Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Mi csak magunkra számíthatunk.
A szem – mérleg, a szív – bíró.2010.04.02.
Észak és Dél-Komáromba látogatott és az Erzsébet-híd dél-komáromi hídfőjénél tartott lakossági fórumot Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik párt igazságügyi miniszterjelöltje és Morvai Krisztina EP-képviselő.
Vettem a fáradságot és átsétáltam Dél-Komáromba. Látogatásom fő célja az volt, hogy négyszemközt egyenesen megkérdezzem mennyire gondolja komolyan a külhonba szakadt magyarság autonómiatörekvéseinek a támogatását a Jobbik.

Eddig erről, hogy milyen választ kaptam a feltett kérdéseimre, nem akartam írni, de az Újszóban megjelent cikk késztetett írásra, hogy megindokoljam miért mentem el erre a gyülekezésre. Személyesen szerettem volna tisztázni, hogy a Jobbik részéről csupán kampányfogásról van-e szó, vagy komolyan is gondolják, hogy segíteni szeretnék azoknak, akik békésen küzdenek az autonómiákért.

Felvidéken autómiaharcosként (mások mondják rólam) aposztrofálnak, én inkább azt mondanám magamról, hogy az azonos jogok és az önrendelkezés híve vagyok. Az azonos jogokat az alkotmány garantálja és az önrendelkezés békés követelését egyetlen egy törvény sem tiltja. Visszatérve az eredeti gondolatmenethez, tehát megpróbáltam főleg Gaudi-Nagy Tamást megszólítani (ő hangozatta legtöbbet az önrendelkezés jogát az utóbbi napokban), hogy adjon nekem választ, hogy csupán ködös homályba vesző szavakról van szó, vagy komolyan gondolják az autonómisták támogatását. Csak miután átjöttek Észak-Komáromba az Európa udvaron sikerül közelébe kerülnöm és megszólítanom. Az első kérdésemre, hogy feltehetek-e néhány kérdést a válasza az volt természetesen. Miután bemutatkoztam, nyílvessző sebességgel futott el tőlem. Választ nem kaptam.

Kevés juhtól író ha van is, túró nincsen.

Ezek után már többször nem is próbálkoztam, hogy kérdéseket tegyek fel. Vajon a helyszínen lévő civil és az egyenruhás rendőrök riasztották meg ennyire, vagy valami más oka lehetett ezt nem tudom. Bizonyára a Szűcs nevezetű rendőr okoskodása végett szakították meg a beszélgetést az Európa udvaron is, Szűcs szerint a beszélgetésük az emberi jogról már kemeríti a törvénysértés fogalmát, mivelhogy nem bejelentett beszélgetésről van szó. A magyar nemzetiségű szlovákiai rendőr a száraz szökőkútba ugorva kerülte meg a 50-60 tagú társaságot, hogy figyelmeztesse őket, ha nem mennek el onnan feloszlatják őket. A háttérben úgy 20-30 rendőr jelent meg hirtelen és a parancsnokuknál érdeklődtek mi is a teendőjük, de mire a beszélgetők közé csaphattak volna a kis csoport odébb állt és egy helyi sörözőben mindenki intézte a dolgát, majd rendőri kisérettel visszavonultak a trianon utáni magyarországi területekre.

A kapa nyelére léptem és homlokon ütött, ütött volna.


BJ
A Jobbik Komáromban és Révkomáromban - összefoglaló

A Jobbik Komáromban és Révkomáromban - összefoglaló (fotókkal)
Cikk küldése ismerősnekCikk nyomtatása
2010. március 31. szerda, 20:51 | ÚJ SZÓ ONLINE
Komárom/Révkomárom
|

Virágcsokrot helyeztek el Szent István király tavaly felállított révkomáromi szobránál szerdán a Jobbik vezető politikusai, Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő és Gaudi-Nagy Tamás igazságügyminiszter- és képviselőjelölt. A Jobbik komáromi, az Erzsébet híd magyarországi hídfőjénél tartott rendezvényről érkeztek Szlovákiába.
Nagyításhoz kattintson valamelyik képre:
Igazoltatták az Új Szó Online munkatársát

A rendőrök igazoltatták az Új Szó Online munkatársát, miközben - több kollégájával együtt - a Jobbik ott-tartózkodó politikusait követte a városközpontban. Felírták kollégánk személyazonossági igazolványának a számát.

Egy egyenruhás szlovák rendőr - a körzeti parancsnokság vezetője - előtte megérdeklődte tőlük magyarul - két civil ruhás jelenlétében -, hogy milyen céllal keresték fel Révkomáromot. Gaudi-Nagy Tamás, a párt igazságügyiminiszter-jelöltje elmondta, a szobornál szeretnének virágot elhelyezni.

A rövid beszéd és a csokrok elhelyezése után elhangzott az "Adjon az Isten szebb jövőt!" köszöntés és a Himnusz. A Himnusz után Gaudi-Nagy és a rendőrtiszt röviden egyeztetett. A résztvevők egy része ezután elindult Magyarország felé, egy részük pedig az Európa-udvart kereste fel, majd a Klapka téri Szentháromság-szoborhoz ment.

Az Új Szó Online végig a helyszínen követte az eseményeket, az alábbiakban olvasható rövid összefoglalónk időrendi sorrendben.

Szlovákiából is mentek a Jobbik-nagygyűlésre
Néhányan Szlovákiából is ott voltak a nagygyűlésen. Kollégánk helyszíni beszámolója szerint zömmel fiatalokról van szó. A hídon a rendezvény előtti percekben több szlovák rendőrségi járművet is látott: két Polícia feliratú mikrobuszt és egy nyitrai rendszámú (NR) szolgálati Škoda személykocsit.

Érdeklődőként Bósza is ott volt
Érdeklődőként a dél-szlovákiai autonómiatörekvéseiről ismert Bósza János is jelen volt a naggyűlésen. Az Új Szó Online-nak elmondta, csak érdeklődőként jött el, azt azonban nem tagadja, hogy a Jobbik autonómiára vonatkozó elképzeléseivel szimpatizál.

Morvai Krisztina a Jobbik komáromi nagygyűlésén
A nagygyűlés helyszínére érkezve Morvai Krisztinát előbb a Jobbik helyi-régióbeli képviselőjelöltjeivel fotózták. Egy aktivistától munkatársunk is megkapta azt a szórólapot, amelyen - 10. pontként - kettős állampolgárságot követelnek. A rendezvény kezdetén elhangzott a Himnusz.

A meghiúsult Sólyom-látogatásra is emlékeztek
Azért is tartotta a Jobbik szerdai komáromi nagygyűlését a két országot összekötő Duna-híd magyarországi hídfőjénél, hogy ezzel is felidézze: Sólyom László a hídon keresztül nem léphetett Szlovákia területére. Ebben az értelemben beszélt a rendezvényen Gaudi-Nagy Tamás jogász, a párt képviselőjelöltje és igazságügyminiszter-jelöltje. Emlékeztetett. a Jobbik a Sólyom-látogatás meghiúsulása után félpályás útlezárással tiltakozott Komáromban.
Hangsúlyozta, pártja fellép az önrendelkezés érdekében és a globalizáció ellen Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnök Gaudi-Nagy szerint félreértette az ő korábbi, a trianoni békeszerződés felülvizsgálatával kapcsolatos állásfoglalását.
A becslés szerint körülbelül 100-150 fős tömeghez szólt Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője is. Elmondta, jogászként azt tekinti küldetésének, hogy a jogfosztottság ellen küzdjön. Beszédét az "Adjon az Isten szebb jövőt!" köszönéssel kezdte.
Gaudi-Nagy Tamás a nagygyűlésen előadta az Ó, Magyarország kezdetű dalt.

Átkelés a Duna-hídon
A rendezvény után Morvait és politikustársait körülbelül 70-100 ember kísérte át az Erzsébet hídon - a Jobbik hívein kívül a sajtó munkatársai is. Munkatársunk jelentése szerint nem volt jele fokozott szlovák rendőri jelenlétnek. A Jobbik politikusai a Komárom-Komárno helységnévtáblánál fényképeszkedtek, majd átkeltek a kis Duna-hídon (a felnyithatós hídon).
A magyarországi hídfőnél tartott gyűlésen Gaudi-Nagy Tamás reményét fejezte ki, hogy nem állítják meg őket úgy, ahogyan tavaly Sólyom Lászlót. A magyar elnök 2009. augusztus 21-én a komáromi Szent István-szobor avatásán vett volna részt, de Szlovákia nemkívánatosnak nevezte a jelenlétét.
A Jobbik Komáromban lévő vezető politikusai néhány perccel elindulásuk előtt a sajtónak is nyilatkoztak. Gaudi-Nagy hangsúlyozta, nem Trianonról és a határmódosításokról, hanem a békerendszer revíziójáról beszélt. Szerinte senki sem vitatja el a szlovákok jogát saját nyelvűk védelmére, de az erre való jogot a magyaroktól sem tagadhatják meg, mert akkor sérül az egyenlő bánásmód elve, ami uniós alapjog. Trianon kapcsán megjegyezte: nem biztos, hogy a szlovákok is annyira örültek az első világháború utáni rendezésnek, mert Csehszlovákiában erős cseh dominancia érvényesült.

Virágcsokor elhelyezése és séta a városközpontban
Révkomáromban virágcsokrot helyeztek el Szent István király tavaly felállított szobránál.
Előtte egy egyenruhás szlovák rendőr - a körzeti rendőrparancsnok - két civil ruhás jelenlétében megérdeklődte tőlük magyarul, hogy milyen céllal keresték fel Révkomáromot. Gaudi-Nagy elmondta, a szobornál szeretnének virágcsokrot elhelyezni.
Elhangzott az "Adjon az Isten szebb jövőt!" köszöntés, és a Himnusz. A Himnusz után Gaudi-Nagy és a rendőrtiszt röviden egyeztetett. A résztvevők egy része ezután elindult Magyarország felé, egy részük pedig az Európa-udvart kereste fel, majd a Klapka téri Szentháromság-szoborhoz ment, ahol helytörténeti előadást hallgattak. Az Európa-udvaron a rendőrök megérdeklődték, meddig tart még az akció. A Jobbik politikusai ezután megköszönték a részvételt, és betértek egy helyi borozóba.

Egy rendőrségi fotós, végig dokumentálta a rendezvényt. Az egyenruhások mellett számos - Polícia karszalagot, vagy azt sem viselő - civil ruhás rendőr is jelen volt.

(V. Krasznica Melitta felvételei)
http://ujszo.com/online/kozelet/2010/03/31/a-jobbik-komaromban-es-revkomaromban-osszefoglalo-fotokkalÉrdeklődőként Bósza is ott van a komáromi Jobbik-nagygyűlésen

Érdeklődőként Bósza is ott van a komáromi Jobbik-nagygyűlésen
Cikk küldése ismerősnekCikk nyomtatása
2010. március 31. szerda, 18:04 | ÚJ SZÓ ONLINE
Komárom
|

Érdeklődőként a dél-szlovákiai autonómiatörekvéseiről ismert Bósza János is jelen van azon a naggyűlésen, amelyet a Jobbik Magyarországért Mozgalom rendezésében tartanak a magyarországi Komárom területén, a két országot összekötő híd magyarországi hídfőjénél - jelentette a helyszínről munkatársunk.

Bósza az Új Szó Online-nak elmondta, csak érdeklődőként jött el, azt azonban nem tagadja, hogy a Jobbik autonómiára vonatkozó elképzeléseivel szimpatizál.
http://ujszo.com/online/kulfold/2010/03/31/erdeklodokent-bosza-is-ott-van-a-komaromi-jobbik-nagygyulesen
Hozzászólás:

gyetvai | 2010. április 1. csütörtök 10:38
babolcsai néni | 2010. április 2. péntek 11:14

Bósza úrral, mint Komárom polgármester aspiránsával vagy egy hónapja, másfél hónapja folytattunk valamelyik topikban egy rövid eszmecserét itt az Új Szó fórumán...

* válasz

Bósza
gyetvai | 2010. április 1. csütörtök 10:38

Nem az a lényeg, hogy ki az a Bósza, hanem az, hogy kedvenc napilapunkban nyomtatásban megjelenik a neve. Igaz, van egy kis negatív felhang is, mert ott van a címben a Jobbik névre hallgató utálatoskép, de kedvenc meteorológusunkkal (A.N.L.) szólva az Új Szó háza táján Pozsonyban változik a szélirány.
Lányok, fiúk Hunniában valami készül...

* válasz

Névtelen | 2010. március 31. szerda 09:34
Névtelen | 2010. március 31. szerda 11:46

Bósza először is Úr. És ha mongol vér is folyik az ereiben, te kénytelen vagy TŰRNI. Hallasz róla, krákogsz tőle és előbb utóbb megakad a torkodon. Szolga parasztnak meg ott a szlávja, a rabszolgája, a Slota, aki annyira impotens a piától, hogy még egy kapanyél is lekonyul a kezében. :))) Nem véletlen, hogy menekülnek tőle a nők, mert egy akkora rakás vajas turha a fickó, hogy még arra is alkalmatlan, hogy fölszarvazzák. De, ha te egy ilyen takonyra buksz, akkor élvezkedj vele, ahogy a melegekkel szoktál.

* válasz

Névtelen | 2010. március 31. szerda 06:44
Névtelen | 2010. március 31. szerda 07:28

Naná, hogy megírják! Éjjel meg jön érted egy fekete autó, lefüggönyözött ablakokkal. A hallgatóság egyik fele a magyar, a másik meg a szlovák titkosszolgálat ügynökeiből áll :)))

* válasz

Ha én ott leszek azt is
Névtelen | 2010. március 31. szerda 06:44

Ha én ott leszek azt is megírják??? :)
ez ám a nagy hir....

* válasz

kiváncs volt
Névtelen | 2010. március 31. szerda 06:44

kiváncs volt

* válasz

Névtelen | 2010. március 31. szerda 06:33
Névtelen | 2010. március 31. szerda 06:41

Közöd hozzá? A tróger szótárt meg az egerek rágják a padláson. Vagy nem?

* válasz

kia az Bosza
Névtelen | 2010. március 31. szerda 06:33

és ki vagy te köcsög?

* válasz

Kinek lehet kifogasa Bosza ezen velemenyevel szemben?
Névtelen | 2010. március 31. szerda 06:32

???
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:ND [ 2010-04-07 11:22 ]

Kedves János ! A Jobbik komolyan gondolja a párt alapító nyilatkozatának és a jelenlegi pártprogramnak is szerves része. Ott ahol nincs fogadókészség ,hiába a külső segítség. Felvidéken az autonómiára egyelőre NINCS hajlandóság, a felvidéki magyarság elvan magának, arra törekszik, hogy minél jobban besimuljon a tót igényeknek, inkább meghunyászkodik, mintsem az autonómiát követelje. Te hiába kiabálsz idestova 4 éve, eddigi kiáltozásod süket fülektre talált, nincs sem autonómista szervezet, sem tömegbázis, semmi. Ezzel szemben megerősítették a Benes-dekrétumok hatályosságát, törvénybe iktatták a nyelvtörvényt, átszabták a megyehatárokat a magyarság rovására, a tengerszint feletti magasság szerint osztogatják szét az adófizetőktől beszedett közpénzt, az autópályát az északi tót vidéken építik, a beruházások oda mennek és még sorolhatnám.ND [ 2010-04-06 21:40 ]

A Jobbik programja az elszakított részeken élő magyarság vonatkozásában

http://jobbik.hu/sites/jobbik.hu/down/Jobbik-program2010OGY.pdf

V/3. Egységes nemzet - Határon túli magyar politika

- 15 milliós magyar nemzetben gondolkodó, védőhatalmi státuszú anyaország

- A magyar nemzet kulturális és gazdasági újraegyesítése

- A magyar állampolgárság áttelepülés nélküli és azonnali megadása minden magyarnak

- Nemzetpolitikai Minisztérium felállítása

- Az önrendelkezési törekvések kiemelt erővel történő támogatása

- A szórványmagyarság és az emigráció bekapcsolása a nemzet vérkeringésébe

- A határokon átnyúló, regionális együttműködések ösztönzése és fejlesztése

- Rendezett hazai nemzetiségi viszonyok


HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona