Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Ján Slota: Nem engedjük meg a köztársaság szétverését!

2008.12.16
Emlékesztető:
2007.júl - másfél éve történt


Ján Slota: Nem engedjük meg a köztársaság szétverését!
2007-07-15

A Szlovák Köztársaság szétverésének szándékát tulajdonítja Ján Slota a Délvidéki Tanács néven alapított testületnek.


A Magyar Koalíció Pártja (MKP) kinyilvánította, hogy noha a kezdeményezést legitimnek tartja, semmi köze a kezdeményező, Bósza János autonómiával kapcsolatos törekvéseihez. Asbóth Sándor, Dunamocs polgármestere korábban eleve provokációnak nevezte, hogy települését választották a találkozó helyszínének. Elemzők szerint "előre borítékolni lehetett", hogy a magyarellenességéről ismert kormánypárti politikus, Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke tétovázás nélkül riadót fúj.

A Bósza János nevével jegyzett kezdeményezés két aktivistája március végén, az MKP tisztújító közgyűlésének helyt adó révkomáromi Jókai Színház épülete előtt autonómiatörekvéseket szorgalmazó akciójához próbált támogató aláírásokat gyűjteni, de úgy tudni, akkor és ott mindössze két támogató aláírást szereztek. Múlt heti sajtóinformációk szerint már tizenhárom aláírásuk volt. Bósza János szombaton, a tanácskozás helyszínén érdeklődő újságíróknak nem árulta el, hogy eddig hány aláírást gyűjtöttek össze.

A pozsonyi Új Szóban múlt héten megjelent értesülés szerint Bósza gyermekei szlovák iskolába járnak. "Ez nem lényeges körülmény", ráadásul az édesanyjuk szlovák nemzetiségű, így a gyerekek is szlovák anyanyelvűek - mondta Bósza. A szlovákiai magyarok körében íratlan szabály szerint a nemzetiségi hovatartozás alapvető mércéjének számít, hogy egy közszereplő milyen oktatási nyelvű iskolába járatja a gyermekeit.

A szervezők eredeti szándéka szerint "Dél-Fölvidéki Autonómia" néven hozták volna a létre az alapító testületet, de ettől azzal az indoklással tekintettek el, hogy nem szeretnék ingerelni a szlovákokat. Szlovák médiaforrások szerint Délvidéki Tanács, más értesülések szerint azonban Dél-Fölvidéki Önrendelkezési Tanács néven alakult meg a testület, melynek szándéka szerint népszavazás útján kell kieszközölni a Szlovákia déli sávjában élő magyarok, szlovákok és romák - nem etnikai alapon - szervezendő önrendelkezési jogát, autonómiáját.

A gyorsan reagáló Ján Slota "Szlovákia integritását és jövőjét fenyegető veszélynek" nevezte a kezdeményezést, amely mögött szerinte "minden tagadás ellenére a Dél-Szlovákia politikai függetlenségére törekvő MKP áll". Jelezte: pártja mindent elkövet azért, hogy a belügyminisztérium ne jegyezze be a Dunamocson létrejött civil szervezetet, mert annak tagjai Szlovákia szétverésének szándékával szervezkednek. Slota felszólította kormánykoalíciós partnereit, a Robert Fico miniszterelnök vezette SMER-t és a Vladimír Meciar nevével jegyzett Néppártot (HZDS), hogy "álljanak az SNS oldalára", de jelezte: a szlovák ellenzéki pártoktól, különösképpen a Kereszténydemokrata Mozgalomtól (KDH) is elvárja, hogy "hazafias helytállást" bizonyító magatartást tanúsítsanak.

Ján Slota bejelentette: pártja - mely annakidején, a kilencvenes években Meciar koalíciós partnereként hasztalan szorgalmazta a köztársaság védelméről szóló törvény elfogadását - ismét, immár ötödször is a parlement elé terjeszti egykori tervezetét. Az Európai Unió elveitől idegen köztársaségvédelmi törvényről Slota reméli, hogy szeptemberben tárgyalhatja a parlament. "Pontosan föl akarjuk tárni, mit is akarnak. Pontosan azt akarják, amit a magyar Országgyűlés akar Romániában és a Vajdaságban megteremteni: végső céljuk az egyetlen és egységes, politikai önrendelkezéssel bíró kárpát-medencei régió létrehozása, amelyen belül egyedül a védelempolitika és a diplomácia maradna a nemzetállam irányítása alatt" - idézte a TASR vasárnap kora este Slotát, aki közönséges provokációnak nevezte, hogy a dunamocsi kezdeményezést a szlovák függetlenség kikiáltásának előestéjére időzítették.
Forrás: MTI

Dél-Fölvidéki Autonómia Tanács alakulna Szlovákiában
2007-07-10

Az autonómia fogalmát pontosító, annak értelmezését rehabilitáló szándékkal Dél-Fölvidéki Autonómia Tanácsot készül alakítani a hétvégén a révkomáromi székhelyű Commora Aula nevű polgári társulás.

A Bósza János révkomáromi vállalkozó nevével fémjelzett kezdeményezés keretében már korábban aláírásgyűjtésbe kezdtek, mégpedig "a Felvidéki Magyar Nép, a Felvidéki Roma Nép és a Dél-Fölvidéki Szlovák Nép" számára autonómiát hirdető szándékkal, de nincs adat arról, hány támogató aláírást tudtak eddig összegyűjteni.

A társulás két aktivistája a Magyar Koalíció Pártjának (MKP), a párt március végén tartott tisztújító közgyűlésének helyt adó révkomáromi épület, a Jókai Színház előtt próbált aláírásokat szerezni, de szemmel láthatóan szerény eredménnyel: úgy tudni, tíznél kevesebb aláírást sikerült összegyűjteni.

A magáról ismét hallató társulás vezetője a hét végén esedékes esemény kapcsán a pozsonyi Pátria Rádiónak arról nyilatkozott, hogy szándékuk szerint az érintett dél-szlovákiai területeken élő emberekkel szeretnék megismertetni az autonómia lehetséges változatait. Egyszersmind szándékukban áll "az autonómia-törekvések elindítása, azok lehetséges alternatíváinak a megvitatása", mégpedig a Szlovákiában hatályos törvények és a határok sérthetetlenségéről szóló elvek tiszteletben tartásával, mert hogy az autonómia-törekvések tilalmáról a szlovák alkotmány sem rendelkezik. Kiemelte: "Nem etnikai alapautonómiában" gondolkodnak, mert ez megvalósíthatatlan, hiszen azokon a területeken, ahol 1920-ban a magyarság még a lakosság 90 százalékos többségét alkotta, ott a magyarok ma már csak 30-35 százalékos kisebbséget képviselnek.

Asbóth Sándor, Dunamocs polgármestere provokációnak tartja a kezdeményezést, és nem érti, miért éppen a falu egyik magánpanzióját szemelték ki a szervezők a tanácskozás helyszínének.

A polgármester a sajtóban határolódott el a tervezett eseménytől, amellyel kapcsolatban Berényi József, az MKP külügyeket felügyelő alelnöke is megszólalt. Elmondta: az MKP nem kapott meghívót az eseményre, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyes MKP-tagok egyéni meghívót nem kaptak. "Demokratikus, nyitott társadalomban szeretnénk élni, ami számunkra azt jelenti, hogy minden ilyen kezdeményezésnek helye van, és bárki is jön elő az önrendelkezés, az autonómia gondolatával, tegye meg, nyisson vitát, és azt hívjon meg a rendezvényére, akit akar" - közölte.

Berényi emlékeztetett arra, hogy az MKP már a tisztújításkor jelezte: a magyar párt önrendelkezéssel kapcsolatos koncepcióját a jövőre esedékes programalkotó közgyűlésen ismerteti.
Forrás: MTI

Slota pártja kemény ellenoffenzívát vár el a diplomáciától
2007-07-09

Ján Slota magyarellenességéről elhíresült kormánypártja elvárja a szlovák külügyminisztériumtól, hogy mint mondta: kemény ellenoffenzívát fejtsen ki a Malina Hedvig-ügyben folyamatosan a Szlovák Köztársaság belügyeibe beavatkozó magyar politikusok és a magyar média ellen.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) megengedhetetlennek tartja, hogy a címzett magyar intézmények "ilyen mértékben
megkérdőjelezzék egy másik tagország nyomozati szerveinek függetlenségét" - áll Ján Slota pártjának vasárnap este közzétett nyilatkozatában.

Tabajdi Csaba és Gál Kinga magyar euroképviselők lépései - akik az "európai nőszervezetek" elé akarják vinni Malina Hedvig ügyét, s akik az ügyben a magyar kormányt is határozott fellépésre szólították fel - az SNS szerint a "provokáció és a szervezett szlovákellenes kampány jegyeit hordozzák".

Slotáék megítélése szerint ugyanebbe a képbe illenek a szlovákiai magyar kisebbség ellen indítandó állítólagos nyelvháborúról szóló hírek, nemkülönben az "érzékelhető asszimilációról szóló híresztelések", amelyek rendre a dél-szlovákiai "autonómiatörekvések tanácsának" létrehozásához hivatottak ürügyet szolgáltatni - áll a TASR állami hírügynökség hírszolgálatánál szokványos hírként, a kereskedelmi SITA hírügynökségnél azonban fizetett közleményként közzétett SNS-nyilatkozatban.
Forrás: MTI


Nem jegyezték be!!!

A szlovák belügy elutasította egy társulás bejegyzését
2007-08-09

A szlovák belügyminisztérium elutasította a Dél-Fölvidéki Önrendelkezésért nevű polgári társulás bejegyzését, mert alkotmányellenesnek találta az autonómiát szorgalmazó társaság legalizálását, mivel a kezdeményezők úgymond, a kisebbségeket érintő állampolitika szerepét akarják magukra vállalni.

Bósza János révkomáromi vállalkozó néhány héttel ezelőtt, mintegy húsz társával együtt alapította meg a nevében eredetileg autonómiát megfogalmazó társaságot, majd a szlovák bírálatok hatására önrendelkezésére változtatta az autonómia kifejezést. A magáról korábban soha nem hallató társaság törekvése nem élvezi a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) támogatását.

Bószáék az MKP március végi tisztújító közgyűlésének helyt adó révkomáromi Jókai Színház épülete előtt próbáltak a közgyűléssel egyidejűleg támogató aláírásokat szerezni a szándékukhoz, de nem jártak sikerrel. Értesülések szerint a dél-szlovákiai térségben élő magyarok, szlovákok és románok autonómiáját aláírásgyűjtéssel kieszközölt népszavazás útján szerették volna megvalósítani.

Csáky Pál, az MKP elnöke a bejegyzés elutasításának hírét nem kívánta kommentálni, mondván, hogy pártjának semmilyen kapcsolata nincs a társasággal.

Néhány órával korábban, hogy az elutasítását hírét a belügyminisztérium közzétette, Ján Slota, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) nevű vezető kormánypárt koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke sajtótájékoztatón hangoztatta: pártja mindent elkövet annak érdekében, hogy az autonómiát szorgalmazó társaságot a belügyminisztérium ne jegyezze be.

Tudni lehet, hogy az elutasító döntés már szerdán megszületett.

Forrás: MTI


Az autonómiát szorgalmazó társaság kész elmenni Brüsszelig
2007-08-10

Bósza János révkomáromi vállalkozó pénteken jelezte: az autonómiát szorgalmazó civil társaságának bejegyzését elutasító belügyminisztériumi döntés ellenében akár Brüsszelig is kész elmenni, mert a törekvése igenis alkotmányos, ellentétben a belügy állításával, amely a bejegyzést alkotmányellenességre hivatkozva vetette el.

Bósza egy hónapja, mintegy húsz társával együtt olyan civil társaságot hozott létre, amelynek célja, hogy a szlovákiai délvidéken elő emberek, nem csak magyarok, hanem szlovákok, romák, németek önrendelkezését célzó szándékkal népszavazás útján szeretné kiküzdeni a térségben élők autonómiáját.

A szlovák belügyminisztérium a társaság bejegyzési kérelmének megtagadását azzal indokolta, hogy civil társaságok nem gyakorolhatnak állami politikát, amelynek a nemzetiségi politika is része. Bósza szerint alkotmányos jogot tagadtak meg, ezért bizonyos benne, hogy ha máshol nem, Brüsszelben kiharcolja a jogorvoslatot. Pénteki nyilatkozata szerint a belügyminisztérium a kormánypárti Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője, Ján Slota és a kisebbségi kérdéseket felügyelő miniszterelnök-helyettes, Dusan Caplovic nyomására cselekedett, amikor a kérelmet elutasította.

A belügyi tárca pénteken nyilatkozatban reagált a Bósza nevével jegyzett Dél-Fölvidéki Önrendelkezési Tanács
álláspontjára. Mint ebből kiderül, a társulás alapszabályából a belügyminisztérium úgy ítéli meg, hogy a szervezkedés szándéka szerint "nemzetiségi, nemi, faji, származási alapon, vagy felekezeti, szociális hovatartozás, gondolkodás alapján akarja megtagadni vagy korlátozni a polgárok személyiségi, politikai és egyéb jogait, egyszersmind gyűlöletet, összeférhetetlenséget gerjesztve akar támogatni erőszakot vagy egyéb, alkotmányt és jogrendet sértő törekvéseket."

A délvidéken élők önrendelkezési jogainak megteremtését célzó törekvés a belügyi indoklás szerint azért sem áll összhangban a Szlovák Köztársaság alkotmányával, mert az alaptörvény "a nemzetek természetes önrendelkezési jogát a Szlovákia területén élő nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok jogaival közösen deklarálja" - így a TASR szlovák hírügynökség által közzétett állásfoglalás. Ez a fent idézett mondatot követően azzal zárul, hogy "az önrendelkezési jog csakis a nemzeteknek, és nem a nemzetiségeknek kijáró jog."

Forrás: MTI

Strasbourgi beadvány - Szlovákiát a bíróság itélje el.
Vészjelzés StrasbourgbaHÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona