Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció
A videóhoz néhány adalék:

A felvételen Bósza Jánost Vladimír Matejicka parlamenti képviselő cincálja.

Az érkező hölgy Denisa Paksiová, aki 142. volt a Smer listáján, és a rendőrségnél (!) dolgozik. Ha jól tudom a rendőrfönök titkárnője. A szivárgó információk szerint Matejcika assisztense lesz nemsokára.

A másik férfiről annyit érdemes tudni, hogy Anton Marek sógora.

Szerintem ez az incidens bíróságra tartozik. Remélem Bósza János feljelentést tesz, és a bíróság rendbe rakja a dolgokat.
Belül minden ember rózsaszí­n.
Bercus
2010-07-04 12:33:32
http://www.bumm.sk/forum/43232/athelyeztek-cirill-es-metod-komaromi-szobrat|10.html


Matejicska, Vladimír Latta (Marek sógora) és szenyorita Paksiová
Komárom és a szlovák történelem legújabb nagyjai. Szobrot nekik, de hozzájuk méltóan nem Komáromban, hanem Zsolnán
Gagyilovag
2010-07-06 06:21:19
http://www.bumm.sk/forum/43283/ficoek-felavattak-cirill-es-metod-komaromi-szobrat|3.html

Jocó írta:
Bósza Úr! Szerintem nagy hibát követ el, ha nem tesz feljelentést a három \\\"testőr\\\" ellen. Értem én az elveit, de ha hívő emberek is mindig kenyérrel dobnának vissza, már nem sokan lennénk. Igenis, tudni kell mindenkinek, hogy Matejicska mellett, Vladimír Latta (Marek sógora) és szenyorita Paksiová voltak az inzultálók. Ha ennyiben hagyja, ezek még tovább mennek. És nem csak ők, de a tegnapi \\\"turisták\\\" is. Alapítson pártot, Ön mellé állunk!


Bevallom betyárbecsülettel itt bummon és más fórumokban, telefonátok, emailok, amit az elmúlt napokban kaptam, nagyon jó érzéssel tölt el. Kitartást kívántok és segítséget ajánlotok fel, mindezt köszönöm, de sokszor mondtam már egyedül nem tudom megváltani a világot, segíthetek, de az igazi akaratnak a szívből kell jönnie, most úgy érzem sokan rádöbbentek, hogy csak akkor lesz nekünk jobb, akkor lesz jogegyenlőség, akkor lesz szlovák-magyar megbékélést, ha sorsunk irányítását a saját kezünkbe vesszük, úgy Ghandissan Kingessen és Thomas Mannosan lassan közössen felépíthetünk valamit. Hogy mindjárt egy párt legyen, ebben most nem vagyok biztos, annak a feltételrendszerét létre kell hozni. Lehet, hogy tudja én már múlt évben és 2007-ben is megpróbáltam valamit elindítani, de akkor még nem ment, mert kevesen voltunk, az emberek féltek hozzánk csatlakozni, féltek saját véleményt formálni. Úgy érzem péntektől valami megmozdult a fejekben, valami elkezdődött. Most olyan érzésem van, mint amit gyerekfejjel átéltem 1968-ban, vagy harmincasként 1989-ben, akkor az ember érzett valamit, érzet olyan késztetést, hogy valamit muszáj tennie, mert az elmúlt húsz évben nagyon sokmindent elrontottunk és ez így tovább nem mehet. Az erkölcsös politizálást mellékvágányra helyeztük, ez helyett csakis egy értéket ismerünk el, a pénz hatalmát, pedig léteznek sokkal fontosabb értékek, mint tisztelet, becsület, igazmondás és egymás kölcsönös tisztelete. Ha ebbe az irányba mozdulunk, akkor közössen sokmindent elérhetünk.

Tisztelt János,

A BTK kitér annak a tényére miszerint az ilyen esetekben nemcsak állampolgári jogod, de kotelességed is cselekedni ( sótt az ott áldogáló ujságirók és nézelódóknek is - ha buncselekményt látnak, tapasztalnak, kotelességuk ezt a lehetséges torvényes módon megakadályozni, ill. az ugyben KOTELESSEK BUNTETO FELJELENTÉST TENNI !

János,neked kotelességed ( ha úgytortént ahogyan írod )megtenni a jogi lépéseket, ajánlatos nem Komáromban megtenni ( az inkriminált holgy feltehetóleg egy komáromi városi rendór felesége és munkaviszonyban áll civil titkárnóként az állami rendórségen ), de akár írásban a pozsonyi Állam ugyészségre tenni bejelentést !

Az sem szabhat gátat, hogy a volt gázgyári fuvaros most ujra képviseló, hiszen Radicsová igérete szerint az elsó lépésuk a képviselók mentelmi jogának a leszukítése lessz !
Hentes
2010-07-07 10:29:35Matejička vs. Bósza - ahogy a Markíza hírportálja látta(tja)

Matejička vs. Bósza - ahogy a Markíza hírportálja látta(tja)

Kíváncsi voltam, hány szlovák sajtótermék számolt be arról, hogy pénteken Komáromban Bósza Jánost a Smer parlamenti képviselője, Vladimír Matejička rángatta a földön. Mert ez nem szlovákkérdés vagy magyarkérdés, vagy szlovmagyar kérdés, ez nem Bószáról szól, hanem a hazai demokráciáról. Testi kényszert ugyanis csak a rendőrség alkalmazhat (illetve más szervezetek is, ez pontosan le van fektetve, de ez most nem tárgya ennek a bejegyzésnek), az is csak indokolt esetben. Matejička pedig nem rendőr; azzal, hogy hozzáért, taszigálta, vonszolta, egyértelműen korlátozta személyes szabadságát, mivel Bósza ezt láthatóan nem akarta, és meg is mondta (BTK 183§). Ha tehát a sajtó minden ittasan vezető képviselőn csámcsog, akkor legalább annyira indokolt, hogy erre is odafigyeljen. Mert hova jutna a világ, ha a 150 parlamenti képviselő azt vonszolhatna a földön, akit akar…

Nosza, beírtuk a gugliba hogy Matejička és Bósza. Zömmel magyar találatok jöttek ki, de ott volt a Markíza hírportálja, a tvnoviny.sk is. A videó azonban csalódást kelt. Ugrás a 36. másodperchez. Azt látjuk, hogy a smeres honatya fogdossa Bószát, de azt, hogy a földön rángatják őt, azt már nem. Holott ezen a videón, és sok hírportál fotóján napnál világosabban látszik, hogy ez történik.
Persze, a dolognak több magyarázata is lehetséges.
1. Az operatőrnek éppen akkor fogyott el a szalagja. Ez esetben azonban rúgják ki a picsába, mert arra még a lagzis videósok is figyelnek, hogy a gyűrűhúzáskor legyen elég hely a kazettán.
2. A szerkesztő nem tartotta fontosnak, hogy egy parlamenti képviselő egy állampolgárt rángat a földön. (Pedig mi hozna nézettséget - az egyenes adásban közvetített kivégzés mellett - ha nem ez?)

Ha a guglinál komolyabb mélyfúrásra vágyunk, és a médiafigyelő adatbázisba írjuk be az erőszakos képviselő nevét, akkor láthatjuk, hogy július 3-6. között 5x írták le ezt a nevet a szlovák sajtóban, de ebből egy sportoló. A dulakodásról pedig csak a Joj híradója számolt be, a tudósítások átirata szerint.

(És akkor most jöhet az, hogy ebben a régióban alig van tudósítója a szlovák sajtótermékeknek; meg hogy ha a magyar sajtó leír valamit, abból úgysem lesz semmi stb., de ez már egy másik bejegyzés témája lehetne.)

Komment:

Matejicka rángatótársa Vladimír Latta nevű fazon, aki a Smer egyik országos alapítója. Mellesleg ruszin nemzetiségű és Anton Marek sógora, ami szintén érdekes infó a komáromiaknak.

A hölgy Denisa Paksiová, aki berohan később "segíteni", aki a rendőrségen dolgozik, és tudhatná, hogy nem menő dolog civilben embereket cincálni. Na, de ő Matejicka asszisztense is, ezért ő is csapattag.

Matejickáról még annyit érdemes tudni, hogy azért "bírják" őt páran, mert általában délre már be van csípve, és kikotyog dolgokat.

http://lashee.freeblog.hu/archives/2010/07/06/Matejika_vs_Bosza_-_ahogy_a_Markiza_hirportalja_lattatja/


Az érintett jogán én kiváncsi voltam, hogy mennyi média meri leközölni, hogy a törvényhozás képviselője törvényt sért. Most nem ia szlovák médiákat emelném ki, hanem csak két nagymagyart a felvidek.ma és a kárpát harsonát egyik sem számolt be a pénteki Matejicka törvénysértésről és a vasárnap ellentüntetésünkről sem. Sokan most azt mondják ő dolguk, ez igaz, de akkor ne akarjunk egységre törekedni a sovinisztákkal szemben, ha a sajátjainkat is diszkrimináljuk és hírzárlat alá helyezzük. Érdekes módon leghitelesebben a bumm.sk és az Újszó számolt be a történtekről.
Sokan kérdeztétek, hogy azt a három törvénysértőt, akik önbíráskodást követtek el és korlátoztak az alkotmányos jogaimban, fel-e jelentem. Pár napig hagytam a dolgokat lenyugodni, hogy tárgyilagosam tudjam a helyzetet elemezni. Ahogyan már más médiákban írtam, ha bocsánatot kérnének azért amit tettek a földreteperésért és az alkotmányos jogainkban való korlátozásért, akkor nem jelentettem volna fel őket.
Ha nem kérnek bocsánatot, még annyira sem képesek önkritikát gyakorolni, akkor bizony kötelességem magammal szemben is és azokkal a barátaimmal szemben, akik kiálltam mellettem vasárnap és együtt tüntettünk az arrogancia ellen, hogy büntetőjogi feljelentés tegyek ellenük.
Ellenben a mérce második oldala pedig az, amikor Slota és Belousovová büntetőjogi feljelentés tettek ellenem kértem jogi segítséget a médiákon keresztül és az MKP-t is kértem, hogy segítsen abban az ügyben, nem segítettek, magamra maradtam minden téren, mai napig nincs lezárva az ügy.
Most is lényegében a helyzet hasonló, bevallom, nekem se pénzem, se jogi képzettségem nincs effajta peres ügy végigcsinálására. Tehát ha nem lesz egy önzetlen jogász és egy válalkozó aki besegítenének, akkor hiába annyi bizonyíték a soviniszta törvénysértőkkel szemben nem tudom a jogaimat érvényesíteni. Ez van. Nyert ügy lenne, de hogy őszinte legyek, amennyire ismerem a felvidéki viszonyokat ebben az ügyben is egyedül maradnék, meg is értem az embereket, hisz a mai politikai és gazdasági helyzet mindenkit korlátoz és mindenki elsősorban a saját érdekeit nézni. Mondom megértem, de mindezt kötelességemnek tartottam közölni az itt fórumozókkal és mindekivel aki szimpatizál velem és azt akarják, hogy jogi útra tereljem a pénteki ügyet.
BJTovábbi videok:
LINK

Premiér odhalil v Komárne sochu Cyrila a Metoda
Andrej Barát | 4. júla 2010 21:07 - aktualizované 5.7.2010 16:35
Mesto Komárno dostalo asi štyri metre vysoké súsošie Cyrila a Metoda. Novú dominantu mesta na kruhovom objazde odhalil v nedeľu premiér Robert Fico s ministrami a županmi. Primátor Tibor Bastrnák (Most) na slávnosť nebol pozvaný. Priaznivci tlieskali a demonštranti kričali, že je to arogancia moci.

Bojovník za autonómiu juhu Slovenska, podnikateľ János Bósza vyzýval policajtov, aby rozpustili zhromaždenie, pretože nebolo ohlásené. Nitrianska policajná hovorkyňa však pre Pravdu uviedla, že organizátor - úrad vlády, ich "vopred požiadal o zabezpečenie spoločenskej udalosti." Dodala, že policajti nezasahovali.

Aj okresný predseda Smeru Vladimír Matejička, ktorému sa Fico verejne poďakoval za pomoc pri presťahovaní súsošia, zdôrazňoval, že v súvislsoti s osadením súsošia bolo všetko v súlade so zákonmi. "Súsošie stojí na štátnej ceste. Je to štátny pozemok, preto nepotrebujeme súhlas mesta." Dodal, že má povolenie od policajtov. Podľa neho nezavadzia šoférom vo výhľade.


getling, 2009, május 19 - 08:50

Vladimír Matejička Vyštudoval gymnázium v Komárne, študuje bakalársky stupeň na Súkromnej VŠ Sládkovičovo. Je vo výboroch pre obranu a bezpečnosť, na kontrolu činnosti SIS a Vojenského spravodajstva.

http://www.osobnosti.sk/index.php?os=zivotopis&ID=59089&mainkat=3Megtalálhatja bármelyik helyi kocsmában, előszeretettel a kis kocsma ( alias Domcek ) vagy a 15-ös ) Patnástka .

Bizonyára segitteni fog az üldözési mániáján, hiszen kár lenne egy ilyen nagy ágyut aki ráadásul ,a szomszédban van nemmegkérni segitségül hogy miért követik Őnt !

( És azt neálitsa megint hogy nemismeri ! ) :DHÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona