Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Komáromban ellendemonstrációt szervezett a városháza, avagy nesze neked ügyféfogadás

2008.11.10
Komáromban ellendemonstrációval reagáltak ma a határblokádra. A város által szervezett megmozduláson több tucat polgár vett részt, köztük Bugár Béla, az MKP volt elnöke és Iveta Radičová, az ellenzéki pártok államfőjelöltje.

Bastrnák Tibor polgármester szerint amint tudomásukra jutott, hogy a határ magyar oldalán szélsőséges csoportok készülnek tiltakozni, elhatározták, ők is hallatják hangjukat, hogy kifejezésre juttassák, szlovákok és magyarok békében akarnak élni. Bugár Béla szerint a jelenlegi kiélezett helyzet nem vezet sehová, és ha békében akarunk élni egymással, mindkét félnek engednie kell egy kicsit. Egyben jelezte, hogy javasolni fogja az MKP elnökségének, szólítsák fel Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnököt, hogy fogadja el Robert Fico meghívását és tárgyaljanak a felgyülemlett problémákról. (Felvidek.ma, Pátria)

A sajtó képviselőinek Radičová elmondta, hogy a kezdeményezés azért jött létre, hogy megmutassa, Szlovákia magyar és szlovák nemzetiségű állampolgárai békében és egyetértésben szeretnének egymás mellett élni. Az államfőjelölt szerint a megmozdulás nem demonstráció, hisz ők nem állnak harcban senkivel, csendes összejövetelnek nevezte az akciót. A Jobbik és a Magyar Gárda blokádos demonstrációjától teljes mértékben elhatárolódott azzal, hogy a szólásszabadság mindig addig tart, míg meg nem jelenik benne az extrémizmus és a fasizmus. Hozzátette, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok terén a politikusoknak végre határozott lépéseket kéne tenniük, a problémákat pedig nem egy kávé mellett más tárgyalások szüneteiben kell megbeszélni, hanem egy komoly, formális, minden részletre kiterjedő tárgyalás keretein belül elintézni.
Bugár Béla csatlakozott Iveta Radičová álláspontjához. Ismét elmondta, hogy Dél-Szlovákiában a magyarok mellett már a szlovákok is elkezdtek félni, a politikusok feladata pedig ezt megelőzni. A túloldalon demonstráló gárdatagokkal és jobbikosokkal nem áll szóba. Szerinte a probléma okozói, az utálkozók hangosak ugyan, de kevesen vannak. Bugár az MTI pozsonyi tudósítójának kijelentette: "Jelenlétemmel azt akartam kinyilvánítani, hogy a Magyarországon és Szlovákiában egyként békességet óhajtó többséghez tartozom: azokhoz, akik a problémákat nem utcai hangoskodással, hanem jóakaratú tárgyalások útján akarják rendezni. Ezt jelezte a jelszavunk is: Együtt, békességben. Ugyanakkor jelezni akartuk, hogy azzal, ami a túloldali hídfőnél éppen történik, mi nem tudunk azonosulni. Senkit, semmit nem korlátoztunk, csak éppen megmutattuk, hogy így is lehet. Mi sem voltunk sokan, mert a szervezés úgyszólván rögtönzött volt, de biztos vagyok benne, hogy kevesen is a többséget képviseltük. Nyugodt szívvel merem kimondani: magyarok és szlovákok milliónak akaratát jelenítettük meg" - mondta Bugár. (bumm)
Északi oldal nem bejelentett tüntetés és fél pályás útlezárás, mégsem lett betiltva (kettősmérce). Amit szabad Baštrnáknak (Jupiternek) , nem szabad a kispolgárnak (kisökörnek) ! Az ellendemonstrációnak az északi oldalon nem bejentés nélkül (mégsem verték agyba főbe őket) jobban sikerült a határblokád, az utak lezárása, mint a Jobbik bejelentett félutas blokádjának a déli oldalon. Aki ismer tudja, hogy a békesség és a szlovák-magyar megbékés híve, vagyok, de az olyan politikusokat, akik tőkét akarnak kovácsolni mások szerencsétlenségéből (Bugár (exelnök, kastélytulajdonos), Bastrnák (spol.), Radičová (aki a honismereti könyvvitában a kormánypárt oldalán van), azok ellentmondó cselekedeteivel nem tudok azonosulni. Bastrnák azt állítja, mindjárt a Jobbik bejentése után meghirdette az ellentüntetést, akkor miért csak 3 órával a kezdés előtt informálta a médiákat. Bugár pedig ezt mondta: "Mi sem voltunk sokan, mert a szervezés úgyszólván rögtönzött volt". Most akkor ki mond igazat? Most akkor régebben szervezték, vagy csak 12 előtt 5 perccel. (Megint egy bastis hazugság?) A többség a polgárok miért nem vehettek rajta részt. Én is és néhányan ott voltunk, de csak a városi hivatal alkalmazottjai vezényszóra sorakoztak fel, minket mégcsak nem is akartak maguk közé invitálni, pedig mi is komáromi polgárok vagyunk. Ja hogy nem vagyunk mkp-s megalkuvó megélhetési bugáristák, meg igérgetős baštrnákok (de sok ez a mássalhangzó). A mi pénzünkön élősködő városi alakalmazottak (érdek és családtagok) lassan egyénként elszállingóztak haza. Éljen Május elseje a nem dolgozó parancsra kivezényelt hivatalnokainak (nem dolgozóinak) a magán ünnepe, éljen a Városháza és a fura ura, ahol a négyéves tervet 200%-ra túlteljesítették, hurrá, hurrá,...hurrá, csak mi a "kisökrök", a csendes többség fogyunk, fogyatkozunk, asszimilálódunk.
A városi rendőrség felvezetésével jobban lezárták az átkelőhelyet a bugáristák, mint a Jobbikos a déli oldalon, nem bejelentett tüntetésről volt szó, mert a rendőrség nem tudott róla, mégsem verte őket szét a határt biztosító rendőrség, mint Dunaszerdahelyen a legálisan a dunaszerdahelyi stadionban lévő magyar drukkereket. Kettősmérce, hamis mérce. (BJ)


Néhány fórumos vélemény a bummról:

csergő 2008-11-11 12:04
A határon nem blokád volt, hanem félpályás útlezárás. Nagy különbség. "Fejlettebb demokráciákban" (ez egyben irónia is) ilyenre van lehetőség, mint figyelem felkeltő demonstrációs eszköz.
Az Észak-Komáromban megjelent politikusok kijelentései és véleményei pedig igazi blődségek, főleg a Jobbikkal kapcsolatban.
Ja: a magyarok többsége csak tizedannyira nacionalista (vagy egyáltalán nem az) mint a szlovákok.


józsibá 2008-11-11 10:49
Sineken írta:
Egyébként érdekes módon a magyar oldalakon a magyarok általában maguknak adnak igazat.

Bizony, divatbajött az egybites gondolkodásmód. Az emberek mindent fehérnek vagy feketének akarnak látni (az az egyszerű, nem kell hozzá gondolkodni). Aki meg próbál valamilyen köztes, pragmatikus álláspontot kialakítani, annak mindkét oldal nekimegy. Ott van példának a magyar baloldal-jobboldal esete.


nemo 2008-11-11 10:38

Foxi-w írta:
... úgy mint a körfoggalmak építésének kampánya ...

Jó ez az apró nyelvbotlás (bocs Foxi-w).
El tudnám képzelni főcímként is:
Bastrnák kör-fogalmi dugóba került.


Foxi-w 2008-11-11 10:08
Fesztyzsolt!
Szerintem is igazad van azzal kapcsolatban,hogy ezek direkt nem hirdették ki,mert saját magukat akarták jó színbem feltüntetni,na meg egy kis reklám sosem árt!
Majd jól jön a legközelebbi polgármesteri választáskoz is,úgy mint a körfoggalmak építésének kampánya stb...!fesztyzsolt 2008-11-11 09:45
Üdv mindenkinek!
Ne legyen igazam, de hajlamos vagyok feltételezni, hogy tudatosan nem hirdették meg a megmozdulást. Így azokról kellett és lehetett írni, akik egyébként a képeken is láthatóak. Az "elöl-járóink" maguknak akartak egy kis reklámot. Ha meghirdetik, s ezrek jönnek el, akkor nem ők a hír, hanem a sokaság.
Várom a cáfolatot.

nemo 2008-11-11 09:11
Sineken, ezt nagyon szépen leírtad.Teljes mértékben egyetértek a hozzászólásoddal.
Jut eszembe, a képviselőink hol voltak tegnap ? Ha már a lakosok nem tudtak a megmozdulásról, legalább ők "képviselhettek" volna bennünket.
Még valami. Bugár és Bastrnák az összejövetel után, a város felé tartó mentből kiválva, visszafordult, és elindult az Erzsébet híd irányába. Csak nem a másik oldalra mentek?


bczs 2008-11-11 07:39
Sineken teljesen igazad van, sajnálom, hogy az ilyen békés megmozdulásokat nem közli a sajtó előre, úgy látszik ebben nincs szenzáció, vér, nyál, ondó, hullahegy, antianyag.
Mert ha valakinek, például ebben a konkrét ügyben nincs gusztusa a Magyar Gárdával, Jobbikkal ésatöbbi - együtt demonstrálni, mert nincs. Akkor attól még egyetérthet ebben a konkrét ügyben a demonstrálókkal - mármint a békésekkel, nem azokkal akik egyenruhában masíroznak, mellüket verik, vagy focimeccsen gyalázzák a másik nemzetet, népet.
Viszont számomra Bugár megjelenése is hiteltelen, mert az, gondolom érthető miért - mártírszerep. "Né, a Béla kiáll értünk!", "Jó gyerek ez! A mi fiunk!" Amikor egy számomra ciki politikus hirtelen a jogaimért akar demonstrálni az utcán akkor az nekem büdös. Látod ennyi ellenindok lehetséges és még ki tudja mennyi minden van mindenki másban ami miatt inkább leszarja az ilyen akciókat. Képtelenség ma az összamagyar politikai színtéren hiteles arcot találni. Nincs ilyen. A civil szervezetekhez meg kevés az emberanyag. Majd 30 év múlva jobb lesz.

Paloucz: ilyen stílussal még 50 év múlva sem lesz autonómiád, a nacionalistáknak és egymásra mutogatóknak esetleg csak háború jár, de autonómia nem. Az autonómiához ugyanis megértés, tolerancia és felnőtt agyak kellenek és nem gyűlölködők meg acsarkodók. Úgyhogy: nekünk nem lesz autonómiánk egyelőre.


Sineken 2008-11-10 23:19
Egyébként érdekes módon a magyar oldalakon a magyarok általában maguknak adnak igazat. A szlovákok a szlovák webfórumokon általában a szlovákoknak. Hihetetlen mennyire vak tud lenni az ember. A szlovákok nem látják a maguk hibáikat, a magyarok nem látják saját hibáikat. Akik ezzel így vannak, azok boldog emberek, mert mindig azt hiszik igazuk van.

Egy kritika a harcias hozzászólóknak és ezt nem az előző hozzászólásokra értem, hanem csak úgy általában. A LEGHARCIASABB EMBEREK FUTNAK EL LEGGYORSABBAN HA GOND VAN.

Hogy kevesen voltak ilyen és hasonló megmozdulásokon az éppen a szlovákságot és a magyarságot minősíti nem túl hízelgően. Nem is erre a megmozdulásra gondolok, mert nem is tudtunk róla, de tulajdonképpen nincs olyan megmozdulás, ami valóban az egyszerű ember igényeiről szólna. Mindenhol csak a fegyvercsörgetés. Majd a főbűnösök hanyatt-homlok elfutása baj esetén. Fuj!

A szlovákság elég nagy része soviniszta. De ugyanez érvényes a magyarságra is.
Honfoglaló

Paloucz 2008-11-10 23:07
Jo vicc!
Elobb szarra vernek minket ugy 10 evente, felelembe kell elnunk, majd meg mi tanigassuk oket es kerjunk bocsanatot az o tahosagukert.
Latszik mennyire muvleltek es tisztelnek magyart ideat vagy odaat tessek csak szepen ezt a beszamolot elolvasni: ( LINK )
"Le akart köpni a Rajkán magyarokból meggazdagodott tót"
Igy allunk hat. Valahogy mi nem hajtunk hasznot szegeny szlovakokbol es raadaskeppen nem kopkodjuk le oket. Nem helyes altalanossagokban merlegelni de megalazo es kiszolgaltatott helyzetben vagyunk
Bugarkam kezetrazogatni mindenki tud. Hol az autonomiank?! Volt ra nyolc eved!
"A magyar szeresse, a magyar keresse a magyart." Széchenyi

Zeg 2008-11-10 20:38
A fotókon nagyon jól látszik, hogy mennyire meg volt szervezve ez a csendes békademonstráció. Kivonult a városi hivatal összes osztályvezetője, meg egy-két alkalmazottja a legbennfentesebb MKP-s politikusokkal karöltve. Csak azt tessék elárulni kedves elnök úr, hogy a pénteki MKP helyi szervezeti ülésen( ahol mellesleg Csáky méltó módon próbálta menteni a párt becsületét) miért nem lett mindenki meghívva a mai felvonulásra. Mivel úgy gondolom, talán mi is érzünk magunkban annyi, a nemzeti öntudatunkat borzoló feszültséget, hogy a megbékélést elősegítendő szívesen kiálltunk volna egy pár percre a kamerák elé.
Vagy éppen arról van szó, hogy egy-két ember a párton belül még mindig privilégiumának tekinti a médiákban való szereplést, csak egy-két ember van, aki tenni kíván valamit a szlovákiai magyarságért.
Miért van az, hogy a hivatal alkalmazottai bármilyen apró-cseprő ügyben telefont tudnak ragadni és hívni a képviselőket, egy ilyen akcióról pedig a médiából kell tudomást vennünk.


nemo 2008-11-10 20:14

tavimajom írta:
... sztem ők is komárom polgárai, te meg azonnal félrevezetésről beszélsz...

Az (majdnem) igaz hogy Komárom város polgárai, csakhogy egytől-egyig a városi hivatal alkalmazottai. Ha teszem azt nem a hivatal, hanem csak a komáromi Zabhegyező kft. alkalmazottai vettek volna részt a megmozduláson, akkor is megfelelőnek tartanád a "Komárom város polgárai" jelzőt?
Komárom város polgárai ugyanis nem is tudtak a megmozdulásról, mert előre nem volt meghirdetve ... szóval ennyit erről.


zeusz 2008-11-10 20:05
Mondjátok ezt az együtt békességben szarságot annak a 18 éves gyereknek, akit majdnem megöltek a vérszomjas zsolnai kommandósok csak azért, mert magyar! Milyen élete lesz szerintetek, mocskos paprikajancsi önreklámozó politikusok? HOgy nem nyílt meg alattatok a föld! Elkeserítő, hogy a felvidéki magyar érdekképviselet ilyen, a fényképeken is jól látható jellemtöpörtyűkből áll...


tavimajom 2008-11-10 20:01
jajj nemo, ez már olyan kákán a csomót hozzáállás... sztem ők is komárom polgárai, te meg azonnal félrevezetésről beszélsz áhh
Én nem haltam meg, én így élek....

bada_bumm 2008-11-10 19:56
Na most készül a Szlotákiai verziója a dolognak:

- az MKP összejátszik a magyar szélsőségesekkel és a területek egyesítésén dolgozik
- a komáromi polgármester el akarja adni É-Komáromot Magyarországnak
- Iveta Radicova elárulta a szlovák nemzetet, a magyar bérencek lefizették
- nem engedjük, hogy Iveta Radicova összejátsszon és kiszolgákja a magyar nácikat

és még kb. 100 hasonló szöveget fogunk hallani órákon belül....


kacor 2008-11-10 19:48
No de jól hangzik!!!


nemo 2008-11-10 19:46
"... csendes békendemonstrációt tartottak Komárom város polgárai ..."
Ez azért túlzás - sőt határozottan állítom, hogy félrevezetés. A városi hivatal kirendelt alkalmazottain (munkaidő alatt - nesze neked ügyféfogadás)kívül csak néhány lézengő, no meg vagy két tucat rendőr volt a helyszínen.


peacemaker 2008-11-10 19:35
nem a transzparenst kéne béla bácsinak lengetni, hanem a parlamentben valamit is tenni, kiállni a magyarokért


kacor 2008-11-10 19:23
Tudjátok , hogy MI az OKÁDÉK a politikában!!???
Olvassátok el, és nézzétek a fotókat!!!
Undorító, hogy vannak "emberek", akik még a mostani egyáltalán nem rózsás helyzetet is "meglovagolják", mintha "Vesta-szüzek" lennének!!

De ennél még okádékabb, hogy vannak "emberek" akik meg "riszálnak" is hozzá, mint a Rákóczi-téri kurvák!!

ÖÖÖŐŐŐ.....bocs, ki kell mennem!!!!!


Ó Kéj 2008-11-10 19:22
Pákó: "csak torom!"


Rebecca 2008-11-10 19:15
Hol, gratulujem! Slota ássa el magát! A magyaroknak még ilyen helyzetben is van humorérzékük!
"Vörös Rébék általment a keskeny pallón s elrepült"

hol 2008-11-10 18:49
Interjú a szlovák rohamrendőrrel:
- Ön beszéli a magyart?
- Csak
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona