, hogy ő a szavalásban tehetséges. Jobbára azonban magyar nyelven, mert nem igen tud szlovákul... A castingon viszont szlovák verset adott elő és „tankönyvi” szlováktudása ellenére hatásos volt. Tekintsék meg és idézzék föl, hogyan is nézett ki a dolog.

István všetkých rozosmial smutnou poéziou

Recitátor István si zjavne získal slovenské publikum. Neustále máte záujem vypočuť si jeho recitáciu ešte raz, a tak sme sa rozhodli, že vám to teda umožníme. 16-ročný István prišiel na casting Slovensko má talent s tým, že jeho najväčší talent je recitovať. Dokonca viac.-menej iba maďarské básne, pretože po slovensky sám veľmi dobre nevie..... Na castingu však "dal" slovenskú báseň a napriek jeho nie "učebnicovej" slovenčine to zabralo. Pozrite sa a pripomeňte si, ako to vyzeralo.
(para)

TISZTA SZÍVVEL: MAGYAR GYEREKET SZOPATTAK A SZLOVÁK TV MŰSORÁBAN

A legnézettebb szlovák kereskedelmi csatorna, a Markíza műsorában sikerült újra értékeset alkotni, ami nevelő szándékkal csapódhat le a társadalomban. A csatorna „tehetségkutató” műsorába, a Slovensko má talent-ba (Szlovákia tehetsége) egy magyar srác került be, aki szavalattal szerette volna meggyőzni a zsűrit. A két szlovák és egy cseh tagból álló zsűri nem igazán mutatott nagy érdeklődést a vers iránt, mivel sokkal komikusabbnak vélte a magyar jelentkező nyelvi nehézségeit. Az egyik zsűritag "jóindulattal" sokat beszéltette a magyar legényt, hogy a nézők igazán jól szórakozhassanak rajta.

A 16 éves Habodász István József Attila Tiszta Szívvel című költeményét szerette volna megosztani a közönséggel szlovák nyelven egy műfordítás formájában. Felvetette, hogy magyarul is szívesen elmondja a szomorúságot leíró verset, amire a cseh zsűritag azt válaszolta, hogy a verseny neve az, hogy Szlovákia tehetsége, ezért nem kér belőle. Ezekután István előadta József Attila egyik legkomorabb versét szlovákul, amely során a közönség, a zsűrivel közösen, alig tudta elfojtani röhögését.
(bumm)
FÓRUM PARA:


hogy rohadjanak meg!
teryke, 2008, október 22 - 12:16
mocskos, rasszista, szemét állatok a markízások - rohadjanak meg. Bár ugyanezt írta Parabarak is, de nem bírtam megállni én se... Kapják be az összes magyar f...-t! Egy gyerekkel ezt csinálni, megáll az eszem!!!!!!Mert bassza meg ez a SLOVENSKO má talent műsor, és itt magyarok nem szerepelhetnek???????? Persze a tót ha böfög, akkor az OK, de a magyar ha szaval egy magyar (LEFORDÍTOTT) verset, az már nem kóser??????????? Ilyenkor kezd kinyílni a bicska a zsebemben... ami amúgy nem szokott.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Az a szomoru
blero, 2008, október 22 - 12:51

hogy a verset mikor szavalta a "porota" meg vele egyenlo publikum azt hitte, hogy valami vicceset mond, ugy jott le az egesz mintha JOZSEF ATTILA egy rohadt vicces verset irt volna anno. Ujra HAZAM -hehe- nepe minositette magat cselekedeteivel, es ujra nem csalodtam. "Ennyit tudsz."

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Nem helyes a neppel
Tibor, 2008, október 22 - 13:08

azonositani a belelovalt csocselekke alacsonyult kozonseget. A srac a fobunos, mert magabol mosolyogva hulyet hagyott csinalni. Persze a zsuri rajatszasaert szegyelheti magat - talan a Kraust reszben leszamitva - de o zsido voltara valo tekintettel jobban egyutt erezhetett volna a butuska sraccal.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

na ne
teryke, 2008, október 22 - 13:26
basszál föl teljesen a kurva életbe te is, mi az, hogy a srác a főbűnös??? Mert mosolyog??? Hát az a legkevesebb, hogy mosolyog zavarában miközben a zsűri hülyát csinál belőle, a közönség meg kiröhögi!!! Nem tudom te hogyan viselkednél ilyen helyzetben... Szerintem meg a gyereknek igenis vannak tökei, hogy ki mert állni a buta tótok (istenbocsá, soha nem tótozok, de most fölbasztak) elé!!! A debil zsűri a főbűnös - buta parasztjai!

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

A srac egyugyu. A
Tibor, 2008, október 22 - 13:32

kornyezete, amely odakuldte, meg idiota. Penzert csinaltak, biztos. Penz elleneben hulyet hagytak csinalni egy hulyecskebol.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

miről beszélsz te???
teryke, 2008, október 22 - 13:42
Láttad te egyáltalán egyszer is azt a műsort??? A gyerek még szinte meg se szólalt, és már azt kérdezték tőle, hogy meg tudja-e mutatni, hogy hány éves! Teljesen mellékes, hogy pénzért csinálta-e vagy sem (szerintem meg NEM, te se tudhatod!), a zsűri nacionalista beszólásai akkor is undorítóak voltak, ők hergelték fel a közönséget is, úgy, ahogy egyébként ezt jópár szlovák előadónál is megtették - de itt magyaroztak, megaláztak egy gyereket csak azért, mert magyar. Meg mert vékony a hangja. Meg mert nem tudott rendesen szlovákul. Na és????????????? A szüleik ugyanúgy fizetik Szlovákiában az adót, mint bárki más, ha akarta volna, joga lett violna akár magyarul is szavalni mert ez SZLOVÁKIA, és mi is itt élünk azonos jogokkal! Még az a cseh faszkalap is szopatta ezzel. Ki nem szarja le, hogy rosszul ragozott a srác, akkor is GRATULA neki! Sokkal jobb volt, mint az a 6 éves zsolnai kisköcsog, aki elböfögte a zsűri nevét... mert ebbe a műósorba ilyennelk is be lehetett kerülni.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

A srac biztos nem
Tibor, 2008, október 22 - 14:25

magan-partizanakcio kereteben ment lejaratni magat. A kornyezete, csaladja engedte-kuldte oda. A musort nem neztem egyszer sem. Az ilyen musorok a lejaratason, botranyokon alapulnak. Legy nyugodt, hogy a srac azert kapott a keresett penzbol valamit, tehat mindenki jol jart anyagilag. A magyarok lejaratasa a szlovak teveben kontraproduktiv a szlovakok szamara. Nem folboszulnunk kell miatta, hanem ertelmesen kihasznalnunk. Ilyen esetek megtoltik a poharat, amely majd kicsordul, tolunk nagyon fugg hogyan. Legjobb ha tiszta vizet ontunk majd bele a mocsok helyebe.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

nos,
teryke, 2008, október 22 - 14:54
nem osztom a véleményed.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

teryke, ajanlom
Tibor, 2008, október 22 - 15:02

megnezni a Markizan, a srac szavalataval kapcsolatos kommenteket (Diskusia):

http://talent.markiza.sk/clanok-483475-istvan-vsetkych-rozosmial-smutnou-poeziou

Ha nem ertenel szlovakul, akkor elarulom, hogy nem magyarellenesek a hozzaszolasok. Egyebkent jol szaval a srac, lehethogy nem is hulye, hanem nagyonis okos. Kiderul.* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

balkanizálódás
Décse, 2008, október 22 - 20:52

egyetértek! Felelőtlen barom volt, aki oda engedte azt a kölyköt ebben a kiélezett helyzetben.

Tényleg lassan megtelik a pohár! Ha beleolvas az ember szlovák fórumokon (pld.SME) a magyar vonatkozású cikkek hozzászólásaiba, elszörnyedve tapasztalja a masszív, elvakult gyűlöletet. Úgy látszik itt már minden szlovák Szerbia sorsára szeretné juttatni kicsinyke országát, melyet talán nem találnak eléggé kicsinek. Lelkük rajta ! Most már világosan látható, beérik Szlota "munkássága". Ha a sors úgy akarja, én kivárom, míg Fico-ból hágai lakos lesz. A baj csak az, hogy ez valószínüleg sokezer emberéletbe fog kerülni. Osztom Hozé másutt hangoztatott véleményét, hogy a fő ok a rossz lelkiismeret az ellopott területekért.

Décse

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Beteg ez a nemzet,
Bósza János, 2008, október 22 - 15:24

nagyon beteg, bőcslázban szenved,

nagyképű, dölyfös, ... bingyó lelkű,

mint egy éretlen gyümölcs,

a bűzlentyűek kompániája,

dancs, csorvas himpellér módjára,

cserepes csököttséggel,

békasó szivvel,

csárognak, mint a csatakancák,

interes vakszikes, toportyánföldön. (K.T.)Civil vagyok, szabad vagyok, csak vitázni-vitatkozni akarok. (BJ)

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

ach
david, 2008, október 22 - 15:26
te már megint jólmegmondtad

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Jónásunk!
Hozé, 2008, október 22 - 16:00
Mi ez? A délutáni Becherovka?

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

mielőtt Terike és Tibor
Hozé, 2008, október 22 - 15:36

ölre mennének, belepofáznék én is, ha már megadatik! E két ember párharcát lehet az igazság keresésének is minősíteni. Kié lesz az érem? Egyiké se! Teryke vadul védelmezi a srácot, meg talán közelebb áll a realitáshoz, de másik oldalról kerüli meg, magyarázza.

A srác elqrta - hogy e divatos szóval éljek! Fogalmam sincs, milyen szándék vezette, hacsak nem attól támad orgazmusa, ha kiröhögik. Ha a hangszínére most nem teszek megjegyzést, akkor se kellett volna ilyen sanyarú szlovák tudással az oroszlánbarlangban meztelenre vetkőzve andalogni!

A zsűri szőke libája 10 pontot érdemel, a bal kezénél lévő pasi 9 és a cseh nyelvű pedig 7 pontot kapott nálam sovinizmuból. A közönséget nem pontozom, mert a tömeget könnyű sodorni, meg egyébként is már sokszor kifejtettem, hogy egy szlovákban genetikailag benne van a gyűlölet irántunk - tudjátok, a lopott értékek miatti félsz így tör elő!

...egyébként jól szavalt! ...legalábbis lelkesen!

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

A 10 pontos
Tibor, 2008, október 22 - 16:14

mas musorokban nagyonis nem sovinisztakent viselkedett, a 9 pontosnak cseh a felesege a 7 pontos cseh meg zsido - nemregiben tuntetett Pragaban egy zsidotuntetesen toleranciaert. Meg kellene oket kerdezni, miert rohogtek. Az elso magyarsoviniszta reflexem utan - miutan elmult - nagyon viccesnek tunik a szlovakot toro srac. A hatvanas-hetvenes evekben a magyar teveben egy nemet torte a magyart nagyon szimpatikusan es rohogessel kiserve - a ... Zigfried. Ha igy folytatja Istvan, akkor van eselye Szlovakiaban. Csak meg ne tanuljon totul.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Aki korpa közé keveredik,
musztafa ibrahim, 2008, október 22 - 16:25
Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók. Ez jutott legelőbb eszembe. Az már csak sajnálatos, hogy ištvánko alapján általánosítanak. Ilyenek a magyarok! Az a szánalmas, hogy ez érezhető más műsorokban is, pl. László Komárom és b. neje esete, főleg a kezdeti időben. És a kör bezárul: a médiumi tömeges röhej a jelenlegi politikai vezetés által deklarált nem tudnak szlovákul lózunggal. Így teljes a kép. Tévednek. Az gondolják, ha "megtanulnak" szlovákul - egyesek szerint nem is létező magyarok- akkor nem is lesznek. Ha nem vesznek tudomást a magyar földrajzi nevekről, szintén nem léteznek, sőt nem is voltak. Egyedüli megoldás: sokrétűen művelt, tájékozott, államnyelvet, sőt idegen nyelvet (nyelveket is) tökéletesen beszélő, saját részterületükön kiváló, gondolkodni képes szakemberek. Addig pedig csak maradnak a disznók. Röf, röf. A többieknek: Áldás, békesség.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Mar unom magam egy kicsit, de
Tibor, 2008, október 22 - 17:38

a volt szlovak felesegunk azert fel tolunk egy evszazaddal valasunk utan, mert ugy erzi nem eleg szep es ugyes, hogy tovabbra is egy telken szeretnenk maradni vele, miutan lebontottak keritesunket. Tehat: tudatalatt tulbecsul minket, nem lenez. Elettapasztalatom ez a melypszichologiai meglatasom. Egyeduli megoldas: magyarkent elunk ket szomszedos telken szlovakul is notazva volt felesegunkkel, a ma mar baratnonkkel. Egy kicsit elfajult a hasonlatom a vegefele. Kifelejtettem a vereresszemu szlovak komakat es veresoklu magyar testvereket.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

István
Balkó Gábor, 2008, október 22 - 18:44

és szülei tudták mit vállalnak, gondolom nézik a TV-t, hallgatnak rádiót, olvasnak újságot, tudják milyen a közhangulat velünk szemben, jól ismerték István szlovák nyelvtudását.

Mindezt egybevetve merész vállalkozás volt Istvántól.

Nem nézem a Tálentumot, de néha 1-2 percet elidőztem ennél a műsornál s láttam mit művel Habera a "szlovák" versenyzőkkel, egy kislánynak mondta, akkor énekeljen, ha senki nem lesz a közelében vagy valami hasonlót s még valamit, amire már nem emlékszem, de nagyon lesújtó volt. Úgyhogy nem kellene túldramatizálni, igaz minket István esete érzékenyen érint, de nem csak Istvánt húzta le a zsüri egyedüliként, hanem sok szlovák versenyzőt!* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

valahogy
teryke, 2008, október 22 - 18:50
elslisszansz a lényeg felett: egész más vkit a hangja miatt szivatni (gyereknél szerintem ez is bűn!), és egész más vkit a nemzetisége/etnikuma miatt megalázni (főleg egy gyereket a pi...ba!). Az én szemeben ez az egész igenis finoman szólva unfair!

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Igazad van,
Balkó Gábor, 2008, október 22 - 19:01

de tudták mibe mennek, s mint írtam, nem csak Istvánt szivatta a zsüri!

Ezzel nem a zsürit védem, én ugyanazt éreztem, mint Te, csak az tény, hogy a szlovák versenyzőkkel ugyanazt teszi a zsüri!

Mellékesen: Rák Viki és Andy Kraus szlovák tudásán is röhög az egész ország.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

nyelvtutás
Décse, 2008, október 22 - 21:04

én magyar létemre sok szlovák nyelvtudásán is röhögök. Pláne ha az angolt keverik a "ľubozvučná" nyelvükbe. Valahogy így:

Háj Jano, čekni mi plíz dopad selsu na tie reveňjúsi ...stb.

Ez nem zavarja őket.

Décse

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Aktuális jelentés:
Tibor, 2008, október 22 - 20:22
az István művészetével kapcsolatos Markízás fórumon http://talent.markiza.sk/clanok-483475-istvan-vsetkych-rozosmial-smutnou... 28:2 arányban vezetnek az Istvánpártiak. Tanulság: a szlovákok szeretik az ügyefogyott (vagy önmagát részben annak tettető, olyan szerepet játszó - Rák Viki, Andy Kraus, Bugár Béla, én) magyart. Erre vezet az út, s nem Budára.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

összmagyarság
Décse, 2008, október 22 - 21:11

szerinted még nem vagyunk elég hülyék ? még tegyünk rá egy lapáttal ?

És az elmúlt majd száz évben nem csinált a magyarság elég baromságot (ne akard hogy soroljam) ?

Décse

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Tibor, remélem viccelsz. A
musztafa ibrahim, 2008, október 22 - 21:22
Tibor, remélem viccelsz. A szlovákok szeretik az ügyefogyott magyart? Szerinted az oktondi magyaroké a jövő útja, szerencsétlen hibbantaké? Akik még a szeretet és az idióta riherészés közötti különbséget sem észlelik. Bravó. Amint látom egyeseknek nem is kell ezt tettetni. A gondolkodó embereknek nincs jövője? Ezt csak szeretnék elérni esetünkben. Áldás, békesség.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

EUROPA2008
RAXPUTYIN, 2008, október 22 - 20:24

Ez igen valahol Europaban tortent....valami Szlovakiaban ahol Jan1-tol evroval fizetunk azeee nem semmi....Es itt ugye mint tudott nyitott a nep mindenre nyilvanvalo......De hogy miert kelletttttttttt ezt csinalni a gyerekkel ezt nem ertem......Mert magyar netan? Es ne agggyyy isten Rusinul szvalta volna vagy Ukranul az ma nem lett volna ien vicces.....Eddig se volt szimpatikus ez a kampos oru gothos picsa most meg aztan tenyleg belefosnak a nyalas pofajaba.....PREPACTE

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Két kérdésem lenne a
beeble, 2008, október 23 - 00:33

Két kérdésem lenne a zsűri azon tagjához, aki azért szólta le a srácot, mert megkérdezte, elmondhatja-e a verset magyarul is, mire neki az volt a válasza, hogy NEM, mert a műsor címe az, hogy SZLOVÁKIA tehetséget keres. Szóval a kérdéseim:

1. Énekelt-e valaki a műsorban angolul?

2. Ha igen, a "tisztelt" zsűritag leállította-e őt is ugyanezzel az indokkal?

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Ez már a rögeszmétek
Szolnok, 2008, október 23 - 01:03

Olyan hülyék vagytok mint a segg! Ti tényleg nem tudtok élni csak mindenből szlovák-magyar kérdést csinálni. A "produkció" röhelyes és szánalmas volt, a középen ülő tyúk reakciója szintén. DE EZ ETTŐL MÉG NEM NEMZETISÉGI KÉRDÉS. Itt is volt nem egy ilyen műsor , azokban is volt néhány ilyen balfasz és a zsűri csapkodta az asztalt úgy röhögött . Más országokban is. A kereskedelmi tévéknek márcsak ilyen a színvonala , hiszen kiszolgálják a nézők ízlését. Ti meg rácsaptok a témára és gyúrjátok a szart. Kicsit szélesebb látókört hölgyek, urak ! Minden szlovákiai magyar menjen ki egy évre Londonba ! ( Ne egyszerre !!!! )Áldás Békesség

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Vegre Szolnok! Ma is koran keltem
Tibor, 2008, október 23 - 07:16

es vegre egy ujfajta - szamomra - vitapartner: magyarorszagi vilaglatott magyar. Szolnok, miert van az, hogy rankszolsz, hogy mindenbol szlovak-magyar kerdest csinalunk es kozben a magyarorszagi magyar minden szlovakiai magyar kerdesbol felvideki kerdest farigcsal? Tehat Nagy-Magyarorszag-i remineszcenciakat kever bele. Vagy nem? Oszinte valaszt kernek Toled a kovetkezo kerdesre: Ha szlovakrol hallasz, rogton eszedbe jut a drotos tot is? Vagy inkabb egy Londont latott high-tech szlovak?* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

ugyan
teryke, 2008, október 23 - 10:10

már, mit londonozol itt, ha akarod tudni voltam ott, és a tengeren túlon is voltam hosszabb ideig, van felsőfokú végzettségem, normális állásom, nem vagyok megkeseredve, szlovák ismerőseim egy tucat, nem vagyok szélsőjobbos állat, csak simán jobboldali beállítottságú, nem gyűlölök más nemzeteket, a békés együttélés híve vagyok, nem vagyok szemellenzős nagymagyar, és képzeld, mégis felháboríottt a zsűri viselkedése- fentebb már leírtam miért. Sajnálom, ha ezt vki nem érti meg.

A szélesebb látokör még nem jelent semmit, látni is kell, nem csak nézni, kedves szolnoki-londoni.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

te viszont nagyon okos vagy
Décse, 2008, október 23 - 13:11
és művelt. Látni hogy jártál Londonban, és felküzdötted magad a pozsonyi szökőkutakban fürdőző ánglikusok szintjére.Bravo !

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Mondhatsz, amit akarsz:
Väinemöinen, 2008, október 23 - 13:33

Rúzsa Magdit nem fütyülte ki magyar közönség csak mert szebül is énekelte az Ederlezit...És még csak a zsűri se szívatta emiatt.

Más dolog meg az, hogy ha ebbe szlovák a műsorba behoznának egy fajtiszta východňárt vagy záhorákot, azt ugyanígy megszívatnák.

Mert ezek már csak ilyenek.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Szolnok, a kereskedelmi
musztafa ibrahim, 2008, október 23 - 14:08
Szolnok, a kereskedelmi tévék alpári színvonala a hozzád hasonló nézők ízlését szolgálják ki. Amint érzékeljük neked ez untig elég. Ezért kár volt kimenned akár Londonba is. Szélesebb látóköröd sem segített, hogy a nemzetiségi kérdés mibenlétét nekünk elmagyarázd. Azon pedig gondolkozz csak el szaporán: nem az é a hülye aki röhelyest ír. Áldás, békesség.


Fórum bumm:

bumm 2008-10-24 10:52

Offline 1. szopatni csak azt lehet aki hagyja magát, aki alkalmat ad rá, mivel ebben az esetben a szegény srác még csak 16 éves a felelősség nem őt terheli hanem a ´felkészítőjét´, ´bíztatóját´ stb.
2. 16 évesen még én sem tudtam tökéletesen szlovákul, bár még most sem tudok mert ugye tökéletesen csak a szlovák anyanyelvű beszélheti a nyelvet mi magyarok vagy mások max. folyékonyan tudhatunk szlovákul
3. továbbra is azt mondom, hogy azt kéne megkeresni és lebaszni aki kitette ennek a tortúrának a szegény gyereket aki még nem volt képes felmérni hogy ország világ elé áll ki egy nullával felérő szlováktudással
4. nem kell belőle nemzetiségi ügyet csinálni mert ez egy éppen olyan szar reality show mint a Big Brother, Győzike Show, Megasztár, Ments ki innen celeb vagyok stb., stb.
5. itt is mint más reality showban arra megy ki a játék az egyes epizódokban, hogy nevetség tárgyává tegyék azokat akik kevésbé értenek ahhoz amivel szerepelni akarnak
lásd. Megasztár adásokon is gondolom mindenki hullára röhögi magát mikor egy Iron Maiden számot egy repedfazékhangon éneklő 18 éves srác akar előadni
vagy mindenki szintén röhög ha ugyanilyen hamisan, brutálisan erős akcentussal és törtmagyarsággal valaki fellép
6. a külömbség csak az, hogy míg a reality show-ban az emberek többnyire saját elhatározásukból induló felnőtt ember ebben az esetben egy szegény 16 éves magyar srácról beszélünk akit a kedves ´felkészítője´, szülője stb. kitett egy ilyen dolognak

bumm


kacor 2008-10-24 10:51

Online Mint ahogy azt már mondtam, NEKEM nagyon jó volt látni, hogy az a sok BUTA milyen felszabadultan tud nevetni saját BUTASÁGÁN !!

Még egyet szeretnék megjegyezni a cseh manushoz:
Úgymond rászólt a fiúra, amikor az azt MERÉSZETE mondani, hogy ha akarják elszavalja ő a verset magyarul is!!! Mire a cseh: a műsor nem erről szól,mert hát ugye "Szlovenszkó má talenta"!! Nos én azon gondolkodtam, hogy a számtalan hasonló "megmérettetés" között szép számmal akadnak olyanok , akik pl. angol dalt adnak elő angolul, sőt szerbül !!!!! /Magdika pl./ És senki nem szarta magát össze a gúnyteljes nevetéstől!!!!

Hogy lehet az , hogy Európában MINDENKIT CSAK A MAGYAR IRRITÁL !!????


bunko 2008-10-24 10:13

Offline Légy jó mindhalálig !


Rugó 2008-10-24 09:38

Offline "...se Istenem se Hazám.." Van vér a gyerek pucájában. Azért elgondolkodtam mire fel ez e versválasztás.
A videót nézve majdnem elbőgtem magam, én is átéltem már hasonlót, tudom mit érezhetett. Aki meg egy ilyen versen röhög arra nemtudok elég csúnyát írni.


paskom 2008-10-24 09:36

Offline Szegény Habodász István !
Úgy látszik,Te még abban a szellemben nevelkedtél,amikor a veled korabeliek azt énekelték az iskolában

" ......egyik ember annyi mint a másik,
bár a bőre barna vagy fehér,
egyet ér mert egyenlő az ember,
mennyi munkát végez annyit ér......"
(igaz, az ének azért utalt másra is,de ez a rész azért elfogadható).
Sajnos nem ezt a világot éljük ! Sajnállak,hogy neked ezt így kellett tapasztalnod.Szomorú tapasztalat ez neked egy életre.De azért ne csüggedj,mert Te megpróbáltad a ma lehetetlen - fényt vinni a sötétségbe.
EZÉRT ÉN TÉGED HŐSNEK TEKINTLEK !
Hős vagy,ugyanúgy mint M.Hédi,aki miatt már-már válságban van a szlovák igazságszolgáltatás.
Hédiről már nem tudnak mit mondani,a Te videódat pedig már el is tűntették az internetről,mert belátták,mégse lesz jó,ha rajtad fognak röhögni.


Jenci 2008-10-23 23:03

Offline Hát igen Hombre, igazad van! Háborúk voltak és lesznek, az erősebb vagy az ügyesebb nemzetek megmaradnak, a gyengébbek pedig elpusztulnak.


Hombre 2008-10-23 22:13

Online Igen igazuk van azoknak is, akik azt állítják igen mivel külhonban rekedtünk, muszáj tudnunk az államnyelvet és még pár idegen nyelvet, az emberiség ismét építi a bábeli tornyot egymást kispékelve, de megérett a világ a végitéletre, a pusztulásra, közeleg az újabb világháború ami újra egybekovácsolja az idegen nemzeteket, mármint akik túlélik...
Mert ha megbocsátjátok az embereknek vétkeiket, nektek is megbocsát mennyei Atyátok. Ha pedig nem bocsáttok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg nektek vétkeiteket. (Máté ev. 6, 9 - 15.)

Frakk 2008-10-23 20:14

Offline Eltűnt a youtube-ről, tényleg? Vajon ki cselekedett ilyen demokratikusan? Már a markízások is szégyenlik a pofijukat emiatt?
Ne ugass!

Leeloo 2008-10-23 20:05

Offline A youtube-ról már eltűnt, innen szerintem nem fog:

( LINK )Rebecca Red 2008-10-23 18:17

Offline Érdekes, de nekem inkább a cseh tűnik ugató nyelvnek! Sovány vegasz, de hallgassátok meg az IHM Karel Gott-paródiáját:

( LINK )

kacor 2008-10-23 17:55

Online Nem láttam a mňsort /nem nézek ilyen f.szságokat/, de a cikk alapján számtalan kérdés vetődik fel bennem!! ÁM nem untatlak velük benneteket!!

Jó azonban látni, hogy szépen érik a jelenlegi kormány gyümölcse, DE annál még jobb volt látni , hogy a BUTA hogy tud röhögni saját butaságán!!

A cseh manushoz annyit, hogy:
-A Csehszlovák Néphadseregben , amikor az esküt tettem, a parancsnokom előtt állottam volt, velem a többi újonc, meg egy géppisztolyos őr az ezred zászlója mellett !! Tehát szuper "ünnepély"!!
Mikor a parancsnokom megtudta, hogy "MAGYAR" vagyok, azt mondta, hogy akkor olvassam fel MAGYARUL az eskü szövegét!!!/Ugyanis, mily érdekes, a szociban az esküt MINDEN Csehszlovákiában élő nemzetiség nyelvén KINYOMTATTÁK, és utána aszerint lehetett felolvasni, majd aláírni!!/
Tehát: nagyban olvastam az esküt, és amikor a végére értem, a parancsnok csak a fejét csóválta, ÁM- ha hiszitek, ha nem- ekkor váratlanul megszólalt a zászló mellett őrt álló "öreg" katona, és szó szerint /csehül/ ezt mondta:
-"... Ty vole, to je ale štekot !!!".....ami magyarra fordítva durván ennyit jelent:...-"No bazmeg, ez ám aztán ugatás..."!!!
Erre persze a többiek, még a parancsnok is , őrült vihogásba törtek ki!!!
Teljesen át tudom élni, hogy mit érezhetett H. István most, amikor ÉN AKKOR /1986-ban/ megtudtam, hogy MIT IS JELENT Csehszlovákiában MAGYARNAK LENNI !!!
És azt is tudom /olvasva ezt a fórumot, néhány fórumozót /, hogy MIT IS JELENT, milyen nehézséget, Szlovákiában MAGYARNAK MARADNI !!!
A HARMADIK ÉVEZRED KUSZOBÉN !!!!!!!


Rebecca Red 2008-10-23 14:49

Offline Nem előítélet, hanem tapasztalat. Sajnos.
"Vörös Rébék általment a keskeny pallón s elrepült"

Csöndes 2008-10-23 14:33

Offline Értem.
És miért cigányozol?


Rebecca Red 2008-10-23 14:21

Offline Egyáltalán nem kedves és egyáltalán nem Csöndes! Az, hogy ki milyen álnevet választ, magánügy. (A Tiéd például egyáltalán nem illik Hozzád!) Az enyémnek története van, amit nem kötök az orrodra, azt ugyanis ki kell érdemelni! A vörös szó sokakban kellemetlen asszociációt kelt, már csak ezért sem választhattam ezt. Arany János egyébként sokat fordított angolból (is), pl. Shakespeare-t, így ő aligha akadna fönn ilyen apróságon, hogy nekem spéci mi az álnevem. Ez csak pitiáner szőrszálhasogatás!
"Vörös Rébék általment a keskeny pallón s elrepült"

karesz70 2008-10-23 14:03

Offline becci meg kell nezni ujra a videot es meglatod hogy nem jozsef attilat nevettek ki!!! ott jol latszik hogy csak a pistan nevettek es mar joval elotte mielott bemondta volna hogy mivel akar szerepelni es a verset nemis halgattak!!! arra hogy kinevessek eleg volt a hangja (arra kerdezet ra az a nagyorru pics@ hogy heliummot hasznal-e nyugtatonak)es a mimikaja!!! az hogy eros akcentussal beszelt es torte a szlovakot mar csak hab volt a tortan!!! de ez a musor (es sok mas hasonlo) erre epul!!! sajnos ilyen vilag van es most mas kigunyolasa es nevetsegesse tetele hozza a legnagyobb nezetseget!!!


Csöndes 2008-10-23 14:00

Offline És ha cigány a gyerek, akkor mi van?

Ha "magyar ügyekben" kompetensnek érzed magad, miért nem Vörös Rébéknek "hivnak"? A Rebecca Red-del érdekesebb vagy, azt gondolod?

Én a műsort nem néztem, a Markizát nem bámulom, de aki látta, irja meg nekem, mivel buktattaák ki a fiut. Mert gondolom, a nagy "siker" ellenére sem jutott tovább.
Mi volt a "szakmai" indok?
bada_bumm 2008-10-23 13:57

Offline vége:
És igaza volt Istvának, hogy aki ellenszegült neki azzal leszámolt, a cél szentesíti az eszközt, mennyivel jobban jártunk, hogy a pogány Koppányt kinyírta, és mi még 1000 évvel később is itt vagyunk. Hát sokkal jobb, mintha Koppány lett volna a fejdelem, akkor ma már a krónikákban sem lenne olyan szó, hogy "magyar". Az is ferdítés, h mindenkivel leszámolt. Ez sem igaz. A fél népet sem nyírta ki. Még a Koppány utáni legnagyobb ellenfelét, Gyulát sem nyírta ki, megadta nekik a lehetőséget, h elmeneküljön a családjával, és ezáltal életben hagyta őket. Úgyhogy Koppány meg néhány tudatlan kinyírása miatt nem kell a szívünkhöz kapni...


bada_bumm 2008-10-23 13:57

Offline folyt.:
István királyról meg annyit, hogy sajnálom hogy nem ismered az államalapítás pontos körülményeit. Emlékeztetnélek az egykor dicső (a magyarok nyilaitól ments meg minket Urunk) kalandozó hadjáratok a 960-as években már mivé váltak? Sorozatos vesztes csatákká, béna vállalkozásokká, stb.
Erre jött Géza, aki nagyon okosan felismerte, hogy ha egyhamar nem tesz valamit, akkor jaj nektek magyarok, a német-római császár bekebelez titeket... Ezért 973-ban békét kötött a császárral, ezzel lélegzetvételhez jutatta a népet, és Istvánnal együtt egy 30-40 éves munka eredményeként olyat alkottak, ami amit Magyarországnak nevezünk, ami 1000 éve fennáll, akárhányszor belerúgtak, nem tudtak nagyot változtatni rajta. Ha ezt akkor Géza és István nem lépi meg, akkor a magyar nem hogy világnyelv lenne, de már senki nem beszélné.... Géza felismerte, hogy Európában a magyarok csak úgy tudnak fennmaradni, ha eggyel további fejlettségi szintre lépnek. És nem tudom, ki milyen történelmet tanult, de a magyarok hajlamosak úgy tanítani a történelmüket, hogy mindig is gyenge,. béna ország voltunk... hát megnyugtatok mindenkit, hogy István, László, Kálmán, III. Béla, Károly RÓbert, Nagy Lajo, Luxemburgi Zsigmond és Mátyás idején Európa 3-4 legjelentősebb országának voltunk az egyike... és ennek elengedhetetlen alapja volt az, amit István és Géza létrehoztak, amivel megmentették a magyar nemzet létét.
folyt...


bada_bumm 2008-10-23 13:56

Offline Korábban én is azt gondoltam, hogy a szlovákiai magyarságnak kell, illik tudnia szlovákul. De ma már nem így gondolom. Alulról építkező, akarat erős magyarságnak akármelyik országban nincs szüksége az adott ország nyelvére, különösen nem egy kárpát-medencei országban, egy olyan országban, ahova akaratukon kívül kerültek az őseik.... Megannyi nemzetközi szerződés, charta biztosítja hogy ne KELLJEN kötelezően tudni az anyanyelven kívül máshogy. Csak a szlovák soviniszta kormány akarja elhitetni, hogy KELL tudni szlovákul, mert így illő! Szerintem jó dolog megtanulni szlovákul, mert ezzel is megmutatod, hogy te kultúrálisan felettük állsz, mert míg ők tudnak max 1 nyelvt a saját nyelvükön kívül, te beszéled a magyart, a szlovákot, az angolt és még valamit... ergo ügyesebb, okosabb vagy. Ott kell vigyázni, hogy a magyar nyelvet kell ápolni, őrizni, stb. és akkor nincs baj, ha tudsz szlovékul, ha nem....
folyt...


Csöndes 2008-10-23 13:47

Offline "Kíváncsi lennék, ha mondjuk Radnóti Razglednicáit szavalta volna, akkor is ilyen minősíthetetlen módon reagált volna-e a közönség?!"

Akkor is!

Lali57 2008-10-23 13:45

Offline Tudtam,hogy buta nép a tot,az okornél is butább,de ez már aztán a csucs!!!!!!


Rebecca Red 2008-10-23 13:35

Offline Én is pont ezt mondtam, Bada, csak finomabban fogalmaztam! József Attila az egyik kedvenc költőm (kinek nem?!), és olyan vérlázítónak találtam, amit itt műveltek vele, hogy nem találok rá szavakat! A közönség is, a zsűri is egyszerűen bunkó paraszt, műveletlen, kulturálatlan tahó valamennyi!!! De ez a srác is, ahogy versmondás közben gesztikulál, komolyan a szellemi fogyatékosokra emlékeztet! És miért pont szegény József Attilát kellett választania?! Nem tudta, hogy hová, milyen jellegű műsorba megy?! A szlovák származású Petőfi Anyám tyúkja c. szösszenetével kellett volna fellépnie, azt már a magyar tévékben is többen előadták kiparodizálva, pl. a Kossuth-díjas Gálvölgyi is!
Kíváncsi lennék, ha mondjuk Radnóti Razglednicáit szavalta volna, akkor is ilyen minősíthetetlen módon reagált volna-e a közönség?! Erasmus! Komplexum helyett szerintem a komplexus a helyes kifejezés! A közönség és a zsűri gyalázatos viselkedése pedig őket minősíti. Ezzel nem a srácot akarom védeni, de egyetlen európai országban sem illik így viselkedni, ahogy azt a szlovákok ebben a műsorban prezentálták! Szegénységi bizonyítványt állítottak ki magukról!!! (U.i.: csak halkan és zárójelben súgom, hogy van néhány szlovák vers, amit bármikor, kapásból el tudok mondani, pedig nekem soha nem volt kötelező szlovákul tanulnom! Erről ennyit.)
"Vörös Rébék általment a keskeny pallón s elrepült"

erasmus 2008-10-23 13:33

Offline Viszont eredetileg nem ezeket akartam írni. Ezt csak azoknak a szlovákiai, romániai, újvidéki, stb. "nemzettársaimnak" akartam leírni, akik nagyon kotodnek a múlthoz, de valoszínuleg nem ismerik az MM igazi arcát!

Eredetileg ilyesmit akartam:

István nagyon rossz helyre ment. Mit várt egy olyan musortol ahol egy ember fejen állva issza a sort? és mit várt egy olyan kozonségtol aki ezért pénzt ad hogy akár élloben láthassa? Ide minek elmenni Jozsef Attilát szavalni?

Valamelyik elottem "felszolalo" írta hogy kíváncsi lenne melyik nézo tudna elmondani ugyan így akár egy magyar verset. Az van, hogy én kiváncsi lennék arra, hogy egyáltalán tudnának-e egyetlen verset is szlovákul!
Nem! Istvánnak nem kellett volna oda mennie!

Szlovák tanulás:
Nem tudunk szlovákul! Viszont nagy szerencsétlenségunkre Szlovákia része lettunk 1918ban. Ez ellen már semmi sem lesz téve. Már nagyon késo! Viszont ha itt élunk és élni akarunk pénzt kell keresnunk magunknak és családunk részére. Viszont sajnos magyarul nem tudjuk "eladni" magunkat a szlovák piacon! (Aki most jon a magyar piaccal az ne fecsérelje az idot, mennyen probálj ki! MM már "várja")
Nem mehet mindenki Magyarországra dolgozni! Itt kell hogy boldoguljon. Viszont (konkrét eset) ha osszekerul egy szlovák "HR"-vel még a nevét sem tudja elmondani sokunk. Igy mi marad nekunk? A szallagmunka. Ezt akarjuk? Szerintem majd´ minden ember tobbre vágyik.

A szlovákokban nagyon mélyen elraktározodott a kisebbségi komplexum (volt rá jo néhány évszázaduk). Ezt most keménykedésel probálják helyrehozni. Sajnos nem szeretnek minket. De mink se adjunk nekik támado feluletet! Nekunk Szlovákiában éloknek KELL tudni szlovákul, viszont tényleg hiba van az oktatási rendszerunkel. Nem tudnak (bocsánat a kivételnek) a gyerekek szlovákul. Igy szép lassan lecsuszunk...


2008-10-23 13:32

Offline Bada_bumm,
dolgoztál Te magyar honban? én igen. Kb. 5 perc elég volt hogy osszeveszek a "magyar-magyarokkal": kb. így tortént:
magyar-magyar (MM):honnan vagy?
én (én): észak komárombol.
MM: Komárnobol? Akkor te is szlovák vagy?
én: Nem! .....

és elkezdtunk vitatkozni. MM-et nem tudtam az igazamrol meggyozni(merem állítani 85% Magyarország állampolgárainak nem lehet meggyozni). Ekkor eszembe jutott egy jo érv. Megkérdeztem tole:
-szerinted az a török aki Magyarországra koltozik, megtanul így-úgy néhány mondatot, DE megkapja a magyar állampolgárságot. At szerinted magyar?
MM: IGEN!

Kész, nem tudtam tovább vitatkozni. és ez az elso 10percem volt a munkában. Ugyan ez tobbszor, más MM-rel is megismétlodott.

Azota nekem ok csak "magyar-magyarok". El eltunyult nemzet. Ez a nemzet (magyar-magyar) szerintem szotyit venne elo kard helyett, ha az TV2-n azt látná, hogy deportálni kezdenek bennunket. Sajnos.

(Említetted Sz.Istvánt. Mit csinált? Hogy megmaradjon a magyar nép, leolte a felét (?!) meg elvesztette sajátjainak is jo részét. Mert ezt kovetelte a NYUGAT. A veszteségbol inkább még egy kicsit "nevelte volna" a nyugatot, és magyar lett volna az egyik világnyelv. De inkább ráment a hatalomra.)bada_bumm 2008-10-23 13:04

Offline Igen, csak a celeb vagyokban nem azért aláznak halálra, mert egy MAGYAR költő versét mondod el... (vagy szlovák, vagy román vagy tökmind1, lényeg, h itt azért is röhögnek rajta mert magyar és nem szlovák verset mond el...) úgyhogy a kettőt ne hasonlítsuk össze, amúgy a celeb vagyok tényleg gusztustalan....


Rebecca Red 2008-10-23 12:48

Offline Innen, M.o.-ról nézve ez a srác erősen romának tűnik, és kissé fogyinak (a közönség is eléggé elmefogyatékos, mert normális emberek kultúrállamokban nem viselkednek így!), úgyhogy "csak" József Attilát sajnálom, aki foroghat a sírjában!
Egyébként: egy-egy műsorban a szereplők megalázása a magyarországi ker. tévékben is nagy divat (lásd pl.: "Celeb vagyok..."), de ott legalább előre tudhatják, mi vár rájuk, és jó pénzeket kapnak érte! Ja, és legalább a klasszikus költőinket békén hagyják!
"Vörös Rébék általment a keskeny pallón s elrepült"

bada_bumm 2008-10-23 12:30

Offline Ezután a videó után végleg betelt a pohár a soviniszta Szlovákiával, ha ez nem elég bizonyíték arra, hogy ez az ország egy soviniszta ország, akkor elég bambák vagyunk! Még egy ilyen bamba népet, mint mi, már bocsánat!!!! Már rég az utcára kellett vonulnunk, és ma remek nap van, rá, csináljunk Szlovákiának is egy október 23-at, mutassuk meg, hogy mi magyarok nem adjuk könnyen magunkat!!!

1849-ben és 1956-ban is csak orosz katonák tíz- meg százezreinek sikerült legyűrniük minket, hol van ma a tettre készség????
FORRADALMAT!!!!!

Meddig tűrjük még a megaláztatásokat????
Szent István, a himnusz, a nép, az ország, a jelképeink, és mostmár a költőink sárba tiprását is csak úgy elviseljük??? Százszor többet tettünk le egy évezred során mint ezek a majmok 20 év alatt, mi ez a kisebségi komplexus nálunk, emberek, sokkal többre vagyunk hivatottak és képesek, mint hogy ezeket eltűrjük!!!!!!
Voltak nekik ilyen nagy költőik mint nekünk? Volt Petőfijük, Aranyuk, Adyjuk, Kosztolányiuk, Babitsuk, Radnótiuk, Máraiuk??? Nem dehogy....

KÉSZ. ELÉG VOLT.

Rabok legyünk vagy szabadok????
Ez a kérdés, válasszatok!!!

Meddig tűrjük még a sárba tiprást? Vagy nektek ez a jó, a kívánatos????

NEM. NEM. ELÉG VOLT!!!!


drakan 2008-10-23 11:59

Offline A Istvánnak minden elismerésem. Kíváncsi lennék az ott nevetgélők közül ki tudna elmondani egy szlovák verset Magyarul.Így utólag ennek a közönségnek
József Attilától Nem Nem Soha című verset kellet volna szavalni Szlovákul illetve Magyarul.
Itt a link:http://www.youtube.com/watch?v=TdgN1HFf948
Szlovákul sajna nem találtam.


Jocó 2008-10-23 11:54

Offline Tisztázzunk valamit. A srácot nem erőltették oda, önként vállalta. Ha még bemutatkozni sem tudnék szlovák nyelven, biztosan nem vállalnám fel már előre a kiröhögtetést. Nehogy már hőst csináljunk a fickóból, vegyük tudomásul, hogy megint mi magyarok adtunk lehetőséget arra, hogy kiröhögjenek bennünket.
A cím meg egyenesen felháborító. Mi az, hogy "szopattak"? Nem lehetne kissé visszatérni a jómodorhoz?


Csöndes 2008-10-23 11:07

Offline A fiu nem tudta, milyen megpróbáltatás vár rá!

Naiv volt, tiszta szivvel jött, de ez egy magyarellenes, soviniszat környezetben, ahol holmi ribancok végigröhögik a fiú előadását, nem megfelelő magatartás.

Nagy kár, hogy annak a nagyszájú csehnek, nem vágott vissza valahogy ilyenformán: Akkor te miért beszélsz csehül, sovijani?

Habera magatartásán éreztem a nagykürtösi származást. Valószinuleg nincs semmiféle negativ beállitottsága a magyarokkal szemben (???). Viszont nem védte meg srácot!

Hol voltak a fiú kisérőié? A magyarokat nem engedték be a nézőtérre, vagy csak a kamera "nem találta meg" őket?

A "szopásról". Nem az első eset. Pl. nemrégiben, "eltaknyolt" volt, elcsúszott helyett.
Van egy olyan érzésem, hogy a Bumm-ot, magyarországon szerkesztik. Az ottaniak beszéde, kifejezésmódja már régen nem üti meg azt a minimális szintet, amit akár csak az általános iskolai magyar nyelvoktatási követelmények alapján elvárható lenne.

2008-10-23 10:47

Offline István "TISZTA SZÍVVEL" indult neki es becsülettel elszavalta - ez nem szégyen.
Kitartás van benne mert a sok gúnyolódás ellenére nem hagyta el a szinpadot.
Az ahogy a közönség fogadta az a szégyen.
Az tény hogy még sokat kell gyakorolnia szlovák nyelvet.
Viszont hogy ha nem lett volna erőssen magyar *tájszólása* soha nem
kerül a TV-be egy *egyszerű magyar vers * ! mert ez a műsor egésszen
más kulturális *értékeket* díjaz.

*a cikk írója kissé erős kifejezést használt ! /szop....../


pitor 2008-10-23 10:44

Offline nem kell nezni, nemo, ja!
a dolog annyiban nemzetiseget erinto,h magyar fickorol van szo, masreszt, h ebben az orszagban ez egy jellemzo momentum, pontosabban: "A" jellemzo momentum (ami ott zajlott)
es szorosan kapcsolodik, h a zsuri es a kozonseg attitudje mennyiben jellemzo, mennyire sztereotipizalhato. azt gondolom,h abszolut sztereotipizalhato, mert, nemcsak, h komoly alapja van a hasonlo viselkedesnek, de azis elmondhato, h 2008ban szlovakiaban egyenesen ez a jellemzo!
es innentol kezdve teljes mertekben osszefuggesbe hozhato a cikk tartalma a kisebbsegi, politikai kerdesekkel.
sot, a szlovak nemzet karakterisztikajanak es fejlodestorteneti kerdesevel.


Zsoltika 2008-10-23 10:40

Offline amikor jartam iskolaban a nyitra melle mojmirovecera könyvkötőnek tanultam volna ki jó magam is ilyen hasoló essetem volt reszemől igaz törtem a szlovak nyelvet de nem jó ejtetem ki a szlovak szavakat a tanarok is szlovak diakok is ugyan úgy rajtam röhögtek hogy beszelek szlovakul ott is hagytam az szakközep iskolat


nemo 2008-10-23 10:20

Offline Ugyan már, ne csináljatok ebből is nemzetiségi kérdést...
Ez, és az ehhez hasonló, színvonalon aluli, szenzációhajhász műsorok pont erre épülnek - kigúnyolni a szereplőket, megröhögtetni a közönsége(s)t. Janikát talán nem röhgték ki? pedig magyarként, magyar "műsorban" szerepelt.
Egyáltalán, mi a fenének ment oda ez az István ? Mit várt? Hogy pátyolgatni fogják? Ja, amúgy kísértetiesen hasonlít a polgárjenőhivatal féle (megrendezett)jelenetekhez...
Nem kell nézni ilyen műsorokat.


pitor 2008-10-23 10:20

Offline primitiv musor, megprimitivebb zsurivel es kozonseggel.
beteges es szanalmas. nonszensz.


roland73 2008-10-23 09:22

Offline
Lok írta:
Most azonban térjünk szegény Pista esetéhez. A gyerekben van virtus, van tartás és tűz, szinész szeretne lenni ez nemvitás, de ahhoz nemcsak az anyenyelvét kell köszörülni, de az idegen nyelveket is jól kell tudni forgatni. Nyitott világban élünk, az angol mára létminimum lett, a szlovák mint szláv nyelv utat nyithat a cseh, lengyel, orosz nyelvterületekre. Ésszel többet mint erővel gyerekek, izraelben tudjátok a nemarab gyerekek 5 éves korukig zsebből fújnak minimum 5 nyelvet, arabot hamarabb beszélik mint a hébert...
Ehelyet milyen a mi iskolarendszerünk, kötelező olvasmány - ne hogymáá , konverzácio 0, szlovák beszédtechnika 0, ahelyett nyomják a mű nyelvtant, tolbamondásokat stb.
Itt nem a tanitó a hibás, végig izzadhatja az órát ha a gyerek nemrendelkezik kellő aditüddel, otthoni szokásmintákkal, vége, az óra bohóckodásba fullad és akkor itt az eredménye, akármilyen tehetség lehet ha valahol ki kell állnia kell a nyelvismeret, ez az ALAP, nem matematikai kockafelyek gépsori gyártása, hires matematikus , fizikus jó ha a populáció 0,1 százalákéból leszz, programozó meg informatikus is csak 1-2. De bészálni még a közértben is jól kell tudni.


ha a magyar az anyanyelve es a szlovakot idegen nyelvkent beszeli gratulalok a tudasahoz, megneznem akar magyar akar lovak anyanyelvu allampolgaraink hany szazaleka beszel hasonlo szinten idegen nyelvet .......


Lok 2008-10-23 09:09

Offline Ja az hogy vicces a magyar akcentus és a szlovákul beszélő magyar az a Susedia meg Kutyil sro és hasonló műsoroknak köszönhető Ha ezek a kutya politikusok nem gerjesztenék ezt magyar ellenes hangulatot ilyen hevesen akkor nem lenne semmi gondunk asszem. Még egy megjegyzés: azt az integentős kislányt a közönségből áldja meg az Isten jó magyar férjjel !!


Lok 2008-10-23 09:06

Offline Minden Elismerésem a srácnak! keményen kibírta. Amúgy kommentelők: ha kínai, angol, svájci, polinéz esetleg afrikai adott volna elő szlovákul szlovák verset akkor is kiröhögik. A közönségnél sokkal rosszabb volt a zsűri. Szándékosan meg akarták alázni a srácot a nagyobb nézettségért cserébe, de nem hagyta magát megőrizte a nyugalmát és a büszkeségét.


bunko 2008-10-23 08:23

Offline Egy régi székely vicc jut az eszembe :

Egy 80 éves székely bácsi felkerekedik és elmegy a Kolozsvári rabbihoz.
Adjon Isten, mi járatban bácsi ?
Hát kedves Rebe, szeretnék megtanulni héberül.
Héberül? És minek az magának ilyen idős korban?
Hát tudja Rebe, ha majd a másvilágra szenderülök szeretnék a Teremtővel anyanyelvi szinten beszélni...
Hát ez szép dolog, de mi lessz bácsi ha a pokolba kerül?
Az sem probléma Rebe, románul már tudok....


tili 2008-10-23 07:56

Offline érdemes elolvasni a hozzászólásokat.
( LINK )

bunko 2008-10-23 07:44

Offline Mondok valamit gyerekek, az idegen nyelvet tudni nem szégyen, nem bizony, mivel jómagam szlovák tannyelvű iskolákba jártam / édesapám szlovák /nekem a magyar nyelv volt idegen, de nem sokáig, ahogy nyolcévesen a kezembe kerültek nagyszleim féltveőrzőtt könyvei, Révai, Légrády, Tolnay lexikonok, Gárdonyi, Jókai és Szabó Magda művei, atuodidakta módon tanultam ezt az édes nyelvet. Ma má bár ejtek jópár helyesirási hibát, büszkén beszélem a magyar nyelvet, emellet olvasok angolul, németül és egy picit oroszul / még a szocializmus iskolarendszerében tanultam /.
Az hogy a matematikával hadilábon álltam, ezért nem vetett meg az idők során senki, az egyetemen megtanultam az integrálás és deriváció minden agyafúrt képletét, mégsem vittem a matematikával semmire. / A matematika alapiskolai tudásának közepes szintjével szerintem egy átlagpolgár vigan boldogul az életben /.
Most azonban térjünk szegény Pista esetéhez. A gyerekben van virtus, van tartás és tűz, szinész szeretne lenni ez nemvitás, de ahhoz nemcsak az anyenyelvét kell köszörülni, de az idegen nyelveket is jól kell tudni forgatni. Nyitott világban élünk, az angol mára létminimum lett, a szlovák mint szláv nyelv utat nyithat a cseh, lengyel, orosz nyelvterületekre. Ésszel többet mint erővel gyerekek, izraelben tudjátok a nemarab gyerekek 5 éves korukig zsebből fújnak minimum 5 nyelvet, arabot hamarabb beszélik mint a hébert...
Ehelyet milyen a mi iskolarendszerünk, kötelező olvasmány - ne hogymáá , konverzácio 0, szlovák beszédtechnika 0, ahelyett nyomják a mű nyelvtant, tolbamondásokat stb.
Itt nem a tanitó a hibás, végig izzadhatja az órát ha a gyerek nemrendelkezik kellő aditüddel, otthoni szokásmintákkal, vége, az óra bohóckodásba fullad és akkor itt az eredménye, akármilyen tehetség lehet ha valahol ki kell állnia kell a nyelvismeret, ez az ALAP, nem matematikai kockafelyek gépsori gyártása, hires matematikus , fizikus jó ha a populáció 0,1 százalákéból leszz, programozó meg informatikus is csak 1-2. De bészálni még a közértben is jól kell tudni.


Peter_08 2008-10-23 07:40

Offline Micsoda marha véletlen, hogy pont most, ebben a tankönyves idöszakban történt ez meg.... AKIÉ A MÉDIA, AZÉ A HATALOM.....


Res 2008-10-23 01:40

Offline grats a csávónak,
aki csak ugat, annak meg -
ne legyetek má jaffák...
e n n y i . . .

PhD 2008-10-23 01:25

Offline Itt nem röhögtek:
József Attila: Tiszta szívvel
Előadja spanyol nyelven (magyaroknak): Antonio Banderas

( LINK )


danzig 2008-10-23 00:35

Offline Ja igen: a cikk címéért meg tényleg járna két pofon az írójának, aki igazán alá is írhatta volna magát.


danzig 2008-10-23 00:32

Offline Lehet hogy a nyelvtudása miatt konkrétan nem, de a magyar tévéseknek sem nagy gond bárkiből csak azért hülyét csinálni, hogy növeljék a nézettséget.
Viszont a szlovák oldalakon (vagy a youtube-on, ahonnan már levették a videót, pedig többször is fenn volt) a kommentárok döntő többsége pozitív, az egyszerű szlovák nézőknek is az jött le, hogy a zsűri és a röhögő nézők voltak a hülyék. Úgyhogy nem kellene itt az egyik irányba sem általánosítani.bronsoft 2008-10-23 00:14

Offline Azt nem értem, hogy várja el ez a nemzet a lojalitást a felvidéki magyaroktól, miközben ők így viselkednek?
Igen, véka, én is merem állítani, hogy ilyen eset egy magyar műsorban nem történt volna meg. Én még nem láttam egyetlen magyar csatornán sem, hogy valakit a gyenge nyelvtudása miatt aláztak volna meg. Kíváncsi lennék, a röhögő-böfögő nézők közül hány beszél még egy nyelvet olyan szinten, mint Habodász a szlovákot...
Ostoba, primitív banda ez.


eyks 2008-10-22 22:44

Offline Bocsánat, lehet én vagyok szőke de ezen mi a vicces?


itaki 2008-10-22 22:41

Offline FORRADALMAT!


beton-kever-os-majszter 2008-10-22 22:11

Offline Ez a jobbik esetben lekicsinytő jelző többeközött köszönhető a tv - MÉDIA - álandó gúnyűzésének a magyarségból és kisebségekből.
Köszönhető ez a SZOPATÓ László Komárom c. figuráknak, Rák Vikibe is belekötöttek hogy az apja roma sirásó / Plus 7 dni /hogy a temetőben dolgozik RÁK... hát igy huzzunk ujjat a drótosokból? Röhognek Durayn, az ország bohócává tették a hirhedt komáromi palacsintaharcosunkat, hát csoda hogy mindenkin röhögnek? Hol vannak azok a magyar atomfizikusok, mérnökök, orvosok, kutatük akik bátran álják a világmércét is a tudomány szakterületén? Ja, hogy külföldön mert itt nemjutottak egyről-kettőre? Miért nem ezeket mutogatják? miéert mindeg a magyar Bohózat a kapós? Hát ebben maguk is kivették a rászük alapossan, szegény kamasz hogyan fog ezekután kimenni az utcára hogy a cimben is SZOPATÁSNAK nevezték ezt, miért nem lehetett ugrasztás ill. viccelás, ja hogy ez már túlnótt ennek a határán is ? Jogos....

igazsagosztó 2008-10-22 22:09

Offline Kérem Istvánt, hogy a következő fordulóra ne menjen el.
Hidje el, mindenkinek az lesz a legjobb..........


véka 2008-10-22 22:01

Offline
rub írta:
A disznók elé akár gyöngyöt vethetsz, akkor is csak egyet tudnak, felzabálják.


igen, így igaz!


véka 2008-10-22 21:52

Offline
józsibá írta:

Egyébként meg biztos vagyok benne, hogy fordított esetben egy magyar műsorban is hülyét csináltak volna egy szlovák gyerekből.józsibá, én meg azt merem állítani, hogy ez ott nem tortént vola, nem torténhetett volna meg!!!
én inkább azokat kérdezném meg , akik tovább juttaták, hogy a kamera elé kerulhetett...hogy mi célból tették azt...?
mert ugye azelott volt valamilyen válogatás...!?
Habodász Istvánnak pedig tiszta szívbol ,gratulálok. Azért ,hogy be mert menni ezek (a farkasok) kozé...


revkomarom 2008-10-22 21:26

Offline Szerintem érdemes elolvasni a markiza honlapján a hozzászólásokat. Nem minden szlováknak ez a véleménye.


rub 2008-10-22 20:34

Offline Mégis mit várt István? A disznók elé akár gyöngyöt vethetsz, akkor is csak egyet tudnak, felzabálják.


tili 2008-10-22 20:29

Offline Hát igen megmutatták az Inteligenciájukat ezek a Szlovák elvtársak. A jókat deülők közül biztosra merem mondani,hogy egy se mert volna oda kiállni.

HAJRÁ PISTA ne hagyd magad Sokkal többet érsz,mint ez a buta tót nemzet.


józsibá 2008-10-22 20:23

Offline
csacsi írta:
Pista!!!

József Attila:Nem,nem,soha...
vagy
Ady Endre:Üdvözlet a győzőnek...


Esetleg: Karóval jöttél, nem virággal
(ajánlom figyelmetekbe az idézet utolsó két versszakát, pont erről szól)

Karóval jöttél, nem virággal,
feleseltél a másvilággal,
aranyat ígértél nagy zsákkal
anyádnak és most itt csücsülsz,

mint fák tövén a bolondgomba
(így van rád, akinek van, gondja),
be vagy zárva a Hét Toronyba
és már sohasem menekülsz.

Tejfoggal kőbe mért haraptál?
Mért siettél, ha elmaradtál?
Miért nem éjszaka álmodtál?
Végre mi kellett volna, mondd?

Magadat mindig kitakartad,
sebedet mindig elvakartad,
híres vagy, hogyha ezt akartad.
S hány hét a világ? Te bolond.józsibá 2008-10-22 20:21

Offline Hm. Őszintén szólva nem értem, minek megy valaki ilyen műsorba - még azt sem, ha magyar TV-be (megasztár, csillag születik, miegyéb), szlovákba meg pláne. Mégis, mit várt? Első helyen juttatják tovább egy szlovák műsorban a tört szlovákságával?
A műsor meg licenc, a zsűritagok szerepe is ki van osztva. Habera az eredeti verzióból Simon Cowellt utánozza (ahogy pl. Friderikusz is, aki miatt lassan már öngyilkosok lesznek a szereplők).
Egyébként meg biztos vagyok benne, hogy fordított esetben egy magyar műsorban is hülyét csináltak volna egy szlovák gyerekből.csacsi 2008-10-22 20:19

Offline Pista!!!

József Attila:Nem,nem,soha...
vagy
Ady Endre:Üdvözlet a győzőnek...

Egyébként kíváncsi lennék az ott ülők,és jókat derülő "értelmiségi"szláv nemzet sarjai közül,ki tudna elszavalni egy verset,valamelyik költőjüktől.(vagy olyan nincs nekeik?)


sziti 2008-10-22 20:06

Offline Véleményem szerint észre kellene venni azt is, egy olyan frusztráló helyzetben, amelyben a srác benne volt, a hangja egy pillanatig meg nem remegett, és minden ricsaj és röhögés ellenére komolyan, erőteljesen szavalja végig a verset! Ehhez csak gratulálni tudok! Ami pedig a nyelvtudást illeti, szerintem ha a magyar gimi - ahol Isván most elsős - hosszú távra reklámarcot keres, személyében megtalálta az ideális arcot: 4 év múlva akár plakátokon hirdetheti: "TÖKÉLETESEN MEGTANÍTOTTUK SZLOVÁKUL!" Kell ennél jobb befektetés?

roland73 2008-10-22 20:01

Offline eloszor a hozzaszolasokat olvastam, utanna neztem a videot, ezekutan nem ertettem mirol beszeltek, a MORALIS GYOZTES István, es ezennel is szeretnék neki gratulálni a gyozelmehez es batorságahoz !!!! Akik ide irkodnak othon csondben turnek es orulnek hogy senki nem bantja oket es elhetik tovabb eletuket. Istvan batran kialt birai es kivegzoi ele es buszken eloadta a verset. A végén nem veletlenul tapsoltak alva, a legbutabb ember is jobban tiszteli a mivoltjat batran elvalolo mint a megalkuvot ..... ugyanigy az aradi vertanukat tekinthetnenk akkor buta ongyilkosoknak, akik idejeben nem szoktek el, pedig megtehettek volna ....


csaksikerulegyszer 2008-10-22 19:55

Offline Mi mást lehetne várni a csehektől? Az egyetlen szerencséjük, hogy sokáig német uralom alatt álltak, de még így sem sikerült kultúrlénnyé egyenesedniük.

Ne igyatok szaros cseh söröket!


rafi 2008-10-22 19:52

Offline bár tényleg gyenge a nyelvtudása, de a közönség viselkedése mindent elárul a nemzetről. Ilyenek ők, és elfelejtik, hogy a sors egyszer ad, egyszer elvesz. Ez az állapot se fog örökké tartani, és akkor talán majd mások is így, de lehet hogy jobban fogják szopatni őket


targoncameister 2008-10-22 19:26

Offline Csóóóóri Habodász.... De ezeknek az IQ szintje nagyon alacsony


Frakk 2008-10-22 19:13

Offline bicskanyitogató!
Ne ugass!

PhD 2008-10-22 18:55

Offline A felvezetés miatt borítékolható volt, hogy bármit is csinál, ki fogják röhögni.
Egyébként nem akkora dráma mint elsőre gondolnánk. Ha egy szlovák gyerek valami jó erős tájszólással áll ki egy Stur verssel, ugyanez lett volna.

Amikor felajánlotta hogy magyarul is elmondaná, durva volt az a fejét ingató lány. No meg a reakciókból látszódott, hogy elég messze vannak még Európától az ilyen gondolkodású népek...


bg 2008-10-22 18:43

Offline István és szülei tudták mit vállalnak, gondolom nézik a TV-t, hallgatnak rádiót, olvasnak újságot, tudják milyen a közhangulat velünk szemben és jól ismerték István szlovák nyelvtudását.

Mindezt egybevetve merész vállalkozás volt Istvántól.

Nem nézem a Tálentumot, de néha 1-2 percet elidőztem ennél a műsornál s láttam mit művel Habera a "szlovák" versenyzőkkel, egy kislánynak mondta, akkor énekeljen, ha senki nem lesz a közelében vagy valami hasonlót s még valamit, amire már nem emlékszem, de nagyon lesújtó volt. Úgyhogy nem kellene túldramatizálni, igaz minket István esete érzékenyen érint, de nem csak Istvánt húzta le a zsüri egyedüliként, hanem sok szlovák versenyzőt!bg 2008-10-22 18:43

Offline István és szülei tudták mit vállalnak, gondolom nézik a TV-t, hallgatnak rádiót, olvasnak újságot, tudják milyen a közhangulat velünk szemben és jól ismerték István szlovák nyelvtudását.

Mindezt egybevetve merész vállalkozás volt Istvántól.

Nem nézem a Tálentumot, de néha 1-2 percet elidőztem ennél a műsornál s láttam mit művel Habera a "szlovák" versenyzőkkel, egy kislánynak mondta, akkor énekeljen, ha senki nem lesz a közelében vagy valami hasonlót s még valamit, amire már nem emlékszem, de nagyon lesújtó volt. Úgyhogy nem kellene túldramatizálni, igaz minket István esete érzékenyen érint, de nem csak Istvánt húzta le a zsüri egyedüliként, hanem sok szlovák versenyzőt!sonica1 2008-10-22 18:32

Offline Gondolom ha németül vagy angolul adta volna elő akkor nem lett volna semmi gond.


Hombre 2008-10-22 18:13

Online Ami a szlovákok irodalmi hozzáállását illeti, arra no comment, de minek ilyen népbaszogató, elmeosztályra való müsorokba elmenni, egyébként ez a csávó mi a fasznak ment oda magát leégetni, mert valjuk meg nevetséges volt sajnios...
Mert ha megbocsátjátok az embereknek vétkeiket, nektek is megbocsát mennyei Atyátok. Ha pedig nem bocsáttok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg nektek vétkeiteket. (Máté ev. 6, 9 - 15.)

Rebecca Red 2008-10-22 18:03

Offline Talán A Dunánál-t kellett volna elmondania. De rögtön az utolsó versszakot!
Egyébként ez a parlagias viselkedés őket minősíti: nem kultúremberek!
"Vörös Rébék általment a keskeny pallón s elrepült"

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona