Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Mede szerint Csáky nem szimpatikus ezért kell mennie.

2009.2.21.
Csáky Pált és az MKP-s vezetést a körülöttük kialakult vita okán meg kell, hogy védjem. Sokan most bizonyára felhördülnek, hogy miért is teszem, hisz ő volt az aki 2007 májusában elhíresztelte rólam, hogy szönöszös ügynök vagyok. Tehát nem lenne okom, hogy védjem.

De:

Az okfejtegetésemet egy el nem küldött levéllel kezdeném, amit egy barátomtól kaptam email formában:

A becsületesség s őszinteség sebezhetővé tesz, mégis légy becsületes és nyílt! Amit évek alatt felépítesz, lerombolhatják egy nap alatt, mégis építs! Az embereknek szükségük van segítségedre, de ha segítesz, támadás érhet, mégis segíts! A legjobbat add a világnak, amid csak van, s ha verést kapsz cserébe, mégis a legjobbat add a világnak, amid csak van!

Boldog Kalkuttai Teréz

Hogy miért Csáky, talán kevésbé volt becstelen, a becstelenek között.

Most néhány fórumozói idézettel folytatnám a kukac.sk portálról:

Mede szerint Bugárnak vissza kéne térnie az MKP élére.
Eredeti fórumos szövege:

OK..
* CSP kert penzt a kiadonak. Taktikai hiba volt.
*90.000 skk val tamogatta a kultuszminiszterium a konyvenek a kiadasat a madachposoniumon keresztul. ennek a cegnek kerte a penzt
*Vagy valamit mondott majd visszaszivta, vagy semmit sem mondott.
*A kultuszminiszteriumi penzoszto bizottsagban 3 az STB vel egyuttmukodo szemelyt turt meg.
*kongresszusi hatarozatott nem tartatott be a SPF vel kapcsolatos kinyevezes soran. (a vagyonalap eseteben sem, es az egeszsegugyi ellenorzo blablaval kapcsolatban sem)
*keszitetett egy strategiai anyagot,majd egyeztetes nelkul. nyilvanossagra hozatta.
*hazudik.
*a szuk vezetesevel az ifjusziveket a kompromisszimok oltaran majd fel aldozta.
*csokkeno preferenciak
*adhoc velemenynyilvanitas.
*nyilvanossagra akarta hozatni... a benesi korszak karvallotainak nevjegyzeket, ha sikerult a restituciojuk
*az elnoksegenek a javaslata az EU s listaval kapcsolatban megbukott.
*kampanyfonoknek Bauer Edietet tetette meg.. aki erdekutkozetben van, mivel az egyik a jeloltek kozul.
*arogans
*a partpenz.. bratyizos partpropagandara van forditva/
*lassubb emberekkel veteti magat korbe.
*nem jar helyiszervezeti gyulesekre.
*nem szimpatikus..
stb (vége Mede Kukacról)
forrás:
http://www.kukac.sk/portal/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=64&postdays=0&postorder=asc&start=1020
(idézet 69-ik oldalról)

Néhányan erre így reagáltak:

happy kukacon írta:
Még "tüz és víz" (Simon és Mede) is kiegyezik, csakhogy megszabaduljanak Csákytól. Simon és Mede gondolkodásmódját csak annyiban értem meg, hogy mivel jelenleg feketelistán vannak, úgy ha lesz kormánytagság 2010-ben, ha nem, Csákyval az élen speciel nekik kettejüknek elöreláthatóan nem sok jut majd a kseftekböl.. A Csákytól való szabadulás kettejük jól felfogott érdeke, viszont nem biztos, hogy a pártbeli többségé is.

Az meg hogy lehet, milyen alku történt a háttérben? "Ellenségem ellensége = barátom" alapon, vagy a Csáky elleni Mede beadvány is vissza lett vonva? (Happy kukac)

csákynak nincs tábora már .. és nem többen, hanem mindenki szeretné, hogy távozzon... tisztelet a kivételnek.. (Mede kukac)

Vencel, az ilyen általánosító kijelentésekkel hitelteleníted magad. Mi az, hogy mindenki szeretné? Minden magyar választópolgár? Mikor volt alkalmad megismerni valamennyiünk véleményét? Vagy a párt felső vezetésére gondolsz? Ha valóban olyan összhang volna köztük Csáky alkalmatlanságát illetően, mint állítod, elcsapták volna régen. Összekevered saját véleményed a közösségével. (bendegúz kukac)

Szerintem sem volt jó húzás Csáky, nem alkalmas erre a posztra. Viszont nem csak fehér és fekete van. Bugár sem sokkal alkalmasabb.

Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy míg a Bugár elnöklése alatt az ˝ellenzék˝viszonylag nyugton volt, ti egyfolytában a fogást kerestétek Csákyn, és soha nem az volt a cél, hogy mit lehetne együtt, és segítve az elnököt, terelgetni a jó döntések irányába, hanem hogy már megint mit szúrt el, hogy lehetne ellehetetleníteni. Egy dologban viszont nagyon megcsúsztatok. Ezzel nem csak Csákyt, de az egész MKP-t megfektettétek. Nagyon drága ár ez nekünk, nektek nyilván megérte.
Az egész kísértetiesen hasonlít a magyarországi nagypolitikára, és most nézd meg az országot, és a forintot. Pofátlan mértékű önzőségnek tartom. (matas kukac)

mit hogy kellene ? az elszalasztott kissebségi torvényt mindenki akarja és benne volt a kormányprogramban. van valami más is ? netán néhány elejtett félmondat amivel csáky radikálisabbnak igyekszik beállítani magát mint bugár volt hogy leplezze a melléfogásait ? autonómiázni nem is mernek mert tudják hogy minimum kétséges az életképessége a dekrétumozással meg az ellenkezojét érték el. 8 év után meg nem csoda ha elvonási tunetek vannak, majd véget érnek. jobb mintha a mostani, a korábbinál jóval mocskosabb garnitúra kozé keveredtek volna. (Nográdi - kukac)

Tök rendes ez a Simon! Nem haragszik Rád tovább Vencel (Mede)! Remélem elmúlnak az álmatlan éjszakáid. (Attila kukac)

Lejáratás, sapkaszindróma, egymásramutogatás... Soha egy értelmes érv, vagy útmutatás, hogy hogyan kellene, egy jobb javaslat, csak az, hogy úgy ne. Teljesen mindegy hogy az illetőnek van-e épkézláb ötlete vagy sem, csak az a fontos, melyik oldalon áll. Mindkét esetben csak a koncért marakodnak, ott egy ország ment rá, itt meg az egyetlen magyar párt. És ez a pofátlan mértékű önzőség az én olvasatomban. (matas kukac)

Én is úgy látom, hogy irreális és eltúlzott Csáky ilyen szintű démonizálása, lényegében az MKP bugárista szárnyának és az őket kívülről támogató megmondóemberek napi szintű csákyellenes médiakampányának az eredménye ez a halálváró hangulatkeltés.
Ellenzékben az MKP nem sok mindent tehet, én mint párton kívülálló a felém irányuló kommunikációjukban pl. nem látok semmi különbséget Bugár és Csáky elnöksége között.
Azon hangokkal ellentétben pedig, akik mindenáron az ellenkezőjét próbálják sulykolni és ezt Csáky ellen felhasználni, az MKP preferenciái stabilan 9-10% körül vannak Csáky elnöksége alatt is... (beeblebrox kukac)

A véleményolkotást meghagyon a kedves olvasónak, hogy maga döntse el ki lenne jobb az MKP élére.

Egy szlovák így vélekedett rólunk:

Uraim, ezt egy szlovák mondja itt nekünk.

Nem keresem tovább, hogy hogyan is tudnék hozzászólni, tehát úgy teszek mintha válaszolnék, pedig nem az volt az elsődleges ok.

Én azon csodálkozom, hogy itt még vannak magyarok, akik el szeretnék hinni, hogy létezik szlovák politikus, akivel le lehet ülni tárgyalni.

Uraim, ismerem az enyéimet, többet vagyok köztük, mint a magyar barátaim között és nyugodt szívvel elmondhatom, hogy a maroknyi egyszerű szlovák (azok között is csak maroknyi) és néhány inteligensebb szlovákon kívül a nagy többség nem valakik mellett drukkol ebben az országban - hogy fociszlenggel éljek - hanem valakik ellen. Önök ellen, tisztelt szlovákiai magyar állampolgárok. Nem akarják észrevenni? A benesi dekrétumokkal minden szlovák politikus kimondta, az elsődleges cél a magyarellenesség.

Tudják, hogy mi az önök baja? Képtelenek határozottan politizálni. Stúr a mi érdekünkben több mint 150 évvel ezelőtt sokkal határozottabban kiállt, mint az önök politikusai most. Bugár Béla bohóckodással próbálta maga mellé állítani a szlovák közvéleményt. Nem derültek rajta, hanem kinevették s az nem ugyanaz, és a bohóckirály nem vette észre. Csáky pedig politikuscserkész, itt is keres, ott is keres, csak nem meri kimondani nyiltan és határozottan, hogy mit akar. Stúrék tudták, hogy a nemzeti tudatot előtérbe helyező európai országokban a kissebbségben éllő nemzetek, nemzetrészek csak úgy maradhatnak meg, ha autonómiájuk lesz. Azt is akartak kezdetben. Nem egy külön Szlovákiát, hanem észak-magyarország területén autonómiát a szlovákoknak, és ezt akarta Anton Hlinka atya is. A magyar politika ott hibázott, hogy akkor ezt az autonómia kérelmet visszautasították, s így mégnagyobb reakciós szlovák-nemzeti törekvésre adtak okot.

Most hasonló a helyzet Szlovákiában. A magyar nemzetrész csak akkor fog megmaradni, ha sikerül kiharcolni a többi nemzetrésszel (ruszin-ukrán, lengyel, morva) a kétnyelvű területi (tehát gazdasági-, politikai- és kultúrális) auttonómiát. Emlékezzenek Uraim, hogy ezt egy szlovák mondja itt maguknak.

Önök (újságírók, tv-sek) megpróbálják most újra Bugár Bélát preferálni (futtatni) a magyar választók előtt, pedig ha ő marad, akkor a magyarságot vesztébe vezeti.

Nem Csákyban van a reményük, az is biztos, de ha nem merik kimondani, hogy autonómia kell - kérnyelvű autonómia - szlovákia minden olyan területén ahol kevert a lakosság, akkor a kevert lakosságból 10-20 éven belül csak hírmondónak marad egy kevés, mint amerikában az indiánok. Beolvadnak a magyarok, beolvadnak a ruszinok, beolvadnak a lengyelek és beolvadnak a morvák is. Amit a Szilvássy úr is itt leírt, az egy nesze semmi, foggd meg jól. Nem üres kritika kell, hanem jótanács. Ki kell mondani a teljes gondolatot. Az itteni magyarság akkor marad meg, ha saját maga dönthet majd saját maga sorsa felől. A magyar tankönyveket ne szlovákok állítsák össze, hanem magyarok, hogy magyar lakosok adópénzét mibe invesztálják, azt ne a szlovákok mondják meg, hanem elsősorban a magyarok. S hogy minket mi is irritál? Minden. Ne azzal törődjenek. Meg kell magyarázni, hogy a kétnyelvű területek nem vesznek el a szlovákoktól semmit, csak adnak a magyaroknak, egyenjogúságot, egyenlőséget a szlovák polgártársaik mellett.

Nem tudom érthetően írtam le, de azt hiszem, hogy holnap a magyar barátaimnak elújságolhatom, hogy leírtam.

Nem jönnek majd akkor királyhelmecre hortis egyenruhában, s nem jönnek gárdisták sem, sem jobbik és 64 vármegye, ha látni fogják, hogy van elég bátorsága a magyar politikusoknak és a szlovákiai magyar lakosoknak kimondani, hogy elég már a másodrendű életmódból. Valódi egyenlőséget akarnak. Ha nem fogják kérni, soha meg sem is kapják. (idézet vége)

Szerinte Bugár a magyarságot a vesztébe vezeti, szerintem is. Akkor most mi kell nekünk egy politikuscserkész Csáky, vagy a bonóckirály Bugár. Átmenetileg maradjon Csáky, a kisebbik rossz, de a harmadik út a megoldás, amit erkölcsös politizálásnak hívnak.
Az a bizonyos harmadik, amit Máté László is megfogalmazott.
Az a bizonyos harmadik

Az a bizonyos harmadik legyen Berényi, Csákynak besegítettünk min. 9 szavazattal 2007 márciusában, amit megköszöntek, most azt javasoljuk, hogy Berényi legyen az új elnök. Ez egy jó kompromisszumos megoldás lehetne. Legyen!!!

"S ez nem más, mint az a bizonyos harmadik!... Mert közösségi és nemzeti szinten egy erkölcsi és szellemi megújulás alapja csakis a gyökeres váltás és változás lehet - struktúrák és egyének szintjén egyaránt!" - (Máté László )

A politikai erkölcs tízparancsolatát fogalmazta meg Valentin Zsifkovits a Gráci Egyetem professzora.

Az első parancs:
Az egyéni érdeket kapcsold össze a közjóval, a közösség érdekével!
A második parancs:
Törekedj a hatalomra, de ezt az igazság és a szeretet szolgálatába állítsd!
A harmadik parancs:
Keresd a sikert, de közben ne áruld el lelkiismeretedet!
A negyedik parancs:
Próbálj az ellenfélben és az ellenségben testvért és barátot látni!
Az ötödik parancs:
Szállj szembe az alsó határerkölccsel, és ne feledkezz meg arról, hogy van lehetőség fölső határerkölcsre törekedni!
A hatodik parancs:
Szónoklatokban és ígéretekben maradj hű az igazsághoz!
A hetedik parancs:
Mint politikus légy a média barátja, de ne hallgatója; mint újságíró érezz felelősséget a média iránt, mint fogyasztó légy kritikus vele szemben!
A nyolcadik parancs:
Légy hű az alapelvekhez, de ne légy merev az alapelvek tekintetében!
A kilencedik parancs:
Úgy törekedj anyagi javakra, hogy közben ne sértsd meg, hanem támogasd a nem materiális értékeket!
A tizedik parancs:
A politikai élet valóságában is kövesd azokat az alapelveket, amelyek politikai tevékenységednek értelmet és célt adnak! (Valentin Zsifkovits)

Ma is aktuális Aquinói Szent Tamás kijelentése: Nem elég az üdvösséghez, hogy az ember csak hatalmában hasonlítson Istenhez, jóságban is hasonlítania kell hozzá.

Egy jogos ügy, amely annyi részre szakadt, ahány feje a tömegnek van, teljesen elveszti egyöntetűségét s így érthetetlenné és végrehajthatatlanná válik. Egy népnek az a legjobb, ha a döntéshozatali szervei, érdekképviselete egy felelős csoport kezében összpontosul, nem csalétekül, hanem a politikai szabadság gondolat és annak érdekében, hogy a jóhiszeműség és a becsületesség uralkodjon újból és ne a marakodás szelleme.

Tisztelettel
Bósza János

kukac fórumból:

happy
2006. Január 17. Kedd, 11:58

Néha már-már kínos, amit a Bellus nyilatkozik.. Dec. 31-én például bejelentette, hogy szerinte "jövőre a pénztárcánkon is megérezzük a pozitív változást". Ezt mindössze pár nappal azután közölte, hogy az újszó - szintén a címlapon - közölte, a gáz 5-25%-al, a villany X a víz Y százálékkal drágul ..

Jan 4-én pedig "Bugár Béla: Mímelték a megvesztegetést" (...) cimmel jelent meg vele egy interview a Henzékyová üggyel kapcsolatban..

2002ben azért már nem mertek ilyen pofátlanok lenni a választások közeledtével. Na de most... Talán arra apellálnak, hogy bár nagyon kevesen mennek majd el 2006ban szavazni a magyarok közül, százalékarányokban kifejezve viszont a magyaroknak is ugyanannyi (kevés) százaléka járul az urnákhoz mint a szlovákoké - ami ugye azt eredményezi majd, hogy mégis ki lesz a stabil 11%. Szerintem ebben bíznak, ezért mer a Bellus továbbra is ilyen pofátlan lenni.

Távolmaradni az urnáktól tehát mintha nem lenne elég.. Sokaknak fogcsikorgatva bár, de mintha muszáj lenne választani egy szlovák pártot..HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona