Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Magyarok júniusban ne szavazzatok, mert nincs kire, a megélhetési politikusaink nem minket képviselnek

Tudom, hogy ez a felszólításom, vagy inkább javaslatom, süket fülekre fog találni, sőt magyarellenességgel fognak vádolni, pedig logikus és magyarérdekű megoldás lenne a bajainkra, aminek a gyümölcse majd évekkel később fog beérni, amiért az unokáink még az is megtörténhet, hogy köszönetet fognak mondani. Azért, mert Felvidék megmaradt magyarnak, egy közös hazának az itt élő szlováksággal, ruszinokkal, romákkal és minden olyan etnikummal, akik a jogegyenlőséget és a diszkriminációmentes élet helyezik előtérbe a vad sovinizmussal szemben.

Fölvidéken háromfajta magyar ember van

Az autonómiából nem tabut hanem programot kell csinálni, mert ez a megmaradásunk egyedüli záloga.

2010-01-17
Az MKP, nem képes és nem is akarja a felvidéki magyarság igazi érdekeinek a képviselésére, a szlovmagy HÍD pedig egyszerűen a gazdagok, a pénzéhesek pártja.

Erős szavak? Igen azok, de semmi más nekünk nem segíthet, csakis az, ha négy évre a felvidéki magyarság parlamenti képviselet nélkül marad. A megélhetési politikusainkat a szeméttelepre kell küldeni, nem pedig a parlamentbe. Az olyanok akik csak hazudni tudnak, a szabad akaratot és a felvidéki magyarság megmaradási ügyét nem hajlandóak támogatni, a megmaradásukért bátran és nyíltan küzdeni, azok minket ne akarjanak képviselni. A hazudozásaikból már nem kérünk, a megújuláshoz egy négyéves parlamentnélküliség segíthet. Vérfrissítésre van most szükségünk.

Emberek maradjatok otthon júniusban, mert a jogegyenlőséget és az ehhez szükséges autonómiát, csakis az erkölcsös politizálást folytató és a szabad akarattal is felvértezett új politikusok lesznek képesek kiköveteni, békésen kiharcolni. A mai megélhetési és korruptált politikusaink erre képtelenek.

Egy parlamentből kiszorult párt is képes hathatós érdekképviseletet folytatni, ha arra hajlandó.

A négy év arra jó lehetne, hogy egy igazi a magyar érdekeket felvállalni akaró párt jöhessen létre, amelyik képes lesz az önrendelkezés és az alkotmányos jogegyenlőség békés kikövetelését a zászlajára tűzni.
Majd négy év múlva bátran kilépve a politikai csatamezőre, ahol hathatósan képviselni tudja a felvidéki magyarság nagytöbbségét, annak megmaradási küzdelmét az ezerszáz éves hazájában. Az MKP és a HÍD is minderre alkalmatlanok, nem akarják, vagy nem merik felvállalni. Ezért a történelen szeméttelepén a helyük, nem pedig a parlamentben.

Most is azok hitegetnek minket, azok kérik a szavazatainkat, akik eddig is sokmindent tehettek volna az érdekünkben, de semmit sem tettek. A hazug nemakarásnuk haszonélvezői csakis ők voltak (a bugáristák, a csákysták, nagyfélék és a duraysták) és családjaik, talpnyalóik (ezekből nagyon sok van ismerjük őket). A felvidéki magyarság pedig 20 év alatt mínusz százezerrel csökkent. Hamarosan teljesen elszorványosodunk, majd eltününk asszimilálódunk, ha újból beszavazzuk a magyarellenes politikát folytató megélhetési politikusainkat. Önök azt mondják, csak maguk irányíthatnak minket, nincs választási lehetőségünk. Ez nem igaz, mert mindig van választási lehetőség, sajnos mi 20 éve attól koldulunk, hogy képtelenek az önös érdekeiket becserélni igazi érdekképviselre.

Te felvidéki magyar, ha nem szavazol júniusban, akkor 20 év után először újból igazi választáson veszel részt, s a jövődre szavazol, esélyt adva azoknak, akik ténylegesen küzdeni akarnak a felvidéki magyarság szebb jövőjéért, megmaradásáért őshonos népként saját hazájában.

BJHUN IMÁDSÁG

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.Hozzászólások a témához a kukac fórumból:

mikulas
2010. Január 17. Vasárnap, 19:58

Továbbra is állítom, hogy csak jót tenne egy kis böjt! Ugyanakkor maradnak a megyei képviselők, a polgármesterek és az önkormányzati képviselők, tehát ott is lehet bizonyítani! Most mire megyünk a parlamentben? És a nyolc év alatt? Most üt vissza a sok mulasztás, mert soha nem tartották be a választási programban igérteket! Bélával az élen! Hogy kedvenc költomet idézzem : " ezt elbasztuk de férfimunka volt", tehát jobb lenne a négy szuk esztendo alatt a saját berkeinkben takarítani, nagytakarításra gondolok, és pontossan megfogalmazni a megmaradásunkhoz szükséges minimumot.lehel
2010. Január 17. Vasárnap, 22:31


Bigman írta:

Ha mindent ily sötéten látsz, miért nem gyújtasz gyertyát?? Ötlet

Válasz:
Gyújtanék ezret is, ha csak ennyi kellene, hogy a helyzet javuljon!lehel
2010. Január 17. Vasárnap, 22:42

mikulas írta:
Továbbra is állítom, hogy csak jót tenne egy kis bojt! Ugyanakkor maradnak a megyei képviselok, a polgármsterek és az önkormányzati képviselok, tehát ott is lehet bizonyítani! Most mire megyünk a parlamentben? És a nyolc év alatt? Most üt vissza a sok mulasztás, mert soha nem tartották be a választási programban igérteket! Bélával az élen! Hogy kedvenc költomet idézzem : " ezt elbasztuk de férfimunka volt", tehát jobb lenne a négy szuk esztendo alatt a saját berkeinkben takarítani, nagytakarításra gondolok, és pontossan megfogalmazni a megmaradásunkhoz szükséges minimumot.

Válasz:
Elismerem, hogy a parlamenti kepviseletünk nagy része rettentően passziv. Remélem, hogy a választok meg is buntetik azon kepviseloket, akik arra raszolgaltak! ..de en rettegek attol, hogy mi tortenne, ha kepviselet nelkul maradnank!
A polgarmesterek es tobbiek meg csak azzal gazdalkodhatnak, amit felulrol kapnak. Tehat, ha nem jon semmi, nem lesz mit elosztani a falvak kozt. A Belas MKP tenyleg semmit sem tett, csak a sokat ero informaciot passzolgatta a Vilaginak, meg a hasonloknak. Kapott is erte eleg zsetont, azert is kell neki ugy ugralni most, ahogy az Oszkar futyul. Hidd el, elobb utobb, elnyerik melto buntetesuket azok, akik azt megerdemlik. Uj arcokra van szukseg es az uj vezetes is megerdemel egy eselyt. Eddig nem volt eselyuk bizonyitani. Vegre kezd nyugalom lenni az MKP berkein belul, a munka is elkezdothet. Varjunk ki!
mikulas
2010. Január 18. Hétfő, 7:52

Na várjunk csak Lehel! A kiskövesdi repülotér ügyében inkább Pali a ludas mint Béla! Kétszer járt ott meggyozni a parasztokat, hogy adják el a földjüket! A mai napig nincs tisztázva, hogy mi is történt! Pali volt a miniszterelnökhelyetes ha jól emlékszem, ebben a minoségében nem tett semmit a nemzetközi fórumokon az itt élo magyarságért, sot rossz szemmel pislogott azokra akik mertek valamit kezdeményezni (belgiumi magyar loby), stréber módon, és erre még büszke is, besegítette szlovákiát az EU-ba minden ellenszolgáltatás nélkül. Persze Béla áldásával, tehát a számmisztika szerint : 6x3+1 és 4x5-1! Mondom, új párt kell! Ez nem vált be. Béla meg menjen nyugdíjba az öregotthonába!abraka
2010. Január 18. Hétfő, 9:47

Tisztelt Lehel és mikulás,

ha hozzászólhatok a vitátokhoz, csak annyit szeretnék mondani, hogy inkább mikulás nézeteivel azonosulnék, mert bizony most radikálisabb hozzállás szükségéltetik. Vagyis, a felvidéki magyarságnak most az tenne jót hosszútván biztosan, ha négy évig nem lenne parlamenti képviselete, mert ez elvezetne, gyorsabban elvezethetne egy igazi megtisztulás iránya. Tudod én még emlékszek, mit mondtak a mostani MKP-s és Hídas (régebben csak MKP-s) politikusok, mi mindent igérgettek 1998 óta ugyanazt, amiből a lényeg mindig kimaradt, a szabad akarat irányította önrendelkezi jog bátor hirdetése, megjegyezném nem ütközne semmiféle hatályos törvénybe, sőt alkotmánnyal összhangban történne. Ami kimondja, hogy minden polgár egyforma jogban és méltóságban, valamint azt is hogy a hatalaom főbirtokosa a polgár, nem pedig a politikus. Miért nem ebben a szellemben politizál az MKP, bár Bugár már nincs ott, a hosszútávú un. stratégia terv újból csak kamu, mellébeszélés, semmi konkrétum. Ezért az elfogadott kamustratégiai tervből kifolyólag is, ez is elegendő ok, hogy menniük kell, ha ehhez más módszer nincs, másképpen nem lehet megvalósítani, akkor ki kell ejtetni 4 évre az MKP a parlamentből, Bugárékat pedig be sem szabad engedni. Csak ennyi kell a gyors gyógyuláshoz. A másodvonalbeli, a hatalomba törekedő fiatal emkápésokra szintén oda kell figyelni, ezek nem lehetnek Keszegh Béla, Fehér Csaba és Petheő Attila tipusúak, akik megízlelték a hatalom mézes-mázos ízét, változtatni már képtelenek, csakis a hatalom birtoklása érdekli, ki kell zárni a hatalom birtoklásának mégcsak a lehetőségéből is őket. Biztosan más régiókban is vannak olyanok akikre nagyon oda kell figyelni. Szerintem egy átmeneti időszakra, egy parlamentiség nélküli időszak alatt, mondjuk Berényi vezethetné a pártot, majd egy olyan fiatalember, fiatal politikus vehetné át a 2014-es választások előtt, aki képes lenne az MKP-t a parlamentbe juttatni, olyan képviselőkkel a háta mögött, akik tényleges és a szabad akarat irányította politizálásra alkalmasak lehetnének. Ez lenne az igazi változás előfeltételei. Ellenben, ha most az MKP színeiben megint csak a régi arcok kerülnek a parlamentbe, akkor ők ugyanazt a semmitmondó alibista politizálást fogják folytatni, amit eddig is tettek, mégha látszatra egy-két fiatal is bekerülne, hogy a néptömegek szemét betömjék, ők ha mernének és akarnának is változtatni, az erkölcsösebb politizáláshoz gyengék lennének és újabb 4 évet elfecsérelnénk feleslegesen és ott tartanánk, mint 1998-ban, vagy 2002-ben, vagy 2006-ban, vagy mint most is. Sok hűhó semmiért alapon már nem lehet politizálni, az igazi érdekképviselthez nem konferenciákra kell járni, az már kevés, a jogegyenlőségért az utcán is küzdeni kell, bátran, békésen úgy Ghandisan és Kinges küzdőszellemük szerint. Aki ezt nem tudatosítja, az magyarellenes, nem én aki arra szólítom fel a felvidéki magyarságot, hogy júniusban ne menjenek el szavazni, mert nincs kire. Bár előre elkönyvelhető, hogy megint én leszek a legnagyobb magyar közellenség, de ezt vállalom, mert amit én ajánlok az biztosan jobb, mint amire számíthatunk.Emlékesztető:

2006-ból
Bugár Béla: Nem térnek vissza az 1998 előtti állapotok, nemzetiségi feszültségre, uszításra azonban lehet számítani a legrosszabb jött el.

A párt a helyzetét felhasználva megerősödhet
Ezért kezdtek tárgyalni a Smerrel, a KDH-val és az SDKÚ-val is. A jobboldali kormány reménye gyorsan szertefoszlott, és ha a KDH nem habozott volna olyan sokáig, talán megakadályozhatták volna az SNS hatalomra jutását. (Tegnap az SDKÚ is a KDH-t tette felelőssé, hogy Slota pártja bekerülhetett a kormányba.) Pavol Hrušovský bejelentése, hogy a KDH mégis hajlandó a Smerrel az MKP társaságában kormányozni, elkésett. Robert Fico szerdán már csak két lehetőséget mérlegelt: a HZDS mellé az SNS-t vagy az MKP-t vegye-e be harmadiknak. „Reggel még 70:30 volt az SNS javára, dél körül azt jelezték, már 50:50. Estére valakinek vissza kellett lépnie, és győztek a nacionalisták” – mondta lapunknak Bugár. Nem hiszi, hogy a Smer csúnya játékot űzött a magyarokkal, s csak tettette, hogy komolyan fontolgatja kormánytagságukat. „Olyan dolgokról tárgyaltunk, melyek – ha csak játszottak volna velünk – nem kerülnek napvilágra. Elárulták, kit javasolnak a külügyi és pénzügyi posztra. Ezt nem szokták akkor csinálni, ha csak látszatból találkozunk. Az SNS hatalomra jutása nemcsak azt jelenti, hogy a Smerben a nacionalisták kerekedtek felül, hanem azt is jelzi: ha Fico erős pártelnök lenne, rácsap az asztalra, és más koalíció alakul. Csakhogy ő populista” – nyilatkozta a magyar politikus. Mindenesetre megkönnyítette az MKP dolgát: nem kellett megoldani azt a dilemmát, az SNS-t félreállítandó szövetkezzenek-e Vladimír Mečiarral. Sőt, hosszú távon az MKP profitálhat az ellenzéki pozícióból. Ugyanis Bugár szerint az elmúlt időszakban nagyon sokan megszokták Dél-Szlovákiában: természetes, hogy sikerült levinni a déli régiókba 65 milliárd koronát, valamint hogy több mint ezer magyar ajkú ember dolgozik az államigazgatásban, ami most nem lesz természetes. A párt a helyzetet felhasználva megerősödhet. Ugyanakkor elismerte, megkezdődhet a déli régiók kiéheztetése. „De így döntöttek a választók. Ha nagyobb lett volna a választókedv és több mandátumot szerzünk, a dolgok másképpen alakulhattak volna” – mutatott rá az MKP vezetője.


ÚJ SZÓ-TUDÓSĺTÁS
[2006. 06. 30.]Magyar egység, választások II.

Magyar egység, választások II.

2010, január 27 - 10:07 Füleki Hajnalka
A Magyar egység, választások, üveggömb c. jegyzetem kapcsán – melyben az MKP és Híd–Most parlamentbe kerülésével foglalkozom – kérdezte meg egy olvasó: vajon mi lesz akkor, ha mindkét párt kívül marad a Szlovák Nemzeti Tanács falain?

(Kedvem lenne azt írni, hogy: Szlovák Nemzeti Tanács lesz. De ez nem lenne teljesen igaz, mert pl. éppen az SNS-nek is van ma nem szlovák képviselője Szergej Chelemendik személyében, aki orosz.)

Természetesen sokkal több variáció jöhet szóba, mint amennyit vázoltam, de igyekeztem csupán a valószínűbbekre szorítkozni. Sajna, az acsarkodásnak hála, annak is egyre reálisabb az esélye, hogy a szlovákiai magyarság parlamenti képviselet nélkül marad.

Ez persze pontatlan fogalmazás, hiszen a szlovák pártok egyike-másika a „demokratikusabbak” közül a magyar polgárok érdekeit is képviseli, de csak annyira, amennyire minden polgárt, vagyis a kisebbségi specifikumokra való tekintet nélkül. Specifikus kisebbségi érdekképviseletet én tehát nem várok. A szlovákiai magyarság ilyen tekintetben négy évnyi túlélésre kell berendezkedjen, mi alatt mindenki azt ért, amit akar. Annak a szlovákiai magyarnak, aki magyar könyvet, sajtót, színházat, iskolát, kultúrát, tudományt nem igényel – nem kevesen vannak (ez persze, nem értékítélet, hanem megállapítás) – teljesen nyolc, hogy mivel jár majd ez a négy év.

Akik mindezt igényelnék, azoknak némileg elviselhetőbb lesz a helyzete, ha a mostani ellenzék gyurmázik össze valami kormányféleséget, ha pedig a mostani kormánypártok emberei, akkor rájuk még sanyarúbb sors vár, mint egy átlagos állampolgárra. Mert bizony, az átlagpolgárnak is rossz lesz, csupán nem biztos, hogy azonnal észreveszi (lásd pl. a növekvő államadósságot, amelyet unokáink fognak majd igazából látni...)

Fentiek számomra evidensek.

Ami a két párt acsarkodását és a szlovákiai magyar nemzetrész ideológiai dumáját illeti, az már érdekesebb „táncmulaccság”. Vagy jön a nagy megbocsátás/összeborulás/egységbe kovácsolás stb., amely négy évig ugyanannyi pozitívummal kecsegtet majd, mint a mostani fogcsikorgatás (semmivel), vagy pedig mindkét, de legalább az egyik pártban némi megvilágosodás várható, amelynek eredménye talán valamicske öntisztulás/számotvetés/helyzetértékelés lesz. Ha nem, akkor politikai süllyesztő.

Nem lehetünk nagyon optimisták, mert a múltkori címben emlegetett magyar egységet, ha megszüli, mindenképpen kényszer szüli majd. Tehát eléggé gyengécske lombikbébi jön a világra. Csak reménykedni lehet, hogy ez a kényszer egy korábbi helyzetfelismerés eredménye lesz, s nem kell hozzá négy évet kiböjtölnie a szlovákiai magyarságnak, amely mi tagadás, figyelmeztetésképpen szintén hátba vághatná már néhány nagyszájú „nemzetmentőjét” mindkét pártban. Hiszen a négyévnyi esetleges képviseletnélküliség egyértelműen mindkét párt politikai hibája lesz, nem pedig a választók bűne. Abból a pozícióból pedig egyetlen épeszű politikusunk sem indíthatja aktuális rizsáját az egység vagy a nemzet(iség) érdekképviselete fogalmakkal, mert választói nemes egyszerűséggel megkövezik. Tegyük hozzá: okkal...
http://www.parameter.sk/rovat/paravelemeny/2010/01/27/magyar-egyseg-valasztasok-iiMKP vs. Híd: A szlovákiai magyarok kerülhetnek ki győztesen

MKP vs. Híd: A szlovákiai magyarok kerülhetnek ki győztesen?

2010, január 27 - 12:55
Az MKP és a Híd éles szembenállása azt eredményezheti, hogy a parlamenti küszöb alatt maradás félelmétől ösztökélve több szlovákiai magyar megy majd el választani, mintha csak egy párt lenne - állapítja meg a Sme kommentátora.
Foto: SITA
...
Foto: SITA

"Amikor 2007-ben a romániai EP-választáson a radikális Tőkés László az ottani magyarokat képviselő párt ellenében jelöltette magát, akkor is az fenyegetett, hogy az összeütköző magyarok szavazatai elvesznek, és a kisebbségnek egyetlen képviselője sem lesz Brüsszelben" - állapítja meg Peter Morvay. Hozzáteszi, épp ellenkezőleg történt. A magyarok részvétele ugyanis a vártnál magasabb lett, és az előrejelzett kettő helyett - Tőkéssel együtt - három képviselőjük került az Európai Parlamentbe.

Addig a pontig a magyarok részvétele a választásokon fokozatosan csökkent, mert belefáradtak, hogy egyetlen, korrupciós vádakkal is illetett párt képviselte őket - fejti ki a kommentár.

A legutóbbi közvélemény-kutatások arra engednek következtetni, hogy hasonló dolog zajlik Szlovákiában is. Ennek köszönhetően a parlamentbe bejuthat az MKP és a Híd is, és a magyar kisebbségnek összesen több szavazata lehet, mint eddig. "Amennyiben ez így történik, paradox módon nem Bugárnak, hanem Csákynak lesznek ebben a nagyobb érdemei. Az MKP paranoiás utálata olyan messzire elmegy, hogy a Duna TV-ben panaszkodik, mikor annak moderátora két szlovákiai magyar párt létezését merészeli megemlíteni" - jegyezte meg Morvay. "Magyar párt mindig is csak egy lesz Szlovákiában, kiáltják, Bugárék csak árulók és bérencek" - idézi tovább.

A szerző úgy véli, még mindig nincs alapvető különbség a két párt között. "Csákynak viszont a távozók elleni eltúlzott kampányával sikerült több itteni magyart is meggyőzniük ennek ellenkezőjéről. És nyilván meggyőzött erről több szlovákot is, akik mindezidáig a soft-MKP-val szemben óvatosak volta" - húzza alá. Kiemeli, mindkét párt profitálhat a vitán, de rá is fizethetnek, ugyanis a felmérések statisztikai hibahatárában az is benne van, hogy egyikük sem kerül a parlamentbe

Sme/para
http://www.parameter.sk/rovat/belfold/2010/01/27/mkp-vs-hid-szlovakiai-magyarok-kerulhetnek-ki-gyoztesen#comment-20812
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:Nadasdi istvan [ 2010-01-19 13:04 ]

Tisztelt uraim!

Általában ahhoz tartom magamat, hogy nem vitázok olyanokkal akik nem merik felfedni személyüket. Önök is ezek közé tartoznak. Névtelenül levelezni nem szép dolog, de ez dívik Szlovákiában és az MKP-ban valamint a Hídban.

A valóság az, hogy az MKP a Híd is azt állitja illetve állítaná (Bugárnak nehezebb lenne), hogy ők a "legitime magyar" képviselet. Kérem vonják meg vagy gyengítsék ezt a legitimitást
Legitimizálják őket a szlovák nacionalisták.Bósza János [ 2010-01-19 09:01 ]

Ha megszavaznák, akkor bizony egy olyan helyzet teremtődne, ami nagyon hasonlítana a 90-es évek Jugoszláviájára, a konfliktus kezdetére. Egyébként jogi értelemben ők már most is használják ezt nem meglévő törvényt, hisz a Benes dekrétumok megerősítése, és a DFÖT polgári társulás nem bejegyzése, mert a névben benne volt az önrendelkezés ,majd ezért pl. ellenem a mai napig is folyik büntetőjogi eljárás. A Nomos Rgionalizmus PT megszüntetése, mert szerintük az autonümia békés követelés az ország szétzilálását jelenti, persze törvény erre nincs, csak másodlagos végkövetkeztetések alapján elértelmezik az alkotmányban írottakat. AZ igaz, hogy eddig nem csuktak be azt annak köszönhetem, hogy papiron ez a törvény még nem létezik, de a hazugságok és a mellébeszélés, mellémagyarázás szintjén megfélemlítés céljából már használják, ha parlament elfogadná az csak pont lenne az i-re. Én meg mehetek a basziba, az tutti. EÚ mit csinálna semmit, lásd a jugói történéseket. Hiába vagyunk NATO államok, ez akkor sem segítene, pl görög-török konfliktus erre példa. Az EÚ és a NATO csak akkor avatkozik be amikor már zajlanak az események, akkor is csak úgy félvállról.ND [ 2010-01-18 21:39 ]

Ha továbbgondoljuk azt, amit alább írtam, miszerint, ha mégis megszavaznák, akkor egy olyan helyzet állna elő, ami tényleg ordítóan ütközne a nemzetközi jogrendbe, bár ugyanez mondható el a nyelvtörvényről és a Benes-dekrétumok megerősítéséről és mégsem történik semmi sem a világ csendőrei , sem az ENSZ , sem az EU részéről a jogorvoslat érdekében. Túl hosszú lenne ezt taglalni, hogy miért nem. A lényeg, hogy egy elfogadott szájzár törvény esetén, mely büntetné a Benes-dekrétumok kritikáját és az önrendelkezésért való törekvéseket is,természetesen egy tüntetés esetén vadállatok módjára ( emlékeztetek a dunaszerdahelyi stadionban történtekre) uszítanák rá a magyar tüntetőkre a tót robotzsarukat. Ennek a következménye egy felszabadítási mozgalomnak mondható folyamat kezdete lenne.Nagyon agresszív a tót rezsim, arra játszanak, hogy megfélemlítsék a magyarságot. A dunaszerdahelyi eset csak elrettentő példa volt, hatalom fitogtaás, brutális agresszió, oylan kecskepásztor módra. A törvények is azook, amelyeket meghoznak a magyrság ellen. Tehát abban bíznak, hogy a magyarok attól félnek majd, hogy egy ilyen szituációban úgysem mernek majd kimenni tüntetni.Bósza János [ 2010-01-18 17:50 ]

Tudod ennek a "felszólításomnak" úgysem lesz túl nagy foganatja, mert az internetet kevesen olvassák és az emberek nagytöbbsége megszokásból szavaz. Ezzel az írásommal csak azt akartam kihangsúlyozni, hogy itt az ideje a változásokra és ez is megtörténhet, hogy az egyik magyar párt sem jut be a parlamentbe. Egy új párt, mint a JMPP lehetne, sajnos ennek az életrehívására nagyon sok pénzre lenne szükség. Ma már tudom, nekem ez nincs meg így minden marad az akarat szintjén.
Ami a szlotaféle törvényt illeti azt nem fogják megszavazni a smeres képviselők. Slota sajnos kiszámíthatatlan, így esetleg az is elképzelhető, hogy kiprovokál valamit, ami esetleg arra késztetheti a parlamenti képviselők többségét, hogy mégis megszavazzák, de annak bizony nagyon nagy horderejűnek kéne lennie. megmondom őszintén még el sem tudom képzelni, hogy slota meddig képes elmenni.ND [ 2010-01-18 17:13 ]

Kedves János! Ez nem jó ötlet. Inkább egy ütőképes,alulról épülő magyar nemzeti párt létrehozásán kell fáradozni. Az igaz,hogy a Bugár-bagázs elárulta a nemzetet, de ez még nem ok arra, hogy úgy iktassuk ki őket, hogy nincs semmilyen más normális magyar képviselet. Ha a Szlota javaslatát megszavazzák és büntetni fogják az önrendelkezésért küzdő embereket, akkor az ezért megbüntetettek már szabadásgharcosok lesznek! Valójában, ha ezt az ocsmány kirekesztést megszavazzák, akkor tényleg teljesen más alapra kell majd helyezni a magyarság jogaiért, önrendelkezéséért vívott küzdelmet. EGy ilyen apartheid törvény életbe lépésével valóban már politikai fogloykról, szabadásgharcosokról és nem jogvédőkről lehet majd beszélni. Ez a magyarok jogainak érvényrejutattatását vagy teljesen megsemmisíti, ha a további tesze-tosza bugárista szemlélet marad a magyar politikusokban és ez vagy elvezet a teljes megsemmisülésig vagy sarkára áll a nemzet és komoly elsöprő tüntetéssorozattal elkezd feltételeket szabni, komoly feltételeket, remélhetleg az eddiginél hathatósab csonkaországi segítséggel.Nem nagyon lesz középút. Eddig az MKP mindig a középutat kereste, de a tót soviniszta terrorkormány mindig többet és többet akart.Ha a kisujjadat nyújtod, az egész karod kell nekik.Nádasdi István [ 2010-01-18 14:33 ]

Tisztelt felvidéki magyar szavazó!

Önöknek tisztában kell lenni azzal, hogy képviselőiknek tulajdonképpen Önök a választók a munkaadójuk.
Mondják vissza a szerződést. Aligha hiszem, hogy egy normális munkaadó, legyen az akár egy nyelvi vagy kultúrális közösség, továbbra is szertődést kötnének az ilyen munkavállalókkal.

Minimális udvariasságból mondom igy, hogy azok akik Szlovákia EU bejelentésnél bábáskodtak (Csáky Pál) következetesen félretájékoztatták az EU döntéshozókat. Poszonyi és pesti taróik temészetesen meg sem nyikkantak. Akik lobbiztak a tisztánlátás végett, azokat pedig, egész egyszerűen szélsőségesnek minősítették és ezt személyes levelekkel is alátámasztották. A belgiumi magyar lobbi (ez szélesebb mint a Bizottság - nem akarok mitoszokat dönteni) munkájában személyesen is résztvettem. Én is szélsőségesnek minősítettem ma sem tudom, hogyan és miért, talán azért mert a
klasszikus szociáldemokrata érzelmű vagyok. A FIDESZ-nek jobboldali szélsőseges voltam az MSZP-nek meg baloldali: Sajnos nem tudták mit cselekszenek, de én ezért nem tudok megbocsátani. Bugár a nagy páttépítő pedig a szépemlékű
demokratikus centralizmus alapján akart pártot épiteni
tüzzel vassal támadva az elhajlókat, akik platformot szerettek volna létesíteni a pártban. Mikor aztán a demokratikus centralizmus bumerángja őt is elérte, akkor kilépett a pártból. Igérete ellenére alakított egy új véd és dacszövetséget.
Nos Bugár nélkul nagyon jól meg van, illetve lenne a felvidéki magyar közösség. Azt pedig tényleg szeretném tudni, hogy Duray Miklósnak van e politikai irányvonala, jóllehet a demokratikus centralizálást SZKCitás stb: megszervezte. Ideologiája, az autonómiáról való fogalma zavaros, ellentmondó, de mégis még ma is a politikából él. Gyakran ismételgette, hogy az a magyar autonómiák a Kárpátmedencében megvalósíthatatlanok. Nos a látnok tévedett a magyar hivatalos nyelv lett a Vajdaságban a székely autonóma megvalósíthatóságát
sem igen lehet már megkérdőjelezni. Minden mozog minden változik a törtenelemben soha sem szabad azt mondani, hogy soha. Ők még erre sem jöttek rá.Bósza János [ 2010-01-17 15:24 ]

Tisztelt Miki

Megértem Önt és ezzel a reakcióval számoltam és közeljövőben bizonyára a nézeteimiért mégnagyobb nyomásnak leszek kitéve, hogy állítólag magyarellenes vagyok. Azok szemében akik butítják a felvidéki magyarságot bizonyára már rég az vagyok, mert kimondom azt, ami nagyon nincs rendben.
DE!!!
Ha racionálisabban elgondolkodik azon, amit javasolok, Ön is rájön, hogy a mostani politikusok hallogató politizálának csakis egy radikálisabb változás tud nemet mondani. Gondolja, hogy Bugár, vagy Csáky, netántán Duray megváltoznak, nem sohasem. Sajnos nem. Mondja mi fog akkor történni, ha nem lesz 4 évig magyar érdekképviselet a parlamentben, semmisem. Duray már 10 éve fel sem szólalt a parlament, mennyi javaslatot terjeszettet be egyet sem. Konferenciázni továbbra eljárhat és a parl. immunitásnak a hiánya talán még az alkoholról leszoktatja, hogy vezetés közben igyon. Mondjam tovább, tudja nekem ilyen érdekképviselet nem kell.Nadasdi [ 2010-01-17 14:30 ]

Valóban Felvidéken nincs olyan párt amelynek programja a fejlődés lehetőségének perspektíváját nyújthatná a szlovákiai magyar közösségnek.
Mi értelme van Csákyra, Bugárra,Durayra vagy Medere szavazni.

Ők és társaik mióta élnek ebből a teljesen steril magyar érdekképviseletből?

Probáljon már valaki fekvilágosítani.Miki [ 2010-01-17 13:29 ]

Aki arra buzdítja a Szlovákiai magyarokat, hogy ne szavazzanak, normális ember nem lehet. Bósza úr, szégyellje magát amiért Ön is csak megosztó tevékenységre képes, csak a nagy szavak, tervek, "okosságok", de reális pozitív eredmény semmi, egy nagy NULLA. Ha ennél többre nem képes, hagyja inkább abba abba amit csinál mert így csak többet árt a felvidéki magyarságnak mint használ.
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona