Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Jobbik ott liheg
majd
Orbánék nyakán


2010.02.01.
Befogott orral, halkan anyázva* Miklósi Gábor

2010. január 25., hétfő 07:15 | Frissítve: 2010. január 25.

Van Magyarországon vagy kétszázezer iskolázott, világias, progresszív baloldali és egyben liberális választó, akikben az áprilisi parlamenti választás közeledő időpontja egyre erősebb riadalmat és tanácstalanságot kelt. Igen, szerénytelenség, de magamat is közéjük sorolom. És fogalmam sincs, hogy kire fogok szavazni, mert csak rettenetesen kínos lehetőségek közül választhatok.

A jelenleginél átláthatóbban, hatékonyabban működő és jobban szolgáltató államot szeretnék. Fontosnak tartom, hogy a polgárok érdekeit védő és alapjogait, magánszféráját tiszteletben tartó, igazságosabb és ésszerűbb törvények szülessenek. Olyan érdemi lépéseket szeretnék látni az intézményi és gazdasági válság felszámolása érdekében, amelyek az intézkedések árát nem a legkiszolgáltatottabb rétegekkel fizettetik meg. Ellenkezőleg, nemzeti sorskérdésnek tartom, hogy a társadalmi krízis ­– az elszegényedés, a fajgyűlölet, az öregedés – megoldására hosszú távú és működőképes programok szülessenek.
fogalmam sincs, hogy kire fogok szavazni, mert csak rettenetesen kínos lehetőségek közül választhatok

Undorodom a nemzetieskedő radikális populizmus és a fajgyűlöleten alapuló fasiszta hagyományok felélesztésének árukapcsolásától. Olyan pártokat szeretnék a parlamentben látni, amelyek felismerik, hogy a szélsőjobb erősödésének a veszélye elég nagy már ahhoz, hogy a megállítása érdekében legalább minimális szinten elkezdjenek együttműködni egymással.

Csakhogy ilyen választói preferenciákkal jelenleg nincs kire szavazni: nincs olyan, a parlamentbe jutásra esélyes párt, amelyik megfelel ezeknek a szempontoknak. Mégsem engedhetjük meg maguknak azt a luxust, hogy nem megyünk el választani, mert ezzel felértékelődik a rosszabb alternatívákra adott szavazatok súlya.

Vegyük végig a lehetőségeket.

Az MSZP egy ideológiailag elsekélyesedett, hiteltelen, hazug, bukott, gyenge és tehetetlen párt. A kormányon töltött két ciklus legnagyobb politikai teljesítménye az, hogy a főleg az állami túlköltekezés miatt kialakult válsághelyzetet végül sikerült úgy-ahogy kordában tartani és az államcsődöt elkerülni. Ugyanakkor az elmúlt nyolc évben a szocialisták az állam átláthatatlan és korrupt működtetésével, a hazudozással, a tiltakozók megverésével minden más pártnál többet tettek a demokratikus intézmények lejáratásáért, a választók kiábrándításért. Előbb vágom le a kezem ­– gondoltam utoljára a tavaszi kormányfőkeresés abszurd bohózata idején – mint hogy erre a bagázsra szavazzak.
előbb vágom le a kezem ­– gondoltam utoljára a tavaszi kormányfőkeresés abszurd bohózata idején – mint hogy erre a bagázsra szavazzak

A következő kormányt a Fidesz fogja alakítani. A Fideszre sok minden jellemző, de a tiszta beszéd nem. Nem szükséges felidéznünk ehhez sem az előző Fidesz-ciklus nyíltan antidemokratikus tendenciáit és antiliberális intézkedéseit, sem azt a végtelenül kártékony és ostoba ellenzékiséget, amit például az egészségügy vagy a pártfinanszírozás átalakítása terén előadtak.

Elég csak ránézni a legfrissebb plakátjaikra. Semmi konkrétumot nem mondanak, fogalmunk sem lehet, mit tesznek majd kormányra kerülve. A hallgatásra jó okuk van. Ha betartják az elmúlt években tett népszerű ígéreteiket az olcsó adókról, a minden problémát megoldó és az összes költségvetési lyukat betömő állami gondoskodásról, az ország megint a csőd szélére jut. A válság kiújulása miatt pedig ezúttal már rajtuk csattanna az ostor.

Sokkal valószínűbb, hogy folytatják a költségvetési szigor jelenlegi gyakorlatát, és esetleg komolyabb reformokba is belekezdenek. Csakhogy akkor éppúgy hiteltelenné és népszerűtlenné válnak, mint a szocialisták, mert most nem ezt ígérik a választóknak. És ha a szocialisták esetleg – rájuk egyáltalán nem jellemző módon – felelős ellenzékként kezdenek viselkedni és nem tesznek keresztbe egy-egy fontosabb reformcsomagnak, a Jobbik mindenképpen ott liheg majd Orbánék nyakán, hogy számon kérje a kisemberek és a "magunkfajták" sérelmeit.

Végtelenül lehangoló a két nagy rendszerváltó párt, az MDF és az SZDSZ hanyatlása. Az SZDSZ kimúlt, szétesett, az elvtelen politizálás néhány év alatt előbb vidéken, majd Budapesten is teljesen lemerítette a párt amúgy is véges társadalmi erőforrásait. Az SZDSZ-ről mint liberális pártról már rég nincs értelme beszélni, amióta pedig eldőlt, hogy nem indul önálló listával, választási alternatívaként is megszűnt létezni.
a Jobbik mindenképpen ott liheg majd Orbánék nyakán, hogy számon kérje a kisemberek és a "magunkfajták" sérelmeit

Az MDF-ről éppúgy nem tudjuk, valójában mit akar, mint a Fideszről. A hajdani nyugodt erő már több ciklus óta egyre inkább egy, a politikai kommunikáció szélcsatornájában áramvonalasított végbélkúpra, semmint értelmezhető politikai programmal, kontúros értékrenddel bíró pártra hasonlít. Az MDF hitelét az UD-botrány, a gyanús opportunista ügyletek, a kormányt támogató, átláthatatlan hátterű és soha meg nem magyarázott parlamenti szavazatok is épp eléggé kikezdték.

Bokros Lajos színre lépése mégis sok liberális szavazót elgondolkodtatott. Az országot 1995-ben stabilizáló csomag névadójának megnyerése EP-listavezetőnek majd kormányfőjelöltnek ugyanis épp az elvszerű politizálás ígéretét csillantotta meg. Az elmúlt hetek politikai bevásárlókörútja azonban minden korábbinál nyilvánvalóbbá tette azt a cinizmust és szűklátókörűséget, ami a párt vezetőit jellemzi.

Mindegy, hogy Dávidékat az SZDSZ mögött álló üzleti körök állítólagos pénze, vagy a maradék vélt liberális szavazó elcsábításának lehetősége szédítette meg. Óriási taktikai melléfogás volt: miközben tudhatóan sikerült számos MDF-törzsszavazót elbizonytalanítani, a veszteséget nem feltétlenül kompenzálja majd a Retkes Attila Fan Club megnyerése.
... a két nagy rendszerváltó párt a közös demokratikus hagyományok és az antifasiszta értékközösség jegyében félreteszi az elmúlt húsz év szembenállását.

Az SZDSZ borzalmasan kommunikált és teljesen elcseszett beolvasztása azért is szomorú, mert mindezt sokkal szimpatikusabban is elő lehetett volna vezetni. A történet nem lett volna szebb, de mégis, mennyire más lett volna az akusztikája, ha úgy tálalják, hogy felismerve a helyzet komolyságát, a két nagy rendszerváltó párt a közös demokratikus hagyományok és az antifasiszta értékközösség jegyében félreteszi az elmúlt húsz év szembenállását, és alkalmi szövetséget köt egy józanabb politikai kultúra meghonosítása érdekében... Mindennek a kovásza Bokros, és még néhány tekintélyes liberális politikai közszereplő megnyerése lehetett volna. Hát, ez a vonat elment, szokták ilyenkor mondani.

Az LMP-re többnyire azok a jó szándékú és naiv emberek szavaznak, akinek fogalmuk sincs a politika működéséről. A Lehet Más a Politika első és sokadik ránézésre is leginkább abban más, hogy nincsenek benne politikusok. Ez kétségkívül sok választópolgár számára vonzó tulajdonság, a pártra feltehetőleg mégsem fognak elegen voksolni, mert a személyiség és a karizma olyan tulajdonságok, amelyek nélkül a médiamegjelenéseken alapuló modern tömegdemokráciában lehetetlen gyökeret verni.
...nincsenek benne politikusok. Ez kétségkívül sok választópolgár számára vonzó tulajdonság.

Az egyszerre kváziliberális, ökoszociális és gyanúsan tőkeellenes LMP nyár óta képtelen koherens üzeneteket eljuttatni a választókhoz. Ennek pedig nem az EP-választás után az LMP-re meglepően nyitott sajtó az oka, hanem az a patthelyzet, ami a párt liberális, városias centruma és a meglehetősen antiliberális, vidéki, hagyománytisztelő perifériái között alakult ki. Amíg ezt a meccset nem játsszák le, a választók sem tudnak tiszta képet alkotni az LMP-ről és politikai potenciáljáról.
hirdetés

Liberális szempontból a főleg a párttal már rég szakító eszdéeszesek, így Ungár Klára fémjelezte Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) tűnik a legszimpatikusabb opciónak. Sajnos ugyanez az a párt, amelyiknek a létezéséről a néhány tucat tagon és támogatón kívül egyelőre szinte senki sem tud, és ez a helyzet áprilisig feltehetően nem is változik már számottevően.

Csakhogy szavazni muszáj lesz, és pedig olyan pártra, amelyik jó eséllyel be is jut az Országgyűlésbe. A SZEMA tehát kilőve. A választás valódi tétje tudhatóan az, hogy lesz-e kétharmados többsége a Fidesznek. Azt nyugodtan mondhatjuk, hogy a nyolc év szoclib állóvíz után (jobb híján) jót fog tenni a vérátömlesztés. A baloldalnak hosszú távon mindenképpen, mert a súlyos vereség végre elhozhat valamiféle megtisztulást, feldarabolódást, megújulást.
...nyolc év szoclib állóvíz után (jobb híján) jót fog tenni a vérátömlesztés.

Azt is nyugodtan kijelenthetjük, hogy elég nagy baj lenne, ha a Fidesznek kétharmados többsége lenne. A feljebb vázolt helyzet miatt ugyanis túl nagy lesz a kísértés, hogy az alkotmányos rendszer átfaragásával a párt első embere a választók csalódottsága elől egy végrehajtó hatalmi jogkörökkel is felruházott köztársasági elnöki pozícióba katapultálja magát. Az sem tűnik lehetetlennek, hogy a Fidesz a választási rendszer átalakításával és a szavazókerületek határainak átszabásával megpróbálja egy időre bebetonozni magát a hatalomba.

A képviseleti demokráciát és a hatalmi ágak egyensúlyát fontosnak tartó liberális szavazó tehát kénytelen lesz mégiscsak vagy az MSZP-re, vagy az MDF-re szavazni. És úgy érzi majd magát, mint a Mad Max roncswestern antiutópia zárójelenetében a rosszfiú, akinek nincs jó választása. A hamarosan felrobbanó tartálykocsihoz bilincselve eldöntheti: a saját karját vágja le és akkor megmenekülhet, vagy a bilincsnek esik neki, ami soká tart...

A választásig hátra lévő időben kénytelenek leszünk patikamérlegen méricskélni, hogy melyik párt mit mond a Jobbikról, a Fideszről, a kétharmadról. Aztán a kárminimalizálás jegyében majd elmegyünk, és befogott orral, halkan anyázva behúzzuk az ikszet valamelyikre. Már most hányingerem van az egésztől.
http://index.hu/velemeny/2010/01/25/befogott_orral_halkan_anyazva/Érdekes tanulmány

Érdekes tanulmány, a lényeggel egyetértek kiéve egy pont, amit a JOBBIKról ir:"a Jobbik mindenképpen ott liheg majd Orbánék nyakán, hogy számon kérje a kisemberek és a "magunkfajták" sérelmeit"


Tehát a JOBBIK az egyedüli párt, amely a kisemberek sérelmeit orvosolná. Másrészt, feltehetően a JOBBIKra gondol Miklósi Gábor, mikor ezt írja: "Undorodom a nemzetieskedő radikális populizmus és a fajgyűlöleten alapuló fasiszta hagyományok felélesztésének árukapcsolásától."

Ugy néz ki, hogy a választás a két árukapcsoló pártpolitika közt van: a JOBBIK radikális, kisembereket képviseló de az antiszemitizmus váddal terhelt párt, vagy a FIDESZ-MSZP problémákat nem csak komolyan nem vevő, hanem egyenesen krizisbe vezető, de zsidópárti, filoszemita politikája közt.

Ha ezt ilyen tisztán látja Miklósi, és talán a nemzet többsége, akkor nem csak hogy nem lesz 2/3-os FIDESZ többség, de elképzelhető egy JOBBIK többség!

És ha figyelembe vesszük, hogy az antiszemita szempont eltulozott, akkor még jobban nézki a helyzet a JOBBIKnak. Azonkivül, néhány szerencsétlen kiragadott idézettől eltekintve, sokak agyában a "magyar" szó használata automatikusan zsidóellenességként regisztrálódik. Ez pedig nem a JOBBIK hibája illetve bűne, hanem azoknak, akik szinte hivatásszerüen provokálnak és ijesztgetnek, amig egyes emberek agyába be nem rögzödik az a rögeszme, hogy magát magyarnak vallani, vagy a magyar érdekeket megvédeni, automatikusan antiszemitizmust jelent.

Ilyen emberekkel persze nem lehet józanul érvelni, mert a jözan érvelésnak sarok köve az azonos fogalmak használata. Ha nekem a "magyar" egy nemzetiságet vagy nyelvet jelent, valakinek pedig antiszemitizmust, akkor elöször a fogalmakat kell közös nevezőre hozni. Ezt a problémát pedig, úgy látszik, a cikk szerzője nem látja, vagy nem oldotta meg sikerrel.

Javaslom Miklósinak, tanulmányozza át jobban a JOBBIK politikáját, mielőtt el megy szavazni. Hátha egy nagy pálfordulásnak leszünk tanúi!

Ha be tudja bizonyítani, hogy a JOBBIK valóban, józan megfogalmazás szerint antiszemita, akkor még engem is meggyőzhet, hogy a mai Magyarországon nincs egyetlen olyan párt, amely olyan értékrendet képviselne, amelyre egy becsületes magyar ember tiszta lelkiismerettel, orra befogása nálkül szavazhat.

Egyébként azt sem értem, hogy a mai világrendben, mikor tagja vagyunk az EU-nak, mit tudna egy valóban antiszemita párt tenni? Nem sokat, legfeljebb feleleveníteni néhány szimbolumot. A helyzet ma nagyon sokban különbözik az 1940-es évektől!!!
Dr. Balogh SándorHelyzetértékelés gyanánt.

Helyzetertekeles gyanant.

Henry Kissinger es Hillary Clinton nyilatkozik a mult heti amerikai Newsweek-ben, mint a volt es a jelenlegi kulugyminiszterek. Semmit sem mondanak, csak egy dolog nyilvanvalo:

Az, hogy Henry iranyitja Hillary-t (csak Henry-nek es Hillarynak nevezik egymast a nyilatkozatban).

Tehat ezert volt nekik fontos, hogy Obama melle tegyek. Obama lejaratasanak celja az lenne, hogy Hillary-t tegyek a helyebe. A neokonzervativok, akik a Kissinger vezetesevel a Demokrata partbol a Republikanus partba atszivargott ultraliberalis zsidok voltak - ez amerikai meghatarozasa a neokonzervativizmusnak es amibol a neoliberalizmus is kialakult az altaluk fizetett es megszallt radio show-k gyalazkodasa tobb mint izlestelen. Mivel fekete, minden hazugsagot megengednek vele szemben. Obama nyakaba varrjak a haborukban osszeszedett 11 billio, vagyis az amerikai terminologia szerint 11 trillio folhalmozott adossagot, amit Obama egyszeruen orokolt. De a buta emberek csak azt latjak, hogy Obama neger es erdekes modon a Kissingerek altal iranyitott media ezt a durva rasszizmust fejleszti Obama ellen. Nem Hillary-rol van tehat szo, hanem Kissingerrol.

A Budapestre kinevezett nagykovet, gorog szarmazasu, a gorog demokraciarol es a Wilsoni elvekrol filozofal.
Valoszinuleg el kell majd neki alkalomadtan magyarazni, hogy az altala kepviselt gorog demokracia az Egei tengeri civilizacio atvetelebol ered, mar amit az o osei a vad Dorok abbol kepesek voltak torzsi allapotaikba beepiteni. Kreta, Arkadia, Mukene, es Troja civilizacioja a Karpat medenceben elo es a regi gorog legendak szerinti Aranykorat elo Karpat-medencei Hiperboreusok-tol ered, ahonnan azt Apollo isten egy csodalatos madar hatan erkezve hozta el, amely madarnak az eleje griff madar volt a hatso resze oroszlan. Ilyen madar hatan erkeztek aztan valahonnan a Kaukazus felol Chorezm osei a DEV - Turul madar hatan, aminek neve a Hiperboreuszok orszagaban Deva es Deveny, Devavanya es mas a DEV nevet viselo helyseg neveben maradt meg. Apolloval azonban megerkezett mindaz amit a gorogok civilizacionak tekintettek: A torvenyek a kultura a femek ismerete, stb. Errol kell a gorog kovetasszonnyal beszelni, nem Kissinger es Hillary hulyesegeirol.

Solyom elzarkozott a Jobbiktol es megvedte Bajnai allaspontjat, hogy a Jobbik semmibe nezhessen bele, mert "nem demokratikus part".

Ezt mondja Solyom, aki Kadar embere es III/II-es, o demokrata, persze. Csak eppen a SZOVJET HEGEMONIA erdeken Kissinger embereinek kiszolgalasat latja el. Kinek a neveben? Hat ezert nem kell nekik az osi magyar alkotmany es a Mindszenty ugy rendezese. 1956 magyar alkotmanyos forradalmat sikerult letaposni, tehat azon mar tul vannak. Ok. De mi nem. Mint azon sem, hogy miert rugta fol az entente a paduai fegyverszubnneti egyezmenyt. A paktumpolitika, a tagadott, de letezo Rozsadombi paktum titkos zaradekainak kivitelezeset ez a solyomi - Kiisingeri detente "koz" tarsasag latja el. Vagyis csak nekik szabad betekinteniok a tarsasag ugyeibe: Az altaluk kirabolt Magyar Nemzeti Bank konyveibe. Es mindenfele rablas ugyeibe. A magyarsagnak nincsenek ilyen jogai. A magyarsag tehat Solyom szerint nincs. Mivel Kissinger es Solyom is szemita szarmazasuak, akinek ez nem tetszik, az antiszemita. Aki magyar, az is. Igen nyakatekert logika ez, el lehet adni a fizetett median at a buta embereknek.
Kissinger politikajanak az alapja az ENTENTE erdekei, a kontimnentalis Europa legazolasa. Most azonban at kellene lepnie a letaposott nemet es magyar etnikum folott, illetve Oroszorszag pacifizalasaban ezeknek a letaposottaknak a szolgalatai fontosak lennenek. Marad a kisantant, de az nem er semmit. Viszonyt Kissinger a Metternich-i politikat koveti, tehat a magyarsag letaposasat a habsburgi erdekeknek megfeleloen, tehat egy habsburgi birodalom letaposott magyarokkal a cel erdekeben, amig kellunk, aztan eldobnak minket. Mert a kissingeri felfogas olyan, hogy vagy rajtunk at pacifizaljak az oroszokat, vagy detent-i ertelemben Oroszorszag Finnlandizalna a kontinentalis Europat. Mi magyarok azonban szamithatunk a rokon turk nepekre, egesz Belso - Azsiara, ami pedig hatalmas ellensuly es megfelelo sulyt kepez a bukott wilsoni politikaval szemben es amit immar nem lehet megkerulni, mert az Eurazsia kontinens teljesen kinyilik. Kina es India utan Belso Azsia turk nepei fejlodnek a leggyorsabban. Vagyis fell kell adni a kissingeri, bukott entente politikat valami fontosabbert cserene. Ez pedig az uj magyat politikai paradigma keplete.

Temeszetesen marad a nem tul jo kepessegu republikanus part, amelynek tagjai nehezen viselik el, hogy a hatalom kisiklott a kezukbol. Pedig Obama legalabb annyira amerikai mint ok. Kepzettsege es az alkotmanyjogi ismeretei, felfogasa szerint. Es Obamanak legkevesbe szovetsegese a hippi liberalizmus kovetoje Nancy Pelosi a Haz elnoke.
Obamarol mindig elfelejtik megjegyezni, hogy bar apja 100%-os afriaki fekete, anyja meg 100%-os kansas-i feher. Vagyis o legalabb annyira feher 50%-ban, mint fekete 50%-ban. Most mit kell gyulolni benne? Kinek mit? Ha kell a feketet, ha kell a feheret? Hat ez nem ilyen kissingeri egyszeruseg.

Ami felrevezeto, hogy az amerikai negerek kozott van szolidaritas es mint etnikum, vagyis "eboni" etnikum, ez bizonyos kozossegi osszetartast is jelent es annak megfelelo szocialis kozgondolkozast, egymas iranti szolidaritast.
Pl. az amerikai feketek, ha normalisan kezeli oket az ember, mindig segitokeszebbek, mint sok feher, sot konnyebben el lehet veluk dolgokat pl. hivatalban intezni, mint egy szuletett amerikai feherrel, mert az eleve az idegent nezi a bevandorloban, mig a fekete, vagy pl. az amerikai indian hamarabb megtalalja az ugyfelben az embert. Nemi muveltsegi kuszob felett kulonosen. Es Obama is ennek megfeleloen viselkedik. Vagyis Hillary neki az ellensege. Nem ellenfele, hanem ellensege, ami nagy kulonbseg. Obama hamarabb talalhat centrista nezeteihez segitseget a republikanusok kozott, mint a marakodo demokratak kozott. Mondom ezt azert, mert tegnap vegigneztem Obama vitajat a republikanusok Baltimore-ban megtartott naggyulesen.

Tehat ebbol kell kiindulni. Budapesten a nemzeti oldalnak es a Jobbiknak nagyon meg kell gondolnia, hogy a gorog szarmazasu, ultraliberalis, kissigerista kovettel eljatszando provokaciokra hogyan valaszol. A kovet nem Amerika, vannak korlatai, ezt tudni kell. O igen sok dologba nem avatkozhat bele, foleg a valasztasokba NEM, bar lathato, hogy az szdsz-es Solyom es az Apro Piroska klan-t kepviselo Bajnai es titkos szovjet halozataik ezt szeretnek..Tehat nem is szabad feltetlenul a kovetnek valaszolni, hanem azonnal Obamanak kell irni es a levelet a Kongresszus tagjainak kell masolatban megkuldeni, illetve kulonosen a KONGRESSZUS KULUGYI BIZOTTSAGANAL - kepviselohaz es szenatus - kell mindig es KULON IS erelyesen panaszt tenni, mindig egetni kell Hillary-t, mert csak ezt erti meg, mast nem mert ero poziciojabol targyal es nem erdekli az ellenvelemeny, illetve szovjet multu es halozatis szovetsegeseiket kell lejaratni Budapesten es ki kell hangsulyozni, hogy ezek az elemek gyulolik az OSLAKOS MAGYAR ETNIKUMOT. A Kulugyminiszteriumot MINDIG ki kell kerulni es ezt ki is kell hangsulyozni. A Kulugyminiszterium MINDIG aljas volt a magyarokkal szemben. Az 1956 utan az AVH altal alakitott "forradalmi" rendorezredek vereskezu vezetoire tamaszkodo "koz" tarsasagot, tehat Solyomekat es a kadarista halozati emberekbol kialakitott, fajgyuloleten az oslakossagot kollektive diszkriminalo, magyargyulo, budapesten szekelo helytartotanacsot.

Udvozlettel,
Geonczeol Gyula
Cleveland, OHIO
2010.1.30.
.
kisse kiigazitottam a mai nap folyaman. Hillary nagyon a begyemben van, mert az alapszerodesek idejen felhaborodva kerdezte, hogy hogyan kerltek magyarok csehszlovakiaba, Romaniaba, szerbiaba es aztan azon dolgoztak, hogy kitelepitsek ezeket a magyarokat Ausztraliatol Kanadaig. Szerencsere nem sikerult nekik. Udv. Gyula

Szóval egy rendbe szedett MVSZ igen sokat tehetne. Ez a tét.

Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona