Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Körvonalazódik az új szlovákiai magyar párt

2009.6.7
Simon Zsoltot és Bugár Bélát követve ma újabb MKP tagok jelentették be, vagy helyezték kilátásba kilépésüket az MKP-ból.
Sajtóközleményből tudjuk, négy parlamenti képviselő kilép a Magyar Koalíció Pártjából: Bugár Béla, A. Nagy László, Gál Gábor és Bastrnák Tibor.
Bugár Béla semmilyen tisztséget nem visel a pártban, a somorjai alapszervezet egyszerű tagja, de minden bizonnyal az egyik legbefolyásosabb szlovákiai magyar politikus. Az EP választások esetében nem titkoltan az MKP sikertelenségére játszott, már tavasszal bejelentette az MKP somorjai alapszervezete tagsági ülésén, hogy az MKP alapszabálya értelmében a választási sikertelenség után Csáky fejét fogja követelni. Ezért nem lehetett május 16-án közgyálést tartani, el kellett halasztani őszre.
Gál Gábor az MKP galántai járási elnöke, Bastrnák Tibor pedig a komáromi járási elnöke volt. Bastrnák Tiborhoz közel álló önkormányzati képviselők, köztük Hortai Éva alpolgármester és Fehér Csaba, a komáromi múzeum éléről leváltott fiatal igazgató, történész már pénteken bejelentette, hogy kilép a pártból.
A. Nagy László a szlovák parlament emberi- és kisebbségi jogi bizottságának az elnöke.
Simon Zsolttal együtt ötre nőtt az MKP frakciót és egyben a pártot elhagyó magyar parlamenti képviselők száma.
Információink szerint az MKP pozsonyi városi szervezetében három fiatal párttag, a járási elnök Mede Vencel, a pozsonyi városi szervezet elnöke, Solymos László - mindketten sikeres vállalkozók -, és a választási bizottságban az MKP-t többször képviselő ügyvédnő, Pfundtner Edit neve is felmerült, mint a kilépésüket fontolgató tagoké. Ez azért is érdekes, mert Mede Vencel Bugár Béla és Simon Zsolt hangos bírálója volt abban az időszakban, amikor Bugár Béla volt a párt elnöke, majd Csáky Pállal is szembe fordult a szlovák földalapba delegált MKP tag, Hamerlik Richárd jelölésének módja miatt.
Most Hamerlik Richárdról, a nagykürtösi járási MKP-elnökről is azt hallani, csatlakozik a pártot elhagyókhoz, ahogy a gútai alapszervezet elnöke, egyben a Közbeszerzési Hivatal első embere, Angyal Béla is.
Körvonalazódik tehát az új szlovákiai párt alakulása, az elképzelések szerint egy szlovák-magyar pártról van szó, hasonló konstrukcióban és ideológiai elképzelések mentén, mint volt a rendszerváltás idején a Nyilvánosság az Erőszak Ellen magyar része, a Független Magyar Kezdeményezés.
Csáky Pál újságírói kérdésre vasárnap délelőtt azt válaszolta, a párt tisztségviselői és vezető szervei eddig nem vetették fel, hogy az MKP-nak hátat fordító képviselők mondjanak le mandátumukról és a párttisztségükről, viszont a választókkal való találkozások során ez gyakran felmerült. A lakossági fórumokon a polgárok elmondták, a szlovákiai magyar választók nem arra adtak mandátumot az MKP listáján bejutó képviselőknek, hogy gyengítsék a szlovákiai magyar közösség érdekérvényesítő erejét, és pártszakadást idézzenek elő.
Arra a kérdésre, hogy tud-e a Híd - Most néven alakuló új pártról, Csáky azt válaszolta, bizonyára a brüsszeli források és egy bizonyos hospice-ház közötti hídról van szó, utalva erre Bugár Béla nagyszabású vállalkozására, a Nagyszarván indított idősek otthonára, és annak közpénzből történő támogatására.


Felvidék Ma, pog
Módosítás ( 2009.06.07. )
http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=14586&Itemid=1Búcsú az MKP-tól: "Bugárék", Bastrnák és többen kiléptek
2009, június 7 - 17:43

"Bugárékon" kívül Bastrnák Tibor, Komárom polgármestere, az elnökség és az országos tanács több tagja, valamint az MKP egy kerületi és hét járási elnöke, kilenc kerületi képviselő és 24 polgármester is elhagyta a pártot.Bugár Béla e-mailben tudatta a SITA hírügynökséggel a fejleményt. "Ezzel véglegesen lezárul az a kéthónapos időszak, amelyben igyekeztünk kompromisszumot kötni a Magyar Koalíció Pártjával" - írta Bugár.

A Bugár Béla-A. Nagy László-Gál Gábor hármas április 22-én döntött úgy, hogy kilép az MKP parlamenti frakciójából. "Ez egy figyelmeztető lépés volt a párt jelenlegi vezetése felé, hogy a nézetek elnyomásával, a tagok elhajtásával a problémák nem oldódnak meg, csak halmozódnak. Mindkét oldal által meghirdetett igyekezet ellenére nem sikerült megegyezni. Időközben a pártot több tagja és tisztviselője hagyta el" - indokolta Bugár a kilépést.

Bugár informált, hogy a pártot a nap folyamán elhagyja Bastrnák Tibor, a párt országos elnökségének három tagja, az OT 18 tagja, egy kerületi elnök, a kerületi tanácsok 32 tagja, kerületi önkormányzatok kilenc képviselője, hét járási elnök, illetve 24 polgármester.

További lépésekről kedden informálnak.

Csáky Pál tart attól, hogy Bugár Béla a saját jóhírével hazárdírozik. "Nem erre kapta mandátumát a választóinktól és híveinktől" - hangsúlyozta. Az emberek szerinte joggal teszik fel a kérdést, hogy miért is döntöttek így, mivel azok az indokok, amelyek kiszivárogtak, Csáky szerint nem elegendőek az MKP "szétveréséhez". "Emlékeztetnék rá, hogy tanácskozást imitáltak velünk, holott a Focus ügynökség már három hete közvélemény-kutatást végez arról, hogyan reagálnának az emberek egy új, Bugár Béla által vezetett pártra" - emelte ki Csáky. Arra a kérdésre, magánemberként és nem mint az MKP elnöke, mit szól Bugár döntéséhez, így válaszolt: "Nem kommentálom."

SITA/para
http://www.parameter.sk/rovat/belfold/2009/06/07/bucsu-az-mkp-tol-bugarek-bastrnak-tobben-kileptekSzakadás a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjában

2009.06.07.
Szakadás történt a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjában (MKP). Az MKP négy parlamenti képviselője - Bugár Béla, Gál Gábor, A. Nagy László és Bastrnák Tibor - vasárnap kilépett a pártból, - írja az MTI tudósítója, Kokes János.
"Kéthónapos igyekezetünk kompromisszumos megállapodásra jutni a Magyar Koalíció Pártjával ma véglegesen befejeződött" - közölte a TASR szlovák hírügynökséggel Bugár Béla.
Csáky Pál, az MKP elnöke az MTI tudósítójának a tényt megerősítette. "Bugár telefonon felhívott és közölte, hogy kilépnek. A további részleteket egyelőre nem ismerem" - nyilatkozta Csáky.
Bugár a szlovák hírügynökséggel közölte, hogy a magyar pártból kilépett továbbá az országos elnökség három és az országos tanács 18 tagja, az egyik regionális szervezet elnöke, a regionális tanácsok 32 tagja, kilenc regionális önkormányzati képviselő, hét járási elnök és 24 polgármester.
"A mindkét oldalon hangoztatott igyekezet ellenére nem sikerült megállapodnunk. Időközben a pártot több tagja és volt tisztviselője is elhagyta. Ezért a mai nappal mi is kiléptünk a Magyar Koalíció Pártjából" - jelentette ki Bugár.
A szlovák sajtó szerint a kilépők Híd néven új pártot alapítanak, és soraiba szlovákokat is várnak. A TA3 hírtelevízió azt jelentette, hogy értesülései szerint az új, vélhetően magyar párt élén Bugár Béla állna. Maga Bugár korábban úgy nyilatkozott, hogy nem tartaná jó és szerencsés megoldásnak egy új magyar párt létrehozását Szlovákiában. A sajtó szerint az MKP "alternatívájaként" emlegetett párt alakuló ülése szeptemberben várható.
Az MKP-ból való mostani kilépési hullám áprilisban kezdődött. Simon Zsolt, az MKP parlamenti képviselője, az országos vezetés tagja április elején mondott le összes pártbeli tisztségéről, kilépett a pártból is, majd bejelentette, hogy független képviselőként tevékenykedik tovább a parlamentben. Később a lévai és a rimaszombati járásban léptek ki a pártból többen.
Április közepén három parlamenti képviselő - Bugár Béla, A. Nagy László és Gál Gábor - jelentette be, hogy kilépnek a frakcióból, de ők a pártot akkor még nem hagyták el. Lépésüket azzal indokolták, hogy nem értenek egyet a párt mai vezetésének politikájával. Az MKP vezetése és a három képviselő azóta többször is tárgyalt, de nem egyeztek meg. Bugárék platformot követeltek az MKP-n belül, de azt jelenleg a párt alapszabályzata nem teszi lehetővé.
Az MKP-nek a legutóbbi választás eredménye alapján 20 képviselője volt a szlovák parlamentben. Ez a szám a kilépéseket követően 15-re csökken. Arról, hogy ez a kilépési hullám milyen hatással lesz az MKP tagságára, eltérnek a vélemények.
Helyi megfigyelők szerint belső hatalmi harc dúl az MKP-ben, amely végső soron kárt okoz a szlovákiai magyarságnak. Amennyiben két, egymással vetélkedő magyar párt működne párhuzamosan, akkor megtörténhet, hogy egyikük sem jut be a szlovák törvényhozásba.

Felvidék Ma, MTI, KJ, ddgHÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona