Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Az MKP-t, saját halottunknak sem tekintjük őket.


Megőrültek, vagy a jódolguktól megveszekedtek az MKP-s urak és hölgyek!!!
Az MKP-t, saját halottunknak sem tekintjük őket.


2009.1.20
Ezek a fórumos bejegyzések inspiráltak, hogy jobban odafigyeljek mi is zajlik manapság Felvidéken, s főleg az MKP berkein belül, ha egy szóban szeretném kifejezni az érzéseimet, akkor azt mondanám megőrültek.

Az ünnepség keretében két emléktáblát lepleztek le a konferenciaközpont aulájában. Az egyiken azon MKP-s parlamenti képviselők és MKP-s kormánytagok neve szerepel, akiknek köszönhetően a kormány elfogadta, a parlament pedig megszavazta az egyetem megalapításáról szóló törvénytervezetet, a másikon pedig az egyetem alapításának kronológiája olvasható.(Újszó)
Elegendő lett volna a másik, a dicsőítést az utókor feladata MKP-s elvtársak.

Tábla bevezető szövege:

Emléktábla
A MAGYAR KOALÍCIÓ PÁRTJÁNAK MINISZTEREI ÉS PARLAMENTI KÉPVISELŐI, AKIKNAK KÖSZÖNHETŐEN A KORMÁNY ELFOGADTA ÉS A PARLAMENT MEGSZAVAZTA A SELYE JÁNOS EGYETEM MEGALAPÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYTERVEZETET. - majd az összes név a képen látható, olvasható;

Idézetek a kukac fórumból:

“Az emléktábla leplező fotóját és az emléktábla szövegét ajánlom a figyelmetekbe. Meg fogjuk élni, hogy ezek az “érdekképviselők” szoborparkot is emelnek saját érdemeik kinyilvánítása céljából. Szánalmas Uraim!!! Szánalmas MKP!!!” (Guru)
“A Magyar TV-ben (már nem tudom, hogy melyiket néztem) csak azt mutatták, hogy emléktáblát avattak, meg csak Csáky volt felismerhető pozícióban. Így aztán nekem újdonság a tábla "tartalma". Így, hogy már láttam, sem hiszem el. Ilyen nincs 2009.-ben. Valaki trükkfelvételt alkotott. Aztán remélem, majd bocsánatot kér. Mert valakinek bocsánatot kell kérnie, az tuti. Ilyet még Sztálin is ritkán és csak késői korszakában alkotott. Ha ez tényleg valódi, igazolja az eddigi összes rossz érzésemet az egyemkápéról.” (NT) Egy másik: “A huszadik században elején szoktak ilyen táblákat készíteni, ha jól emlékszem a bíróság épületében (Komárom) van Ferenc Jóskát dicsőítő tábla. Mondjuk én nem ilyen táblát csináltattam volna, mert ez így tényleg gáz. Elég lett volna ráírni, hogy az MKP vezetői, képviselői és miniszterei.”(Janicsár)

Már megint lelepleztek egy emléktáblát, sőt, ma egyszerre kettőt. Ehhez értünk mi, szlovákiai magyarok. Jó, hogy egy kopjafát nem avattunk fel rögvest. (lashee.freeblog.hu)

Kedves Kukacok!
Azt hiszem egyetértés alakult ki általánosságban, hogy a Selye Egyetem táblaavatója és éremesője a szlovákiai magyarság szégyene, melynél lejjebbre politikus és párt már aligha süllyedhet ebben az évezredben, miközben még bőven van 992 év hátra, melyből jó ha szemmel és ésszel úgy negyvenet belátunk. Ami hétfőn, a Selye János egyetemen történt az olyan szégyenfolt, melllyel szembe kell néznie minden halandónak ebben az országban, aki magyarnak vallja magát. Aza megállapítás, hogy ilyen csak Josiph Visszarionovics Sztálin elvtárs idején történt meg, Sztálin elvtárs megcsúfolása, ugyanis ezt még talán ő sem hagyta volna jóvá. Annak idején Gusztáv Huszák elvtárs is megtiltotta, hogy életében( seggnyalásból kifolyálag meg egyébként is) szobrot emeljenek neki. Ez minimum, gyalázat, maximum, kitagadás a nemzet sorából. A folyton megfelelni akaró, és még ennek a megalázó és rühes feladatnak sem eleget tenni nem tudó képviselői kollektívánk magamutogatása és öntömjénezése olyan méreteket öltött,mint az atombomba robbanásakor a kritikus pont. Ezt túllépve meg kell állapítani, hogy érdekképviseletünk lefejezte saját kezével önmagát, és miután elélvezett, felszopták a saját nyálukat, bizonyítva, tisztaságukat. Ha valakiknek emléktáblát kellett volna állítani a Selye János Egyetemen, azok , azok az emberek lettek volna, akik anno annak idején Simonyiban , a JÓKAI MAGYAR EGYETEM felállításáénak szükségességét hangsúlyozták, és haza szaladtak sebtiben, hogy a szegényes nyugdíjukból, vagy éppen munkanélküli segélyükből behozták a száz, kétszáz, ezer koronájukat, hogy adakozzanak a leendő magyar egyetem javára. Az, hogy a parlamenti képviselőink, havi százezer korona juttatás mellett, az összelopott és összeharácsolt pénzekről most ne is beszéljünk, kiharcolták a Selye Egyetemet, ami Jókai Egyetemének kellett volna lennie, s amin kívül többre aligha voltak és lesznek képesek a megfelelésen kívül még valaha is megfelelni, az az egész magyarság szégyene a Felvidéken. Tették ezt munkaidőben , a mi adóinkból fizetve, kínos kötelességből.
Utóirat:
MKP
Élt alig több,mint 10 évet
teljesen feleslegesen
Nevetségesen múlt ki
Saját halottunknak sem tekintjük őket (magor)

Solymos László évértékelése az MKP pozsonyi ülésén
2008.12.19....
Nincs is miért félnünk, hiszen mi itt egy összetartó csapat vagyunk és egy irányba húzzuk a szekeret.

(MKP) meg is fogjátok érte kapni Nárcisz Kapitánnyal a 4,5%-ot (vagyis nem kerülnek be a parlamentbe-CA megj.). De márványtáblát azért emelhettek erre a dicsőségre is.(Hawkeye)


Az MKP-s politikusok Szlálin nyomdokaiban

CA

Fórum bumm.sk: bg 2009-01-20 11:21

A Magyar Egyetem alapítását az elejétől fogva nem tartottam jó elképzelésnek!
A szlovákiai magyar oktatás prioritásának a magyar óvodák és alapiskolák illetve meglévő középiskolák kellett legyenek, ez utóbbiaknál nem az új középiskolák alapítása, hiszen a magyar diákok létszáma évente kevesebb, hanem a meglévő középiskolák átszervezése, hogy a piaci követelményeknek megfelelő képzést biztosítsanak. Rohamosan csökken a magyar alapiskolások száma, de az SJE alapítói ünnepelnek, emléktáblát avatnak, ezért köszönetet is mondok nekik, hisz így egy helyen vannak mindazok, akik a szlovákiai magyar oktatást a szakadék felé irányították!

Kicsiben Zoboralja a példa, mi fog bekövetkezni,
ha továbbra is ezek a személyek irányítják a szlovákiai magyar oktatást, ha továbbra is ezek a személyek a nemzetstratégák, a szórványszakértők, ha az MKP továbbra is a magyar oktatás megmentőjeként illegeti magát, az "eredmény" már mutatkozik a tömbmagyarságnál is!

Ébredjetek míg nem késő!

Alsóbodokon 2000-ben megnyílt a középiskola első osztálya, a magasztos szavak, ez az intézmény emeli majd a beíratottak számát, Ezüst-plakett, parlamenti képviselői hely, glória zengett mindenhol, és mi van most Zoboralján? Az iskolahálózatunk az összeomlás határán, de Duray Miklós kiválasztottjai továbbra is büszkén irányítják Zoboralját, szerintük "jó és helyes úton haladunk"!

Védd meg Uram, Teremtőm a magyarságot ezektől a nemzetmentőktől!Nem hiszünk a magyar makogásnak!

2009. január 20., kedd
Nem hiszünk a magyar makogásnak!
Tegnap a Selye Egyetemen jártunk. Nem tudósítani akarunk az oktatási intézmény ötéves fennállása alkalmából szervezett rendezvényről, az már lement a híradóban, aki pedig nem látta, elolvashatja az Új Szóban, vagy éppen a bummon (maga a főszerkesztő képviselte a portált). E helyen - szokás szerint - csak pár fragmentumra szorítkoznánk.

Albert Sándornak - minden vélt és valós hibája ellenére elévülhetetlen érdemei vannak a Selye Egyetem létbe beszélése és üzemeltetése terén.

Már megint lelepleztek egy emléktáblát, sőt, ma egyszerre kettőt. Ehhez értünk mi, szlovákiai magyarok. Jó, hogy egy kopjafát nem avattunk fel rögvest.

Ivan Gašparovič meglepően békülékeny hangnemű beszédet mondott. Mint ha nem az az ember állt volna ma az SJE pulpitusán, aki nem is olyan rég nem írta alá a közoktatási törvényt. Mintha nem is az az ember beszélt volna mézesmázosan, aki kb. két hete még azt böfögte: nincsenek magyar iskolák, csak szlovákok, ahol magyarul oktatnak. Ja, egy nemzet él itt, mi? Nem dőlünk be, seggfej!

A legmeglepőbb pedig Dušan Čaplovič volt, aki beszélye végén egy magyar mondattal próbálkozott. Nem mondom, aranyos gesztus, de: a pápa jobban beszél magyarul, pedig az nem él velünk egy országban... Másrészt meg, Dušan bácsi, hát nem maga mondta, hogy 50:50 százalékban kell magyarul/szlovákul oktatni a magyar iskolákban? Akkor meg mit bohóckodik itten? (Nem mindegy, hogy valamit elmondunk olyan helyen, ahol nincs ott a Markíza és a TA3, túlsúlyban van a magyar sajtó, akit csak az érdekel, mit mond Sólyom, megy max. egy miniinterjú a rektorral; viszonylag szűk körben, pár lelkes érdeklődőnek, vagy hogy valamivel telebasszuk a hírügynökségeket és mind a 4 tévét.)

Az egész ünnepség egyébként végtelenül protokolláris volt, és rendkívül unalmas. Mint általában az ilyen ünnepségek.
Öt év egy egyetem életében semmi. Mert a híres egyetemek nem ötévesek. De nyilván a Harvard is volt ötéves valamikor... Nem az a kérdés, hogy milyen volt ez az öt év, hanem hogy lesz-e következő ötven, száz.
Hogy sikerül-e az intézménynek levetkőzni az olcsó diplomagyári hírnevét.
Hogy megszűnik-e az az állapot, amikor két gimnazista így beszélget a Krusóban: ide, meg ide megy ide akarok menni, de ha nem vennének fel, azért beadtam a Selyére is.
Hogy el fog-e merni menni magyar szakra felvételizni olyan deák, aki a tollbamondás szövegét, mely szerint "báró Mednyászky Alajos", így értelmezi: "báró Mednyánszky, a Lajos".

És itt most egy hosszas fejtegetésnek kellene következni arról, hogy amikor Radnóti Miklós járt magyar-francia szakra, akkor négyen alkották az egész évfolyamot, 1996-ban pedig negyvenen. És hogy ne hasonlítgassuk magunkat a diplomák száma terén az USA-val, mert ott a két éves rendőrképző is felsőfokú végzettségnek minősül, míg nálunk a neve rendőr szakközép..., de ezt most nem írjuk meg.


forrás: /lashee.freeblog.hu

Trehányak a narcista elvtársak vagy „csak” csalnak?

2009, január 21 - 20:43 Barak László Parameter

Erről a képről itt fönnebb az égvilágon semmit nem kell közölni, mert önmagáért beszél

Az esetleg tájékozatlanabbak kedvéért azonban annyit megjegyeznék, hogy a fehér lepedőt tartó (az emléktáblát avató) két személy az emléktáblába vésett Csáky Pál és Szigeti László neveket viseli..

Hanem Szigeti Lászlóval más gond is van: A márványtábla blablája alatt az MKP korabeli, vagyis öt évvel ezelőtti képviselőinek névsora olvasható, majd a Miniszterek fölirat alatt a korabeli miniszterek nevei vannak márványba vésve. Csakhogy Szigeti László öt évvel ezelőtt korántsem volt miniszter. Államtitkár volt ő, a Selye János Egyetem megalapításáról szóló törvénytervezet beterjesztője, Martin Fronc (KDH) miniszter mellett. Akinek neve valahogy lemaradt az emléktábláról. Talán rontotta volna a nagy magyar büszkeség fílingjét, akarom mondani, pártbenyomást. Szóval Szigeti, ugye, Fronc távozása után 2006 tavaszán lett miniszter, mindössze három hónapos időtartamra. Ilyen értelemben hát, ami kőbe van vésve az nem igaz.

Már csak az a kérdés, hogy a csökött trehányság okán hamis az információ, avagy tudatos történelemhamisítás esete forog fenn – a falon...?

forrás: parameter sk

fórum parameter:
Hogy hány
Décse, 2009, január 22 - 05:15
ingerem van a kép láttán ? Egy - hányingerem van !

Ez szerintem
kartel, 2009, január 22 - 09:40

az akadémiai függetlenség durva megsértése. Ugyanis nem az MKP főiskolájáról van szó, hanem egy magyar egyetemről. Ezért az egyetemért azért az MKP-én kivül mások is tettek valamit. Mellesleg jegyzem meg, hogy a táblán lévő képviselők nagy része nem tett semmit az egyetemért.

U.i.: Ha valaki magának emel emléktáblát, az a jóérzésű emberekben csak egy gondolatot válthat ki. Az ellenszenvet. Holnap a házam homlokzatára egy emléktáblát teszek ki, ahol az összes kőműves neve ott lesz, akik dolgoztak rajta. :)

Megáll az ész ...
polgár70, 2009, január 22 - 19:40
el sem akartam hinni, amíg ezt a képet meg nem láttam. Hihetetlen, hogy a kőbevésettek közül senki sem akadt, aki megálljt fújt volna.Nincs más hátra, ráteszek egy lapáttal :Kertem végén a budi mögötti kőkerítésbe vésetem Duray Miklós ,,nemzetrészünk érdekében elmondott,, parlamenti felszólalásainak legszebb mondatait.

A komáromi Magyar Egyetem,
Balkó Gábor, 2009, január 23 - 08:36

az SJE alapítását az elejétől fogva nem tartottam jó elképzelésnek!

A szlovákiai magyar oktatás prioritásának a magyar óvodák és alapiskolák illetve meglévő középiskolák kellett legyenek, ez utóbbiaknál nem az új középiskolák alapítása /hiszen a magyar diákok létszáma évről-évre kevesebb/, hanem a meglévő középiskolák átszervezése, hogy a piaci követelményeknek megfelelő képzést biztosítsanak. Rohamosan csökken a magyar alapiskolások száma, de az SJE alapítói ünnepelnek, emléktáblát avatnak, ezért köszönetet mondok nekik, hisz így egy helyen vannak mindazok, akik a szlovákiai magyar oktatást a szakadék felé irányították!

Kicsiben Zoboralja a példa, mi fog bekövetkezni, ha továbbra is ezek a személyek irányítják a szlovákiai magyar oktatást, ha továbbra is ezek a személyek a nemzetstratégák, a szórványszakértők, ha az MKP továbbra is a magyar oktatás megmentőjeként illegeti magát, az "eredmény" már mutatkozik a tömbmagyarságnál is!

Ébredjetek míg nem késő!

Alsóbodokon 2000-ben megnyílt a középiskola első osztálya, a magasztos szavak, ez az intézmény emeli majd a beíratottak számát, Ezüst-plakett, parlamenti képviselői hely, glória zengett mindenhol, és mi van most Zoboralján? Az iskolahálózatunk az összeomlás határán, de Duray Miklós kiválasztottjai továbbra is büszkén irányítják Zoboralját, szerintük "jó és helyes úton haladunk"!

Idézek Duray Miklós a komáromi nagygyűlés 15. évfordulóján elhangzott beszédéből:

A döntésre alkalmatlan emberek mindig rossz döntéseket hoznak. És a rossz döntések sorozatának csak akkor lesz vége, ha kiiktatjuk a döntésre alkalmatlan embereket a döntéshozatalból.

Ezzel teljes mértékben egyetértek, de hogy is van ez a valóságban?

Emlékeztetem Önt Duray Úr, hogy Zoboralján az Ön választottjai uralkodnak lassan 10 éve, sőt Ladányit Ön emelte szórványszakértővé, - nem elég hogy Zoboralját a szakadékba irányították, következhet Szlovákia sőt a Kárpát-medence?! Akkor miről is beszélt Ön Komáromban, hogy kell értelmezni ezeket a mondatait?!

Védd meg Uram, Teremtőm a magyarságot ezektől a nemzetmentőktől!HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona