Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Hírlevél 16: JMPP-Csáky ne lármázz, ne dühöngj

válasz erre a hírre

2009.július 26.
Csáky ne szipogj, ne lármázz, ne dühöngj, ne nézz le,
nem haragszom én se, ... csomagolj s tartsd batyudat útra készen. Tudod a gyávaság és a hazudozás senkit sem tett halhatatlanná.

Vigyázat egyes vírusok harapnak, de vannak segítőkész vírusok is. JMPP segíteni akar és fog is, mert az Önök nemakarása már beteges és a felvidéki magyarságra nézve nagyon káros. Az MKP Ön és Bugár vezetésével, megélhetési politizálásukkal csak egy komoly eredményt tud felmutatni, a felvidéki magyarság számaránya az elmúlt tíz esztendőben ötvenezer fővel csökkent és továbbra is csökken. Pedig a csökkenés megállítható az önrendelkezés a területi autonómia segítségével. Az MKP az autonómia szót 15 éve jegeli, mellébeszélnek, hazudoznak, ennyit köszönhet Önnek és pártjának a felvidéki magyarság. Nem lehet állandóan egyszer a smeresekhez , másodszor a Dzurinda pártjához dörgölődzni, ezzel a politizálásukkal a honi magyarságot a vesztükbe vezetik. Az elveszett idő nem tér vissza. Tudod Csáky, az ember annyit ér, amennyit változtatni tud a világon. Majd az utódaink eldöntik, ki volt a segítőkész vírus és ki az ártó.

A JMPP célja egyebek között nem más, mint gazdaságilag fölvirágoztatni dél-fölvidéket – egyesült erővel, hogy az itt élő magyar, szlovák, roma és más közösségek tagjai emberi életet élhessenek saját szülőföldjükön - hazánkban Dél-Fölvidéken, Honföldön .

Cato bölcsességével fejezem be:
Gyanakvással tele, kinek rossz a lelkiismerete.


Bósza János JMPP kezdeményező bizottságának a tagjaCsáky szerint az MKP szaldója egyelőre pluszos
Szeptember végéig töltik fel a megüresedett helyeket
Jönnek-mennek


2009. 07. 26
Csáky Pál szerint megnyugodtak a kedélyek az MKP-ban, nincs tudomása arról, hogy további tagok szeretnék elhagyni a pártot. A párt szaldója pluszos, abban az értelemben, hogy többen léptek be a pártba, mint ahányan elhagyták – fogalmazott Csáky.
Az MKP-ból távozók több járási és kerületi vezetői széket hagytak maguk után üresen. Ezeket a helyeket szeptember végéig szeretnék újra betölteni. Augusztus 28-tól indulnak a járási kongresszusok, ahol a küldöttek választják meg a járási elnököket. A nagymihályi szervezet, Jakab Elemér távozása után új elnököt és elnökségi tagokat is választ. Hasonló a helyzet Komáromban, ahol a járási szervezet éléről az elnök, Bastrnák Tibor, és az alelnökök is kiléptek az MKP soraiból, ezért ideiglenes vezetés látja el a feladatokat Basternák László és Bölcs József személyében.

A pozsonyi körzetben megüresedett a járási és a kerületi elnök helye is. A korábbi kerületi elnök, Mede Vencel távozása után ideiglenesen a szenci járási elnök, Duray Rezső látja el a kerületi elnöki feladatköröket.

A járási kongresszusokat követően októver 17-re tervezi az MKP az országos kongresszust. Ezzel az országos találkozóval a megyei közgyűlésbe zajló választások kampányát is indítani szándékozzák, amelynek első körére november 14-én kerül sor. Az egyes régiók jelöltjeit a járási kongresszusok választják meg.

Csáky Pál tájékoztatása szerint a járási kongresszusok megtárgyalják a párt programját is, amelyet a jóváhagyás után az országos kongresszus elé szeretnének terjeszteni.

Egy újabb magyar párt létrejöttét Csáky a politikai alkalmatlanság vírusának nevezte, utalva ezzel Bósza János által felvetett új párt kezdeményezésére. Ugyanolyan értelmetlen dolognak tartom, mint amilyen értelmetlen dolognak tartottam Bugár Béla pártjának létrejöttét, mivel új pártot alakítani néhány vállalkozó és azok érdekei miatt, és így károsítani az ellenzéket, nem tartom igazán bölcs dolognak – fejtette ki az MKP elnöke.

bumm, tasrPo rozkole do SMK viac ľudí vstúpilo ako vystúpilo

BRATISLAVA. Situácia v Strane maďarskej koalície (SMK) je momentálne pokojná, jej predseda Pál Csáky nemá žiadne informácie o tom, že by z nej chcel ktokoľvek vystúpiť. "Doterajšie saldo je pre SMK plusové v tom zmysle slova, že do strany viac ľudí vstúpilo ako vystúpilo," povedal pre TASR na margo pohybov v členskej základni od rozkolu v strane, po ktorom ju opustili desiatky ľudí na čele s Bélom Bugárom.

Po ich odchode zostali prázdne aj niektoré predsednícke posty na okresnej a krajskej úrovni. Tie majú byť podľa Csákyho skompletizované do konca septembra. Zasadania okresných konferencií by mali 28. augusta odštartovať Michalovce, jej členovia si po odchode Eleméra Jakaba zvolia nového šéfa a členov predsedníctva.

Podobne je na tom aj Bratislava, kde chýba nielen okresný predseda, ale aj líder krajskej rady. Funkciu krajského šéfa vykonával Vencel Mede, keďže z SMK vystúpil, touto úlohou je dočasne poverený senecký okresný predseda Rezs‹ Duray.

Okresné konferencie sa uskutočnia pred republikovým kongresom naplánovanom na 17. októbra. Týmto termínom SMK odštartuje kampaň pre voľby do vyšších územných celkov, ktorých prvé kolo bude 14. novembra. Strana už vyberá kandidátov, prejsť však podľa stanov musia ešte cez okresné konferencie. Tie okrem toho prerokujú aj stranícky program SMK. Csáky poznamenal, že je už de facto hotový a na celoštátny kongres sa dostane až po jeho odsúhlasení okresmi.

Možný vznik ďalšej maďarskej strany na Slovensku označil Csáky za vírus politickej nekompetentnosti. Lídrom tohto subjektu, ktorý sa má volať Maďarská občianska strana za rovnoprávnosť, by mal byť János Bósza. "Považujem to za nezmysel, ako som považoval za nezmysel aj vytvorenie strany Bélu Bugára, lebo vytvoriť kvôli niektorým podnikateľom a ich záujmom stranu a takto škodiť opozícii, si myslím, že nie je celkom múdre," konštatoval.

nedeľa 26. 7. 2009 9:40 | Copyright © TASR 2009
http://www.sme.sk/c/4949263/po-rozkole-do-smk-viac-ludi-vstupilo-ako-vystupilo.htmlCsáky: Többen léptek be az MKP-ba, mint ki

2009, július 26 - 17:40
Csáky Pál elnök úgy nyilatkozott, az MKP-ban nyugalom honol, nem tud róla, hogy valaki szeretné elhagyni a pártot.


"Az MKP eddigi mérlege pozitív abban az értelemben, hogy többen léptek be a pártba, mint ki" - nyilatkozta a pártelnök. Hozzátette, szeptember végéig eldőlhet, kik foglalják el az üresen maradt kerületi, illetve járási elnöki pozíciókat.

A járási konferenciák ülésezése a Nagymihályi járásban kezdődnek, ott a távozó Jakab Elemért kell pótolniuk. Hasonló helyzetben van Pozsony is, ahol nemcsak a járási, de a kerületi tanács élére is másik személyt kell kinevezni. A kerületi tanács elnökének posztját kilépéséig Mede Vencel töltötte be, jelenleg a Szenci járásbeli elnök, Duray Rezső vette át ideiglenesen.

A járási konferenciák lezajlanak az Országos Tanács október 17-re tervezett ülése előtt. Ugyanezen a napon kezdi meg kampányát a párt a november 14-én zajló kerületi választásokra. Csáky elmondta, már megvannak a jelöltek, csak az egyes járásoknak kell még azt jóváhagyniuk.

Csáky arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy esetleg még egy új magyar párt alakulna, azt válaszolta, ezt a politikai képtelenség vírusa terjedésének tartja. A Jogegyenlőségért Magyar Polgári Párt elnevezésű csoportosulásnak Bósza János vezetője. "Értelmetlennek tartom, ahogy értelmetlennek tartottam Bugár Béla pártjának megalakulását is, mivel néhány vállalkozó érdekében pártot alakítani, és ekként gyengíteni az ellenzéket nem túl okos döntés" - állapította meg Csáky Pál.

aktualne.sk/para
http://www.parameter.sk/rovat/belfold/2009/07/26/csaky-tobben-leptek-be-az-mkp-ba-mint-ki
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona