Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Köszönjük, Bósza János

2008.1.15
Ideje helyre tenni ezt a Bósza Jánost. Annak ellenére, hogy fenntartok mindent, amit róla és fura szervezeteiről korábban írtam, most kénytelen vagyok kiállni mellette. Annak ellenére, hogy csupán egy lelkes amatőrről van szó, aki végtelen naivitással átitatott terveket szövöget, gyermekded fogalmazással önti fantáziálásait formátlan formába, és saját kezűleg rajzolgat mindehhez logókat az ovisoknak való paint rajzprogrammal.

Igen, le lehet őt sajnálni mindezért. Én is megtettem párszor, kritikának álcázva. Nem változott a véleményem a lehetetlen elnevezéseiről, megvalósíthatatlan koncepciójáról, hajmeresztő “fogalmazásáról”, a Dél-Fölvidék nevű nem létező földrajzi nonszenszről, borzalmas logóiról, “egyéni népi jogok” és hasonló logikai bukfencektől hemzsegő kiáltványaitól. Hülyeség az egész, úgy ahogy van.

De: mindenkinek jogában áll hülyének lenni. Pláne úgy, hogy maga a téma, amiben éppen hülyék vagyunk, alapvetően nem hülyeség. Mert az autonómia, mint fogalom, egyáltalán nem hülyeség. Csak az elmúlt évtizedben ezt sulykolták belénk Bugár “Luxuspanzió” Béláék. És Csáky “Vidékibunkók” Pál se nagyon mozgolódik a témában, a stratégiai bizottság pedig a seggét (vagy a máját) növeszti valahol a tervezés helyett. Még szerencse, hogy van Bósza, aki a maga hülye módján elkezdett autonómiázni.

Egy-másfél évvel ezelőtt a kutya sem vette komolyan Bószát. Tulajdonképpen most sem veszi komolyan őt senki sem, de ehhez képest Csáky olykor kénytelen reagálni rá, Slota is foglalkozik vele, rendszeresen írnak róla a lapok, most pedig láss csodát, a fenséges Szlovák Nemzeti Párt leereszkedvén a komáromi palacsintagyáros szintjére, tévés vitába szállt vele, a maga hiperarrogáns és bunkó módján. Éppúgy, ahogy az MKP is viszonyul Bószához. Pedig állítólag szabad és demokratikus országban élünk, ahol mindenki azt csinál, amit akar. Ugyan miért éppen Bószától vitatnánk el ezt a jogot? Egyébként szerintem éppen az MKP örülne a legjobban, ha az SNS-nek sikerülne betiltania Bósza szervezetét… Ami egyébként körülbelül azt jelentené, hogy itt a rendszerváltáskor kiosztották a lapokat, és akinek nem jutott, annak kuss a neve, azt bármikor be lehet tiltani. Főleg ha a nemzetállam eszméjével ellentétes elveket vall.

Történelmi pillanat ez, kérem szépen. Mikor volt ilyen utoljára, hogy nem MKP-s politikus, nagynevű politológus, vagy “kilencvenes” értelmiségi merészelt megszólalni országos nyilvánosság előtt, magyarságot érintő ügyekben? Valaki, aki teljesen kívülálló ettől a bellterjes posványtól, és nem a kormány embere? Ráadásul a felvidéki magyarok asszimilációjáról, autonómiáról beszélve? Ez utóbbi feltehetőleg még sosem fordult elő, legfeljebb Duraytól, de ő 20 éve lejárt lemez, csak beakadt, és még Bósza is jobban beszél nála szlovákul. Azt kell, hogy mondjam: Bósza sokkal hitelesebbnek tűnhetett a szlovák néző szemében, mint akármelyik MKP-s politikus, merthát ezeknek egyértelműen politikai céljaik vannak mindig, hacsak kinyitják a szájukat. Ám egy komáromi magánzó ugyan mi a francért csinálja ezt az egészet? Nem csoda, ha Csáky mindig ingerülten reagál Bószára: oda a monopólium. Azt, amiért őt és pártját adónkból fenntartjuk, azaz hogy felvázoljon valamiféle világos túlélési, fejlődési stratégiát, azt hobbiból megcsinálta egy unatkozó vállalkozó. Miközben ők ülnek a nem létező babérjaikon. Egy politikai nímand, egy közéleti senki, akit a szlovák sajtó és a SNS is csak bohócként használt, képes volt a közvélemény fókuszába kerülni, minden látható politikai támogatás nélkül. Főleg MKP-s támogatás nélkül. És olyan dolgokról beszélni, ami az MKP-nak kínos, legalább a 98-as kormányra kerülés, de még inkább a 94-es komáromi naggyűlés óta, ahol pedig mindezekről szó volt.

Persze, az MKP beszélt a Benes-dekrétumokról, meg a kitelepítésekről, de valahogy el is felejtődött már az egész, vígan paroláznak képviselőink a háborús bűnösségünket megerősítőkkel együtt a parlamentben. De sok gyakorlati haszna nem volt az egésznek, azt leszámítva, hogy megindult némi történelmi vita a szlovákság körében, és talán tisztábban látnak néhány dolgot magukról.

Ám az MKP-nak kutya kötelessége lenne a Bósza-féle témákról is beszélni. De nem beszél, ezért jöhetett Bósza, a maga fura fogalmazványaival. És lám, még ezzel is célt ér. Bebizonyította, hogy hülyeséget beszélni is sokkal jobb, mint semmit sem. Bósza kommunikációban és tulajdonképpen érdekképviseletben is laposra verte az MKP-t hétfőn este a TA3-ban, pusztán azáltal, hogy ott volt, és arról beszélt, amiről az MKP hallgat. Mert amint tudjuk, ezer mindenre elszánt ember hallgatását is “elnyomja” egyetlen ember hangoskodása. Köszönjük neked, Bósza János.

forrás: bumm, poli blog

Rangadó a tévében Bósza-Malíková vita

Nomos kontra SNS, polgári elv kontra nemzeti nacionalizmus - összefoglaló

Bósza és Belousovová
TV-s vita a TA3 2007.1.14# rigi Says:
January 15th, 2008 at 3:21 pm

felemás érzelmekkel olvastam a cikkedet, ami alapján kialakult hozzáfűznivalómat két pontban és röviden foglalnám össze:

1. én nem nagyon örülök Bósza aktivitásának. Tény hogy olyan dologról beszél, amiről kellene beszélni, de a stílusával, kiforratlanságával, amatőrségével sokkal több kárt okoz mint hasznot - felhozta ugyan a témát, de ahogy te is írtad, ez így ebben a formában használhatatlan

2. másrészt egyetértek, erről beszélni kell, és ez az mkp feladata lenne, hogy végre felvállalja álláspontját: “igen, ilyen és ilyen autonómiát szeretnénk elérni”, vagy “nem, az autonómia számunkra nem téma semmilyen formában”. amennyiben az első a helyes válasz, akkor konkrétumokkal jönni…

by the way, én azért nagyon kíváncsi lennék egy össz-felvidéki közvéleménykutatásra, hogy ki hogyan látja ezt a dolgot…persze ezt is könnyebb lenne realizálni konkrét elképzelések felvázolása után…
# maradona Says:
January 15th, 2008 at 3:34 pm

Egyetértek, Bósza - minden hibája ellenére - valóban elismerést érdemel azért, hogy a szlovák közvélemény előtt, bunkó Annácskával szemben valós problémákat kommunikál… satöbbi…

Poli, abban viszont nem vagyok biztos, hogy az MKP különösebben aggódna Bósza színrelépése miatt. Bósza sztem borzasztóan civil, nem jelent igazi veszélyt az MKP-ra. Sőt, az MKP jól is kijöhet a dologból: Bósza a közbeszéd részévé teszi az autonómia, az asszimiláció kérdését, ami jót tehet az MKP-nak, hiszen civil igény van rá, esetlegesen el is lehet majd határolódni Bószától, ami által Csákyék középre tolódnak és Bósza lesz a szélsőséges…

Talán nem véletlen, hogy Belousovová is arra utalt, hogy Bósza mögött az MKP áll, mert a kormánypártok egyértelmű taktikája az (sajnos nemcsak a kormánypártoké, hanem egyes szlovákiai magyaroké is), hogy az MKP-t minél radikálisabbnak, szélsőségesebbnek állítsa be, amellyel nem lehet együttműködni…

Szóval, összességében jó lépés is lehet Bósza föltűnése a kisebbségi jogok, az önigazgatás kiharcolása felé vezető úton…
# Leeloo Says:
January 15th, 2008 at 3:47 pm

Nem tudom, hogy milyen buta fejekben van az Európa majdnem minden országában valamilyen formában létező autonómia a radikális szó mellett. Hihetetlen, hogy a többségi népet meg lehet azzal ijeszteni, hogy “autonómia”. Ez totális szégyen a szlovákokra, hogy ezt radikálisnak minősítik. Az én szótáramban az az ún.mai radikalizmus, hogy pl. valaki azt mondja, írtsuk ki az összes zsidót, vagy magyart, mittomén..
Másrészt viszont Bósza teljes mértékben az sns-smer vitorlájába hajtja a szelet, és most már szinte biztos, hogy ennek a Bósza-szereplésnek a hatására át fogják vinni a “köztársaságvédő” törvényt. Kb. ennyit köszönhetünk ennek a tegnapi performancenak. Ő nem egy Morvai Krisztina, aki a Napkeltében mindenkit lever - el sem tudom képzelni, hogyan gondolta, hogy majd megnyerően fog szerepelni..
# Novara Says:
January 15th, 2008 at 3:55 pm

Igen, Bósza úr, ez a helyes út… Ma még talán korai felmérni, de a megjelenése inditványozhat egy teljesen új gondolatmenetet néhány Felvidéki magyar agyában, hogy máshogy is mehetnének a dolgok mint ahogy néhány eMKáPés megélhetési politikus elképzeli. Vessük vigyázó szemeinket pl. Erdélyre a nem is olyan régi EU parlamenti választások kapcsán mindenki leírta T. Lászlót és láss csodát, bejutott. Ott is az RMDSZ volt a mindenható Szekus Bélával az élen. Hát nekünk is van Bélánk :) Tudom, hogy nem jó hasonlat, de hallatni kell a hangunkat, hogy az eMKáPések nem az összes magyart képviselik. Igen, lehet itt polemizálni a stílusról meg satöbbi, de végre valaki felvállalt egy más megközelítést és ezzel sokunk elismerését kivívta. Bósza úr, köszönjük és tartson ki mindenféle huhogás ellenére.
# Novara Says:
January 15th, 2008 at 3:59 pm

Még elfeljtettem… Kritizálni mindig könnyebb, de lett volna mersze valakinek közületek felvállalni az ügyet és bemenni a TV-be ? Gondolkozzatok el rajta…
# nyomkereso Says:
January 15th, 2008 at 4:13 pm

Hm,
tegnap este az interneten utolag en is vegigneztem az eloadast. Azt kell hogy mondjam, Janosunk egesz higgadtan, atgondoltan beszelt, volt benne egyfajta alazat, ami meg talan szimpatiat is kivalthatott nehany embernel.
Ami viszont felettebb gyanus volt szamomra, az a kedelyes legkor, ami a musor alatt uralkodott. Ancank nem sikitozott, nem hoborgott mint altalaban, hanem viccelodve, jokedvuen, szepen elvitatkozott Boszaval. Neha meg poenra is futotta, mint pl.: “ak to nevydrzite, tak tu spustte”, meg hasonlok. Mintha egy elore megirt forgatokonyv szerint zajlott volna minden. Mintha elore tudtak volna mindketten, hogy nem erheti oket meglepetes.
A gyanum igy erosebb, mint a kesztetes az esetleges Bosza dicseretre.
Ugyanugy felettebb gyanus volt maga az idozites is: ma ugye Koalicios Tanacsules volt, melyen az egyik pont epp az un. koztarsasag vedelmeben szolo torveny elfogadasa, melyet az SNS keszit elo. Slotaeknak igy kellett az erv, mellyel ezt legitimizaljak. Ha jol emlekszem, Anna Malikova tegnap este elo is jott ezzel a kartyaval. Bosza igy felettebb jol jott nekik. Nekunk, magyaroknak mar kevesbe.

# Erik Says:
January 15th, 2008 at 4:19 pm

Annak ellenére hogy Bósza úr kezdeményezését a kezdetektől fogva kritikus szemmel tekintettem, el kell ismernem bátorságát, és ha nem hátrál meg, csiszolódni fog a stílusa, és párbeszédre fogja kényszeríteni a többségi nemzetet. Ha pedig mártírt próbálnak belőle faragni azzal nagyon kétélű fegyver születne * Lásd Tőkés László esetét, aki egy életképes alternatív magyar pártot hozott létre a saját hátán.

# bronsoft Says:
January 15th, 2008 at 5:34 pm

Még mindig nem tudom, mit kezdjek ezzel a Bószával. Autonómia kell, ez nem vitás. Hogy ő kicsoda valójában, nagyon nehéz eldönteni, részemről azért nagyobb esélyt adok annak, hogy egy lelkes, amatőr autonómiaharcos, minthogy valakinek vagy valakinek a bérence. Persze az utóbbira is megvan az esély. Elég sok az ellentmondás vele kapcsolatban. Bárhogy is van, tény, hogy egyesek nagyon el akarják hitetni mindenkivel, hogy SNS-bérenc. Egyesek, akik az autonómia gondolatától is jobban irtóznak, mint ördög a szenteltvíztől. Akiknek a mostani helyzet nagyon jó és nagyon gyümölcsöző, akik ma vígan sütögetik a pecsenyéjüket a felvidéki magyarság fogyásának fehéren izzó parazsán.
Bárhogy is van, Bósza, mégha valóban SNS-bérenc is, sokkal kevesebbet árthat a felvidéki magyarságnak, mint a tehetetlen, passzívan poshadó és asszimilálódó átlagmagyar, nem beszélve egyes, magukat liberálisnak nevező haBLatyoló idiótákról.

# polak Says:
January 15th, 2008 at 6:08 pm

Persze, jól is jöhet az MKP-nak Bósza, ha tudatosan ráerősítenek arra, hogy látjátok, ő a radikális, mi pedig a megbízható partner a szlovákok számára. Más kérdés, hogy ez nekünk mennyire jó, illetve hogy a Bószáék által felvetett témák részben bekerülnek-e az MKP programjába. De egyelőre semmi ilyesmit nem nézek ki a MKP-ból.
Én sem vagyok még teljesen meggyőződve arról, hogy Bósza nem valami tudatos szlovák provokáció része, de most ezt tudatosan mellőztem a cikkben, azt feltételezve, hogy tényleg amatőr civil. Viszont kötve hiszem, hogy egyedül Bósza lesz az oka annak, ha elfogadják az államvédelmi törvényt. Úgy látom már megint előjött az az érvelés, hogy jaj csak most ne autonómiázzunk, mert holnap koalíciós tanács, meg tökömtudja, és akkor az sns majd jól beterjeszt valami mocskos nacionalista magyarellenes törvényt. Szóval ne ugráljunk, mert az sns jól megszívat bennünket, mag ha csak Bósza is nyitja ki a száját. Ez lenne a követendő viselkedésminta?
# pitor Says:
January 15th, 2008 at 6:16 pm

en azt gondolom, h a dolog politikai es jogi legitimatasat felreteve (ami szerintem abszolut megvan, bar nemvagyok se jogasz, se politologus) arra lenne szukseg, h a mai magyarorszagi magyarokhoz hasonloan birka felvideki magyarok egyszer az eletben ne fikazni kezdjek a szomszedot, jelen esetben a masik felvideki magyart, ergo boszat, hanem kialljanak mellette. mert ez rolunk szolna, h vegre talpra alljunk kozigazgatasilag, gazdasagilag, emberileg. amig a jelenlegi lapaj kormany a helyen marad, a dolgok javulni nem fognak, ez azt hiszem elegge bizonyos. sot, jelenleg arra sincs sok esely, h a kovetkezo ciklusban ne ok kormanyozzanak. tehat a belathato jovoben semmi pozitiv kilatas nincs se a szlovak nacionalizmus gyengulesere, se a felvideki magyarok egyeb helyzetenek javulasara. a kezdemenyezes a kozossegrol szolna, az egyuttmukodesrol, magyar es szovak kozott egyarant, foldrajzi alapon.. ezt kene valahogy bevinni az agytekervenyekbe es eljuttatni a receptorokig.
osszefogni kene emberek, nem pedig fikazni meg elhatarolodni!!!
az igazi valtozasokat az emberek, a nep viszi vegbe, nem pedig a politikusok. az egesz csak hit es eltokeltseg kerdese.

# blabla Says:
January 16th, 2008 at 1:24 am

Tetszik, amit irtal POLI! De a sok kelekotya hozzaszolas, az nem. Tisztelet a kivetelnek! Lehet itten cuccializmus, imperializmus vagy demokracia. Vagy demokratikus diktatura! A dolgok lenyege bennunk van. Amilyenek az emberek a tarsadalomban, hat olyan a tarsadalom. A svajc az svajc, szudan az szudan, irak az irak, szlovakia pedig szlovakia. Magyarorszag pedig k.orszag. Miert? Mert Gyurcsany kellett a jonepnek. Itt meg Szlota es Fiko. Nep meg a vezere. Egy torol fakadnak. A kommunizmus epitesebol atmentunk a kapitalista globalizacioba. De az emberek nem sokat valtoztak. Minosegi valtozashoz hosszu ido kell. Nem tizennyolc, hanem legalabb ketszer vagy haromszor tizennyolc ev. Es szerencses esetben! De bizzunk a jovoben! Az elso 18 ev mogottunk van.
Mosolygott a Malikova. A koarcu. Lehet, hogy csak kirohogte a Boszat. Megis nehany pillanatra megenyhultek az arcvonasai. Ez a lenyeg higgyetek el. Az ilyen pillanatok. Ebbol szulethet valami egeszen mas vilag.
# Róbert Says:
January 16th, 2008 at 9:51 am

Nekem néha úgy tűnik, mintha néhányan Bósza Jánost irigyelnék, hogy amit tett nem nekik jutott eszükbe. Pedig az MKP-nek is eszébe juthatott volna előjönni az autonómiával és nyilvánossá tenni! Szerintem ezzel egy Bósza Jánosnak jut az a dicsőség, akit egyesek bohócnak néznek, hogy merte és vállata a magyarságát és elképzeléseit nyilvánosság elé vinni és nem ijed meg az árnyékától ahogy itt a kritikusai megijednek…. Ő többet tett adott időben, mint éppen a parlamentben lévő MKP aki szintén csak bohóckodik a nevünkben és nem meri fölvállalni azt amit mi magunk is szeretnénk:önrendelkezést és önigazgatást azoknak a területeknek ahol mi élünk!
# Zorba Says:
January 16th, 2008 at 10:33 am

Nemmegmondtam?! Lényegtelen, hogy Bósza amatőr-e vagy profi, a kockát elvetette, az a fontos. Hogy majd mi sül ki belőle, majd meglátjuk (legalábbis nagyobb esélyünk lesz meglátni, mintha a szőnyeg alatt van a téma).

# polak Says:
January 16th, 2008 at 10:47 am

Nyomkereső így már ok, elfogadom, persze nem állítottam, hogy kevesebb vér lenne a micsodádban :) Szerintem az, hogy Bósza ilyen dilettánsként is ekkora karriert futott be - ugyebár másfél éve még azt se tudta mi az autonómia - az elsősorban a hivatalos érdekképviseletünk kritikája. Amiben BJ megverte az MKP-t: felismerte, hogy IGÉNY van minimum arra, hogy beszéljünk az autonómiáról. Ugyanis minimum évtizede jegelve van ez a téma, holott azért ma már sokkal másabbak a körülmények, mint annakidején, amikor ad acta kellett tenni. Az MKP pedig úgy tett, mintha nem venné ezt észre, itt követte el a hibát.
Számomra inkább vészjósló volt Malíková nevetése, ha ez nektek biztató…

# abraka Says:
October 6th, 2008 at 9:28 am

Azóta kiderült, hogy a Bósza mögött nincs senkisem, az SK parlamentje nem fogadta el az ország védelméről szóló törvényt, végre az MKP-s elkezdett autonómiázni, valójában majdnem mindenki bizonyos szinten már elmondta a véleményét. Az eltelt időszak alatt a Bósza autonómia tervezetét, annak téziseit senkisem cáfolta meg, hogy megvalósíthattlan, sőt az idő bebizonyította, ahogyan azt tudjuk, két egyforma autonómia nincsen, tehát ez CA tervezet is megvalósítható, mert nem irányul senki ellen, csak az alkotmányos azonos jogokat ismeri el, ami alapvető emberi jog.

Na igen azóta, a felvidéki bugárista (Újszó, parameter) és csákysta, duraysta (felvidek.ma, bumm.sk, Szabad újság) Bószát kitiltották, nézeteit diszkriminálják, de a mai napig senki semmit, amit állít megcáfolni nem tudta.

Azóta Duray létrehozta a maga szorványtanácsát (de minek), ahol mindenről beszéltek csak az autonómiáról nem szabadott egy kukkot sem elmondani.

Azóta Csáky is akarok-nem akarok autonómiázik, vagyis önirányítgat, kimondtam nem mondtam alapon.

Vagyis az MKP-nál minden maradt a régiben, csakúgy alapon szépen elvannak magukban, mi pedig tovább nyeljük a sületlenségeiket.

Pedig szabad autonómiázni, az alkotmány nem tiltja ezt szlovák Kusy neveztű politológus bátrabban kimondta, mint a mi drága érdekképvisetünk, hogy amit az alotmány nem tilt azt szabad. Ja az a fránya bátorság meglenne hozzá. Nem baj itt Bósza, majd mindannyian nekiesünk, ellehetetlenítjük, jól a földbe döngöljük, majdcsak abbahagyja, mi pedig élhetjük a megélhetési pénzcsörgetős szép világunkat. Ki nem izéli le a felvidéki magyarságot, hisz úgyis ránk fognak szavazni 2010-ben is.HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona