Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Komáromban a törvénysértőknek áll a világ

frissítés:
2010.július 2. péntek - 8:30
Kár, hogy a bumm főszerkesztője betiltatta bármiféle hír leközlését a vasárnapi és a hétfői tüntetéssel kapcsolatosan. Mi hirdettük meg a hatalom arroganciája elleni békést tüntetést még június 25-én, amit még Bastrnák polgármester úr és most a mai jegyzetében Keszegh főszerkesztőúr is kiemel, hogy az állam arroganciájáról van szó, megvan a várvavárt közös nevező. Akkor nem értem mért kell hírzárlat alá helyezni ezt a békés megmozdulást. Az helyett, hogy nagydobra vernék és segítenének a szervezésben, ne a látszatakartot és a behódolást választják, inkább a békességet hirdessük közösen, de a módszerekkel már adósak maradnak. Tisztelt Keszegh szomszéd, a lenézés és a struccpolitika helyett inkább az akaratot és a bátor kiállásokat helyezném előtérbe maga helyében, a hírzárlat és a lenézés politikájának már nincs helye a magyar-magyar politizálásban, ha őszintén gondoljuk, hogy eljött az igazmondás és az erkölcsös politizálás ideje, én a maga helyében mindennel támogatnám a szervezőket legalább egy tárgyilagos hír formájában beszámolnék abékés megmozdulásról, vagy a szokásos történik, úgymond nincs hírértéke, nagyon is van, a tény maga a tüntetés már hírértékkel bír Én megkérdezném a szervezőket mit is akarnak és miért fognak két napon át békésen tiltakozni. Ennyit a komáromiak megérdemelnek, hogy tudjanak, megtudják, hogy békésen véleménytnyilváníthatnak, úgy, hogy az állami és a városi rendőrök őket fogják, a törvényességet fogják védeni. Ebben hiszek és reménykedek, hogy a felvidéki fiatalság végre felébred csipkerózsika álmából és a lábára állva a kor kihívásnak megfelelve végzi a dolgát.
http://www.bumm.sk/forum/43149/bastrnak-tiltakozunk-minden-lehetseges-modszerrel.html

frissítés:
2010. július 2. péntek - 7:00
A magyargyúlölő soviniszták buszokkal el tudtak jönni tüntetni ellenünk Szt.István lovasszobra felállításakor, akkor legalább a komáromiaknak legyen annyi merszük, hogy ki mernek jöni tüntetni a körforgalomba, a hatalom arroganciája ellen. Vasárnap és hétfőre is legális tüntetés van bejelentve, a város nincs ellene, senki más rajtunk kívül nem jelentett be semmiféle más tüntetést. Tehát a körforgalom szombaton és hétfőn is a miénk, ha bárki más ott tüntetni akar, vagy gyülekezni, netántán szobrot avatni, legyen az szlota, vagy fico törvényellenesen teszik, mert nem bejelentett gyülekezésről lesz szó és azt fel lehet, fel kell az állami szerveknek oszlatni. Tehát komáromiak bátran ki lehet jönni vasárnap és hétfőn 10:00-18:00 között, az állami és a városi rendőrök minket fognak védeni, s ha kell élőlánccal vegyük körbe a szobortalapzatot, így üzenve az államnak és a sovinisztáknak, nem hagyjuk Komáromot bekebelezni, nem hagyjuk, hogy nélkülünk és helyettünk döntsenek a sorsunk felöl. Úgy Ghandisan és Kingessen tüntessünk békésen, de határozott módon. Ide várom a város a Csemadok helyi és járási megmondó embereit, Petheő, Stubendek, az MKP-ok is végre az igazmondás útjára léphetnének és kezhetnék ott a körforgalomnál és odavárom a város képviselőit is, ahol Bastrnák polgármester elmondhassa személyesen is mi miért törvényellenes ez a szoborállítás. Ha megint senkisem mer egy békés tüntetésen a városunkért megküzdeni és mindenki homokba dugja a fejét, akkor márcsak az Isten segíthet rajtunk, különben elvesztünk.
Egészségileg egy kicsit megromlott állapotban, de kint leszek mind a két napon 10:00-tól a körforgalomnál, mert ott kell lennem a lelkiismeretem ezt diktálja, ha a haza és Komárom veszélyben van akkor ott kell lennie minden bátor és becsületes embernek, minden békeszerető és a törvényeket tisztelő embernek ott helye. Most az egyszer tegyük félre a nézeteltéréseineket, én minden békés tüntetőt a testvéremnek fogom tartani, ha velem együtt fog tüntetni a hatalom arroganciája ellen.

frissítés:
2010. július 1. csütörtök - 10:28
most jövök a városházáról, ahol Weszelovszky irodavetővel, kérésére pontosítottam a bejelentésemet, ami semmi plussz hiányolható lényegi dolgot nem tartalmazott, mert az összes a törvény által előírt feltétel már teljesítve volt, csak egy mondattal lett megtoldva, pontosítva lett a város kérésére, hogy mi fogjuk biztosítani a helyet megfelelő létszámú rendezővel, ami szerinte a rendőrség irányába fontos közlést jelent. Kérését a gyülekezés lebonyolításának az érdekében teljesítettem és így már semmi akadálya sincs, hogy a rendezvényünket vasárnap és hétfőn megtarthassuk. Azt is megtudtam, hogy senki más a mai napig nem jelentett be gyülekezést ugyanerre a helyre, így senki másnak nincs joga azon a helyen egészen keddig bármiféle megmozdulást tartania, csak nekünk van törvényes jogunk. Állítólag tegnap óta az útkezelő vállalat terveiben már hivatalosan is benne van a szoborcsoport áthelyezése, gondolom avégett, hogy a szobrot ők maguk helyezhessék át törvénysértő módon.

frissítés 2010.07.01., 8:00
több információ jutott el hozzánk, az egyik arról szól, hogy már pénteken megpróbálják a szobor áthelyezését, majd vasárnap 14:00 a Fico és távozó miniszterei és szlotisták ünnepéjes keretek között és az állami rendőrség védelme mellett megpróbálják a szoborcsoportot felavatni. Ezért pontosan még nem tudjuk mikor is kell tüntetni, de a legálisan bejelntett tüntetés vasárnap és hétfőn 10:00-18:00 között van bejelentve.

előzmények:
Tiltakozzunk az arrogancia ellen!

2010.06.30.

Bastrnák vezette komáromi városháza nem a Slota által támogatott és illegális szoborfelállítást akarják megakadályozni, hanem azt a legálisan bejelentett gyülekezést, amivel éppen a törvénysértő módom felállítandó szobor ellen akarunk tiltakozni. Be lett jelentve egy tüntetés, amit a városháza nem legálisan bejelentettnek jelölt meg, így bejelentésemet nem fogadta el, konkrétan a városháza hivatalvezetője Weszelovszky Gabriel levélből ez jön le.

Idézek a levélből:
Arra hivatkozásul, hogy a bejelentés azon része, ami előírja az intézkedéseket - §5 odst. 2 zákona c. 84/1990 c) opatrenia, ktoré urobí, aby zhromazdenie konalo v súlade so zákonom, najmä počet usporiadateľov, ktorých na organizáciu zhromaždenia určí, a spôsob ich označenia; - szerintük nem lettek teljesítve a törvények által előírt feltételek, pedig megadtam a beadványomban egy személyt és hogy kitűzővel lesz megjelölve, sőt még a városi rendőrség részvételét is kértem az együttműködéshez, hogy ne történhessen rendzavarás. Tehát teljesítettem minden feltételt.

Megjegyeznén egy hónapja Pozsonyban a Hodzsa téren az elnöki palota előtt, ugyanilyen nyomtatványon, ugyanezekkel az adatokkal, csak a helyszín és az időpont volt más, a pozsonyi óvárostéri városi hivatal elfogadta a rendezvényemet, biztosították annak békés lebonyolítását, nekik minden feltétel teljesített volt, de a komáromi hivatalnak már ugyanazok az adatok nem elégségesek. Talán Pozsonyban másfajta törvények vannak életben, mint Komáromban. Egyébként ugyanezzel a szöveggel csak más helyen Komáromban a Szent István szobornál tartottunk már egy tüntetést, múlt évben szeptember 26-án, akkor minden rendben volt, most az ugyanúgy megírt és bejelentett tüntetésre már nem jó. A törvény csak a rendezők létszámát és a megjelölésüket írja elő, ezeket az adatokat megadtam, mégis azt írják, hogy nem teljesítettem a törvényes feltételeket, de hogy miben azt már nem írják le.
Én minden törvényes feltételt teljesítettem így a rendezvény legális és megtartható, ha mégis megpróbálják megakadályozni, nem hagyjuk magunkat és az alkotmány szellemében, ami garantálja a gyülekezés jogát , a rendezvényünket megtartsuk, mert törvényes és minden feltétel teljesítve volt.

Így ott leszünk, ha a városi és az állami rendőrség ellenünk fog fellépni, akkor ők lesznek a törvénysértők, ami ellen védekezni fogunk, minden olyan eszközzel, aminek a segítsévél megvédhetjük az alkotmányos jogainkat és megakadályozhatunk egy az állam által támogatott és finanszírozott törvénysértést, a körforgalomban egy illegálisan felállítandó szoborcsoport által. Az alkotmány 32. fejezete ezt nekünk lehetővé teszi.

Bósza JánosVédekezzünk a hatalom arroganciája ellen

Meg kell akadályozni a szobor áthelyezését, akár útlezárás árán is, kocsikkal, saját testünkkel. MAGYAROK EZ EGY FŐPRÓBA, HOGY KÉPESEK-E VAGYUNK KÜZDENI AZ ALKOTMÁNYOS JOGAINKÉRT ÉS AZ ÁLLAM TÖRVÉNYSÉRTÉSEI ÉS ARROGANCIÁJA ELLEN. hA NEM MERÜNK MEGINT MEGIJEDÜNK A SAJÁT ÁRNYÉKUNKTÓL, AKKOR MEGÉRDEMELJÜK A PUSZTULÁSUNKAT ÉS NE A SOVINISZTÁKAT HIBÁZTASSUK, HANEM SAJÁT GYÁVA ÉS MEGALKUVÓ POLITIKUSAINKAT, SAJÁT MAGUNKAT.
Az alkotmányban benne, ha az állam ellenünk törvényt sért, márpedig ennek a szobornak az áthelyezése komoly törvénysértés, több értelemben is, akkor nekünk kötelességünk, nekünk komáromiaknak kötelességünk ez ellen a törvénysértés ellen fellépnünk, mint olyan demokratikus és legális eszköz bevetésével. amelyek elősegítik a törvényesség visszaállítását és a törvénysértők megbüntetését. Ha a törvénysértő államhatalom ellenünk a hatalom megtorló intézményeit, városi és állami rendőrséget veti be jogunk van arányossan az alk. 32.fejezete értelmében ellenállni és ezért senkit nem szabad megbüntetni, vagy bármiféle jogi eljárást kezdeményezni, mert a polgártól származik minden államhatalom és a polgár joga a törvénysértések elleni fellépése. Ha az államhatalom irányítása gazemberek kezébe kerül, akkor a polgár élhet alkotmányos jogával és a hatalmával élhet egyenesen is nemcsak a választott képviselőin keresztül.
Tehát éljünk a saját alkotmányos hatalmunkkal, vegyük vissza, ami a miénk, vagyük vissza a hatalmunkat, vagyük vissza Komáromot, mert Komárom a komáromi polgáré nem pedig a zsolnai, vagy privigyei sovinisztáké. Ha szobrot akarank állítani bárkinek, azt tegyék ott ahol élnek, a saját kishazájukban, ne itt az én hazánkban. Nekem, nekünk nem kell semmiféle Cirill-Metód szobor, olyanok dicsőítése, akik Komáromban sohasem jártak, nekem, nekünk nem kell provokatív márványtömbök, ahol Trianont dicsőítik, ami amagyarokra nézve nemzeti gyászt jelent. Nekünk békesség kell a két nép közötti megbékélés, de mindez a soviniszták nélkül, Fico és Slota nélkül.

Ha a békesség eléréséhez az alkotmányba foglaltakhoz kell fordulnunk, akkor annak szellemében fogunk eljárni. A polgár visszaveszi azt, ami az övé, az egyedüli jogát, a hatalmat, mert minden hatalom a polgártól ered és ő a polgár a hatalmával kétféleképpen élehet egyenesen, vagy a választott képviselőin keresztül. MIvelhogy a választott képviselőink, ebben az esetben a polgármesterünk, nem a polgárt támogassa, nem tesz meg mindent a törvényesség visszaállítása érdekében ezért a polgárnak jogában áll az alkotmány 32.fejezete értelmében visszaálítania a törvényességet és a saját hatalmát visszaveszi. Az állami karhatalmis zerveknek a törvényesség visszaállítása érdekében kötelesek a polgár támogatniuk, mert ellenkező esetben az alkotmánysértőket, a törvénysértőket fogják támogatni, ha a parancsait fogják teljesíteni.
TALPRA MAGYAR, ELÉG VOLT A MEGALÁZTATÁSBÓL, ELÉG VOLT A SOVINISZTÁK 90 ÉVES ASSZIMILÁCIÁBÓL, ELÉG VOLT A TÖRVÉNYSÉRTŐ HATALOMBÓL. kOMÁROM A KOMÁROMIAKÉ, VEGYÜK VISSZA, AMI A MIÉNK.

Pozsonyi tüntetés bejelentése


A pozsonyi trianon ellenes tüntetés ugyanúgy lett bejelentve, a pozsinyi óvárosházának megfelelt, törvényes és érvényes volt, ezt a városháza jogásznője igazolta vissza, nem pedig mint Komáromban az iskolaügy hivatalvezetője, akinek ellenben nem felelt meg jogi végzettség nélkül. Minimálisan a komáromi városházának a jogászának a véleményezése kellett volna, nem pedig egy nem hozzáértő törvényellenes döntése.
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:nyugtalan [ 2010-07-02 14:57 ]

A Szent Korona Rádió már 5 napja leközölte az információt...

http://szentkoronaradio.com/elszakitva/2010_06_26_tiltakozas-a-szlovak-arrogancia-ellen
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona