Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Mi mikor tűzzük ki a saját autonómista zászlónkat?

2013.02.08.

A székelyek az autonómia ügyük megtámogatása okán mindenhová kitűzik a székely zászlót. Németh Zsolt javaslata: tűzzék ki a székely zászlót az autonómia melletti kiállásért mindenütt a Kárpát-medencében. Tehát, aki a székely zászlót kitűzik azok az autonómiát támogatják.

Minap Fölvidéken Hrubík (MKP) úr kitűzte a székely zászlót, ez rendjén is van, hisz muszáj egymást támogatni. De valahogy az igazságérzetem nem tud nyugodtan hagyni, mert miféle farizeusi viselkedés az, hogyha valaki egy másik magyar nemzetrésznek követeli az autonómiáját, hisz annak jogosságában, a sajátjától meg mindezt titkolja és nem meri felvállalni, de főleg tényleges tettek formájában küzdeni azért, hogy nálunk is beindulhasson egy a székelyekhez hasonló békés autonómia küzdelem. Nem elég az autonómiát támogatni Székelyföldön, hanem idehaza is hasonlóképpen kéne viselkednünk.

Idéznék Hrubík úr cikkéből ami felvidek.mán jelent meg:
Ezt írta saját magáról: Nem vagyok székely. Palóc vagyok! Konok, mint a székelyek, néha még konokabb. De figyelek rájuk, mint a többi nemzettársamra a Kárpát-hazában – írja Hrubík Béla, Ipolynyék polgármestere azt követően, hogy szolidaritásból kitűzte a székely zászlót.

Nos igen konokul támogatja a székelyeket, közben pedig a helyi felvidéki autonómistákat a párttárasival együtt járatja le. Mondja nem ellentétes dolog ez egy kicsit. Ami messze van tőlünk azt támogatják, hisz az magának, maguknak nem árthat, de idehaza ugyanazt már képtelenek támogatni, vagy felvállalni.
Mikor erre rendszeresen rámutatok, akkor Önök nekem esnek és elkezdenek hazugságokat terjeszteni.


Az Itthon újsággal kapcsolatosan ezeket írtam még 2007-ben Hrubík úrnak:
Ha nem MKP-s, nem Csemadokos, akkor ne a tiroli autonómiáról írjatok, a FMN autonómia követeléseit támogassátok, nyíltan és őszintén, példákkal, tervekkel, elképzelésekkel. Van ilyen? Erről beszélgessetek, hogyan tovább, mit akartok, mik az elképzelésitek, ne csak az önmagatok függetlenségét hirdessétek, azt bizonyítani szokás. Igen itt már szint kell vallani, de ha nem ezzel kezditek, akkor minden igyekezet halálra van ítélve. Nem lehet egyszerre két széken ülni, nem lehet valaki párthű MKP-s és igazságosztó hazafi is.
Ő akkor ezt válaszolta sértő módon:

hazafi alias Hrubík
2007. Január 30. Kedd, 21:08

Párthű az agyad! A hazai autonómia elképzelésekre is sor fog kerülni, csak fel akartuk vezetni valahogy példákkal Európából, meg a Kárpát-medencéből, mert az a koncepció, de ezt neked nem kell tudnod.

Nos természetesen semmiféle hazai azóta sem jelent meg az Itthon havilapban, persze jól célzott hazugsággal sikerül a másikat ellehetetleníteni. Miért is, mert sem az MKP, sem a melléjük csapódott Csemadok, sem más civil szervezet semmiféle autonómia tervezetet nem tett le az asztalra, az MKP Duraysta szárnya nem indított be semmiféle autonómia küzdelmet. Csak ígérgettek és az igazi autonomisták lejáratásával foglalkoztak.

Hrubík úr 2006-ban így vélekedett:
hazafi
2006. Július 6. Csütörtök, 14:17

Ha megengedtek néhány észrevételt az új kormánykoalícióval szemben:
Elsősorban nem siratnunk kell, hanem mielőbb, ez a szombati OT lehet, meg kell fogalmazni a teendőket és fel kell készülni a kormány lépéseire.Létre kell hozni egy jogsegélyszolgálatot a párton belül azon hivatalnokok és a szlovákiai magyar polgárok részére akikkel szemben jogsértést követnek el esetlegesen (ez várható) az új minisztériumok . Másodsorban az MKP-nak határozottan, nyilatkozatban kell tiltakoznia amiatt, hogy az Európában lapátra tett Ficó kormányának külügyminiszterét elsőként a magyar diplomácia vezetője Göncz Kinga fogadja. Ez felháborító. Ennyira barom nem lehet a magyar diplomácia, hogy elsőként legalizálja a Fico kormányt. Ez olyan,mintha egyenesen Ján Slotát fogadnák Budapesten. Hát medig tűrjük még ezt, hogy az anyaország ennyire semmibe veszi az érdekeinket. Fel kell szólitani a magyar kormányt, hogy figyelmeztesse Robert Ficót, határolódjon el az SNS elnökének nemzetgyalázó és rasszista kijelentéseitől, különben a szlovák külügyminiszter be se tegye a lábát Magyarországra. A harmadik dolog pedig el kell kezdenünk egy második komáromi naggyűlés előkészítését, ahol határozottan meg kell alakítani a szlovákiai magyarok belső parlamentjét, amely olyan kérdésekben kell hogy állást foglaljon, mint a kisebbségek jogállásáról szóló törvény, a szlovákiai magyarság asszimilációjának megállitása és az önrendelkezés alapjainak megteremtése Szlovákiában. Határozott fellépéssel kell válaszolnunk Robert Ficónak a döntésére. Tudja meg, hogy mit csinált.

Számomra érthetetlen, hogy az MKP duraysta vonala miért hátrált meg, miért nem merték felvállalni a Hrubík által is beharangozott második komáromi nagygyűlést. Ez is egy konkrét bizonyíték arra, hogy Hrubík, sem a pártja duraysta vonala nem tett semmit az autonómiáért az eltelt hat év folyamán, semmiféle alapokat nem tettek le az önrendelkezésünkért és ma is itt tartunk, ahol hat éve. Ezért nekem legalább is nagyon farizeusi viselkedésnek tűnik Hrubík úr és Berényi úr vélekedése megnyilvánulásai Németh autonómista megnyilvánulásával kapcsolatosan. Mert szerintem először is azt kéne tisztázniuk, az igazat mondva, hogy miért ígérgették azt, hogy küzdeni fognak az asszimiláció ellen és az önrendelkezésünkért, ha mindezek elmaradtak.

Hrubík úr a minap kitűzött székely autonómista zászlóval kapcsolatosan azt mondta, hogy ő palóc, konok, mint a székelyek, néha még konokabb. De figyel a többi nemzettársára a Kárpát-hazában. Nos azt hiszem pont ezek azok a dolgok, amivel adós maradt és bátran kijelenthetem, hogy Hrubík úr nem mond igazat, sőt ez az egész székely zászló állítása semmi más, mint közönséges magamutogatás, a lényeg megkerülésével. Ami abban rejlik, hogy a székelyek kitartóan küzdenek az autonómiájukért, ellentétben Hrubík úrral és az MKP-val, akik azt már minimum 1998 óta feladták és minden kezdeményezést a szlovák sovinisztákkal karöltve megfojtották a nemakarásukkal és a hazugságaikkal.

Duray a felvidéki magyarokról: "a magyarság nem pusztul: tisztul".

Szerintem a tisztulást a duraysták elszabotálták, így számunkra maradt a pusztulás.Németh Zsoltra reagálok, mikor arról írt, hogy támogatni kell a magyar szervezeteket, ha azok az autonómiát fogják követelni:

http://www.bumm.sk/78478/kotelesseg-tamogatni-az-autonomiat-ha-a-hataron-tuliak-kerik.html
Fölvidéken csak a nemakaró megélhetési MKP politikusai kérhetnek támogatást Magyarországtól az autonómia témájában, de ők semmit nem kérnek, vagy a holdudvarába tartozó szervezeteik, mint a Csemadok, EJK stb.,de azok sem kérik. Ellenben akik kérték azokat megfojtották az MKP politikusai nemakarásukkal, aljas rágalmaikkal és hazugságaikkal, soha nem teljesített ígéreteikkel. Erről Orbán úr is tudott, rengeteg bizonyíték van rá, a hozzá és a Fideszhez címezett emailjaim a bizonyíték mindezekre. A magamutogatás a palóc hősködés a Hrubík esete, vagy a konferenciázgató Duray esete, aki 23 éve autonómiázik, de egy autonómia tervezetet a mai napig nem tudott letenni a felvidéki magyarság megmaradási oltárjára, vagy Petheő hazudozásai, hogy miért nem jó a CA tervezet, de a 2008-ra beígért MKP-s jobb tervezet nem készült el a mai napig.
KÉRNI????
Az MKP, sem a Híd támogatást az autonómia témájában sohasem fognak, mert azzal kéne kezdeni, őket kéne seggbe rúgni a 23 éves hazudozásaikért. Könnyebb nekik Orbán által nyújtott MO-s adófizetők pénzén élősködniük, mint igazából küzdeni az autonómiáért. A felvidék.mán megjelentetni egy-egy öndicsőítő írást, majd visszaülni a húsosfazék mellé, csak erre képesek. Beszélni, ígérgetni, szép magyarosan fogalmazni(nyelvtani hibák nélkül leírni a semmitmondó szövegeiket) ezt mind-mind jól megtanulták. DE!!! Küzdeni, cselekedni, bátran tenni a dolgukat, amiért meg lettek választva, azt nem, azt sohasem merték, merik és sohasem fogják merni megtenni. Miért? Mert gyáva élősködők, akik már éjjel azzal álmodoznak, másnap megint mivel csapnak be minket és kikben keressék a céltalan céljaik megvalósításában az ellenségeket..

Pl. egy ilyen ígéret a legnagyobbtól, amit persze sohasem tartott be, nem mert, nem akart küzdeni:
http://commorakozigaz.shp.hu/hpc/web.php?a=commorakozigaz&o=autonomia%3A_duray_ur_a_10_evboll_mar_5_eltelt_b2WU
Mikor valaki konfrontáltatja őket a hazugságaikkal és a megélhetési politizálásaikkal, akkor elböffentenek egy újabb hazugságot, amivel megint átmenetileg becsapnak minket. Aki ezt látja és nem tesz ellene semmi, az őket szolgálja, aki meg tenni szeretne, de nem mer, mert látja ezekkel nem lehet semmit sem tenni, az valójában szintén őket segíti. Tettekre csakis a bátrak és az önzetlenek képesek.

Egyik ismerősöm ugyanitt így reagált:
MKP logó szlogenek: Elszabotáltuk az autonómiát ! Megszavaztuk a közigazgatási határok módosítását a magyarság számarányának rovására! Azt hittük,hogy az EU mindent megold! Vártuk a sült galambot! Nem tartottunk ki a nyelvtörvény-ellenes harcban! Nem voltunk következetesek a Benes-dekrétumok ügyében ! Petíciózgattunk és semmit sem értünk el! Nem vittük nemzetközi bíróság elé a Benes-dekrétumok megerősítésének ügyét! Az EU parlamentben félünk magyarul megszólalni ! Jobban kiállunk az EU-ban a nők egyenjogúságáért,mint a magyarság érdekeiért! Nem a felvidéki magyarokat képviseljük az EU-ban, hanem a minket kirekesztő neobenesi államot! Félünk az autonómiától,mert követelésével konfrontálódni kell az elnyomó államhatalommal. Kormánypártként elvoltunk,mint a spájzban a befőtt! Sok mindent ráfoghatunk Bugárra, még az utána következő időszak bénázását is ! Politikai érdekképviseletünkkel elértük, hogy úgy fogy a magyarság Felvidéken, mint egy háború sújtotta műveleti területen. Az autonómia jegelése meghozta a gyümölcsét: állami szintre emelték a magyar nyelv üldözését Felvidéken. Cserbenhagytuk szavazóinkat, csak nem merjük kimondani. Jókat konferenciázgattunk és közben rágtuk a gittet.

Az MKP az autonómisták előtt bezárták a kapukat, de az igazság előtt akkor sem fogják tudni. Szégyen mikor ilyen ember, ilyen párt egyik első embere tűzi ki a székely zászlót autonómia ügyében, Ilyenkor rosszul vagyok, s ha még az elbutított tömegek tapsolnak neki, akkor csak sajnálni tudom a felvidéki magyarságot.
Mikor Duray kiállt a hetvenes években a felvidéki magyarokért, hány magyar állt ki mellette? Egy-kettő, biztosan nem több,ők is csak némán, csendben. Akkor a pártkonferenciákon, hangosan elítélték Duray és társai tettét, népellenes cselekedetnek nyilvánították. Ma ugyanez történik az MKP mindent megtesz, hogy elhallgattassa azokat akik nyíltan az autonómiáért küzdenek, lejáratják őket, sziszes ügynököket farigcsálnak belőlük, mint Durayval is tették. Hazudnak és mellébeszélnek, de a népért vannak, mint a kommunisták is voltak. Kérdezem mivel jobb a mai MKP politikája, mint a volt a kommunista párté volt, ők is azt mondták értünk vannak, ma 23 éve az MKP politikusai is ugyanazt teszik, MKP és elődpártjai politikusai 23 év alatt egyetlen megmaradási programot nem tettek le az asztalra, akik megtették azokat meg ellehetetlenítik. Egyszer az MKP-nak is benyújtják a számlát, ahogyan a kommunistáknak is, csak ne megint a haszonlesők legyenek azok, akik kulcscsörgetésbe kezdenek elsőként, ha a süllyedő MKP-s hajóról menekülve.


Bósza János örökös és egyetlen autonómista, aki ki is mondja és ki áll az ügyért (ezt mások mondják rólam)


u.i.:
A duraysta felvidek.ma facebookos oldaláról minden bejegyzésemet és hozzászólásomat törölték és ki lettem tiltva azért mert támogatni merem az autonómiát és ugyanezt számon kérem az MKP mostani politikusaitól is.Felvidéken is kitűztük a székely zászlót

Felvidéken is kitűztük a székely zászlót

2013. február 07.
Hrubík Béla, Felvidék.ma

Nem vagyok székely. Palóc vagyok! Konok, mint a székelyek, néha még konokabb. De figyelek rájuk, mint a többi nemzettársamra a Kárpát-hazában – írja Hrubík Béla, Ipolynyék polgármestere azt követően, hogy szolidaritásból kitűzte a székely zászlót.

A székelyekkel való szolidaritás jegyében a napokban számos helyen, Magyarországon és szívem szerint Felvidéken is, kitűzték a székely zászlót a polgármesteri hivatalok homlokzatára.
Sokan nem értik, hogy miért, mint ahogyan a román miniszterelnök sem, és csak egy újabb demagóg „ne avatkozzanak be Románia szuverenitásába" mondat hagyja el a száját, a nélkül, hogy gondolkozna. De nem érti Szanyi Tibor és Gyurcsány Ferenc sem, mert könnyebb nem érteni, mint felemelkedni a napi küzdelmeik magasába abból a szellemi és erkölcsi pocsolyából, melyben mindketten élnek párttársaikkal egyetemben, tisztelet a kivételnek. Pedig a székelyek ott vannak szülőföldjükön több mint ezer éve.
Ott gyilkolták, alázták, éheztették, semmizték ki őket az elmúlt másfél évszázadban, a szülőföldjükön, amihez megkérdőjelezhetetlenül ragaszkodnak. Az utolsó rögig. Mert az övék. Nem a románoké, nem a Ceausescu által gondolkodásban visszamaradott besúgóké - azok csak szeretnék, hogy övék legyen - de amíg egyetlen székely él ezen a földön, mindig lesz, aki emlékezteti majd őket arra, hogy miként került a fennhatóságuk alá ez a föld. A Székelyföld.
Nem vagyok székely. Palóc vagyok! Konok, mint a székelyek, néha még konokabb. De figyelek rájuk, mint a többi nemzettársamra a Kárpát-hazában. A sorsukra, a küzdelmeikre, a sikereikre és a kudarcaikra. Olvasom a történelmüket, amit a magyar történelem részeként lehet csak megérteni. A honfoglalás előtt és után is itt voltak már, részei voltak mindennek, ami magyar. Harcoltak tatár, török, Habsburg ellen, hadakoztak az oláhokkal, mócokkal, de megmaradtak.
Európában látszólag véget értek a nagy háborúk, melyeket fegyverekkel vívtak és ez jó. De vannak másfajta háborúk is, amelyet nem fegyverekkel vívnak. Ezek a háborúk sokkal alattomosabbak, mert nincs füstjük, nem égnek le falvak, városok, házak benne. Nem szakadnak le karok és lábak. De ezeket a háborúkat is emberek, népek ellen vívják.
Szobrok, zászlók, nyelvek, hagyományok, iskolák, székely kapuk és utca névtáblák ellen. Az emberi lélek ellen. És ebben is meg lehet nyomorodni. Ez a harc folyik most. A nyomorúság háborúja. Egész Európában. És mindenki úgy tesz, mintha nem így lenne.
A politikusok homokba dugják a fejüket. Nem látnak, nem hallanak, és nem beszélnek. Milyen szegény és esetlen lehet az az ország, az a politika, amely fél, megijed, megretten egy zászlótól, vagy egy szobortól? Aki fél a kimondott szótól, az elénekelt énektől, a megült ünneptől, a halottakra, emlékművekre tett koszorúktól.
Milyen esendő az a nemzet, mely nem enged maga mellé ülni olyan népeket, nemzeteket, melyek egy országban, együtt élnek vele? Mégis így van. Naponta szembesülünk vele.
Ez hiányzik Európából. Ami nem vesz el az enyémből, sőt, hozzátesz, gazdagítja azt, azzal én is több leszek. Ami megfér az enyém mellett egy utca névtáblán, egy útjelző táblán, egy vasútállomáson egy buszmegállóban, azzal az enyém is több, gazdagabb, sokrétűbb, átláthatóbb, hatékonyabb lesz. Mégsincs így.
Magyarország miniszterelnökét gyakran kigúnyolják, mert azt merte mondani, hogy szellemi szabadságharc folyik Európában. Pedig így van. Nagyon sokan megrettentek ettől az igazságtól. Főleg azon politikusok, akik az elmúlt évtizedben utcasarki örömlányként feküdtek le a nemzetközi tőke és a világot uralni akaró bankok kénye-kedve szerint, és sodorták majdnem Magyarországot a nyomorúság és kilátástalanság szélére. Ez a zászló ennek a szabadságharcnak a jelképe. Egy nemzet büszkeségének, élni akarásának utolsó reménye, színe, pompája. A mi közös zászlónk. Európa szívében, minden magyar szívében.
Hrubík Béla, Felvidék.ma

Kapcsolódó cikkek

Németh Zsolt: tűzzék ki a székely zászlót az autonómia melletti kiállásértNémeth Zsolt: tűzzék ki a székely zászlót az autonómia melletti kiállásért
Németh Zsolt: tűzzék ki a székely zászlót az autonómia melletti kiáll

Németh Zsolt: tűzzék ki a székely zászlót az autonómia melletti kiállásért

2013. február 05.
Felvidék.ma

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint "zászlóháború dúl" a Székelyföldön, miközben 2013-ban meghirdették az Autonómia évét, hogy az egész Kárpát-medencében kialakítsák az autonómia központú politikai konszenzust. Ennek egyik megjelenési formája a szolidaritásból vállalt székely zászló kitűzése.

A budapesti XXII. kerületi önkormányzat január 28-án kérte a magyarországi településeket, hogy tűzzék ki hivatalaikra a székely zászlót, szolidaritásuk jeleként. Akkor azt írták, az Európai Unió alapvető értéke az identitás szabad vállalása, nem lehet kérdés, hogy szabad-e egy régió szimbólumait a helyi közösségek falvai, városai polgármesteri hivatalának épületére kitűzni.
A Tisztességes Választásért Alapítvány hétfőn közölte az MTI-vel, hogy ötven darab székely zászlót ajánl fel az önkormányzatoknak. Ezeket kedden adták át Szabolcs Attilának (Fidesz-KDNP), Budafok-Tétény polgármesterének. A kerület ezen a napon tűzte ki a székely zászlót a Városházára, határozatlan időre.
Németh Zsolt a február 5-i fővárosi ünnepségen úgy fogalmazott: azáltal, hogy Kovászna és Hargita megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló kitűzését, "szimbolikus agressziónak vagyunk szemtanúi". Az államtitkár felidézte a román honvédelmi miniszter hétvégi szavait, amelyek szerint a székely zászló támadás a román nemzeti jelképek ellen. Hozzátette: a magyar kormány határozottan elvárja a román kormányzattól, hogy szüntesse be ezt a szimbolikus agressziót.
Németh Zoltán országgyűlési képviselő a Ma reggelben kihangsúlyozta az összefogás fontosságát ebben az ügyben. „Meg kell mutatnunk Európának, hogy ki tudunk állni azon értékek mellett, amelyek ezen a kontinensek fontosak kell, hogy legyenek: az önrendelkezés, a nemzeti identitás szabad megválasztása és kifejezése, a jelképek használata" – mondta a képviselő. Hozzátette: csak az a nemzet lehet ma sikeres, amely ki tud állni értékei mellett, majd kiemelte: nem lehet, hogy kettős mércét alkalmazzon Európa.
Az államtitkár egyben arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót, ami az autonómia melletti kiállás lesz.

Tőkés László még az újévi nyilatkozatában javasolta: "Legyen 2013 az autonómia éve a magyar nemzeti közösség számára!"

"Az elgondolás, hogy a Kárpát-medencei magyarság jobban megismerje a már működő közösségi önrendelkezés és föderális államberendezkedés különböző formáit, mindenképpen pozitív és egészen biztosan megfelelő érdeklődés is övezné az említett rendezvényeket" - nyilatkozta a hír kapcsán a Felvidék.ma-nak Mészáros Alajos (MKP) Ep-képviselő. Hozzátette: a javaslat megvalósítását, illetve az esetleges együttműködési lehetőséget illetően egyelőre még nem tárgyaltak.

2013. február 2-án az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) a 2013-as esztendőt hivatalosan az autonómia évének nyilvánította. Tőkés László EMNT-elnök javaslatát kézfelemeléssel szavazta meg a Válaszd az életet, válaszd az autonómiát című, Szatmárnémetiben tartott konferencia közel négyszáz fős hallgatósága. A volt püspök arra kérte az autonómia híveit, töltsék meg tartalommal az autonómia évét, szervezzenek rendezvényeket az autonómia szolgálatában. A konferencia résztvevői "Szatmári nyilatkozat" címmel dokumentumot fogadtak el, amelyben kinyilvánították, hogy a cselekvés útját választják az autonómia elérésének érdekében. Leszögezték, hogy a közösség sikeréhez nem csupán Erdélyben, hanem az egész Kárpát-medencében ki kell alakítaniuk az autonómia központú politikai konszenzust a magyar szervezetek között.
Az autonómia évében a kezdeményezők a működő európai autonómiák bemutatását, a közösségi önrendelkezés és föderális államberendezkedés népszerűsítését szolgáló akciókat akarnak szervezni az egész Kárpát-medencében.
2013. március 10-ére Marosvásárhelyre nagyszabású autonómiatüntetést szerveznek, valamint ugyanezen a napon, Budapesten a Román Nagykövetség épülete előtt lesz megmozdulás a marosvásárhelyi tüntetéssel egy időben.

Felvidék.ma
Címkék: autonómia
http://www.felvidek.ma/kitekinto/karpat-medence/37824-nemeth-zsolt-tuzzek-ki-a-szekely-zaszlot-az-autonomia-melletti-kiallasertBerényi: a székely zászló ügye szimbolikus ügy

2013. február 08.
Felvidék.ma

A Magyar Közösség Pártja szolidaritást vállal a romániai magyarokkal, akik küzdenek nemzeti és regionális szimbólumaik szabad használatáért - áll Berényi József, az MKP elnökének állásfoglalásában.

Hrubík Béla MKP-s ipolynyéki polgármester tettét példa értékűnek tartjuk. Az MKP ez ügyben minden olyan dél-szlovákiai kezdeményezést támogat, amely szolidaritásáról biztosítja Romániában élő nemzettársainkat. Különösen üdvözöljük azon helyi önkormányzatok véleménynyilvánítását, amelyeknek testvértelepüléseik vannak Erdélyben vagy Románia más területein - írja Berényi József, az MKP elnöke a Felvidék.mához eljuttatott levelében.

Felvidék.ma

Kapcsolódó cikkek

Felvidéken is kitűztük a székely zászlótFelvidéken is kitűztük a székely zászlót
Németh Zsolt: tűzzék ki a székely zászlót az autonómia melletti kiállásért

Németh Zsolt: tűzzék ki a székely zászlót az autonómia melletti kiállásért

http://www.felvidek.ma/nezopont/jegyzet-kommentar/37884-berenyi-a-szekely-zaszlo-ugye-szimbolikus-ugyKötelesség támogatni az autonómiát, ha a határon túliak kérik

Kötelesség támogatni az autonómiát, ha a határon túliak kérik
Németh Zsolt 2013. 02. 07

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a magyar kormánynak alkotmányos kötelessége támogatni az autonómiatörekvéseket, ha ezt a határon túli magyarok legitim szervezetei kérik.
Az államtitkár a Duna Tv Közbeszéd című csütörtöki műsorában kiemelte, ebben a kérdésben Magyarország álláspontja egyértelmű, és Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet is ezt fejtette ki, amikor szerdán egy román televízió kérdésére válaszolt.
Nincs szó a diplomata kiutasításáról, "a nagykövet a mandátumának megfelelően járt el" - hangsúlyozta Németh Zsolt. Kifejtette, tartalmi vita van a két ország között, és ez nem egy személyről szól, hanem a székely zászló használatáról.

Véleménye szerint fontos fejlemény, hogy csütörtök délután telefonon egyeztetett Martonyi János külügyminiszter román kollégájával, Titus Corlateannal. A két tárcavezető megállapította, hogy a kormányok között nézetkülönbség van a székely zászló használatával kapcsolatban, Magyarország szerint törvényes a használata, Románia szerint viszont nem. Ugyanakkor a két miniszter abban is megegyezett, hogy stratégiai partnerség jegyében párbeszédet folytatnak a kérdésről - idézte fel az államtitkár.

Kitért arra is, hogy Martonyi János a közeljövőben Bukarestbe látogat, hogy áttekintsék a kétoldalú kapcsolatokat, és akkor "a szabad szimbólumhasználat" kérdése sem lesz megkerülhető.

Amikor néhány hónapja új kormány alakult Romániában, elkezdődött "ez a bizonyos zászlóháború" - idézte fel. Mint mondta, a feszültség kialakulásáért "egyértelmű, hogy kit terhel a felelősség". Remélhetőleg, ha az új román kormány tagjai elfoglalják a pozíciójukat, megkezdődhet a párbeszéd - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy az EU állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján Orbán Viktor miniszterelnök tárgyal-e a román vezetőkkel a kérdésről, Németh Zsolt úgy válaszolt, Traian Basescu román államfővel "ebben a kérdésben gyorsan egyet fogunk érteni". Remélhetőleg az elnök megosztja majd a szimbólumhasználattal kapcsolatos tapasztalatait Victor Ponta kormányfővel is, és ezt követően vele is meg tudnak majd állapodni - mondta az államtitkár.

Szerdán Füzes Oszkárt, Magyarország bukaresti nagykövetét a román külügyminiszter a diplomáciai szokásjog megsértésével vádolta meg, és kilátásba helyezte kiutasítását, ha a nagykövet nem tér vissza "megbízatása keretei közé".

Titus Corlatean az Antena 3 hírtelevíziónak nyilatkozva azt nehezményezte, hogy a magyar nagykövet egy másik hírtelevízió vendégeként, újságírói kérdésre válaszolva Magyarország támogatásáról biztosította a székelyföldi autonómiatörekvéseket.
A román külügyminisztérium szerdán bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét és közleményt is kiadott, amelyben elfogadhatatlannak nevezte Németh Zsolt külügyi államtitkár "beavatkozását".

Németh Zsolt kedden részt vett azon az ünnepségen, amelyen a Budafok-Tétény polgármesteri hivatalának falára kitűzték a székely lobogót. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: azáltal, hogy Kovászna megye és Hargita megye kormánymegbízottja körlevélben tiltotta meg a székely zászló kitűzését, "szimbolikus agressziónak vagyunk szemtanúi". Az államtitkár arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót.

A bukaresti tiltakozásra a magyar külügyminisztérium közleményben reagált, hangsúlyozva: a kisebbségi jelképek használatának akadályozása ügyében kialakult helyzet megoldásának kulcsa Románia kezében van, a romániai magyarságnak jogában áll használnia szimbólumait, ezért Magyarország támogatja a székely zászló használatát.

Victor Ponta román miniszterelnök országa belügyének nevezte csütörtökön a kisebbségi jogok tiszteletben tartását. A kisebbségi jogok hazai tiszteletben tartása Románia belügye: "nincs amiért beleszóljon a magyar miniszterelnök, és nem vagyok kíváncsi a véleményére ebben a témában" - jelentette ki arra az újságírói kérdésre, tervez-e miniszterelnöki szintű tisztázást a székely zászlóról kirobbant magyar-román vita ügyében.

(MTI)Hozzászólások:

Hozzászólások:

Varga Laci: Miért autonómia zászlót? Mi Magyarok vagyunk, nem autonómok !


Autonómia azért, mert a saját szimbólumaink még nincsenek meg. Vannak ilyen olyan javaslatok, de ennek elfogadásához kell egy Felvidéki Magyar Nemzeti Tanács. Már 2006-ban kezdeményeztem, hogy legyen, ez elindíthatná függetlenül a pártoktól a békés autonómia küzdelmünket is. Évente megismételtem a válasz mindig sziszegés volt és ebben a liberális Barakot leszámítva mindig az MKP-s szimpatizánsok, vagy politikai vezetők jártak az élen. Nézd egyenlőre csak az autonómia zászlót tűzhetjük ki,már az is csoda lenne, ha megmernénk tenni. Pl. ha megfigyeled Berényi nyilatkozatát a székely zászlóval kapcsolatosan ő csak szimbólumról beszél, de gyáván megkerüli az autonómia témát, hogy ez a szimbólum a székelyeknek az autonómia küzdelmüket jelenti. Tudod ilyen hozzáállással nehéz egységről beszélni. Ameddig az MKP politikusai nem hagyják abba a rágalmazásaikat, addig számunkra csak az igazság leírása marad, hogy hazudnak, mellébeszélnek és tényekkel bizonyítsuk azt, hogy nem is akarják az autonómiát. A sírdogálás, hogy pusztulunk már réges-rég kevés, az egység látszathangoztatás meg duplán kevés. Én soha senkinek nem mondtam azt, hogy nem akarok vele vitázni az autonómia témájában, de engemet az MKP mindenütt lejáratnak és mindenből megpróbálnak kizárni, és ezt teszik olyan alapossággal már 7 éve, hogy tényleg nincs módom elmondani miért jó a CA autonómia tervezete és miért kell végre az autonómia küzdelmünket elindítani. Egységről beszélni és közben másokat kizárni abból, mint a kerekasztal, vagy az MKP mikor fel akartam keresni őket bezárták a kaput előttem, vagy mikor Tőkésnek Duray azt üzente, hogy ne üljön le velem tárgyalni mert sziszes ügynök vagyok, vagy amikor a tévében Csáky úgy határolódott el az autonómiától és tőlem, hogy bizonyítékok nélkül szönöszös ügynöknek nevezett és, hogy ők fizetnek, akkor hogyan lehet elképzelni az egységet. Ehhez előbb az MKP politikusainak kell megváltozniuk, én nem vagyok az egység ellen, ezt a javaslatodat címezd az MKP-nak én bármikor hajlandó vagyok velük leülni, de előbb abba kéne hagyniuk a hazudozást és az bizonyíthatatlan sértegetést. Én mikor őket kritizálom, az mind-mind bizonyított tényeken alapul. Szerintem ez lényeges különbség.
Jászó írta:


De ez az első lépés a helyi autonómia felé, hogy a székelyeket támogatjátok. Ha úgy tetszik, bátorsággyűjtő. (Mert a székely ha tetszik ha nem,mindig is tökösebb volt.)

Tudod ez rendben is van, én is azt mondom támogatni kell a székelyeket, de úgy nem fog menni, hogy idehaza mégcsak beszélni sem merünk az autonómiáról. Kiknek kéne ezen a téren elől járniuk, a politikusainknak. Pl. Hrubík több, mint tíz éven át a Csemadok elnöke volt, kiépített szervezettel a háta mögött, minden faluban van Csemadok helyi szervezet, tehát az autonómia népszerűsítése, annak elmagyarázása bizony nem lett volna probléma minimális költségekkel járt volna. Pl. az MKP Radicsová elnöki kampányába 1 millát rakott akkor , amikor már lehetett tudni, hogy veszített, sőt Radicsová autonómia ellenes kijelentései ellenére adta oda tagság pénzét. Ebből a pénzből én egész Felvidéket bejártam volna önkéntes alapon és minden faluban elmagyaráztam volna az autonómia lényegét és azt is miért nem kell félni annak követelésétől, szlováknak, hogy nem jelent elszakadást, magyarnak pedig, hogy miért fontos ez nekünk, mert autonómia nélkül csakis a teljes beolvadásunk marad.
Bátorsággyűjtésről nálunk nehéz beszélni. Inkább a mellébeszéléssel kéne leállni és a talpunkra állva küzdeni azért, amire jogunk van. Miféle bátorsággyűjtés az, ha a zászló mellé az autonómia zászlót már nem merjük kitenni. Tudod mikor Komáromban járt Marí katalán EÚ-s képviselő, azt a kérdést szegezte neki Dobos író, hogy a katalánok segítsenek nekünk a mi küzdelmünkben elindításában. Erre a katalán képviselő azt válaszolta neki. Nem, nem Dobos úr ez nem így működik, a küzdelmet maguknak kell elkezdeniük, bátran kiállva a békés "csatamezőre". Mi csak utána tudunk segíteni, ha már elkezdték a küzdelmüket. Nos a székelyek esetében is Hrubík zászlókirakásában és Berényi nyilatkozatában a magamutogatást és az alibizmust látom. Képtelenek az MKP politikusai megérteni, hogy minden küzdelem áldozatokkal jár.

Még annyit, mostanában is még sok helyre hívnak, de nem tudok elmenni, mert minden anyagi lehetőségemet már kimerítettem, a kocsim olyan állapotban van, hogy márcsak rövid utakra merek vele járni, pénzem benzinre nincs, sem propagációs anyagok kinyomtatására. Régebben a komáromi MKP-s Petheő ígérte, hogy segít a kinyomtatásukban, persze nem lett belőle semmi sem. Ehelyett mindenkinek azt mondta én sziszes ügynök vagyok, a hazudozásai bizonyítható tények. Tudod az MKP az elmúlt hét évben szó szerint tudatosan elszabotálta az autonómia küzdelmünket, ez is mind mind bizonyítható tény a könyvemben benne lesznek a bizonyítékok is. Ha az MKP ezt akarja, hogy az autonómia küzdelem helyett, annak elszabotálásával legyen konfrontáltatva, akkor meg is kapja. De utána már ne siránkozzanak.

MaszlagMorton írta:

Bocs, de ez nem teljesen igaz. Az MKP Bugár Béla 2007 - es leváltása óta programszerűen vallja és vállalja az autonómia szükségességét, Berényi elnökké válása (2010 nyara) óta ez explicite is megjelenítődik mindennemű pártdokumentumban és a politikai állásfoglalásokban, nyilatkozatokban.

bronsoft
2013-02-09 01:42:07
Nos, ebben a kérdésben igazat kell adnom az MKP-t kritizálóknak. 2007 óta ugye 6 év telt el. Azóta

1. van az MKP-nak egy épkézláb autonómia-koncepciója, ami gyakorlatilag minden további lépésnek az alapja? - NINCS
2. az igen óvatos "felvállaláson" (mondjuk inkább nem elutasításnak) túl tettek valamit a cél érdekében - pl. felvilágosító fórumok szervezése, reklámozás, elmagyarázni az emberknek, hogy ez miért jó, stb.? - NEM

Pedig ha most nem tesznek valamit, amikor gyakorlatilag semmi vesztenivalójuk nincs, mert a parlamentben sincsenek, akkor nem tudom, hogy mikor.

A székelyeknek mindenesetre nagyon drukkolok, ott mág talán nem késő. Felvidék már alighanem elveszett...


Tomibetyár írta:
Felvázoltad az utat, és csak ez az út a jó, ugye? Ezen kívül más út nem létezik. Az autonómiáról csak te tudzs mindent!!! Bárki bármi mást mond, az megélhetési politikus, meg sültbolond, ugye? Rájöttem valamire veled kapcsolatban: kár a szóért! A palacsintázód jobb ötlet volt!

tyukodi pajtás
2013-02-08
Miért? Ki az aki abrakán kívül ebben letett volna már valamit is az asztalra? Hogy miért nem? Mert TI vagytok azok (nem igazán a szlovák soviniszták, akik ezt nem is titkolják), akiknek erre NINCS ME A POLITIKAI és semmilyen akarata, és az ilyen hozzáállások miatt "o tom, potom". Béla ezt legalább - még, ha nemzetáruló módon és cinikusan - de nyíltan kimondja.


Tomibetyár írta:
Veled nem lehet értelmesen eszmét cserélni, ahoz az kellene, hogy ne hidd magad a spanyol viasz feltalálójának! Úgy hogy az amit te írsz, az számomra bla bla bla bla bla!!!

tyukodi pajtás
2013-02-08
Ezért nem abrakát kell hibáztatni: a Felvidéktől erre telik. Ha eszetek lenne (amitől már régen megfosztott benneteket a sovén rendszer és annak hű magyar kápói, a kollabotátorok, janicsárok és hibridek) akkor csak akadna még egy-két-három ember a 460 ezerből, akik fölkapva a témát, motoroznának benne, vagy abrakával, vagy nélküle: senki nem tiltja, hogy abraka elgondolásait ne dolgozza át bárki a saját érdekei szerint: de úgy, hogy se cél, se jövőkép, úgy semmi nem megy, vagyis olyanok vagytok mint egy üres kitinváz: hullák vagytok vagy agy nélküli zombik: mindennapoknak élő bábok, jövökép, célok és érdekek nélkül...
Dobó annak idején az elszántsága jeléül rakatta ki a koporsóját a töröknek - és túlélte, sőt, GYŐZÖTT!!! Ti meg már előre három nemzedékkel, az unokáitoknak is megácsoltathatjátok a koporsóitokat - ovával és más szlovák feíratokkal, mert már most eldöntöttétek a sorsotokat, az önkéntes halált.


Tomibetyár írta:
Jaj már ne írjatok cikket az autonómiáról, mert egyből abraka szófosását kell olvasgatnunk, nála ennél a témánám beakadt a lemez - más se tud írni csak hogy az mkp-s megélhetési politikusok így meg úgy, és csak ő tudja a tutit!
UNALMAS!

tyukodi pajtás
2013-02-08
Maszlag Morton és a te hozzászólásodból is az derül ki, hogy az autonómia a Felvidék IGAZ MAGYARJAINAK SEM ÉRDEKE, nemhogy a hibrideknek és a janicsároknak, meg a kollaborátoroknak. A nagy birkaságotok látható stratégiája az, hogy elég megélhetésre (vegetálásra) valót nyújtanak nekünk a mentális-kulturális gyilkosaink a magyarságot élve felfaló ájtatos manó szlovák soviniszta sáskák, hogy ezzel ne kelljen törődnünk. Na, bumm, legföljebb mi is elszlovákosodunk, mint az arra tartó hidas 110 ezer! És, ha nem tetszik, még mindig ott van Németország? Anglia és a nagyvilág...


Tomibetyár írta:
Felvázoltad az utat, és csak ez az út a jó, ugye? Ezen kívül más út nem létezik. Az autonómiáról csak te tudzs mindent!!!
Bárki bármi mást mond, az megélhetési politikus, meg sültbolond, ugye?
Rájöttem valamire veled kapcsolatban: kár a szóért!
A palacsintázód jobb ötlet volt!

abraka
2013-02-08
Mondott itt valaki rajtam kívül, valami konkrétat az autonómiáról. Duray 5 éve azt mondta újságírói kérdésre, hogyan képzeli el az autonómiát. Erre azt mondta 10 év távlatából elképzeli. Nos ez eddig rendben is lenne, ha még mindig 2008-t írnál, azóta eltelt 5 év, mi történt, maradt az én tervezetem, hol az MKP tervezete? Vitát szerintem csak úgy lehet generálni, ha nem csak egy akarja, hanem mások is. Csak egy konkrét nevet és tettet mondj ki akarja még az autonómiát és hogyanokról sem feledkezz el. Válaszok gyanánt a sértegetésemet és a bla-blabázást mellőz, mert az nem válasz. Ne azzal mutassátok ki mennyire akarjátok az autonómiát, hogy ki rúg belém nagyobbat, hanem azzal, hogy valami konkrétat tesztek.

Nagyúr
2013-02-08
Miért Ki vázolt fel más utat az autonómiához?????Megtette az MKP?Tett érte valamit a pofázáson kívül?Ki mert menni a választói elé?NEM.NEM.Ez nem történt meg.Vagy,ki mert ejteni valamelyik MKP-s topoz a parlamentben olyat hogy autonómia kell?NEM.Ez sem történt meg.Nem történt ilyen sem a tót sem az eu parlamentben egyszer sem.És igen Tomibetyár,ezek megélhetési politikusok.Mert sem mondani sem tenni nem tudnak semmit a magyarság javára.Abraka legalább felvázolt néhány tervet az évek alatt,amit az MKP-nak is bemutatott.De Ők jó megélhetési politikusok módjára elzavarták és leügynöközték.Érted?Az Mkp el zavar valakit aki autonómiázni mer.Akkor ki az ügynök?


Tomibetyár írta:
Veled nem lehet értelmesen eszmét cserélni, ahoz az kellene, hogy ne hidd magad a spanyol viasz feltalálójának!
Úgy hogy az amit te írsz, az számomra bla bla bla bla bla!!!

abraka
2013-02-08
Én már 2007-ben felvázoltam, javaslat formájában egy megvalósítható utat, amire ha ráléptünk volna, akkor ma már a parlamentben vitáznánk arról, hogy hol húzodjanak az autonómia terület határai. Ha legalább elolvastad volna, vagy legalább azok elolvasták volna akiknek az a kötelességük lett volna, akkor ma már te sem mernél ilyen hűen szolgálni a megélhetési és hazudozó politikusokat. Tudod nekem nem kell hazudnom sohasem, elég leírnom az igazat, a tefajtád csak bal-blabázni tud. És tudod mi a lényeges, hogy ez már rég nem érdekel, hogy ti mit is mondotok, hogyan teszitek tönkre gyávaságotokkal a felvidéki magyarság egyetlen megmaradási esélyét, mert tudom, hogy ki mint él úgy ítél. Aki pedig csak bla -blabázni tud tárgyilagos vitától elmenekülve, azzal ténylegesen nem lehet még az esti meccsről sem beszélni.


zolike írta:
Bizony abraka fején találta a szöget! sajnos így állunk 23 év után. a felvidéki magyarság nagy része meg lett osztva MKP-sokra és HIDasokra, egymásban keresve a hibát, miközben mindkét párt lapít autonómiaügyben, mint szar a gyomban. a többiek meg némán várják, hogy majd más megoldja a mi gondjainkat. amit nem kérünk, nem harcolunk ki, azt önként nem adja nekünk senki, még ez a szlovák birkanép sem.

MaszlagMorton
2013-02-08
Bocs, de ez nem teljesen igaz. Az MKP Bugár Béla 2007 - es leváltása óta programszerűen vallja és vállalja az autonómia szükségességét, Berényi elnökké válása (2010 nyara) óta ez explicite is megjelenítődik mindennemű pártdokumentumban és a politikai állásfoglalásokban, nyilatkozatokban.

Hogy ez már talán azután történt meg, amikor az óra elütötte a tizenkettőt? Igaz. De ugyebár a párt megalapításától 2007-ig Bugár Béla volt a párt elnöke, aki ebben a kérdésben más állásponton volt, s döntően befolyásolta a párt politikáját.

A legnagyobb hibát talán a 90-es évek elején követték el az akkori magyar pártok, politikusok, amikor a Csehszlovákia felbomlásakor adódó történelmi lehetőséget nem használták ki legalább a magyar autonómia kiharcolására. Az 1994 eleji komáromi nagygyűléskor még talán mindig nem volt túl késő, de sajnos nem volt meg a kellő elszántság a fontos lépések meghozatalára.

abraka
2013-02-08
Nézd Maszlag a múltban sokszor támadtál aljas módon a fórumokban, személyeskedős stílusban, mert én ez meg az ti pedig tudjátok a tutit. Már nem tudjátok? Morton azt mondod, mert Bugár ez, meg 1994 az. Közben semmi, amikor meg valami, akkor meg már késő. Mond nem zavaros ez egy kicsit. Az MKP elnöke Bugár volt, mert Duray átadta a helyét 1998-ban, már akkor sem akart küzdeni értünk, pedig az Együttélés volt a legnagyobb koalíciós párt. Ki és kik voltak a kormányban 1998-2006 között nem csak Bugár emberei, ki volt a kormányfő helyettes, az a Csáky aki Amerikában kijelentette nekünk nem kell autonómia mert már megvan a kulturális autonómiánk. Gondolom erről éppenséggel nem az a BUgár tehet, aki mindig is autonómista ellenes volt. Azt mondod Bugár a hibás, mert már elmúlt éjfél és nincs értelme autonómiázni, akkor miért van az MKP, ha úgyis megszűnik létezni a felvidéki magyarság. engedjék szét a pártot és annyi, még ez is jobb mint a tefajtád sírdogálása, ami már szinte beteges rákfenéje a tefajtádnak.
Kész röhej, hogy amit írtál, abban még hiszel is, vagy mást nem is tudtok a sírdogáláson kívül? a pedig hazudozol, akkor ne is várjatok könyörületet. Sajna ez igaz. 2007 óta hat éve nincs Bugár vezető szerepben a tefajtád között mégis a tegnapi hülyeségekért is őt hibáztatjátok. A kétszeri választási vereségért is. Nos persze a harmadikért is ami majd 2016-ban lesz. Ja, hogy messze van addig lehet hazudozni, meg élősködni a MO-s adófizetők pénzén. Na látod ez az igazi szemétség és az, hogy a tefajtád nemhogy tenné a dolgát, hanem ellenpropagandát fejt ki, ahol csak lehet, egymás dicsőítitek a semmiért, pótcselekvésekben élitek ki magatok, ahelyett, hogy küzdenétek az autonómiáért.


abraka
2013-02-08
Itt csak a nemakaró megélhetési MKP politikusai kérhetnek, de ők semmit nem kérnek, vagy a holdudvarába tartozó szervezeteik, mint a Csemadok, EJK stb.,de azok sem kérik. Ellenben akik kérték azokat megfojtották, erről Orbán is tudott, rengeteg bizonyíték van rá. Ja, hogy ez benneteket sem érdekel, akkor bocsi rossz helyre írtam, a holdudvarba. Mert kapni csak az szokott, aki mer is kérni. A magamutogatás a palóc hősködés (Hrubík) este, vagy a konferenciázgató Duray esete, aki 23 éve autonómiázik, de egy autonómia tervezetet két pia parti közepette nem tudott letenni a felvidéki magyarság megmaradási oltárjára. KÉRNI???? Ezek sohasem fognak semmit, mert azzal kéne kezdeni, őket kéne seggbe rúgni a 23 éves hazudozásaikért. Könnyebb nekik Orbán hátsófelében élősködniük az MO-s adófizetők pénzén, néha onnan kikukucskálni, a felvidék.mán megjelentetni egy öndícsőítő írást, majd visszabújni a húsosfazék mellé, mint onnan kibújva bármi hasznosat tenni. Beszélni, ígérgetni, szép magyarosan fogalmazni(nyelvtani hibák nélkül leírni a semmitmondó szövegeiket) ezt mind-mind jól megtanulták. DE!!! Küzdeni, cselekedni, bátran tenni a dolgukat, amiért meg lettek választva, azt nem, azt sohasem merték, merik és sohasem fogják merni megtenni. MIért? mert gyáva élősködők, akik már éjjel azzal álmodoznak, másnap megint mivel csapnak be minket. Pl. egy ilyen ígéret a legnagyobbtól, amit persze sohasem tartott be, nem mert, nem akart küzdeni:
( LINK )
Mikor valaki konfrontáltatja őket a hazugságaikkal és a megélhetési politizálásaikkal, akkor elröffentenek egy újabb hazugságot, amivel megint átmenetileg becsapnak minket. Aki ezt látja és nem tesz ellene semmi, az őket szolgálja, aki meg tenni szeretne, de nem mer, mert látja ezekkel nem lehet semmit sem tenni, az valójában szintén őket segíti. Tettekre csakis a bátrak és az önzetlenek képesek.


abraka írta:
Hrubík zászlókirakásában és Berényi nyilatkozatában a magamutogatást és az alibizmust látom. Képtelenek az MKP politikusai megérteni, hogy minden küzdelem áldozatokkal jár.

tyukodi pajtás
2013-02-09
Megjegyzés: messze helytelen az áldozat fogalmának használata, mert az azt sugallja, hogy az MKP politikus azért nem foglalkozik az autonómia kérdéseivel, mert A MAGA ÉRDEKSZFÉRÁJA CSORBUL az által, hogy le kell mondania valamiről. Márpedig az MKP politikusának vállalt kötelessége, és a választói felhatalmazások is az ÉRDEKKÉPVISELETRŐL SZÓLNAK. Ilyen értelemben, pedig, ha az érdekképviselet és a politikusi érdekszféra között ellentmondás van (lenne), ott valami NAGYON HIBÁDZIK

Az érdekképviselet: az érdekképviselt személyek, szervezetek anyagi, szellemi, vagy erkölcsi érdekeinek képviselete, más személyek, szervezetek, intézetek előtt. Három fő résztevékenysége: 1.: -érdekegyeztetés,2.: -érdekérvényesítés, 3:: -érdekvédelem
ÉRDEKEGYEZTETÉS: érdekekfelismerése, érdekek rendszerbe foglalása
ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS: érdekek elismertetése, lobbizás
ÉRDEKVÉDELEM: -jogi, gazdasági, technológiai védelem
Az érdekelismertetés lényegében a szakmai/politikai nyomásgyakorlás egy sajátságos formája, amit lobbizásnak is szokás nevezni. Ez valamely csoport közös gazdasági érdekek és/vagy politikai célok érvényesítésére, érdekében határozottan, együttesen való fellépése a számára kedvező törvények, rendelkezések elfogadtatásáért. Ezen belül is : „oda kell lőni, ahol a kacsák vannak”. "Célpont”, a kompetens intézmény, személy és ezt követi a meggyőzés.
A lobbistának pontosan tudnia kell, melyik érdek, milyen döntési eljárás alá tartozik, hiszen nem érdemes energiát, és időt pazarolni az adott ügyben kompetenciával nem rendelkező platformon...A lobbitevékenység: közhatalmi döntés befolyásolását vagy érdekérvényesítést célzó minden olyan tevékenység vagy magatartás, melyet megbízás alapján, üzletszerűen folytatnak.


tyukodi pajtás írta:

Megjegyzés: messze helytelen az áldozat fogalmának használata, mert az azt sugallja, hogy az MKP politikus azért nem foglalkozik az autonómia kérdéseivel, mert A MAGA ÉRDEKSZFÉRÁJA CSORBUL az által, hogy le kell mondania valamiről. Márpedig az MKP politikusának vállalt kötelessége, és a választói felhatalmazások is az ÉRDEKKÉPVISELETRŐL SZÓLNAK. Ilyen értelemben, pedig, ha az érdekképviselet és a politikusi érdekszféra között ellentmondás van (lenne), ott valami NAGYON HIBÁDZIK

abraka
2013-02-09
Nos pontosan azt sugalltam, ami a jelentése, amit ide írtál: az MKP politikus azért nem foglalkozik az autonómia kérdéseivel, mert A MAGA ÉRDEKSZFÉRÁJA CSORBUL az által, hogy le kell mondania valamiről.

Miről is kell lemondaniuk, ez bizony hosszú lista lenne, de egyben nem olyan elemekből áll, amelyek végzetes lemondásokat tartalmaznak, mondjuk ez érvényes lehetett volna 50-100 éve. Példa erre a székelyek esete, akik bizonyos dolgokat már nyíltan kimondanak mégse jár a kimondott szó és tett egyeneságon börtönbüntetéssel.
1.Le kell mondaniuk arról a tudatalatti biztonságról, hogy sérthetetlenek
2.Egy jogos ügy felvállalásával jogi értelemben is konfrontálódhatnak az állami szervekkel
3.Le kell mondaniuk (részben) olyan kapcsolatrendszereken keresztül működő anyagi előnyökről, amelyek nem ismernek etnikai határokat - ilyen esetek leginkább jellemzőek a Híd és az őket támogató vállalkozók kapcsolatrendszerei. Ezek bizonyos szinten megtalálhatóak az MKP-ban, lehet jobban eltitkolt formában
4.Kockáztatniuk kell azokat a javakat, amelyeket megszereztek, ha az állammal történő konfrontáció, az állam részéről túllép egy tűrési határvonalat - többnyire itt átmeneti konfrontálódásról beszélhetünk, amelyek a vitás kérdések kompromisszumokkal történő rendezése után újból helyreállhatnak
5.Azt is kockáztatják, ha a nézeteiket konkrétabban nevezik meg, akkor könnyebben támadhatóak, könnyebben a politikai karrierjük sínylené meg - talán ez a legjellemzőbb az MKP részéről

konklúzió :
Az MKP és a Híd politikusait a polgárok választották és elvárják tőlük, hogy abban a szellemben politizáljanak, küzdjenek az érdekeikért, amit a választási kampányban is hangoztattak.
Egy dolgot részletesebben feszegetnék éspedig az autonómia témáját. Az utolsó választási kampányban a Híd nyíltan kimondta nem célja az autonómia kikövetelése. Ellenben az MKP nyíltam autonómiát hirdetett, sőt Berényi, hogy azokat a szavazókat is maga mellé állítsa, akik nyíltan autonómisták, közvetlenül a választások előtt az autonómia fontosságáról és annak jogosságáról beszélt, mint egy asszimiláció ellenes közegről, vagyis nyíltan támogatta az autonómiát. Ebből egyenes ágon következik, hogy a választások után kötelessége lett volna bizonyos szinten, pl. felvilágosítási szinten foglalkozni a témával, de ahogyan 2006-ban, 2010-ben tették, így a 2012 választások után csendbe maradtak, vagyis becsapták a szavazókat. Erkölcstelenül politizálnak már minimum három választási ciklus óta.

Tyukodi pajtás írta: Márpedig az MKP politikusának vállalt kötelessége, és a választói felhatalmazások is az ÉRDEKKÉPVISELETRŐL SZÓLNAK. Ilyen értelemben, pedig, ha az érdekképviselet és a politikusi érdekszféra között ellentmondás van (lenne), ott valami NAGYON HIBÁDZIK

Nos itt a baj, mert nagy az ellentmondás, amit az MKP a választások előtt mond, az köszönő viszonyban sincs azzal, amit utána tesz. Ezért mondom én már évek óta, hogy az MKP mai politikusai megélhetési politizálást folytatnak, mert önös érdekből a választások előtt fűt-fát ígérnek, majd utána az okokat keresik mit miért nem tudnak teljesíteni. Ez így nincs rendben

Olyan politikusok, vagy párt, amely a választások előtt fút-fát ígér csakhogy a hatalomba bekerülhessen, az az ígéreteit sohasem akarja, tudja teljesíteni. Ez egy etnikai párt esetében, mint amilyen az MKP még inkább NAGYON HIBÁDZÓ, mert egy párt ami a magyarok érdekképviseletének az egyedüli képviselőjének kiáltsa ki magát és végül annak az érdekeiért semmit nem képes, nem mer letenni az asztalra, az ilyen politikusok nagyon veszélyesek lehetnek arra népre, akiknek a képviseletét felvállalták (papíron), mert kénytelenek később, hogy a fontosságukat és a megszerzett pozíciójukat megvédjék olyan erkölcstelenek tettekre ragadtathatják magukat, mint a mások elhiteltelenítése hazugságokkal, olyan módszerek alkalmazásával, ami egy erkölcsös politizálás tűréshatárát soha megsem közelítheti. Ilyen helyzetben bizony nem marad számukra más csak azok lejáratása, kipellengérezése, családi viszonyaikat sem kímélve (egyetlen szent dolog a politikában). Sőt olyan aljas övön aluli ütéseket is képesek bevinni, amit talán geobbelsi hazugságoknak lehet nevezni, hogy addig rágalmaznak valakit, amikor a rágalom elkezdi élni a saját életét. Nos ez zajlik már lassan hét éve. Miért is? Mert az MKP politikusai más mondanak, mint amit csinálnak.

Mindezeket, hogy mi erkölcsös a politikában, mi nem azt Valentin Zsifkovits professzor nagyon jól fogalmazta meg:

Erkölcsöt a politikába! - művében
( LINK )

Nem ártana, ha az MKP politikusai megtanulnák és a gyakorlatban is alkalmaznák.

Mindjárt az első parancs: Az egyéni érdeket kapcsold össze a közjóval, a közösség érdekével!
1. A politikát elsősorban egyéni, csoport, ill. pártérdekek határozzák meg, a politikai erkölcs viszont a közjót hangsúlyozza.

Tényként kell tudomásul venni, hogy az embert mindenek előtt a saját érdeke mozgatja, nem a közérdek. Politikai feladat és művészet az egyén érdekét közös nevezőre hozni másoknak és a közösségnek érdekeivel. A múlt és a jelen politikai gyakorlata azt mutatja, hogy az egyéni és pártérdekek háttérbe szorítják a közérdeket. Ennek azonban nem kell így lennie, hiszen a parlamenti képviselők nem érdekképviselők, hanem a nép képviselői. Emberhez méltó társadalmat nem lehet egoizmusra építeni, ez az emberi együttélés alapját zavarja meg, és így az egyéni érdekek megvalósulását is akadályozza. Az egyén jól felfogott érdeke is azt kívánja, hogy a közjó érdekét részesítsék előnyben.

Tehát a közjó érdek a mi esetünkben a megmaradásunk, mert egy teljesen asszimilált nemzetrésznek már nincs szüksége etnikai pártra. tehát, ha az MKP erkölcsösen akar politizálni, akkor elsődleges céljának a megmaradásunkért való küzdelemnek kell lenni. Nos és pont ezt nem csinálják, tehát nemcsak, hogy a választóikat becsapják, még a közjó ellen is tevékenykednek.

Végső következtetés:

Nagyon nehéz kimondani, de politikai értelemben Bugár Hídja erkölcsösebben politizál, mert nem ígérget olyan dolgokat, amelyek az értékrendjükkel és programjukkal ellentétes. Az MKP politikusai a szavazóit becsapva erkölcstelen ígérgetésekbe mennek, csakhogy megszerezzék a parlamentbe való kerüléshez szükséges voksokat.
A Híd megint szomorúan konstatálom (mert az értékrendemhez az MKP programja mégiscsak közelebb áll)azt csinálja, amit mond is, pontosabban, amit nem ígér. Ők nem ígérnek autonómiát, ők a szlovák-magyar vegyes, sok esetben még nem letisztázott gondolkodásban hisznek, abban látják a saját és a támogatóik érvényesülését. Azokat az emberi tulajdonságot célozták meg, amelyek egzisztenciális félelemből fakadnak. Az emberek nem szeretik konfrontációt, a bizonytalanságot és Híd erre alapoz. Meg kell mondani jól csinálják, de hogy közben a lényeg elvész és felvidéki magyarság teljesen asszimilálódik ez őket már nem érdekli. A politika formálása és, hogy a nép miben hisz vagy sem, az sohasem lehet a választó, a nép feladata, azt az egyénnek a politikusnak kell eldöntenie milyen irányba megy. Egy politikus tetteinek, céljai lehetnek rövidlejáratú sikerhez kötve, de lehetnek hosszútávú célokat magukba foglaltak is. A híd politikája rövid lejárató, önös érdekeket képviselnek. Körítés gyanánt némi közösségi elemeket is tartalmaznak, de sohasem lépnek túl bizonyos határokat.
Az MKP-nak pontosan a másik oldalon kéne állni, mert a Híd már elfoglalta az egyik térfelet. Ezt valahogy az MKP mostani vezetői nem bírják megérteni, hogy csakis az maradt nekik, amit a Híd átengedett nekik. A baj ott van, hogy a rossz MKP-s politizálás oka a Híd létrejötte és megerősödése is. Még ma is ugyanazokat hibákat követik el, mint 2-3 éve is. Vagyis nem a saját térfelükön keresik a politikai érvényesülésüket (pl. autonómia nyílt felváll., amit a Híd átengedett), hanem állandóan felesleges energiát pazarolva átköpködnek a másik térfélre.Az önrendelkezés gazdasági vonatkozásai

Az önrendelkezés gazdasági vonatkozásai

2013. február 08.
Farkas Iván

A székely lobogó kifüggesztése viharos reakciókat váltott ki annak ellenére, hogy megyei önkormányzati határozattal Kovászna és Hargita megye hivatalos jelképévé vált. A heves tiltakozás érthetetlen, mert más romániai megyéknek is van hivatalos jelképe, zászlaja, azok használatát pedig senki sem kérdőjelezi meg.

Figyelemfelkeltő megmozdulás volt ez annak kapcsán is, hogy hamarosan kezdetét veheti az Európai Unión belüli polgári kezdeményezés Székelyföld önrendelkezéséért.
Az események mentén vizsgáljuk meg, vajon milyenek az önrendelkezés gazdasági vonatkozásai? Hunineu, a magyar közösségek brüsszeli érdekérvényesítő intézménye elkészítette az unióban már létező területi autonómiák és a hasonló célkitűzésért küzdő területek gazdasági erejét felsorakoztató diagramot. A mellékelt diagram azt bizonyítja, hogy az Európai Unió északi és nyugati térségeiben már létező autonóm területek gazdasági teljesítőképessége meghaladja az uniós átlagot. Legyen az akár a Feörer-szigetek, Dél-Tirol, Baszkföld, Skócia vagy Katalónia.

Némi meglepést talán az kelthet, hogy Baszkföld gazdaságilag erősebb, mint Katalónia. Főleg annak kapcsán, hogy az ősszel Barcelonában 1,5 milliónyi katalán tüntetett tartományuk pénzügyi–gazdasági függetlenségéért, mert megelégelték, hogy a kelleténél jóval többet adózzanak a központi, madridi államkasszába. Az akkori híradások ugyanis arról számoltak be, hogy Katalónia Spanyolország gazdaságilag egyik legerősebb tartománya. A brüsszeli Hunineu grafikonja elénk tárja, hogy Baszkföld gazdasági teljesítőképessége Katalóniáét is túlszárnyalja. Felmerül a kérdés: vajon miért? Azért, mert korábban, a gazdasági válság begyűrűzése előtt kiharcolták a gyengébb fokú pénzügyi-gazdasági kötődést Madridhoz (több forrás marad a baszk büdzsében), amit a katalánok most szeretnének elérni.

A diagram bal szélén látható Vajdaság és Székelyföld gazdasági ereje. Nemcsak Magyarország gazdasági teljesítőképességénél alacsonyabb, hanem Szerbia, illetve Románia értékeit sem közelíti meg. Vagyis az önrendelkezésért küzdő megyék gazdasági ereje egyre jobban eltávolodik az országos átlagtól. Ahol a többségitől eltérő közösségek egy tömbben élnek, a térségben élő lakosság számottevő részét képezik, esetenként többséget alkotnak, azt a térséget elkerülik a fejlődési pályák, gazdaságfejlesztésről ott semmiképpen sem beszélhetünk. Amennyiben a mindenkori hatalom potenciális veszélyforrásként tekint a térségre, lassú elsorvadásra ítéli azt. Hasonló cipőben vagyunk mi is itt, Dél-Szlovákiában, ahol a magyar ajkú lakosság számottevő közösséget, helyenként többséget alkot. A rendszerváltozást követő 23 év tapasztalatai ezt megfelelő mértékben alátámasztják.

A diagram azonban azt is bizonyítja, ha önrendelkezési jogot kapnak a többségi nemzettől eltérő közösségek által sűrűn lakott térségek, történelmi régiók, ha saját sorsukról önmaguk dönthetnek, akkor azok életképesek lehetnek, sőt az uniós átlag feletti gazdasági teljesítményre képesek. Legalábbis a diagram ezt bizonyítja. Éppen ezért legitim Székelyföld, valamint Vajdaság törekvése az önrendelkezésre. Törekvésük az Európai uniós normáknak megfelel, és az uniós példák sora bizonyítja, hogy helyes úton járnak. Ami megfelel Baszkföldnek, Dél-Tirolnak, vagy éppen Skóciának, az miért ne felelhetne meg a hasonló cipőben járó térségeknek az Európai Unió keleti felében? Nem félreértendő: sem Székelyföld, sem Vajdaság nem akar elszakadni, csupán önállóságra törekednek országaik határain belül. Hogy saját dolgaikról ne mások döntsenek. A rendszerváltozást követő 23 évben számunkra, Szlovákia déli részén élők számára pedig ennek kapcsán felmerül a kérdés, hogy hogyan tovább? Továbbra is eltűrjük a lassú elsorvadást, a fiatalok tömeges kivándorlását, vagy képesek leszünk talpra állni és felvázolni saját jövőképünket. Kiharcolni azt, hogy saját sorsunkról, saját dolgainkról magunk dönthessünk. Vagy pedig továbbra is a sodródás, másoknak való megfelelés és a leépülés útját választjuk.

Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke
http://www.felvidek.ma/kitekinto/karpat-medence/37892-az-onrendelkezes-gazdasagi-vonatkozasaiDuray Miklós: Mindenünk e zászló...?

Duray Miklós: Mindenünk e zászló...?

2013. február 09.
Duray Miklós, Felvidék.ma

A felvidéki magyarok egyikének, palócföld szülöttjének egyetlen hármas egységű nemzeti jelképem van: a piros-fehér-zöld zászló. Ez jelenti számomra a nemzet egységét, Székelyföld zászlajával együtt a nemzetünk egyetemességét.

A magyar nemzeti és történelmi jelképek, a történelmi Magyarországot ábrázoló térképek használata miatt 1920 óta sok herce-hurca adódik a trianoni Magyarország államhatárán kívül, elsősorban a történelmi Magyarországtól elcsatolt területeken létrejött új államokban, azok politikusainak, politikai pártjainak gerjesztésére. Most éppen Romániában csapnak zajt a románság veszélyeztetettségét kiáltó hangok egy világoskék alapszínű selyemdarab, Székelyföld történelmi zászlaja miatt.
Mondhatnánk, hogy egy ilyen jelképért vívandó küzdelem elveszi erőnket a jövőnkért folytatandó munkától, hiszen pótcselekvésre kényszerít bennünket, eltereli a figyelmünket a lényegről, sőt a velünk szembenállókat erősíti. Ez a megállapítás formálisan igaz, sőt úgy is, hogy az ellenfelünk számára kedvező helyzetet teremtő füstbomba szerepét tölti be, aminek leple alatt megcselekedheti azt, ami egyébként politikai kockázatot jelentene számára, esetleg eltereli gyengeségeiről a közfigyelmet.
Pontosan erről van szó. Botrányt azért kell kelteni, hogy a zavarosban lehessen halászni. Most Romániában Székelyföld zászlójáról van szó, korábban a dunaszerdahelyi szurkolókat verték agyba-főbe a szlovák rendőrök. Ezt megelőzően a temeríni fiúkon statuált példát a szerb hatalom, tíz évvel ezelőtt pedig Magyarországot borították érzelmi lobogásba az állampolgárságról szóló népszavazás buta kezdeményezésével a Magyarok Világszövetségének provokátorai.
Le kell azonban szögezni – eltekintve a többi, felsorolt eseménytől – Székelyföldnek most vitatott jelképe több mint hatszáz éves múltra tekint vissza, amikor Románia még nem is létezett. De soha sem államhatalmi jelképként használták, hanem a sajátos jogállású székelység és az ő általuk lakott, eredetileg hét székely szék jelképeként. Ma is csak erről van szó: ennek a történelmi, jelenleg a Román állam keretei között lévő területnek az azt lakó székely-magyarok általi megtartásáról, aminek egyik jelképi kifejezője a zászló.
Teljesen nyilvánvaló, hogy Kovászna megye főprefektusa Codrin Munteanu hónapokon át tudatosan provokálta a székelyföldi települések önkormányzatait és polgármestereit a zászlajuk használata miatt. Nagyvonalúan szemet hunyt afölött, hogy az állami szervek számára a törvény előírja a kötelességeit, a többiek számára pedig tilalmakat kell állítani – egyébként mindent megtehetnek, amit a törvény kimondottan nem tilt. Mire kellőképpen felhergelte a hangulatot 2013 januárjának utolsóelőtti napján felfelé buktatták őt. A hadügyminisztérium szervezeti főhivatalnoka lett. Helyzetteremtő munkáját elvégezte, olyannyira, hogy öt nap múlva a zászló-ügy Magyarország és Románia közötti diplomáciai konfliktussá fajult. Hát fiúk, ez volt a cél, ebben a helyzetben már a román miniszterelnök is mutogathatja az izmait a román szuverenitás megmentőjeként. Talán még Magyarország bukaresti nagykövetét is kiutasítják, mert merte kijelenteni a román televízióban, hogy ha a székelyek is úgy akarják, támogatni fogja Székelyföld autonómiáját.
Látjuk, hogy milyen fontosak számunkra a jelképek, még mindig. Saját jelképeik vannak a történelmi egységeknek és az önálló jogalanyiságú területeknek – ez így hagyományozódott. Viszont hiba lenne, ha ez majmolási hullámmá fajulna. Például saját jelképet akarna magának Kárpátalja, ami a magyar felfogás szerint nem is létezik (a Kárpátok alatt mást jelent), hiszen ezt a csehek találták ki arra, hogyan lehessen a területet tudatilag is elhatárolni a történelmi Magyarországtól és az ott lakókat a magyar nemzettől vagy a térséget lakó ruszinokat egymástól. Felvidék kapcsán ugyancsak ez a helyzet. Alig akad ember, aki meg tudná határozni Felvidéket, ezt a publicisztikai fogalmat, ami koronként mást és mást jelentett. Ma is vannak olyanok, akik egész Szlovákiát tartják Felvidéknek, vannak, akik csak Szlovákia magyarok által lakott területét, de 1918 előtt a mai Kárpátalja is, sőt Eger vidéke meg a Börzsöny és Pilis is Felvidék volt, de Csallóköz és Bodrogköz nem. Hát csak a tudatilag széteső ember követelhetné, hogy ennek a bizonytalan egységnek legyen külön címere és zászlaja vagy himnusza. Arról nem is beszélve, hogy végre sikerült politikailag is megegyeznie a „felvidéki" magyar politikusoknak arról, hogy a Szlovákiában élő magyarok a magyar nemzet részét alkotják. Ugyanez a helyzet Vajdaság vonatkozásában, ami szerb fogalom és a magyarban nincs megfelelője, a délvidék sem jelenti ugyanazt.
Ebből adódóan számomra, mint a felvidéki magyarok egyikének, palócföld szülöttjének egyetlen hármas egységű nemzeti jelképem van: a piros-fehér-zöld zászló, a történelmi magyar címer és himnuszom az „Isten áldd meg a magyart" kezdetű Kölcsey Hymnus. Ez jelenti számomra a nemzet egységét, Székelyföld zászlajával együtt a nemzetünk egyetemességét.
Viszont ebben az ügyben nem ártana, ha az éppen érvényben lévő Magyarország Alaptörvénye is egyértelmű lenne, és nem keverné össze az állami és a nemzeti jelképeket, mert pont ezzel teremt az államhatárain túl élő magyarokkal szembeni támadási lehetőséget. Ha a hivatalos magyarok nem tudják mi a különbség az állami és a nemzeti jelkép között, mért kellene ezt tudnia a román, a szlovák és egyéb politikusoknak, újságíróknak, propagandistáknak és a szlovák meg a román és a szerb népnek.

Duray Miklós, Felvidék.ma
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:


Ez a honlap a Commora Aula magántulajdona