Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációMagyar koalíció a hídon

plajbászos kenyér, 2010, január 26 - 10:41
jól van, bósza úr, de akkor lehozná a honlapján a pár soromat ?

2010-01.26.

magyar koalíció a hídon
2010, január 23 - 17:22 plajbászos kenyér
...
vojtech - a karrierista, nemzetáruló sns ügynök
...

az egység megbontása: ez a híd szerepe. legalábbis erről szól a fáma az mkp közeli körökben. ez minden egyes híddal kapcsolatos témában valamilyen formában előjön (most is éppen ezt olvastam egy kommentben, amire válaszolni akartam, aztán egy kicsit hosszabb lett). az elméletekben bugár mint vojtech, a karrierista nemzetáruló sns ügynök jelenik meg, kinek zsebében harminc ezüst csörög, s ez jó ok lepaktálni akár az ördöggel is, hisz nem az eltérő ideológia miatt lépett ki az mkp-ból, ez a napnál is világosabb.

az olvasnitudók ezt szeretik axióma szerűen ismételgetni, holott nyílvánvaló csúsztatás. nem az ideológia a lényeg, ez nyílvánvaló volt már a bugár-kör kilépése előtt is, hanem a többségi társadalomhoz fűződő kapcsolat, ami egy kisebbség számára nem lényegtelen. a párt egy csoportja úgy érezte, hogy nem tud azonosulni az általuk agresszívnak vélt asztalracsapás politikájával (ami lehet jó, lehet rossz, de nem feltétlen követendő, ha az ember hisz a demokráciában) és ennek hangot akartak adni a bugáristaként megcímkézett politikusok. mivel ez nem működött párton belül, új pártot alapítottak. láthatóan nagyjából fele-fele a pártok támogatottsága, tehát a kisebbségi társadalom nem lebecsülendő része kinyílvánította, és kinyílvánítja, hogy a differenciálódás nem volt haszontalan.

a többi üres marketingszöveg.

a két pártnak most az az érdeke, hogy az egyik se kerüljön öt százalék alá. amelyik a másikat, mint ellenséget agresszívan öt százalék alá akarja szorítani, az nagy hibát követ el.

személyes észrevétel: a híd pofáraesésén nagyon sokan cinikusan röhögnének (s röhögni is fognak, ahogy azt egyesek káprázatos jóstehetséggel már tudni is vélik) persze bugár személye miatt. így vehetne igazán elégtételt a másik szárny: duray és társai, s ebből példát lehetne statuálni: aki kilép a sorból, az a politikai senkiföldjére kerül. illetve aki fel akarja higítani a nemzetiségi alapon szerveződő pártot, az ugyancsak a politikai senkiföldjén köt ki. nem létezik fából vaskarika. a híd egy kísérlet. ha megbukik, csak le fog lohadni a kísérletező kedv. de az mkp nehezebb helyzetben van, mivel a híddal ellentétben ők tényleges ellenséget látnak, és láttatnak a másikban. tehát, ha a híd kiesik 4,9-el, az mkp-nak óhatatlanul fel kell tennie a kérdést, hogy a magyar kisebbség szempontjából megérte-e a démonizálás, és nem lett volna-e jobb pusztán ellenfélként kezelni a pártot. ha a választásokkal kiéleződik a viszony, és az mkp a híd befeketítésére épít, csak abban bízhat, hogy ő írja majd meg a történelemkönyvet, és kikerüli a kikerülhetetlen kérdést.

ha ők maguk esnek ki (ahogy a legutóbbi közvéleménykutatás mutatta, még ha az nem is jelent sokat), akkor azt viszont nehezen lehet majd a hídra kenni: akkor már nem lehet a híd a megosztó-, felszalámizó párt (nagyobb párt nem szalámzik!). ha a híd továbbra sem kezd el vagdalkozni az mkp irányába, akkor az ő szempontjukból az mkp kiesése a híd bentmaradásával fényes győzelem lenne (a magyar kisebbség számára pedig persze kudarc.)

ha mindkét párt megugorja az öt százalékot, az mkp nehéz helyzetbe kerül. egy addig pocskondiázott, nemlétező párt kelne életre, és muszáj lenne újrafogalmazni a párthoz kötődő viszonyát, és már nem lehetne egyszerűen pár szakadár politikusként kezelni őket.

az mkp jelen stratégiája szerint akkor alakulnak jól a dolgok, ha 1. a híd minimális szavazatot gyűjt be, ezzel a pártelnök nyílvánosan megbukna, és innen nem vezetne vissza járható út a nagypolitikába. de ez nem valószínű: láthatóan elég kiegyenlített a verseny. 2. (ez elképzelhetőbb) ha mindkét párt vonal alatt marad: ez jelentené ugyanis bugár igazi halálát, a nagy vetélytárs kiherélését, megvakítását, hullájának meggyalázását. ebben az esetben mindent bugárnak kellene elvinnie, és az istennek nem tudná levakarni magáról, hogy nem a szlovák nackók ügynöke, de a legjobb esetben is a saját honfitársait levegőbe röpítő matuska szilveszter reinkarnációja. mindezzel persze nem azt jelzem, hogy az mkp a híddal együtt ki szeretne esni, csak hogy a stratégia elhibázott, nehéz belőle jól kijönni.

de még lenne idő újratervezni az útvonalat.
írta: plajbászos kenyér


Hozzászólások:

Hozzászólások:
Mi marad? Tehát az
psza, 2010, január 24 - 16:08
Mi marad? Tehát az "útvonal újratervezés" terén. Közös lista? Egyébként újabb variáció --> Ha az MKP kiesne, és a HÍD a SaS-szal kerül be, akkor azt is fel lehet fogni úgy, hogy a HÍD tönkreverte a magyar érdeket. Nem?

* válasz

Miért van az, hogy minden
hun harcos, 2010, január 25 - 12:09

Miért van az, hogy minden egyes új Híd szimpatizáns ugy gondolja, hogy az MKPnak kéne változtatni az útvonalon!

Néha el kéne teljesen olvasni egyes pártagjaitok megszolalásait, megjegyzéseit!

Több ilyen megszolalásból igenis az szürődik le, hogy a legnagyobb ellenfél az MKP, és a cél a lehető legtöbb szavazó elhodítása!

A megalakulástól idáig nem hallottam felvidéki terjeszkedésről, a nyelvtörvény kapcsán egyetlen szlovák feszólalotok se volt. Nem itélték el nyilvánosan a törvényt!

Demokratának érzem magam, de szeretném hogy valaki az érdekeimért kiálljon! Ezt úgy érzem alibista hozzáállással a Híd nem tudja elérni!

* válasz

kevesebbet kellene harcolnod
apacs, 2010, január 25 - 12:15

kevesebbet kellene harcolnod és többet olvasnod biztos rajottél volna hogy a Hid nyilvánosan és többször elitélte a nyelvtörvényt.egyszerűen hazugság amit állitsz:-((((

* válasz

Nem azt írtam hogy a Híd,
hun harcos, 2010, január 25 - 12:20

Nem azt írtam hogy a Híd, hanem a szlovák párttagjaik nyilvánosan nem adtak hangot nem tetszésüknek!

* válasz

ha szerinted Rudolf Chmel
apacs, 2010, január 25 - 12:26
ha szerinted Rudolf Chmel nem szlovák akkor igazad van:(

* válasz

miért irokéz,szerinted a
kitiltott, 2010, január 25 - 13:04
miért irokéz,szerinted a Chmel elítélte a nyelvtorvényt???A Chmel papa kiherélte a kisebbségi kultúra támogatásáról készult torvényt,az igaz,meg sikerult miniszterkedése alatt, ahol csak lehetett,betartania nekunk.De nem ítélt el semmit,annak ellenére hogy nagyon is szlovák....

* válasz

mivel te vagy
apacs, 2010, január 25 - 13:14
mivel te vagy az egyszemelyes MKPs ugatókórus és csak azért nem szakad rád a kutyaól plafonja mert saját magad betonoztad olyan hiteltelen vagy mint a koborkutyák.Gondolod hogy rajtad kivül bárki elhiszi a Chmelre vonatkozó hazugságaidat.A Chmelnél elkészült kisebbségi kultúra támogatásáról törvenyt a te Csákyd kurta el.Azután meg az elkurt törvény javaslatot akkor sikerült csak a koalcios partnerek elé terjeszteni neki amikor már nem is létezett a koalició.De csak nyomd a hazugsagaidat nyugodtan tovább mert kutyábol nem lehet őgyse szalonna:-D

* válasz

az együtmüködés
hun harcos, 2010, január 25 - 13:48

az együtmüködés pártjának van Chmelen kívűl más is akivel együtt tudna érdemben dolgozni?...egy fecske nem csinál nyarat...ha még ismered e szép magyar közmondást...

kérdem én ha egyetlen kutya lenne...de nem is csodálkozok ilyen parabakos oldalon lehet csak két személy tudja elolvasni, végigtűrni a cikkeket...közülünk, kutyáktól...merthát mi csak azok lehetünk...

csak hát megyénként ti mutattátok h mennyire elkoboroltatok...vagy még csak egy hordát se tudtatok összeszedni...ha már használhatom a te stilusod...de utolag elnézést is kérek...hogy ennyire durva szavakat használtam

na de első kommentemre még mindig nem kaptam választ...

* válasz

csak hogy tudd
apacs, 2010, január 25 - 14:06

csak hogy tudd hun,a kitiltott vagyis pallya az mkp etikusa nevezte itt ugatókórusnak azokat akik nem az MKPpropaganda szerint szólalnak meg.Nem kell ezért finyáskodnod az oldalon megjeleno cikkek stilusa miatt.De tőlem finnyáskodhatsz is.akkor meg duplán ha azért küldtek ide:-)

A hidprogram magyarázatát meg ne kérd tőlem számon mert nem vagyok párttag és csak akkor szoktam megszolalni az érdekükben ha látom direkt hazudoznak velük szemben.

* válasz

én sem vagyok párttag, se
hun harcos, 2010, január 25 - 14:21

én sem vagyok párttag, se propagandafőnök...nem hazudozok direkt(ha most Chmelre gondoltál - nem tartom erélyes felszolalásnak az övét, és mint már irtam egy fecske nem csinál nyarat, hol vannak, voltak a többiek)...nem küldött ide senki...csak fáj a szivem...

ha hazugságokrol esett szó...akkor a másik oldal miért praktizál ilyen galád módszereket

miért festik a dolgokat...ha mégis ellenfelüknek az mkp-t tartják...a támadás lehet csomagolt, vagy egyenes...mindig ugyan az eredménye...lázitó...és serkető...akkor ne akarják nekem azt mondani h nem az mkpra támadnak...

a cikkek stilusa meg elégé lekezelő...ocsmárol...és parabarak nem csak cikkejeiben...de a kérdésekre válaszolva is lekezelően hat...egy MINTA politikus...akinek egy ideologiája van...amit nem lehet megváltoztatni...és csak az lehet a jou!...és ilyen nevezi magát demokratának...:D

* válasz

a bejegyzés nem feltétlen
plajbászos kenyér, 2010, január 25 - 15:17

a bejegyzés nem feltétlen arról szól, hogy az mkp az, amelyiknek változnia kell a másik - hogy úgy mondjam - magyar érdekeltségű párttal szemben kialakított viszonyon, hanem hogy nekik (véleményem szerint) nehezebb lesz megmagyarázni a vereséget, kivéve akkor, ha mindkét párt kiesik.

egyébként én személy szerint egyáltalán nem tartanám rossz ötletnek, ha a két párt egy listán indulna, de a parlamentben a beszavazott politikusoktól függően két frakció alakulna, és ezzel egy verseny állna fel a két párt között, és ez úgy általában a kisebbség egypártrendszeri helyzetét szüntetné meg. ez persze elmélet, a háttérben (és már nem csak ott) olyan gyűlöletek feszülnek egymásnak, ami ezt teljesen ellehetetlenítené.

* válasz

az ötlet,h közös listán
hun harcos, 2010, január 25 - 17:09

az ötlet,h közös listán indulnának jonak tünik...számomra is elfogadhatobb...minth egymásnak ugorva...ugatva...vernénk egymást...

teszem fel a kérdést...két ilyen párt...amilyen az a mkp...hid...teljesen más alapokat képzeltek el...

az egyik megfoszt a másik hozzátesz...

elképzelhető ez egy közös listás szavazás egy demokrata országban...

hát persze, abszurdisztánban minden lehetséges...más ügyek...más alapok...egy közös célért mindig félretehetők...

megyei választásokon smer a sdku-val...és még ki minden mással tud ellenünk szövetkezni...felfordul a gyomrom...h ezekkel kéne-kell együttműködni..hát akkor maradjon a közös munka...magyar munka...mert hiába van itt chmel...meg lehet mások is...még sincs nyár...:D

* válasz

hova tovább??
plajbászos kenyér, 2010, január 25 - 16:30

na rendben, akkor lapozzunk. mit kell most tenni ahhoz, hogy a magyar kisebbségi társadalom a lehető legjobban jöjjön ki a választások után. maradjunk a realitáson belül, senki sem fogja feloszlatni magát, és nem lesz bósza jános sem király. hogyan tovább?

(és most már tényleg érdekelne kitiltott úr véleménye,aki bár párttag, de nem az építő jellegű hozzászólásairól ismerem.)

* válasz

nem valószinu,hogy van
kitiltott, 2010, január 25 - 15:31

nem valószinu,hogy van értelme,de megpróbálom felhívni becses figyelmedet hogy az" ugatókórus" elvitathatatlanul barakizmus,még akkor is, ha nekem tulajdonítod.(amúgy szerintem nagyon találó)

ha nem az agyad lenne voros akkor nem egy személyt olvasnál itt akit zavar a hozzád hasonló névtelen(értsd identitását nem vállaló) mindenkit leocsmányló kommentátorok boffenései.Úgy rofogsz az MKP-ról,mintha a Te munkádat tették volna tonkre a tagjai(azt amit a Te fajtád soha nem tesz le a kozosség asztalára),és úgy ajnározod a kovetkezo mondatodban a mostosokat,mintha most jottek volna mongóliából és abszolut szuzek lennének a honi politikai porondon,nemhogy MKP-s bukott politikusok lennének.

Ha,tételezzuk fel, igazad lenne abban az állításodban hogy a Chmel elkészítette a torvényt csak a Csáky miatt el lett szabotálva az elfogadása,akkor megkérdezem ki volt a párt elnoke????Kié volt a felelosség ???Ki táncolt a TV-ben Jánošíkruhában???Ki állította már akkor,hogy nem szabad radikálisan kovetelodzni,mert elveszítjuk a szlovák választókat???De nincs igazad,és ezt tanusítja a két államtitkár akik a Chmel mellett voltak,és megsúgom, 2006-ban B.B. is így látta:((

ha politikai elemzéseket akarsz kommentálni akkor ne csak May Károly konyveit olvasd,próbálkozz Cooperrel is:)))

* válasz

előző kommentemben erről
plajbászos kenyér, 2010, január 25 - 15:43

előző kommentemben erről a gyűlölködésről írtam. köszönöm a prezentációt, drága kitiltott úr!

* válasz

nem gyulolkodok,de zavar,
kitiltott, 2010, január 25 - 15:57
nem gyulolkodok,de zavar, ha elore megfontolt szándékkal kifordítja valaki a világot,és másokra is rá akarja kényszeríteni az efféle világnézetét.....

* válasz

mostmár értem
apacs, 2010, január 25 - 16:02
mostmár értem hogy te nem előre megfontolt szándékkal hanem ösztönből forditod ki a világot és akarod rákényszeríteni másokra a véleményedet.és azt is értem hogy ez nem gyűlölködés:-D

* válasz

hova tovább??
plajbászos kenyér, 2010, január 25 - 16:34

előbb rossz helyre tette be a rendszer. legyen itt a komment:

na rendben, akkor lapozzunk. mit kell most tenni ahhoz, hogy a magyar kisebbségi társadalom a lehető legjobban jöjjön ki a választások után. maradjunk a realitáson belül, senki sem fogja feloszlatni magát, és nem lesz bósza jános sem király. hogyan tovább?

(és most már tényleg érdekelne kitiltott úr véleménye,aki bár párttag, de nem az építő jellegű hozzászólásairól ismerem.)

* válasz

Igen nem akarja
Bósza János, 2010, január 25 - 17:29

csak az igazmondásra akarja sarkalni a felvidéki politikai életet, egy erkölcsösebb politizálás felé. Ez a megoldás irányába vezethet.

Én vélemény az, hogy a felvidéki magyarságnak most az lenne a legjobb, ha sem a Híd, de az MKP sem jutna be a parlamentbe. Még mielőtt nekem esnétek, hogy sziszes, meg kitudja miféle ügynök vagyok, gondolkozzatok el. Plajbászos is azt írta maguktól a dolgok nem fognak megváltozni, de ha a jól tejelő flekkek elmaradanak megszünnek, egy lassú átváltozás, egy erkölcsösebb politizálás irányába elindulhat. A Duray személyi kultusza már teljesen ellehetlenítette az emkápés vezetőséget és a sorkatonák is lassan zombikokká válnak, mert félnek saját magukat hozni, félnek saját véleményt alkotni.

* válasz

elgondolkodtató
hun harcos, 2010, január 25 - 17:36

elgondolkodtató hozzászolás...

ez nem megoldás...egyenes út vezetne a pokolba...

* válasz

Miért
Bósza János, 2010, január 25 - 18:19
hisz pl a SNS is kiesett 4 évre és megerősödve jött vissza. Politizálni magyar érdekből lehet helyi, megyei szinten is, sőt talán meg jobban is, ott pedig ott vannak a magyar képviselők. A legfelsőbb vezetőség magától nem fog tudni megtisztulni. Persze ez csak saját vélemény, lehet hogy én látom rosszul a dolgokat. Egy biztos a megélhetési politizálásnak véget kell vetni, de azok akik a húsosfazék körüli üldögélésben élik ki magukat, merni nem mernek, csak egymás szórakoztatásával vannak napirenden elfoglalva, az miért akarna mást, miért menne el önként a politikából. De ha nem lesz húsosfazék, vagy üres lesz, akkor majd maguktól elvándorolnak egy másik fazékhoz, pl az SaS-hez, vagy egy új Együttélésbe, bár nem hinném, hogy Durayban van még annyi mersz, hogy pártot alapítana.

* válasz

tisztelt bósza jános!
plajbászos kenyér, 2010, január 25 - 18:44

tisztelt bósza jános! az sns a kettészakadás miatt kiesett, majd minden tartalmi változás nélkül állt össze újra. tehát lássunk egy párhuzamot: az mkp és a híd kiesik, majd négy év múlva visszatérnek együtt, mondjuk 12 százalékosan. csak annyi történne, hogy négy évre kikerülnének a magyar politikusok a parlamentből.ez magánakmegéri?

máskülönben meg még csak utalás szinten se helyezkedjen bele abba a baromi szar álláspontba, amit egy szlováknak még könnyebben el tudok nézni, hogy a magyaroknak az sns a párja, és azzal kell megfeleltetni. minden fenntartásom ellenére sem az mkp-t sem a hidat nem lehet egy lapon említeni azzal mocsokkal, amit sns-ként jelölnek.

* válasz

Nézze hol írtam
Bósza János, 2010, január 25 - 19:03

azt, hogy az SNS párja a magyar pártoknak. Én csak pragmatikusan, egy olyan dologra akartam a figyelmet felhívni, hogy egy 4 éves böjt elvezethet a megújuláshoz, vagy változáshoz.

És ennek nem muszáj úgy történnie mindennek, mint azSNS esetében. Ott más érdekek mesgyéjén történt az újraegyesülés. Egy effajta újraegyesülést az MKP és a Híd esetében csak úgy tudnám elképzelni, hogy Bugár, Nagy, Csáky és Duray is nyugdíjba megy, mennek. Ahogyan azt már írtam, ez csupán egy megközelítés, de gyakorlatilag sincs kizárva, ha a felmérésekből indulunk ki, mert sajnos megtörténhet nagyonis, hogy egy nagyobb szlovák részvétel esetén, ami a magyar kártya meglovagolása esetén nagyon is valós lehet, hogy magyar paszivitás és szlovák aktivitást követően az MKP és a Híd sem kerülne be. Majd pár hónap múlva meglátjuk.

* válasz

a szlovák közösség nem új
plajbászos kenyér, 2010, január 25 - 20:02

a szlovák közösség nem maradt párt nélül, csak egy alkoholsita tahóval kevesebb volt nap mint nap a tv képernyőjén.

a magyar közösség párt nélkül maradna.

ezt nem fogom tovább fűzni..

* válasz

a szlovák közösség nem új
plajbászos kenyér, 2010, január 25 - 20:05

a szlovák közösség nem maradt párt nélül, csak egy alkoholsita tahóval kevesebb volt nap mint nap a tv képernyőjén.

a magyar közösség párt nélkül maradna.

ezt nem fogom tovább fűzni..

* válasz

Nemtom. Talán ez lenne a új
kitiltott, 2010, január 26 - 00:39

Nemtom. Talán ez lenne a legegyszerubb,és egyben a legoszintébb válasz is.De nem ezt várod(ja) tolem.

Ez nem az az MKP amelyiket megálmodta az a17-tel tobb ember aki leváltotta mindenki Béluciját.Ezt az MKP-t a Simon_Bugár tandem festette nacionalistává,radikálissá. Bugár kihasználva személye kozkedveltségét a médeákban,elkezdte alantas módon támadni a legitim elnokséget,és visszaélt minden olyan infóval,amivel csak találkozott.Simon mint az általa kiválasztott trónorokos,belelendult a tanára meguberolásába,ami ahhoz vezetett,hogy elhagyta a pártot a "tanácsadó mecénások" értesítése nélkul.Erre a B.B.-és seregkényszerpályára kerult és olyan baromságokat akart írásban a párttól, amit mindenki tudott hogy lehetetlen elfogadni(koltségvetéskonzultáció,vétójoggal,képviseloállítás-vétójoggal stb.) de az OT még erre is azt mondta , hogy adjunk idot tárgyalni....nem utasította el ahogyan ezt várták.Ebbol adódott az a doménnév regisztrációs botrány,hogy még kvázi várták mit lép a tobbség,de honlapuk már volt... Ez megint a Simon,mert o pártot akart alapítani,és ha ez a B.B. nélkul teszi,akkor nincs meg a P.R.-értéke,hogy ez a B. pártja!!!-ennyit arról hogy kerultunk ide.

Vissza ahhoz hogy az MKP három éve azzal foglalkozik,hogyan megvédeni az egységet,mikozben azok lovik akik végett nem tudunk-tudtunk érdemben dolgozni,megtalálni az utat a fiatalok felé,foglalkozni a kisvállalkozók gondjaival,megkeresni a mi nyugdíjasainkat és sorolhatnám.

Váltani muszály,ez nem vitatéma,de ezt úgy kell megtenni,hogy megkoszonjuk azoknak,akik elérték azt a kort hogy nyugdíjba mehetnek és nem úgy hogy tucskot-békát kiabálunk rájuk,és nem az a megoldás ,hogy arról papolok hogy szeressuk egymást gyerekek a sajtónak-mert ez eladható, de ezzel még nem szereztem választót Zsolnán.Szimpatizánst,lehet.Ez már az a kategória,hogy adjuk a gyereket szlovák iskolába,jobban fog érvényesulni.Mint szlovák.

Az én feleségem szlovák nemzetiségu,kaptam érte eleget a B.B.-tol,azért nem értem hogy mi ez a hirtelen pálfordulás,de nem hiszem hogy az az út amit ok választottak,járható.Szlovák ember nem fog magyar pártra szavazni,amíg érdeke nem fuzodik hozzá,erre rájott B.B.-is a megyei választások után.

Aki magyar ,annak nem marad más mint a MAGYAR párt,ha tovább akar létezni,azzal, hogy bízik abban hogy ha most vannak is kivetnivalók a ténykedésében, ez az a párt amely nem csal meg.

* válasz

Pallya Pallya új
apacs, 2010, január 26 - 07:09
Pallya Pallya megfelelően parasztvakító és még kicsit,ahogy kell nyálas is a propagandaszövege. Zenésítse meg és eztután csak dalolja.Ebben az évben biztosan kiderül mennyien veszik be:-D

* válasz

Megvakultál irokéz?? új
kitiltott, 2010, január 26 - 07:42
Megvakultál irokéz??

* válasz

Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Felvidéki magyar térkép
- 2009.05.20.

Magyar élettér autóatlasz
- 2009.05.20.

Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona