Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

JMPP hír: Az Újszó belekezdett a lejáratásunkba

2009.6.12
Tegnap a duraysta felvidek.ma hírportál, ma pedig a bugárista Újszó elkezte a még be sem jegyzett Jogegyenlőségért Magyar Polgári Párt lejáratását. Ez jó hír, tehát azok akik eddig tudatlanságban tartottak minket, félnek tőkünk, félnek az igazságtól, mert hamarosan kiderül, hogy sokmindent tehettek volna, de semmit sem tettek a felvidéki magyarság asszimilációja ellen. Húsz éven át hagyták szorványosodni a felvidéki magyarságot, az eredmény mínusz ötvenezerrel kevesebben vagyunk. Az alkotmányos jogeegyenlőséget mégcsak témaként sem merték felhozni, hogy jogunk van rá, mert ez megállítaná az asszimilációnkat, az elszorványosodásunkat és a végleges eltünésünket.

Most ezek az urak és a részükről bekebelezett médiák minket akarnak lejáratni, mert azt amit ők elmulasztottak, vagy nem merték megtenni, önös célból, mi ezt a népnek a Felvidéki Magyar Népnek szeretnénk elmondani. Most ezért nekünk esnek, nehogy az igazság kiderüljön. Jól van tegyék a "dolgukat", de egyről ne feledkezzenek el, az igazság szava messzebbre elhallatszik, mint a megalkuvók hazugságai. Keresztbe tehetnek, de legyőzni minket nem tudnak!

Médiának. Egy tényről ne feledkezzetek el a kedves médiások, Önök akik még most is a megélhetési politikusainkat akarják szolgálni, hogy közben felnőt egy generáció, akiknek már elegük van a kapzsi politikusaink mellébeszéléseiből, tehát ők csakis az igazat szeretnék hallani. Végre tegyék a dolgukat, ne ártsanak tovább a hazugságok, féligazságok terjesztésével, hanem álljanak be a sorba és hirdessék az igaz szót, hogy jogunk arra, ami másnak természetes, jogunk van a jogegyenlőségre, a diszkriminációmenetes életre. Ha hibákat követünk el, hát részesítsenek minket megrovásban, ha jót teszünk informálják a népet korrekt módon. Sokat kérek Önöktől? Gondolom nem. Tehát tegyék a dolgukat, de most a többség érdekében, merjenek kockáztatni, egy keveset abból ami néptől kaptak. Csakis az igazat írják, mondják és terjesztjék, hirdessék a jót amit közössen tettünk. Egy töredékigazsággal járuljanak hozzá, hogy a hazátlan ebadta nép is méltóságteljesebb életet élhessen, ebben a toportyánlelkű világban, ebben a reá kényszerített mostoha hazájában, hogy ne nyomorogjon , ne legyen tovább asszimilálva.

Legyünk mindannyian győztesek, csak azzal, hogy benevezünk egy igazságos versenybe, azzal, hogy ki merjük mondani, hogy jogunk van arra, amit a többségi népnek természetes dolog születésétől kezdően, arra a jogra, ami számára méltóságteljes életet biztosítja. A maradék kisebbségi népek, ugyancsak szlovákiai állampolgárok mi is csak ezt, semmi többet nem akarunk. Aki azt állítja, hogy azonos jogaink vannak az nem mond igazat, aki azt állítja, hogy többletjogaink vannak az pedig hazudik. Mi csak az alkotmányadta jogainkat szeretnénk megkapni, élni ezekkel a jogokkal, se többet, se kevesebb, erre jogunk van. (BJ)


Előbb a felvidék.máról:Bósza követi Bugár példáját. Jön a harmadik magyar párt?
l
2009.06.10.
Bósza János, a Nomos Regionalizmus civil szervezet alapítója új pártot szervez Jogegyenlőségért Magyar Polgári Párt néven. Szerinte a Híd megalakulásával már úgysem lehet a magyar egységről beszélni.
A komáromi vállalkozó szerint egy évvel ezelőtt, amikor pártot akart alapítani Mozgalom a Regionalizmusért néven, azzal vádolták meg, hogy a magyar egység megbontására törekszik. "Ma Bugár szétveri az MKP-t. Ez kettős mérce. Amit szabad az ökörnek, nem szabad a tinónak?"-tette fel a kérdést.
Bósza szerint csak ő képes felvállalni az önrendelkezés kérdését.Továbbá közölte, mivel már nem ő az „egységromboló“, ezért újból meghirdeti a Jogegyenlőségért Magyar Polgári Párt kezdeményezési bizottságának találkozóját augusztus 8-ára, Komáromba. A majdani Jogegyenlőségért Magyar Polgári Párt alulról építkezne. Bósza kijelentette, ő nem akar a párt elnöke lenni, fiatal, agilis, nyelveket tudó elnökre lenne szükség.
Úgy látszik, szinte már divattá vált, hogy mindenki pártot akar alapítani. A kérdés csak az, hogy az alapítók az egyéni érdekeken kívül tovább is látnak-e?


Felvidék Ma, VZS
Módosítás ( 2009.06.10. )
forrás: http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=14704&Itemid=1

JMPP megj.: Igen mi az egyéni érdekeken is tovább látunk, de vajon a duraysták, meddig látnak el, vagy meddig mernek ellátni, vagy ami a legrosszabb meddig akarnak ellátni és mikor lesznek hajlandóak belekezdeni a tényleges magyar érdekképviseletbe és egyáltalán mikor fognak már a megélhetési politizálás helyett, erkölcsös érdekpolitizálásba kezdeni? MIKOR? (BJ)Újszóból:

Divatba jött a pártalapítás

2009. június 11. csütörtök, 19:30 | Demecs Péter
Komárom


Bósza János saját bevallása szerint megelégelte, hogy az MKP és az újonnan megalakult Híd politikusai figyelmen kívül hagyják azoknak a szlovákiai magyaroknak a véleményét, akik önrendelkezést, autonómiát akarnak.

Pártot akar alapítani az autonomista harcos Bósza János. Saját bevallása szerint megelégelte, hogy az MKP és az újonnan megalakult Híd politikusai figyelmen kívül hagyják azoknak a szlovákiai magyaroknak a véleményét, akik önrendelkezést, autonómiát akarnak. Ezért döntött úgy, hogy megalakítja a Jogegyenlőségért Magyar Polgári Pártot (JMPP). Bósza állítja, a magyar pártok közül csakis az övé jut be a parlamentbe a következő választásokon.

http://ujszo.com/online/kozelet/2009/06/11/divatba-jott-a-partalapitasÚjszó fórumból:


szasz kati 3
Névtelen | 2009. június 12. péntek 01:11

hogy magyarorszag mert nem volt gazdasagilag eros ket vesztett haboru, a jovatetelek fizetese es teruletei 2/3-anak elvesztese utan azt csak te nem erted, meg a hozzad hasonlok

de a magyar gazdasagot ugyanazok a posztkomunista paraliberalisok tettek tonkre 2002-tol mostanaig

akik most szlovakiaban hatalmon vannak...es ha nem tevedek, a hidasoktol sem tul idegen nemi paraliberalis gondolkodas.

* válasz

szasz kati 2
Névtelen | 2009. június 12. péntek 01:05

te kicsi kerulet meg regio... ha nem tudod mit irsz akkor ne is irj

* válasz

szasz kati
Névtelen | 2009. június 12. péntek 12:59

ha egy picit jartas lenne a tortenelemben, persze tudom, hogy kiskegyed a valos tenyekbol semmit sem tud, ha veletlenul megis, csak azert hogy kiforgassa oket,

akkor tudna, hogy a Felvidek a Monarchia idejen egesz Magyarorszag legfejlettebb resze volt

es igenis csehszlovak uralom alatt egy picit fejlesztettek eszak-szlovakiat, de del-szlovakiat nem, mert egeszen 1976-ig a helsinki konferenciaig attol tartottak, hogy a magyarok, TELJES JOGGAL, vissza fogjak kerni del-szlovakiat, mert az MAGYAR terulet. kadar elvtars, 1976 Helsinkiben lemondott a felvidekrol. amiota szlovakia onallo, szinten nem a deli reszeken ruhaznak be.

* válasz

Az emberek nem szeretnek kisérleti nyulak lenni
Matt | 2009. június 12. péntek 12:07

Már több cikknél több hozzászólótól olvastam olyan megjegyzést, hogy a magyarok nem tudnak eredményesen politizálni. Senkit sem akarok megsérteni, de talán el lehetne gondolkodniuk az illetékeseknek ilyen dolgokon, vissza lehetne tekinteniük a múltba, át lehetne tekinteniük például Romániába, az ottani helyzetre, hogy esetleg okulni lehet-e ilyen dolgokból, mielőtt kockázatos kisérletekbe kezdenek.

Az emberek nem szeretnek kisérleti nyulak lenni. Ezt meg lehet érteni.

Ha elmegyek egy bankba egy teljesen új üzleti tervvel, akkor a bank azt fogja vizsgálni, hogy vannak-e legalább összehasonlítható vállalkozások, ha igen, azok eredménnyel jártak-e. Amennyire csak lehet, mindenki igyekszik elkerülni a kockázatot.

Azért a Híd ám nem olyan teljesen újszerű próbálkozás. Romániában a Magyar Polgári Párt is azt mondja, hogy a Székelyföldön élő románok érdekeit is képviseli. Ez az egyetlen különbség a Magyar Polgári Párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikai célkitűzései között. Máskülönben semmiben sem különböznek egymástól. Mindkét párt politikai autonómiát kíván a Székelyföldnek.

A Magyar Polgári Párt-nak mint új pártnak viszont nem sikerült a háttérbe szorítania a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget. Az MPP csak 16%-os támogatottságot szerzett magának a magyar nemzetiségű választók körében. Az RMDSZ-szel való együttműködés érdekében folytatott tárgyalások nem vezettek semmilyen eredményhez. Az MPP így kénytelen volt független jelöltekkel indulni a 2008-as román parlamenti választásokon. Az RMDSZ bekerült a román parlamentbe, az MPP nem.

* válasz

Még valami, az MKP
Katarína Szászová | 2009. június 12. péntek 12:01

Még valami, az MKP politikusai nem tudtak irányítani egy kicsi keruletet sem /Nyitrai/, hogyan tudnának irányítani egy régiót?

* válasz

"A cseh-szlovák ill.
Katarína Szászová | 2009. június 12. péntek 11:34

"A cseh-szlovák ill. szlovák államvezetés megtett mindent, hogy dél-Szlovákia gyenge legyen", tisztelt Névgtelen, ez a térség a monarchia alatt is nagyon gyenge volt, akkor a magyar politikusok tettek meg mindent azért, amivel most a cseheket és szlovákokat vádolja? Nekem ebbol az jon ki, hogy a cseheket és szlovákokat lehet okolni azért is, hogy déli szomszédunk minden téren nagyon gyenge és minden téren válságban van. Miért nem csinált semmit az MKP az autonómia ugyében nyolc évig, míg kormánytényezo volt? Abban az idoben kimondottan ellenezték, épp úgy mint Markó Béla Romániában.

* válasz

Trentino–Alto
Névtelen | 2009. június 12. péntek 10:53

Trentino–Alto Adige/Südtirol (olaszul: Trentino–Alto Adige, németül: Trentino–Südtirol, ladinul: Trentin–Adesc Aut) egy észak-olasz autonóm régió. A régió 2 megyéből áll, Trento megye és Bolzano-Bozen megye , ahol jelentős a német anyanyelvűek száma, mivel a terület 1815-től 1919-ig az Osztrák–Magyar Monarchia része volt.

A régió lakosságának 60%-a olasz, 35%-a német, 5%-a ladino (rétoromán). A németek központja Bolzano, míg a ladinoké Fassa.

Terület 13 619 km²
Teljes népesség 1 007 267 fő (2008)

* válasz
Majd a nép eldönti
Bósza János | 2009. június 12. péntek 10:18

Kedves nosferatu666 , Belousovová sem Slota már nem fogja szétzilálni törvénysértő módon azt az új pártot, mert nem egyszerűen nem engedjük meg. Négy PT-et már szétziláltak, ebből levonjuk a tanulságot és kellőképpen felkészülünk a támadásaikra. Tudja nem itt van a baj, hanem ott, hogy sajnos (a maga hozzászólásából is kitünik) inkább az MKP és a HÍD emberei fognak hazugságokkal érvelni. Tudja egy a sziszegés már rég nem téma, ezt két éve Csáky híresztelte el, de bizonyítani már nem tudta, ha Önnek van valamiféle bizonyítéka tessék írja le. Tudja Korzárban én már voltam KGB-s ügynök is. Még azt is megcsináltam, hogy írtam egy levelet a SIS igazgatójának, hogy ha a listájukon vagyok, az én beleegyezésemmel fedjen fel. Ezt egy válaszlevelében megtagadta, azzal a szöveggel, hogy ő sem tudja ki milyen listán van és efféle parancsot a beosztotjainak nem adhat. Ha Ön a sziszes(amit nem feltételezek Önről, csak elfogadott egy hazugságot) gondolom akkor jobban hozzáfér az adatokhoz, nyugodtan közölje le. Egyébként én nem voltan sem STB, mégcsak a kommunista pártban sem voltam. Egy olyan keresztet viseltem, ami végett mégcsak véletlenül sem lehettem az.
Ami pedig a 2010-es választásokat illeti, így is kinézhet. MKP 4%, HÍD 4%, JMPP 2%, ezért leszünk nyitottak egy egylistás induláshoz és ezért leszünk mi a parlamentben ezt a cikk írójának üzenem. Önnek, nem kell riogatni azzal, hogy senkisem fog bekerülni. Pl.ha egy listán indulna a két párt pl. az MKP és a JMPP (arculatát mind a két párt megtartja), ez még szavazatgyarapodást is eredményezhetne és a választás így nézhetne ki MKP(JMPP jelöltjei a listán), MKP (JMPP) 14% és a HÍD 1,15%. A parlamentben pedig mindenki a saját pártprogramját képviselhetné. Ennyire egyszerű a megoldás. Ha ez nem egység, akkor mi? Csak egy realisztikusabb köntösben kell gondolkodni, nem pedig a frázisok mesgyéjén. Az is lehet, hogy a mi csendes táborunk akár 3x, akár 4x nagyobb, mint bárki gondolná. A hozzám eljutatott emeilokból nekem ez jön le. Sokan erőt egészséget kívánnak, támogatnak minket, de a kilétüket már ne fedjük fel, nem is fogjuk. A parlamenti szavazás titkos, tehát ott mindenki majd demokratikusan, saját belátása szerint dönthet, akár titkát örökre megtarva magának, hogy kire adta le a voksát. Majd meglátjuk, ki fog előbb megkeresni minket, az MKP, vagy a HÍD, nélkülünk az egyik sem kerül be a parlamentbe. Egyenlőre az MKP programja szimpatikusabb, ha nem is fogják támogatni azt amit mi szeretnénk élérni, ha nem fogják a munkánkat akadályozni, határozott módon nincsenek ellene ez már elég. A HÍD már most szelektál, eltávolodik az igazi magyar érdekképvislettől. Tehát az autonómia téma 2010-ről napi téma lesz a mi tálalásunkban magyarul is, a NR SR-ben.
Ha az Újszósok korrektek a cikk megírása előtt, inkább kérdezhettek volna, ha a cikk írója komáromi, gondolom nem lett volna semmi akadálya néhány kérdés feltevésére, mielőtt alaptanul lövöldözni kezd. Sajnos a felvidéki média erkölcsi szintje csak ezt a mércét képes megütni. Most még tudomásul veszem azzal a kitétellel, hogy javuljanak meg.

* válasz

Igen bugárék nem akarták,
Bósza János | 2009. június 12. péntek 09:33

Igen bugárék nem akarták, nem is akarják a HÍD-ban sem, ezt maga Bugár mondta. Csáky, Duray duó, hogy mit akar azt nem tudom, mert három év alatt annyi mindent mondtak, hagyne idézgessek ezekből, aki figyeli a történéseket, tudja miröl is írok. Az autonómia követelése nem ütközik a törvényekbe, az alkotmány sem tiltja. Tehát békésen szabad követelni. Akinek egy ilyen párt vagy mozgalom szimpatikus azonosulni tud vele, az majd szavazni fog rá. Akinek nem, ott van az MKP és a HÍD. Írtam mi biztosan nyitottak leszünk bármiféle politikai egyeztetésre a választások előtt, hogy a magyar szavazatok ne vesszenek el, sőt gyarapodjanak azokkal akik eddig nem mentek el szavazni, mert nem volt kire.

* válasz

persze ebben a kozos
Névtelen | 2009. június 12. péntek 09:20

persze ebben a kozos szlovak-magyar autonomteruletben foleg Kassa kozponttal lenne racio, mert sokat segitene a legelmaradottabb keleti vegeken

ahol bizony csodak csodaja a szlovakok, nem a magyarok, a szlovakok altal, mert abauj es zemplen egyes reszein szlovak az oslakossag,

a mai napig, 60 ev elteltevel is a magyar telepulesnevek hasznalatosak, nem pedig a hivatalos szlovak.

az otvenes evekben, persze az mar nagyon reg volt, az ottani szlovak kozsegekben a szlovak lakossag kovetelte a magyar iskolakat, mert mindig arra szamitottak, hogy ez az orszagresz visszakerul magyarorszaghoz, hisz oda tartozi.

ez azota persze mar megvaltozott, de az eredeti magyar nevek a szlovak muferditesekkel szemben a mai napig elnek.

* válasz

szlota ur
Névtelen | 2009. június 12. péntek 09:07

nos kedves nevtelen

alig hiszem, hogy szlota perfekt tudna magyarul

hisz szlovakul is csak nyogdecsel.

* válasz

hát a Bósza urat
nosferatu666 | 2009. június 12. péntek 09:04

hát a Bósza urat Belousovová és Slota még a párt beregisztrálása előtt szét fogja cincálni apró cafatokra...
egyébként mennyit kap a SiS-től? mert normális ember ingyér biztosan nem fogja megosztani a magyar választókat. tetszik tudni, hogy 5%-os választási küszöb van a parlamentben? eddig az MKP 10% körül kapott. most ugye van az MKP, a (vágó)HÍD és lesz a JMPP? matematikailag ebből 0 magyar képviselet jut!
köszönjük! mindenki rólunk akar dönteni, HELYETTÜNK!
ritkán hozok szláv példát: de hogy is volt a "tót" "király" halálos ágyával meg a gyerekeivel? meg azokkal a bizonyos vesszőkkel?
szét fognak minket teljesen szedni. végünk!
egyébként Katarínának egy dologban igaza van: valami nincs rendben a "vezetőink" fejében...
viszont van, amiben téved: az autonómiás referendumot nem az egész országgal kell megszavaztatni, hanem az érintett területekkel. megint tévedni tetszett. mondja meg azoknak, akik diktálnak Önnek, hogy előbb nézzenek utána a dolgoknak, mielőtt a tollba mondanak.
EGYSÉGBEN AZ ERŐ!!!

* válasz

Bosza ur
Névtelen | 2009. június 12. péntek 09:04

tudja jol, hogy a Bugar vezette part NEM AKART autonomiat, ha emkape volt a neve, akkor se.

Csakynak meg nem volt mikor akarni, mert rogton nekirontottak a szelsoseges Szlotatol es Ficotol kezdve a teljes un. demokratikus szlovak polgari partokig a bugarfele paramagyarokkal egyutt.

* válasz

Sasová Katarína
Sisa Pista | 2009. június 12. péntek 09:00

Most előbújt a szög a zsákból amikoris ilyeneket ír, hogy "A gazdaságilag és szociálisan gyenge dél-Szlovákia ".Ezzel elismeri, hogy le vagyunk itt igázva a maga szlovák bajtársai által,vagyis maga is úgy látja hogy minket elnyomnak.
A másik dolog ami teljes sületlenség az az, hogy nem lenne aki irányítaná az autonómiát mert a magyar politikusok degeneráltak ön szerint.Nos akkor nézzen körül szlovák részen!Az IQ -juk a béka segge alatt van és láss csodát ők irányítják és vezetik orruknál fogva ezt a szar országot.A legnagyobb rablót is megtűrik maguk közt, maffiózókkal ebédelnek, jachtokon nyaralgatnak, a bíróságokból cirkusz Humbertót csinálnak és ami a lényeg nagy ívben leszarják a törvényt, a jogot, a szabad véleménnyilvánítást meg mindent ami egyenlő a demokráciával.
Ami a gazdaságot illeti.Szakembereknek kéne irányítani nem pedig politikusoknak.Maga azt gondolja az itteni magyarságnak nincsenek szakemberei? Különben se ferdítsen, mert senki nem mondott olyasmit, hogy egy autonóm terület csak magyarokból áll.Főleg itt a Felvidéken szinte fele-fele arányos lehetne csak, épp ezért az itt élő szlovák is kivenné a részét mindebből.Nem II.Magyarországot szeretnének alapítani mint ahogy maguk "liberális barmok" bebeszélik mindenfelé.

* válasz

Elárulom, hogy Slota "úr"
Névtelen | 2009. június 12. péntek 08:58

Elárulom, hogy Slota "úr" perfekt beszél magyarul... Nem kell neki megtanulni...

* válasz

szasz kati
Névtelen | 2009. június 12. péntek 08:56

nagyon helyes

mivel szlovakia teruleti felosztasat elszabtak, s ezen a bugarfele part altal tamogatott dzurinda kormany sem javitott

az onkormanyzati szinten nemletezo jarasok helyett csak a helyi onkormanyzatok szintjen lehet referendumot tartani arrol, hogy az illeto kozosseg akarja-e vagy nem az autonomiat. persze ezt azert elo kene rendesen kesziteni. sajnos nehezen tudom elkepzelni, hogy Kassa varosa es a USS az autonomia resze legyen, pedig ez azert sokat segitene.

a csehszlovak ill.szlovak allamvezetes 90 even keresztul mindent megtett azert, hogy del-szlovakia gazdasagilag gyenge legyen, igy persze nehez versenyre kelni a nyugati es eszaki teruletekkel, ahova pedig zsakostol dolt a tamogatas.

kicsit mas lenne a helyzet egy eros magyarorszag eseten, de elvtarsurak tettek rola, hogy ez a lehetoseg se fenyegessen.

* válasz


Ha kell mindenkivel, de senki ellen,
Bósza János | 2009. június 12. péntek 07:55

csak egy célért , megmaradásunkért. Ez sok, vagy kevés ezt majd a választokra bízzuk. Hogy kevesen vagyunk ez nem igaz.Ha lesz referendum a témában (ami szerintem még nagyon messze van, mert a mostani kormányzat ezt nem fogja megengedni), akkor a kérdést nem úgy kell feltenni, hogy ki akar autonómiát, hanem ki akarja a saját ügyeit maga intézni, magyarosan az autonómia ezt jelenti. Erre lényegében a Fórum Intézet már választ is adott, igen a területi autonómiát csak 5% akarja az embereknek, de mikor azt kérdezték tőlük ki akarja a saját ügyeit maga intézni, akkor már 85% azt mondta igen ezt akarjuk. Tehát szumma-szummárum, bárki bármit is állít a magyarok 85% akarja az autonómiát csak még nem tudják, majd mi elmondjuk nekik, hogy mit szabad és mit nem. Ez ennyire egyszerű. Ezt lett volna a feladata az MKP-nak, de nem tették vajon miért? Ezen kéne elgondolkodni.
A tárgyilagosság kedvéért ide beteszek egy linket itt mindent meg lehet tudni a kezdetekről, hogyan fog létrejönni és fejlődni a párt és főleg az igazi céljainkról információt kaphatnak az első kézből, hol mikor fogunk a nép közé kimenni, hogy azt amit a bugárista volt mököpös párt elmulasztott és azt amit a csákysták nem mernek meglépni, azt az alapvető emberi jogot mondjuk el az emberek, amit alkotmányos jogegyenlőségnek hívnak.
Egyébként az Újszónak, a felvidék mának, Szabad Újságnak, a Vasárnapnak, a Bummnak elküldtem, hogy mit is akarunk és hogyan képzeljük a megvalósíthatóságát.
Részben csak a BUMM.sk a fiatalok honlapja merte lehozni a valóságot,ezért innen is megköszönöm nekik, mert a Jogegyenlőségért Magyar Polgári Párt pontosan reájuk gondolva jön létre, értük és a jövőjükért, a még nem meg született gyermekeinkért. Ezek nem frázisok, ez mind-mind amit ide leírtam tény, ezen kéne minden felvidékinek, magyarnak, itt élő kevert családbelieknek, szlovákoknak, romáknak és más etnikúnak elgondolkoznia. A déli vidékek tudatos gazdasági leépítése, az mindenkit érint, az azonos jogok pedig az összes kisebbséget, ami nem fogja semmilyen formában csorbítani a szlovákság jogait.
KÖZÖS TERÜLETI AUTONÓMIA AZONOS JOGOKKAL, hol itt a szlovákok diszkriminációja, hol itt a törvénytelenség?
Itt csak arról van szó, hogy minden ember végre megkapja az alkotmányos azonos jogait és az alkotmányban hirdetett méltóságteljes életet. Szerintem mindenki ezt akarja, akkor hol a problém, csatlakozzanak hozzánk és mindenki tegye a dolgát, ezért vagyunk itt ezért érdemes élni.
http://www.commorakozigaz.shp.hu/hpc/web.php?a=commorakozigaz&o=jogegyen...

* válasz

Nem igaz, hogy nem akar
Névtelen | 2009. június 12. péntek 07:44

Nem igaz, hogy nem akar senki autonomiat.Duray az MKP strategiai elnokhelyettese, hat csak ossze kell fogni vele.
Ha nem igaz, hogy az MKP az autonomiat tamogatja akkor a Duray fele megnyilatkozasok handabanda, vagy maga a part nem szavahiheto.
Tegyuk fol a kerdest, ha sikerulne is az autonomiat barmi uton bebiztositani kik volnanak azk a politikusok, akik e intezmeny iranyitanak. Gondolom senki sem gondolja komolyan, hogy Csaky es Duray company.

* válasz

Én személyesen azon
Katarína Szászová | 2009. június 12. péntek 07:10

Én személyesen azon vagyok, hogy legyen népszavazás az onrendelkezésrol, legalább mindenki, akinek tele van a szája autonómiával, szépen pofára esne, még nagyobb megalázásban és megszégyenítésben lenne részuk, mint 2004-ben a magyarországi referendum után. Autonómiát nem akar sem Csáky, sem Duray, csak dumálnak róla, mivelhogy más témájuk nincs, épp úgy mint a keresztény-demokratáknak az interrupciós-torvény. A gazdaságilag és szociálisan gyenge dél-Szlovákia nem tudna megmaradni anélkul, hogy ne szívják az államot, hogy ne kapjanak támogatást, nembeszélve arról, hogy az autonómiát irányítani is kellene, és olyan mentális szinten levo emberkék, mint az itteni magyar politikusok, erre nem lennének képesek, és ezt ok nagyon jól tudják.

* válasz

Kinek, mire kell olyan párt, mint amilyen Bugárék pártja?
Matt | 2009. június 12. péntek 06:26

Mondja, Kleiner Daniel, hol van például német-olasz, görög, török stb. együttműködés pártja?

Kinek, mire kell olyan párt, mint amilyen Bugárék pártja?

Persze, Bugáréknak most jött a nagy megvilágosulás, hogy kell egy másik magyar párt is, illetve egy magyar-magyar és magyar-szlovák párt, tehát sem igazából magyar, sem igazából szlovák párt, egy vegyes párt, mint a vegyesáru kereskedések, ahol mindenki megveheti magának a kivánt árut, feltéve, ha forgalmazzák a vevő által kívánt árut.

Ilyen zseniális ötlet alapján bevásárolhatnának náluk a magyar és a szlovák választók, tulajdonképpen zsebre tehetnék az összes konkurrenst, nemcsak az MKP-t. Ilyen ötlet alapján lehetne egy szociális-liberális-demokratikus-zöld-baloldali-közép-jobboldali pártot is alapítani. Az összes ellenzéki párt egy csapásra feleslegessé válhatna. Sőt, a vendéglátóipar is példát vehetne Bugárékon és ezentúl nem kettőt, nem hetet, hanem az egész étlapot elkészíthetné egy csapásra! A vendégek egy fogásban megtalálnák azt, amire éppen ízük van. Csak az a bökkenő az egészben, hogy az a vegyes párt már nem lenne és nem is lehetne igazából sem baloldali, sem liberális, sem jobboldali, sem zöld stb. párt, attól a vegyes egyfogástól pedig legfeljebb gyomorrontást lehetne kapni.

* válasz

Abban igaza van;ha nem akarnak a magyar partok autonomiat,
Kleiner Daniel | 2009. június 12. péntek 04:52

akkor minek magyar partok,hiszen a tobbi politikai kerdest mas partok is 'kezelik'???
Csak eppen magyarul beszelni,de valojaban szlovak politikat folytatni?
Tehat igazuk van azoknak a szlovakoknak,akik at mondjak,hogy a szlovakiai magyarok eseteben "magyarul beszelo szlovakokrol" van szo?
Bosza hangjanak az MKP-ban is meg kellene szolalni.
Hogy Bugar es tarsai ellene vannak az autonomianak,azt en mar regen megtudtam toluk..(Akkor meg Csehszlovakianak neveztek az orszagot)

* válasz

???
Sisa Pista | 2009. június 12. péntek 12:48

Tán kaptunk valamit? Netán a szlovákoktól?
"A jog nem az amit adnak hanem amit nem vehetnek el" James Clark

* válasz

Ébreszto - végre ébredjetek, mi a bizalmunkat adtuk....
Névtelen | 2009. június 11. csütörtök 09:35

Teljes mértékben az úrnak igaza van, nem veszik figyelembe sajnos a valaszto polgarok akaratat, hiszen ezek a polgarok pár eve az MKP-ra szavaztak, a part, most azert van ott ahol. Sajnos szemelyi harcot vivnak a ,,nagy emberek,, es ennek a levét a magyar kisebbség issza meg, az a kisebbség aki a voksát az MKP-ra tette már tobb evtizede. Már a bizalom elveszik és azt fogjak elérni, hogy a magyarok most már soha tobbet nem fognak elmenni szavazni, mert eleguk van a bohocokbol, akik a magyar kisebbséget semmibe nézik, már lassan a szlovák pártoktol tobbet várhatunk el, mint a saját pártunktol, vagyis attol a párttol, akiben biztunk még 1 honapja.
Sajnos minden szlovák kollegánknak igaza van, ha a magyarok megkapnak valamit, nem osszefogják,tovább épitik kozos erovel, hanem azért harcolnak, hogy tonkretegyék, szétverjék. Sajnos ez az utobb idoben nagyon is igaz, vagyis egy egyszeru hétkoznapi embernek ez igy is tunik.

* válasz

nem állította, hogy csak
Névtelen | 2009. június 11. csütörtök 09:06

nem állította, hogy csak az ő pártja jut be, hanem azt, hogy hajlandó együttműködni, közösen föllépni a mököpövel is - s ez lényeges különbség újságíró úr

* válasz

Ez most komoly:)
Gééé | 2009. június 11. csütörtök 07:47

Nevetséges. Komolyan mondom erről a Bósza Jánosról nehéz eldöntenem, hogy nevetséges vagy már-már idegesítő. Még, hogy a parlamentbe jut. Ennek kb. annyi esélye van, minthogy a Slota úr megtanul perfekt magyarul.:) Egyszemélyes párt még nem jutott be a parlamentbe, de mégcsak nem is alakult.:D Mekkora poén!

* válasz

http://ujszo.com/node/280261/talk#comment-11513Kedves paulus, ugyebár a félelem nagyobb úr, hát ezért essünk annak neki, aki legalább megpróbálja. Igen a félelem nagyobb úr, mint a bátor kiállás. Az egyikből nagyon meg lehet élni és pokolba vezető út is ezzel van kikővezve, a másik út a nehezebb, néha szikes, néha ingoványos, de az igazságosság irányába mutat. Ilyen lesz a JMPP. Ezért nem adom fel sohasem. Üdvözlöm. (BJ)

Megáll az ész – Bósza nem adja fel
2009.06.10. 16:10 paulus.r

Mivel az MKP szétbarmolását már Sárvári kolléga megírta a szlovenszko blogon, úgy gondoltam a mai nap teljességében nem is nagyon lesz mihez nyúljak, mostanában amúgy is igen sok a dolgom. Aztán bumm-ozás közben majdnem megfejeltem a monitort, mikor is a mi bősze Bósza Janink vágott homlokon egy mérhetetlen hülyeséggel.
Ez soha nem adja fel? – csattantam mi kétségbeesetten. Az elmúlt pár hónap ügynökbotrányai után egyre inkább kezd meggyökeredzni bennem az a gondolat, hogy talán ő is egy ügynök?!

Állandó felforgató tevékenységével, a jövőben esetlegesen felmerülő kulturális autonómia tervei, megtorpedózott tankerként süllyednek majd el. Feltéve, hogy lesz egyáltalán aki előakarja majd venni, mert hogy a hidasok nem fogják az szent és hogy Csákyék is csak eddigi handabanda politikájukon fognak csücsülni, isten intézze máskép, de nagy az esélye. De ez mind nem elég, mert bősze úr jön, lát és azt hiszi győzni is tud. A demokrácia ugyan lehetővé teszi, hogy bárki politikai (hadi)ösvényre lépjen, de kérdem én, milyen súlya lehet egy polgári összefogásnak, ami mögött egy szabadságharcos botrányhős ugrál eszeveszetten. Semmi baj, semmi pánik Bósza bácsi elintézi. Végül is az utóbbi napok eseményei után (ti. emkápé szakadás) mindegy. Nem szokásom feladni a küzdelmet ha súlya van és célja, értelme, de ha így folytatjuk én Dunának megyek, úgy is oda kívánnak Slotáék, nem. Pláne ha megszellőztetném, hogy kb. fél éve már kilátásban volt egy új párt alakulása, mások is oda kívánnak majd (de erről egyenlőre még többet nem szólok)!!! Mer’ ez már akkor 4, mármint négy Felvidéki párt. Hogy ez hova vezet, nem tudom, de jó lenne kijózanítani az urakat, és megkérdezni őket, kinek az oldalán is állnak és kinek az érdekét képviselik, nem?

http://felvidek.blog.hu/2009/06/10/megall_az_esz_bosza_nem_adja_fel

Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona